Sie sind auf Seite 1von 16

UGC point ACADEMY

TEST SERIES 05/12/2018

UGC ACADEMY

LEADING INSTITUE FOR CSIR-JRF/NET, GATE & JAM

BOOKLET CODE

PH

PHYSICAL SCIENCE

SUBJECT CODE

05

TEST SERIES
TEST SERIES

FULL LENGTH # 2

Timing: 3: H M.M: 200
Timing: 3: H
M.M: 200

Instructions

1. This test paper has a total of 75 questions. The entire question paper is divided in three sections, A, B & C. Question in each section are different type.

2. Question 1 to 20 carrying 2 marks , 21 to 45 carrying 3.5 marks & 46 to 75 carrying 5 marks.

3. Read the Questions carefully and mark your appropriate response to the OMR sheet.

4.

There is Negative marking of 1/4 for each wrong answer.

5.

Mark the response by Black or Blue Ball Pen only.

6.

Any other belongings like Book/ Notes / Electronic device etc are not permitted in the examination hall.

7.

Submit your answer sheet (OMR Sheet) to the invigilator before leaving the examination

7.

Any other belongings like Book/ Notes / Electronic device etc are not permitted in the examination hall.

27-G, 2nd FLOOR, JIA SARAI, NEAR IIT-DELHI, HAUZ KHAS -110016

Tel: 011-26521410, Mob: 09654680505, 07503646974 E-Mail: info@ugcpoint.in Website: www.ugcpoint.in

UGC point ACADEMY

TEST SERIES 05/12/2018

PART-A

1. If the sum of the next two terms of the series below is x, what is the value oflog x x ?

2,4,8,16,32,64,128,

(a) 128

(b) 10

(c) 256

(d) 8

2. A conical vessel with semi-vertical angle

30

o and height 10.5cm has a thin lid. A sphere kept inside is

touches the lid. The radius of the sphere in cm is

(a) 3.5 (b) 5 (c) 6.5 (d) 7 3. A semi-circular arch of radius R
(a) 3.5
(b) 5
(c) 6.5
(d) 7
3. A semi-circular arch of radius R has a vertical pole put on the ground together with one of its legs. An ant
on the top of the arch find the angular height of the tip of the pole to be 45 o . The height of the pole is
FIGURE
3R
4R
5R
(a) 2R
(b)
(c)
(d)
4. Suppose we make N identical smaller spheres from a big sphere. The total surface area of the smaller
spheres is
X
times
the
total
surface
area
of
N 1/3
the
big
spheres
where,
3
X
is
(a) N
(b) 1
(c)
(d) N
5. What is the next number in the sequence 24, 30, 33, 39, 51…… ?
(a) 57
(b) 69
(c) 54
(d) 81

6. Four lines are drawn on a plane with no two parallel and no three concurrent lines are drawn joining the points of intersection of the previous four lines. The number of new lines obtained this way is:

(a) 3

(b) 5

(c) 12

(d) 2

7. A granite block of 2m5m3m size is cut into 5cm thick slabs of 2m5m size. These slabs are laid over a 2 m wide pavement. What is the length of the pavement that can be covered with these slabs?

(a) 100 m

(b) 200 m

(c) 300 m

(d) 500 m

8. Which is the least among the following?

0.33

(a)

0.33 0.44

0.44

, ,

0.33

0.33 (b)

0.44

0.44

1/

,

e

1/e

(c)

1/

(d)

e

1/e

27-G, 2nd FLOOR, JIA SARAI, NEAR IIT-DELHI, HAUZ KHAS -110016

Tel: 011-26521410, Mob: 09654680505, 07503646974 E-Mail: info@ugcpoint.in Website: www.ugcpoint.in

UGC point ACADEMY TEST SERIES 05/12/2018 9. What is the next number in this “see
UGC point ACADEMY
TEST SERIES 05/12/2018
9. What is the next number in this “see and tell” sequence?
1
11
21
1211
111221
(a) 312211
(b) 1112221
(c) 1112222
(d) 1112131
10. A vertical pole of length ‘a’ stands at the centre of a horizontal regular hexagonal ground of side ‘a’. A
rope that is fixed taut in between a vertex on the ground and the tip of the pole has a length
2a
3a
6a
(a) a
(b)
(c)
(d)
11. A peacock perched on the top of a 12 m high tree spots a snake movie towards its hole at the base of the
tree from distance equal to thrice the height of the tree. The peacock files towards the snake in a straight
line and they both move at the same speed. At what distance from the base of the tree will the peacock
catch the snake?
(a) 16 m
(b) 18 m
(c) 14 m
(d) 12 m
12. The cities of a country are connected by intercity roads. If a city is directly connected to an odd number
of other cities, it is called an odd city. If a city is directly connected to an even number of other cities, it
is called an even city. Then which of the following is impossible?
(a)
there are an even number of odd cities
(b)
there an odd number of odd cities.
(c)
there are an even number of even cities
(d)
there are an odd number of even cities
 
C
,
AD
DE
EB
13. In the figure
2
What is the ratio of the area of triangle ADC to that of triangle CDB?
(a) 1: 1
(b) 1:2
(c) 1:3
(d) 1:4
14. A rectangular sheet ABCD is folded in such a way that vertex C, thereby forming a line PQ. Assuming
AB = 4, find PQ. Note that AP = PC and AQ = QC
(a) 13/4
(b) 15/4
(c) 17/4
(d) 19/4
27-G, 2nd FLOOR, JIA SARAI, NEAR IIT-DELHI, HAUZ KHAS -110016
Tel: 011-26521410, Mob: 09654680505, 07503646974
E-Mail: info@ugcpoint.in Website: www.ugcpoint.in

UGC point ACADEMY

TEST SERIES 05/12/2018

15. A string of diameter 1nm is kept on a table in the shape of a close flat spiral i.e. a spiral with no gap

between the turns. The area of the table occupied by the spiral is

(a) 10 m

(c) 10 3 m

(b) 10 2 m

1m

2 . Then the length of the string is (d) 10 6 m

16. 25% of 25% of a quantity is x% of the quantity where ‘x’ is

(a) 6.25 %

(b) 12.5 %

(c) 25%

(d) 50%

17. In sequence anevery term is equal to the sum of all its previous terms.

If

a

0

3, then

lim

a

n

is

 

n 

(a) 3

(b) 2

(c) 1

(d) e

18. In the figure below angle ABC / 2 . I, II, III are the areas of semicircles on the sides opposite angles B, A and C respectively. Which of the following is always true?

(a) II 2 + III 2 = I 2 (b) II + III = I
(a)
II 2 + III 2 = I 2
(b) II + III = I
(c) II 2 + III 2 > I 2
(d) II + III < I
19.
What is the minimum number of days between one Friday the 13 th and the next Friday the 13 th ? (Assume
that the year is a leap year)
(a) 28
(b) 56
(c) 91
(d) 84
20.
The map given below shows a meandering river following a semi-circular path, along which two villages
are located at A and B, the distance between A and B along the east-west direction in the map is 7 cm.
What is the length of the river between A and B in the ground?
is the length of the river between A and B in the ground? (a) 1.1 km

(a) 1.1 km

(b) 3.5 km

(c) 5.5 km

(d) 11.0 km

27-G, 2nd FLOOR, JIA SARAI, NEAR IIT-DELHI, HAUZ KHAS -110016

Tel: 011-26521410, Mob: 09654680505, 07503646974 E-Mail: info@ugcpoint.in Website: www.ugcpoint.in

UGC point ACADEMY

TEST SERIES 05/12/2018

PART-B

21. A differential equation

)

(a) 1

di

dt

0.2

i

0

(b) 1.65

is applicable over 10 t 10. if i(4) = 10 theni(5) is.

(c) .165

(d) 16.5

(

22. Given f (z) g(z) h(z), where f , g,h are complex valued functions of a complex variable z. Which one of the following statements is TRUE ?

(a)

(b)

(c)

If f (z) is differential at Z 0 , then g(z) and h(z) are also differentiable at Z 0 . If f (z) and h(z) are differential at Z 0 , then g(z) is also differentiable at Z 0 . If f (z) is continuous at Z 0 , then it is differential at Z 0 . If f (z) is differentiable at Z 0 , then so are its real and imaginary parts.

(d) 23. We have a set of 3 linear equations is 3 unknowns. ' X
(d)
23. We have a set of 3 linear equations is 3 unknowns. ' X Y ' means X and Y are equivalent statements and
' X  Y ' means X and Y are not equivalent statements.
P : There is a unique solution.
Q: The equations are linearly independent.
R: All eigenvalues of the coefficient matrix are non zero.
S: All determinant of the coefficient matrix are non zero.
Which one of the following is TRUE ?
(a) P  R  Q  S
P  R  Q  S
P
 Q  R  S
P  Q  R  S
(b)
(c)
(d)
24. The probability for an energy loss
in the interval d
of a charged particle with energy E and velocity
v in a single collision is proportional to

25. canonical transformation

A

is performed on the Hamiltonian

a

1

,

b ½

c -1/2

26. particle of mass m moves in the logarithmic potential

A

(a)

(b) 1

(c) 1

2

d

V(r) Cln(r / r

0

). Varies with mass as (d) independent of mass

27-G, 2nd FLOOR, JIA SARAI, NEAR IIT-DELHI, HAUZ KHAS -110016

Tel: 011-26521410, Mob: 09654680505, 07503646974 E-Mail: info@ugcpoint.in Website: www.ugcpoint.in

(a)

d

(b)

d

(c) E d

(d)

d

Vi a the generating function

. If

Then

varies with

UGC point ACADEMY

TEST SERIES 05/12/2018

27. Consider a system with initial state

 

(

,

)

 

2

  2   2 3 5
 
2 3 5
2
3
5

(a)

5

(b)

1 3 Y   )  Y (   , ) 5 1,
1
3
Y
 
)
Y
(
 
,
)
5
1, (
 1 ,
5
1,0
2
6
(c)
5

1

5
5

Y

(

11

 

,

)

Average value of

L iL

x

y

is

(d) none of these

28. We have a disc of radius and surface charge density charge is distributed over the surface, electric field when disc will behave as a point charge is

(a) zero

(c)

(b)

(d)

z

1

1

2

0

 

z

(

z

2

a

2

)

1/2

a

2

 

29.

The region

in spherical coordinate has an

r

, electric field the (flux)

3  4 b 2 4 b  3 b  3 4b  3
3
4 b
2
4
b 
3
b 
3
4b 
3
(a)
3
(b)
3 
(c)
3 
(d)
0
0
30. A Boolean function f (A, B,C, D)  II(1,5,12,15) is to be implemented using an 81multiplexer (A is
S S S
2
1
0
MSB). The inputs ABC are connected to the select inputs
of the multiplexer respectively.

E

is.

Which one of the following options gives the correct input to pins 0,1,2,3,4,5,6,7 in order ?

(a)

D,0, D,0,0,0, D, D

(b)

D,1, D,1,1,1, D, D

(c)

D,1, D,1,1,1, D, D

(d)

D,0, D,0,0,0, D, D

27-G, 2nd FLOOR, JIA SARAI, NEAR IIT-DELHI, HAUZ KHAS -110016

Tel: 011-26521410, Mob: 09654680505, 07503646974 E-Mail: info@ugcpoint.in Website: www.ugcpoint.in

2

0

4

2

 

z

2  0 4 2   z 0

0

UGC point ACADEMY

TEST SERIES 05/12/2018

31. The common emitter amplifier in Fig. 1 is driven from a constant current source. The circuit parameters

are h fe = 50, h ie = 1000 Ω, h oe = 5 × 10 5 mho, h re 0; R B = 100 kΩ, R L = 1 kΩ, R F = 10 kΩ. Find the output resistance.

= 1 k Ω , R F = 10 k Ω . Find the output resistance.

(a) 17 Ω

(b) 21Ω

(c) 210 Ω

(d) 220 Ω

T 150 K and T 1 2 in the two parts is held at temperatures
T 150 K and
T
1
2
in the two parts is held at temperatures
walls
 300 K, respectively, through heating of the
 1
/ 
d  ,d  ?
2
1
2
ratio
when
(a) 0.5
(b)
5
(c)
9
(d) 16
2.17K
4
33.
Bose condensation occurs in liquid He kept at ambient pressure at . At which temperature will
4
bose condensation occurs in He in gaseous state, the density of which is 1000 times smaller than that of
4

liquid

(a) 2.17 mK

He

? (Assume that it is a perfect Bose gas)

(b) 21.7 mK

(c) 21.7

μK

(d)

2.17μK

32.

A container is divided into two parts, I and II, by a partition with a small hole of diameter d. Helium gas

34. An ensemble of quantum harmonic oscillator is kept at a finite temperature

T

Single oscillator is

n      1 2   
n
  
1 2
  

, degree of freedom of quantum oscillator at kT

(a) 1

(b) 3

(c)

6

1/

k

B

Energy level of a

is

(d) 9

35. Four distinguishable coins tossed a large number of time then different microstate and macrostates are observed, most probable macrostate is

(a) 1 2

(b)

1

(c)

1

(d)

3

8

16

8

27-G, 2nd FLOOR, JIA SARAI, NEAR IIT-DELHI, HAUZ KHAS -110016

Tel: 011-26521410, Mob: 09654680505, 07503646974 E-Mail: info@ugcpoint.in Website: www.ugcpoint.in

UGC point ACADEMY

TEST SERIES 05/12/2018

36. Consider a 3-D harmonic oscillator

E

  

n

n

n

3

  

n

1

,

n

2

,

n

3

 

1

2

3

2

 4 K ln    3   
4
K ln
  
3
  


K ln

5

 

 

3

37. Electric field at a distance Z above, the midpoint of st line segment of length 2L, carries uniform line charge is

(a)

 L 4  Z Z 2  L 2 0
L
4 
Z
Z
2
L
2
0

(b)

2  L 4  Z Z 2  4 L 2 0
2 
L
4

Z
Z
2
4
L
2
0

2

L

2

L

(c) 4  (d) Z Z 2  4 L 2 4  Z Z
(c)
4 
(d)
Z
Z
2
 4
L
2
4 
Z
Z
2
 L
2
0
0
l
2
2
38. Two wheels of moment of inertia
I 1 and
are set in rotation with angular speed
 1 and
. When they
are coupled face to face they rotate with a common angular speed  due to frictional forces,
Work done by frictional force is
1 I I
(
 
)
2
1
2
1
2
(a)
0
(b)
2
(
I
 I
)
1
2
1 I I
(
 
)
2
I I
(
 
)
2
1
2
1
2
1
2
1
2
(c)
2
(
I
 I
)
(d)
(
I
 I
)
1
2
1
2
39. A thin rod of length 2a is placed along the y-axis in the xy-plane. The rod carries a charge density . The
P
P
1
2
1
2
point P is located at (0,2a) and
at (x,0) What is the value of x , if potentials at P and
are equal

2

27-G, 2nd FLOOR, JIA SARAI, NEAR IIT-DELHI, HAUZ KHAS -110016

Tel: 011-26521410, Mob: 09654680505, 07503646974 E-Mail: info@ugcpoint.in Website: www.ugcpoint.in

n ,n ,n 0,1,2

1

2

3

n , n , n  0,1,2 1 2 3 find temperature at which of 9
n , n , n  0,1,2 1 2 3 find temperature at which of 9

find temperature at which of 9 2

energy level is equal to 7 2

 energy level is equal to 7 2
 level

level

(a)

(b)(a) (c) (d) none

(c)

(d) none

(a) 2a

(b) 2a

(c)

3a a

(d)

a

UGC point ACADEMY

TEST SERIES 05/12/2018

40. A Carnot engine has a cycle as shown in figure. If W and W ' represent work done by 1 mole of monatomic and diatomic gas, respectively, what is the ratio of W ' to W .

(b) 1 2
(b) 1 2
 

(c) 1 3

 

2

(a) 1

(d)

3

V(x)  m x 2 2 41. At time t  0 a particle in
V(x)  m x
2
2
41. At time t  0 a particle in the potential
/ 2 is described by the wave function
 x
(
,0)
 A
(1
2)
n
(
x
)
n
,
n
 ( x )
n
E
n
Where
are eigenstates of the energy with eigenvalues
n
. You are given that
(
 
,
)
  
1 2
  
n
n
'
nn
'
.
What is the average energy at t = 0
3
(a) 1 2 
(b)
(c)
2 
(d) 2
42. Suppose the spin degrees of freedom of a 2 - particle system can be described by a 27- dimensional
Hilbert subspace. Which among the following could be the spin of one of the particles
(a)
3/2
(b)
1
(c) 7/2
(d) 3

43. The input signal V in shown in the figure is a 1 kHz square wave voltage that alternates between +7 V and 7 V with a 50% duty cycle. Both transistor have the same current gain which is large. The circuit delivers power to the load resistor R L . what is the efficiency of this circuit for the given input ? Choose the closest answer.

circuit for the given input ? Choose the closest answer. 27-G, 2nd FLOOR, JIA SARAI, NEAR

27-G, 2nd FLOOR, JIA SARAI, NEAR IIT-DELHI, HAUZ KHAS -110016

Tel: 011-26521410, Mob: 09654680505, 07503646974 E-Mail: info@ugcpoint.in Website: www.ugcpoint.in

UGC point ACADEMY

TEST SERIES 05/12/2018

(a) 46%

(b) 55%

(c) 63%

(d)

92%

44. Consider black body radiation contained in a cavity whose walls are at temperature T . The radiation is in equilibrium with the walls of the cavity. If the temperature of the walls is increased to 2T and the radiation is allowed to come to equilibrium at the new temperature, the number of photon of the radiation increases by a factor of

(a)

2

(b)

8

(c) 16

(d)

4

45. Value of integral

dx is

(a)

zero

(b)

(c)

(d)

PART-C

46. A particle in the infinite square well V(x) = Is prepared in a state
46. A particle in the infinite square well
V(x) =
Is prepared in a state with the wave
function
(x) =
The expectation value of the energy of the particle is
.
.
47. The density of states of an ideal Bose-Einstein gas is
g
=

where a is a constant. temperature for Bose-Einstein condensation varies with N as

48. The following discrete time equations result from the numerical integration of the differential equations

of an undamped simple harmonic oscillator with state variables x and y. The integration time step is h.

x

k

1

x

x

h

h

y

k

x

k

For this discrete time system, which one of the following statements is TRUE ?

1

2

(b)

The system is stable for

(d)

The system is stable for

1

2

1

1

27-G, 2nd FLOOR, JIA SARAI, NEAR IIT-DELHI, HAUZ KHAS -110016

Tel: 011-26521410, Mob: 09654680505, 07503646974 E-Mail: info@ugcpoint.in Website: www.ugcpoint.in

a

B

C

D

y

k

1

y

x

(a)

The system is not stable for h 0

h

(c)

The system is stable for

h

0  

h

 

UGC point ACADEMY

TEST SERIES 05/12/2018

49. The unit step response of a system with the transfer function

1

2 s

1 s

is given by which one of the

following waveforms ?

1  s is given by which one of the following waveforms ? 50. For the
1  s is given by which one of the following waveforms ? 50. For the
1  s is given by which one of the following waveforms ? 50. For the
1  s is given by which one of the following waveforms ? 50. For the
50. For the system governed by the set of equations dx 1  2 x
50. For the system governed by the set of equations
dx
1
2 x
x
u
dt 1
2
dx
2
2 x
u
y  3x
dt
1
1
Y
(
s
)
The transfer function
U(
s )
is given by
3(
s 
1)
3(2s 1)(s 2s 1)
2
(
s 
1)
3(2s 1)(s 2s  2)
2
(a)
(
s
2
2
s
2)
(b)
(c)
(
s
2
2
s
1)
(d)
51. Consider a spin 1/ 2 particle which is bound in a three – dimensional harmonic oscillator with
frequency ω. The ground state Hamiltonian H 0 and spin interaction are
H 
H
H '
0

H

'

2 1 2

p

2

m 2

 

r

.

2

Where is a constant and

Use perturbation theory to calculate the change in the ground state energy to order

  

x

,

y

,

(

z

)

are the Pauli matrices. Neglect the spin orbit interaction.

2

O().

27-G, 2nd FLOOR, JIA SARAI, NEAR IIT-DELHI, HAUZ KHAS -110016

Tel: 011-26521410, Mob: 09654680505, 07503646974 E-Mail: info@ugcpoint.in Website: www.ugcpoint.in

H

0

m

r

(

G s

)

(a)

(b) -

(c)

(d)

UGC point ACADEMY

TEST SERIES 05/12/2018

52. A two bit counter circuit is shown below

05/12/2018 52. A two bit counter circuit is shown below It the state (after three clock
05/12/2018 52. A two bit counter circuit is shown below It the state (after three clock
05/12/2018 52. A two bit counter circuit is shown below It the state (after three clock
05/12/2018 52. A two bit counter circuit is shown below It the state (after three clock
05/12/2018 52. A two bit counter circuit is shown below It the state (after three clock

It the state

(after three clock cycles) will be.

(a) 00

Q Q

A

B

of the counter at the clock time t n is ‘10’ then the state

(b)

01

(c)

10

Q Q

A

B

(d)

of the counter at t n + 3

11

53. Consider N spins in a chain which can be S  1. modelled using
53. Consider
N
spins
in
a
chain
which
can
be
S  1.
modelled
using
the
one
dimensional
Ising
model
N  1
H 
J
S S
n
n
n  1
Where the spin has the values
heat capacity per spin.
n  1
(a)
(b)
(c)
(d)
54. The Heisenberg model for ferromagnetism is described by
H J  S S H S
.
.
i
j
j
(
i J
,
)
i
Where
S i is ka three – dimensional unit vector and the lattice is d dimensional. Consider J > 0, let the
h 
H
T
C
external field be uniform, and let
. Using mean – field theory, value of critical temperature
is
(a) 0
(b) CJ/3k
(c) CJ/7k
(d) CJ/2k

55. The pressure of a non-relativistic free Fermi gas in 2 dimensions depends, at T=0, on the density of fermions n as

(a) n 5/3

(b) n 1/2

(c)

n 2

(d)

n 4

56. A mechanical system is described by the Hamiltonian

H

 

 

p

2 1 2

 

2

As a result

q

, p

m

q

.

2

m

2

m

canonical transformation generated by

Q

q

, The equations of motion for (Q, P) are

of

the

27-G, 2nd FLOOR, JIA SARAI, NEAR IIT-DELHI, HAUZ KHAS -110016

Tel: 011-26521410, Mob: 09654680505, 07503646974 E-Mail: info@ugcpoint.in Website: www.ugcpoint.in

F

q Q

,



(a)

P 4 ,

2 P - 3

(b)

P 4 ,

2 P - 3

(c)

P 4 ,

2 P 3

(d)

P 4 ,

2 P - 3

UGC point ACADEMY TEST SERIES 05/12/2018 57. A thin metal sphere of radius b has
UGC point ACADEMY
TEST SERIES 05/12/2018
57. A thin metal sphere of radius b has charge Q. A potential V is established between inner (radius a) and
outer (radius b) concentric thin metal spheres. What is minimum electric field near its surface?
b
R
b
R
4 b
58. Inside of a grounded spherical metal shell (inner radius
1 and outer radius
2 ) is filled with space
charge of uniform charge density  electrostatic energy of system is
2
 R
2
5
2
 R
5
5
2
2
45 
45 
45 
0
0
0
59. Two semi – infinite conducting sheets are placed at right angles to each other as shown in the figure. A
Q
2 K
.
point charge of +Q is placed at a distance of d from both sheets. The net force on the charge is
4  d
2
0
where K is given by
1
1
1
1
1
2
2
1
2
2
i 
j
i 
i
 j
(a) 0
(b)
4
4
(c)
8
8
j (d)
8
2
8
2
60. Two semi – infinite dielectric regions are separated by a plane boundary at y = 0. The dielectric constant
of region 1(y < 0) and region 2(y < 0) are 2 and 5, region 1 has uniform electric field
E  3a z  4a y  2a z , where az ,a y and az are unit vectors along the x,y and z axes, respectively. The
electric field region 2 is
1.6a y  2az
1.2az  4a y
 2az
1.2az  4a y  0.8az
(d) 3a z 10a y  0.8a z
(a) 3az
(b)
(c)
1
T 
mv
61. If the kinetic energy T is given by
2
2 find approximate the change in T as the mass m change
from 49 to 49.5 and the velocity v changes from 1600 to 1590.
(a)
0
(b)
244000
(c)
144000
(d)
344000
62. Find wavelength of a photon emitted by a hydrogen atom making a direct transition from an excited state
R
1.097
10
7
m
1
,
h
6.63
10
34
Js
,
c
3.0
10
8
ms
1
H
with n 10 to the ground state. Given:
m
and
.
57
(a) 912A
(b) 900 A
(c) 1020 A
(d) 1021 A
27-G, 2nd FLOOR, JIA SARAI, NEAR IIT-DELHI, HAUZ KHAS -110016
Tel: 011-26521410, Mob: 09654680505, 07503646974
E-Mail: info@ugcpoint.in Website: www.ugcpoint.in

(a) zero

(b) 4V

(c) V

(d)

3

V

(a) 0

(b)

1

(c)

2

(d)

(

5

R

1

(a) 0 (b) 1 (c) 2 (d) ( 5 R 1  R 5 ) 2

R

5 )

2

H

1.67

10

27

kg

UGC point ACADEMY TEST SERIES 05/12/2018 63. In the L-S coupling scheme, the terms arising
UGC point ACADEMY
TEST SERIES 05/12/2018
63. In the L-S coupling scheme, the terms arising from two equivalent p-electrons are
3
P, D,
1
3 D
(a)
S, S, D, P,
(b) 1
1 3
1 1
3
P
S, S,
3 3
S, S, P, P, D P, D,
1 1
1 3
1
3
D
(c)
(d) 1
64. The dominant interactions underlying the following processes
K
 p
 
,
K
K ',
 
p 
0
A.
B.
C.
are
(a) A: strong, B : electromagnetic and
(b)
A: strong,
B: weak and
(c)
A: weak,
B: electromagnetic and
(d)
A: weak,
B: electromagnetic and
C: weak
C: weak
C: strong and C: weak
C: weak
65. When laser light of wavelength  falls on a metal scale with 1 mm engravings at a grazing angle of
incidence, it is diffracted to form a vertical chain of diffraction spots on a careen kept perpendicular to
the scale. If the wavelength of the laser is increased by 200 nm the angle of the first-order diffraction spot
changes from 5 o to
6.60 o
5.14 o
5.108 o
5.21 o
(a)
(b)
(c)
(d)
 
66. You have measured 25 events J e e
by reconstructing the mass of the e e  pairs. The apparatus
measures with m / m 1% accuracy. The average mass is 3.100 GeV. What is the error ?
(a) 6.2 MeV
(b)
1.6 MeV
(c)
44 MeV
(d) 19 MeV
67. In deep inelastic scattering electrons are scattered off protons to determine if a proton has any internal
structure. The energy of the electron for this must be at least
1.2510 eV
9
1.2510
12 eV
6
1.2510 eV
8
(a)
(b)
(c)
(d)
68. A uniform magnetic field in the positive z-direction passes through a circular wire loop of radius 1 cm
and resistance 1 lying in the xy-plane. The field strength is reduced from 10 tesla to 9 tesla in 1s. The
charge transferred across any point in the wire is approximately
3.1
4
3.4
(a)
4.2
  10 10  
coulomb
(b)
5.2
1.2510 eV
  10 10  
4
4
coulomb
(c)
4 coulomb
(d)
coulomb
69.
The Lagrangian of a system moving in three dimensions is
Corresponding Hamiltonian of system
+
+
+
+
27-G, 2nd FLOOR, JIA SARAI, NEAR IIT-DELHI, HAUZ KHAS -110016
Tel: 011-26521410, Mob: 09654680505, 07503646974
E-Mail: info@ugcpoint.in Website: www.ugcpoint.in

UGC point ACADEMY

TEST SERIES 05/12/2018

70. The energy levels for a particle of mass m in the potential V (x) | x | , determined in the WKB approximation

b

2 m  E  V ( x dx )
2
m
E
V
(
x dx
)

a

 n  1 2      
n
1
2   
 

(Where a, b are the turning points and n

) are

71. Suppose the frequency of phonons in a 2-dimensional chain of atoms is proportional to the wave vector.

If

is the number density of atoms and

is the speed of the phonons, then the Debye frequency varies

as

(a)

n

(b)

(c)

(d)

72. which one of following is true for Lattice specific heat theory (a) According to
72. which one of following is true for Lattice specific heat theory
(a)
According to classical theory, specific heat C v
at all temperatures
(b)
according to Debye Theory specific heat C v = constant at high temperature
(c) according to Einstein theory specific heat C v
(d) according to Debye Theory specific heat C v
at high temperature
at low temperature
73. An electron of energy 27 GeV collides with a proton of energy 820 GeV. The heaviest particle which can
be produced in this collision has mass close to
(a) 300 GeV
(b) 821 GeV
(c) 850 GeV
(d) 1127 GeV
74. Electronic states near the top of an energy band in a simple cubic metal can be treated as free-particle
states with energies given by a dispersion relation of the form + B where B is a positive
constant. ratio of relaxation time to conductivity is
(a)
(b)
(c)
(d)

75. Consider electrons in graphene, which is a planar monatomic layer of carbon atoms. If the dispersion relation of the electrons is taken to be (k) ck (where c is constant) over the entire k-space, Hall

resistance of two dimensional graphene is ( Fermi energy of electrons)

I did is more perfect then I can

Good luck…………

27-G, 2nd FLOOR, JIA SARAI, NEAR IIT-DELHI, HAUZ KHAS -110016

Tel: 011-26521410, Mob: 09654680505, 07503646974 E-Mail: info@ugcpoint.in Website: www.ugcpoint.in

(a)

(b)

(c)

(d)

UGC point ACADEMY

TEST SERIES 05/12/2018

ANSWERKEY 1. (c) 2. (a) 3. (c) 4. (c) 5. (a) 6. (a) 7. (c)
ANSWERKEY
1.
(c)
2.
(a)
3.
(c)
4.
(c)
5.
(a)
6.
(a)
7.
(c)
8.
(d)
9.
(a)
10. (b)
11.
(a)
12. (b)
13. (b)
14. (b)
15. (c)
16. (a)
17. (b)
18. (b)
19. (c)
20. (c)
21.
(b)
22. (b)
23. (a)
24. (d)
25. (a)
26. (d)
27. (c)
28. (d)
29. (b)
30. (b)
31.
(c)
32. (a)
33. (b)
34. (c)
35. (d)
36. (c)
37. (d)
38. (b)
39. (c)
40. (c)
41.
(c)
42. (a)
43. (b)
44. (b)
45. (d)
46. (c)
47. (b)
48. (a)
49. (a)
50. (a)
51.
(b)
52. (c)
53. (a)
54. (b)
55. (c)
56. (a)
57. (b)
58. (b)
59. (d)
60. (a)
61.
(c)
62. (a)
63. (c)
64. (a)
65. (b)
66. (a)
67. (a)
68. ()
69. (a)
70. (b)
71.
(c)
72.(b,c)
73. (a)
74. (c)
75. (a)

27-G, 2nd FLOOR, JIA SARAI, NEAR IIT-DELHI, HAUZ KHAS -110016

Tel: 011-26521410, Mob: 09654680505, 07503646974 E-Mail: info@ugcpoint.in Website: www.ugcpoint.in