Sie sind auf Seite 1von 7

ACE OF PACE CURRENTLY STUDYING IN CLASS VIII - PAPER CODE-51

Section : 1 – Mathematics

a 3 3a + 4b
1. If = , what is ?
b 5 b −1
29 58
(a) (b) (c) 5 (d) Cannot be determined
4 9

2. 4 men and 4 boys can do a piece of work in 3 days, while 2 men and 5 boys can finish it in 4 days.
How long would it take 1 man alone to do it?
(a) 12 (b) 18 (c) 24 (d) 36

3. By selling a table and a chair for 1896, a trader gains 25% on the table and 10% on the chair. If he
sells them for 1770, he makes a profit of 10% on the table and 25% on the chair. Find the cost price
of the table.
(a) 1200 (b) 1800 (c) 600 (d) 800

4. In a random throw of a dice, what are odds in favor of getting a 6?


1 1 5 5
(a) (b) (c) (d)
6 5 6 1

5. Find the probability that a leap year selected at random will contain 53 Sundays.
1 2 12
(a) (b) (c) (d) 1
7 7 53

6. Find the remainder when f ( x ) = x 4 − 3x 3 + 12x 2 − 14x + 1 is divided by x − 2 .


(a) 12 (b) 1 (c) 13 (d) 10

⎛ 17 + 12 2 ⎞
7. Simplify ⎜⎜ ⎟⎟
⎝ 3+ 2 2 ⎠
(a) 2 −1 (b) 2 (c) 2 + 1 (d) 3 + 2 2

8. A series consists of 15 numbers with an average of 12. If each and every number is first multiplied
with 3 and then is increased by 5, what will be the new average?
(a) 63 (b) 41 (c) 20 (d) 34

ROUGH SPACE

PACE IIT & MEDICAL: Mumbai / Delhi & NCR / Lucknow / Goa / Akola / Kolkata / Nashik / Pune / Nagpur / Bokaro / Dubai # 2
ACE OF PACE CURRENTLY STUDYING IN CLASS VIII - PAPER CODE-51

1 1
9. If x + = 3, then find x 3 + 3
x x
(a) 27 (b) 18 (c) 36 (d) 45

10. Solve the following equations, and find x + y .


x 3 + 3xy 2 = 14
y3 + 3x 2 y = 13
(a) 1 (b) 2 (c) 3 (d) 4

11. If a 2 + b 2 + c 2 = ab + bc + ca , then which of the following is always true?


(a) ab + bc + ca = 3 (b) a = − b = c (c) a + b + c = 0 (d) a = b = c

2x 2 + 5xy − 3y 2
12. Simplify:
2x 2 + 7xy + 3y 2
x + 3y 2x + y x − 3y 2x − y
(a) (b) (c) (d)
x − 3y 2x − y x + 3y 2x + y

3x − 5 3x − 1 1
13. Solve = −
2x + 4 2x + 5 x + 2
(a) –13 (b) –12 (c) –11 (d) –10

14. Rs 930 is to be divided among A, B and C in the ratio 2:3:5. By mistake, it is divided in the ratio
1 1 1
: : . Find the loss incurred to C due to this mistake(in Rs.).
5 3 2
(a) 15 (b) 20 (c) 24 (d) 30

15. 6 different sweet verities of count 32, 216, 136, 88, 184, 120 were ordered for a particular occasion.
They need to be packed in such a way that each box has the same variety of sweet and the number of
sweets in each box is also the same. What is the minimum number of boxes required to pack?
(a) 90 (b) 93 (c) 95 (d) 97

16. N is the least integer which leaves remainder of 2, 4, 6 when divided by the divisors 10, 12, 14
respectively. Find the remainder when divided by 19.
(a) 4 (b) 5 (c) 6 (d) 13

ROUGH SPACE

PACE IIT & MEDICAL: Mumbai / Delhi & NCR / Lucknow / Goa / Akola / Kolkata / Nashik / Pune / Nagpur / Bokaro / Dubai # 3
ACE OF PACE CURRENTLY STUDYING IN CLASS VIII - PAPER CODE-51

17. A field is 80m long and 50m broad. In one corner of the field, a pit which is 10m long, 7.5 m broad
and 8m deep has been dug out. The earth taken out of it is evenly spread over the remaining part of
the field. Find the rise in the level of the field.
(a) 12cm (b) 15.3cm (c) 18.7cm (d) 21.2cm

18. The dimensions of a cuboid are in the ratio of 1:2:3 and its total surface area is 88m2 . Find its
dimensions.
(a) 1m, 2m, 3m (b) 2m, 3m, 4m (c) 2m, 4m, 6m (d) 2m, 4m, 8m

1
19. If the height of a cylinder becomes of the original height and the radius is doubled, then which of
4
the following will be true?
(a) Total surface area of the cylinder will be doubled
(b) Total surface area of the cylinder will remain unchanged
(c) Total surface of the cylinder will be halved
(d) None of these

20. In a certain locality of Delhi there are 1000 families. A survey showed that 504 subscribed to “The
Hindustan Times” newspaper and 478 subscribe to “The Times of India” newspaper and 106
subscribe to both. Find the number of families that do not subscribe to any of these newspapers.
(a) 106 (b) 18 (c) 124 (d) 132

Section : 2 – Science

21. Friction is a _______.


(a) Type of contact force (b) Type of non-contact force
(c) Type of pressure (d) Form of heat

22. We can see a non-luminous object when light:


(a) Emitted by the object falls on the eye (b) Is reflected from the object towards our eye
(c) Completely passes through the object (d) Gets completely absorbed by the object

23. Ultrasound has frequency of vibration_____________.


(a) Between 20 and 20,000 Hz (b) Below 20 Hz
(c) Above 20,000 Hz (d) Between 500 and 10,000 Hz

24. An object is vibrating at 50 Hz. What is its time period?


(a) 0.02 sec (b) 2 sec (c) 0.2 sec (d) 20.0 sec

ROUGH SPACE

PACE IIT & MEDICAL: Mumbai / Delhi & NCR / Lucknow / Goa / Akola / Kolkata / Nashik / Pune / Nagpur / Bokaro / Dubai # 4
ACE OF PACE CURRENTLY STUDYING IN CLASS VIII - PAPER CODE-51

25. A ray of light falls normally on a plane mirror. The angle of reflection in this case will be ________.
(a) 0o (b) 45o (c) 90o (d) 180o

26. Hottest planet of our solar system is _________.


(a) Mercury (b) Venus (c) Earth (d) Mars

27. Sliding friction is ___________ than/to rolling friction.


(a) Less (b) More (c) Equal (d) None of these

28. At a place the speed of sound of frequency 300 Hz is V. At the same place the speed of 150 Hz
sound will be ___________ .
(a) v / 2 (b) v (c) 2v (d) 4v

29. Two mirrors A and B are placed at right angles to each other as shown.

A ray of light incident on mirror A at an angle of 25o falls on mirror B after reflection. The angle of
reflection for the ray reflected from mirror B would be _________ .
(a) 25o (b) 50o (c) 65o (d) 115o

30. A man standing between two cliffs hears the first echo of a sound after 2 sec and second echo 3 sec
after the initial sound. If the speed of sound is 330 m/s, the distance between the two cliffs is
_________ .
(a) 1650 m (b) 990 m (c) 825 m (d) 660 m

31. The correct chemical formula of calcium carbonate


(a) Ca ( CO3 ) 2 (b) Ca ( CO 2 ) 2 (c) CaCO3 (d) Ca 2CO3

32. The number of neutrons in Al3+ (At. no. = 13; mass no. = 27)
(a) 13 (b) 27 (c) 14 (d) 12

ROUGH SPACE

PACE IIT & MEDICAL: Mumbai / Delhi & NCR / Lucknow / Goa / Akola / Kolkata / Nashik / Pune / Nagpur / Bokaro / Dubai # 5
ACE OF PACE CURRENTLY STUDYING IN CLASS VIII - PAPER CODE-51

33. Mass number of an element is the


(a) number of protons (b) number of protons + number of electrons
(c) number of protons + number of neutrons (d) number of neutrons

34. “Metals are generally hard”. The exception to this rule is


(a) Al (b) Cu (c) Fe (d) K

35. Which is not an allotrope of carbon ?


(a) Charcoal (b) Fullerene (c) Diamond (d) Glucose

36. Balance the given equation and find the value of x + y – z.


xNH3 + yO2 → zNO + H 2O
(a) 5 (b) 4 (c) 9 (d) 6

37. Which of the following would be a good conductor of electricity ?


(a) Sulphur (b) Oxygen (c) Silver (d) Nitrogen

38. Laughing gas is


(a) Sulphur dioxide (b) Nitrogen dioxide (c) Nitric oxide (d) Nitrous oxide

39. How many electrons are there in the M shell of silicon atom ?
(a) 0 (b) 2 (c) 4 (d) 6

40. Acids turn phenolphthalein from


(a) Colourless to pink (b) Pink to colourless
(c) Colourless to colourless (d) None of these

41. Which cell organelle is not bound by a membrane in the following list?
(a) Rough endoplasmic reticulum (b) Golgi Apparatus
(c) Mitochondrion (d) Ribosome

42. Which organism is used to ferment fruit juices to generate alcohol?


(a) Streptococcus (b) Staphylococcus (c) Saccharomyces (d) Penicillium

ROUGH SPACE

PACE IIT & MEDICAL: Mumbai / Delhi & NCR / Lucknow / Goa / Akola / Kolkata / Nashik / Pune / Nagpur / Bokaro / Dubai # 6
ACE OF PACE CURRENTLY STUDYING IN CLASS VIII - PAPER CODE-51

43. If the soil is lacking in nitrogenous compounds, which of the following fertilizers will you use for
farming?
(a) Potassium chloride (b) Ammonium nitrate
(c) Potassium phosphate (d) Bone meal

44. The tympanum is a term used to indicate which of the following structures?
(a) Ear drum (b) External layer of eye
(c) Retina (d) Ear bones

45. Bacteria generally reproduce by the process of


(a) Fragmentation (b) Budding (c) Fission (d) Regeneration

46. The largest artery in the human body is called


(a) Pulmonary artery (b) Aorta (c) Coronary artery (d) Carotid

47. The role of conversion of stored glycogen to glucose during fasting is because of the hormone
(a) Insulin (b) Glucagon (c) Somatostatin (d) Thyroxine

48. Rapidly dividing cells in plants that are totipotent and result in the growth of the plant are called
(a) Parenchyma (b) Collenchyma (c) Sclerenchyma (d) Meristems

49. The process of cells ingesting liquids into its cytoplasm through its plasma membrane is
(a) Exocytosis (b) Pinocytosis (c) Phagocytosis (d) Endocytosis

50. Algae will be placed under which of the following kingdoms according to Whittaker’s criteria?
(a) Plantae (b) Monera (c) Protista (d) Fungi

ROUGH SPACE

PACE IIT & MEDICAL: Mumbai / Delhi & NCR / Lucknow / Goa / Akola / Kolkata / Nashik / Pune / Nagpur / Bokaro / Dubai # 7
ACE OF PACE CURRENTLY STUDYING IN CLASS VIII - PAPER CODE-51
ANSWERS KEY
Q. No. Answer Q. No. Answer
1 D 26 B
2 B 27 B
3 A 28 B
4 B 29 C
5 B 30 C
6 C 31 C
7 C 32 C
8 B 33 C
9 B 34 D
10 C 35 D
11 D 36 A
12 D 37 C
13 C 38 D
14 A 39 C
15 D 40 C
16 D 41 D
17 B 42 C
18 C 43 B
19 D 44 A
20 C 45 C
21 A 46 B
22 B 47 B
23 C 48 D
24 A 49 B
25 A 50 A

ROUGH SPACE

PACE IIT & MEDICAL: Mumbai / Delhi & NCR / Lucknow / Goa / Akola / Kolkata / Nashik / Pune / Nagpur / Bokaro / Dubai # 8