Sie sind auf Seite 1von 190

This set of Organic Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs)

focuses on “Preparation of Phenols”.

1. On heating aqueous solution of benzene diazonium chloride, which of the


following is formed?
a) benzene
b) chlorobenzene
c) phenol
d) aniline
View Answer

Answer: c
Explanation: Upon warming with water, these diazonium salts finally

hydrolyze to phenols.

2. Sodium benzene sulphonate reacts with NaOH and then on acidic


hydrolysis, it gives which of the following compound?
a) Phenol
b) Benzoic acid
c) Benzene
d) Disodium benzaldehyde
View Answer

Answer: a
Explanation: Sodium benzene sulphonate reacts with NaOH and then on acidic

hydrolysis, phenol.
3. What is the commercial method of preparation of phenol?
a) Dows process
b) From diazonium salt
c) By decarboxylation of salicylic acid
d) Hock method
View Answer

Answer: d
Explanation: The Hock process (cumene-phenol process, cumene process) is
an industrial process for developing phenol and acetone from benzene and
propylene. The term stems from cumene (isopropyl benzene), the
intermediate material during the process.

4. Reaction of aqueous sodium hydroxide on chlorobenzene gives which of the


following products?
a) o-chlorophenol
b) o-chlorophenol
c) phenol
d) no reaction
View Answer

Answer: c
Explanation: Chlorobenzene does not undergo hydrolysis under normal
conditions. However, it undergoes hydrolysis when heated in an aqueous
sodium hydroxide solution at a temperature of 623 K and a pressure of 300
atm to form phenol.
5. What will be the product ‘a’ for the given reaction?

a)

b)

c)

d)
View Answer

Answer: c
Explanation: When ethers are treated with strong acid in the presence of a
nucleophile, they can be cleaved to give alcohols and alkyl halides.

6. What is the reagent which will react with cumene to give phenol?
a) Oxygen
b) Hydrogen
c) Nitrogen
d) Ozone
View Answer
Answer: a
Explanation: Upon oxidation of cumene (isopropylbenzene) in presence of air
(oxygen), cumene hydroperoxide is obtained. Upon further treatment of
cumene hydroperoxide with dilute acid phenols are obtained.

7. What will be the product ‘a’ in the given reation?

a) Enolate form
b) Benzene diazonium chloride
c) Benzene
d) Chlorobenzene
View Answer

Answer: b
Explanation: When an aromatic primary amine is treated with nitrous
(NaNO2 + HCl) acid at 273 – 278 K, diazonium salts are obtained. Upon
warming with water, these diazonium salts finally hydrolyze to phenols.

8. What is the reactant ‘x’ and ‘y’ that will react with benzene to give phenol?
a) X is Oleum and y is molten sodium hydroxide followed by H+
b) X is Oleum and y is HCl
c) X is Oleum and y is NH3
d) X is Oleum and y is water
View Answer
Answer: a
Explanation: Benzenesulphonic acid can be obtained from benzene by
reacting it with oleum. Benzenesulphonic acid thus formed is treated with
molten sodium hydroxide at high temperature which leads to the formation of
sodium phenoxide. Finally, sodium phenoxide on acidification gives phenols.

9. Which of the following is not a method for preparation of phenol?


a) Dows process
b) From diazonium salt
c) By decarboxylation of salicylic acid
d) By the decarboxylation of sodium benzoate
View Answer

Answer: d
Explanation: The decarboxylation of sodium benzoate is not the method of
preparation of phenol, this method is used for the preparation of benezene.

10. Phenol is obtained by heating aqueous solution of which of the following?


a) Aniline
b) Benzene diazonium chloride
c) Benzoic acid
d) Benzyl alcohol
View Answer

Answer: b
Explanation: Upon warming with water, these diazonium salts finally

hydrolyze to phenols.

This set of Organic Chemistry Multiple Choice Questions & Answers


(MCQs) focuses on “Reactions of Phenols”.
1. Phenolphthalein is obtained by heating phenol with conc. H2SO4 and
which of the following reactant?
a) Benzyl alcohol
b) Benzene
c) Benzoic acid
d) Phthalic anhydride
View Answer

Answer: d
Explanation: Phenolphthalein is obtained by heating phenol with conc.
H2SO4 and phthalic anhydride, as shown in the given reaction.

2. Salicylaldehyde can be prepared from which of the following reactants?


a) Phenol and chloroform
b) Phenol, chloroform and sodium hydroxide
c) Phenol, carbon tetrachloride and NaOH
d) Phenol, carbon tetrachloride
View Answer

Answer: b
Explanation: Salicylaldehyde is prepared from phenol and chloroform by
heating with sodium hydroxide or potassium hydroxide in a Reimer–
Tiemann reaction.

3. When phenol is treated with excess of bromine water, it gives which of


the following product?
a) m-bromophenol
b) o-and p-bromophenol
c) 2,4-dibromophenol
d) 2,4,6-tribromophenol
View Answer
Answer: d
Explanation: In phenol, the hydroxyl group serves to greatly activate the
benzene ring, significantly increasing its reactivity, hence susceptibility to
substitution. The reaction occurs at room temp and even goes to maximum
substitution of the 3 possible locations (2,4,6). result is 2,4,6-
tribromophenol which is a white ppt.

4. Phenol reacts with bromine in carbon disulphate at low temperature to


give which of the following product?
a) m-bromophenol
b) o-and p-bromophenol
c) p-bromophenol
d) 2,4,6-tribromophenol
View Answer

Answer: b
Explanation: Phenol reacts with bromine in carbon disulphate at low
temperature to give o-and p-bromophenol.

5. Bromine reacts with phenol and decolorize orange color and turns it to
which of the colored precipitate?
a) white precipitate
b) pink precipitate
c) blue precipitate
d) black precipitate
View Answer

Answer: a
Explanation: Bromine reacts with phenol and decolorize orange color and
turns it to white precipitate of brominated phenol.
6. Which of the following regents may be used to distinguish between
phenol and benzoic acid?
a) Aqueous NaOH
b) Tollen’s reagent
c) Molisch reagent
d) Neutral FeCl3
View Answer

Answer: d
Explanation: Neutral FeCl3 test regents may be used to distinguish between
phenol and benzoic acid as Phenol will give violet coloration but benzoic
acid will not give coloration with neutral FeCl3.

7. What is the major product obtained on interaction of phenol with sodium


hydroxide and carbon dioxide?
a) Benzoic acid
b) Salicyladehyde
c) Salicylic acid
d) Phthalic acid
View Answer

Answer: c
Explanation: Reacting the nucleophilic phenolate salt with carbon dioxide
under high pressure / temperature results in regioselective ortho-
substitution. This process is also known as the Kolbe-Schmitt synthesis. o-
hydroxybenzoic acid is more commonly known as salicylic acid.

8. Picric acid is formed when phenol react with which of the following
reactant?
a) Formaldehyde
b) Hydrogen
c) Nitric acid
d) Hydrochloric acid
View Answer

Answer: c
Explanation: Nowadays picric acid is prepared by treating phenol first with
concentrated sulfuric acid which converts it to phenol-2,4-disulfuric acid
and then with concentrated nitric acid to get 2,4,6-trinitrophenol.
9. Bakelite is formed when phenol react with which of the following
reactant?
a) Formaldehyde
b) Hydrogen
c) Nitric acid
d) Sulphuric acid
View Answer

Answer: a
Explanation: Bakelite is a thermosetting polymer which is made by reaction
between phenol and HCHO.

10. Phenol undergoes ionization to become more stable by reacting with


which of the following chemical species?
a) negative ions
b) positive ions
c) radicals
d) neutral atoms
View Answer

Answer: a
Explanation: Phenol undergoes ionization to become more stable by
reacting with negative ions as the negative charge is no longer entirely
localised on the oxygen but is spread out around the whole ion. Spreading
the charge around makes the ion more stable

This set of Organic Chemistry Multiple Choice Questions & Answers


(MCQs) focuses on “Preparation of Ethers”.

1. Chloroethane reacts with X to form diethyl ether. What is X?


a) NaOH
b) H2SO4
c) C2H5ONa
d) Na2S2O3
View Answer

Answer: c
Explanation: The reaction of sodium ethoxide with chloroethane to form
diethyl ether and sodium chloride:
[Na]+[C2H5O]– + C2H5Cl → C2H5OC2H5 + [Na]+[Cl]–
2. The reaction given below is known as by which o the following reaction?
C2H5ONa+IC2H5→C2H5OC2H5+NaI
a) Kolbe’s synthesis
b) Wurtz’s synthesis
c) Williamson’s synthesis
d) Grignard’s synthesis
View Answer

Answer: c
Explanation: Williamson Ether Reactions involve an alkoxide that reacts
with a primary haloalkane or a sulfonate ester. Alkoxides consist of the
conjugate base of an alcohol and are comprised of an R group bonded to
an oxygen atom. They are often written as RO–, where R is the organic
substituent.

3. The Williamson ether synthesis produces ethers by reacting which of the


following?
a) alcohol with a metal
b) alkoxide with a metal
c) alkoxide with an alkyl halide
d) alkyl halide with an aldehyde
View Answer

Answer: c
Explanation: It’s a type of reaction we’ve already seen many times before –
an SN2 reaction between a deprotonated alcohol [“alkoxide”] and an alkyl
halide that forms an ether.

4. In which case would a Williamson ether synthesis fail?


a) sodium ethoxide + iodomethane
b) sodium ethoxide + iodoethane
c) sodium ethoxide + 2-iodopropane
d) sodium ethoxide + 2-iodo-2-methylpropane
View Answer
Answer: d
Explanation: Because alkoxides are strong bases, competition with
elimination [E2] pathways becomes a concern once the alkyl halide
becomes more sterically hindered. For this reason, trying to perform a
Williamson on a secondary alkyl halide is a bit more problematic than it is
for a primary alkyl halide.

5. Which of the following reagents should be used to prepare tert-butyl


ethyl ether?
a) tert-butyl bromide and sodium ethoxide
b) tert-butyl alcohol and ethyl bromide
c) tert-butyl alcohol and ethanol
d) potassium tert-butoxide and ethyl bromide
View Answer

Answer: d
Explanation: When ethyl bromide(CH3CH2Br) is added to potassium tert-
butoxide ((CH3)3-O– + K), the product is ethyl tert-butyl ether(CH3)3-O-
CH2CH3).

CH3CH2Br + (CH3)3-O– + K → (CH3)3-O-CH2CH3.

6. Which of the following reagents should be used to prepare tert-butyl


propyl ether?
a) 2-methylpropene and 1-propanol
b) 2-methylpropene, acetic acid and 1-propanol
c) 2-methylpropene, H2SO4 and 1-propanol
d) 1-propyl bromide and tert-butyl alcohol
View Answer

Answer: c
Explanation: The dehydration reaction of alcohols to generate alkene
proceeds by heating the alcohols in the presence of a strong acid, such as
sulfuric or phosphoric acid, at high temperatures. If the reaction is not
sufficiently heated, the alcohols do not dehydrate to form alkenes, but
react with one another to form ethers.
7. What will be the reactant and reaction condition required for the given
reaction?
CH3CH2OH +? → C2H5OC2H5
a) H2SO4, 413K
b) H2SO4, 443K
c) HNO3, 413K
d) HNO3, 443K
View Answer

Answer: a
Explanation: In the presence of protic acids (sulphuric acid), alcohols
undergo dehydration to produce alkenes and ethers under different
conditions. For example: in the presence of sulphuric acid, dehydration of
ethanol at 443 K yields ethene whereas it yields ethoxyethane at 413 K.
This is an ideal method of preparation through primary alcohols.

8. Which of the following is the method of preparation of ether?


a) Dows process
b) Williamson synthesis
c) By decarboxylation of salicylic acid
d) Hock method
View Answer

Answer: b
Explanation: In this method, an alkyl halide is reacted with sodium alkoxide
which leads to the formation of ether. The reaction generally follows SN2
mechanism for primary alcohol.

9. Williamson synthesis proceed visa which of the following mechanism?


a) SN1
b) SN2
c) E1
d) E2
View Answer
Answer: b
Explanation: Ethers can be synthesized in standard SN2 conditions by
coupling an alkoxide with a haloalkane/sulfonate ester. The alcohol that
supplies the electron rich alkoxide can be used as the solvent, as well as
dimethyl sulfoxide (DMSO) or hexamethylphosphoric triamide (HMPA).

advertisement

10. Which of the following is the commercial method of formation of ether?


a) Dehydration of alcohol
b) Williamson ether synthesis
c) Ullmann condensation
d) Preparation of epoxides
View Answer

Answer: b
Explanation: The Williamson reaction is of broad scope, is widely used in
both laboratory and industrial synthesis, and remains the simplest and
most popular method of preparing ethers. Both symmetrical and
asymmetrical ethers are easily prepared.

This set of Organic Chemistry Multiple Choice Questions & Answers


(MCQs) focuses on “Reactions of Ethers”.

1. An ether is more volatile than an alcohol having the same molecular


formula. What is the reason for this difference?
a) dipolar character of ethers
b) alcohols having resonance structures
c) inter-molecular hydrogen bonding in ethers
d) inter-molecular hydrogen bonding in alcohols
View Answer

Answer: d
Explanation: The ether are less volatile than alcohol of same molecular
mass because in alcohols there is intermolecular H-bonding which makes
it less volatile and High B.P. But in case of ether there is no intermolecular
H-Bonding which makes it more volatile and less B.P.
2. Ethers may be used as solvents because they react only with which of
the following reactants?
a) Acids
b) Bases
c) Oxidising agent
d) Reducing agents
View Answer

Answer: a
Explanation: Ethers resist the attack of nucleophiles and bases. However,
they are very good solvents in many organic reactions due to their ability
to solvate cations by donating the electron pair from oxygen atom. Ethers
are generally less reactive and react only with acids.

3. What are the products when ethyl isopropyl ether is cleaved with
concentrated HI?
a) ethanol and 2-iodo-2-methylpropane
b) ethanol and 2-methylpropane
c) iodoethane and isopropyl alcohol
d) iodoethane and 2-methylpropane
View Answer

Answer: c
Explanation: Ether + HX → Alkyl halide + Alcohol, Halide attacks at less
hindered site to produce alkyl halide. So, Ethyl isopropyl ether +
HI/Heat/Water → Isopropyl alcohol + Iodoethane.

4. What are the products when tert-butyl ethyl ether is cleaved with
concentrated HI?
a) iodoethane and tert-butanol
b) iodoethane and 2-iodo-2-methylpropane
c) ethanol and 2-iodo-2-methylpropane
d) ethanol and tert-butanol
View Answer
Answer: c
Explanation: Ether + HX → Alkyl halide + Alcohol, Halide attacks at less
hindered site to produce alkyl halide. Clearly the SN2 is not in play here, as
the tertiary carbons are much too hindered for a backside attack. However,
tertiary carbocations are relatively stable – and “ionization” (i.e. loss of a
leaving group) leaves us with an alcohol (R-OH) and a tertiary carbocation,
which can then be attacked by iodide ion to give R-I. Again, if excess HI is
present then that alcohol will be converted into an alcohol. We’ll have more
about that to say in a few posts actually.

5. Which pair of products would result from the acid cleavage of phenyl
propyl ether with excess concentrated HBr at an elevated temperature?
a) Phenol and 1-propanol
b) Bromobenzene and 1-propanol
c) Bromobenzene and 1-bromopropane
d) Phenol and 1-bromopropane
View Answer

Answer: d
Explanation: Ether + HBr —–> Alkyl bromide + Alcohol. Halide attacks at
less hindered site to produce alkyl halide.
Ethyl phenyl ether + HBr/Heat/Water —-> Phenol + Bromoethane.

6. Select the ether among following that yields methanol as one of the
products on reaction with cold hydroiodic acid.
a) 1-Methoxybutane
b) 1-Methoxy-2-methylpropane
c) 2-Methoxy-2-methylpropane
d) Methoxybenzene
View Answer

Answer: c
Explanation: When one group is methyl and the other alkyl group is a
tertiary group, the halide formed is a tertiary group, the halide formed is a
tertiary halide. It is because the attack by I- takes place at that carbon of
alkyl group, which has a greater electron pushing inductive effect and a
lower electron density.
7. The boiling point of ethyl alcohol is much higher than that of dimethyl
ether though
both have the same molecular weight. Why?
a) Ether is insoluble in water
b) Methyl groups are attached to oxygen in ether
c) Dipole moment of ethyl alcohol is less
d) Ethyl alcohol shows hydrogen bonding
View Answer

Answer: d
Explanation: Alcohols have much higher boiling points than the
comparable alkanes or the related ethers because molecules of alcohols
can interact through hydrogen bonding while those of alkanes and ethers
cannot. Thus, Ethanol has a higher boiling point (78℃) than dimethyl ether
(−25℃) though they have the same molecular weight.

8. Which pair of products would result from the acid cleavage of tert-butyl
propyl ether with excess concentrated HBr at an elevated temperature?
a) tert-butyl bromide and propyl alcohol
b) tert-butyl bromide and propyl bromide
c) tert-butyl alcohol and propyl bromide
d) 2-methyl-2-butene and propyl bromide
View Answer

Answer: b
Explanation: Ether + HX → Alkyl halide + Alcohol, Halide attacks at less
hindered site to produce alkyl halide. Clearly the SN2 is not in play here, as
the tertiary carbons are much too hindered for a backside attack. However,
tertiary carbocations are relatively stable – and “ionization” (i.e. loss of a
leaving group) leaves us with an alcohol (R-OH) and a tertiary carbocation,
which can then be attacked by iodide ion to give R-I. Again, if excess HI is
present then that alcohol will be converted into an alcohol. We’ll have more
about that to say in a few posts actually.
9. Which of the following is the name reaction of the given reaction?

a) Wollf’s rearrangement
b) Favorskii rearrangement
c) Pinacol rearrangement
d) Claisen rearrangement
View Answer

Answer: d
Explanation: The Claisen rearrangement is an organic reaction where an
allyl vinyl ether is converted into an unsaturated carbonyl compound with
the input of heat at 200-250oC or a Lewis acid. This reaction belongs to a
class of reactions termed “sigmatropic rearrangements” and it is a
concerted process where bonds are forming and breaking at the same
time.

10. Which of the following will be obtained by keeping ether in contact with
air for a long time?
a) C2H5−O−CH (CH3)−O−OH
b) C2H5−OCH2−OH
c) C2H5−O−C2H5OH
d) CH3−O CH (CH3)−O−OH
View Answer

Answer: a
Explanation: When stored in the presence of air or oxygen, ethers tend to
form explosive peroxides, such as diethyl ether peroxide. The reaction is
accelerated by light, metal catalysts, and aldehydes.
R−O−R’ + O2/light → C2H5−O−CH(CH3)−O−OH.

This set of Organic Chemistry Multiple Choice Questions & Answers


(MCQs) focuses on “Physical Properties of Ethers”.
1. Which of the following is distinguish test for ether?
a) Lucas test
b) FeCl3 test
c) Molisch test
d) Zeisel test
View Answer

Answer: d
Explanation: The Zeisel determination or Zeisel test is a chemical test for
the presence of esters or ethers in a chemical substance. In a qualitative
test a sample is first reacted with a mixture of acetic acid and hydrogen

iodide in a test tube.

2. Which of the following statement is not true about ethers?


a) The lower ethers are highly volatile and flammable
b) Lower ethers also act as anaesthetics
c) Ethers are not organic solvents
d) Simple ethers (such as diethyl ether) are tasteless
View Answer

Answer: c
Explanation: Because like dissolve like, Diethyl ether is very non-polar
compared to water so it will dissolve the non-polar substances and
precipitate the ionic compounds. Since like dissolves like, your barely-
polar organic ether is often happy to dissolve your non-polar organic
molecules.

3. Why ether is more volatile than an alcohol having the same molecular
formula?
a) dipolar character of ethers
b) alcohols having resonance structures
c) inter-molecular hydrogen bonding in ethers
d) inter-molecular hydrogen bonding in alcohols
View Answer
Answer: d
Explanation: The ether are less volatile than alcohol of same molecular
mass because in alcohols there is intermolecular H-bonding which makes
it less volatile and High B.P. But in case of ether there is no intermolecular
H-Bonding which makes it more volatile and less B.P.

4. Why the boiling point of ethyl alcohol is much higher than that of
dimethyl ether though
both have the same molecular weight?
a) Ether is insoluble in water
b) Methyl groups are attached to oxygen in ether
c) Dipole moment of ethyl alcohol is less
d) Ethyl alcohol shows hydrogen bonding
View Answer

Answer: d
Explanation: Alcohols have much higher boiling points than the
comparable alkanes or the related ethers because molecules of alcohols
can interact through hydrogen bonding while those of alkanes and ethers
cannot. Thus, Ethanol has a higher boiling point (78℃) than dimethyl ether
(−25℃) though they have the same molecular weight.

5. Which of the following has lower boiling point than dimethyl ether?
a) Pentane
b) Propane
c) Tetrahydrofuran
d) n-butanol
View Answer

Answer: b
Explanation: The difference in molecular weight made difference between
boiling point here mainly. It would be best to set up a better comparison
and then ask the question. diethyl ether is a chain of 5 atoms in a row. The
appropriate alkane to compare it to is pentane, also 5 atoms in a row.
Ethane only has two carbons (CH3-CH3).
6. Which of the following statements about ethers is incorrect?
a) Ethers are flammable
b) Ethers form peroxides by free radical oxidation
c) Ethers are widely used as extraction solvents
d) An ether oxygen can only be found within an acyclic carbon chain
View Answer

Answer: d
Explanation: Although widely used as extraction solvents ethers are highly
flammable and readily form peroxides by free radical oxidation. An ether
oxygen can be present in an open chain or as part of a cyclic system.

7. Which of the following product is formed, when ether is exposed to air?


a) Oxide
b) Alkanes
c) Alkenes
d) Peroxide of diethyl ether
View Answer

Answer: d
Explanation: On exposure to air ether form peroxide of diethyl ether, as
shown in below reaction.

8. An organic compound A reacts with sodium metal and forms B. On


heating with conc. H2SO4, A gives diethyl ether. What are A and B?
a) C2H5OH and C2H5ONa
b) C3H7OH and CH3ONa
c) CH3OH and CH3ONa
d) C4H9OH and C4H9ONa
View Answer

Answer: d
Explanation: When C2H5OH reacts with sodium metal and forms C2H5ONa
and on heating with H2SO4 giver diethyl ether.
9. What is the smell of the diethyl ether?
a) Vinegar
b) Sweet smell
c) Rotten egg
d) Fish like smell
View Answer

Answer: b
Explanation: Diethyl ether has a rather sweet, ethereal smell. It might have
a hint of an alcohol-like odor, very penetrating.

10. Which of the following Is the correct reason for cyclic ether are miscible
in water?
a) Planer structure
b) Larger size
c) Molecular weight
d) Hydrogen bonding
View Answer

Answer: d
Explanation: Cyclic ethers such as tetrahydrofuran and 1,4-dioxane are
miscible in water because of the more exposed oxygen atom for hydrogen
bonding as compared to linear

This set of Organic Chemistry Multiple Choice Questions & Answers


(MCQs) focuses on “Dihydric Alcohols”.

1. How many hydroxyl groups are present in diols?


a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer

Answer: b
Explanation: Any of a class of alcohols that have two hydroxyl groups in
each molecule are diols or dihydric alcohol.
2. Which of the following is not the example of dihydric alcohol?
a) Glycerin
b) Parahydroxyphenol
c) Resorcinol
d) Catechol
View Answer

Answer: a
Explanation: Glycerin is a trihydroxy alcohol i.e. Glycerol, is a simple
polyol compound. It is a colorless, odorless, viscous liquid that is sweet-

tasting and non-toxic. Structure of glycerin is

3. Which of the following is the correct structure of catechol?

a)

b)

c)

d)
View Answer

Answer: b
Explanation: Catechol is dihydric alcohol, in which hydroxyl group is
attached adjacent to each other in benzene ring.
4. Which of the following is the correct structure of parahydroxyphenol?

a)

b)

c)

d)
View Answer

Answer: c
Explanation: Parahydroxyphenol is dihydric alcohol, in which hydroxyl
group is attached at 1, 4 positions to each other in benzene ring.
5. Which of the following is the correct structure of resorcinol?

a)

b)

c)

d)
View Answer

Answer: a
Explanation: Resorcinol is dihydric alcohol, in which hydroxyl group is
attached at 1, 3 positions to each other in benzene ring.

6. What is the general formula for dihydric alcohol?


a) (CH2)n(OH)2 where n = 2,3…etc
b) (CH2)n(OH)2 where n = 1,2,4… etc
c) CnH2n+1OH where n = 1, 2 …etc
d) (CH2)n(OH)3 where n = 3, 4, 5 …etc
View Answer

Answer: b
Explanation: Dihydric alcohol have general formula (CH2)n(OH)2, where n =
2,3,4 etc.
7. Which of the following reagent can be used to carry out this synthesis?

a) Seliwanoff reagent
b) Baeyer’s reagent
c) Barfoed reagent
d) Benedict reagent
View Answer

Answer: b
Explanation: Cold dilute alkaline solution of Bayer’s reagent can be used to

carry out this synthesis.

8. Which type of product is formed when Cold dilute alkaline solution of


Bayer’s reagent reacts with alkene?
a) Syn-diol
b) Anti-diol
c) syn- and anti-geometry will not be there in diol
d) Trans diol
View Answer

Answer: a
Explanation: On hydroxylation product is formed when Cold dilute alkaline
solution of Bayer’s reagent reacts with alkene is syn.
9. What will be the compound A which can be used to carryout this
synthesis of diols?

a) RCO2OH
b) RCHO
c) RCOR’
d) RCOOH
View Answer

10. How can we detect the presence of resorcinol in the solution?


a) Ceric ammonium nitrate test
b) Lucas test
c) Phthalic acid test
d) Remini’s test
View Answer

Answer: c
Explanation: Phthalic acid test:The anhydrides of aromatic 1,2-dicarboxylic
acids on heating with resorcinol gives a dye fluorescein. This dye in NaOH
solution gives a yellowish red solution with green fluorescence.

This set of Organic Chemistry Multiple Choice Questions & Answers


(MCQs) focuses on “Carbohydrates”.

1. Which Biomolecules simply refers as “Staff of life” in the given


macromolecules?
a) Protein
b) Lipids
c) Carbohydrate
d) Vitamins
View Answer
Answer: c
Explanation: Carbohydrates belong to a group of complex biomolecules
commonly regarded as the “staff of life.” They are the most abundant
organic compounds in living organisms and are among the four major
classes of biomolecules. During photosynthesis, carbohydrates are
produced from the reaction of carbon dioxide with water. Carbohydrates go
by several common names, including sugars, starches, saccharides, and
polysaccharides.

2. In carbohydrates which are the main functional groups are present?


a) Alcohol & Carboxyl groups
b) Aldehyde & Ketone groups
c) Hydroxyl groups & Hydrogen groups
d) Carboxyl groups & Others
View Answer

Answer: a
Explanation: Carbohydrates are often represented by the chemical formula
Cx(H2O)y, where the numerical values of x and y range from 3 to 12, and
functional groups are Alcohol & Carboxyl groups.

3. Majority of the monosaccharides found in the human body are of which


type stereoisomer?
a) L-type
b) D-type
c) neutral
d) racemic mixture
View Answer

Answer: b
Explanation: Majority of the monosaccharides found in the human body are
of D-type stereoisomer. The D-isomer of glucose predominates in nature
and it is for this reason that the enzymes in our body have adapted to
binding this form only.
4. Which is the simplest carbohydrate?
a) Dihydroxy acetone
b) Glycerldehyde
c) Glucose
d) Gulose
View Answer

Answer: b
Explanation: Glyceraldehyde (glyceral) is a triose monosaccharide with
chemical formula C3H6O3. It is the simplest of all common aldoses.

5. Which of the following is the examples of Epimers?


a) Glucose & Galactose
b) Glucose & Ribose
c) Mannose & Glucose
d) fructose and glucose
View Answer

Answer: a
Explanation: In stereochemistry, an epimer is one of a pair of
stereoisomers. The two isomers differ in configuration at only one
stereogenic center. All other stereocenters in the molecules. The sugars
glucose and galactose are epimers. In glucose, the -OH group on the first
carbon is in the axial position, the direction opposite the -OH group on
carbon C-4. In galactose, the -OH group is oriented in the same direction,
the equatorial position.

6. Which of the following is true about Turanose?


a) Reducing disaccharides of glucose and fructose
b) Non-reducing disaccharide
c) 7-methyl sugar
d) a deoxy sugar
View Answer

Answer: a
Explanation: Turanose educing sugar (3-O-α-D-glucosyl-D-fructose), an
isomer of sucrose, naturally exists in honey.
7. Which of the following is not a disaccharide?
a) Sucrose
b) Maltose
c) Lactose
d) Galactose
View Answer

Answer: d
Explanation: Sucrose, maltose and lactose are disaccharide and galactose
is a monosaccaride.

8. Which sugars are present in Sucrose?


a) Fructose and glucose
b) Glucose and glucose
c) Glucose and galatose
d) Fructose and galatose
View Answer

Answer: a
Explanation: Sucrose is commonly known as table sugar and is obtained
from sugar cane or sugar beets contain fructose and glucose as
monomers.

9. Which of the following carbohydrate do not have any essential


nutritional value?
a) Sucrose
b) Cellulose
c) Dextrin
d) Glycogen
View Answer

Answer: c
Explanation: Dextrins are a group of low-molecular-weight carbohydrates
produced by the hydrolysis of starch or glycogen. Dextrins are mixtures of
polymers of D-glucose units linked by α-(1→4) or α-(1→6) glycosidic
bonds. Dextrin Function. Dextrin is a source of energy; it contains 3.8-4.1
Calories per gram. Dextrin is not an essential nutrient, so you do not need
to get it from food to be healthy.
10. Which of the following will not be reactive towards seliwanoff reagent?
a) Maltose
b) Inulin
c) Fructose
d) Sucrose
View Answer

Answer: a
Explanation: Maltose is an aldose sugar and only ketoses give a positive
Seliwanoof’s test. Sucrose, Inulin and fructose contain a ketose, and
maltose does not. Only Therefore, sucrose, Inulin and fructose will give a
positive Seliwanoof’s test, but maltose will not.

aThis set of Organic Chemistry Multiple Choice Questions & Answers


(MCQs) focuses on “Prepartions of Glycols”.

1. Which of the following reagent can be used to carry out this synthesis of
glycol?

a) Benedict reagent
b) Baeyer’s reagent
c) Barfoed reagent
d) Seliwanoff reagent
View Answer

Answer: b
Explanation: Cold dilute alkaline solution of Bayer’s reagent can be used to
carry out this synthesis of glycol.
2. Which of the following is the industrial method of formation of glycol?
a) Hydroxylation of alkene by Bayer’s reagent
b) From 1,2-dibromoethane
c) Oxidation of ethylene and using Ag as catalyst
d) Ethylene treatment with HOCl
View Answer

Answer: c
Explanation: In the industrial preparation of ethylene glycol, ethylene
(IUPAC name: ethene) is oxidized to ethylene oxide (IUPAC name: oxirane)
using oxygen and a silver catalyst. Ethylene oxide is then reacted with
water at high temperature or in the presence of an acid catalyst to produce
ethylene glycol. Diethylene glycol is a useful by-product of this process.

3. Which type of product is formed when Cold dilute alkaline solution of


Bayer’s reagent reacts with alkene?
a) Syn-glyol
b) Syn- and anti-geometry will not be there in glycol
c) Anti-glyol
d) Trans glycol
View Answer

Answer: a
Explanation: On hydroxylation product is formed when Cold dilute alkaline
solution of Bayer’s reagent reacts with alkene is syn-glycol.
4. Which of the following statement is not true about preparation of
alcohol?
a) French chemist Charles-Adolphe Wurtz (1817–1884) first prepared
ethylene glycol in 1856
b) First synthesis of glycol was from “ethylene iodide” (C2H4I2) with silver
acetate and then hydrolyzed the resultant “ethylene diacetate” with
potassium hydroxide
c) It was synthesized from ethylene dichloride in Germany and used as a
substitute for glycerol in the explosives industry
d) There is no biological process for the synthesis of glycol
View Answer

Answer: d
Explanation: Glycol can be synthesised biologically, example: The
caterpillar of the Greater wax moth, Galleria mellonella, has gut bacteria
with the ability to degrade polyethylene (PE) into ethylene glycol.

5. What will be the compound A which can be used to carry out this
synthesis of glycol?

a) RCOR’
b) RCO2OH
c) RCHO
d) RCOOH
View Answer

Answer: b
Explanation: A peroxy acid can be used to carry out this synthesis of

glycol as shown in below reaction.


6. What will be the catalyst A which can be used to carry out this synthesis
of glycol?

a) Catalyst Cu, 200 – 400℃


b) Catalyst Pt, 100 – 200℃
c) Catalyst Ni, 200 – 400℃
d) Catalyst Ag, 200 – 400℃
View Answer

Answer: d
Explanation: Catalyst Ag at 200 – 400℃ can be used to carry out this
synthesis of glycol as shown in below reaction.

7. What will be the product A and B for the given reaction?

a) ethane, glycol
b) glycol, ethylene chlorohydrine
c) Ethylene chlorohydrine, glycol
d) ethan-1-ol, Glycol
View Answer

Answer: c
Explanation: The product A and B for the given reaction are Ethylene
chlorohydrine and glycol respectively.
8. Which compound is used with 1,2- dibromoethane for the formation of
glycol?
a) Na2CO3
b) NaHCO3
c) NaOH
d) CH3COONa
View Answer

Answer: a
Explanation: Na2CO3 compound is used with 1,2- dibromoethane for the
formation of glycol, as shown in given reaction.

9. Which of the following is the most convenient and inexpensive method


of formation of glycol?
a) Hydroxylation of alkene by Bayer’s reagent
b) From 1,2-dibromoethane
c) Oxidation of ethylene and using Ag as catalyst
d) Ethylene treatment with HOCl
View Answer

Answer: a
Explanation: The most convenient and inexpensive method of preparing a
glycol in the laboratory is to react an alkene with cold dilute potassium
permanganate, KMnO4. Yields from this reaction are often poor and better
yields are obtained using osmium tetroxide, OsO4. However, this reagent
has the disadvantages of being expensive and toxic.

10. Which of the following is not a method of preparation of glycol?


a) Shell’s omega method
b) From carbon monoxide
c) From Dimethyl oxalate
d) From nitrogen
View Answer
Answer: d
Explanation: In the OMEGA process, the ethylene oxide is first converted
with carbon dioxide (CO2) to ethylene carbonate. Ethylene glycol is
produced from carbon monoxide in countries with large coal reserves and
less stringent environmental regulations. Dimethyl oxalate can be
converted into ethylene glycol in high yields (94.7%) by hydrogenation with
a copper catalyst.

This set of Organic Chemistry Multiple Choice Questions & Answers


(MCQs) focuses on “Reactions of Glycols”.

1. Which catalyst is used for reaction of ethylene glycol with acetic acid?
a) Amberlyst 36
b) Hydrogen peroxide
c) Potassium permanganate
d) Aluminium bromide
View Answer

Answer: a
Explanation: Esterification of ethylene glycol with acetic acid to ethylene
glycol monoacetate and ethylene glycol diacetate using the acidic ion-
exchange resin Amberlyst 36 as catalyst were investigated.

2. What is the principle product of the acid catalysed reaction of acetone


and ethylene glycol?

a)

b)

c)

d)
View Answer
Answer: b
Explanation: According to the given reaction between acetone and glycol,
we can show that cyclic ketal is the product.
3. What will be the product when ethylene glycol and terephthalic acid
reacts?

a)

b)

c)

d)
View Answer

Answer: d
Explanation: Chemical Reaction between ethylene glycol and terephthalic

acid yields BHET.

4. What happens when glycol reacts with lead tetraacetate?


a) No reaction
b) Ketones will be formed
c) Aldehyde will not be formed
d) Monohydric alcohols will be formed
View Answer
Answer: b
Explanation: Lead tetraacetate is used cleave a carbon-carbon bond in a
glycol. This reaction is useful in the formation of ketones and aldehydes
and involves a favourable five membered cyclic intermediate.

5. What is the intermediate form in the mechanism of the lead acetate and
glycol?
a) Three membered cyclic ring
b) Four membered cyclic ring
c) Five membered cyclic ring
d) Six membered cyclic ring
View Answer

Answer: b
Explanation: Lead tetraacetate is used cleave a carbon-carbon bond in a
glycol and involves a favourable five membered cyclic intermediate, as
shown in given reaction.

6. What is the name of the reaction when lead tetraacetate is used cleave a
carbon-carbon bond in a glycol?
a) Criegee oxidation
b) Swern oxidation
c) Baeyer-Villiger Oxidation
d) Jones oxidation
View Answer

Answer: a
Explanation: The oxidation of 1,2‐diols (or glycols) to aldehydes or ketones
with lead tetraacetate [Pb(OAc)4, LTA] via the cleavage of C‐C bond
between the hydroxyl‐carrying carbon atoms is generally known as Criegee
Glycol oxidation. This reaction has been reported to occur only in
anhydrous organic solvent.
7. Which of the following statement is not true about criegee oxidation?
a) The oxidative cleavage of an alpha,beta-diol using lead tetraacetate to
give the corresponding carbonyl compounds
b) It is analogous but milder than the Malaprade reaction
c) This oxidation was discovered by Rudolf Criegee and coworkers and
first reported in 1931
d) Rate of reaction do not depend upon stereochemistry of glycol
View Answer

Answer: d
Explanation: The rate of the reaction is highly dependent on the
conformation of the diols, so much so that diols that are cis on certain
rings can be reacted selectively as opposed to those that are trans on
them.

8. Criegee oxidation of glycol should be performed in which type of


medium?
a) Hydrous
b) Anhydrous
c) Acidic
d) Basic
View Answer

Answer: b
Explanation: It was heavily stressed by Criegee that the reaction must be
run in anhydrous solvents, as any water present would hydrolyze the lead
tetraacetate; however, subsequent publications have shown that if the
oxidation is faster than the rate of hydrolysis, the cleavage can be run in
wet solvents or even aqueous solutions.

9. What happens when glycol reacts with periodic acid?


a) No reaction
b) Ketones will be formed
c) Aldehyde will not be formed
d) Monohydric alcohols will be formed
View Answer
Answer: b
Explanation: Oxidation with Periodic Acid is used to cleave vicinal diols (a
total of two alcohols, one on two adjacent carbons) into two carbonyl
molecules.

10. Ethylene glycol on treatment with phosphorus tri-iodide yields


a) ethyl iodide
b) ethylene di-iodide
c) ethylene
d) ethane
View Answer

Answer: b
Explanation: Phosphorus triiodide (PI3) is an unstable red solid which
reacts violently with water. It is a common misconception that PI3 is too
unstable to be stored; it is, in fact, commercially available. It is widely used
in organic chemistry for converting alcohols to alkyl iodides.

advertisement

This set of Organic Chemistry Multiple Choice Questions & Answers


(MCQs) focuses on “Preparations of Glycerol”.

1. Glycerol can be formed through digestion of which of the following?


a) galactose
b) fats
c) glucose
d) sucrose
View Answer

Answer: b
Explanation: Heating fats(triglyceride) will leads to formation of glycerol
along with formation of corresponding acid.
2. What is the name of the process of formation of glycerol via formation of
allyl chloride?
a) Epichlorohydrine
b) Acrolein
c) Propylene oxide
d) Chloroform process
View Answer

Answer: a
Explanation: The epichlorohydrin process is the most important; it involves
the chlorination of propylene to give allyl chloride, which is oxidized with
hypochlorite to dichlorohydrins, which reacts with a strong base to give
epichlorohydrin. This epichlorohydrin is then hydrolyzed to give glycerol.

3. Fatty acids and glycerol (C3H8O3) are produced after hydrolysis of which
of the following?
a) amino acids
b) fats
c) starch
d) cellulose
View Answer

Answer: b
Explanation: On hydrolysis in presence of an alkali, the tri esters yield
glycerol and the fall of the carboxylic acids.

4. What is the middle product ‘A’ in the formation of the glycerol by


propylene?

a) Allyl chloride
b) Vinyl chloride
c) Acyl chloride
d) Dichloroalkane
View Answer
Answer: a
Explanation: The epichlorohydrin process is the most important; it involves
the chlorination of propylene to give allyl chloride, which is oxidized with
hypochlorite to dichlorohydrins, which reacts with a strong base to give
epichlorohydrin. This epichlorohydrin is then hydrolyzed to give glycerol.

5. What is the product A formed by the partial oxidation using metal oxides
and air of propylene or the given preparation of the glycerol?

a) Propene
b) Acroline
c) Propylene oxide
d) Propanol
View Answer

Answer: b
Explanation: Processes from propylene include the synthesis of glycerol
from acrolein by partial oxidation of propylene. Acrolein further form
propen-3-ol and then hydrolyzed to give glycerol.

6. What is the product A formed by the partial oxidation using tert- butyl
hydroperoxides or hydrogen peroxide of propylene or the given
preparation of the glycerol?

a) Propene
b) Acroline
c) Propylene oxide
d) Propanol
View Answer
Answer: c
Explanation: Processes from propylene include the synthesis of glycerol
from propylene oxide is from oxidation by H2O2 or tert- butyl
hydroperoxides of propylene. Propylene oxide further form propen-3-ol and
then hydrolyzed to give glycerol.

7. Why synthetic production of glycerol is not commercially successful?


a) Because process is expensive
b) Because no marketing demands
c) Because process is hazardous
d) Because of the large-scale production of biodiesel from fats
View Answer

Answer: c
Explanation: Because of the large-scale production of biodiesel from fats,
where glycerol is a waste product, the market for glycerol is depressed.
Thus, synthetic processes are not economical. Owing to oversupply,
efforts are being made to convert glycerol to synthetic precursors, such as
acrolein.

8. Which of the following is not the step for the isolation of glycerine form
spent lye?
a) Brine Solution Preparation
b) Saponification and salting
c) Zone distillation
d) Glycerin Recovery from Spent Soap Lye
View Answer

Answer: c
Explanation: Here zone distillation is not possible as constituents are in
liquid phase. Glycerol is a high boiling liquid with boiling point 290℃. Here
distillation will be done under high pressure at different temperature.
9. What will be the product X in the formation of glycerol?

a) R-ONa
b) RCOH
c) RCOONa
d) R-ONa and RCOONa both can be formed
View Answer

Answer: c
Explanation: On hydrolysis in presence of an alkali, the tri esters yield
glycerol and the fall of the carboxylic acids.

10. What will be the reagent and conditions required for the given reaction
of preparation of glycerol form propene from given conditions
respectively?

a) NBS, NaOH/OH–, OsO4


b) NaOH/OH–, NBS, alk. MnO4–
c) alk. MnO4–, NaOH/OH–, NBS
d) NBS, NaOH/OH–, OsO4
View Answer
Answer: a
Explanation: Firstly, propene will be brominated by N-bromo succinimide
(NBS), then substitution reaction will take place by OH– via SN2 mechanism
and finally then addition of hydoxy group on propen-3-ol by OsO4 or
alkaline KMnO4, will take place to give glycerol.

This set of Organic Chemistry Multiple Choice Questions & Answers


(MCQs) focuses on “Reactions of Glycerol”.

1. What will be the product for the reaction of catalytic hydrogenation of


glycerol?
a) Glycerol carbonate
b) Epichlorohydrine
c) Propylene glycol
d) Ethylene glycol
View Answer

Answer: c
Explanation: Glycerol is easily reduced to propylene glycol (1,2-
dihydroxypropane) with hydrogen at pressures from 10 to 100 atmospheres
and temperatures above 150° C. Many catalysts may be used, e.g. Ni, Fe,
Pt, Au, Hg, copper chromite or tungstic acid.

2. What will be the product for when glycerol is heated with hydriodic acid?
a) Glycerol carbonate
b) Epichlorohydrine
c) Ethylene glycol
d) Isopropyl iodide
View Answer

Answer: d
Explanation: Glycerol heated to 135 to 140℃ with an excess of hydriodic
acid is reduced to isopropyl iodide. This reaction is the basis of the Zeisel-
Fanto analytical method for determining glycerol.
3. What will be product of the reaction if lead tetraacetate and glycerol will
react?
a) Glycerol carbonate
b) Ethylene glycol
c) Formic acid
d) Formaldehyde and formic acid
View Answer

Answer: d
Explanation: Lead tetraacetate, like periodic acid, will oxidize polyhydric
alcohols with adjacent hydroxyl groups. Two moles of formaldehyde and
one mole of formic acid are formed from one mole of glycerol.

4. What will be product of the following reaction?

a) Glycolic acids
b) Glyceric acid
c) Formic acid
d) Formaldehyde
View Answer

Answer: c
Explanation: When glycerol is distilled with hydrogen peroxide which is
added intermittently, it is quantitatively converted into formic acid while
glyceric and glycolic acids are formed as intermediate products.

5. What will be the product for the following reaction?

a) Glycolic acids
b) Glyceric acid
c) Formic acid
d) Formaldehyde
View Answer
Answer: d
Explanation: Glycerol oxidized by hydrogen peroxide in a strongly alkaline
solution results in the formation of formaldehyde and the production of
hydrogen, but neither is formed when the oxidation takes place in a less
alkaline medium.

6. What will happen when glycerol is added into bromine water and sodium
carbonate?
a) Glycerol carbonate
b) Dihydroxyacetone
c) Ethylene glycol
d) Isopropyl iodide
View Answer

Answer: b
Explanation: Dihydroxyacetone results from the oxidation of glycerol with
bromine and sodium carbonate and by the oxidation of lead glyceroxide
with bromine vapors.

7. What will happen when glycerol is added into dimethyl carbonate?

a) Glycerol carbonate
b) Dihydroxyacetone
c) Glycerol formate
d) Isopropyl iodide
View Answer

Answer: a
Explanation: Glycerol carbonate prepared by heating such esters as
dimethyl carbonate with glycerol, or reacting glycerol with phosgene in the
presence of organic bases such as pyridine, triethylamine or quinoline.
8. What will happen when glycerol is added into dimethyl carbonate?

a) Glycerol carbonate
b) Dihydroxyacetone
c) Glycerol formate
d) Isopropyl iodide
View Answer

Answer: a
Explanation: Glycerol carbonate prepared by heating such esters as urea
with glycerol, or reacting glycerol with phosgene in the presence of organic
bases such as pyridine, triethylamine or quinoline.

9. What will happen when glycerol is added into dimethyloxalate?


a) Glycerol carbonate
b) Dihydroxyacetone
c) Glycerol formate
d) Glycerol oxalate
View Answer

Answer: d
Explanation: Glycerol reacts with methyl oxalate to produce glycerol
oxalate, which decomposes at 220-225℃ to form ally1 alcohol, carbon
monoxide, carbon dioxide and an oil.

10. What will happen when glycerol is added into acid?


a) Esterification
b) Alcoholysis
c) Transesterification
d) No reaction will occur
View Answer
Answer: a
Explanation: When glycerol is added into acid esterification will occurs, as
shown in given reaction.
C3 H5 (OH)3+RCOOH → C3 H5 (OH)2 OOCR+ H2O
Glycerol Acid Ester Water

This set of Organic Chemistry Multiple Choice Questions & Answers


(MCQs) focuses on “Preparation of Aldehydes”.

1. Primary alcohol is gently heated to produce aldehyde in presence of


acidified solution of which of the following compound?
a) hydroxide
b) dichromate
c) ethanol
d) ethanal
View Answer

Answer: b
Explanation: The oxidizing agent used in these reactions is normally a
solution of sodium or potassium dichromate(VI) acidified with dilute
sulfuric acid. If oxidation occurs, then the orange solution containing the
dichromate(VI) ions is reduced to a green solution containing chromium(III)
ions.

2. In the given reaction, what will be the product P?

a) RCH2OH
b) RCOOH
c) RCHO
d) RCH3
View Answer

Answer: c
Explanation: The catalytic hydrogenation of acid chlorides allows the
formation of aldehydes, is known as Rosenmund reaction.
3. What is the name of the given reaction of preparation of aldehyde?

a) Reimer-Tiemann reaction
b) Cannizzaro reaction
c) Rosenmund reaction
d) Reformatsky reaction
View Answer

Answer: c
Explanation: The catalytic hydrogenation of acid chlorides allows the
formation of aldehydes, is known as Rosenmund reaction.

4. Which Catalyst is used in Rosenmund reduction?


a) Pd / BaSO4
b) Zn-Hg couple
c) LiAlH4
d) Ni/H2
View Answer

Answer: a
Explanation: The catalytic hydrogenation of acid chlorides allows the
formation of aldehydes, is known as Rosenmund reaction. The Pd catalyst
must be poisoned, for example with BaSO4, because the untreated catalyst
is too reactive and will give some overreduction. Some of the side products
can be avoided if the reaction is conducted in strictly anhydrous solvents.

5. On heating calcium acetate and calcium formate, the product formed is


which of the following?
a) CH3COCH3
b) CH3CHO
c) HCHO+CaCO3
d) CH3CHO+CaCO3
View Answer

Answer: d
Explanation: Calcium acetate and calcium formate decomposes on heating
to form aldehyde and calcium carbonate.
6. In the Rosenmund’s reduction, BaSO4 taken with catalyst Pd acts as
which of the following?
a) Promotor
b) Catalytic poison
c) Cooperator
d) Absorber
View Answer

Answer: b
Explanation: The Pd catalyst must be poisoned, for example with BaSO4,
because the untreated catalyst is too reactive and will give some
overreduction. Some of the side products can be avoided if the reaction is
conducted in strictly anhydrous solvents.

7. Catalyst SnCl2/HCl is used in which of the following method of synthesis


of aldehyde?
a) Stephen’s reduction
b) Cannizzaro reaction
c) Clemmensen’s reduction
d) Rosenmund’s reduction
View Answer

Answer: a
Explanation: Stephen aldehyde synthesis reaction involves the preparation
of aldehydes (R-CHO) from nitriles (R-CN) using tin(II) chloride (SnCl2),
hydrochloric acid (HCl) and quenching the resulting iminium salt ([R-
CH=NH2]+Cl−) with water (H2O).

8. What is the product X in the following reaction?

a) C6H5CH3
b) C6H5CH2Cl
c) C6H5CHO
d) C6H5COOH
View Answer

Answer: c
Explanation: Aldehyde will be formed when benzene is reacted with HCl
and carbon monoxide in presence of anhydrous aluminium chloride.
9. Which of the following gases when passed through warm dilute solution
of H2SO4 in presence of HgSO4 gives acetaldehyde?
a) CH4
b) C2H6
c) C2H4
d) C2H2
View Answer

Answer: d
Explanation: C2H2 gas when passed through warm dilute solution of
H2SO4 in presence of HgSO4 gives acetaldehyde.

10. O3 reacts with CH2=CH2 to form ozonide. On hydrolysis it forms which


of the following?
a) Ethylene oxide
b) HCHO
c) Ethylene glycol
d) Ethyl alcohol
View Answer

Answer: b
Explanation: O3 reacts with CH2=CH2 to form ozonide. On hydrolysis it
forms HCHO. Ozone gas is passed into a solution of the alkene in some
inert solvent like carbon tetrachloride; evaporation of the solvent leaves
the ozonide as a viscous oil. This unstable, explosive compound is not
purified, but is treated directly with water, generally in the presence of a
reducing agent. If oxidsing reagent is used, aldehyde if oxidisable can
further oxidise into carboxylic acid which is not the case with reducing
agents.

This set of Organic Chemistry Multiple Choice Questions & Answers


(MCQs) focuses on “Preparation of Ketones”.
1. What is the end product in the following sequence of reaction?

a) Acetic acid
b) Isopropyl alcohol
c) Acetone
d) Ethanol
View Answer

Answer: c
Explanation: Alkyne will be converted into aldehyde and oxidation with
Grignard reagent will for alcohol and then acetone will be formed.

2. Acetophenone is prepared from which reaction?


a) Rosenmund reaction
b) Sandmayer reaction
c) Wurtz reaction
d) Friedel craft reaction
View Answer

Answer: d
Explanation: Acetophenone is prepared from Friedel craft reaction, in the
presence of acetyl chloride, as shown below.
3. Compound which gives acetone on ozonolysis is?
a) CH3−CH=CH−CH3
b) (CH3)2C=C(CH3)2
c) C6H5CH=CH2
d) CH3CH=CH2
View Answer

Answer: b
Explanation: Alkenes can be oxidized with ozone to form ketones.

4. Which one of the following compounds is prepared in the laboratory


from benzene by a substitution reaction?
a) Glyoxal
b) Cyclohexane
c) Acetophenone
d) Hexabromo cyclohexane
View Answer

Answer: c
Explanation: Acetophenone is prepared in the laboratory from benzene by

a substitution reaction.

5. Ketones can be prepared in one step from which of the following


process?
a) Hydrolysis of esters
b) Oxidation of primary alcohol
c) Oxidation of secondary alcohol
d) Reaction of acid halide with alcohols
View Answer
Answer: c
Explanation: Secondary alcohols are oxidized to ketones – and that’s it. For
example, if you heat the secondary alcohol propan-2-ol with sodium or
potassium dichromate(VI) solution acidified with dilute sulfuric acid,
propanone is formed. Changing the reaction conditions makes no
difference to the product.

6. Ketones are prepared by which of the following name reaction?


a) Clemmensen’s reduction
b) Cannizzaro reaction
c) Rosenmund’s reduction
d) Oppenaur’s oxidation
View Answer

Answer: d
Explanation: Oppenauer oxidation, named after Rupert Viktor Oppenauer,
is a gentle method for selectively oxidizing secondary alcohols to ketones.

7. Isopropyl alcohol on oxidation gives which of the following?


a) Acetone
b) Acetaldehyde
c) Ether
d) Ethylene
View Answer

Answer: a
Explanation: Isopropyl alcohol can be oxidized to acetone, which is the
corresponding ketone. This can be achieved using oxidizing agents such
as chromic acid, or by dehydrogenation of isopropyl alcohol over a heated
copper catalyst.

8. Dry heating of calcium acetate gives which of the following?


a) Acetaldehyde
b) Ethane
c) Acetic acid
d) Acetone
View Answer
Answer: d
Explanation: Dry heating of calcium acetate gives acetone as shown in

below reaction.

9. Which of the following compound gives a ketone with Grignard reagent?


a) Formaldehyde
b) Ethyl alcohol
c) Methyl cyanide
d) Methyl iodide
View Answer

Answer: c
Explanation: Methyl cyanide gives a ketone with Grignard reagent, as

shown in below reaction.

10. Propyne on hydrolysis in presence of HCl and HgSO4 gives which of the
following?
a) Acetaldehyde
b) Acetone
c) Formaldehyde
d) Acetophenone
View Answer

Answer: b
Explanation: Alkynes react with water in the presence of HgSO4 to give an
alcohol with double bond. This alcohol is called as enol (en for double
bond and ol for alcohol). These enols are highly unstable and undergo
migration to give ketone.
This set of Advanced Organic Chemistry Questions and Answers focuses
on “Preparation of Benzaldehyde & Aromatic Ketones”.

1. The oxidation of toluene to benzaldehyde by chromyl chloride is called


as which of the following?
a) Cannizzaro reaction
b) Wurtz reaction
c) Etard reaction
d) Reimer-Tiemann reaction
View Answer

Answer: c
Explanation: The oxidation of toluene to benzaldehyde by chromyl chloride
is called as Etard reaction.

2. Benzaldehyde can be prepared by oxidation of toluene by which of the


following reagent?
a) Acidic KMnO4
b) K2Cr2O7
c) CrO2Cl2
d) basic KMnO4
View Answer

Answer: c
Explanation: Benzaldehyde can be prepared by oxidation of toluene by

CrO2Cl2.

3. The oxidation of benzyl chloride with lead nitrate gives which of the
following compound?
a) Benzaldehyde
b) Benzyl alcohol
c) Benzoic acid
d) p-chlorobenzaldehyde
View Answer
Answer: a
Explanation: The oxidation of benzyl chloride with lead nitrate gives
benzaldehyde as shown in given reaction. Pb(NO3)2 is a mild oxidizing
agent so benzaldehyde is formed during the oxidation of benzyl chloride
with Pb(NO3)2.

4. Which of the following is the commercial method of preparation of


benzaldehyde?
a) Oxidation of toluene
b) Oxidation of benzyl chloride
c) Oxidation of benzyl alcohol
d) Etard reaction
View Answer

Answer: c
Explanation: This involves the treatment of benzyl alcohol with dil. HNO3 or
acidic potassium dichromate or chromic anhydride in acetic anhydride or
with copper catalyst at 350o C. This process is used for commercial
production of benzaldehyde.

5. Which of the following is the not a method of preparation of


benzaldehyde?
a) Gattermann Koch synthesis
b) Etards reaction
c) Stephan’s reaction
d) Oxidation of secondary alcohol
View Answer

Answer: d
Explanation: Oxidation of secondary ketones is the method of formation of

ketones not aldehydes.


6. What reagents will be used in the preparation of benzaldehyde via
Gattermann Koch synthesis?
a) Carbon dioxide and HCl
b) Carbon monoxide and HCl
c) Oxygen and H2SO4
d) Carbon monoxide and H2SO4
View Answer

Answer: b
Explanation: Benzene is converted into benzaldehyde by passing a mixture
of carbon monoxide and HCl gas under high pressure into the ether
solution of benzene in presence of anhydrous aluminum chloride and
cuprous chloride.

7. Partial reduction of phenyl cyanide with stannous chloride and passing


dry HCl gas in ether solution followed by hydrolysis of the aldimine stannic
chloride with water to form benzaldehyde is called as which of the
following method of preparation of benzaldehyde?
a) Gattermann Koch synthesis
b) Etards reaction
c) Stephan’s reaction
d) Gattermann reaction
View Answer

Answer: c
Explanation: Partial reduction of phenyl cyanide with stannous chloride
and passing dry HCl gas in ether solution followed by hydrolysis of the
aldimine stannic chloride with water to form benzaldehyde is called as
Stephan’s reaction.

8. Ozonolysis of styrene will lead leads to formation of benzaldehyde along


which compound?
a) O2
b) H2O2
c) HCHO
d) H2O2 and HCHO
View Answer
Answer: c
Explanation: Ozonolysis of styrene will lead leads to formation of

benzaldehyde H2O2 and HCHO.

9. Which of the following cannot be used in formation of benzaldehyde by


Grignard reagent?
a) HCN
b) Carbon monoxide
c) Ethyl format
d) HNC
View Answer

Answer: c
Explanation: Reagents like carbon monoxide or HCN and ethyl format can
be used for formation of benzaldehyde by Grignard reagent.

10. What is the laboratory method for the formation of benzaldehyde?


a) Gattermann Koch synthesis
b) Etards reaction
c) Stephan’s reaction
d) Oxidation of benzyl chloride
View Answer

Answer: d
Explanation: Benzaldehyde conveniently prepared by boiling benzyl
chloride with copper nitrate or lead nitrate solution in a current of carbon
dioxide.
11. Formation of aromatic ketone forms from benzene by CH3COCl?
a) Friedal craft alkylation
b) Friedal craft dealkylation
c) Friedal craft acylation
d) Friedal craft hydroxyalkylation
View Answer

Answer: c
Explanation: Friedal craft acylation froms aromatic ketone. A proper choice
of acid chloride here gives the desired ketone. The method works for all
types of ketones though the bulkier aryl acid chlorides may require
stronger / longer heating.

12. What will be the product for the given reaction?


a) Propanone
b) Acetophenone
c) Diphenylmethanone
d) Aliphatic and aromatic
View Answer

Answer: d
Explanation: Heating solid calcium salts of benzoic acid with those of any
other carboxylic acid, except methanoic acid, gives the ketones in low

yields.

advertisement

13. What will be the product of the given reaction?

a) Propanone
b) Acetophenone
c) Diphenylmethanone
d) Aliphatic and aromatic
View Answer
Answer: b
Explanation: Aromatic ketones were efficiently prepared in good yields by
the reactions of aryl bromides with n-BuLi, followed by the reactions with
aromatic aldehydes or aliphatic aldehydes and the subsequent treatment
with molecular iodine and K2CO3, in a one-pot method.

14. Which reactant can be used to form aromatic ketone for the following
reaction?

a) Arenes
b) Aldehyde
c) Alcohol
d) Terperens
View Answer

Answer: a
Explanation: Aromatic ketones were efficiently prepared in good yields by
the reactions of arenes with n-BuLi, followed by the reactions with aromatic
aldehydes or aliphatic aldehydes and the subsequent treatment with
molecular iodine and K2CO3, in a one-pot method.

15. Aromatic ketones were synthesized from aromatic compounds via


liquid‐phase oxidation at 60 °C and 1 atm over vanadium‐containing which
catalyst?
a) MCM-41
b) MCM-48
c) ZSM-5
d) ZK-5
View Answer

Answer: a
Explanation: Aromatic ketones were synthesized from aromatic
compounds via liquid‐phase oxidation at 60 °C and 1 atm over
vanadium‐containing MCM‐41 catalysts using a batch reactor. The catalysts
were prepared by direct hydrothermal (4V‐MCM‐41) and wet impregnation
(9V/MCM‐41) methods.
16. Which of the following cannot be used as reactant in preparation of
aromatic ketones from diazonium salt?
a) formaldoxime
b) Acetaldoxime
c) propionaldoxime
d) Terpernes
View Answer

Answer: d
Explanation: Diazonium salts react with formaldoxime, acetaldoxime,
propionaldoxime, and acetaldehyde semicarbazone severally, under
carefully controlled conditions, to give arylated derivatives which can be
hydrolysed to aromatic ketones.

This set of Organic Chemistry Multiple Choice Questions & Answers


(MCQs) focuses on “Physical Properties of Aldehydes”.

1. Aldehydes have which type of smell?


a) Fish like smell
b) Bitter almond smell
c) Pungent smell
d) Rotten egg like smell
View Answer

Answer: c
Explanation: The volatile aldehydes have pungent odors. benzaldehyde
have bitter almond type smell. Aldehydes have Pungent type smell.

2. What is the name of the process in which aldehyde get oxidise in


presence of air?
a) Calcination
b) Autoxidation
c) Cannizzaro reaction
d) Baeyer villiger oxidation
View Answer
Answer: b
Explanation: Autoxidation is oxidation that occurs in open air or in
presence of oxygen (and sometimes UV radiation) and forms peroxides and
hydroperoxides. It can be considered to be a slow, flameless combustion
of materials by reaction with oxygen. Autoxidation is important because it
is a useful reaction for converting compounds to oxygenated derivatives,
and also because it occurs in situations where it is not desired.

3. Which of the following aldehyde shows oligomerization?


a) Acetaldehyde
b) Propanal
c) Butanal
d) Benzaldehyde
View Answer

Answer: a
Explanation: The two aldehydes of greatest importance in industry,
formaldehyde and acetaldehyde, have complicated behavior because of
their tendency to oligomerize or polymerize.

4. What will be the product if we add water to the aldehyde?


a) Alcohols
b) Epoxides
c) Geminal diols
d) Peroxides
View Answer

Answer: c
Explanation: It has been demonstrated that water, in the presence of an
acid or a base, adds rapidly to the carbonyl function of aldehydes and
ketones establishing a reversible equilibrium with a geminal-diol or gem-

diol.
5. In Infrared spectroscopy, at what wave number will band of CO bond of
aldehyde will occur?
a) 1500 cm-1
b) 1495 cm-1
c) 1965 cm-1
d) 1700 cm-1
View Answer

Answer: d
Explanation: Using IR spectroscopy, they display a strong CO band of
aldehyde will occur near to 1700 cm-1.

6. What is the chemical shift of formyl hydrogen in aldehyde?


a) 6
b) 7
c) 8
d) 9
View Answer

Answer: d
Explanation: In their 1H NMR spectra, the formyl hydrogen center absorbs
near δH = 9, which is a distinctive part of the spectrum. This signal shows
the characteristic coupling to any protons on the alpha carbon.

7. Which of the following aldehyde is present as gas?


a) Acetaldehyde
b) Formaldehyde
c) Butyraldehyde
d) Benzaldehyde
View Answer

Answer: b
Explanation: Methanal is a gas (boiling point -21°C), and ethanal has a
boiling point of +21°C. That means that ethanal boils at close to room
temperature. The other aldehydes and the ketones are liquids, with boiling
points rising as the molecules get bigger.
8. Which of the following compound has more boiling point than aldehyde?
a) Alcohol
b) Alkanes
c) Ketones
d) Ether
View Answer

Answer: a
Explanation: The aldehyde (with dipole-dipole attractions as well as
dispersion forces) has a boiling point higher than the similarly sized alkane
which only has dispersion forces and because of more possibility of
Hydrogen Bonding and (resonance after so) thus increasing linkage and
weight of molecules making it difficult for boiling off, so aldehyde will have
higher boiling point than ether and ketones. However, the aldehyde’s
boiling point isn’t as high as the alcohol’s. In the alcohol, there is hydrogen
bonding as well as the other two kinds of intermolecular attraction.

9. Which of the following is the characteristic smell of benzaldehyde?


a) Fish like smell
b) Bitter almond like
c) Pungent smell
d) Rotten egg like smell
View Answer

Answer: b
Explanation: It is a colorless liquid with a characteristic almond-like odor.
The primary component of bitter almond oil, benzaldehyde can be
extracted from a number of other natural sources.

10. Which of the following aldehyde is most soluble in water?


a) Acetaldehyde
b) Formaldehyde
c) Butyraldehyde
d) Benzaldehyde
View Answer

Answer: b
Explanation: As the carbon chain increases in length, solubility in water
decreases.
This set of Organic Chemistry Multiple Choice Questions & Answers
(MCQs) focuses on “Physical Properties of Ketones”.

1. Which of the following compound has more boiling point than ketones?
a) Alcohol
b) Alkanes
c) Aldehyde
d) Ether
View Answer

Answer: a
Explanation: Amongst aldehydes and ketones, ketones have higher boiling
point. This is due to the presence of two electron donating alkyl groups
around the group which makes them more polar. As dipole moment is
greater so it is more polar and hence has higher boiling point. However, the
aldehyde’s boiling point isn’t as high as the alcohol’s. In the alcohol, there
is hydrogen bonding as well as the other two kinds of intermolecular
attraction.

2. Which of the following has highest boiling point?


a) 2-hexanone
b) 2-pentanone
c) butanoic acid
d) 3-methyl-2-butanone
View Answer

Answer: d
Explanation: 2-hexanone has a carbon chain length of 6 whereas 2-
pentanone has a carbon chain length of 5. 2-hexanone therefore has a
higher boiling point than 2-pentanone. Therefore, the descending order of
all four of the provided compounds is butanoic acid, 2-hexanone, 2-
pentanone then 3-methyl-2-butanone. It can also be concluded that the
boiling point of compounds are affected by the strength of the
intermolecular forces present, the chain length of the carbon backbone of
the compound and the presence of any branching within its structure.
3. Which of the following is more volatile?
a) Carboxylic acid
b) Alcohol
c) Ketones
d) Aldehyde
View Answer

Answer: c
Explanation: Because of their inability to serve both as hydrogen-bond
donors and acceptors, ketones tend not to “self-associate” and are more
volatile than alcohols and carboxylic acids of comparable molecular
weights.

4. Why ketones are volatile in nature?


a) Due to molecular weight
b) Hydrogen bonding
c) Neither hydrogen bond donor nor acceptor
d) Weak bonding
View Answer

Answer: c
Explanation: Because of their inability to serve both as hydrogen-bond
donors and acceptors, ketones tend not to “self-associate” and are more
volatile than alcohols and carboxylic acids of comparable molecular
weights.

5. Why ketones are used as solvent?


a) Due to molecular weight
b) Hydrogen bonding
c) Neither hydrogen bond donor nor acceptor
d) Weak bonding
View Answer

Answer: c
Explanation: Because of their inability to serve both as hydrogen-bond
donors and acceptors, ketones tend not to “self-associate” and are more
volatile than alcohols and carboxylic acids of comparable molecular
weights. These factors relate to the pervasiveness of ketones as solvents.
6. Which of the ketones are used in nail paint removers?
a) Cyclopropenone
b) Isopropyl acetone
c) butanone
d) Methyl ethyl ketone
View Answer

Answer: b
Explanation: Isopropyl Acetone is a commonly used solvent and is the
active ingredient in nail polish remover and some paint thinners.

7. Which of the following is the used as solvent in gums, resins,


nitrocellulose?
a) Cyclopropenone
b) Isopropyl acetone
c) butanone
d) Methyl ethyl ketone
View Answer

Answer: c
Explanation: Butanone is an effective and common solvent and is used in
processes involving gums, resins, cellulose acetate and nitrocellulose
coatings and in vinyl films.

8. Which of the following is also known as model cement?


a) Cyclopropenone
b) butanone
c) Isopropyl acetone
d) Methyl ethyl ketone
View Answer

Answer: c
Explanation: As butanone dissolves polystyrene and many other plastics, it
is sold as “model cement” for use in connecting parts of scale model kits.
9. Which of the following is a toxic ketone?
a) butanone
b) Acetone
c) Methyl ethyl ether
d) Methyl vinyl ketone
View Answer

Answer: d
Explanation: Although it is difficult to generalize on the toxicity of such a
broad class of compounds, simple ketones are, in general, not highly toxic.
Exceptions to this rule are the unsaturated ketones such as methyl vinyl
ketone with LD50 of 7 mg/kg (oral).

10. Which of the following cannot be used for the characterisation of


ketone by spectroscopy?
a) 1H NMR
b) Infra-red spectrum
c) 13C NMR
d) UV spectroscopy
View Answer

Answer: a
Explanation: Ketones absorb strongly in the infra-red spectrum near 1700
cm−1. The exact position of the peak depends on the substituents.
Whereas 1H NMR spectroscopy is generally not useful for establishing the
presence of a ketone, 13C NMR spectra exhibit signals somewhat downfield
of 200 ppm depending on structure.

This set of Organic Chemistry Multiple Choice Questions & Answers


(MCQs) focuses on “Chemical Properties of Aldehydes”.

1. During a reaction of Tollens test, the formation of mirror inside the tube
is due to which of the following?
a) silver ions
b) silver atoms
c) silver compounds
d) silver nitrate
View Answer
Answer: b
Explanation: Tollens’ reagent oxidizes an aldehyde into the corresponding
carboxylic acid.

The reaction is accompanied by the reduction of silver ions in Tollens’


reagent into metallic silver, which, if the test is carried out in a clean glass
test tube, forms a mirror on the test tube.

2. Reduction of Aldehydes to hydrocarbon take place in the presence of


which of the following?
a) Zn amalgam and HCl acid
b) Pd/BaSO4
c) Anhydrous AlCl3
d) Ni/Pt
View Answer

Answer: a
Explanation: Reduction of Aldehydes to hydrocarbon take place in the
presence of Zn amalgam and HCl acid, is a clemmensen reduction.

3. For C6H5CHO which of the following is incorrect?


a) On oxidation it yields benzoic acid
b) It is used in perfumery
c) It is an aromatic aldehyde
d) On reduction yields phenol
View Answer

Answer: d
Explanation: On reduction of benzaldehyde it gives benzyalcohol not

phenol.
4. Which of the following compound will undergo self-aldol condensation in
the presence of cold dilute alkali?
a) C6H5CHO
b) CH3CH2CHO
c) CH≡C−CHO
d) CH2=CH−CHO
View Answer

Answer: b
Explanation: Carbon−carbon bond formation using strong and weak anion-
exchange resins as green catalysts for self- and cross-aldol condensation
of propanal in aqueous media was investigated. The reaction pathway
followed the route of aldol condensation to a β-hydroxy aldehyde and
dehydration to an α,β-unsaturated aldehyde. The resulting products were
further converted to hemi-acetal.

5. Which of the following will not undergo aldol condensation?


a) Acetaldehyde
b) Propanaldehyde
c) Benzaldehyde
d) Trideuteroacetaldehyde
View Answer

Answer: c
Explanation: Deuterium behaves like H and hence trideuteroacetaldehyde
also undergoes aldol condensation but benzaldehyde does not since it has
no a-hydrogen.

6. Acetaldehyde cannot show which of the following test?


a) Iodoform test
b) Lucas test
c) Benedict’s test
d) Tollen’s test
View Answer
Answer: b
Explanation: Lucas reagent is a solution of anhydrous ZnCl2 &
concentrated HCl. This solution is used to classify alcohols of low
molecular weight. This reaction is substitution in which a chloride replaces
hydroxyl group. It is to differentiate between Primary, Secondary & tertiary
alcohols.
ROH + HCl → RCl + H2O

7. What will be the product if aldehyde reacts with NaOH?


a) Benzyl alcohol
b) Benzoic alcohol
c) Hydrobenzamide
d) Cinnamic acid
View Answer

Answer: a
Explanation: The Grignard reagent adds across the carbon-oxygen double
bond:

Dilute acid is then added to this to hydrolyse it, an alcohol is formed. One
of the key uses of Grignard reagents is the ability to make complicated

alcohols easily.

8. To distinguish between formaldehyde and acetaldehyde, we require


which of the following reagent?
a) Tollen’s reagent
b) Fehling’s solution
c) Schiff’s reagent
d) Caustic soda solution
View Answer
Answer: d
Explanation: Reaction of formaldehyde is a Cannizzaro reaction when react
with Dil. NaOH and reaction of acetaldehyde is aldol condensation reaction
when react with Dil. NaOH.

9. If formaldehyde and KOH are heated, then we get which of the following
compound?
a) Acetylene
b) Methane
c) Methyl alcohol
d) Ethyl formate
View Answer

Answer: c
Explanation: Methyl alcohol is formed when formaldehyde and KOH are

heated.

10. Acetaldehyde reacts with C2H5MgCl the final product is which of the
following?
a) An aldehyde
b) A ketone
c) A primary alcohol
d) A secondary alcohol
View Answer
Answer: d
Explanation: One of the R groups is hydrogen and the other CH3 in ethanal.
So, the final product has one CH3 group and one hydrogen attached:

A secondary alcohol has two alkyl groups (the same or different) attached
to the carbon with the -OH group on it.

This set of Organic Chemistry Multiple Choice Questions & Answers


(MCQs) focuses on “Chemical Properties of Ketones”.

1. Which of the following reaction is not shown by ketones?


a) reaction with HCN
b) reaction with NaHSO3
c) reaction with 2,4-Dinitrophenyl hydrazine
d) reaction with Fehling solution
View Answer

Answer: d
Explanation: Fehling’s can be used to distinguish aldehyde vs ketone
functional groups. The compound to be tested is added to the Fehling’s
solution and the mixture is heated. Aldehydes are oxidized, giving a
positive result, but ketones do not react, unless they are alpha-hydroxy-
ketones.
2. The enol form of acetone, after treatment with D2O, gives which of the
following product?

a)

b)

c)

d)
View Answer

Answer: b
Explanation: The enol form of acetone on treatment with D2O undergoes
enolisation, deutration (addition of D2O) and dehydration (removal of H2O).
The repeated enolisation, deutration and dehydration ultimately gives
CD3.COCD3.
3. Acetone reacts with HCN to form a cyanohydrin. It is an example of
which type of reaction?
a) electrophilic addition
b) electrophilic substitution
c) nucleophilic addition
d) nucleophilic substitution
View Answer

Answer: c
Explanation: In the reaction, Acetone reacts with HCN to form a
cyanohydrin, dissociated proton from HCN activates the carbonyl, which
facilitates the nucleophilic attack of CN.

4. Which of the following has most acidic hydrogen?


a) 3-Hexaone
b) 2,4- Hexanedione
c) 2, 3-Hexanedione
d) 2, 5-Hexanedione
View Answer

Answer: b
Explanation: 2, 4-hexanedione (a 1, 3-diketone) has the most acidic
hydrogen. This is because the carbanion left after the removal of H + is
resonance stabilised in this case.
5. Which of the following will fail to react with potassium dichromate and
dilute sulphuric acid?
a) Ethyl alcohol (ethanol)
b) Acetaldehyde (ethanal)
c) Secondary propyl alcohol (2-propanol)
d) Acetone (propanone)
View Answer

Answer: d
Explanation: Acetone oxidise by K2Cr2O7 & conc. H2SO4 into carboxylic
acid. It is not oxidised by dilute H2SO4.

6. Which of the following reactions give benzophenone?


a) 2C6H6 + CCl4 + AlCl3 + H2O→
b) C6H6 + C6H5COCl + AlCl3→
c) o−CH3C6H4COC6H5 + Heat→
d) o−HOOC−C6H4−COC6H5 + Cu260oC→
View Answer

Answer: b
Explanation: The C6H6 + C6H5COCl + AlCl3→ reaction is a Friedel craft
acylation and the mechanism is as follow, which give benzophenone.
7. Which of the following statements regarding chemical properties of
acetophenone are wrong?
I. It is reduced to methyl phenyl carbinol by sodium and ethanol
II. It is oxidised to benzoic acid with acidified KMnO4
III. It does not undergo iodoform electrophilic substitution like nitration at
meta position
IV. It does not undergo iodoform reaction with iodine and alkali
a) I and II
b) II and IV
c) III and IV
d) I and III
View Answer

Answer: c
Explanation: It undergoes electrophilic substitution at m-position and also
gives iodoform test.

8. The product(s) obtained via oxymercuration (HgSO4+H2SO4) of 1-butyne


would be what?
a) CH3CH2COCH3
b) CH3CH2CH2CHO
c) CH3CH2CHO + HCHO
d) CH3CH2COOH + HCOOH
View Answer

Answer: a
Explanation: The product(s) obtained via oxymercuration (HgSO4+H2SO4) of
1-butyne would be what?) of 1-butyne is butan-2-one.

9. Benzophenone does not react with which of the following compound?


a) RNH2
b) SO3
c) NaOH
d) Na2CO3
View Answer
Answer: d
Explanation: Except Na2CO3 benzophenone react with rest of options.

10. The conversion of acetophenone to acetanilide is best accomplished by


using which reaction?
a) Backmann rearrangement
b) Curtius rearrangement
c) Lossen rearrangement
d) Hofmann rearrangement
View Answer

Answer: a
Explanation: The conversion of acetophenone to acetanilide is best
accomplished by using Backmann rearrangement.

This set of Basic Organic Chemistry Questions and Answers focuses on


“Nucleophilic Addition Reactions”.

1. What type of reaction takes place upon treatment of a ketone with HCN
to form a cyanohydrin?
a) Nucleophilic addition
b) Nucleophilic substitution
c) Electrophilic addition
d) Electrophilic substitution
View Answer

Answer: a
Explanation: The atoms of HCN add to the carbon-oxygen double bond of
the ketone by nucleophilic attack of the cyanide anion on the electrophilic
carbon of the carbonyl.
2. What is the major organic product obtained from the following reaction?

a)

b)

c)

d)
View Answer

Answer: c
Explanation: Di-isobutyl aluminium hydride (DIBAH) is a selective reducing
agent. It does not reduce esters to 1° alcohols (lithium aluminium hydride
can be used to reduce esters to 1° alcohols).
3. What is the major organic product obtained from the following reaction?

a)

b)

c)

d)
View Answer

Answer: a
Explanation: Ozonolysis of an alkene results in cleavage of the carbon-
carbon double bond to form two carbonyl bonds. Ozonolysis of a cyclic
alkene in which the double bond has a hydrogen atom on each of the
carbon atoms of the carbon-carbon double bond will lead to the formation
of a dialdehyde.
4. What is the major organic product obtained from the following reaction?

a)

b)

c)

d)
View Answer

Answer: b
Explanation: Treatment of an alkyne with aqueous acid in the presence of
Hg2+ results in a hydration reaction to form an enol, which tautomerizes to
form a ketone. The regiochemistry of the addition is that predicted by
Markovnikov’s rule, with the oxygen adding to the more substituted end of
the carbon-carbon triple bond.
5. What is the major organic product obtained from the following reaction?

a)

b)

c)

d)
View Answer

Answer: b
Explanation: Silver(I) oxide in aqueous ammonia (“Tollens reagent”) is a
mild oxidizing agent which oxidizes aldehydes to carboxylic acids without
reacting with carbon-carbon double bonds or many other functional
groups.

6. What is the major organic product obtained from the following reaction?

a) 2,4-dimethyl-4-heptanol
b) 4,7-dimethyl-4-heptanol
c) 3,5-dimethyl-4-heptanol
d) 3,5-dimethyl-3-heptanol
View Answer
Answer: d
Explanation: It is also important that products are identified accurately
using IUPAC nomenclature: 4,7-Dimethyl-4-heptanol is not an IUPAC name.

7. What is the major organic product obtained from the following reaction?

a) 4-hydroxy-2-pentanone
b) 2-pentanol
c) 2-pentanone
d) 4-penten-2-ol
View Answer

Answer: d
Explanation: Lithium aluminium hydride (LiAlH4) is a reducing agent which
reacts with ketones to give 2° alcohols. It does not react with carbon-
carbon double bonds.
8. What is the major organic product obtained from the following reaction?

a)

b)

c)

d)
View Answer

Answer: d
Explanation: 1° Amines react with ketones by nucleophilic addition to form
a carbinolamine intermediate which undergoes dehydration to give an
imine, not an 2° amine.
9. What is the major organic product obtained from the following reaction?

a)

b)

c)

d)
View Answer

Answer: a
Explanation: Hydroxylamine reacts with ketones by nucleophilic addition
followed by elimination to give an oxime.
10. What is the major organic product obtained from the following
reaction?

a) 2-methylpropene
b) 2-butene
c) 1-butene
d) 2-methyl-1-propanol
View Answer

Answer: a
Explanation: Reaction of a ketone with a phosphonium ylide results in a
nucleophilic addition reaction to form a betaine which undergoes ring
closure followed by elimination of a phosphine oxide to make a new
carbon-carbon double bond of an alkene. This is a Wittig reaction. It is
important to recognize that the new carbon-carbon double bond in the
product is formed between the carbon atom of the carbonyl and the
phosphorus-substituted carbon atom of the ylide. It is also useful to draw
out the mechanism for this reaction to determine the structure of the
product.

This set of Organic Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs)
focuses on “Condensation Reactions”.

1. Condensation reaction is the reverse of which of the following reaction?


a) lock and key hypothesis
b) oxidation
c) hydrolysis
d) glycogen formation
View Answer

Answer: c
Explanation: This reaction example is the reverse of hydrolysis, which splits a
chemical entity into two parts through action from the polar water molecule, which
itself splits into hydroxide and hydrogen ions.
2. Condensation reaction always results in the formation of complex sugar
(disaccharide or polysaccharide) and which of the following?
a) amino acids
b) lipids
c) water
d) maltose
View Answer

Answer: c
Explanation: Condensation reaction always results in the formation of complex
sugar (disaccharide or polysaccharide) and water.

3. In which condensation an enol or an enolate ion reacts with a carbonyl compound


to form a β-hydroxyaldehyde or β-hydroxyketone (an aldol reaction), followed by
dehydration to give a conjugated enone happens?
a) Aldol condensation
b) Claisen reduction
c) Henry condensation
d) Knoevenagel condensation
View Answer

Answer: a
Explanation: Aldol condensation in which condensation an enol or an enolate ion
reacts with a carbonyl compound to form a β-hydroxyaldehyde or β-hydroxyketone
(an aldol reaction), followed by dehydration to give a conjugated enone happens.

4. Which combination of carbonyl compounds gives phenyl vinyl ketone by an aldol


condensation?

a) Acetophenone and ketone


b) Acetophenone and aldehyde
c) Benzaldehyde and aldehyde
d) Benzaldehyde and ketone
View Answer
Answer: a
Explanation: Draw the structures of the possible aldol products (3-hydroxy
carbonyl compounds) before dehydration from the pairs of reactants shown below,
then identify which aldol will lead to phenyl vinyl ketone upon dehydration.

5. Which ester will not give a good yield of the Claisen condensation product with
NaOEt in EtOH?

a)

b)

c)

d)
View Answer

Answer: c
Explanation: The Claisen condensation is reversible and it is formation of a
stabilized enolate of the product which leads to a high yield at equilibrium. When
the product cannot give a stabilized enolate, the yield will be poor.

6. What will be the product for the following reaction?

a) trans-2,4-pentadienoic acid
b) cis -2,4-pentadienoic acid
c) 3-aminobenzoic acid
d) 2-aminobenzoic acid
View Answer
Answer: a
Explanation: With malonic compounds the reaction product can lose a molecule of
carbon dioxide in a subsequent step. In the so-called Doebner modification the base
is pyridine. For example, the reaction product of acrolein and malonic acid in
pyridine is trans-2,4-Pentadienoic acid with one carboxylic acid group and not two.

7. What will be the product of the following reaction?

a) –Nitro alcohol
b) -nitro alcohol
c) Nitroalkene
d) -amino alcohol
View Answer

Answer: a
Explanation: This is a Henry Reaction, it is the combination of a nitroalkane and an
aldehyde or ketone in the presence of a base to form β-Nitro alcohols.

8. What will be the product ‘B’ in the reaction?

a) α-nitro alcohol
b) α-nitro ketone
c) nitroalkene
d) β-amino alcohol
View Answer

Answer: b
Explanation: This is a Henry Reaction, it is the combination of a nitroalkane and an
aldehyde or ketone in the presence of a base to form β-Nitro alcohols, followed by
oxidation of the secondary alcohol to yield α-nitro ketones.
9. What will be the product ‘B’ in the reaction?

a) α-nitro alcohol
b) α-nitro ketone
c) nitroalkene
d) β-amino alcohol
View Answer

Answer: c
Explanation: This is a Henry Reaction, it is the combination of a nitroalkane and an
aldehyde or ketone in the presence of a base to form β-Nitro alcohols, followed by
dehydration of nitroalkene.

10. What will be the product ‘B’ in the reaction?

a) α-nitro alcohol
b) α-nitro ketone
c) nitroalkene
d) β-amino alcohol
View Answer

Answer: d
Explanation: This is a Henry Reaction, it is the combination of a nitroalkane and an
aldehyde or ketone in the presence of a base to form β-Nitro alcohols, followed by
reduction of the nitro group to yield β-amino alcohols.

advertisement

This set of Organic Chemistry Multiple Choice Questions & Answers


(MCQs) focuses on “Enolates”.
1. Which of the following is the structure of the most stable enol form of 2-
methylpentan-3-one?

a)

b)

c)

d)
View Answer

Answer: a
Explanation: A more substituted double bond is generally more stable.
2. Which of the following is the least abundant aldol adduct formed from an
equimolar mixture of ethanal and propanone in aqueous NaOH solution?

a)

b)

c)

d)
View Answer

Answer: d
Explanation: Adduct (d) is the propanone dimer which is destabilized by
the steric strain caused by the geminal methyl groups; the aldol reaction is
reversible and a less stable product will be less abundant.
3. An acetoacetic ester synthesis of a ketone proceeds by alkylation of the
enolate of the acetoacetic ester followed by ester hydrolysis and
decarboxylation of the β-ketoacid. Which of the following methyl ketones is
difficult to prepare by this method?

a)

b)

c)

d)
View Answer

Answer: a
Explanation: The alkylation of the enolate is an SN2 reaction, and sterically
hindered alkyl groups are difficult to introduce. However, even dialkylation
is possible with reactive alkylating agents.

4. A malonic ester synthesis of a carboxylic acid proceeds by alkylation of


the enolate of the malonic ester followed by ester hydrolysis and
decarboxylation of the β-dicarboxylic acid. Which of the following
carboxylic acids is difficult to prepare by this method?
a) PhCH2CH2CO2H
b) (CH3)2CHO2H
c) PhCH2CO2H

d)
View Answer
Answer: c
Explanation: The alkylation of an enolate is an SN2 reaction, and
halobenzene do not react by this mechanism; consequently, phenyl cannot
be introduced in this way. However, even dialkylation is sometimes
possible with primary alkyl halides.

5. Which of the following is the most stable enolate derived from 4-


methylhexan-3-one?

a)

b)

c)

d)
View Answer

Answer: c
Explanation: A more substituted double bond is generally more stable. The
difference in stability between the stereoisomeric enolates.
6. Which enol form of ethyl 3-oxobutanoate is predominant at equilibrium?

a)

b)

c)

d)
View Answer

Answer: b
Explanation: Conjugation of the C=C double bond with the remaining
carbonyl provides a more stable enol, which rules out. Enols may all be
obtained by protonation of the same enolate or the readily interconverting
stereoisomeric enolates. Of these, It allow stabilizing intramolecular
hydrogen bonding; it is the more stable of the two owing to the conjugative
stability of the remaining ester group.
7. Which is a wrong structure as a resonance contributor to the most stable
enolate form of pentan-2,4-dione?

a)

b)

c)

d)
View Answer

Answer: d
Explanation: Structure is of a different enolate ion (the position of a
hydrogen atom is changed).
8. Which enol form of the following dicarbonyl compound is predominant at
equilibrium?

a)

b)

c)

d)
View Answer

Answer: b
Explanation: For enolate ions of 1,3-dicarbonyl compounds. Conjugation of
the C=C double bond with the remaining carbonyl provides a more stable
enol, which rules out. Enols may all be obtained by protonation of the same
enolate or the readily interconverting stereoisomeric enolates. Of these,
allow stabilizing intramolecular hydrogen bonding. NMR evidence indicates
that is the more stable of the two presumably owing to the conjugative
stability of the remaining amide group.
9. Which enolate derived from 1-phenylbutan-2-one is most stable?

a)

b)

c)

d)
View Answer

Answer: c
Explanation: Formation of the double bond in conjugation with the phenyl
group leads to a more stable enolate, and it is probably more stable (less
sterically strained) than the stereoisomeric.

10. Which of the following statements is wrong?


a) The base-catalysed α-halogenation of propanone is first order in the
concentration of the base
b) The rate constant for the base-catalysed α-halogenation of propanone
decreases in the order Cl2 > Br2 > I2
c) The base-catalysed α-halogenation of propanone proceeds easily to give
1,1,1-trihalopropanone
d) Polyhalogenation of propanone is difficult under acidic conditions, but
the products are the same as those obtained under basic conditions
View Answer

Answer: b
Explanation: The rate-determining step of the base-catalyzed α-
halogenation is usually the initial proton abstraction to give the enolate, so
the rate constant is independent of the identity (or concentration) of the
halogen.
This set of Organic Chemistry Multiple Choice Questions & Answers
(MCQs) focuses on “Acetals”.

1. Which of the following statements is wrong?


a) Hydrolysis of an acetal is catalysed by acids
b) Hydrolysis of an acetal is catalysed by aqueous acid
c) Oximes are stabilized by conjugation between the C=N and OH groups
d) Enamines are formed between secondary amines and the carbonyl
group of aldehydes and ketones
View Answer

Answer: b
Explanation: Hydrolysis of an acetal is catalysed by aqueous acid, Acetals
are not stable to aqueous acid and are very readily hydrolyzed back to the
parent alcohol and carbonyl compound under these reaction conditions.

2. Acetal on acid hydrolysis generates which of the following?


a) Alcohol
b) Amine and aldehyde
c) Ketone and alcohol
d) Ketone and ether
View Answer

Answer: c
Explanation: A series of cyclic and acyclic acetals and ketals were
hydrolyzed to their corresponding carbonyl compounds by a catalytic
amount of CBr4 (20%) in CH3CN/H2O solvent mixture under different energy
sources, thermal or ultrasound.
3. Which combination of an aldehyde and an alcohol most readily forms a
hemiacetal with base catalysis?

a)

b)

c)

d)
View Answer

Answer: c
Explanation: An electron-withdrawing substituent (e.g., Cl) facilitates
nucleophilic addition to the carbonyl of an aldehyde whereas bulky groups
in an alcohol lead to steric hindrance in its addition to a carbonyl in the
formation of a hemiacetal; for formation of hemiacetals. The balance of
these effects in the following leads to being the most reactive system.
4. Which of the following most readily forms a cyclic hemiacetal with acid
catalysis?

a)

b)

c)

d)
View Answer

Answer: c
Explanation: Hydroxy aldehydes and ketones of the right carbon chain
length form cyclic hemiacetals with acid catalysis; ones leading to a five-
membered product usually give the highest yields, and hydroxy aldehydes
generally give better yields than hydroxy ketones.

5. Which is normally the main product when a mixture of aldehyde RCHO


and an excess of alcohol R’OH is treated with an acid catalyst?

a)

b)

c)

d)
View Answer
Answer: c
Explanation: The reaction conditions given are those for acetal formation.

6. Which is normally the main product when a mixture of aldehyde RCHO


and an excess of alcohol R’OH is treated with a base catalyst?

a)

b)

c)

d)
View Answer

Answer: a
Explanation: In the presence of a base rather than an acid, the reactants go
no further than formation of the hemiacetal.
7. Consider the mechanism of the acid-catalysed formation of cyclic
acetals from ketones and diols, which of the following structures does not
represent a legitimate intermediate in this reaction?

a)

b)

c)

d)
View Answer

Answer: b
Explanation: It does not represent a legitimate intermediate in this reaction,
Consider the mechanism of the acid-catalysed formation of cyclic acetals
from ketones and diols, it does not form the desired acetal form.
8. Which of the following structures is a hemiacetal?

a)

b)

c)

d)
View Answer

Answer: d
Explanation: An acetal is a functional group with the following connectivity
R2C(OR’)2, where both R’ groups are organic fragments.

9. Dimethoxymethane is dimethyl acetal of which of the following?


a) Formaldehyde
b) Acetaldehyde
c) Tolualdehyde
d) Propionaldehyde
View Answer

Answer: a
Explanation: Dimethoxymethane is dimethyl acetal formaldehyde.
10. Which of the following is not polyacetal?
a) Dimethoxymethane
b) Dioxolane
c) Starch
d) Cellulose
View Answer

Answer: d
Explanation: Cellulose is a ubiquitous example of a polyacetal.
Dimethoxymethane, dioxolane and starch is an example of a polyacetal.

This set of Organic Chemistry Multiple Choice Questions & Answers


(MCQs) focuses on “Tautomerism”.

1. How many enolisable hydrogens are there in the following compound?

a) 4
b) 5
c) 6
d) 7
View Answer

Answer: a
Explanation: The hydrogen atom present on the carbon which is adjacent
to the carbon attached to the functional group, and here it is 4.
2. How many tautomers can you draw for the following ketone?

a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: Two isomers can be drawn as shown below:

3. How many tautomers can you draw for the following ketone?

a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer
Answer: b
Explanation: Two isomers can be drawn as shown below.

4. Which of the following is a tautomer of phenol?

a)

b)

c)

d)
View Answer

Answer: c
Explanation: According to the tautomerism the tautomer of phenol is c.
5. Which of the following compound exhibit tautomerism?

a) I
b) II
c) I and II
d) Neither I nor II
View Answer

Answer: c
Explanation: For Keto-Enol tautomerism, keto form should have α-

hydrogen.

6. In keto-enol from presence of which type of hydrogen is must?


a) Alpha
b) Beta
c) Gamma
d) Any position of hydrogen
View Answer
Answer: a
Explanation: For Keto-Enol tautomerism, keto form should have α-
hydrogen, as shown in below example.

7. Which of the following tautomeric form is more stable?


CH3-CH=O ↔ CH2=C-OH
(I) (II)
a) I
b) II
c) Both are equally stable
d) Both are unstable
View Answer

Answer: a
Explanation: The keto–enol tautomerization chemical equilibrium is highly
thermodynamically driven, and at room temperature the equilibrium heavily
favors the formation of the keto form.
8. What is the stability order for the following compounds?

a) I > II > III


b) II > I > III
c) III > II > I
d) I > III > II
View Answer

Answer: b
Explanation: The keto–enol tautomerization, less stable enolate ion will be
formed faster as it is thermodynamically stable, so III is more stable than I.
II is most sable as it is keto form.

9. What is the stability order for the following compounds?

a) I > II > III


b) II > I > III
c) III > II > I
d) I > III > II
View Answer

Answer: b
Explanation: The keto–enol tautomerization, less stable enolate ion will be
formed faster as it is thermodynamically stable, so III is more stable than I.
II is most sable as it is keto form.
10. Which of the following structure can show tautomerism?

a) I
b) II
c) III
d) I and III
View Answer

Answer: b
Explanation: Quinone has an α-hydrogen; however, it is a vinylic hydrogen
(hydrogen attached to a carbon atom which is sp2 hybridized), it is very
difficult to abstract such a hydrogen, and hence it becomes very less
acidic. Therefore, no abstraction of α-hydrogen from it, by a base, hence, it
does not show tautomerism, same is for III.

This set of Organic Chemistry Multiple Choice Questions & Answers


(MCQs) focuses on “Preparation of Carboxylic Acids”.

1. Hydrolysis of CH3CH2NO2 with 85% H2SO4 gives which of the following


compound?
a) CH3CH2OH
b) C2H6
c) CH3CH=NOH
d) CH3COOH
View Answer

Answer: d
Explanation: Hydrolysis of CH3CH2NO2 with 85% H2SO4 gives carboxylic
acid as shown in below chemical equation:
2. Acetic acid is obtained when which of the given reaction takes place?
a) Methyl alcohol is oxidised with potassium permanganate
b) Calcium acetate is distilled in the presence of calcium formate
c) Acetaldehyde is oxidised with potassium dichromate and sulphuric acid
d) Glycerol is heated with sulphuric acid
View Answer

Answer: c
Explanation: Acetic acid is obtained when acetaldehyde is oxidised with
potassium dichromate and sulphuric acid.

3. Acetic acid is manufactured by the fermentation of which of the following


reaction?
a) Ethanol
b) Methanol
c) Ethanal
d) Methanal
View Answer

Answer: a
Explanation: Ethanol fermentation leads to the formation of acetic acid.

4. When benzyl alcohol is oxidised with KMnO4, the product obtained is


which of the following compound?
a) Benzaldehyde
b) Benzoic acid
c) CO2 and H2O
d) Benzophenone
View Answer

Answer: a
Explanation: When benzyl alcohol is oxidised with KMnO4, the product
obtained is benzoic acid.
5. Which of the following gives benzoic acid on oxidation?
a) Chlorophenol
b) Chlorotoluene
c) Chlorobenzene
d) Benzyl chloride
View Answer

Answer: d
Explanation: Benzyl chloride gives benzoic acid on oxidation.
C6H5CH2CI + 2 KOH + 2 [O] → C6H5COOK + KCl + H2O.

6. In the below sequence of reactions, A and B are which of the following?

a) (CH3)2C(OH)CN, (CH3)2C(OH)COOH
b) (CH3)2C(OH)CN, (CH3)2C(OH)2
c) (CH3)2C(OH)CN, (CH3)2CHCOOH
d) (CH3)2C(OH)CN, (CH3)2C=O
View Answer

Answer: a
Explanation: In the below sequence of reactions, A and B are a shown

below (a):

7. Formic acid is obtained when which of the given reaction occurs?


a) Calcium acetate is heated with conc. H2SO4
b) Calcium formate is heated with calcium acetate
c) Glycerol is heated with oxalic acid at 110℃
d) Acetaldehyde is oxidised with K2Cr2O7 and H2SO4
View Answer

Answer: c
Explanation: Glycerol is heated with oxalic acid at 110℃ gives formic acid.
8. o-xylene when oxidised in presence of V2O5 the product is which
carboxylic acid?
a) Benzoic acid
b) Phenyl acetic acid
c) Phthalic acid
d) Acetic acid
View Answer

Answer: c
Explanation: o-xylene when oxidised in presence of V2O5 the product is

phthalic acid.

9. The below reaction is called as which of the following name reaction?

a) Wurtz reactions
b) Koch reaction
c) Clemenson’s reduction
d) Kolbe’s reaction
View Answer

Answer: b
Explanation: The Koch reaction is an organic reaction for the synthesis of
tertiary carboxylic acids from alcohols or alkenes.

10. By aerial oxidation, which one of the following gives phthalic acid?
a) Naphthalene
b) Benzene
c) Mesitylene
d) Toluene
View Answer
Answer: a
Explanation: By aerial oxidation naphthalene, we can get phthalic acid.

This set of Organic Chemistry Objective Questions & Answers focuses on


“Physical Properties of Carboxylic Acids”.

1. Which of the following acids has the smallest dissociation constant?


a) CH3CHFCOOH
b) FCH2CH2COOH
c) BrCH2CH2COOH
d) CH3CHBrCOOH
View Answer

Answer: c
Explanation: BrCH2CH2COOH is least acidic or has less Ka i.e., dissociation
constant. It is A due to lesser -I effect of Br than F and B Br atom further
away form −COOH group.

2. The vapour of a carboxylic acid HA when passed over MnO2 at 573 K


yields propanone. What is the acid HA?
a) Methanoic acid
b) Ethanoic acid
c) Propanoic acid
d) Butanoic acid
View Answer

Answer: b
Explanation: The vapour of ethanoic acid (HA) when passed over MnO2 at
573 K yields propanone.
3. Which acid is strongest or Which is most acidic?
a) Cl2CH.COOH
b) ClCH2COOH
c) CH3COOH
d) Cl3C.COOH
View Answer

Answer: b
Explanation: Presence of -I effect chlorine atom increases the acidic nature
by withdrawing electrons.
Cl3CCOOH > Cl2CHCOOH > Cl−CH2−COOH > CH3COOH

4. The acid which reduces Fehling solution is which of the following?


a) Methanoic acid
b) Ethanoic acid
c) Butanoic acid
d) Propanoic acid
View Answer

Answer: a
Explanation: Methanoic acid resemble with aldehyde due to its structure.
So, it reduces Fehling reagent.

5. Which class of compounds shows H-bonding even more than in


alcohols?
a) Phenols
b) Carboxylic acids
c) Ethers
d) Aldehydes
View Answer

Answer: b
Explanation: Forms H-bonding by means two highly electronegative atoms
present in it.
6. Which of the following is the strongest acid?
a) CH3COOH
b) BrCH2COOH
c) ClCH2COOH
d) FCH2COOH
View Answer

Answer: d
Explanation: Presence of -I effect fluorine atom increases the acidic nature
by withdrawing electrons.
F−CH2−COOH > Cl−CH2−COOH > Br−CH2−COOH > CH3COOH.

7. The reaction of HCOOH with conc.H2SO4 gives which of the following


compound?
a) CO2
b) CO
c) Oxalic acid
d) Acetic acid
View Answer

Answer: b
Explanation: The reaction of HCOOH with conc.H2SO4 gives carbon

monoxide and water.

8. Which one is strongest acid among following options?


a) CH2FCOOH
b) CH2ClCOOH
c) CHCl2COOH
d) CHF2COOH
View Answer

Answer: b
Explanation: CHF2−COOH. Difluoroacetic acid is strongest because
presence of two F atoms increases its acidic nature.
9. Acetic acid is weak acid than sulphuric acid because which of the
following reasons?
a) It decomposes on increasing temperature
b) It has less degree of ionisation
c) It has -COOH group
d) It has more inductive effect
View Answer

Answer: b
Explanation: CH3COOH is slightly ionised than H2SO4. Acetic acid is weak
acid than sulphuric acid because It has less degree of ionization.

10. In CH3COOH and HCOOH, HCOOH will be which of the following?


a) Less acidic
b) Equally acidic
c) More acidic
d) cannot say about acidic behaviour
View Answer

Answer: c
Explanation: Presence of methyl group decreases the acidic character of
acetic acid due to positive inductive effect (+I).

This set of Organic Chemistry written test Questions & Answers focuses
on “Chemical Properties of Carboxylic Acids”.

1. Hydrogenation of C6H5CHOH−COOH over Rh−Al2O3 catalyst in methanol


gives which of the following?
a) C6H5CH2COOH
b) C6H11CHOHCOOH
c) C6H5CHOHCH2OH
d) C6H11CH2COOH
View Answer
Answer: b
Explanation: Hydrogenation of C6H5CHOH−COOH over Rh−Al2O3 catalyst in
methanol gives C6H11CHOHCOOH.

2. In the anion HCOO− the two carbon-oxygen bonds are found to be of


equal length. What is the reason for it?
a) Electronic orbitals of carbon atom are hybridised
b) The C = O bond is weaker than the C – O bond
c) The anion HCOO− has two resonating structures
d) The anion is obtained by removal of a proton form the acid molecule
View Answer

Answer: b
Explanation: Anion HCOO− has two resonating structure (identical).

3. In a set of the given reactions, acetic acid yielded a product C

What would be product C?


a) CH3−C-C2H5(OH)C6H5
b) CH3CH(OH)C2H5
c) CH3COC6H5
d) CH3CH(OH)C6H5
View Answer

Answer: a
Explanation: In a set of the given reactions, acetic acid yielded a product C
is CH3−C-C2H5(OH)C6H5.
4. Carboxylic acids are more acidic than phenol and alcohol because of
which of the following?
a) Intermolecular hydrogen bonding
b) Formation of dimers
c) Highly acidic hydrogen
d) Resonance stabilization of their conjugate base
View Answer

Answer: d
Explanation: Resonance stabilization of their conjugate base i.e.,
carboxylate ion.

5. When propionic acid is treated with aqueous sodium bicarbonate CO2 is


liberated. The ‘C’ of CO2 comes from which of the following?
a) Methyl group
b) Carboxylic acid group
c) Methylene group
d) Bicarbonate
View Answer

Answer: d
Explanation: When propionic acid is treated with aqueous sodium
bicarbonate CO2 is liberated and ‘C’ of CO2 comes from bicarbonate.
CH3CH2COOH(aq) + NahCO3(aq) → CH3CH2COONa + CO2 + H2O.
propionic acid sod.bicarbonate

6. The compound not soluble in acetic acid is which of the following?


a) CaCO3
b) CaO
c) CaC2O4
d) Ca(OH)2
View Answer

Answer: c
Explanation: CaC2O4 is a salt of oxalic acid which is more acidic than acetic
acid, so it is insoluble in acetic acid.
7. Identify the wrong statement from the following?
a) Salicylic acid’s a monobasic acid
b) Methyl salicylate is an ester
c) Salicylic acid gives violet colour with neutral ferric chloride as well as
brisk effervescence with sodium bicarbonate
d) Methyl salicylate does not occur in natural oils
View Answer

Answer: d
Explanation: Methyl salicylate occurs in natural essential oils like winter
green.

8. When CH3COOH reacts with CH3−Mg−X, which of the following is


formed?
a) CH3COX is formed
b) Hydrocarbon is formed
c) Acetone is formed
d) Alcohol is formed
View Answer

Answer: b
Explanation: When CH3COOH reacts with CH3−Mg−X formed as
hydrocarbon.
CH3COOH + CH3 – Mg – X → CH3 – CH3

9. Hydrolysis of an ester gives a carboxylic acid which on Kolbe’s


electrolysis yields ethane. The ester is which of the following?
a) Ethyl methonoate
b) Methyl ethanoate
c) Propylamine
d) Ethylamine
View Answer

Answer: b
Explanation: Hydrolysis of an ester gives a carboxylic acid which on
Kolbe’s electrolysis yields ethane, this ester is methyl ethanoate.
10. Sulphonation of benzoic acid produces mainly which of the following?
a) o-sulphobenzoic acid
b) m-sulphobenzoic acid
c) p-sulphobenzoic acid
d) o- and p-sulphobenzoic acid
View Answer

Answer: b
Explanation: Sulphonation of benzoic acid produces mainly m-

sulphobenzoic acid.

This set of Organic Chemistry Multiple Choice Questions & Answers


(MCQs) focuses on “Acid Chlorides”.

1. Which of the following is the name given to the given compound?

a) Acetyl chloride
b) Formyl chloride
c) Chloretone
d) Oxochloromethane
View Answer

Answer: b
Explanation: Formyl chloride is the organic compound with the formula
HC(O)Cl.
2. Benzoyl chloride is prepared from benzoic acid by which of the
following?
a) Cl2, hv
b) SO2, Cl2
c) SOCl2
d) Cl2, H2O
View Answer

Answer: c
Explanation: Benzoyl chloride is prepared from benzoic acid be SOCl2.

3. When formic acid reacts with PCl5 it forms which of the following?
a) Formyl chloride
b) Acetyl chloride
c) Methyl chloride
d) Propionyl chloride
View Answer

Answer: a
Explanation: When formic acid reacts with PCl5 it forms formyl chloride.
HCOOH + PCl5 → HCOCl + POcl3 + HCl
Formic acid Formyl chloride

4. Laboratory method for the preparation of acetyl chloride is which of the


following?
a) CH3COOH + SOCl2→CH3COCl
b) CH3COOH + PCl3→CH3COCl
c) CH3COONa + PCl3→CH3COCl
d) CH3COONa + PCl3→CH5COCl
View Answer

Answer: a
Explanation: Acetyl chloride is produced in the laboratory by the reaction
of acetic acid with chlorodehydrating agents such as SOCl2.
5. Which of the following gives benzoic acid on oxidation?
a) Chlorophenol
b) Chlorotoluene
c) Chlorobenzene
d) Benzyl chloride
View Answer

Answer: d
Explanation: Benzyl chloride gives benzoic acid on oxidation.

6. What is the product D in the given reaction?


C6H5CCl3 + C6H5CO2H → 2 C6H5COCl + D
a) Cl2
b) H2O
c) HCl
d) H2
View Answer

Answer: c
Explanation: C6H5CCl3 + C6H5CO2H → 2 C6H5COCl + HCl
Benzoyl chloride is produced along HCl with from benzotrichloride using
either water or benzoic acid.

7. What will be the product B in the given reaction?


2 C6H5COCl + H2O2 + 2 NaOH → B + 2 NaCl + 2 H2O
a) Chlorophenol
b) Chlorotoluene
c) Chlorobenzene
d) Benzyl peroxide
View Answer
Answer: d
Explanation: Benzoyl peroxide, a common reagent in polymer chemistry, is
produced industrially by treating benzoyl chloride with hydrogen peroxide
and sodium hydroxide:
2 C6H5COCl + H2O2 + 2 NaOH → (C6H5CO)2O2 + 2 NaCl + 2 H2O

8. What is the product in the given reaction when benzyl chloride reacts
with phenol?

a) Chlorophenol
b) Benzophenone
c) Chlorobenzene
d) Benzyl peroxide
View Answer

Answer: b
Explanation: It undergoes the Friedel-Crafts acylation with aromatic
compounds to give the corresponding benzophenones and related

derivatives.

9. Which of the following is the product B when acid chloride reacts with
alcohol?
RCOCl + R′OH → B + HCl
a) Chlorophenol
b) Ester
c) Ether
d) Acetyl chloride
View Answer

Answer: b
Explanation: Alcohols react with acyl chlorides to give esters:
RCOCl + R′OH → RCO2R′ + HCl
10. For synthesis of carboxylic acid, the intermediate product needed is
which of the following?
a) Acyl chloride
b) aryls
c) benzene
d) carboxylic acid
View Answer

Answer: a
Explanation: For synthesis of carboxylic acid, the intermediate product
needed is acid chloride.

This set of Organic Chemistry Multiple Choice Questions & Answers


(MCQs) focuses on “Acid Anhydrides”.

1. What is the major product of the following reaction?

a)

b)

c)

d)
View Answer
Answer: c
Explanation: In order for this product to form, a second methyl amine
nitrogen atom would have to attack the carbonyl carbon of the carboxylate
anion (the leaving group of the original anhydride) and this is energetically
not favoured due to repulsion by the negative charge on the oxygen atom.

2. What will be the reactivity order of the following with water?


a) acid halide > ester > acid anhydride > amide
b) acid anhydride > amide > acid halide > ester
c) amide > ester > acid anhydride > acid halide
d) acid halide > acid anhydride > ester > amide
View Answer

Answer: d
Explanation: Acid halide are more reactive than anhydrides, which are
more reactive than esters, which are more reactive than amides. This is due
to the electronegative group, such as chlorine, polarizing the carbonyl
group more strongly than an alkoxy group (ester) or an amino group
(amide).
3. Which of the following is an anhydride?

a)

b)

c)

d)
View Answer

Answer: b
Explanation: Acid anhydrides, or simply anhydrides, are compounds which
would react additively with water to form two molecules of the parent
carboxylic acid. (Mixed anhydrides, RCOOCOR’, i.e. anhydrides derived
from two carboxylic acids would naturally re-form the two carboxylic acids
from which they were obtained.)
4. Which of the following compounds is not an acid anhydride?

a)

b)

c)

d)
View Answer

Answer: b
Explanation: An organic acid anhydride is an acid anhydride that is an
organic compound. An acid anhydride is a compound that has two acyl
groups bonded to the same oxygen atom. A common type of organic acid
anhydride is a carboxylic anhydride, where the parent acid is a carboxylic
acid, the formula of the anhydride being (RC(O))2O.

5. Acetic anhydride is less reactive toward attack by a nucleophile than


which of the following?
a) Acetic acid
b) Ethyl acetate
c) Acetyl chloride
d) Acetonitrile
View Answer
Answer: c
Explanation: Nucleophilic substitution reactions usually take place in two
steps: addition of the nucleophile and elimination of a leaving group.
Although both steps can affect the overall rate of the reaction, it is
generally the first step that is rate-limiting. Therefore, any factor that makes
the carbonyl group of the carboxylic acid derivative more easily attacked
will favor the reaction.

6. Which of the following compounds would be converted to acetic


anhydride when treated with sodium acetate?
a) Acetaldehyde
b) Acetyl chloride
c) Methyl acetate
d) Acetamide
View Answer

Answer: b
Explanation: The acid chloride can then be converted to a less reactive
derivative such as an anhydride.
7. Which will be the product of the following reaction?

a)

b)

c)

d)
View Answer

Answer: d
Explanation: The product when reaction of acid anhydride with ethanol is
the ester ethyl ethanoate, as shown in given reaction.
(CH3CO)20 + ROH → CH3COOR + CH3COOH
But, here the acid anhydride is closed so both ester and carboxylic part will
be in same molecule.
8. Which of the following is most reactive?

a) 1
b) 2
c) 3
d) 1 and 2
View Answer

Answer: a
Explanation: Acid anhydrides are more reactive than esters, which are
more reactive than amides. This is due to the electronegative group,
polarizing the carbonyl group more strongly than an alkoxy group (ester) or
an amino group (amide).

9. What is the formed product when acid anhydride is hydrolyzed?


a) Aldehyde
b) Ketone
c) Alcohols
d) Carboxylic acid
View Answer

Answer: d
Explanation: Hydrolysis of acid anhydrides in water occurs at a slow rate
and may also need heating (boiling) with water – a reaction rate which
contrasts rather strongly with the acid halides and leads to formation of
carboxylic acid.
10. What will be the product for the following reaction?

a) Ester and carboxylic acid


b) Ether and carboxylic acid
c) Ketones and ester
d) Aldehyde and carboxylic acid
View Answer

Answer: a
Explanation: Phenol and ethanoic anhydride reacts to form, phenyl
ethanoate with ethanoic acid.

This set of Organic Chemistry Multiple Choice Questions & Answers


(MCQs) focuses on “Amides”.

1. When acetamide is treated with HNO2, the gas is evolved which of the
following?
a) H2
b) O2
c) N2
d) CH4
View Answer

Answer: c
Explanation: When acetamide is treated with HNO2, the gas is evolved in
nitrogen gas.
CH3 – CO – NH2 + HNO2 → CH3COOH + N2↑ + H2O
Acetamide Acetic acid
2. On heating acetamide in presence of P2O5, which of the following is
formed?
a) Ammonium acetate
b) Acetonitrile
c) NH3
d) Methylamines
View Answer

Answer: b
Explanation: On heating acetamide in presence of P2O5, acetonitrile is

formed.

3. Decreasing order of basicity of the given compound is which of the


following?
(1) CH3CONH2
(2) CH3CH2NH2
(3) PhCH2CONH2
a) 1 > 2 > 3
b) 2 > 1 > 3
c) 3 > 2 > 1
d) 1 > 3 > 2
View Answer

Answer: b
Explanation: Comparing the basicity of alkyl amines to amides. With an
alkyl amine the lone pair electron is localized on the nitrogen. However, the
lone pair electron on an amide are delocalized between the nitrogen and
the oxygen through resonance. This makes amides much less basic
compared to alkyl amines. And more the stabilization in amide less will be
basic, here PhCH2CONH2 will be stabilizes by resonance.
4. By refluxing unsubstituted amide with acid, it will yield which of the
following product(s)?
a) ammonia
b) carboxylic acid
c) nitrogen gas
d) ammonia and carboxylic acid
View Answer

Answer: d
Explanation: By refluxing unsubstituted amide with acid, it will yield and
ammonia and carboxylic acid.

5. Which one of the following reducing agents is likely to be the most


effective in bringing about the following change?
R−CONH2 → RCH2NH2
a) H2−Ni
b) NaBH4
c) LiAlH4
d) Na-alcohol
View Answer

Answer: a
Explanation: H2−Ni reducing agents is likely to be the most effective in

conversion of amide to amine.

6. Ethyl amine on acetylation gives which of the following?


a) N-ethyl acetamide
b) Acetamide
c) Methyl acetamide
d) N,N-dimethyl acetamide
View Answer

Answer: a
Explanation: Ethyl amine on acetylation gives N-ethyl acetamide, as shown
in given reaction.
CH3CH2NH2 + CH3COCl → CH3CH2NHCOCH3 + HCl
7. Benzamide on reaction with POCl3 gives which of the following?
a) Aniline
b) Chlorobenzene
c) Benzyl amine
d) Benzonitrile
View Answer

Answer: d
Explanation: POCl3 is a dehydrating agent so Benzamide on reaction with
POCl3

gives benzonitrile.

8. Amides may be converted into amines by reaction named after which of


the following reaction?
a) Perkin
b) Claisen
c) Hoffmann
d) Kolbe
View Answer

Answer: c
Explanation: Amides may be converted into amines by reaction named
after Hoffmann bromamide reaction.

9. What will be the product for the given reaction?

a) CH3Br
b) CH4
c) CH3COBr
d) CH3NH2
View Answer
Answer: c
Explanation: Amide on reacting with NaOBr will give an amine as shown

below.

10. Ethylamine can be prepared by the action of bromine and caustic


potash on which of the following?
a) Acetamide
b) Propionamide
c) Formamide
d) Methyl cyanide
View Answer

Answer: b
Explanation: Ethylamine can be prepared by the action of bromine and
caustic potash on propionamide.
CH3 – CH2 – CO – NH2 + Br2 + 4KOH → CH3CH2NH2 + K2CO3 + 2KBr + 2H2O
propionamide

advertisement

This set of Organic Chemistry Multiple Choice Questions & Answers


(MCQs) focuses on “Esters”.
1. Which of the following compounds is an ester?

a)

b)

c)

d)
View Answer

Answer: c
Explanation: Esters are characterized by their possession of a modified
carboxyl group, in which the H of the -OH group is replaced by an alkyl
group, to form the general functional group -COOR.

2. Which of the following is used as catalyst for the esterification of


carboxylic acid and alcohol?
a) Nitrous acid
b) Sulphuric acid
c) Sulphurous acid
d) Nitric acid
View Answer
Answer: b
Explanation: The classic synthesis is the Fischer esterification, which
involves treating a carboxylic acid with an alcohol in the presence of a
dehydrating agent:
RCO2H + R′OH ⇌ RCO2R′ + H2O
The equilibrium constant for such reactions is about 5 for typical esters,
e.g., ethyl acetate. The reaction is slow in the absence of a catalyst.
Sulfuric acid is a typical catalyst for this reaction.

3. What will be the product for the given reaction?


CH3OH + CO →?
a) Ethyl formate
b) Methyl formate
c) Ethyl acetate
d) Methyl acetate
View Answer

Answer: b
Explanation: The carbonylation of methanol yields methyl formate, which is
the main commercial source of formic acid.
CH3OH + CO → CH3O2CH

4. Hydrolysis of ester leads to the formation of which of the following


products in basic medium?
a) Ether and alcohol
b) Alcohol and sodium carboxylate
c) Aldehyde and alcohol
d) Sodium carboxylate
View Answer

Answer: b
Explanation: Under basic conditions, hydroxide acts as a nucleophile,
while an alkoxide is the leaving group.
5. What will be the product for the given reaction?
C2H4 + CH3CO2H + 1⁄2 O2 →?
a) Ethyl formate
b) Vinyl formate
c) Ethyl acetate
d) Methyl acetate
View Answer

Answer: b
Explanation: In the presence of palladium-based catalysts, ethylene, acetic
acid, and oxygen react to give vinyl acetate:
C2H4 + CH3CO2H + 1⁄2 O2 → C2H3O2CCH3 + H2O

6. What is the characteristic smell for ester?


a) Fruity like smell
b) Fish like smell
c) Rotten egg smell
d) Alcoholic smell
View Answer

Answer: a
Explanation: Many esters have distinctive fruit-like odors, and many occur
naturally in the essential oils of plants. This has also led to their
commonplace use in artificial flavorings and fragrances when those odors
aim to be mimicked.

7. Salts of carboxylate anions can be alkylating agent with alkyl halides to


give esters. In the case that an alkyl chloride is used, an iodide salt can
catalyze the reaction. What is the name reaction for the given reaction?
a) Favorskii rearrangement
b) Baeyer–Villiger oxidation
c) Pinner reaction
d) Finkelstein reaction
View Answer

Answer: d
Explanation: Salts of carboxylate anions can be alkylating agent with alkyl
halides to give esters. In the case that an alkyl chloride is used, an iodide
salt can catalyze the reaction this reaction is known as Finkelstien reaction.
8. What will be the product of given reaction?

a) Ether and alcohol


b) Alcohol and sodium carboxylate
c) Aldehyde and alcohol
d) Carboxylic acid and alkene
View Answer

Answer: d
Explanation: Ester pyrolysis in is a vacuum pyrolysis reaction converting
esters containing a β-hydrogen atom into the corresponding carboxylic
acid and the alkene.

9. Fries rearrangement reaction of phenol ester leads to the formation


which type of product?
a) Ketone
b) Aldehyde
c) Alcohol
d) Alkene
View Answer

Answer: a
Explanation: The Fries rearrangement is a rearrangement reaction of a
phenolic ester to a hydroxy aryl ketone by catalysis of Lewis acids.
10. What is the order or solubility in water of the following compound?
1) ethyl methanoate
2) ethyl butanoate
3) ethyl ethanoate
4) ethyl propanoate
a) 1 > 2 > 3 > 4
b) 1 > 3 > 4 > 2
c) 1 > 2 > 4 > 3
d) 3 > 1 > 4 > 2
View Answer

Answer: b
Explanation: As chain length increases, the hydrocarbon portion forces
itself between water molecules, breaking the relatively strong hydrogen
bonds between water molecules without offering an energetic
compensation; furthermore, the water molecules are forced into an ordered
alignment along the chain, decreasing the entropy in the system. This
makes the process thermodynamically less favorable, and so solubility
decreases.

This set of Organic Chemistry Multiple Choice Questions & Answers


(MCQs) focuses on “Transesterification”.

1. Which of the following is true about transesterification?


a) exchanging the organic alkyl group of an ester with the organic group
alkyl of an alcohol
b) exchanging the organic alkyl group of an alcohol with the organic group
alkyl of an ester
c) exchanging the organic alkyl group of an ester with the organic group
alkyl of an alkane
d) exchanging the organic alkyl group of an ester with the organic group
alkyl of an ether
View Answer

Answer: a
Explanation: Transesterification is the process of exchanging the organic
group R″ of an ester with the organic group R′ of an alcohol.
2. What is the geometry of the intermediate formed in the mechanism of
transesterification?
a) Octahedral
b) Square planner
c) Tetrahedral
d) Square bipyramidal
View Answer

Answer: c
Explanation: In the transesterification mechanism, the carbonyl carbon of
the starting ester reacts to give a tetrahedral intermediate, which either
reverts to the starting material, or proceeds to the transesterified product.

3. What chemical reaction makes biodiesel?


a) Transesterification
b) Sublimation
c) Polymerization
d) Fermentation
View Answer

Answer: a
Explanation: Transesterification chemical reaction makes biodiesel. The
most common method of transesterification is the reaction of the ester with
an alcohol in the presence of an acid catalyst.

4. Polyethylene terephthalate is prepared by a transesterification reaction.


a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: By transesterification reaction between dimethyl terephthalate
and the dihydric alcohol, ethylene glycol, polyethylene terephthalate is
prepared along with methanol, which is evaporated to drive the reaction
forward.
5. What type of solution is used in transesterification for the determination
of fatty acid compositions?
a) Methanol in NaOH
b) Methanol in NaCl
c) Methanol in KOH
d) Methanol in H2O
View Answer

Answer: a
Explanation: In aqueous warm solution of methanol in NaOH esterification
for the determination of fatty acid compositions.

6. Transesterification reaction is an irreversible reaction.


a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The most common method of transesterification is the
reaction of the ester with an alcohol in the presence of an acid catalyst.
Since both the reactants and the products are an ester and an alcohol, the
reaction is reversible and the equilibrium constant is close to one.

7. Which of the following is the product formed when methyl ethanoate and
ethanol in presence of hydrochloric acid?
a) Ethyl ethanoate
b) Methyl ethanoate
c) Ethyl propanoate
d) Propyl ethanoate
View Answer

Answer: a
Explanation: Methyl ethanoate reacts with ethanol in the presence of
hydrochloric acid to form ethyl ethanoate and methanol.
8. Which of the following is the product formed when alkylene carbonate
and alcohol in presence of hydrochloric acid?
a) Dialkyl carbonate
b) Methyl ethanoate
c) Alkyl carbonate
d) Propyl ethanoate
View Answer

Answer: a
Explanation: The transesterification reaction implies an alkylene or cyclic
carbonate and an alcohol in the presence of either a homogeneous or
heterogeneous acidic or basic catalyst to coproduce dialkyl carbonate and
the alkane diol or glycol.

9. Which of the following is the product formed when methyl propanoate


and ethanol in presence of hydrochloric acid?
a) Ethyl ethanoate
b) Methyl ethanoate
c) Ethyl propanoate
d) Propyl ethanoate
View Answer

Answer: c
Explanation: Methyl propanoate reacts with ethanol in the presence of
hydrochloric acid to form ethyl propanoate and methanol.

10. Which of the following is the product formed when butyl acetate and
ethanol in presence of hydrochloric acid?
a) Ethyl ethanoate
b) Methyl acetate
c) Ethyl acetate
d) Propyl ethanoate
View Answer

Answer: c
Explanation: Butyl acetate reacts with ethanol in the presence of
hydrochloric acid to form ethyl acetate and butanol.

This set of Organic Chemistry Multiple Choice Questions & Answers


(MCQs) focuses on “Saponification”.
1. Which of the following processes can saponification be used for?
a) For the production of plastics
b) In blow glass artistry
c) To make soap
d) The formation of alloys
View Answer

Answer: c
Explanation: Saponification is a process that produces soap. Soaps are
salts of fatty acids.

2. What is the name of the soap produced through the saponification of this
triglyceride?

a) Sodium dececanoate
b) Sodium oleate
c) Sodium stearate
d) Sodium acetate
View Answer

Answer: c
Explanation: The soap has the formula C17H35COONa and its name is
sodium stearate.

3. Lye is used in soap-making. Lye is a concentrated solution of which


ionic compound?
a) K2CO3
b) CuSO4
c) NaOH
d) NaCl
View Answer

Answer: a
Explanation: Lye is another name for a strongly basic solution. Mostly it is
a solution of sodium hydroxide.
4. Which of the following term describe saponification?
a) Cleaving of ester molecules into carboxylic acid and alcohol
b) Dehydration synthesis by removing water
c) Hydrolysis of a salt by adding a weak acid
d) Synthesis of two alkyl groups to make an ether
View Answer

Answer: a
Explanation: Cleaving of ester molecules into carboxylic acid and alcohol
that is triglyceride is treated with a strong base, which cleaves the ester
bond, releasing fatty acid salts (soaps) and glycerol.

5. Which of the following is considered a useful alkali in saponification


reactions?
a) CCl4
b) Cl–
c) NaOH
d) Pb+
View Answer

Answer: c
Explanation: Depending on the nature of the alkali used in their production,
soaps have distinct properties. Sodium hydroxide (NaOH) gives “hard
soap”; hard soaps can also be used in water containing Mg, Cl, and Ca
salts.

6. Which of the following statement is true about saponification value of


oil?
a) The shorter the chain of fatty acid, the higher is the saponification value
b) The shorter the chain of fatty acid, the higher is the saponification value
c) The higher the saturation in chain of fatty acid, the lower is the
saponification value
d) The lower the saturation in chain of fatty acid, the higher is the
saponification value
View Answer
Answer: a
Explanation: The shorter the chain of fatty acid, the higher is the
saponification value, the long chain fatty acids found in fats have a low
saponification value because they have a relatively fewer number of
carboxylic functional groups per unit mass of the fat as compared to short
chain fatty acids.

7. Which of the following fat or oil is unsaponifiable?


a) Paraffin wax
b) Bee wax
c) Olive oil
d) Shea butter
View Answer

Answer: a
Explanation: Unsaponifiables are components of an oily (oil, fat, wax)
mixture that fail to form soaps when treated with sodium hydroxide (lye) or
potassium hydroxide. Unsaponifiable value of paraffin wax is
approximately 100.

8. Saponification value is the number of milligrams of KOH required to


saponify what present in the 1g of oil or fat?
a) Salts
b) Hydrocarbon
c) Fatty acids
d) unsaturation
View Answer

Answer: c
Explanation: The saponification is the value of oil determined as the
number of mgs of KOH needed to saponify the fatty acids present in the 1g
of oil.
9. Which of the following compound is an industrial manufacturing product
by saponification?
a) Sodium chloride
b) Potassium hydroxide
c) Glycerol
d) Sodium hydroxide
View Answer

Answer: c
Explanation: The triglyceride is treated with a strong base which cleaves
the ester bond, releasing fatty acid salts (soaps) and glycerol. This process
is also the main industrial method for producing glycerol. In some soap-
making, the glycerol is left in the soap.

10. Soap can be precipitated out by salting by using which chemical


compound?
a) Sodium chloride
b) Potassium hydroxide
c) Glycerol
d) Sodium hydroxide
View Answer

Answer: a
Explanation: If necessary, soaps may be precipitated by salting it out with
sodium chloride.

This set of Organic Chemistry Questions and Answers for Aptitude test
focuses on “Claisen and Cross Claisen Condensation”.
1. Which of the following reaction shows Claisen condensation?

a)

b)

c)

d)
View Answer

Answer: c
Explanation: The Claisen condensation is a carbon–carbon bond forming
reaction that occurs between two esters or one ester and another carbonyl
compound in the presence of a strong base, resulting in a β-keto ester or a
β-diketone.
2. Which ester will not give a good yield of the Claisen condensation
product with NaOEt in EtOH?

a)

b)

c)

d)
View Answer

Answer: c
Explanation: The Claisen condensation is reversible and it is formation of a
stabilized enolate of the product which leads to a high yield at equilibrium.
When the product cannot give a stabilized enolate, the yield will be poor.

3. Which of the following is a product formed in Claisen condensation?


a) β- ester
b) β-ketone
c) β-keto ester
d) Y-diketone
View Answer

Answer: c
Explanation: The Claisen condensation is a carbon–carbon bond forming
reaction that occurs between two esters or one ester and another carbonyl
compound in the presence of a strong base, resulting in a β-keto ester or a
β-diketone.
4. Which of the following stamen is incorrect about Claisen condensation?
a) The product is a β-keto ester which resists deprotonation by the strong
base in the reaction mixture
b) The reaction involves the condensation of two esters in the presence of
strong base
c) A strong base is required to remove H+ from an α-H position in one of
the starting esters
d) A strong base is required to remove H+ from an α-H position in one of
the starting esters
View Answer

Answer: a
Explanation: The product is a β-keto ester which gets deprotonated by the
strong base in the reaction mixture and get converted into simple keto
group.

5. What will be the product of the following reaction?

a) Ethyl acetoacetate
b) Methyl acetoacetate
c) Propyl acetoacetate
d) Butyl acetoacetate
View Answer

Answer: a
Explanation: The Claisen Condensation between esters containing α-
hydrogens, promoted by a base such as sodium ethoxide, affords β-keto

esters.
6. What will be the product of the following reaction?

a)

b)

c)

d)
View Answer

Answer: d
Explanation: The Claisen Condensation between esters containing α-
hydrogens, promoted by a base such as sodium ethoxide, affords β-keto

esters.
7. What will be the product of the following reaction?

a)

b)

c)

d)
View Answer

Answer: b
Explanation: If one of the ester partners has enolizable α-hydrogens and
the other does not (e.g., aromatic esters or carbonates), this will be the
mixed reaction or cross Claisen condensation.
8. What will be the product of the following reaction?

a)

b)

c)

d)
View Answer

Answer: b
Explanation: If one of the ester partners has enolizable α-hydrogens and
the other does not (e.g., aromatic esters or carbonates), this will be the
mixed reaction or cross Claisen condensation.

This set of Organic Chemistry Multiple Choice Questions & Answers


(MCQs) focuses on “Intramolecular Claisen Condensation”.
1. Which type of precursor is used as reactant in intramolecular Claisen
condensation?
a) One molecule with an ester end
b) Two molecules of ester
c) One molecule with two ester ends
d) One molecule of ester and enolate
View Answer

Answer: c
Explanation: In intramolecular Claisen condensations, reactions occur for
1,6 and 1,7 diesters, as these substances result in the formation of
compounds containing five and six membered rings, respectively.

2. Which is the main product of the following reaction?

a)

b)

c)

d)
View Answer
Answer: a
Explanation: This is an example of an intramolecular Claisen condensation.
These reactions occur for 1,6 and 1,7 diesters, as these substances result
in the formation of compounds containing five and six membered rings,
respectively.

3. What is the other name for the intramolecular Claisen condensation?


a) Perkin condensation
b) Stobbe condensation
c) Knoevenagel condensation
d) Dieckmann condensation
View Answer

Answer: d
Explanation: Diester compounds can be used to give an intramolecular
Claisen condensation which is known as the Dieckmann condensation.

4. Dieckmann Condensation is intramolecular condensation of ……. to form


cyclic product.
a) diamide
b) diol
c) diester
d) diketone
View Answer

Answer: c
Explanation: These reactions occur for 1,6 and 1,7 diesters, as these
substances result in the formation of compounds containing five and six
membered rings.
5. What will be the product of the following intramolecular Claisen
condensation?

a)

b)

c)

d)
View Answer

Answer: c
Explanation: Favours the formation of the more stable 5- or 6-membered
rings, as the ring stain in 5 and 6 membered rings are less.
6. Which is the main product of the following intramolecular Claisen
condensation?

a)

b)

c)

d)
View Answer

Answer: d
Explanation: This reaction is an intramolecular Claisen condensation,
which is followed by attack of carbocation on carbon attached to ester
group.
7. Which is the main product of the following intramolecular Claisen
condensation?

a)

b)

c)

d)
View Answer

Answer: b
Explanation: This reaction is an intramolecular Claisen condensation, in
which the product is a β-keto ester which gets deprotonated by the strong
base in the reaction mixture and get converted into simple keto group.
8. What will be the product(s) of the following intramolecular Claisen
condensation?

a) I
b) II
c) I and II
d) II and III
View Answer

Answer: d
Explanation: This reaction is an intramolecular Claisen condensation,
favours the formation of the more stable 5- or 6-membered rings, as the
ring stain in 5 and 6 membered rings are less. In both II and III five
membered ring is formed.
9. Which is the main product of the following intramolecular Claisen
condensation?

a)

b)

c)

d)
View Answer

Answer: b
Explanation: This reaction is an intramolecular Claisen condensation,
favours the formation of the more stable 5- or 6-membered rings, as the
ring stain in 5 and 6 membered rings are less and 6-membered rings are
more stable than 5 membered.
10. Which is the main product of the following intramolecular Claisen
condensation?

a)

b)

c)

d)
View Answer

Answer: a
Explanation: This reaction is an intramolecular Claisen condensation,
favours the formation of the more stable 5- or 6-membered rings, as the
ring stain in 5 and 6 membered rings are less and 6-membered rings are
more stable than 5 membered. But in case bridge ring is present which is
unstable as compared to 5 and 6 membered ring.

advertisement
9. which of the following is the reactant precursor for the given product?

a) I and III
b) II and III
c) III and IV
d) I and II
View Answer

Answer: d
Explanation: In Claisen condensation, the driving force is the formation of
the stabilized anion of the β-keto ester. If two different esters are used, an
essentially statistical mixture of all four products is generally obtained, and
the preparation does not have high synthetic utility.
10. Which of the following mechanism shows the correct curve arrow of the
reaction of the enolate ion from ethyl acetate with ethyl acetate in the
Claisen condensation?

View Answer

Answer: c
Explanation: Mechanism of Claisen condensation consist of main three
steps. First, an acid-base reaction. The alkoxide functions as a base and
removes the acidic a-hydrogen giving the reactive ester enolate. The
nucleophilic ester enolate attacks the carbonyl C of another ester in a
nucleophilic substitution process giving the tetrahedral intermediate. The
intermediate collapses, reforming the C=O, resulting in loss of the leaving
group, the alkoxide, leading to the b-ketoester product.

This set of Organic Chemistry Multiple Choice Questions & Answers


(MCQs) focuses on “Preparation of Amines – 1”.
1. The amine formed from an amide by means of bromine and alkali has
how many number of carbon atoms?
a) Same number of C atoms as that of amide
b) One less C atom than that of amide
c) One more C atom than that of amide
d) Two more C atoms than that of amide
View Answer

Answer: b
Explanation: The amine formed from an amide by means of bromine and
alkali has one less C atom than that of amide.

2. The compound X is which of the following?

a) CH3CONH2
b) CH3CH2NH2
c) C2H6
d) CH3NHCH3
View Answer

Answer: b
Explanation: Reduction of nitriles leads to formation of primary amine.

3. Ethylamine can be prepared by the action of bromine and caustic potash


on which compound?
a) Acetamide
b) Propionamide
c) Formamide
d) Methyl cyanide
View Answer
Answer: b
Explanation: Ethylamine can be prepared by the action of bromine and
caustic potash on propioamide.
CH3 – CH2 – CO – NH2 + Br2 + 4KOH → CH3CH2NH2 + K2CO3 + 2KBr + 2H2O
propioamide

4. Reduction of nitroalkanes yields which compound?


a) Acid
b) Alcohol
c) Amine
d) Diazo compounds
View Answer

Answer: b
Explanation: Reduction of nitroalkanes yields amines, as shown in below
reaction.

5. What is the name of the reaction when acetamide changes into


methylamine?
a) Hofmann bromamide reaction
b) Hofmann reaction
c) Friedel-Craft’s reaction
d) Hinsberg reaction
View Answer

Answer: a
Explanation: When an amide is treated with bromine in an aqueous or
ethanolic solution of sodium hydroxide, degradation of amide takes place
leading to the formation of primary amine. This reaction involving
degradation of amide and is popularly known as Hoffmann bromamide
degradation reaction.
6. When methyl iodide is heated with ammonia, what is the product
obtained?
a) Methylamine
b) Dimethylamine
c) Trimethylamine
d) A mixture of the above three amines
View Answer

Answer: d
Explanation: When methyl iodide is heated with ammonia, the product
obtained is mixture of methylamine, dimethylamine, trimethylamine.

7. The Hinsberg’s method is used for which of the following?


a) Preparation of primary amines
b) Preparation of secondary amines
c) Preparation of tertiary amines
d) Separation of amine mixtures
View Answer

Answer: d
Explanation: The Hinsberg reaction is a test for the detection of primary,
secondary and tertiary amines. In this test, the amine is shaken well with
Hinsberg reagent in the presence of aqueous alkali (either KOH or NaOH).
A reagent containing an aqueous sodium hydroxide solution and
benzenesulfonyl chloride is added to a substrate.

8. Which one of the following compound gives a secondary amine on


reduction?
a) Nitromethane
b) Nitrobenzene
c) Methyl isocyanide
d) Methyl cyanide
View Answer
Answer: c
Explanation: Methyl isocyanide gives a secondary amine on reduction.

9. In the given reaction what is the X?

a) Isonitrile
b) Nitrile
c) Nitrite
d) Oxime
View Answer

Answer: b
Explanation: Nitriles of reduction gives amine and on hydrolysis gives
carboxylic acid.

10. When ethanol is mixed with ammonia and passed over alumina the
compound formed is which compound?
a) C2H5NH2
b) C2H4
c) C2H5OC2H5
d) CH3OCH3
View Answer

Answer: a
Explanation: When ethanol is mixed with ammonia and passed over
alumina the compound formed is amine.
This set of Organic Chemistry online test focuses on “Preparation of
Amines – 2”.

1. Which of the following reaction does not form amines?

View Answer

Answer: c
Explanation: Nitrile gives carboxylic acid on hydrolysis and amines on

reduction.

2. Starting from propanoic acid, the following reactions were carried out,
what is the compound Z?

a) CH3−CH2−Br
b) CH3−CH2−NH2
c) CH3-CH2-COBr
d) CH3−CH2−CH2−NH2
View Answer
Answer: b
Explanation: Starting from propanoic acid, the following reactions were
carried out, the compound is ethylamine.

3. In the given equation, what is the final product C?

a) Ammonium acetate
b) Acetamide
c) Amino methane
d) Ethanal
View Answer

Answer: c
Explanation: Carboxylic acid with PCl5 forms acid chloride and acid
chloride reacts with NH3 to give amide which on reduction gives amine.

4. Which of the following reactions will not give primary amine?


a) CH3CONH2 + KOH.Br2
b) CH3CN + LiAlH4
c) CH3NC + LiAlH4
d) CH3CONH2 + LiAlH4
View Answer

Answer: c
Explanation: Nitrile on reduction gives secondary amine.
5. Gabriel’s phthalimide synthesis is used for the preparation of which
amine?
a) Primary aromatic amine
b) Secondary amine
c) Primary aliphatic amine
d) Tertiary amine
View Answer

Answer: c
Explanation: Gabriel phthalimide synthesis is preferred for synthesising
primary amines. Phthalimide is alkylated with alkyl or benzyl halide and
then hydrolysed or hydrazinolysis to get pure primary amine.

6. What will be the product of the following reaction?

a) Propanamine
b) N-methylpropaneamine
c) N, N-dimethylpropanemamine
d) Ethyl amine
View Answer

Answer: a
Explanation: Amides yield primary amines on reduction by lithium

aluminium hydride.
7. What will be the product of the following reaction?

a) Propanamine
b) N-methylpropaneamine
c) N, N-dimethylpropanemamine
d) Ethyl amine
View Answer

Answer: b
Explanation: N‐substituted Amides on reduction by lithium aluminum
hydride yield secondary amines.

8. What will be the product of the following reaction?

a) Propanamine
b) N-methylpropanamine
c) N, N-dimethylpropanmamine
d) Ethyl amine
View Answer

Answer: b
Explanation: N, N‐disubstituted Amides on reduction by lithium aluminum
hydride yield tertiary amines.
9. Which type of amine is produced by reaction of ketones with primary
amines, followed by reduction?
a) Secondary Aromatic amine
b) N-substituted amine
c) N, N-disubstituted amine
d) Primary aromatic amine
View Answer

Answer: b
Explanation: N‐substituted amines are produced by reaction of ketones
with primary amines, followed by reduction.

10. Which type of amine is produced by reaction of ketones with secondary


amines, followed by reduction?
a) Secondary Aromatic amine
b) N-substituted amine
c) N, N-disubstituted amine
d) Primary aromatic amine
View Answer

Answer: c
Explanation: N, N‐disubstituted amines can be produced by reaction of 2°
amines with ketones followed by reduction.

This set of Organic Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Physical Properties of Amines”.
1. Which of the following compound is expected to be most basic?
a) Aniline
b) Methylamine
c) Hydroxylamine
d) Ethylamine
View Answer

Answer: d
Explanation: Alkyl groups are electron donating (EDG). So, the alkyl group stabilizes the
positive charge on the attached nitrogen atom.

2. A solution of methyl amine shows which type of property with litmus paper?
a) Turns blue litmus red
b) Turns red litmus blue
c) Does not affect red or blue litmus
d) Bleaches litmus
View Answer

Answer: b
Explanation: Methyl amine changes red litmus blue, this litmus paper test shows basic nature
of methyl amine.

3. Which of the following statement is true about methyl amine?


a) Methyl amine is slightly acidic
b) Methyl amine is less basic than NH3
c) Methyl amine is stronger base than NH3
d) Methyl amine forms salts with alkali
View Answer

Answer: c
Explanation: Presence of alkyl group increases electron density on nitrogen atom due to +I
effect. Thus, basic nature increases.

4. By the presence of a halogen atom in the ring, what is the effect of this on basic properties
of aniline?
a) Increased
b) Decreased
c) Unchanged
d) Doubled
View Answer

Answer: a
Explanation: By the presence of a halogen atom in the ring, basic properties of aniline is
increased because it is more electronegative so donation of electron will be easy, so basicity
increases.
5. What is the characteristic smell of liquid amines?
a) Fish like smell
b) Rotten egg smell
c) Fruity smell
d) Bitter almond smell
View Answer

Answer: a
Explanation: Amines possess a characteristic ammonia smell, liquid amines have a
distinctive “fishy” smell.

6. Which of the following have less melting point than amine?


a) Alcohol
b) Phosphine
c) Carboxylic acid
d) Ether
View Answer

Answer: b
Explanation: Hydrogen bonding significantly influences the properties of primary and
secondary amines. Thus, the melting points and boiling points of amines are higher than
those of the corresponding phosphines, but generally lower than those of the corresponding
alcohols and carboxylic acids, ether.

7. Which of the following amine has highest boiling point?


a) Butyl amine
b) Diethylamine
c) Triethylamine
d) Dipropylamine
View Answer

Answer: d
Explanation: Primary and secondary amines have higher boiling because they can engage in
intermolecular hydrogen bonding. The boiling points of tertiary amines, which cannot engage
in hydrogen bonding because they have no hydrogen atom on the nitrogen atom, and d is
correct option because it has more molar mass than other primary, secondary and tertiary
amine, more +I effect of propyl group.

8. What is the correct decreasing order of the basic character of the three amines and
ammonia?
a) NH3 > CH3NH2 > C2H5NH2 > C6H5NH2
b) C2H5NH2 > CH3NH2 > NH3 > C6H5NH2
c) C6H5NH2 > C2H5NH2 > CH3NH2 > NH3
d) CH3NH2 > C2H5NH2 > C6H5NH2 > NH3
View Answer
Answer: b
Explanation: All of the amines are more basic than ammonia, but primary and secondary
amines are the most basic.

9. Unpleasant smelling carbylamines are formed by heating alkali and chloroform with which
of the following?
a) Any amine
b) Any aliphatic amine
c) Any aromatic amine
d) Any primary amine
View Answer

Answer: d
Explanation: The unpleasant smell is due to formation of isocyanide.

10. Which statement is an incorrect statement?


a) Amines form hydrogen bond
b) Ethyl amine has higher boiling point than propane
c) Methyl amine is more basic than ammonia
d) Dimethyl amine is less basic than methyl amine
View Answer

Answer: d
Explanation: In methyl amine only one electron releasing group is present but in dimethyl
amine two electron releasing groups are present which increase the basicity higher in
dimethyl amine.

11. Which of the following is most basic?


a) C6H5NH2
b) (CH3)2NH
c) (CH3)3N
d) NH3
View Answer

Answer: b
Explanation: In dimethyl amine two electron releasing groups are present which increase the
basicity higher in dimethyl amine.

12. If methyl is alkyl group, then which order of basicity is correct?


a) R2NH > RNH2 > R3N > NH3
b) R2NH > R3N > RNH2 > NH3
c) RNH2 > NH3 > R2NH > R3N
d) NH3 > RNH2 > R2NH > R3N
View Answer
Answer: a
Explanation: Alkyl groups are electron donating (EDG), so they stabilize the positively charge
ammonium ions, i.e., the methyl ammonium ion is more stable than the parent ammonium ion
because the alkyl group stabilizes the positive charge on the attached nitrogen atom. In
dimethyl amine two electron releasing groups are present which increase the basicity higher
in dimethyl amine.

advertisement

13. Among the following, which one is the strongest base?


a) C6H5NH2
b) p−NO2C6H4NH2
c) m−NO2−C6H4NH2
d) C6H5CH2NH2
View Answer

Answer: d
Explanation: Alkyl groups are electron donating (EDG) and NO2 group is electron
withdrawing group. So, the alkyl group stabilizes the positive charge on the attached nitrogen
atom.

14. Which of the following is true characteristic feature of aniline?


a) Colourless solid
b) Brown coloured solid
c) Colourless liquid
d) Brown coloured liquid
View Answer

Answer: c
Explanation: Pure aniline is a colourless liquid, but the colour of aniline changes to dark
brown on storage due to atmospheric oxidation.

15. The correct order of basicity of amines in water is which of the following?
a) (CH3)2NH > (CH3)3N > CH3NH2
b) CH3NH2 > (CH3)2NH > (CH3)3N
c) (CH3)3N > (CH3)2NH > CH3NH2
d) (CH3)3N > CH3NH2 > (CH3)2NH
View Answer

Answer: a
Explanation: Basicity of amines increase with increase in number of −CH3 groups (or any
group which cause +I effect), due to increase in electron density on N atom. As a rule, the
basicity of 3° amine should be more than that of 2° amine, but actually it is found to be lesser
than 2° amines. This is due to more solvation by water in secondary amine. Hence the correct
order of basicity is: (CH3)2NH > (CH3)3N > CH3NH2.
This set of Organic Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Chemical Properties of Amines – 1”.

1. Which of the following is converted into an alcohol on treatment with HNO2?


a) Methyl amine
b) Aniline
c) Dimethyl amine
d) Triethyl amine
View Answer

Answer: a
Explanation: Methyl amine is converted into an alcohol on treatment with HNO2.

2. The action of nitrous acid on ethyl amine gives which of the following?
a) Ethane
b) Ammonia
c) Ethyl acohol
d) Nitroethane
View Answer

Answer: c
Explanation: The action of nitrous acid on ethyl amine gives ethyl alcohol, along with
nitrogen and water.
CH3CH2NH2 + HNO2 → CH3CH2OH + N2 + H2O

3. Indicate which nitrogen compound amongst the following would undergo Hofmann’s
reaction (i.e. reaction with Br2 and strong KOH) to furnish the primary amine.

a)

b)

c)

d)
View Answer
Answer: c
Explanation: This reaction is Hoffman degradation of amide.
R – CONH2 + Br2 + 4KOH → R – NH2 +2KBr + k2CO3 + 2H2O.

4. Aniline reacts with acetaldehyde to form which of the following?


a) Schiff’s base
b) Carbylamine
c) Immine
d) Diazonium salt
View Answer

Answer: c
Explanation: Aniline reacts with acetaldehyde to form Schiff base.

5. p-chloroaniline and anilinium hydrochloride can be distinguished by which test?


a) Sandmeyer reaction
b) NaHCO3
c) AgNO3
d) Carbylamine test
View Answer

Answer: b
Explanation: Anilinium hydrochloride is an acid salt and liberates CO2 from
NaHCO3. But p-chloro aniline is basic not acidic it does not liberate CO2. p-chloro aniline
does not contain ionic chlorine to it does not give white ppt with AgNO3.

6. Nitroso amines (R2N−N=O) are soluble in water. On heating them with concentrated
H2SO4 they give secondary amines. What is this reaction called as?
a) Perkin’s reaction
b) Fittig’s reaction
c) Sandmeyer’s reaction
d) Liebermann’s nitroso reaction
View Answer

Answer: d
Explanation: Nitroso amines (R2N−N=O) are soluble in water. On heating them with
concentrated H2SO4 they give secondary amines, this reaction is called as Liebermann’s
nitroso reaction.
7. Ethyl amine undergoes oxidation in the presence of KMnO4 to form which compound?
a) An acid
b) An alcohol
c) An aldehyde
d) A nitrogen oxide
View Answer

Answer: c
Explanation: Ethyl amine undergoes oxidation in the presence of KMnO4 to form an aldehyde.

8. Reaction of primary amines with aldehyde yields which of the following compound?
a) Amides
b) Aldimines
c) Nitriles
d) Nitro compounds
View Answer

Answer: b
Explanation: Reaction of primary amines with aldehyde yields aldimines.
R – CH2 – NH2 + O = CH – R → R – CH2 – N = CH – R + H2O
1oamine aldehyde Aldimine

9. When primary amines are treated with HCl, the product obtained is which of the following?
a) An alcohol
b) A cyanide
c) An amide
d) Ammonium salt
View Answer

Answer: d
Explanation: When primary amines are treated with HCl, the product obtained is ammonium
salt.
CH3 – CH2 – NH2 + HCl → CH3CH2 – NH3+Cl–

10. Primary amines can be distinguished from secondary and tertiary amines by reacting with
which of the following?
a) Chloroform and alcoholic KOH
b) Methyl iodide
c) Chloroform alone
d) Zinc dust
View Answer
Answer: a
Explanation: Primary amine reacts with CHCl3 and alc. KOH to form isocyanide while
secondary and tertiary amines do not react.

11. When chloroform reacts with ethyl amine in presence of alcoholic KOH, the compound
formed is which of the following?
a) Ethyl cyanide
b) Ethyl isocyanide
c) Formic acid
d) An amide
View Answer

Answer: b
Explanation: When chloroform reacts with ethyl amine in presence of alcoholic KOH, the
compound formed is ethyl isocyanide.

12. The compound which on reaction with aqueous nitrous acid on HNO2 at low temperature
produces an oily nitrosoamine is which of the following?
a) Diethylamine
b) Ethylamine
c) Aniline
d) Methylamine
View Answer

Answer: a
Explanation: The compound which on reaction with aqueous nitrous acid on HNO2 at low
temperature produces an oily nitrosoamine is diethylamine.
(C2H5)2NH + (aq.)HONO → (C2H5)2N – N = O + H2O

advertisement

13. Aniline on treatment with excess of bromine water which of the following?
a) Aniline bromide
b) o-bromoaniline
c) p-bromoaniline
d) 2, 4, 6-tribromoaniline
View Answer

Answer: d
Explanation: Aniline on treatment with excess of bromine water is a nucleophilic substitution
reaction and will form 2, 4, 6-tribromoaniline.
14. When an organic compound was treated with sodium nitrite and hydrochloric acid in the
ice cold, nitrogen gas was evolved copiously. What is the compound?
a) A nitrocompound
b) A primary amine
c) An aliphatic primary amine
d) An aromatic primary amine
View Answer

Answer: c
Explanation: When an aliphatic primary amine was treated with sodium nitrite and
hydrochloric acid in the ice cold, nitrogen gas was evolved.

15. Primary amines react with nitrous acid to yield which of the following?
a) Insoluble nitrite salts
b) Yellow oily layer
c) Nitrogen gas
d) Azo dye
View Answer

Answer: c
Explanation: Primary amines react with nitrous acid to yield Nitrogen.
CH3 − NH2 + HNO2 → CH3OH + N2 + H2O

16. The reaction of HNO2 with ‘A’ gives quaternary ammonium salt. A is which of the
following?
a) Methyl amine
b) Dimethyl amine
c) Trimethyl amine
d) Aniline
View Answer

Answer: c
Explanation: The reaction of HNO2 with trimethyl amine gives quaternary ammonium salt.
R3N + HONO → R3N . HONO

This set of Organic Chemistry online quiz focuses on “Chemical Properties of Amines – 2”.

1. A primary amine can be converted to an alcohol by the action of which of the following?
a) Alkali
b) Nitrous acid
c) Reducing agent
d) Oxidizing agent
View Answer

Answer: b
Explanation: A primary amine can be converted to an alcohol by the action nitrous acid.
R – NH2 + HNO2 → R – OH + N2 + H2O
2. The amine which can react with C6H5−SO2−Cl to form a product insoluble in alkali shall be,
is which of the following?
a) Primary amine
b) Secondary amine
c) Tertiary amine
d) Both primary and secondary amines
View Answer

Answer: b
Explanation: C6H5SO2Cl is called Hinsberg’s reagent they react with sec amine to form a
product in soluble in alkalies. This reaction used to separate primary, secondary and tertiary
amine from their mixture.

3. A mixture of benzene and aniline can be separated by which of the following?


a) Hot water
b) dil. HCl
c) dil. NaOH
d) Alcohol
View Answer

Answer: b
Explanation: A mixture of benzene and aniline can be separated by dil. HCl. The mixture is
treated with dil. HCL. Only aniline dissolves. It is then shaken with ether. Nitrobenzene goes
into ether layer. It is separated.

4. An organic amino compound reacts with aqueous nitrous acid at low temperature to
produce an oily nitroso amine. What is this compound?
a) CH3NH2
b) CH3CH2NH2
c) CH3CH2NH.CH2CH3
d) (CH3CH2)3
View Answer

Answer: b
Explanation: Secondary amines gives oily nitrosamine with nitrous acid.
(CH3CH2)2NH + HONO → (CH3CH2)2N.NO + H2O

5. Reaction of aniline with benzaldehyde is which type of reaction?


a) Polymerisation
b) Condensation
c) Addition
d) Substitution
View Answer
Answer: b
Explanation: Reaction of aniline with benzaldehyde is a condensation reaction. Aniline react
by initially attacking the carbonyl carbon, followed by hydrogen transfers to give an amine
where the nitrogen is bonded to a carbon that also contains a hydroxy group. Under acidic
conditions, the hydroxyl group is protonated, followed by loss of water to give the conjugate
acid of the observed product(imine). The condensation step to give water is acid catalyzed
and is the rate-determining step of the sequence.

6. In the reaction, what is the compound C6H5N=CHC6H5 is known as?


C6H5CHO + C6H5NH2 → C6H5N=HCC6H5 + H2O
a) Aldol
b) Schiffs reagent
c) Schiffs base
d) Benedict reagent
View Answer

7. Electrophilic substitution of aniline with bromine in presence of gacial acetic acid gives
which of the following?
a) 1, 4, 6-tribromo aniline
b) 2, 4, 6-tribromo aniline
c) 4-bromo aniline
d) 3-bromo aniline
View Answer

Answer: c
Explanation: In water,bromine is ionised up to greater extent to form large number of
bromonium ions.Hence Br+ ions attack on aniline from either side to form 2,4,6,-
tribromoaniline. In order to obtain monobromo aniline, reaction is carried out in presence of
acetic acid. In glacial acetic acid, bromine is ionised to lesser extent and hence relatively less
number of bromonium ions are formed.Thus interference of water is ceased.

8. During acetylation of amines what is replaced by acetyl groups?


a) Hydrogen atom attached to nitrogen atom
b) One or more hydrogen atoms attached to carbon atom
c) One or more hydrogen atoms attached to nitrogen atom
d) Hydrogen atoms attached to either carbon atom or nitrogen atom
View Answer
Answer: c
Explanation: During acetylation of amines One or more hydrogen atoms attached to nitrogen
atom are removed.

9. Ethyl amine on acetylation gives which of the following?


a) N-ethyl acetamide
b) Acetamide
c) Methyl acetamide
d) Propyl acetamide
View Answer

Answer: a
Explanation: Ethyl amine on acetylation gives N-ethyl acetamide.
CH3CH2NH2 + CH3COCl → CH3CH2NHCOCH3 + HCl

10. p-chloro aniline and anilinium hydrogen chloride can be distinguished by which of the
following?
a) Sandmaeyer reaction
b) Carbyl amine reaction
c) Hinsberg’s reaction
d) AgNO3
View Answer

Answer: d
Explanation: Anilinium hydrogen chloride produces chloride ion which gives white
precipitate with AgNO3. In fact, anilium chloride is a part of aniline.

11. Identify the product Z in the following reaction.

a) p-Bromoaniline
b) p -Bromoacetophenone
c) o-Bromoacetophenone
d) o-Bromoacetanilide
View Answer
Answer: a
Explanation: p-Bromoaniline is formed. For the protection of p- position for bromination,
reaction of aniline with acetic anhydride is done and followed by bromination of the product
(acetanilide). And then removal of protective group in p-bromoacetanilide is done by
hydrolysis, and p- Bromoaniline is formed.

12. Aniline reacts with which of these to form Schiff base?


a) Acetic acid
b) Benzaldehyde
c) Acetone
d) NH3
View Answer

Answer: b
Explanation: Aniline reacts with benzaldehyde and forms Schiff’s base (benzal aniline) or

anils.

advertisement

13. Reaction of cyclohexanone with dimethylamine in the presence of catalytic amount of an


acid forms a compound if water during the reaction is continuously removed. What is the
compound formed is generally known as?
a) A Schiff’s base
b) An enamine
c) An imine
d) An amine
View Answer

Answer: b
Explanation: Reaction of cyclohexanone with dimethylamine in the presence of catalytic
amount of an acid forms a compound if water during the reaction is continuously removed.
This compound is known as enamine.
14. Nitration of aniline also gives m-nitro aniline, in strong acidic medium because of which
of the following reasons?
a) In electrophilic substitution reaction amino group is meta directive
b) Inspite of substituents nitro group always goes to m- position
c) In strong acidic medium, nitration of aniline is a nucleophic substitution reaction
d) In strong acidic medium aniline present as anilinium ion
View Answer

Answer: b
Explanation: The reason for this is that, in acidic condition protonation of −NH2 group gives
anilinium ion (+NH3), which is of deactivating nature and of m-directive nature.

15. The reductive amination of an aldehyde (e.g. the reaction of propanal with ethylamine) can
be carried out in the laboratory using which of the following as a reducing agent?
a) NaBH3CN
b) LiAlH4
c) BH3
d) NaBH4
View Answer

Answer: a
Explanation: The reductive amination of an aldehyde (e.g. the reaction of propanal with
ethylamine) can be carried out in the laboratory by using NaBH3CN reagent.