Sie sind auf Seite 1von 8

Module 2 Test

For educational and institutional use. This test bank is licensed for noncommercial, educational in-house
or online educational course use only in educational and corporate institutions. Any broadcast,
duplication, circulation, public viewing, conference viewing or Internet posting of this product is strictly
prohibited. Purchase of the product constitutes an agreement to these terms. In return for the licensed
use, the Licensee hereby releases, and waives any and all claims and/or liabilities that may arise against
ASRT as a result of the product and its licensing.
CT Basics: Module 2 — Equipment and Instrumentation Test
1. B
2. B
3. B
4. C
5. D
6. A
7. A
8. C

1. Which of the following are functions of the patient table?


1. contributes to patient safety
2. enhances subject contrast
3. transports the patient through the gantry

a. 1 and 2
b. 1 and 3
c. 2 and 3
d. 1, 2 and 3

2. The z-axis refers to the ______ plane.


a. coronal
b. axial
c. sagittal
d. oblique.

3. In multi-slice CT, as the pitch increases, the z-gap _____ and image quality _____ .
a. increases; decreases
b. decreases; increases
c. increases; increases
d. decreases; is unaffected

4. CT scanner x-ray tubes incorporate rotating anodes composed of:


a. tungsten, copper and molybdenum.
b. molybdenum, tungsten and rhodium.
c. tungsten, molybdenum and rhenium.
d. rhenium, tungsten and rhodium.

5. Modern CT scanners have x-ray tubes designed to withstand large amounts of heat. The anode on
these tubes includes a target made of:
a. molybdenum.
b. copper.
c. rhodium.
d. tungsten.

6. The typical modern CT scanner generator converts:


a. low-voltage AC to high-voltage DC.
b. low-voltage DC to high-voltage DC.
c. high-voltage DC to low-voltage DC.
d. low-voltage DC to high-voltage AC.

©2010 ASRT. All rights reserved. CT Basics: Module 1


7. Absorption efficiency refers to how efficiently x-ray photons are captured by the detectors.
a. true
b. false

8. With respect to detectors, the term “dynamic range” refers to:


a. detector consistency.
b. how efficiently the detectors gather the photons coming from the patient.
c. the accuracy of response to low- and high-energy radiation.
d. No choice is correct.

9. Scintillation detectors are associated with _____ patient dose and _____ image noise.
a. lower; reduced
b. higher; reduced
c. lower; increased
d. higher; increased

10. In multidetector CT scanning, which of the following determines slice thickness?


a. prepatient collimators
b. postpatient collimators
c. image reconstruction parameters
d. detector type

11. As postpatient collimation decreases, slice thickness:


a. decreases.
b. increases.
c. remains the same.

12. Which of the following results in higher resolution?


a. thick collimation
b. thin collimation
c. Collimation does not affect resolution.

13. Volume acquisition scanners are based on:


1. slice-by-slice data acquisition.
2. slip-ring technology.
3. continuous rotation of the x-ray tube.

a. 1 and 2
b. 1 and 3
c. 2 and 3
d. 1, 2 and 3

14. Compared with conventional (axial) CT scanning, spiral-helical CT has:


a. longer interscan delays.
b. faster imaging times.
c. increased misregistration artifacts.
d. B and C are correct.

©2010 ASRT. All rights reserved. CT Basics: Module 1


15. Spiral-helical scanners incorporate _____ slip rings.
a. high-voltage
b. low-voltage
c. high- and low-voltage
d. No choice is correct.

16. All spiral-helical scanners incorporate copper brushes as a component of the slip-ring design.
a. true
b. false

17. As pitch increases, patient dose:


a. increases.
b. decreases.
c. is unaffected.

18. The scan field of view (SFOV) is determined by the:


a. pitch.
b. prepatient collimators.
c. postpatient collimators.
d. CT technologist before the scan begins.

19. As the display field of view (DFOV) decreases:


1. noise decreases.
2. spatial resolution increases.
3. spatial resolution decreases.

a. 1 and 2
b. 1 and 3
c. 2 and 3
d. 1, 2 and 3

20. When a spiral-helical CT scanner takes a scout image, the x-ray tube:
a. rotates around the patient.
b. is stationary.
c. can take a frontal and lateral projection at the same time.

21. Which of the following CT numbers represents water?


a. 0
b. +1000
c. -1000
d. +3000

22. The mathematical unit that describes shades of gray on a CT image is called:
a. a voxel unit.
b. the window level.
c. the window width.
d. a Hounsfield unit.

©2010 ASRT. All rights reserved. CT Basics: Module 1


23. The window width (WW) determines the:
a. image density. [SIDEBAR TITLE]
b. image contrast.
c. voxel depth.
d. voxel width.
9. B
24. Window level (WL) refers to:
10. B
1. the midpoint in a range of CT numbers.
2. image contrast. 11. D
3. image brightness.
12. A
a. 1 and 2
b. 1 and 3 13. B
c. 2 and 3
d. 1, 2 and 3 14. A

25. Which of the following would most likely be associated with a CT 15. D
scan of the lung?
a. WW 80; WL 40 16. B
b. WW 1600; WL 300
c. WW 80; WL -400 17. B
d. WW 1500; WL - 400
18. D
26. To view a CT image on a LCD monitor, data must be undergo:
19. A
a. digital-to-analog conversion.
b. analog-to-digital conversion. 20. C
c. digitization.
d. quantization. 21. A

27. Which of the following is associated with a 3-D representation of 22. A


tissue volume?
a. matrix 23. C
b. pixel
c. voxel 24. C
d. sampling

28. When the x, y and z planes (length, width and height) are equal,
the volume data set is:
a. isotropic.
b. linear.
c. anisotropic.
d. rectangle-shaped.

29. Sampling occurs at the:


a. CT detectors.
b. prepatient collimators.

©2010 ASRT. All rights reserved. CT Basics: Module 1


c. analog-to-digital converter (ADC).
d. digital-to-analog converter (DAC).

30. Spatial resolution can be increased by using:


1. larger-size detectors.
2. a smaller pixel size.
3. thinner slice thicknesses.

a. 1 and 2
b. 1 and 3
c. 2 and 3
d. 1, 2 and 3

31. Partial volume averaging can be improved by using:


a. smaller pixel sizes.
b. a smaller SFOV.
c. thinner slice thicknesses.
d. a larger DFOV.

©2010 ASRT. All rights reserved. CT Basics: Module 1


CT Basics Module 2 – Equipment and Instrumentation
Answer Key

9. B
10. B
11. B
12. C
13. D
14. A
15. A
16. C
17. A
18. C
19. A
20. B
21. C
22. B
23. C
24. B
25. B
26. D
27. A
28. B
29. A
30. D
31. B
32. B
33. D
34. A

©2010 ASRT. All rights reserved. CT Basics: Module 1


35. C
36. A
37. A
38. C
39. C

©2010 ASRT. All rights reserved. CT Basics: Module 1