Sie sind auf Seite 1von 25

OBJECTIVE

WD by constant force
1. A single force of 3 iˆ  1.5 ˆj N acts on a 5-kg body. The body moves from
2iˆ  3 ˆj m to iˆ  5 ˆj m. The work done by the force is:
(A) 15 J (B) 10 J (C) 5 J (D) – 15 J

2. A force F  (2iˆ  5 ˆj  kˆ) N is acting on a particle. The particle is first
displaced from (0, 0, 0) to (2m, 2m, 0) along the path x = y and then from
(2m, 2m, 0) to (2m, 2m, 2m) along the path x = 2m, y = 2m. The total work
done in the complete path is:
(A) 12 J (B) 8 J (C) 16 J (D) 10 J
3. Velocity-time graph of a particle moving in a straight line is as shown in
figure. Mass of the particle is 2 kg. Work done by all the forces acting on the
particle in time interval between t = 0 to t = 10 s is:
v (m/s)
10
10
t (s)


(A) 300 J (B) – 300 J (C) 400 J (D) – 400 J
4. The displacement of a body of mass 2 kg varies with time t as x  t 2  2t ,
where x is in meters and t is in seconds. The work done by all the forces
acting on the body during the time interval [2s, 4s] is
(A) 36 J (B) 64 J (C) 100 J (D) 120 J
5. A man pushes an 80-N crate a distance of 5.0m upward along a frictionless
slope that makes an angle of 30° with the horizontal. The force he exerts is
parallel to the slope. If the speed of the crate is constant, then WD by man is:
(A) 200 J (B) 61 J (C) 140 J (D) 200 J
6. A man wishes to pull a crate 15 m across a rough floor by exerting a force of
100 N. The coefficient of kinetic friction is 0.25. For the man to do the
maximum work, the angle between the force and the horizontal should be:
(A) 0 (B) 14° (C) 43° (D) 66°
7. A body of mass 2 kg is kept on a rough horizontal surface as shown in the
figure. Find work done by frictional force in the time interval t = 0 to t = 5 s
10 N 10 N
 =0.5 2 kg 30o

(A) zero (B) + 15 J (C) – 20 J (D) 10 J


8. A block of mass m sliding down an incline at constant speed is initially at a
height h above the ground, as shown in the figure above. The coefficient of
kinetic friction between the mass and the incline is µ. If the mass continues to
slide down the incline at a constant speed, how much energy is dissipated by

 
friction by the time the mass reaches the bottom of the incline?
(A) mgh/µ m
(B) mgh
(C) µmgh/sin h
(D) mgh sin 
9. If W1, W2 and W3 represent the work done in moving a particle from A to B
along three different paths 1, 2 & 3 respectively (as shown) in the
gravitational field of Earth, find the correct relation between W1, W2 and W3.
B
1 2
3
A
(A) W1>W2>W3 (B) W1=W2=W3 (C) W1<W2<W3 (D) W2>W1>W3
10. In the figure shown the system is initially at rest. Mass ‘M’ is distance ‘d’
above ground. The masses are released from rest. Consider the time till mass
‘M; hits the ground.
(A) WD by tension force on the system is zero.
(B) WD by tension on M is zero
2m M
(C) WD by tension on m is gd M
mM d
(D) WD by tension cannot be found.
11. A box is pushed through 4.0 m across a floor offering 100 N resistance.
(A) WD by the resisting force on the block is – 400 J.
(B) WD by the resisting force on the block is 0 J
(C) WD by the resisting force on the floor is 0 J.
(D) WD by the resisting force on the floor is 400 J.
12. No work is done by a force on an object if the
(A) force is always perpendicular to its velocity.
(B) force is always perpendicular to its acceleration.
(C) object is stationary but point of application of the force moves on object
(D) object moves but the point of application of force remains fixed on object.
13. A jumper jumps upwards. Choose the correct statement.
(A) the force exerted by the ground on him while he is attempting to jump is
greater than his weight
(B) work is done by normal force on him while he attempts to jump
(C) Since the feet touching ground remain at rest while he is attempting to
jump, force exerted by ground on him is equal to his weight
(D) Since the feet touching ground remain at rest while he is attempting to
jump, work done by the force exerted by ground on him is zero
14. A 100 kg block is started with a speed of 2.0 m/s on a long rough belt kept
fixed in a horizontal position. The coefficient of kinetic friction between the
block and the belt is 0.20. Consider a frame ‘X’ moving at 2 m/s along the
initial velocity of the block.

 
(A) Change in the KE of the block—belt system as the block comes to a stop
on the belt is – 200 J.
(B) Increase in KE of the block in frame ‘X’ is 200 J.
(C) WD by the external force in holding the belt in frame ‘X’ is – 400 J.
(D) None of these.
15. In a children’s park, there is a slide which has a total length of 10 m & height
of 8.0 m in the figure. A vertical ladder is provided to reach the top. A boy
weighing 200 N climbs up the ladder to the top of the slide and slides down to
the ground. The average friction offered by the slide is 60 N. Work done by

(A) ladder on the boy as he goes up is zero.


(B) slide on the boy as he comes down is  600 J.
(C) boy is 1600 J.
(D) None
16. A body of mass m was slowly taken up the
hill by a force F such that it always acts
tangent to the surface of hill. The height of
the hill is h, the length of its base l, and the F h
coefficient of friction µ. Find the work
performed by friction force while the block
is taken from bottom to the top of the hill. l
(A) mg (h + µl) (B) – µmgl (C) – µmgh (D   m g h 2  l 2
17. A block of mass m is kept over another block of mass M and the system rests
on a smooth horizontal surface in the figure. A constant horizontal force F
acts on the lower block so that both the blocks move together. During a time
interval ‘t’ the blocks move by a distance ‘d’.
m
M F
m
(A) Work done by friction force on ‘m’ is Fd
m M
m
(B) Work done by friction force on ‘M’ is  Fd
mM
(C) Work done by friction force on system is 0
(D) Work done by friction force will depend on reference frame chosen.

 
WD by variable force in straight line

18. The work done by a force F  ( 6x iˆ) N in displacing a particle from x = 4
3

m to x = –2 m is
(A) –240 J (B) 360 J (C) 420 J (D) 240 J
19. A force acting upon an object has the equation F = – x3 where x is the position
of object. What is the magnitude of the work done by this force on the object
as the object moves from x = –2 m to x = + 2 m?
(A) 16 J (B) 8 J (C) 4 J (D) 0 J
20. A particle moves along the y-axis of a coordinate system, with a force
component Fy = (2y3) N/m3 acting on it. As the particle moves from the origin
to y = 3 m, how much work is done on it by the force?
(A) –162 J (B) 40.5 J (C) –40.5 J (D) 162 J

21. A force F  2 y iˆ  x2 ˆj is acting on a particle moving in the xy-plane, where
x and y are in m. The particle moves along a straight line from the origin to

(5, 5). The work done by F is.
(A) 125 J (B) 66.7 J (C) 35 J (D) 25 J

22. The work done by the force F  iˆ  yjˆ around the path shown in the figure is:
2a 3 Y
(A) (0, a) ( a, a)
3 C B
(B) zero
(C) a3
4a 3 A
(D) (0, 0) O X
3 (a, 0)
23. A spring block system is placed on a rough horizontal floor. The block is
pulled towards right to give spring some elongation and released. Then

(A) the block may stop before the spring attains its natural length.
(B) The block must stop with spring having some compression.
(C) the block may stop with spring having some compression.
(D) It is not possible that the block stops at mean position.
WD by variable force in curved path

24. A force F  (3t iˆ  5 ˆj) N acts on a body due to which its displacement varies

as r  (2 t iˆ  5 ˆj) . Work done by this force in t = 0 to 2 sec is:
2

(A) 23 J (B) 32 J (C) zero (D) 25 J


25. A 0.5 kg object moves in a horizontal circular track with a radius of 2.5 m. An
external force of 3 N, always tangent to the track, causes the object to speed
up as it goes around. The work done by the external force as the mass makes
one revolution is:
(A) 24 J (B) 47 J (C) 59 J (D) 94 J

 
26. A block of mass m is taken from A to B under the action of a constant force F.
Work done by this force is
O B
R
A F
(A) FR (B)  F R /2 (C) FR / 2 (D) F R / 4
27. A particle of mass m is taken from position A to position B
 B
along the circular path by a constant F of constant
magnitude. The force is always directed towards point B. R F
The radius of track is R. The work done by the force F till A m
the block reaches B is
(A) FR (B)  FR/2 (C) 2 FR (D) FR/4
WD by spring force
28. An ideal spring is hung vertically from the ceiling. When a 2.0-kg mass hangs
at rest from it the spring is extended 6.0 cm from its relaxed length. A
downward external force is now applied to the mass to extend the spring an
additional 10 cm. While the spring is being extended by the force, the work
done by the spring is:
(A) –3.6 J (B) –3.3 J (C) 3.3 J (D) 3.6 J
29. Two springs having spring constant 9 N/m and 16 N/m are stretched by forces
F1 and F2 such that the work done by both the springs is same. The value of
F1/ F2 is
(A) 4: 3 (B) 3: 4 (C) 16: 9 (D) 9: 16
30. Two springs, S1 and S2 have negligible masses and the spring
constant of S1 is 1/3 that of S2. When a block is hung from the S1
springs as shown and the springs come to equilibrium again, the
ratio of the work done in stretching S1 to the work done in
S2
stretching S2 is
(A) 1/9 (B) 1/3 (C) 1 (D) 3
WD by internal force & Reference Frame
31. A block of mass 10 kg is released on a fixed
wedge inside a cart which is moved with 10 kg
constant velocity 10 m/s towards right. Take 10 m/s
o
initial velocity of block with respect to cart 37
zero. Then work done by normal reaction on
block in two second in ground frame will be: (g = 10 m/s2)
(A) zero (B) 960 J (C) 1200 J (D) none of these
32. Figure shows two blocks A 10 cm
& B resting on a smooth
40 cm A  = 0.5 A
horizontal surface. Mass of
block ‘A’ is 5 kg and that B F B F
of block B is 10 kg. A force initial position final position
‘F’ displaces mass B to the right by 50 cm. During the same time block ‘A’

 
just reaches to the left end of block B as shown in the figure. During this
process WD by friction on:
(A) block A in ground frame is 5 J
(B) block B in ground frame is – 12.5 J
(C) system (i.e. A & B) in ground frame is – 7.5 J
(D) system in any frame is – 7.5 J
33. A block of mass m is kept on the floor of a lift. The lift is moving up with a
constant acceleration of ao. During first t seconds of motion the WD by
normal force on the block in reference frame
1
(A) of ground is m ( g  ao ) ao t 2 . (B) of ground is zero.
2
1
(C) of lift is m ( g  ao ) ao t 2 . (D) of lift is zero.
2
WD using graph
34. A point object of mass 2.0 kg moves along x-axis with a velocity of + 4.0 m/s.
A net horizontal force acting along the x-axis is applied to the object with the
force-time profile shown. What is the total work that was done by the force?
F(kN)

t (ms)
1 6
(A) 20 J (B) 25 J (C) 65 J (D) 81 J
35. A force F acts on an object and it varies with the position ‘x’ as shown in the
figure. WD by F on object when it moves from
F (N)
10

_4 _2 x (m )
2 4
_
10
(A) x = –4 to + 4 m is 30 J (B) x = –4 to + 4 m is – 30 J
(C) x = 0 to –2 m is –10 J (D) x = 0 to –2 m is 10 J
36. v-t graph of an object of mass 1 kg is shown
v(m/s)
(A) net work done on the object in 30 sec is zero.
20
(B) the average acceleration of the object is zero.
(C) The average velocity of the object is zero. t (s)
(D) the average force on the object is zero. 20 30
37. Figure given below shows the plot of velocity of a body moving rectilinearly
under the influence of certain forces. Choose the correct statement(s):
v (m/s)
20
15
10
5
t (s)
1 2 3 4 5

 
(A) The net work done by the forces for the first five seconds is 0.
(B) The average velocity of the body during the first five seconds is 0.
(C) The average acceleration of the body during the first five seconds is 0.
(D) The average force acting on the body during the first five seconds is 0.
Work energy theorem for a single body
 
38. A single force of 3iˆ 1.5 ˆj N acts on a 5 kg body. The body is at a position

 
of 2iˆ  3 ˆj m and is travelling at 4 m/s. The force acts on the body until it is

 
at the position iˆ  5 ˆj m. The final speed of the body is
(A) 20 m/s (B) 10 m/s (C) 20 m/s (D) 10 m/s

39. A particle moving along the x-axis is acted upon by a single force F  Fo e k x
, where Fo & k are constants. The particle is released from rest at x = 0. It will
attain a maximum kinetic energy of:
(A) Fo/k (B) Fo/ek (C) kFo (D) 1/2(kFo)2
40. A body is thrown with speed ‘u’ at angle  above horizontal from a tower of
height h. The speed with which it hits the ground is:
(A) Independent of  (B) u2  2g h

(C) u2 cos2   2g h (D) u sin   2g h


2 2

41. A mass m is hanging from an unstretched spring of constant K. It is the


released from rest.

m
(A) Elongation of spring at equilibrum is mg/K
(B) The maximum extension of the spring is 2mg/K
(C) WD by spring on m is – 2m2g2/K till it reaches maximum elongation
(D) None
42. In the system shown, the spring is initially at its natural length and m = 5 kg is
at rest. If F = 20 N starts acting on the 5 kg block the:
k = 2kN/m
m F
(A) Elongation of spring at equilibrum is 1 cm
(B) The maximum extension of the spring is 2 cm
(C) maximum speed of the block is 0.2 m/s
(D) None
43. A mass m is connected to an unstretched spring of constant K as shown is
lying on a frictionless incline. The mass is the released from rest. Find the
maximum extension of the string.

 
k

m

m g sin  2m g sin  3m g sin  4m g sin 
(A) (B) (C) (D)
k k k k
44. A 3.2 kg toy car initially moving at 5 m/s at a height of 4 m encounters a hill
of height 5 m, as shown in the figure. At a later point there is a horizontal
spring (k = 120 N/m) at a height of 2 m.

5m
4m
2m
 
(A) Car reaches the spring
(B) Car does not reach the spring
(C) The maximum compression of the spring is nearly 1.4 m
(D) none of these
45. One end of a spring of natural length h and B A
spring constant k is fixed on the ground and its
other end is fit with a smooth ring of mass m m
which is allowed to slide on a horizontal rod o
fixed at a height h. Initially the spring makes an 37
angle 37o with vertical when the system is
released from rest. Find the speed of ring when the spring becomes vertical.
h k h k h k k
(A) v  (B) v  (C) v  (D) v  h
4 m 3 m 2 m m
46. One end of a light spring of natural length d and spring
constant k is fixed on a rigid wall and the other is fixed to a
smooth ring of mass m which can slide without friction on A m
a vertical rod fixed at a distance d from the wall. Initially
the spring makes an angle of 37° with the horizontal as
37o
shown in figure. When the system is released from rest, B
find the speed of the ring when the spring becomes
mg
horizontal. Take d 
k
g m 3g m 5g m 7g m
(A) (B) (C) (D)
4 k 4 k 4 k 4 k

47. The system shown is released from rest, with the spring being initially
relaxed. Find the maximum extension of the spring.

 
1050 N/m

45 kg
(A) 3/14 m (B) 3/7 m (C) 4/7 m (D) none
48. A 1 kg block is released from rest from a height of 1cm. It strikes a massless
slab and sticks to it immediately. The maximum compression of the spring is:
1 kg
1 cm
massless
780 N/m

2 1 1
(A) m (B) m (C) m (D) none of these
75 30 78
49. A 2 kg block is moving on a rough ground as shown. Find the maximum
value of vo, so that after pressing the spring, block stops there permanently.
vo k = 10 N/m
2 kg
1m  = 0.2
(A) 6 m/s (B) 12 m/s (C) 10 m/s (D) None of these
50. A block weighing 10N travels down a smooth curved track AB joined to a
rough horizontal surface (figure). The rough surface has a friction coefficient
of 0.20 with the block. If the block starts slipping on the track from a point
1.0m above the horizontal surface, how far will it move on the rough surface?
A

1m
B
(A) 2.0 m (B) 5.0 m (C) 8.0 m (D) 3.0 m
Work energy theorem for a more than one body
51. Consider the situation shown in figure. The system is released from rest and
the block of mass 1.0 kg is found to have a speed 0.3 m/s after it has
descended through a distance of 1 m. Find the coefficient of kinetic friction
between the block and the table.
4 kg

1 kg
(A) 0.10 (B) 0.12 (C) 0.14 (D) 0.15

 
52. The system is released from rest. The speed of block A after it moves 1 m
down the plane is:

0. 2
30 kg A  = 5 kg
37
o
B
(A) 0.51 m/s (B) 0.75 m/s (C) 1.12 m/s (D) 1.50 m/s
53. An escalator is moving down with constant speed. You are moving on it such
that you remain at rest with respect to ground. Choose correct statements from
ground frame:
(A) work done by you is zero
(B) work done by escalator on you is zero
(C) work done by gravity on you is zero
(D) work done by escalator on man is negative
54. In the figure block A is released from rest when the spring is in its natural
length. For the block B of mass m to leave contact with the ground at some
stage what should be the minimum mass of block A?

k A
Bm
(A) m (B) m/2 (C) m/3 (D) m/4
55. In the system shown, mass m is resting on a rough horizontal surface (µ =
3/4). Mass M is held in such a way that the spring is at its natural length. Find
the minimum value of M required to move the block up the plane. (Neglect
mass of string and pulley. Ignore friction in pulley).

m
o
M
37
(A) 2m/5 (B) 4m/5 (C) 3m/5 (D) m
56. A system consists of two identical bodies, each of mass m,
m
joined together by a compressed weightless spring of force
constant k. The bodies are also connected by a thread which is
burnt at a certain moment. At what minimum value of initial k
compression xo of the spring, will the lower cube bounce up
after the thread is burnt? [This question can be solved faster using SHM] m
(A) m g / k (B) 2 m g / k (C) 3 m g / k (D) 4 m g / k
57. Two identical blocks A & B are connected by a massless and inextensible
string of length 16 m as shown. After the system is released from rest, B
strikes the floor with speed v. Find v.

 
1m
m B
15
5m
A

(A) 20 m/s (B) 20/41 m/s (C) 30/41 m/s (D) 40/41 m/s
58. A sphere of mass m held at a height 2R between a
wedge of same mass m and a rigid wall, is released. R m
Assuming that all the surfaces are frictionless, find
the speed sphere when the it hits the ground. 2R m

(A) 2 gR sin  (B) 2 gR cos  (C) 2 gR tan  (D) 2gR
59. A man is standing on a plank which is placed on smooth horizontal surface.
There is sufficient friction between feet of man and plank. Now man starts
running over plank, correct statement is/are:

(A) Work done by friction on man with respect to ground is negative.


(B) Work done by friction on man with respect to ground is positive
(C) Work done by friction on plank with respect to ground is positive.
(D) Work done by friction on man with respect to plank is zero.
60. An escalator is moving down with constant speed. You are moving on it such
that you remain at rest with respect to ground. Choose correct statements from
ground frame:
(A) work done by you is zero
(B) work done by escalator on you is zero
(C) work done by gravity on you is zero
(D) work done by escalator on man is negative
Power
61. A motor lifts a block of mass 20 kg at uniform speed 2 m/s. At what speed a
block of 30 kg is raised up by the same motor:
(A) 0.75 m/s (B) 1.33 m/s (C) 0.66 m/s (D) 1.5 m/s
62. A body of mass 1 kg is accelerated uniformly from rest to a speed of 5 m/s in
4 sec. What is the instantaneous power delivered to the body at time t.
(Assume t < 4 sec).
25 16 4
(A) t (B) t (C) t (D) t
16 25 5
63. An elevator of total mass (elevator + passenger) 1800 kg is moving up with a
constant speed of 2 m/s. A frictional force of 4000 N opposes its motion.
Determine the instantaneous power delivered by the motor to the elevator.
(A) 59 kW (B) 22 kW (C) 34 kW (D) 44 kW
64. Power delivered to a body varies as P = 3t2. Find out the change in kinetic

 
energy of the body from t = 2 to t = 4 sec.
(A) 12 J (B) 56 J (C) 24 J (D) 36 J
65. Power supplied to a particle of mass 2 kg varies with time as P = 3t2/2 watt.
Here t is in second. If velocity of particle at t = 0 is v = 0. The speed of
particle at time t = 2 s will be
(A) 1 m/s (B) 4 m/s (C) 2 m/s (D) 0 m/s
66. The 50 N collar starts from rest at A and is lifted with a constant speed of 0.6
m/s along the smooth rod. Determine the power developed by the force F at
the instant shown.
0.9 m
1.2 m F

(A) 10 W (B) 20 W (C) 30 W (D) 40 W


67. If force acting on a body is proportional to the distance x covered by the
body, then the work done by the force is proportional to?
(A) x (B) x2 (C) x3 (D) x4
68. Power supplied to a particle of mass 2 kg varies with time as P = 1.5t2 watt,
here t is in seconds. If at t = 0 is v = 0, then find velocity of particle at t = 2 s.
(A) 1 m/s (B) 2 m/s (C) 3 m/s (D) 4 m/s
69. A body is moved along a straight line by a machine delivering constant
power. The distance moved by the body in time t is proportional to?
(A) t1/2 (B) t (C) t3/2 (D) t5/2
70. KE of a particle moving in a straight line is proportional to the time t. The
magnitude of force acting on the particle is proportional to?
(A) t – 1/2 (B) t1/2 (C) t3/2 (D) t5/2
71. A constant power P is applied to a particle of mass ‘m’. Find the distance
travelled by the particle when its velocity increases from v1 to v2.
m  v23  v13  m  v23  v13  2m  v23  v13  3m  v23  v13 
(A) (B) (C) (D)
2P 3P P P
72. A particle of mass m is moving in a circular path of constant radius r such that
its centripetal acceleration ac is varying with time as ac = k2rt2, where k is a
constant. The power delivered to the particle by the forces acting on it is:
(A) 2 mk2r2t (B) mk2r2t (C) mk 4 r 2 t 5 /3 (D) 0
73. A 50 kg athlete completes 100 m sprint in 10.54s. Assuming that she achieved
his top speed in very short time than ran the race with constant speed till
crossing the line. What power she had to exert to maintain constant speed?
Take air resistance to be 1/10th of her weight.
(A) 365 W (B) 465 W (C) 565 W (D) 665 W

 
74. A water pump lifts water from a level 10 m below the ground. Water is
pumped at a rate of 30 Kg/min with negligible velocity. Calculate the
minimum horse power the engine should have to do this.
(A) 0.036 hp (B) 0.046 hp (C) 0.056 hp (D) 0.066 hp
75. In a factory it is desired to lift 2000 Kg of metal through a distance of 12 m in
1 minute. Find the minimum horse power of the engine to be used.
(A) 5.3 hp (B) 4.3 hp (C) 3.3 hp (D) 2.3 hp
76. An electric motor that can develop a constant 1 hp is used to lift a mass of 25
kg through a distance of 10 m. In what minimum time it can do this?
(A) 2.35 s (B) 3.35 s (C) 4.35 s (D) 5.35 s
77. A bus of mass 1000 Kg has an engine which produces a constant power of 50
kW. If the resistance to motion, assumed to be constant is 1000 N, find the
maximum speed at which the bus can travel on a level road.
(A) 30 m/s (B) 40 m/s (C) 50 m/s (D) 60 m/s
78. The force needed to pull a tape through an audio cassette player is 1 N. When
in operation, the tape travels at a constant speed of 2.5 cm/s. The motor
consumes a power of 1.8 W. What percentage of power input to the motor is
required to pull the tape at its operating speed?
(A) 1.36 % (B) 1.86 % (C) 3.36 % (D) 2.86 %
79. The engine of a car of mass m supplies a constant power P to the wheel to
accelerate the car. Neglect friction and air resistance. The car is initially at
rest. Find the speed of car as a function of time.
(A)  2 Pt / m  (C)  3 Pt / m  (D)  4 Pt / m 
1/ 2 1/ 2 1/ 2
(B) 2 Pt / m
80. A body of mass 3 kg starts moving from origin along +X axis under the action
of a force such that it supplies a constant power of P  3 x 2 . Find the speed of
particle at x = 4 m
(A) 2 m/s (B) 4 m/s (C) 6 m/s (D) 8 m/s
Nature of forces
81. Which of the following forces is not conservative?
 
(A) F  3 iˆ  4 ˆj (B) F  3x iˆ  4y ˆj
 
(C) F  3y iˆ  4x ˆj (D) F  3x 2 iˆ  4y 2 ˆj
82. Which among the following forces is conservative?
 
(A) F  2 xy iˆ  x 2 ˆj (B) F  y 3 iˆ  x y 2 ˆj
 
(C) F  y iˆ  x ˆj (D) F  2 x y 2 iˆ  x 2 y 2 ˆj

83. A force F   K ( y iˆ  xjˆ ) where K is a positive constant, acts on a particle
moving in the x-y plane. Starting from the origin, the particle is taken along
the positive x-axis to the point (a,0) and then parallel to the y-axis to the pint
(a,a). The total work done by the force on the particle is
(A) – 2Ka2 (B) 2Ka2 (C) – Ka2 (D) Ka2

 
Equilibrium
84. The potential energy of a particle varies with x according to the relation U(x)
= x24x. The point x = 2 is a point of
(A) stable equilibrium (B) unstable equilibrium
(C) neutral equilibrium (D) none of above
x3 5 x 2
85. Potential energy of a particle is U =  + 4x –3. If it is not experiencing
3 2
any other force, then find position where it is in unstable equilibrium
(A) x = 1 (B) x = –1 (C) x = 4 (D) none
86. Potential energy of a system is given by U(x) = (x+1) (x+2). Then
(A) point x = – 3/2 corresponds to equilibrium position of the system.
(B) point x = –1 & x = – 2 corresponds to equilibrium position of the system.
(C) system is in stable equilibrium position at x = – 3/2
(D) system is in unstable equilibrium position at x = – 3/2
9 2
87. The potential energy of a body is given by U  2  . The position at which
x x
it’s speed can be maximum is.
(A) x = + 3 m (B) x = – 3 m (C) x = 9 m (D) x = – 9 m
88. A conservative force has the potential energy function U(x) as shown by the
graph. A particle moving in one dimension under the influence of this force
has kinetic energy 1.0J when it is at position x1. Which of the following is/are
correct statement(s) about the motion of the particle?
(A) It oscillates U (J)
1
x

(B) It moves to the right of x3 and never returns x 1

(C) It comes to rest at either xo or x2 xo x 2 x x 3

(D) It cannot reach either xo or x2 


89. A particle, moves along X-axis under the action of force F(x) = – kx + ax3.
Here k and a are positive constants and x is distance from origin. For x > 0,
the functional form of the potential energy U (x) of the particle is:
U( x) U(x ) U(x ) U( x)
(A) x (B) (C) x (D)
x x
90. A particle is moving on x-axis has potential energy U = 2 – 20 x + 5x2 Joules
along x-axis. The particle is released at x = – 3. The maximum value of ‘x’
will be [x is in meters and U is in joules]
(A) 5 m (B) 3 m (C) 7 m (D) 8 m
91. The potential energy of a 1 kg particle free to move along the x-axis is given
 x4 x2 
by U     J . The total mechanical energy of the particle is 2 J. Then,
 4 2
the maximum speed (in m/s) is
3 9
(A) (B) 3 2 (C) (D) 2
2 2

 
92. A particle is released from rest at origin. It moves under influence of potential
field U = x2 – 3x, Find the KE at x = 2.
(A) 1 J (B) 2 J (C) 3 J (D) 4 J
93. Potential energy of a particle of mass 5 kg moving in the xy plane, is given by
U = – 7x + 24y J, x and y are in meters. At t = 0 the particle is at origin and is

moving with v  (14.4 i  4.2 j ) m/s . Find the speed of the particle at t = 4s.
(A) 25 m/s (B) 30 m/s (C) 35 m/s (D) 40 m/s
94. The force acting on a body moving along x axis varies with the position of the
particle as shown in the fig. The body is in stable equilibrium at:
(A) x = x1 F
(B) x = x2
(C) both x1 and x2
x
(D) neither x1 nor x2 x1 x2
95. The potential energy function for the force between two atoms in a diatomic
a b
molecule is given by U ( x)  12  6 , where a and b are positive constants
x x
and x is the distance between the atoms. How much minimum energy must be
supplied to separate the two atoms.
2a 2 b b2 b 2
(A) (B) (C) (D)
b 2a 2 4a 4a
96. A particle of mass 'm' moves under a conservative force with potential energy
cx
U ( x)  2 where c and a are positive constants.
x  a2
(A) Position of unstable equilibrium is x = + a
(B) The particle can oscillate about x = – a
c
(C) If particle’s speed is more than at origin, then it will reach x = + .
ma
c
(D) If particle’s speed is more than at x = –a, then it will reach x = – .
ma
Work energy theorem and Potential energy
97. If a compressed spring is dissolved in acid:
(A) Total energy of molecules of acid increases
(B) The energy of the acid remains constant
(C) The energy of the acid decreases
(D) None of the above
98. A uniform chain of length L and mass M is lying on a smooth table and one
third of its length is hanging vertically down over the edge of the table. The
work required to pull the hanging part on to the table is
mgL mgL mgL
(A) mgL (B) (C) (D)
3 9 18
99. A uniform chain of mass m and length l overhangs a table with 2/3rd part on

 
the table. If the chain is released from rest, find the velocity of chain when it
leaves the table. (c) If the coefficient of friction on the table is µ, find the total
work done by friction force when it leaves the table.
(A)   mgl / 9 (B) 2  mgl / 9 (C) 4  mgl / 9 (D) 5  mgl / 9
100. A homogeneous chain of length l is placed over a small smooth fixed pulley.
It is released from rest. Find the speed of chain when it just leaves the pulley.
(A) gl / 3 (B) 2 gl / 3 l/3
(C) 2gl (D) gl

101. The flexible chain of length r/2 and mass per unit length  is released from
rest with  = 0° in the smooth circular channel and falls through the hole in
the supporting surface. Determine the speed of the chain as the last link leaves
the slot.
 2   4 
(A) gr    (B) gr   
2  2  
 4   1 
(C) gr    (D) g r   
 4   2 
Motion in vertical circle
102. A simple pendulum consists of a 50 cm long string connected to a 100 g ball.
The ball is pulled aside so that the string makes an angle of 37 with the
vertical and is then released. Find the tension in the string when the bob is at
its lowest position.
(A) 1.0 N (B) 1.2 N (C) 1.4 N (D) 1.6 N
103. In the figure shows a smooth track, a
part of which is a circle of radius R. A
R
block of mass m is pushed against a
spring of spring constant k fixed at the P
left end and is then released. Find the k
m
initial compression of the spring so that
the block presses the track with a force smooth
mg when it reaches the point P.
mgR 2m g R 3m g R 4m g R
(A) (B) (C) (D)
k k k k
104. A block of mass is pressed against a spring
and released. What is the minimum R
compression of spring for which normal
reaction of block and velocity of block k
simultaneously become zero in subsequent m
motion on loop? smooth
5mgR 4mgR 2mgR mgR
(A) (B) (C) (D)
k k k k

 
105. A small pendulum bob of mass 'm' is suspended from a string of length L,
whose upper end is fixed at point O. At the lowest point, the bob is imparted a
horizontal velocity vo = (gL). Let = angle which the string makes with the
vertical. The maximum value of  will be
(A) 60° (B) 45° (C) 30° (D) cos–1(3/4)
106. A heavy particle hanging from a string of length l is projected horizontally
with speed g l . The speed of the particle at the point where the tension in
the string equals weight of the particle is:
(A) 2gl (B) 3gl (C) gl / 2 (D) gl / 3
107. The bob of a pendulum at rest is given a sharp hit to impart a horizontal
velocity 10g  where  is the length of the pendulum. The tension in the
string when the
(A) string is horizontal is 8 mg
(B) bob is at its highest point is 5 mg
(C) string makes an angle of 60 with the upward vertical is 6.5 mg
(D) None
108. A particle is given an initial speed u from the lowest point inside a fixed
smooth spherical shell of radius R=1 m that it is just able to complete the
circle. Acceleration of the particle when its velocity is vertical is
(A) g 10 (B) g (C) g 2 (D) g 6
109. A stone tied to a string of length L is whirled in a vertical circle with the other
end of the string at the centre. At a certain instant of time, the stone it at its
lowest position, and has a speed u. The magnitude of the change in its
velocity as it reaches a position where the string is horizontal is –
(A) u 2  2 gL (B) 2gL (C) u 2  gL (D) 2(u 2  gL )
110. The bob of a stationary pendulum is given a sharp hit to impart it a horizontal
speed of 3g  . Find the angle rotated by the string before it becomes slack.
 1   1   1   1 
(A) cos 1   (B) cos 1   (C) cos 1   (D) cos 1  
2
  3
  4
   5 
111. A pendulum bob of mass m and length l is suspended from the ceiling of a
trolley. The trolley is given a sudden constant acceleration a in horizontal
direction as shown in figure. In the reference frame of trolley

 l
a
m

(A) WD by tension force is on the bob is zero:


(B)   2 tan 1 (a / g) with vertical when m comes to rest.
(C) When mass m comes to equilibrium   tan 1( a / g) .
(D) None of these

 
112. A heavy particle is suspended by a string of length 60 cm from a fixed point
O. It is projected horizontally with speed 4.2 m/s from its lowest position. [g
= 9.8 m/s2]
(A) The particle will rise to a maximum height of 30 cm above O
(B) Maximum height above O reached by particle will be less than 90 cm
(C) When the particle reaches the maximum height it will have KE
(D) The particle will leave the circular path while going up.
113. A particle slides on the surface of a fixed smooth sphere starting from the
topmost point. Find the angle of rotated by the radius through the particle,
when it leaves contact with the sphere.
 1 2 2  2
(A) cos 1   (B) cos 1   (C) cos 1   (D) cos 1  
 3 3 5  3 
114. A 2 kg block is attached to a spring of constant 20 N/m. It is gently pushed
from rest at A and it slides down along the fixed smooth circular surface.
What is unstretched length of spring so that it does not allow the block to
leave the surface until angle with the vertical is  = 60°.
A

2m 
(A) 1 m (B) 1.5 m (C) 0.5 m (D) 0.8 m
115.A block is given a speed of 20 m/s inside a fixed smooth tube. Find the
maximum height reached by the block.

20 m/s
(A) 2 m (B) 1.25 m (C) 1 m (D) 0.75 m
116.There is a small ring inside a big fixed ring. The small ring is given a speed of
7 m/s. Find the maximum height reached by the small ring inside bigger ring.

R = 1m

7 m/s
(A) 2 m (B) 1.25 m (C) 1 m (D) 0.75 m
117.A particle is attached with a string of length l which is fixed at point O on an
inclined plane what minimum velocity should be given (at the lowest point) to
the particle along the incline so that it may complete a circle on inclined plane
(plane is smooth and initially particle was resting on the inclined plane).

 
O
u
o
30
5g l 5 3g l
(A) 5g l (B) (C) (D) None of these
2 2
118.Figure shows a frictionless smooth incline connected with smooth cylindrical
surface of radius R. A ball is released from the top of the incline. Find the
maximum height reached by the ball from the center of cylindrical portion.

R
2R

(A) R (B) 5R/27 (C) 23R/27 (D) none

 
SUBJECTIVE
1. Starting from rest, a 5kg object is acted upon by only one force as indicated in
fig. Find the total work done by the force.
F(N)
20
0 2 3 t(s)
_ 10
2. A man of mass 55 kg is standing on an open platform O
of mass 20 kg. The platform is connected to the
ceiling through a pulley and the cable going around
it as shown. One end of the cable is fixed at O while
the other end is being pulled up by the man as shown.
The cable and the pulley can be assumed massless.
The man pulls with a force of 800 N on the rope. Determine the work done by
the man during an interval from t = 0 to t = 2 sec. Assuming that the system
starts from rest at t = 0.
3. Two blocks A and B having masses m1 = 1 kg, m2 = 4 kg F=(30t) N
are arranged as shown in the figure. The pulleys P and Q
are light and frictionless. All the blocks are resting on a P
horizontal floor and the pulleys are held such that strings
remains just taut. At moment t = 0 a force F = 30 t (N)
starts acting on the pulley P along vertically upward Q
direction as shown in the figure.
Find the B A
(i) time when the blocks A and B loose contact with ground.
(ii) speed of A, when B loses contact with ground.
(iii) height raised by A upto this instant.
(iv) work done by the force F upto this instant.
4. A 0.5 kg block slides from point A on a horizontal track with an initial speed
of 3 m/s towards a weightless spring of length 1 m and having a force constant
2 N/m as shown in figure. The part AB of the track is the frictionless & the
part BC has co-efficient of static & kinetic friction as 0.22 & 0.20 respectively.
If the distance AB & BD are 2 m and 2.14 m respectively. Find the total
distance (in cm) through which the block moves before it comes to rest
completely.
3m/s k
m
A smooth B rough D C
5. A small crate of mass 0.5
kg is released from rest
from a height of 2 m on a sm
oo
smooth inclined plane. 2m th
The crate slides down the gh
30
o smooth rou 30o 0.5m
plane and crosses a
smooth 1.50 m floor to a 1.5 m
rough incline plane where a light spring is fixed. The bottom of the spring is

 
located at a height of 0.50 m. The spring constant is 20 N/m. The coefficient of
kinetic friction between the rough plane and crate is 1/3 and the coefficient of
static friction is 3/2.
(a) What is the maximum height the crate reaches on the right-hand inclined
plane?
(b) What is the acceleration of crate just after it reaches the maximum height?
(c) At what height from ground will it stop finally?

6. Two identical beads of mass 1 kg each are 0.4m


connected by an inextensible massless string & A B
they can slide along the two arms AB and BC of
a rigid smooth wire frame in vertical plane. If 0.3m
the system is released from rest, find the speeds
of the particles when they have moved by a
distance of 0.1 m. C
7. A massless spring of force constant 1000 N/m is compressed
a distance of 20cm between discs of 8kg and 2kg. The
system is given an initial velocity 3m/s perpendicular to
length of spring as shown in figure. What is ground frame
velocity of 2kg block (in m/s) when spring regains its natural
length. (Discs are placed on smooth horizontal surface).

8. A bead of mass m = 300 gm moves in gravity free A


region along a smooth fixed ring of radius R = 2m.
The bead is attached to a spring having natural length
R and spring constant k = 10 N/m. The other end of k
spring is connected to a fixed point O on the ring. O C
B
Chord AB = 6R/5. Line OB is diameter of ring. Find
(a) Speed of bead at A if normal reaction on bead due
to ring at A is zero
(b) The rate of change in speed at this instant.
9. A particle slides along a track with elevated ends and a flat central part as shown
in figure. The flat part has as length l = 3.0 m. The curved portions of the track
are frictionless. For the flat part the coefficient of kinetic friction is 0.20, the
particle is released at point A which is at height h = 1.5 m above the flat part of
the track. Where does the particle finally come to rest?
A D
h

B C
l
10. A soldier has to cross an 80 m wide river on a ropeway grabbing on a pulley.
The length of the rope is 100 m, its ends are fixed at the same height on both
banks of the river and the rope is tight at shown. The soldier starts from a
platform under one of the fixed points with zero initial velocity. (Friction is

 
absent everywhere.) If the highest speed of the soldier during the crossing is v
(in m/s). What is v2?

80 m

11. A block of mass m = 40 kg., which touches the vertical walls, is


held at a height h = 5 m above an ideal non-deformed spring of m
constant k = 500 N/m. Suddenly the block is released. The net h
force of friction exerted by the walls on the block is fr = 100 N,
all the time. Assume that when the block stops finally, there is
no friction force acting on the block. Find the total distance that
the block will move before coming to rest. Also find the total
displacement of the block.
12. A smooth sphere of radius R is made to translate in a straight line with a
constant acceleration a. A particle kept on the top of the sphere is released from
there at zero velocity with respect to the sphere. Find the speed of the particle
with respect to the sphere as a function of angle .
13. A small bar A resting on a smooth horizontal plane is attached by threads to a
point P and, by means of a weightless pulley, to a weight B possessing the same
mass as the bar itself. Besides, the bar is also attached to a point 0 by means of
a light non-deformed spring of length lo = 50 cm and stiffness k = 5 mg/lo, where
m is the mass of the bar. The thread PA having been burnt; the bar starts
moving. Find its velocity at the moment when it is breaking off the plane.
O
lo
A
P
B
14. For the system shown in the figure, the mass m is initially horizontal at rest.
Find the distance the mass ‘m’ moves down when it comes at rest for the first
time.
l
m

15. Find the speed of the both the bodies at the moment the block m2 hits the wall
AB, after the bodies are released from rest. Given that m1 =0.5 kg and m2 = 2
kg, (g =10 m/s2).

 
1m 1m
B m2

A
m1
16. A weight of mass m1 is first kept near the ceiling between
points A and B (such that AB = l). It begins to lower at A B
some time t. At what angle ANB will the magnitude of m2
velocity of m1 be equal to the velocity of a mass m2. N
What will be their velocities if m1 = 4m2, at that angle
ANB found in the previous section. m1
17. A pump is required to lift 1000 Kg water per minute from a 12 m deep well and
eject it with a speed of 20 m/s. Find the average work done per minute in lifting
the water and what must be the power output of the pump?
18. The block has mass M and rests on a surface for which the coefficient of friction
µ. If a force F = kt is applied to the cable (see figure), the power developed by
the force at t = t2 is nearly _____watt.
(Given : M = 20 kg, µ = 0.4, k = 40 N/s2, t2 = 3 sec.)

F
19. A small body of mass m is moving along a straight line with velocity uo on a
horizontal plane having friction coefficient µ. Find (a) the mean power
developed by the friction force during the whole time of motion if µ is constant
throughout the motion. (b) the maximum instantaneous power developed by
the friction force, if the friction coefficient varies as µ = kx; where k is a
constant and ‘x’ is the distance moved from starting point.
20. A block of mass is kept on the bottom of a smooth wedge which is then
subjected to a constant acceleration of 2g. After some time, the block breaks of
the wedge & lands on the ground. Find the time elapsed from breaking
vertically off the wedge to striking the ground.
ao

m
21. A small sphere B of mass m = 1 kg is released from
rest in the position shown and swings freely in a O 0.8 m
o B
vertical plane, first about O and then about the peg A 30
0.4 A
after the cord comes in contact with the peg. m
Determine the tension in the cord.
(a) just before the sphere comes in contact with the peg,
(b) just after it comes in contact with the peg.
 

 
22. A skier starts from rest at the top of a hill (from point A). The skier coasts down
the hill and up a second hill, as the drawing illustrates. The crest (B) of the
second hill is circular, with a radius of r = 36m. Neglect friction and air
resistance. What must be the height h (in m) of the first hill so that the skier just
loses contact with the snow at the crest of the second hill?
A
h B

23. A small particle slides from height H = 45 cm as


B o
shown and then loops inside the vertical loop of 60 A
radius R from where a section of angle  = 60° has
been removed. Find R (in cm) such that after R
losing contact at A and flying through the air, the
particle will reach at the point B. Neglect friction everywhere.
24. A circus trapeze consists of a bar suspended by
two parallel ropes, each of length , allowing
performers to swing in a vertical circular arc 

(figure). Suppose a performer with mass m holds
the bar and steps off an elevated platform, starting
from rest with the ropes at an angle  with respect
to the vertical. Assume the size of the performer's
body is small compared to the length , air
resistance is negligible. Determine the angle  (in degree) for which the force
exerted by the bar on the performer at the bottom of the swing is twice as large
as the gravitational force exerted on the performer.
25. An old record player of 10 cm radius turns at 10 rad/s while mounted on a 30°
incline as shown in the figure. A particle of mass m can be placed anywhere on
the rotating record. If the least possible coefficient of friction m that must exist
for no slipping to occur is µ, find 23µ.

o
30
 

 
OBJECTIVE KEYS
1. D 31. B 61. B 91. A
2. C 32. ABCD 62. A 92. B
3. A 33. AD 63. D 93. A
4. B 34. C 64. B 94. B
5. D 35. AC 65. C 95. C
6. A 36. ABD 66. C 96. ABCD
7. A 37. ACD 67. B 97. A
8. B 38. D 68. B 98. D
9. B 39. A 69. C 99. B
10. AC 40. AB 70. A 100. B
11. AC 41. ABC 71. B 101. B
12. AC 42. AB 72. B 102. C
13. AD 43. B 73. B 103. C
14. ABC 44. AC 74. D 104. C
15. ABC 45. A 75. A 105. A
16. B 46. C 76. B 106. D
17. ABC 47. A 77. C 107. ABC
18. B 48. B 78. A 108. A
19. D 49. D 79. A 109. D
20. B 50. B 80. B 110. B
21. B 51. B 81. C 111. AB
22. B 52. C 82. CD 112. BCD
23. AC 53. CD 83. C 113. B
24. B 54. B 84. A 114. B
25. B 55. C 85. A 115.C
26. A 56. C 86. AC 116.B
27. C 57. D 87. C 117.B
28. A 58. A 88. AD 118.C
29. B 59. ACD 89. D
30. D 60. CD 90. C

SUBJECTIVE KEYS
1. 90J 2m / M
2. 3200/3 N 14. l
1  (m / M )2
3. (i) t = 1 s, t = 2 s, (ii) v = 5 m/s,
(iii) 5/3 m, (iv) 175/6 J 15. v1= 3.54 m/s, v2 = 3.96 m/s
4. 424 16. 120o, 2 g l / 5
5. (a) 3/4 m (b)17.5m/s2 (c) 0.25 m 17. 2KJ/s, 5.33 KJ/s
6. 4 2 /5 m / s, 3 2/5 m / s 18. 1920
7. 5 19. 0.5muoµg, 0.5 muo2  g
8. (a) 8 m/s, (b) 24 m/s2
20. (2  2) R /g
9. comes to rest at center
10. 240 21. (a) 15 N, (b) 25 N
11. 21.6 m, 5.8 m 22. 18
23. 20
12.  2 R(a sin   g (1  cos  ) 1 2 24. 60°
13. 1.7 m/s 25. 6