Sie sind auf Seite 1von 17

Best Approach

Trigonometry Ph 1
Compound Angles

Solved Examples

V
Trigonometric Ph. 1
KEY CONCEPTS (COMPOUND ANGLES)
1. BASIC TRIGONOMETRIC IDENTITIES :
(a) sin2 + cos2 = 1 ; 1  sin   1; 1  cos   1    R
(b) 2 2
sec   tan  = 1 ; sec   1    R
(c) cosec2  cot2 = 1 ; cosec   1    R
2. IMPORTANT T RATIOS:
(a) sin n  = 0 ; cos n  = (-1)n ; tan n  = 0 where n  I
( 2n  1) ( 2n  1)
(b) sin = (1)n & cos = 0 where n  I
2 2
 31 5
(c) sin 15° or sin = = cos 75° or cos ;
12 2 2 12
 31 5
cos 15° or cos = = sin 75° or sin ;
12 2 2 12
3 1 3 1
tan 15° = = 2  3 = cot 75° ; tan 75° = = 2  3 = cot 15°
3 1 3 1
 2 2  2 2  3
(d) sin = ; cos = ; tan = 21 ; tan = 2 1
8 2 8 2 8 8
 51  51
(e) sin or sin 18° = & cos 36° or cos =
10 4 5 4
3. TRIGONOMETRIC FUNCTIONS OF ALLIED ANGLES :
If  is any angle, then , 90 ± , 180 ± , 270 ± , 360 ±  etc. are called ALLIED ANGLES.
(a) sin ( ) =  sin  ; cos ( ) = cos 
(b) sin (90°- ) = cos  ; cos (90°  ) = sin 
(c) sin (90°+ ) = cos  ; cos (90°+ ) =  sin 
(d) sin (180° ) = sin  ; cos (180° ) =  cos 
(e) sin (180°+ ) =  sin  ; cos (180°+ ) =  cos 
(f) sin (270° ) =  cos ; cos (270° ) =  sin 
(g) sin (270°+ ) =  cos ; cos (270°+ ) = sin 
4. TRIGONOMETRIC FUNCTIONS OF SUM OR DIFFERENCE OF TWO ANGLES :
(a) sin (A ± B) = sinA cosB ± cosA sinB
(b) cos (A ± B) = cosA cosB  sinA sinB
(c) sin²A  sin²B = cos²B  cos²A = sin (A+B) . sin (A B)
(d) cos²A  sin²B = cos²B  sin²A = cos (A+B) . cos (A  B)
cot A cot B  1
(e) tan (A ± B) = tan A  tan B (f) cot (A ± B) =
1  tan A tan B cot B  cot A
5. FACTORISATION OF THE SUM OR DIFFERENCE OF TWO SINES OR COSINES :
C D CD C D CD
(a) sinC + sinD = 2 sin cos (b) sinC  sinD = 2 cos sin
2 2 2 2
C D CD C D CD
(c) cosC + cosD = 2 cos cos (d) cosC  cosD =  2 sin sin
2 2 2 2
6. TRANSFORMATION OF PRODUCTS INTO SUM OR DIFFERENCE OF SINES & COSINES :
(a) 2 sinA cosB = sin(A+B) + sin(AB) (b) 2 cosA sinB = sin(A+B)  sin(AB)
(c) 2 cosA cosB = cos(A+B) + cos(AB) (d) 2 sinA sinB = cos(AB)  cos(A+B)
C-9, ABC Tower, Near Madhushree Hotel, Behind Petrol Pump, New Rajiv Gandhi Nagar, Jhalawar Road,
Kota, Rajasthan (324005), Ph. 9887173003, 9549945044
2
Trigonometric Ph. 1
7. MULTIPLE ANGLES AND HALF ANGLES :
 
(a) sin 2A = 2 sinA cosA ; sin  = 2 sin cos
2 2
(b) cos2A = cos2A  sin2A = 2cos2A  1 = 1  2 sin2A ;
   
cos  = cos2  sin² = 2cos2  1 = 1  2sin2 .
2 2 2 2
1  cos 2A
2 cos2A = 1 + cos 2A , 2sin2A = 1  cos 2A ; tan2A =
1  cos 2A
2
 2

2 cos = 1 + cos  , 2 sin = 1  cos .
2 2
2tanA 2tan( 2)
(c) tan 2A = ; tan  =
2
1 tan A 1 tan 2 ( 2)
2tanA 1tan 2 A
(d) sin 2A = 2
, cos 2A = 2
(e) sin 3A = 3 sinA  4 sin3A
1 tan A 1 tan A
3
3tanAtan 3 A
(f) cos 3A = 4 cos A  3 cosA (g) tan 3A =
13tan 2 A
8. THREE ANGLES:
tanA  tan B tanCtan A tan BtanC
(a) tan (A+B+C) =
1 tan A tan B tan BtanC tanC tanA
NOTE IF : (i) A+B+C =  then tanA + tanB + tanC = tanA tanB tanC

(ii) A+B+C = then tanA tanB + tanB tanC + tanC tanA = 1
2
(b) If A + B + C =  then : (i) sin2A + sin2B + sin2C = 4 sinA sinB sinC
A B C
(ii) sinA + sinB + sinC = 4 cos cos cos
2 2 2
9. MAXIMUM & MINIMUM VALUES OF TRIGONOMETRIC FUNCTIONS:
(a) Min. value of a2tan2 + b2cot2 = 2ab where  R
(b) Max. and Min. value of acos + bsin are a 2  b 2 and – a 2  b 2
(c) If f() = acos() + bcos() where a, b,  and  are known quantities then
– a 2  b 2  2ab cos(  ) < f() < a 2  b 2  2ab cos(  )
(d) If A, B, C are the angles of a triangle then maximum value of
sinA + sinB + sinC and sinA sinB sinC occurs when A = B = C = 600
(e) In case a quadratic in sin or cos is given then the maximum or minimum values can be
interpreted by making a perfect square.
10. Sum of sines or cosines of n angles,
n
sin  n1 

sin  + sin (+) + sin ( + 2 ) + ...... + sin   n  1  =  2
sin 2
sin   


2 
n
sin  n1 
cos  + cos (+) + cos ( + 2 ) + ...... + cos   n  1  =  2

sin 2
cos   


2 

C-9, ABC Tower, Near Madhushree Hotel, Behind Petrol Pump, New Rajiv Gandhi Nagar, Jhalawar Road,
Kota, Rajasthan (324005), Ph. 9887173003, 9549945044
3
Trigonometric Ph. 1
SOLVED EXAMPLES
1. Find the radian measures corresponding to the following degree measures –47°30'.
 
 1  95 
Sol. Note that – 47°30' =   47     
 2  2 
 180° =  radian

  95    95  19
 1° =
180
radian        radian =  72 radian
 2  180  2 
19
 Radian measure of an angle of – 47°30' is 
72

22 5
2. Find the degree measures corresponding to the following radian measures (Use = ) .
7 3
Sol.  radian = 180°
 
 80  5  180 5 
 1 radian =    radian =    = 300°
   3   3 

3. A wheel makes 360 revolutions in one minute. Through how many radians does it turn in one second?
Sol. Number of revolutions made in 60 second = 360 ( 1 minute = 60 seconds)
360
 Number of revolutions made in 1 second = =6
60
When the wheel makes one revolution, it turns through 360° or 2radians.
Number of radians turned by the wheel in one second = 6 × 2= 12.

4. Find the angle in radian through which a pendulum swings if its length is 75 cm and the tip describes an
arc of length
(i) 10 cm (ii) 15 cm (iii) 21 cm
Sol. In this case the radius = 75 cm
If the angle turned is radian, then
 10cm 2
(i) =  
r 75cm 15
2
Angle through which the pendulum swings = radian = radian.
15
 15cm 1
(ii)   
r 75cm 5
1
Angle through which the pendulum swings =  radian = radian.
5
 21cm 7
(iii)   
r 75cm 25
7
 Angle through which the pendulum swings =  radian = radian.
25

C-9, ABC Tower, Near Madhushree Hotel, Behind Petrol Pump, New Rajiv Gandhi Nagar, Jhalawar Road,
Kota, Rajasthan (324005), Ph. 9887173003, 9549945044
4
Trigonometric Ph. 1

5. Evaluate : cosec (– 1410°)


Sol. cosec (–1410°) = – cosec 1410° (cosec (–) = – cosec )
= – cosec (360° × 3 + 330°) = – cosec 30° (cosec (360° n + ) = cosec n  1)
= – cosec (360° – 30°) = – (cosec 30°)
= cosec 30° = 2

 11 
6. Evaluate : sin   
 3 
 11  11
Sol. sin    = –sin (sin (–) = – sin )
 3  3
5
= – sin  2  5  = – sin (sin (2+) = sin )
 3  3

   
= – sin  2   =    sin  (sin (2–) = – sin )
 3  3

 3
= sin 
3 2

 5 
7. Prove that cot2 + cosec + 3tan2 = 6
6 6 6
2
 5  2    1 
Sol. L.H.S = cot2
6
+ coses
6
+ 3 tan2   =
6  
3 + cosec      3 
 6  3


= 3 + cosec +1 (cosec (–) = cosec 
6
= 3 + 2 + 1 = 6 = R.H.S

8. Find the value of : (i) sin 75° (ii) tan 15°


1 3 1 1 3 1
Sol. (i) sin 75° = sin (45° + 30°) = sin 45° cos 30° + cos 45° sin30° = .  . 
2 2 2 2 2 2

3 1 2 6 2
Also, we can write sin 75° =  
2 2 2 4

C-9, ABC Tower, Near Madhushree Hotel, Behind Petrol Pump, New Rajiv Gandhi Nagar, Jhalawar Road,
Kota, Rajasthan (324005), Ph. 9887173003, 9549945044
5
Trigonometric Ph. 1
1
1
tan45 – tan 30 3  3 1
(ii) tan 15° = tan (45° – 30°) = =
1  tan 45 tan 30 1  1. 1 3 1
3
2
3 1

3 1

 3  1  3  1  2 3

42 3
Also, we can write tan 15° = 2 = 2 3 .
3 1 3 1  3  1 3 1 2

 
tan   x  2
4    1  tan x 
9. Prove that  
  1  tan x 
tan   x  
4 

 
tan   x  1  tan x 2
4   1  tan x   1  tan x 
Sol. L.H.S.=   = R.H.S
  1  tan x  1  tan x 
tan   x 
4  1  tan x
10. Prove that : sin2 6x – sin2 4x = sin 2x sin 10x.
L.H.S. = sin2 6x – sin2 4x = sin (6x + 4x) sin (6x – 4x) ( sin2A – sin2B = sin (A + B) sin (A –B))
= sin 10 x sin 2x = R.H.S.

sin 5x  sin 3x
11. Prove that : = tan4x
cos5x  cos3x
5x  3x 5x  3x
sin 5x  sin 3x 2sin cos
Sol. L.H.S. = = 2 2 (Using "C, D" formulae)
cos5x  cos3x 5x  3x 5x  3x
2cos cos
2 2
sin 4x
= = tan 4x = R.H.S.
cos 4x
sin x  sin 3x
12. Prove that : = 2sin x
sin 2 x  cos 2 x
3x  x 3x  x
sin x  sin 3x 2  sin 3x  sin x  2cos 2
sin
2
Sol. L.H.S = = 
sin 2 x  cos 2 x 2  cos 2 x  sin 2 x  cos 2x

(cos2A – sin2A = cos 2A)


= 2 sin x = R.H.S

13. Prove that : cos 4x = 1 – 8 sin2 x cos2x.


Sol. L.H.S = cos 4x = 2 cos2 2x – 1 (cos 2 = 2 cos2– 1)
= 2{2cos2 x – 1}2 – 1 = 2{4 cos4 x – 4 cos2 x + 1} – 1

C-9, ABC Tower, Near Madhushree Hotel, Behind Petrol Pump, New Rajiv Gandhi Nagar, Jhalawar Road,
Kota, Rajasthan (324005), Ph. 9887173003, 9549945044
6
Trigonometric Ph. 1
= 8 cos4 x – 8 cos2 x + 2 – 1 = 8 cos4 x – 8 cos2x + 1
= 8 cos2 x (cos2 x – 1) + 1
= 8 cos2 x (– sin2 x) + 1 (sin2x + cos2x = 1 cos2x – 1 = – sin2x)
= 1 – 8 sin2 x cos2x
= R.H.S
Alternatively, L.H.S = cos 4x = cos {2 (2x)}
= 1 – 2 sin2 2x = 1 – 2 (2 sin x cos x)2
= 1 – 8 sin2 x cos2 x
= R.H.S.

14. Prove that (sin 3x + sin x) sin x + (cos 3x – cos x) cos x = 0


Sol. L.H.S = (sin 3x + sin x) sin x + (cos 3x – cos x) cos x
 3x  x 3x  x   3x  x 3x  x 
=  2sin cos  sin x   2sin sin  cos x
 2 2   2 2 
(Using : "C, D" formulae)
= 2 sin 2x cos x sin x – 2 sin 2x sin x cos x
= 0 = R.H.S

 sin 7x  sin 5x    sin 9x  sin 3x 


15. Prove that = tan 6x.
 cos 7x  cos5x    cos9x  cos3x 
 sin 7x  sin 5x    sin 9x  sin 3x 
Sol. L.H.S. =
 cos 7x  cos5x    cos9x  cos3x 
7x  5x 7x  5x 9x  3x 9x  3x
2sin cos  2sin cos
2 2 2 2
= 7x  5x 7x  5x 9x  3x 9x  3x (Using "C, D" formulae)
2cos cos  2cos cos
2 2 2 2
2sin 6x cos x  2sin 6x cos3x
=
2 cos 6x cos x  2cos 6x cos3x
2sin 6x  cos x  cos3x 
=
2 cos 6x  cos x  cos3x 

sin 6x
= = tan 6x = R.H.S.
cos 6x
x 3x
16. Prove that sin 3x + sin 2x – sin x = 4 sin x cos cos
2 2
Sol. L.H.S = sin 3x + sin 2x – sin x = (sin 3x – sin x) + sin 2x
3x  x 3x  x
= 2 cos sin + sin 2x (Using "C, D" formulae)
2 2
= 2 cos 2x sin x + 2 sin x cos x = 2 sin x {cos 2x + cos x)
 2x  x 2x  x 
= 2 sin x 2cos cos  (Using "C, D" formulae once again)
 2 2 

C-9, ABC Tower, Near Madhushree Hotel, Behind Petrol Pump, New Rajiv Gandhi Nagar, Jhalawar Road,
Kota, Rajasthan (324005), Ph. 9887173003, 9549945044
7
3x x
= 4 sin x cos cos
2 2
= R.H.S

17. (i) sin 1 > cos 1 (ii) sin1° > cos1° (iii) sin 1 > cos1° (iv) sin1° > cos1
Which of the above is / are true ?
Sol. sin1° = sin 1°
cos 1° = sin 99°
sin1 sin 57° = sin 57°
cos 1 cos 57° = sin33°
In I quadrant sine is increasing.
sin1° < sin 33° < sin 57° < sin99°
sin 1° < cos 1 < sin 1 < cos 1°

tan  A  B 
18. If sin 2A = sin 2 B, then the value of is :
tan  A  B 

tan  A  B  sin  A  B  .cos  A  B 


Sol. 
tan  A  B  sin(A  B).cos(A  B)

1
 sin  2A   sin  2B   1
= 2 [sin A. cos B = (sin (A + B) + sin (A –B))]
1 2
2
 sin  2A   sin  2B 
 sin 2B  sin 2B   1
= 
 sin 2B  sin 2B   1

sin12 sin 48


19. The value of is :
1  2sin 54
1
sin12 sin 48
  2sin12.sin 48 
2
Sol. = [–2sin C. sin D = cos (C + D) – cos (C – D)]
1  2sin 54 1  2sin 54
1

2
 cos  60  cos  36 
= [sin= cos (90° –)]
1  2cos 36

11 
   cos36 
2 2  1
= =
1  4
2   cos36 
2 
20. If 13sec – 5tan = 13 then the value of 13tan – 5sec can be
Sol. Given 13sec – 5tan = 13 ; Let 13 tan – 5 sec = x
On squaring and subtracting the equations, we get
(13 sec)2 + (5tan)2 – 130 sec . tan = 132
(13tan)2 + (5sec)2 – 130 sec . tan = x2

132 – 52 = 132 – x2
x = 5
EXERCISE–I
1. Prove that (1 + cot  – cosec )(1 + tan + sec ) = 2.

  
 sec   tan  ; if    
1  sin  2 2 .
2. Prove that 
1  sin    3
 sec   tan  ;if   
 2 2

1  tan 8 
3. Prove that 2 sec2 – sec4 – 2 cosec2 + cosec4 = .
tan 4 
3
4. If cos( – ) + cos( – ) + cos( – ) =  .
2
prove that cos + cos + cos = sin+ sin + sin = 0.
1 1
5. If tan A – tan B = x and cot A – cot B = y. Prove that cot (A – B) =  .
x y

sin(A  B  C)
6. Prove that = tan A + tan B + tan C – tan A tan B tan C
cos A cos Bcos C

sin 5A  sin 3A
7. Prove that = tan A
cos5A  cos 3A

cos 4x  cos3x  cos 2x


8. Prove that = cot 3x
sin 4x  sin 3x  sin 2x

cos8A cos5A  cos12A cos9A


9. Prove that = tan 4A
sin8A cos5A  cos12A sin 9A

sin(A  C)  2sin A  sin(A  C) sin A


10. Prove that 
sin(B  C)  2sin B  sin(B  C) sin B

11. Prove that 1 + cos2x + cos4x + cos6x = 4 cosx cos2x cos3x

 3 5 7 3
12. Prove that cos4 + cos4 + cos4 + cos4 
8 8 8 8 2

 1 
13. Prove that cot  7   2  3  4  6
 2
14. Prove that cos 6A = 32 cos6 A – 48 cos4 A + 18 cos2 A – 1
15. If cos  + cos  + cos  = 0 ; then
prove that cos3 + cos3 + cos3 = 12 cos cos cos
EXERCISE–II
1. Prove that: cos2 + cos2(+ )  2 cos  · cos  cos(+ ) = sin2
2. Prove that: tan  + 2 tan 2 + 4 tan 4 + 8 cot 8 = cot .
3. Prove that : (a) tan 20° . tan 40° . tan 60° . tan 80° = 3
4  3 5 7 3
(b) tan 9°  tan 27°  tan 63° + tan 81° = 4. (c) sin  sin 4  sin 4  sin 4 
16 16 16 16 2

4. Find the positive integers p, q, r, s satisfying tan
24
=  p q  
r s .
mn
5. If m tan (- 30°) = n tan (+ 120°), show that cos 2 = .
2( m n )
4 5 
6. If cos (+ ) = ; sin (– ) = & ,  lie between 0 & , then find the value of tan 2.
5 13 4
a b
7. If the value of the expression sin 25° · sin 35° · sin 85° can be expressed as
c
where a, b, c  N and are in their lowest form, find the value of (a + b + c).

8. Prove that (4 cos29° – 3)(4 cos227° – 3) = tan 9°.


2  2
9. Prove that 4 cos · cos – 1 = 2 cos .
7 7 7
10. If + = , prove that cos²+ cos² + cos² = 1 + 2 cos  cos cos  .
11. Calculate without using trigonometric tables:
2 cos 40  cos20
(a) 4 cos 20°  3 cot 20° (b)
sin 20
 3 5 7
(c) cos6 + cos6 + cos6 + cos6 (d) tan 10°  tan 50° + tan 70°
16 16 16 16
12. Given that (1 + tan 1°)(1 + tan 2°)......(1 + tan 45°) = 2n, find n.

13. Let A1, A2, ......, An be the vertices of an n-sided regular polygon such that;
1 1 1
  . Find the value of n.
A1 A 2 A1 A 3 A1 A 4

14. In a right angled triangle, acute angles A and B satisfy


tan A + tan B + tan2A + tan2B + tan3A + tan3B = 70
find the angle A and B in radians.

1
15. If the product (sin 1°)(sin 3°)(sin 5°)(sin 7°) ........(sin 89°) = , then find the value of n.
2n

16. (a) If y = 10 cos2x  6 sin x cos x + 2 sin2x, then find the greatest & least value of y.
(b) If y = 1 + 2 sin x + 3 cos2 x , find the maximum & minimum values of y  x  R.
(c) If y = 9 sec2x + 16 cosec2x, find the minimum value of y  x  R.
 
(d) If a  3 cos     + 5 cos  + 3  b, find a and b.
 3
(e) If 4 sin x · cos y + 2 sin x + 2 cos y + 1 = 0 where x, y  [0, 2] find the largest possible value
of the sum (x + y).
(f) Let x > 1, y > 1 and (ln x)2 + (ln y)2 = ln x2 + ln y2, then find the maximum value of x ln y .
17. If tan  = p/q where  = 6,  being an acute angle, prove that :
1
(p cosec 2  q sec 2 ) = p 2  q 2 .
2
18. Let A1 , A2 , A3 ............ An are the vertices of a regular n sided polygon inscribed in a circle of radius R.
If (A1 A2)2 + (A1 A3)2 + ......... + (A1 An)2 = 14 R2 , find the number of sides in the polygon.
88 cos k
1
19. Let k = 1°, then prove that  cos nk ·cos(n  1)k =
sin 2 k
n 0

 3 5 7
20. Find the exact value of tan2 + tan2 + tan2 + tan2
16 16 16 16

EXERCISE–III
1. (a) If y = 10 cos2x – 6 sin x cos x + 2 sin2x, then find the greatest & least value of y.
(b) If y = 1 + 2 sin x + 3 cos2 x , find the maximum & minimum values of y   R.
(c) If y = 9 sec2x + 16 cosec2x, find the minimum value of y   R.
 
(d) If a  3 cos    3  + 5 cos  + 3  b, find a and b.
 
(e) If 4 sin x  cos y + 2 sin x + 2 cos y + 1 = 0 where x, y  [0, 2] find the largest possible value of the
sum (x + y).
(f) Let x > 1, y > 1 and (ln x)2 + (ln y)2 = ln x2 + ln y2, then find the maximum value of xln y .
2. If tan  = p/q where  = 6, being an acute angle, prove that:
1
(p cosec 2  – q sec 2 ) = p2  q 2
2
3. Determine the smallest positive value of x (in degrees) for which
tan(x + 100°) = tan(x + 50°) tan x tan (x – 50°).

4.  x  R, find the range of the function, f (x) = cos x (sin x + sin 2 x  sin 2  );   [0, ]
1/2 1/2
5. 
Prove that : 4 sin 27° = 5  5  
 3 5  .

cos 3  cos 3
6. Prove that : = (cos + cos) cos() – (sin + sin) sin()
2 cos(  )  1
5 5
r r
7. Let x1 =  cos 11
and x2 =  cos 11 , then show that
r 1 r 1

1   
x1 · x2 =  cos ec  1 , where  denotes the continued product.
64  22 
5
8. If (1 + sin t)(1 + cos t) = . Find the value of (1 – sin t)(1 – cos t).
4
11. If cosA = tanB, cosB = tanC and cosC = tanA , then prove that sinA = sinB = sinC = 2 sin18°.
 
12. Let R and   
sin 2k  = a. Find the value  cot 2  cot2 sin 2  in terms of 'a'.
3 k k 4 k

k 2 k 0
13. If x and y are real number such that x2 + 2xy – y2 = 6, find the minimum value of (x2 + y2)2.

15. If '' is eliminated from the equations cos  – sin  = b and cos 3 + sin 3 = a, find the eliminant.
16. Show that elliminating x & y from the equations , sin x + sin y = a ;
8ab
cos x + cos y = b & tan x + tan y = c gives 2 2 2 = c.

a b  4a 2 
17. Given that 3 sin x + 4 cos x = 5 where x  0,  2 . Find the value of 2 sin x + cos x + 4 tan x.

3  cos x
18. Show that  x R can not have any value between  2 2 and 2 2 . What inference
sin x
sin x
can you draw about the values of ?
3  cos x
19. Prove that the triangle ABC is equilateral iff , cot A + cot B + cot C = 3 .
A B C
20. If A+B+C = ; prove that tan2 + tan2 + tan2  1.
2 2 2
EXERCISE–IV
xy
1. If cos x + cos y + cos  = 0 and sin x + sin y + sin  = 0, then cot  = [AIEEE : 2002]
 2 
(A) sin  (B) cos  (C) cot  (D) 2 sin 

2. Cos1o cos2o . cos3o ....... cos 179o = [AIEEE : 2002]


(A) 0 (B) 1 (C) 2 (D) 3

3. Let   be such that  <  –  < 3. [AIEEE : 2004]


21 27 
If sin + sin = – & cos + cos = – , then the value of cos is :
65 65 2
3 3 6 6
(A)  (B) (C) (D)
310 130 65 65

4  
4. Let cos( + ) = and let sin( – ) = , where 0 ,   . Then tan2 = [AIEEE : 2010]
5 13 4
25 56 19 20
(A) (B) (C) (D)
16 33 12 7
5. 2 4
If A = cos  + sin  , then for all value of 
3 13
(A) 1 A  2 (B) A 1 (C)  A  1 (D) None of these
4 16
6. In a PQR , if 3 sin P + 4 cos Q = 6 and 4 sin Q + 3 cos P = 1, then the angle R is equal to
  3 5
(A) (B) (C) (D) [AIEEE : 2012]
6 4 4 6
  
7. For 0 < /2, if x =  cos 2n , y =  sin 2n , z =
n 0
 cos 2n
 sin 2n  , then [IIT : 1993]
n 0 n 0

(A) xyz = xz + y (B) xyz = xy + z (C) xyz = yz + x (D) None of these

8. If K = sin(/18) sin (5/18) sin (7/18), then the numerical value of K is : [IIT : 1993]
(A) 1/8 (B) 1/16 (C) 1/2 (D) None of these

9. If A > 0, B > 0 and A + B =  / 3, then the maximum value of tan A tan B is : [IIT : 1993]
(A) 1 (B) 1/3 (C) 3 (D) 1/ 3

  3    6  6 
10. The expression 3 sin 4      sin 4 (3  )  – 2 sin      sin (5   )  is equal to
  2    2  
(A) 0 (B) 1 (C) 3 (D) sin4 + cos6
[IIT : 1995]
11. 4 2 6 6
3(sinx – cosx) + 6(sin x + cos x) + 4(sin x + cos x) = [IIT : 1995]
(A) 11 (B) 12 (C) 13 (D) 14
4xy
12. sec2 = is true, if and only if :
(x  y)2
(A) x + y  0 (B) x = y, x  0 (C) x = y (D) x  0, y  0

13. The number of values of x where the function f(x) = cos x + cos( 2 x) attains its maximum is :
(A) 0 (B) 1 (C) 2 (D) Infinite [IIT 1998]
14. Which of the following number(s) is rational : [IIT 1998]
(A) sin 15o (B) cos 15o (C) sin 15o cos 15o (D) sin 15o cos 75o
n
15. Let n be an odd integer.If sin n = br sinr, for every value of  then :
r 0
[IIT : 1998]

(A) b0 = 1, b1 = 3 (B) b0 = 0, b1 = n (C) b0 = –1, b1 = n (D) b0 = 0, b1 = n2 + 3n + 3


16. The function f(x) = sin4 x + cos4 x increases if [IIT 1998]
  3 3 5 5 3
(A) 0 < x < (B) x (C) x (D) x
8 4 8 8 8 8 4
 P Q
17. In a triangle PQR, R = , If tan   and tan   are the roots of the equation ax2 + bx + c = 0
2 2 2
(a  0), then : [IIT 1999]
(A) a + b = c (B) b + c = a (C) a + c = b (D) b = c

18. For a positive integer n, let fn() = tan   (1 + sec) (1 + sec 2 ) (1 + sec 4) ..... ( 1 + sec2n ).
2
Then : [IIT 1999]
     
(A) f2   = 2 (B) f3   = 1 (C) f4   = 0 (D) None of these
 16   32   64 
19. Let f () = sin (sin + sin 3 ). Then f () [IIT 2000]
(A)  0 only when  0 (B)  0 for all real 
(C)  0 for all real  (D)  0 only when  0


20. If  +  = and , then tan  equals : [IIT 2001]
2
(A) 2(tan  + tan ) (B) tan  + tan 
(C) tan  + 2 tan  (D) 2 tan  + tan 
21. The maximum value of

(cos 1).(cos 2)......(cos n) , under the restrictions 0 1 . 2 ..... n  and
2
(cot 1).(cot 2).(cot 3)......(cot n) = 1 is
1 1 1
(A) (B) (C) (D) 1
2n/2 2n 2n
1 1
22. If  & are acute angles such that sin  = and cos  = then  +  lies in
2 3
     2   2 5   
(A)  ,  (B)  ,  (C)  ,  (D)  ,  
 3 2 2 3   3 6 6 
1
23. cos+ ) = , cos( – ) = 1 find no. of ordered pair of (, ) – ,  
e
(A) 0 (B) 1 (C) 2 (D) 4 [IIT Scr 2005]

24. If t = (tan)tan, t2 = (tan)cot, t3 = (cot)tan, t4 = (cot)cot and let   0,  , then [IIT 2006]
 4
(A) t4 < t2 < t1 < t3 (B) t4 < t1 < t3 < t2 (C) t4 < t3 < t2 < t1 (D) t2 < t1 < t3 < t4

sin 4 x cos 4 x 1
25. If   , then
2 3 5
2 sin 8 x cos8 x 1
(A) tan2x = (B) + =
3 8 27 125
1 sin 8 x cos8 x 2
(C) tan2x = (D) + =
3 8 27 125
1
26. The maximum value of the expression is [IIT 2010]
sin   3sin  cos   5cos 2 
2

  
27. Let  [0, 2] be such that 2 cos (1 – sin) = sin2  tan  cot  cos – 1, tan(2 – ) > 0
 2 2
3
and –1 < sin  < – . Then  cannot satisfy [IIT 2012]
2
  4
(A) 0 <  < – (B) 
2 2 3
4 3 3
(C)  (D)    2
3 3 2
2    
28. Let f : (–1, 1)  IR be such that f(cos 4) = 2 for   0,    ,  . Then the value(s) of
2  sec   4 4 2
1
f   is(are)
3

3 3 2 2
(A) 1 – (B) 1 + (C) 1 – (D) 1 +
2 2 3 3

tan A cot A
29. The expression  can be written as : [JEE Mains 2013]
1  cot A 1  tan A
(A) sec A + cosec A (B) sinA cosA + 1 (C) secA cosecA + 1 (D) tanA + cotA

1
30. Let fk(x) = (sink x + cosk x) where x  R and k 1. Then f4(x) – f6(x) equals [JEE Mains 2014]
k
1 1 1 1
(A) (B) (C) (D)
12 6 3 4
13
1
31. The value of  is equal to [JEE Adv. 2016]
k 1 sin    (k  1)   sin    k 
   
4 6  4 6 

(A) 3  3 (B) 2(3  3) (C) 2( 3  1) (D) 2(2  3)

32. If 5 (tan2 x – cos2 x) = 2 cos 2x + 9, then the value of cos 4x is [JEE Mains 2017]
3 1 2 7
(A)  (B) (C) (D) 
5 3 3 9

33. Let a vertical tower AB have its end A on the level ground. Let C be the mid - point of AB and P be a
point on the ground such that AP = 2AB. IfBPC = b then tan b is equal to : [JEE Mains 2017]
6 1 2 4
(A) (B) (C) (D)
7 4 9 9

34. Let  and  be non zero real numbers such that 2(cos  – cos ) + cos  cos  = 1. Then which of the
following is/are true ? [JEE Adv. 2017]
   
(A) tan    3 tan    0 (B) tan    3 tan    0
2 2 2 2
   
(C) 3 tan    tan    0 (D) 3 tan    tan    0
2 2 2 2
35. Let a, b, c be three non-zero real numbers such that the equation [JEE Adv. 2018]
  
3 a cos x + 2b sin x = c, x    , 
 2 2
 b
has two distinct real roots  and  with  +  = . Then the value of is.
3 a
ANSWER KEY
COMPOUND ANGLES

EXERCISE–II
56
4. p = 3, q = 2; r = 2; s = 1 6. 7. 24
33
13 23
16. (a) ymax = 11, ymin = 1; (b) ymax = (c) 49; (d) a = – 4 & b = 10; (e) ; (f) e4
3 6

3 5 2 3 5
17. (a) ; (b) , ymin =  1; 11. (a) 1, (b) 3 , (c) , (d) 3
32 16 4
 5
12. n = 23 13. n=7 23. (1,1, 2); 5 2 14. and
12 12
89
15. 18. n=7 20. 28
2
EXERCISE –III
13
3. x = 30° 4. – 1  sin 2   y  1  sin 2  8.  10
4
a  1 1 
12. 13. 18 15. a = 3b – 2b3 17. 5 18.   , 
4  2 2 2 2

EXERCISE–IV
1. C 2. A 3. A 4. B 5. B
6. A 7. B 8. A 9. B 10. B
11. C 12. B 13. B 14. C 15. B
16. B 17. A 18. B 19. C 20. C
21. A 22. B 23. D 24. D 25. AB
26. 2 27. ACD 28. AB 29. C 30. A
31. C 32. D 33. C 34. AB 35. 0.5

# 17