Sie sind auf Seite 1von 4

Permutation & Combinations 1

1. A question paper is divided into two given . Words with five letters are
parts A and B and each part contains formed from these given letters . Then
5 questions . The number of ways in the number of words which have
which a candidate can answer 6 atleast one letter repeated is :
questions selecting atleast two (A) 69760 (B) 30240
questions from each part is : (C) 99748 (D) None of these
(A) 80 (B) 100
8. Eight chairs are numbered 1 to 8 .
(C) 200 (D) None of these
Two women and three men wish to
2. If 15C3r = 15Cr + 3 , then the value of r is occupy one chair each . First the
(A) 3 (B) 4 women choose the chairs from
(C) 2 (D) 1 amongst the chairs marked 1 to 4 and
then men select the chairs from
5
amongst the remaining . The number
3. 47
C4 + ∑ 52 - r
C3 =
of possible arrangements is :
r =1
47 (A) 6C 3 × 4C2 (B) 4C2 4P3
(A) C6 (B) 52C5 4 4
52 (C) P2 P3 (D) None of these
(C) C4 (D) None of these
9. The number of ways in which the
4. If 2nC3 : nC 2 = 44 : 3, then for which letters of the word ARRANGE can be
of the following values of r, the value arranged such that both R do not come
of nCr will be 15 : together is :
(A) r = 3 (B) r = 4 (A) 360 (B) 900
(C) r = 6 (D) r = 5 ×9 ! (C) 1260 (D) 1620
5. There are four balls of different 2 10. In how many ways a garland can be
colours and boxes of colours same as made from exactly 10 flowers ?
those of the balls . The number of (A) 10 ! (B) 9 !
ways in which the balls, one in each
box, could be placed such that a ball (C) 2 (9 !) (D)
does not go to box of its own colour
is : 11. A student is allowed to select atmost
(A) 8 (B) 7 n books from a collection of (2n + 1)
(C) 9 (D) None of these books . If the total number of ways in
6. The number of numbers that can be which he can select one book is 63,
formed with the help of the digits then the value of n is :
1, 2, 3, 4, 3, 2, 1 so that odd digits (A) 2 (B) 3
always occupy odd places, is : (C) 4 (D) None of these
(A) 24 (B) 18 12. A box contains two white balls, three
(C) 12 (D) 30 black balls and four red balls . In how
many ways can three balls be drawn
7. Ten different letters of an alphabet are from the box, if atleast one black ball

QUEST TUTORIALS
Head Office : E-16/289, Sector-8, Rohini, New Delhi, Ph. 65395439
2

is to be included in the draw ? the letters of the word MATHEMATICS


(A) 64 (B) 45 by rearranging them .
(C) 46 (D) None of these 11 ! 11 !
(A) (B)
13. m men and n women are to be seated 2! 2! 2!
in a row so that no two women sit
together . If m > n, then the number 11 !
(C) (D) 11 !
of ways in which they can be seated 2! 2! 2!
is :
18. There are 5 roads leading to a town
m ! ( m + 1) ! from a village . The number of
(A)
( m − n + 1) ! different ways in which a villager can
go to the town and return back, is :
m ! (m − 1) ! (A) 25 (B) 20
(B)
(m − n + 1) ! (C) 10 (D) 5
( m − 1) ! ( m − 1) !
(C) 19. The number of straight lines joining
( m − n + 1) ! 8 points on a circle is :
(D) None of these (A) 8 (B) 16
14. The sides AB, BC, CA of a triangle (C) 24 (D) 28
ABC have respectively 3, 4 and 5 15
20. The value of C3 + 15C 13 is :
points lying on them . The numbers
(A) 16C3 (B) 30C16
of triangles that can be constructed
(C) 15C10 (D) 15C15
using these points as vertices is :
(A) 205 (B) 220
21. The number of triangles that can be
(C) 210 (D) None of these
formed by choosing the vertices from
15. 20 persons are invited for a party . In a set of 12 points, seven of which lie
how many different ways can they and on the same straight line, is :
the host be seated at a circular table, (A) 185 (B) 175
if the two particular persons are to be (C) 115 (D) 105
seated on either side of the host .
22. Choose the correct number of ways
(A) 20 ! (B) 2 . 18 !
in which 15 different books can be
(C) 18 ! (D) None of these
divided into five heaps of equal
16. A five digit number divisible by 3 has
number of books .
to be formed using the numericals 0,
1, 2, 3, 4 and 5 without repetition . 15 ! 15 !
(A) (B)
The total number of ways in which 5 ! (3 !)5 (3 !)5
this can be done is : (C) 15C 5 (D) 15
P5
(A) 216 (B) 240
(C) 600 (D) 3125 23. Everybody in a room shakes hand
17. How many words can be formed with

QUEST TUTORIALS
Head Office : E-16/289, Sector-8, Rohini, New Delhi, Ph. 65395439
3

with everybody else . The total wrong answers to atleast i questions


number of hand shakes is 66 . The where i = 1, 2, 3 .... k . No student
total number of persons in the room gave more than k wrong answers .
is : The total numbers of wrong answers
(A) 11 (B) 12 given is :
(C) 13 (D) 14 (A) a1 + 2 a2 + 3 a3 + ...... + k ak
(B) a1 + a2 + a3 + ...... + ak
24. Let A be a set containing 10 distinct
(C) Zero
elements . Then the total number of
(D) None of these
distinct functions from A to A, is :
30. Six ‘ × ’s have to be placed in the
(A) 10 ! (B) 1010
square of the figure such that each row
(C) 2 10 (D) 210 - 1
contains atleast one . In how many
25. Five balls of different colours are to different ways can this be done ?
be placed in three boxes of different
sizes . Each box can hold all five
balls. In how many ways can we place
the balls so that no box remains
empty ?
(A) 28 (B) 27
(A) 50 (B) 100
(C) 26 (D) None of these
(C) 150 (D) 200
31. The solution set of 10Cx − 1 > 2 . 10C x is
26. How many numbers can be made with
(A) {1, 2, 3} (B) {4, 5, 6}
the digits 3, 4, 5, 6, 7, 8 lying between × (C) {8, 9, 10} (D) {9, 10, 11}
3000 and 4000 which are divisible by
5 while repetition of any digit is not 32. In an election there are 5 candidates
allowed in any number . and three vacancies . A voter can vote
(A) 60 (B) 12 maximum to three candidates, then in
(C) 120 (D) 24 how many ways he vote .
(A) 125 (B) 60
27. Six ‘+’ and four ‘-’ signs are to be
(C) 10 (D) 25
placed in a straight line so that no two
‘-’ signs come together, then the total 33. There are 16 points in a plane out of
number of ways are : which 6 are collinear, then how many
(A) 15 (B) 18 lines can be drawn by joining these
(C) 35 (D) 42 points .
(A) 106 (B) 105
28. The product of any r consecutive
(C) 60 (D) 55
natural numbers is always divisible by
(A) r ! (B) r2 34. Out of 6 boys and 4 girls, a group of
(C) r n
(D) None of these 7 is to be formed . In how many ways
can this be done if the group is to have
29. In a certain test a 1 students gave
a majority of boys .
(A) 120 (B) 90

QUEST TUTORIALS
Head Office : E-16/289, Sector-8, Rohini, New Delhi, Ph. 65395439
4

(C) 100 (D) 80 40. If nP4 = 30 nC 5, then n =


(A) 6 (B) 7
35. The letters of the word MODESTY are
(C) 8 (D) 9
writtern in all possible orders and
these words are writtenout as in a 41. There are (n + 1) white & (n + 1) black
dictionary, then the rank of the word balls each set numbered 1 to n + 1 .
MODESTY is : The number of ways in which the balls
(A) 5040 (B) 720 can be arranged in a row so that the
(C) 1681 (D) 2520 adjacent balls are of different colours
is :
36. The sum of the digits in the unit place
(A) (2n + 2) ! (B) (2n + 2) ! × 2
of all numbers formed with the help
(C) (n + 1) ! × 2 (D) 2 {(n + 1) !}2
of 3, 4, 5, 6 taken all at a time is :
42. 12 persons are to be arranged to a
(A) 18 (B) 432
round table . If two particular persons
(C) 108 (D) 144
among them are not to be side by side,
37. In a football championship there were the total number of arrangements is :
played 153 matches . Every team (A) 9 (10) ! (B) 2 (10 !)
played one match with each other . (C) 45 (8 !) (D) 10 !
The number of teams participating in
43. If x, y and r are positive integers, then
the champoinship is : x
C r + xCr - 1 yC 1 + xC r - 2 yC2 + ..... + yCr =
(A) 17 (B) 18
(C) 9 (D) None of these (x + y ) !
(A) (B)
38. The straight lines I 1, I 2, I3 are parallel r!
x! y!
and lie in the same plane . A total x+y xy
number of m points are taken on I 1, r ! (C) Cr (D) C r
n points on I2, k points on I 3 . The
maximum number of triangles ANSWERS
formed with verrtices at thest points
are : 1. C 2. A 3. C 4. B 5. C 6. B
(A) m + n + kC3 7. A 8. D 9. B 10. D 11. B 12.A
(B) m + n + kC 3 - mC 3 - nC3 - kC 3 13. A 14. A 15. B 16. A 17. C 18.A
(C) mC 3 + nC3 + kC 3 19. D 20. A 21. A 22. A 23. B 24.B
(D) None of these 25. C 26. B 27. C 28. A 29. B 30.C
31. D 32. D 33. A 34. C 35. C 36.C
39. The number of parallelograms that can 37. B 38. B 39. B 40. C 41. D 42.A
be formed from a set of four parallel 43. C
lines intersecting another set of three
parallel lines is :
(A) 6 (B) 18
(C) 12 (D) 9

QUEST TUTORIALS
Head Office : E-16/289, Sector-8, Rohini, New Delhi, Ph. 65395439