Sie sind auf Seite 1von 4

Republic of the Philippines

DEPARTMENT OF EDUCATION
Region XI
Division of Compostela Valley

GABI NATIONAL HIGH SCHOOL


The Learning Park of ComVal
Gabi, Compostela, Compostela Valley

GENERAL MATHEMATICS
First Quarter Examination

Name: ____________________________________________ Date: _______________________________

Grade & Section: ___________________________________ /J’Y’/Y’/’GScore:


______________________________

I. Multiple Choice. Read each item carefully and encircle the letter of your answer.
1. Suppose Mary wants to determine the relationship of the price of rice per kilo in the market. Which among the following
functions represent the given situation if the price per kilo of rice is Php 40.00?
a. f(x) = x + 40 b. f(x) = 40x c. f(x) = 40 d. f(x) = 40x +1
2. Suppose John wants to determine the relationship of a room occupation and its corresponding rental per month. The
initial non-refundable payment is Php 500.00 and the monthly rental is Php 1000.00. Which among the following
functions represents the given real-life situation?
a. f(x) = 500x + 1000 b. f(x) = 1500x c. f(x) = 1000 + 500x d. f(x) = 1000x + 500
3𝑥−1
3. What is the solution of the function 𝑓(𝑥) = > 4 given its number line below?
𝑥−3

3 11
a. (−∞, +∞) b. (−∞, 3) ∪ (11, +∞) c. (3, 11) d. [3, 11]
4. A philanthropist wants to supplement the budget allotted for each child by providing an additional Php750 for each child
100,000
in the barangay. If 𝑔(𝑥) = + 750 represents the new amount allotted for each child, how much is the allocation
𝑥
for
x = 50 number of students?
a. Php 2,750 b. Php 3,250 c. Php 2,000 d. Php 1,750
5. Which among the following is NOT a rational expression?
5𝑥 2 𝑥+9 √𝑥+1 𝑥2 𝑦+3
a. = b. 𝑓(𝑥) = 4𝑥 2 − 3𝑥 + 1 c. = d. ≥4
4 𝑥−4 2𝑥 3 𝑦+1
3𝑥−8
6. Which among the following is the solution for the rational equation = 1?
𝑥+3
12
a. 𝑥= b. x = 5.5 c. x = 5 d. x = 6
2
2 𝑥
7. What is the least common denominator (LCD) of the given ration equation = ?
𝑥 2 −9 𝑥+3
a. (𝑥 + 3)(𝑥 − 3) b. (𝑥 2 − 9)(𝑥 + 3) c. (𝑥 − 3)(𝑥 − 3) d. (𝑥 + 3)(𝑥 + 3)
𝑥−5 𝑥−9
8. Given the rational inequality < , at what value/s of x will it become UNDEFINED?
𝑥+5 𝑥+6
a. x = -5 b. x = 6 c. x = -5, x = - 6 d. x = 5, x = 6
2𝑥−5
9. What is the solution of the function 𝑓(𝑥) = ≤ 3 given its number line below?
𝑥−5

5 10
a. (−∞, 5) ∪ [10, +∞) c. (−∞, 10) ∪ (5, +∞)
b. (−∞, 5) ∪ (10, +∞) d. (−∞, 5] ∪ [10, +∞)
10. Which among the following statements is TRUE?
1 1
a. −0.5 < −0.9 b. −1 ≥ 1 c. < d. −1.1 > −1.5
2 4

II. Evaluate the following functions. Refer you answer to the values inside the box.
0 -28 15 9 8 28

______________ 1. 𝑓(𝑥) = 9 − 6𝑥, 𝑥 = −1


3𝑥 2 +4
______________ 2. 𝑓(𝑥) = 𝑥=2
𝑥
2
______________ 3. 𝑓(𝑥) = 2𝑥 − 3𝑥 + 1 𝑥 = −3
______________ 4. 𝑓(𝑥) = 𝑥 3 − 𝑥 2 − 4𝑥 + 4 𝑥 = −2
______________ 5. 𝑓(𝑥) = 2𝑥 + 9 𝑥=0

III. Determine whether the given is a RATIONAL FUNCTION, a RATIONAL EQUATION, a RATIONAL
INEQUALITY or NONE OF THESE.

________________________ 1. 𝑦 > 3𝑦 2 − 2𝑦 + 1
________________________ 2. √𝑥 − 5 = 3𝑥
________________________ 3. 𝑓(𝑥) = 2𝑥 3 − 5𝑥 2 + 𝑥 + 4
2𝑥−1 1
________________________ 4. =
2𝑥+1 2
2 1⁄
________________________ 5. 3𝑥 − 𝑥 2 − 5 = 5𝑥 2 + 3𝑥

IV. Matching Type. Using the given functions, find:


(2 points each)

𝑓(𝑥) = 𝑥 + 1 𝑔(𝑥) = 2𝑥 + 1 ℎ(𝑥) = 𝑥 2 + 4𝑥 + 3

Column A Column B
1
________________1. (𝑓 + 𝑔)(𝑥) a.
𝑥+3

________________ 2. (𝑔 + ℎ)(𝑥) b. −𝑥
________________ 3. (𝑓 − 𝑔)(𝑥) c. 𝑥 + 3
________________ 4. (𝑓 ∙ 𝑔)(𝑥) d. 𝑥 2 + 6𝑥 + 4
𝑓
________________ 5. ( ) (𝑥) e. 3𝑥 + 2

f. 2𝑥 2 + 3𝑥 + 1

V. Solve the given rational equation and rational inequality. 5 points each
(Show complete solution)
2𝑥+10
1. =4
𝑥+5
2𝑥−1
2. >1
𝑥+3

Prepared by: Mrs. Vanessa T. Roa


Republic of the Philippines
DEPARTMENT OF EDUCATION
Region XI
Division of Compostela Valley

GABI NATIONAL HIGH SCHOOL


The Learning Park of ComVal
Gabi, Compostela, Compostela Valley

GENERAL MATHEMATICS
First Quarter Examination

ANSWER KEY

I.
1. B
2. D
3. C
4. A
5. C
6. B
7. A
8. C
9. A
10. D

II.
1. 15
2. 8
3. 28
4. 0
5. 9
III.
1. RATIONAL INEQUALITY
2. NONE OF THESE
3. RATIONAL FUNCTION
4. RATIONAL EQUATION
5. NONE OF THESE
IV.
1. E
2. D
3. B
4. F
5. A

V. SOLUTION