Sie sind auf Seite 1von 62

Class-4 NSO Level 2 Past Papers

13th

LEVEL - 2

Year 2010-11
MENTAL  ABILITY 

1.  The given bar graph shows the amount of money  400 

Amount of money ( ` ) 
350 
Sarthak deposited into his savings account from 
300 
March  to  July.  In  which  month  was  the  amount  250 
4  200 
deposited  of  the amount deposited in  July ?  150 

100
(A)  March 
50 
(B)  April  0 
March  April  May  June  July 
(C)  May 
Month 
(D)  June 

2.  Which  of  the  following  solids  is  made  of  the  greatest  number  of  unit  cubes  ? 

(A)  (B)  (C)  (D) 

3.  What  fraction  of  the  given  figure  is  shaded  ? 



(A) 


(B) 


(C) 


(D) 
11 

4.  90  has  _____  factors. 


(A)  4  (B)  8  (C)  10  (D)  12 

5.  The clock given on the left shows the time a movie started and the clock on the right 
shows  the  time  the  movie  ended.  How  long  was  the  movie  ? 
(A)  1 hour 30 minutes  11 
12  1 
11 
12  1 
10  2  10  2 
(B)  1 hour 45 minutes  9  3 9  3
8  4  8  4 
(C)  2 hours 15 minutes  7  6  5  7  6  5 

(D)  2 hours 45 minutes  Movie started  Movie ended 

6.  Which  of  the  following  is  NOT  a  net  of  the  cube  ? 

(A)  (B)  (C)  (D)

13 th  NSO | Level­II | Class 4  2 

7.  Fatimah  is  facing  the  house.  She  makes  a  turn  to  the  right.  Where  will  she  be 

facing  now  ?  Community centre

(A)  School 
(B)  House  House  School 

(C)  Community  centre 


(D)  Field  Field 

8.  l  I  am  a  three  digit  number  between  100  and  120. 


l  I  am  a  multiple  of  6. 
l  The  sum  of  my  digits  is  9. 
What  number  am  I  ? 
(A)  113  (B)  117  (C)  108  (D)  180 

9.  Govind  folds  a  piece  of  paper  and  cuts  out  a  shape  as  shown  below. 

Which  of  the  following  shapes  will  he  get  when  he  unfolds  the  paper? 

(A)  (B)  (C)  (D) 

10.  Which  of  the  following  figures  does  not  have  a  line  of  symmetry  ? 

(A)  (B)  (C)  (D) 

E  8 cm  F 
11.  In  the  given  figure  ABCD  is  a  square  and  BEFG  is  a 
5 cm 
rectangle.  Find  the  length  of  FG. 
D  C 
(A)  5  cm 
(B)  8  cm 
(C)  10  cm 
(D)  15  cm  A  10 cm  B  G 

12.  Mrs.  Jasmine  bought  4  kg  of  flour.  She  gave  500  g  to  her  friends  and  another 
750  g  to  her  neighbour.  How  much  flour  was  left  with  her  ? 
(A)  1 kg 250 g  (B)  2 kg 750 g  (C)  2 kg 250 g  (D)  3 kg 750 g 

13.  How  many  hundreds  are  there  in  the  sum  of  33000,  4200  and  1900  ? 
(A)  3  (B)  20  (C)  9  (D)  391

3  13 th  NSO | Level­II | Class 4 
14.  789 ´ 36  =  _______ ´ 36  +  58 ´ 36  +  47 ´ 36 
The  missing  number  is  ________  . 
(A)  684  (B)  23590  (C)  554  (D)  24624 

15.  Select a figure from amongst  the four alternatives, which when placed in the blank 


space  of  Fig.(X)  would  complete  the  pattern. 


Fig.(X) 

(A)  (B)  (C)  (D) 

SCIENCE 

16.  Which  of  the  following  is  an  INCORRECT  match? 


Adult  Young 

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

17.  In some parts  of Kerala, the term 'vallam'  is  used for a particular  thing. What does 


vallam  mean? 
(A)  A small wooden boat  (B)  A peculiar bridge on the river 
(C)  The name of boat race 
(D)  The name of a special song sung during Onam 

18.  Which  of  the  following  statements  are  correct? 


(i)  Safety  means  being  careful  and  avoiding  accidents  only  when  walking  on  the 
road. 
(ii)  There  are  rules  and  signs  for  safety  of  people  on  the  ship. 
(iii) We  must  use  footpath  for  walking  and  cyclists  must  keep  to  the  left. 
(iv) We  must  cross  the  road  as  we  like  anywhere  and  everywhere. 
(A)  (i), (ii), & (iii)  (B)  (ii) & (iii)  (C)  (iii) & (iv)  (D)  (i) & (iii)

13 th  NSO | Level­II | Class 4  4 
19.  The train going from Goa to Kerala passes through large number of tunnels. Which 
of  the  following  is  an  appropriate  reason  for  this? 
(A)  The route consists of large number of mountains. 
(B)  The route consists of large number of rivers. 
(C)  The route consists of large number of bridges. 
(D)  None of these. 

20.  Weaving  is 


(A)  Separating seeds from cotton bolls  (B)  Spinning of yarn 
(C)  Arranging two sets of yarn together to make a fabric 
(D)  Immersing stems of jute plant in water. 

21.  Silk  is  obtained  from  silkworms  at  which  of  the  following  stages  of  its  life  cycle? 

(A)  (B)  (C)  (D) 

22.  Plants  can  store  food  in  its  different  parts  as  shown  below. 

Storage parts 

Root  Stem  Flower  Fruit 


a  b  c  d 
Which  one  of  the  following  can  be  'c'  ? 
(A)  Carrot  (B)  Ginger  (C)  Broccoli  (D)  Orange. 

23.  Which  of  the  following  is/are  INCORRECT  about  elephant  herd? 
(i)  The  elephant  herd  have  only  females  and  baby  elephants. 
(ii)  The  oldest  male  is  the  leader  of  the  herd. 
(iii) A  herd  may  have  10­12  female  elephants  and  young  ones. 
(iv) Baby  elephants  live  in  the  herd  till  they  are  14­15  years  old. 
(A)  (ii) & (iv)  (B)  (i), (ii) & (iv)  (C)  (iii) & (iv)  (D)  (i) only. 

24.  Which  of  the  following  are  correct  regarding  information  given  on  the  railway 
ticket? 
(i)  The  train  number  (ii)  The  date  of  start  of  the  journey 
(iii) The  berth  number  (iv) The  cost  of  the  ticket 
(A)  (i) & (iv)  (B)  (i), (ii) & (iv)  (C)  (iii) & (iv)  (D)  (i), (ii), (iii) & (iv).

5  13 th  NSO | Level­II | Class 4 
Direction  :  Refer  the  given  figure  and  answer  Q.  nos.  25  and  26. 




25.  Which  of  the  following  statements  is/are  correct  about  organ  R? 
(i)  Digestion  of  food  takes  place  here.  (ii)  It  is  mainly  made  up  of  muscles. 
(iii) It  stores  undigested  food  temporarily. 
(A)  (i) only  (B)  (ii) only  (C)  (i) & (ii)  (D)  (i), (ii) & (iii). 

26.  Digestive  juices  are  produced  in 


(A)  R & S  (B)  Q, S & T  (C)  P, R & T  (D)  P, Q, R & S. 

27.  Which  of  the  following  statements  about  water  are  correct  ? 
(i)  Water  exists  in  three  states.  (ii)  Water covers half of the Earth's surface. 
(iii) Changes  in  the  states  of  water  are  interchangeable. 
(iv) The  state  in  which  the  water  exists  depends  on  its  temperature. 
(A)  (i) & (ii)  (B)  (i), (iii) & (iv)  (C)  (i), (ii) & (iii)  (D)  (i), (ii), (iii) & (iv). 

28.  Kiran  cooked  a  pot  of  soup  as  shown  in  the  given 
Droplets of water 
figure. When she lifted the cover of the pot, she observed 
tiny droplets  of water on the underside of the cover. 
Which of the following statements would explain the 
reason  behind  it  ? 
(A)  Water vapours from the soup condensed at fixed temperature. 
(B)  Water vapours from the soup condensed at room temperature. 
(C)  Water vapours from the soup condensed on the cooler side of the cover. 
(D)  Water vapours from the soup condensed on the hotter side of the cover. 

29.  Anil blew a balloon and tied it. He then noticed that he could twist the balloon into 
various shapes without bursting it. Which one of the following reasons would most 
likely  be  the  cause  of  his  observation  ? 
(A)  The balloon is not a solid. 
(B)  The air in the balloon was released and no more air was left in the balloon. 
(C)  The air in the balloon can be compressed. 
(D)  The air in the balloon has mass.

13 th  NSO | Level­II | Class 4  6 
30.  Which one of the following statements about the respiratory system is NOT correct? 
(A)  Air can enter only through nose. 
(B)  Nose has tiny hair to trap dust particles. 
(C)  Oxygen is taken in and carbon dioxide is removed from body. 
(D)  None of the above. 

31.  X  can  be  modified  to  store  food  for  the  plant. 
X  carries  food,  water  and  mineral  salts  to  all  parts  of  the  plant. 
X  holds  the  leaves  up  so  that  they  can  get  sunlight  to  make  food. 
What  is  X  ? 
(A)  Root  (B)  Leaf  (C)  Stem  (D)  None of these. 

32.  Small and round like a pearl, 
I am black when I am whole. 
I can be powdered coarse or fine 
A sharp and spicy taste is mine, 
Whether it is salty or sweet 
I am added as a special treat. 

'I'  in  the  above  description  is 


(A)  Black pepper  (B)  Clove  (C)  Cardamom  (D)  Cinnamon. 

33.  Refer the given flow chart and select the correct option from the codes given below. 
Animals 

Lay eggs  Give birth 

Have hair  Does not  Have gills  Have lungs 


have hair 
P  R  S 

P  Q  R  S 
(A)  Ostrich  Peacock  Frog  Gorilla 
(B)  Lizard  Snake  Silverfish  Cow 
(C)  Crow  Frog  Fish  Horse 
(D)  Platypus  Hen  Shark  Monkey. 

34.  Aman,  who  was  blindfolded,  was  asked  to  differentiate  between  lime  and  mango. 
Which  of  the  following  senses  will  he  use  to  differentiate  the  fruits  ? 
(i)  Sight  (ii)  Smell  (iii) Taste  (iv) Touch 
(A)  (i) & (ii)  (B)  (iii) & (iv)  (C)  (i), (iii) & (iv)  (D)  (i), (ii), (iii) & (iv).

7  13 th  NSO | Level­II | Class 4 
35.  Match the column I with column II and select the correct option from the codes given 
below. 
Column  I  Column  II 
(a)  Maggot  (i)  Cockroach 
(b)  Caterpillar  (ii)  Butterfly 
(c)  Tadpole  (iii) Housefly 
(d)  Nymph  (iv) Frog 
(A)  (a)­(i), (b)­(ii), (c)­(iii), (d)­(iv)  (B)  (a)­(iii), (b)­(ii), (c)­(iv), (d)­(i) 
(C)  (a)­(i), (b)­(ii), (c)­(iv), (d)­(iii)  (D)  (a)­(ii), (b)­(i), (c)­(iv), (d)­(iii). 

36.  Which  of  the  following  factors  is/are  responsible  for  the  cause  of  seasons  ? 
(i)  The  tilted  axis  of  the  Earth.  (ii)  The  revolution  of  the  Earth. 
(iii) The  rotation  of  the  Earth. 
(A)  (i) & (ii)  (B)  (i) & (iii)  (C)  (i) only  (D)  (ii) only. 

37.  The  given  set­up  was  prepared  by  a  group  of  students. 
Plant 
What  will happen  to  the water  level  in  the beaker  after 
one  week  ? 
Layer of oil 
(A)  The water level will rise. 
(B)  The water level will remain same.  Water 

(C)  The water level will go down. 
(D)  First the water level will rise and then go down. 

38.  Which of the following shows the flag of the country to which the first man to walk 
on  the  moon  belongs? 

(A)  (B)  (C)  (D) 

39.  Man­made  satellites  are  useful  in 


(i)  Predicting  the  weather  pattern  (ii)  Sending  man  into  the  space 
(iii) The  study  of  space 
(iv) Sending  signals  from  radio  and  television  stations 
(A)  (i) & (ii)  (B)  (iii) & (iv)  (C)  (i), (iii) & (iv)  (D)  (i) & (iii). 

40.  Which  of  the  following  activities  is/are  useful  for  the  environment? 
(i)  Composting  leaves 
(ii)  Recycling  glass  and  paper  products 
(iii) Fertilizing  a  lawn  garden  every  week 
(A)  (iii) only  (B)  (i) & (ii)  (C)  (ii) & (iii)  (D)  (ii) only.

13 th  NSO | Level­II | Class 4  8 
41.  Which  of  the  following  is  the  best  way  to  dispose  waste  water? 
(A)  Using it as drinking water.  (B)  Using it as bathing water. 
(C)  Using it for watering the plants in the garden. 
(D)  Letting it flow on to the road. 

42.  Which  of  the  following  planets  have  rings? 


(A)  Jupiter  (B)  Saturn 
(C)  Uranus and Neptune  (D)  All of these. 

43.  Two pots of similar plants were set up as shown 
in the figure. Both pots were left in the garden 
and  watered  with  the  same  amount  of  water.  Black 
Plant  plastic bag 
What  will happen  to the plant in pot Y after a 
month?  Pot X  Pot Y 
(A)  It will wither and die.  (B)  It will grow in size. 
(C)  The number of stems will increase.  (D)  The flower will appear. 

44.  Which  of  the  following  match  is  INCORRECT? 


Language  State 
(A)  Malayalam  Kerala 
(B)  Konkani  Orissa 
(C)  Marathi  Maharashtra 
(D)  Kannada  Karnataka. 

45.  The figure below  shows the different stages of growth of a bean plant but they are 


not  in  correct  sequence.  The  correct  sequence  of  the  stages  is 

Stage P  Stage Q  Stage R  Stage S 


(A)  S ® R ® P ® Q  (B)  R ® P ® S ® Q 
(C)  R ® S ® P ® Q  (D)  P ® S ® R ® Q. 

46.  Which  of  the  following  are  matter? 


(i)  Wind  (ii)    Paper  (iii)    Oxygen  (iv) Smoke 
(v)  Shadow 
(A)  (i), (ii) & (iii)  (B)  (ii), (iii) & (v)  (C)  (i), (ii), (iii) & (iv)  (D)  (ii), (iii), (iv) & (v). 

47.  Which  of  the  following  is  the  correct  sequence  of  positions  during  solar  eclipse? 
(A)  Sun, Earth and Moon  (B)  Earth, Sun and Moon 
(C)  Sun, Earth and Planet  (D)  Sun, Moon and Earth.

9  13 th  NSO | Level­II | Class 4 
48.  This tree is found mainly in desert areas. It can grow  without much water.  Its bark 
is used for making medicines. Its wood is not affected by insects. What is the name 
of  this  tree? 
(A)  Murayya tree  (B)  Ashoka tree  (C)  Khejadi tree  (D)  Cinchona tree. 

49.  Anil added two spoons  of salt to 100 ml of  water and stirred it. After  some time he 


noticed  that  the  volume  did  not  change.  Why? 
(A)  The salt particles did not dissolve. 
(B)  The salt particles do not have any volume. 
(C)  The salt particles occupied the empty spaces in water. 
(D)  The salt particles evaporated upon stirring. 

50.  Refer  the  given  table  and  answer  the  following  question. 
Animal  Number of eggs produced 
each time 
P  4
Q  35 
R  250 
Why  does  animal  R  lay  so  many  eggs  at  one  time? 
(A)  To give large number of offsprings. 
(B)  To bring variety in the young ones. 
(C)  To ensure that at least some of the eggs will survive to adulthood. 
(D)  Both (A) & (B). 

SPACE  FOR  ROUGH  WORK

13 th  NSO | Level­II | Class 4  10 


SPACE  FOR  ROUGH  WORK

11  13 th  NSO | Level­II | Class 4 


SPACE  FOR  ROUGH  WORK

13 th  NSO | Level­II | Class 4  12 


14th

LEVEL - 2

Year 2011-12
| 14 th  NSO | Level­II | Class 4  2 
MENTAL  ABILITY 
1.  What  fraction  of  the  figure  is  shaded? 
(A)  2/5 
(B)  1/2 
(C)  5/6 
(D)  1/3 

2.  Jamal's clues about his mystery number are shown in the  My number has 


box.  What  is  Jamal's  mystery  number?  5 tens 
(A)  5,826  8 thousands 
(B)  6,285  2 ones 
(C)  68,052  6 ten thousands 
0 hundreds 
(D) 86,520 

3.  The  given  table  shows  the  number  of  buttons  that  Buttons Made 
were  made  at  a  button  factory  each  week  for  three  Week  Number of Buttons 
weeks.  Which  of  the  following  shows  the  weeks  in  Week 1  84,503 
order  from  the  week  with  the  GREATEST  number  of  Week 2  80,968 
buttons  made  to  the  week  with  the  LEAST  number  of  Week 3  84,551 
buttons  made? 
(A)  Week 1, Week 3, Week 2  (B)  Week 2, Week 3, Week 1 
(C)  Week 2, Week 1, Week 3  (D) Week 3, Week 1, Week 2 

4.  The  given  chart  shows  the  number  of  college  Sports Participation 
athletes who participated in four different sports.  Sport  Women  Men 
Find the difference between the total number of  Indoor Track  15,460  16,943 
men  and  women  who  participated  in  all  the 
Outdoor Track  18,220  20,401 
sports? 
Soccer  17,520  18,238 
(A)  25,758  (B)  33,230 
(C)  35,758  (D)  5727  Basketball  14,365  15,710 

SPACE  FOR  ROUGH  WORK


3  14 th  NSO | Level­II | Class 4 | 
5.  How  many  horizontal  lines  are  there  in  the  letters  given  below  ? 
MADE 
(A)  3  (B)  4  (C)  5  (D)  2 
2 cm 
6.  Find  the  perimeter  of  the  given  figure  (not  drawn  to  scale).  1 cm 
(A)  68  cm 
7 cm 
(B)  65  cm  10 cm 
(C)  57  cm  6 cm  4 cm 
5 cm  5 cm  4 cm 
(D)  71  cm 
1 block 
7.  The given  grid shows the locations of some places in 
Gaurav’s  1 block 
Gaurav's  neighborhood.  Moving  along  the  grid  lines,  House 
what is the least number of blocks from Gaurav's house  Library 

to  the  school? 


(A)  3  (B)  4  School 
Park 
(C)  6  (D)  7 

8.  Rashi  wants  to  decorate  her  journal  with  Sticker Groups 


stickers.  She  decided  to  choose  1  animal,  1 
flower,  and  1  heart  from  each  of  the  sticker 
groups shown here. What is the  total number 
of different combinations of 1 animal, 1 flower, 
Animals  Flowers  Hearts 
and  1  heart  that  Rashi  can  choose? 
(A)  8  (B)  9  (C)  11  (D)  18 

9.  How many minimum squares must be shaded to make the figure 
symmetric  along  the  given  line  of  symmetry ? 
(A)  2  (B)  3 
(C)  4  (D)  1 
SPACE  FOR  ROUGH  WORK
| 14 th  NSO | Level­II | Class 4  4 
10.  The  sum  of  the  place  values  of  the  digit  8  in  38623,  57800  and  81279  is  _____ 
(A)  80800  (B)  88008  (C)  88080  (D)  88800 

SCIENCE 
11.  Eagle makes nest high in the dead trees. All of the dead trees in an area are knocked 
down.  Why  does  the  number  of  eagles  in  the  area  decrease? 
(A)  The eagles start nesting in live trees instead of dead trees. 
(B)  The eagles no longer have a good place to build nests. 
(C)  The eagles no longer have materials to build nests. 
(D)  The eagles start nesting on the ground. 

12.  The  given  diagram  shows  some  of  the  r y 


cu s  n  th  s 
objects in our solar system. Which of these  er nu oo ar ar
M Ve M E M
objects  has  a  pattern  of  revolution  that  Sun 
differs  the  most  from  the  others? 
(A)  Mercury  (B)  Venus  (C)  Moon  (D)  Earth 

13.  Which  pair  of  organ  systems  do  you  use  when  you  take  a  bite  of  an  apple,  chew 
it,  and  swallow  it? 
(A)  Nervous and circulatory  (B)  Muscular and digestive 
(C)  Respiratory and skeletal  (D)  Skeletal and circulatory 

14.  Sarah  puts  10  marigold  seeds  in  a  pot  of  sand  and  10  marigold  seeds  in  a  pot  of 
soil. She then puts both pots near a window and watered them with the same amount 
of  water  everyday. After  three  weeks,  Sarah  measured  the  heights  of  the  marigold 
seedlings  in  each  pot.  What  was  Sarah  probably  testing? 
(A)  How pot size affects the growth of marigolds? 
(B)  Which type of marigold grows best? 
(C)  Whether marigolds grow better in soil or in sand? 
(D)  How water affects the growth of marigolds? 

15.  Which  of  these  is  a  leap  year? 


(A)  1915  (B)  1986  (C)  1956  (D)  1947 
SPACE  FOR  ROUGH  WORK
5  14 th  NSO | Level­II | Class 4 | 
16.  Different amounts of liquids evaporate at different 
rates. Each glass shown in the diagram was filled 
to  the  top with  a  different  amount of  liquid  and 
placed  on  a  table  four  days  ago.  Which  liquid  Liquid W  Liquid X  Liquid Y  Liquid Z 
evaporated  the  fastest? 
(A)  W  (B)  X  (C)  Y  (D)  Z 

Characteristics of Four Animals 
Animal  Habitat  Body Temperature  Eating Habits  Reproduction 
Bullfrog  Water  Cold blooded  Carnivore  Lays eggs 
Zebra  Land  Warm blooded  Herbivore  Live young 
17. 
Deer  Land  Warm blooded  Herbivore  Live young 
Dolphin  Water  Warm blooded  Carnivore  Live young 
Which  animal  listed  above  is  most  different  from  the  other  animals? 
(A)  Bullfrog  (B)  Zebra  (C)  Deer  (D)  Dolphin 
Planetary Data 
18.  Which  of  these  planets  is  closest  in  size  to  Earth? 
Diameter 
(A)  Mercury  Planet  (kilometres) 
Mercury  4,880 
(B)  Jupiter 
Earth  12,756 
(C)  Saturn  Jupiter  142,800 
Saturn  120,660 
(D)  Neptune 
Neptune  49,528 

19.  The Sphinx, shown in the given picture is a large stone figure in the desert of Egypt 
which  has  been  damaged.  What  most  likely  damaged  the  Sphinx? 
(A)  Rain 
(B)  Snow 
(C)  Waves 
(D)  Wind 

SPACE  FOR  ROUGH  WORK


| 14 th  NSO | Level­II | Class 4  6 
20.  Savita is watching a movie on television. Which of the following senses is she using? 
(A)  Smell and hearing  (B)  Touch and smell  (C)  Touch and sight  (D)  Sight and hearing. 

21.  How  could  a  student  best  show  that  air  takes  space? 
(A)  By moving hand through the air.  (B)  By collecting air in a glass bottle. 
(C)  By pointing to big puffy clouds.  (D)  By blowing up a balloon. 

22.  The  given  diagram  shows  three  different  ways  that  a  Sugar cube 
sugar  cube  can  undergo  a  physical  change.  Which 
characteristic  of  the  sugar  cube  does  not  change? 
(A)  Shape 
(B)  State  Crushed  Melted 
(C)  Weight 
(D)  Texture  Dissolved in water 

23.  A  type of  organism is  green  and gets  energy from  the  Sun.  Which  of the  following 
is  most  similar  to  this  organism? 
(A)  Mould  (B)  Frog  (C)  Grass  (D)  Mushroom 

24.  Ginger  is  a  ____. 


(A)  Stem  (B)  Root  (C)  Seed  (D)  Flower 

25.  A  solar  panel  is  used  to  collect  energy  from  the  Sun  and  Solar panels 
change  it  into  other  forms  of  energy.  The  given  diagram 
shows some solar panels on the roof of a house. Which form 
of  energy  is  collected  by  the  solar  panels? 
(A)  Wind  (B)  Sound 
(C)  Magnetic  (D)  Light 

26.  The  given  agricultural  tool  is  used  for  _____. 


(A)  Digging the soil 
(B)  Digging out the weeds from the soil 
(C)  Sowing the seeds 
(D)  All of these 
SPACE  FOR  ROUGH  WORK
7  14 th  NSO | Level­II | Class 4 | 
27.  Which of these pictures of animal skin is of the animal that lives on trees and eats 
grains  ? 

(A)  (B)  (C)  (D) 

28.  Little  rainfall  may  cause  _____. 


(A)  Reduced or no harvest  (B)  Scarcity of groundwater 
(C)  Reduced water level of ponds and wells  (D)  All of these 

29.  Which  of  these  Railways  of  India  is  listed  as  World  Heritage  Site  by  UNESCO  ? 
(A)  Darjeeling Himalayan Railway  (B)  Nilgiri Mountain Railway 
(C)  Kalka­Shimla Railway  (D)  All of these 

30.  Select  the  correct  properties  of  rubber  from  the  following  ones  : 
1.  Waterproof  2.  Flexible  3.  Strong 
4.  Good  conductor  of  electricity  5.  Shiny 
6.  Good  conductor  of  heat 
(A)  2, 3, 6  (B)  1, 2, 3  (C)  1, 4, 5  (D)  1, 2, 4, 6 

31.  Beena  observed  the  Moon  on  15th  December  and  drew 
its  sketch  as  shown.  What  will  be  the  shape  of  the 
moon  on  13th  January  ?  December 15 

(A)  (B)  (C)  (D) 

I have a crown, I am not a king. 
32.  I have a neck, I am not an animal. 
I have a root, I am not a plant. 
What  am  I  ? 
(A)  Nail  (B)  Tooth  (C)  Stomach  (D)  Brain 
SPACE  FOR  ROUGH  WORK
| 14 th  NSO | Level­II | Class 4  8 
33.  Ritu  is  doing  an  experiment  with  a  plunger  filled  with  water.  She  finds  it  difficult 
to  push  the  plunger  when  its  opening  is  blocked  with  a  wood.  What  does  Ritu's 
experiment  prove  ? 
(A)  Water cannot be compressed.  Water  Air 
(B)  Water has no definite shape. 
(C)  Water has no definite volume. 
(D)  Water cannot occupy space.  Block of wood 

34.  Kavita puts some sand into a beaker filled with water and stirs it. She has to separate 
water  from  the  mixture  of  sand  and  water.  What  should  she  do? 
(A)  Evaporation followed by sedimentation  (B)  Filteration followed by evaporation 
(C)  Sedimentation followed by decantation  (D)  Decantation followed by filteration 

35.  Refer  the  given  Venn  diagram.  Which  letter  represents  penguin  ? 
(A)  R  Flight 
Q  wings 
(B)  P 
X  Y  Stream lined 
(C)  Z  Builds 
nest  P  Z  R  body 
(D)  Y 

SPACE  FOR  ROUGH  WORK


15th

LEVEL - 2

Year 2012-13
| 15th NSO | Level-II | Class 4 2
MENTAL ABILITY
1. A number is between 47 and 63. It is also a multiple of 8. When divided by 9, the
remainder is 2. The number is _______.
(A) 56 (B) 54 (C) 48 (D) 64

2. A rectangular piece of paper is folded as shown.


Find the perimeter of the paper before it is folded. 12 cm
(A) 48 cm

8 cm
2 cm 2 cm
(B) 56 cm
(C) 68 cm
(D) 60 cm

3. How many more squares and triangles respectively in the given


figure are needed to make it symmetric along the dotted line?
(A) 1 and 1
(B) 2 and 1
(C) 1 and 2
(D) 2 and 2

4. Select the correct pair of images with their mirror images, if mirror is placed
vertically to the right of first image.

(A) (B) (C) (D)

5. Fifth multiple of difference between roman numerals MDLXIX and MCDXXXII is


________.
(A) DCLXXV (B) DCLXXXV (C) CXXVII (D) CXXXVII

6. Find the sum of the shaded parts below and express the answer as a mixed fraction.

+ + + = ?

5 7 1 1
(A) 2 (B) 2 (C) 2 (D) 3
8 8 2 2

SPACE FOR ROUGH WORK


3 15th NSO | Level-II | Class 4 |

7. If + = 2309, 3 = 4977, and + = 2309 then the value of


is _______.
(A) 1225 (B) 1255 (C) 1525 (D) 1659

8. Find the sum of values at X and Y.


X Y

3 4 5 6 7
5 6 1 1
(A) 9 (B) 9 (C) 9 (D) 10
6 7 5 5

9. Garima is South-east of Latika and South of Prerna.


Latika is standing in which of the following correct
Q
boxes in the grid?
(A) R R

na
er
Pr
(B) Q P S
(C) P

a
im
(D) S

ar

G
10. Study the given diagram carefully. The number represented by (?) is _______.
(A) 24
(B) 16 10 9 8
625 5 36 2 ? 2
(C) 64 2 3 4
(D) 196

science

11. The number of 'molars' in each jaw is ________.


(A) Twelve (B) Six (C) Eight (D) Four

12. Which is the best representation of an insect ?

(A) (B) (C) (D)

SPACE FOR ROUGH WORK


| 15th NSO | Level-II | Class 4 4
13. Study the diagram carefully.
Activities occurring at which
place could cause acid rain?

(A) U, P and Q

(B) Q and R

(C) S and U

(D) T and U

14. Which of the following beaks is correctly matched to its function?


Beak Function

(A) Picking seeds

(B) Underwater fishing

(C) Sucking nectar

(D) Tearing meat

15. Which of the following adaptations peculiar to the polar bear are structural
adaptations?
P : Hibernating during cold
Q : Having a thick coat of fur
R : Having stiff hairs on the underside of its feet
S : Having a layer of fat under the skin
(A) P and Q (B) Q and R (C) P, Q and R (D) Q, R and S
SPACE FOR ROUGH WORK
5 15th NSO | Level-II | Class 4 |
16. The given foods are rich in _______.
(A) Proteins
(B) Fats
(C) Carbohydrates
(D) Roughage

17. Which of these activities will help conserving soil and check soil erosion?
(A) Constructing dams (B) Stopping overgrazing
(C) Terrace farming (D) All of these

18. In a field community, a food chain is represented as : P → Q → M → S


Which one of the pie charts correctly shows the ideal proportion of the organisms
in the community based on the food chain?

(A) (B) (C) (D)

19. The given picture shows two boys trying to move a boat from the beach into the
water. Identify the forces as represented with labelled arrows D, E and F?
D E F

(A) Pulling Frictional Gravitational

(B) Pushing Frictional Gravitational

(C) Pushing Pulling Frictional

(D) Pulling Pushing Frictional

20. What is the expected result of the experiment shown


in the diagram?
(A) The balloon will further inflate and fly off the mouth of the flask.
(B) The conical flask will crack.
(C) The balloon will be sucked into the conical flask.
(D) Nothing will happen.
SPACE FOR ROUGH WORK
| 15th NSO | Level-II | Class 4 6
21. Study the table given below carefully. Which rows have statements that are
incorrect?
Statements Frog Housefly
P Lays eggs in water Yes Yes
Q Undergoes metamorphosis No Yes
R Has four stages in its life cycle Yes No
S Young resemble its parent No No
(A) P, Q and R (B) Q and S (C) P and R (D) P, Q and S

22. Which of these plants is adapted to grow in hilly areas and mountains?

(A) (B) (C) (D)

23. The given diagram shows photosynthesis taking place


in a leaf of a plant. Which of the following is the correct
labelling for the arrows a to d?
a b c d
(A) Water Sugar Oxygen Carbon dioxide
(B) Sugar Water Oxygen Carbon dioxide
(C) Sugar Water Carbon dioxide Oxygen
(D) Water Sugar Carbon dioxide Oxygen

24. Match Column-I with Column-II and select


the correct option from the codes given
below.
(A) p - (iv); q - (iii); r-(i); s - (v); t - (ii)
(B) p - (iii); q - (i); r - (iv); s - (v); t - (ii)
(C) p - (iii); q - (iv); r - (i); s - (v); t - (ii)
(D) p - (v); q - (ii); r - (i); s - (iv); t - (iii)

SPACE FOR ROUGH WORK


7 15th NSO | Level-II | Class 4 |
25. Which of these leaves is likely to lose the least water?

(A) (B) (C) (D)

26. Which of the following represents inclined plane?

(A) (B) (C) (D)

27. Select the incorrect match between a victim's condition and first aid step
taken.
(A) Fainted – Keep victim's head lower than the body
(B) Insect bitten – Loosen the victim's clothing
(C) Cuts and wound – Cover it with sterilized gauze
(D) Burnt – Put antiseptic cream

28. In the given food web P, Q, R, S, T and U are consumers. Which of the consumers
are both plant and animal-eaters?
(A) P and S
(B) Q and U
(C) R and T
(D) P and U

29. Some animals go to sleep for a long time in the summer months. This phenomenon
is called _______.
(A) Metamorphosis (B) Moulting (C) Aestivation (D) Hibernation

30. Select the odd one out.


(A) Venus flytrap plant (B) Pitcher plant (C) Bamboo plant (D) Sundew plant

31. Unscramble the words to find the organism that undergo moulting.
(A) YHMNP (B) GAMGOT (C) AVALR (D) All of these
SPACE FOR ROUGH WORK
| 15th NSO | Level-II | Class 4 8
32. There is winter in India when it is summer in Australia. It is because _______.
(A) As the Earth spin around its axis, Sun rays fall directly on either Northern or Southern
hemisphere.
(B) As the Earth revolves around the Sun, Sun rays fall directly on the equator on either
Northern or Southern hemisphere.
(C) As the Earth is tilted on its axis and revolves around the Sun, Sun rays fall directly on
either Northern or Southern hemisphere.
(D) All of these

33. Garima prepared a food guide


pyramid. The shape of pyramid
indicates that a person needs to
eat more food at the bottom of the
pyramid than at the top. Identify
the food items for places
labelled as e, f, g and h.

e f g h
(A) Fats, oils, sweets Milk, yogurt, cheese Vegetables Fruits
(B) Fruits Milk, yogurt, cheese Vegetables Fats, oils, sweets
(C) Fruits Vegetables Fruits Eggs, nuts, beans
(D) Milk, yogurt, cheese Fats, oils, sweets Vegetables Fruits

34. Spoonful of sugar will dissolve faster when added to a beaker of _________.
(A) Water (B) Water and stirred
(C) Chilled water and stirred (D) Warm water and stirred

35. The type of tree shown in the given figure is


usually found in _____.
(A) Desert areas
(B) Fresh water areas
(C) Marshy areas
(D) Hilly areas
SPACE FOR ROUGH WORK
16th

LEVEL - 2

Year 2013-14
2 16th NSO | Class-4 | Level 2

MENTAL ABILITY

1. In a parking, there were 18 bicycles and 115 cars. After an hour, 2/5 of the cars left
in the parking. How many vehicles were left in the parking?
A. 64 B. 69 C. 87 D. 97

2. Find a number which is a multiple of 7 between 50 and 100, which can be divided by
6 and leaves no remainder. The sum of the digits of the number is 12.
A. 91 B. 84 C. 77 D. 63

3. Mohit turns clockwise 270° and faces north-east in the end. Which direction was Mohit
facing at first?
A. South B. South-East C. South-West D. West

4. The given figure is made up of 6 identical rectangles. If its perimeter is 108 cm, find
the breadth of each rectangle.
A. 28 cm 20 cm
B. 14 cm
C. 7 cm
D. 10 cm

5. Select a figure from the options in which Fig. (X) is exactly embedded as one of its
part.

Fig. (X)

A. B. C. D.

6. Which of the following sets of numbers are the factors of 56?


A. 2, 4, 6, 14, 28 B. 2, 4, 8, 14, 28 C. 3, 4, 7, 8, 14 D. 4, 7, 12, 28, 56

7. 628 is ________ more than the quotient of 1467 and 3.


A. 139 B. 146 C. 151 D. 167
Space for Rough Work
16th NSO | Class-4 | Level 2 3

8. How many letters have exactly one line of symmetry?


A. 5
B. 2
C. 3
D. 4

9. During a one-day camp, the children were actively participating in all the activities and
rested during the 2 half-hour breaks and an hour lunch break. The camp started at
08 : 30 and ended at 15 : 45. How long were the children actively participating in the
camp activities?
A. 3 hrs 20 mins B. 5 hrs 15 mins C. 6 hrs 20 mins D. 8 hrs 27 mins
100
10. The graph shows Gaurav's marks for 90
Mathematics. If Gaurav's total score was 80
70
336, how many more marks did he score
60
in class test than in first term?

Marks
50
40
A. 14 30
B. 2 20
10
C. 6
0
D. 18 First term Mid term test Class test Final term
Test

SCIENCE

11. The branches of some trees grow over a wide area to ________ .
A. lose as much water as possible
B. get as much sunlight as possible
C. get as much rainwater as possible
D. provide a home to as many insects and birds as possible

12. Arpit carried out an experiment to find out which kind of


container is best for keeping the food hot. He put the same
amount of food into 4 containers made of different materials
which were of the same size and thickness and placed them
in the same external condition. The result of his experiment
was recorded on the graph as shown.
Based on results, which container, P, Q, R or S, is
the best for keeping the food hot?
A. Container P B. Container R C. Container S D. Container Q
Space for Rough Work

3
4 16th NSO | Class-4 | Level 2

13. What could be the possible consequence if Water Hyacinth grows too quickly in a
pond?
A. Plants like Lotus and Lily would grow rapidly and will eventually increase in number.
B. Plants like Hydrilla and Tape Grass would not grow and will eventually die.
C. Plants like Wolffia and Pistia would show reduced growth as Water Hyacinth will occupy
a large surface area of pond.
D. Both B and C

14. A boy is running down the stairs at a constant speed. Which of the following is true
regarding the amount of potential energy and kinetic energy?
A. Kinetic energy increases and potential energy decreases.
B. Potential energy increases and kinetic energy decreases.
C. Potential energy decreases and kinetic energy remains unchanged.
D. Kinetic energy decreases and potential energy remains unchanged.

15. What is common among the given planets?

Jupiter, Saturn, Uranus and Neptune

1. They are made up of frozen gases. 2. They are made up of rocks and iron.
3. They are neither hot nor cold. 4. They all have Moons.
A. 1 and 4 B. 2 and 3 C. 2, 3 and 4 D. 1, 3 and 4

16. Which of these events are associated with the land breeze?
1. Wind blows from areas of high pressure to areas of low pressure.
2. Cool air blows from the sea to the land.
3. Land cools faster than the sea.
4. Warm air rises over the land.
A. 2, 3 and 4 B. 1 and 3 C. 2 and 3 D. 1, 2, 3 and 4

17. Study the given graph. Which river is most likely


to be situated near an industrial area?

A. River W
B. River X
C. River Y
D. River Z
Space for Rough Work
16th NSO | Class-4 | Level 2 5

18. Refer the given diagram showing three states of matter and select the correct option
to answer the questions that follow:
(a) Which of the states of matter has definite volume but not shape?
(b) Which of the states of matter is the most compressible?
a b
A. z x
B. x z
C. x y
D. z y

19. Which of these is the correct classification of biodegradable and non-biodegradable


objects?
Biodegradable Non-biodegradable
A. Table cloth Paper
B. Styrofoam cup Wooden log
C. Potato skin Glass bottle
D. Glass bottle Potato skin

20. The given diagram shows a nutcracker.


Which one of the following tabulates the load, effort and fulcrum correctly?
  d   e   f
A. Effort Load Fulcrum
B. Fulcrum Load Effort f
d
C. Load Effort Fulcrum e
D. Fulcrum Effort Load

21. Rajeev put a leaf he had just plucked, into a


beaker of warm water as shown. He noticed Bubbles

bubbles coming out of the leaf. He noticed more


Warm
bubbles on the lower surface of leaf. Which of the Leaf
Water
following is the correct explanation for this?
A. Photosynthesis can take place on the lower surface of the leaf.
B. There are more stomata on the lower surface of the leaf.
C. The leaf is transporting sugar to the lower surface of the leaf.
D. Carbon dioxide enters the leaf from the upper surface and oxygen comes out from the
lower surface.
Space for Rough Work

5
6 16th NSO | Class-4 | Level 2

22. Which of these is INCORRECT about roughage?


A. It helps in making blood.
B. It helps in repairing the damaged parts of the body.
C. It helps the body to get rid of undigested food.
D. Both A and B

23. The process by which some birds keep their eggs warm by sitting on them is known as
_________.
A. Hatching B. Moulting C. Incubation D. Metamorphosis

24. The given map shows some of the world’s volcanoes.


What conclusion can be drawn from the map?
A. Volcanoes occur on only one continent.
B. Volcanoes are affected by climate.
C. Volcanoes are concentrated in certain areas.
D. Volcanic belt occurs across a huge land mass on Earth

25. Silvy left two pots, X and Y, having green plants


near her window for a week.
Based on the given diagrams of plants, which of the
following statements could be true?
1. The plant in X grows faster than the plants in Y.
2. The plants in Y compete for nutrients and space.
3. The plant in X makes food but the plants in Y do not.
A. 1 and 2 B. 1 and 3 C. 2 and 3 D. 1, 2 and 3

26. Select the incorrect statement regarding air.


A. Air is a mixture of many gases- nitrogen (78%), oxygen (21%) and others including carbon
dioxide (1%).
B. Near the ground there is more air, hence air pressure is the least.
C. The oxygen in the air is required for burning things.
D. When a balloon is overfilled with air, the air pressure inside becomes greater than the air
pressure outside and it bursts.

27. The given diagram shows eggs of an animal 'X'. Identify animal 'X'
among the following.

A. B. C. D.

Space for Rough Work
16th NSO | Class-4 | Level 2 7

28. Some food items were tested with iodine. All were tested negative except _______ .
A. Potato B. Eggs C. Chicken D. Prawn

29. The given houses can be grouped into _______.


A. Portable and temporary houses
B. Moveable and portable houses
C. Temporary and permanent houses
D. Permanent and skyscraper houses

30. The movements of the hot and cold air set up a convection current. This explains why
________.
A. An air conditioner is always placed near the top of the wall.
B. A heater is always placed as low as possible in room
C. The back of a refrigerator is often painted black.
D. Both A and B.

ACHIEVERS SECTION

31. Read the following sentences with blanks in them. Select the option which correctly fills
up the blanks in any two sentences.
(a) _________ provide door to door service.
(b) _________ carries country's largest amount of bulky goods like coal, cement, food grains,
fertilizers, petroleum, automobiles, etc. from mines to industries and from industries to
the areas of consumption.
(c) _________ is a better mode of transportation in reference to cross-continental transfers.
(d) _________ is very useful at the time of natural or any other calamities for saving people
or supplying goods.
(e) Indian _________ service has the largest network in the world.
A. c - Railways, e - Postal
B. c - Water transport, d - Air transport
C. b - Inland waterways, e - Telephonic
D. b - Air transport, a - Roads

32. Study the given flow chart and select the correct
match of any three letters with respective
animals.
A. a - Bat, e - Ostrich, f - Goldfish
B. d - Pigeon, c - Cockroach, e - Human
C. b - Bat, e - Ostrich, f - Cockroach
D. a - Pigeon, b - Human, d - Goldfish
Space for Rough Work

7
8 16th NSO | Class-4 | Level 2

33. Vaishali saw a bird hunting for insects by


drilling its beak into trees. Which type of
beak and feet would the bird have? Beak d Beak e Beak f Beak g

A. e and y
B. d and z
C. g and w
D. f and x Feet w Feet x Feet y Feet z

34. Refer the given figure showing digestive system and select the
option to answer the questions that follow: a
1. Where does the digestion of food begin and end respectively?
2. In which labelled parts, the acid and the enzymes break the food?
1 2 b
A. b, e c
c
B. a, d b
d
C. c, d e
e
D. a, d c

35.
• Harish said "I can smell paneer tikka. Wow! It is really delicious!' He
had used his sense of 'd' and 'e' before making the statement.
• A blind person use his sense of 'f' whenever he reads.
• Namita said "The cover of this story book is smooth and colourful".
She used her sense of 'g' and 'h'.

Select the correct option regarding the senses being used in above given passage.
A. Sense of 'd' and 'e' are used to taste and feel a hot cup of coffee.
B. Either of the senses 'g' or 'h' has the same function as sense 'f'.
C. Sense 'g' and 'h' are used to distinguish between pleasant and loud sound.
D. All of these.
Space for Rough Work
18th

LEVEL - 2

Year 2015-16
SCIENCE

1. Swati left two similar pots, X and Y, having green plants near her window for a week
which she used to water regularly. Based on the given diagrams, which of the following
statements could be true?
1. The plant in X grows faster than the plants in Y.
2. The plants in Y compete for nutrients and space.
3. The plant in X gets insufficient sunlight and air.
A. 1 and 2 only B. 1 and 3 only
C. 2 and 3 only D. 1, 2 and 3

2. Two students designed the experiment shown here to study


soil erosion.
A steady stream of water flows from the faucet into the
tray holding sand and gravel. The water forms a channel
by eroding some of the sand and gravel.
How can the students increase the amount of sand and gravel
being eroded?
A. By increasing the water temperature B. By adding coarse gravel to the tray
C. By increasing the tilt of the tray D. By reducing the amount of flowing water

3. Select the action which involves a force different from the other three.
A. Stretching a spring B. Kicking a football
C. Pressing a button on keyboard D. Shoving a friend

4. Different plants have different edible parts as shown in the classification chart. Which
one of the following can be a, b, c and d ?
a b c d
A. Onion Ginger Cabbage Carrot
B. Carrot Turmeric Broccoli Coconut
C. Turnip Radish Cauliflower Potato
D. Radish Onion Cabbage Ginger

5. Two similar pots with similar plants were set up


as shown in the figure. Both pots were left in the
garden and watered daily with the same amount
of water. What will happen to the plants X and Y
after a month?
A. Both plants X and Y will flower, but plant X will have more flowers than plant Y.
B. Plant X will grow taller than plant Y because plant Y will not get sunlight.
C. Plant Y will become bushy and its stem will become woody while plant X will remain
as it is.
D. Plant Y will wither due to lack of air while plant X will grow normally.
SPACE FOR ROUGH WORK

2 | 18th NSO | Class-4 | Level 2


6. Which of these leaves is most likely to be from a desert plant?

A. B. C. D.

7. Read the given statement and select the option that correctly fills the blanks (i), (ii),
(iii) and (iv).
The set of temporary teeth has total (i) teeth in which (ii) teeth are absent while
the set of permanent teeth has (iii) teeth in each jaw and includes (iv) molars
in each jaw.
A. (i) - 20, (ii) - premolar, (iii) - 16, (iv) - 6 B. (i) - 20, (ii) - premolar, (iii) - 32, (iv) - 12
C. (i) - 32, (ii) - molar, (iii) - 20, (iv) - 6 D. (i) - 32, (ii) - molar, (iii) - 16, (iv) - 12

8. The given graph shows the amount of food eaten by a Amount


mealworm beetle at different stages in its life. The stages of food
are not in an order but it is known that stage X comes after eaten
stage Y. Select the correct arrangement of different stages W X Y Z
of the beetle. Stages of mealworm beetle

A. Y → W → X → Z B. Y → Z → W → X C. Y → X → W → Z D. W → Y → Z → X

9. Which one of the following appliances changes electrical energy into both light and
sound energy?
A. Iron B. Room-heater C. Television set D. Tube light

10. Select the option that correctly compares clothes made from natural and synthetic fibres.
Clothes made of natural fibres Clothes made of synthetic fibres
A. Quick drying Slow drying
B. Non-porous Porous
C. Biodegradable Non-biodegradable
D. Non-waterproof Waterproof

11. Match column I with column II and select the correct option.
Column I Column II
(a) Cockroach (1) Maggot
(b) Butterfly (2) Caterpillar
(c) Housefly (3) Tadpole
(d) Frog (4) Nymph
A. (a)-(1), (b)-(2), (c)-(3), (d)-(4) B. (a)-(3), (b)-(2), (c)-(4), (d)-(1)
C. (a)-(1), (b)-(2), (c)-(4), (d)-(3) D. (a)-(4), (b)-(2), (c)-(1), (d)-(3)

SPACE FOR ROUGH WORK

18th NSO | Class-4 | Level 2 | 3


12. Name of some fibres can be obtained by using the letters given in the following box.
I O L C S T K O T N O L
Which of the following objects CANNOT be made using only these fibres?
A. Rugs B. Curtains C. Raincoats D. Both A and C

13. Study the given flow chart carefully. Cotton and metal are represented by the numbers
and respectively.
Yes No No
Start Is it natural? Does it come from plants? Does it come from animals? (iv)
No Yes Yes
(i) (ii) (iii)
A. (i), (ii) B. (ii), (iii) C. (ii), (iv) D. (iii), (iv)

14. Shruti took a syringe filled with water as shown here. She applied
large pushing force on the piston. What can be the level of water
in the syringe now?
A. 0 mL
B. 2 mL
C. 4 mL
D. 6 mL

15. Refer to the given figure showing digestive system. a


Where does the digestion of food begin and end respectively?
A. b, e
B. c, d b
c
C. a, d d
D. a, e e

16. A croton plant has colourful leaves. Which one of the following statements is true
regarding the croton plant?
A. It can make food because it has yellow pigments in its leaves.
B. It can make food because its mature stems can perform photosynthesis.
C. It can make food because its leaves contain chlorophyll.
D. It is a parasitic plant and cannot make food, hence it obtains food from other green
plants.

17. What is common between the fifth and eighth planet of our solar system?
1. They are made up of frozen gases. 2. They are made up of rocks and iron.
3. They are neither hot nor cold.
4. They are called interior planets or inner planets.
A. 1 only B. 2 and 3 only C. 2, 3 and 4 only D. 1, 3 and 4 only
SPACE FOR ROUGH WORK

4 | 18th NSO | Class-4 | Level 2


18. Akshat arranged two magnets in a set up and the outcome
is shown in the given figure. Select the option that correctly
identifies the poles a, b, c and d of the magnets.
  a   b   c   d
A. North South North South
B. South North North South
C. North North South South
D. South North South North

19. Which of these events are associated with the land breeze?
A. Wind blows from areas of high pressure to areas of low pressure.
B. Cool air blows from the sea to the land.
C. Land gets heated up faster than the sea.
D. Warm air rises up over the land.

20. In modern times, determine the clothing of people living at a particular place.
A. Cultural beliefs B. Climate
C. Easily available fibres D. Both A and B

21. The method of food preservation which involves A G S S J D Q C P


is hidden in the given word grid. B K U A P R R A I
A. Adding excess sugar L J E L L Y I N G
B. Adding excess salt M N G T P I T N C
C. Heating the food for a period then cooling suddenly U Z A I S N V I K
D. Storing food in microbe free containers R S R N N G U N L

22. Megha observed the Moon on 5 th December and drew


its sketch as shown. What will be the shape of the Moon
on 2 nd January?
5th December
A. B. C. D.

23. Match column I with column II and select the correct option.
Column I Column II
(p) Sand (1) Tiny stones
(q) Gravel (2) Soil erosion
(r) Clay (3) Fine powder
(s) Humus (4) Heavy and sticky when wet
(t) Topsoil (5) Makes the soil fertile
A. p - (4), q - (3), r - (1), s - (5), t - (2) B. p - (3), q - (1), r - (4), s - (5), t - (2)
C. p - (3), q - (4), r - (1), s - (5), t - (2) D. p - (5), q - (2), r - (1), s - (4), t - (3)
SPACE FOR ROUGH WORK

18th NSO | Class-4 | Level 2 | 5


24. The movements of the hot and cold air set up a convection current. This explains why .
A. An air conditioner is placed at the ceiling end of the wall.
B. A heater is placed as low as possible in room.
C. The back of a refrigerator is often painted black.
D. Both A and B

25. Study the given diagram carefully. Candle wax was


coated at different parts P, Q, R and S of the metal
rod. Which one of the following is the correct order
in which the wax would melt?
A. P, Q, R, S B. S, R, Q, P C. R, Q, P, S D. R, Q, S, P

26. In order to save our environment, we should prefer to use items with which of the
following signs?

A. B. C. D.

27. The given diagram shows a nutcracker. Identify the labels d, e and f and select the
option that correctly identifies the components denoted by these labels in other simple
machines.
A. d - The bend that joins two arms of a tong
B. f - The screw that fixes the two parts of a scissor together f
C. e - The elbow of our hand d
e
D. f - The front clawed end of a bottle opener

28. Harshit wanted to find out among the four locations - playground, science laboratory,
school garden and the bus stop outside his school - which is the most polluted. He
placed four glass tiles smeared with petroleum jelly at the four locations for the same
period of time for one day and recorded his observation. However, his teacher told
him that his experiment was not reliable because he did not .
A. Wet the glass tiles B. Use tiles made of different materials
C. Repeat the experiment over a few days D. Examine the tiles with hand lens

29. Which of the following graphs shows the relationship between the number of deaths
of organisms in a canal and the amount of refuse in it?
No. of deaths

No. of deaths
No. of deaths
No. of deaths

A. B. C. D.

Amount of refuse Amount of refuse Amount of refuse Amount of refuse

SPACE FOR ROUGH WORK

6 | 18th NSO | Class-4 | Level 2


30. Which of the following can you deduce from the given figure?
A. Air moves things.
B. Air has mass.
C. Air has no fixed volume.
D. Air occupies space.

ACHIEVERS SECTION

31. Refer to the given food web. If all the F organisms are killed, which one of the following
will happen? E
A. E would have to find new sources of food. X Y F Z
B. Z would have more competitors for food.
C. E would decrease in number. G
D. Z would eat more of E and G.

32. Rohit carried out an experiment to test the hardness of objects 1, 2 and 3. The results
of the experiment are shown here.
Scratch Test Results Scratch Test Results

(i) 1 Scratch (ii) 3


2 2 marks 1 1

(iii) 2 (iv) 1 Scratch


3 3 3 3 marks

Which of the following shows the correct order of hardness of 1, 2 and 3, starting
from the hardest?
A. 1, 2, 3 B. 1, 3, 2 C. 2, 3, 1 D. 3, 1, 2

33. Some animals are grouped according to R Snake


P
their similarities in the given classification S Goldfish
chart. Which option gives the correct Animals
information for characters P, Q, R and S R Camel
Q
respectively? S Dolphin

P Q R S
A. Live in water Live on land Animals with hair Animals with scales
B. Animals with hair Animals with scales Live in water Live on land
C. Live in water Live on land Animals which Animals which lay
give birth to eggs
their youngs alive
D. Animals with scales Animals with hair Live on land Live in water
SPACE FOR ROUGH WORK

18th NSO | Class-4 | Level 2 | 7


34. Study the given diagram carefully. Activities
occurring at which place could cause water
pollution and acid rain respectively?
Water pollution Acid Rain
A. P and Q S and U
B. S and U Q, R and T
C. Q and R S and T
D. S and R P, Q and U

35. Rati placed 3 gm each of food W, X, Y and Z in digestive juices E and F for 3 hours.
After 3 hours, she recorded the amount of undigested food left in each digestive juice
and plotted the graphs as shown below.
3 gm 3 gm
undigested

undigested
Amount of

Amount of
food

food
W X Y Z W X Y Z
Type of food Type of food
Digestive juice E Digestive juice F

Based on the information deduced from the given graphs :


(i) Which of these foods W, X, Y and Z is rich in dietary fibres?
(ii) If digestive juice E is from saliva then which component in the given foods W, X,
Y and Z is being digested?
A. (i) - Z, (ii) - Starch B. (i) - W, (ii) - Starch
C. (i) - Y, (ii) - Fats D. (i) - W, (ii) - Fats

8 | 18th NSO | Class-4 | Level 2


LEVEL - 2

Year 2016-17

2018
SCIENCE

1. Refer to the given flow chart and select the INCORRECT


option regarding plants P, Q and R.
A. P generally grows in soil that is deficient in minerals
like nitrogen.
B. Q has special roots that grow above the soil to
breathe air.
C. Leaves of R may possess sunken stomata or may be reduced to spines.
D. None of these
2. Study the two life cycles P and Q, and select the option that correctly identifies the
organisms which show these cycles, respectively.
P Q
A. Mosquito Butterfly
B. Lizard Frog
C. Housefly Cockroach
D. Grasshopper Dragonfly
3. Some food items are shown in the given box.

There are energy giving foods, body building foods and


protective foods.
A. 5, 4, 3 B. 4, 4, 4 C. 3, 4, 5 D. 5, 2, 5
4. The couples shown in the given picture belong to
which states of India respectively?
A. Kashmir and Maharashtra
B. Sikkim and Odisha And
C. Gujarat and West Bengal
D. Uttar Pradesh and Kerala
5. Starting from the first letter, strike out every alternate letter to get the name of a food
preservation method and select the correct option.
A. RFORSYPIQNLGD B. PCOARNCNEILNAGI
C. CSETFEGAHMJIKNLGM D. FRGOHAISOTPIQNRGS
SPACE FOR ROUGH WORK

2 | 19th NSO | Class-4 | Level 2

2018
6. During her summer vacations, Nishtha is going to a place where stilt houses and floods
are very common. Which of the following should she preferably pack in her luggage?

A. B. C. D.

7. Which of the labelled areas in the Venn diagram represents Organ


1 2
the small intestine? where food Organ for
digesting
is mixed
A. 1 with food
saliva 3
B. 2 4
Organ for
C. 3 absorbing
D. 4 food

8. Ravi set up an experiment as shown in the given figure.


The figure shows five identical balls being suspended
on a rod by strings of different lengths. Ravi then cut
all five strings at the same time and the balls were
allowed to fall freely to the ground.
Which of these statements holds true for this experiment?
A. Ball ‘b’ had the greatest impact on the ground.
B. Ball ‘a’ had less gravitational potential energy than ball ‘c’ at the start.
C. Ball ‘d’ had the most gravitational potential energy at the start.
D. Balls ‘a’ and ‘e’ had different amounts of gravitational potential energy at the start
due to their different positions along the rod.
9. Four objects P, Q, R and S of different
volumes are placed in a measuring cylinder
one by one and the subsequent rise in
water level is shown in the given figures.
The object with the lowest volume is
.
A. P B. Q C. R D. S
10. Match column I with column II and select the correct option.
Column I Column II
1. Adaptation for flight (a) Gills
2. Adaptation for protection from enemies (b) Sharp and well developed canines
3. Adaptation for eating flesh (c) Thick layer of fat under skin
4. Adaptation for living in cold region (d) Camouflage
5. Adaptation for living in water (e) Hollow bones
A. 1-(b), 2-(c), 3-(a), 4-(d), 5-(e) B. 1-(a), 2-(e), 3-(c), 4-(b), 5-(d)
C. 1-(e), 2-(d), 3-(b), 4-(c), 5-(a) D. 1-(c), 2-(b), 3-(e), 4-(a), 5-(d)
SPACE FOR ROUGH WORK

19th NSO | Class-4 | Level 2 | 3

2018
11. In the given food web, P, Q, R, S, T and U are Plant P

consumers. Which of these consumers are both plant


and animal-eaters? R Q S

A. P and S B. Q and U T
U
C. R and T D. P and U
12. Refer to the given diagram of human digestive system and select
the correct option regarding parts, X and Y.
A. In part X complete digestion of all components of food takes
place. X
B. If part Y is removed in a person, then he/she will not be able to
Y
digest carbohydrates at all.
C. Both X and Y pour their digestive juices in small intestine for
digestion of various components of food.
D. Y secretes a digestive juice which is capable of digesting fats,
proteins and carbohydrates present in food.
13. Study the given table.
Which of the following can be inferred regarding Property
Rough Shiny
the two surfaces? Surface
A. Surface X acts like a mirror.  
X
B. Surface Y may act like a mirror.
C. Surface X reflects light better than surface Y. Y  
D. None of these
14. Four of Mrs. Singh's pupils made statements related to environment.
Forests Biodegradable Terrace Plants and
influence the household farming helps animals in a forest
climate and wastes decrease in preventing are dependent on
water cycle. soil fertility. landslides. each other.
Anu Prerna Shuchi Shweta

Which pupil made an INCORRECT statement?


A. Shuchi and Prerna only B. Prerna only
C. Anu and Shweta only D. Shweta only
15. Unscramble the given letters to get the name of an adaptation which is
shown by the given animal.
A. LUEBBRB B. AOFAUCMLEG
C. ILGSL D. ETEFRHA
16. X is the largest and fastest spinning planet whereas Y is the brighest planet of our
Solar system. Identify X and Y and select the correct option regarding them.
A. X is wider than 18 Earths if kept side by side.
B. Y is called morning or evening star as it is seen at dawn or dusk.
C. X is covered with thick layer of blue green gas.
D. Rings of Y are made up of ice, rocks and dust.
SPACE FOR ROUGH WORK

4 | 19th NSO | Class-4 | Level 2

2018
17. Select the INCORRECT match.
A. Mangrove - Breathing roots B. Cactus - Photosynthetic stems
C. Venus flytrap - Roots trap insects D. Tape grass - Ribbon like narrow leaves
18. Study the given word chop table. 1 2 3
Which of the following sets of boxes will give the names of MUN KIM BOK

traditional clothings of Kerala and Korea, respectively? 4 5 6


A. 2 and 8, 4 and 5 KUR HAN DU
B. 1 and 6, 5 and 3 7 8 9
C. 7 and 3, 4 and 9 JACK ONO TA
D. 1 and 7, 2 and 5
19. The given options show pair of magnets each. Which pair of magnets will attract each
other?
A. S N N S B. N S N S

C. D.

20. Rohit performed an experiment wherein he set up


Sunlight Sunlight Sunlight
three test tubes as shown in the figure. Select the
INCORRECT statement regarding this.
A. Test tube P will have most carbon dioxide after
three hours.
B. Test tube Q will have least oxygen after three hours.
C. Organisms in test tube R will survive for a longer P Q R
time as compared to organisms in test tubes P and Q.
D. No oxygen will remain in test tube P after some time.
21. Refer to the given flow chart and select the correct
option regarding P, Q, R and S.
A. P could be duck-billed platypus or spiny ant
eater.
B. Q exhibits one non-feeding stage in its life
cycle.
C. R could be frog or hen.
D. All the stages of the life cycle of S are feeding
and S could be beetle or botfly.
22. Select the INCORRECT match from the following.
A. Vitamin A-Fish oil- Keeps eyes healthy
B. Iron-Beetroot-Helps in formation of blood
C. Potassium - Lemon - Necessary for healthy gums
D. Calcium - Milk - Makes our bones and teeth strong
SPACE FOR ROUGH WORK

19th NSO | Class-4 | Level 2 | 5

2018
23. Study the given word grid carefully. What is the number of
natural fibres and synthetic fibres, hidden in the grid?
Natural fibres Synthetic fibres
A. 4 2
B. 2 1
C. 1 3
D. 4 3
24. Select the activity which is different from the other three based on the types of force
involved.
A. A person climbing up a mountain using rope
B. Making chapati out of dough
C. Lifting a heavy bag kept on floor
D. Drawing water out of well using rope
25. Refer to the given diagram of human tooth and select the correct P
option regarding its parts P, Q, R and S. Q
R
A. P is the soft, white and shiny part of tooth. S
B. Q is root whereas R is crown of tooth.
C. S nourishes Q as it contains blood vessels and nerves.
D. Q is a soft tissue which anchors the tooth inside gums.
26. In which of the following cases, the person is NOT doing any work in terms of science?
A. Rohan is throwing a ball.
B. Sukriti is standing while carrying her school bag on her shoulders.
C. Vidushi is trying to move a tree by pushing it.
D. Both B and C
27. The name of which of the following CANNOT be obtained by using the letters given in
the box (you can use each letter more than once).
A. An insect which sucks our blood M S U T E W L H F
B. A wingless insect V P N A R I Q O
C. An insect from which honey is obtained
D. A social insect that destroys wooden items
28. Dinesh wanted to test how hard are the objects made of materials P and Q, so he
performed an experiment as shown. P Q
Which of the following shows the
Scratch
hardness of objects P, Q and plastic marks Plastic
No scratch
marks
in the correct order?
Hardest Softest Hardest Softest
A. P Q Plastic B. P Plastic Q
C. Q Plastic P D. Plastic P Q

SPACE FOR ROUGH WORK

6 | 19th NSO | Class-4 | Level 2

2018
29. If Moon was observed on 7 th July then, Moon will be observed on .

A. 15th July B. 28th July C. 30th July D. 21st July


30. Manoj crossed out 'mushroom' from the given
group because he felt that it did not belong
to this group.
Which of the following statements support
Manoj’s conclusion? Mushroom Cactus Mimosa Coconut tree
(a) Mushroom is a plant while the rest are not.
(b) Mushroom is a fungus while the rest are not.
(c) Mushroom feeds on decaying things while the rest do not.
(d) Mushroom cannot make its own food while the rest can.
A. (b) and (c) only B. (a), (b) and (d) only
C. (a), (c) and (d) only D. (b), (c) and (d) only

ACHIEVERS SECTION

31. Refer to the given Venn diagram and select the option that correctly identifies P, Q, R
and S.
P Q R S
A. Steel tiffin Wooden Plastic Aluminium
box pen stand jar foil
B. Spectacles Butter Wooden Raincoat
paper door
C. Mirror Plastic Glass Eraser
tumbler bangle
D. Frosted Cardboard Rubber Wooden
glass band spoon
32. Refer to the given flow chart and select the correct option regarding P, Q, R, S and T.
Commonly edible plant parts

Leaves Roots Stems Flower Fruit


P Q R S T

P Q R S T
A. Tomato Potato Okra Cauliflower Mustard
B. Spinach Banana Carrot Basil Clove
C. Radish Turnip Lotus Broccoli Pumpkin
D. Coriander Rice Brinjal Sugarcane Lettuce
SPACE FOR ROUGH WORK

19th NSO | Class-4 | Level 2 | 7

2018
33. The given graph shows how the level of pollution changes
in an area over a time period.
Which of the following can be most likely concluded from
the given graph?
A. Trees were cut in large numbers in that area at point P.
B. A new factory was set up in the area at point Q.
C. The interval R-S shows that people started recycling
waste and switched to public transport instead of using
their personal transports.
D. None of these
34. Refer to the given food web and select the correct
option regarding it.
A. There are six food chains in the given food web.
B. Rabbit, rat, grasshopper and deer feed only on plants.
C. Two animals in this food web feed on both plants
and animals.
D. If fox and deer are removed from the area where
this food web is operating, then lion population will
increase tremendously.
35. Shweta conducted an experiment to find out the amount of light that can pass through a
mirror, a frosted glass and a clear plastic sheet. She shone a torch on these three materials
one at a time and used light sensors to measure the amount of light that passed through
each of them. Which of the following graphs correctly shows the result of her experiment?
Frosted
Amount of light

Clear plastic
Amount of light

Amount of light
Mirror glass Clear
passing through

Mirror
passing through
passing through

passing through
Amount of light

Frosted sheet plastic


glass Clear sheet Clear
plastic Frosted Frosted plastic
glass Mirror glass sheet
A. sheet
B. C. D.
Mirror
Materials Materials Materials Materials

SPACE FOR ROUGH WORK

8 | 19th NSO | Class-4 | Level 2

2018
LEVEL - 2

Year 2017-18

2018
SCIENCE

1. Refer to the given flow chart and select the correct option.  It is a social insect.
No
P
P Q R Yes
A. Ant Silkworm Termite No
B. Mosquito Termite Honeybee It is a useful insect. Q
Yes
C. Grasshopper Silverfish Housefly
D. Honeybee Locust Silverfish R

2. Ten male animals, each of type X and Y were living together for last few months in captivity in a
well defined area (full of greenery). Other types of animals were not present in this area. Then an
animal Z was introduced in this area. After few days, their numbers were counted and tabulated
as shown here. X Y Z
What does this indicate? 10 2 1
A. Z is a carnivore. B. Y is a herbivore. C. X is a herbivore. D. All of these

3. Read the given paragraph.


X and Y are the two planets of our Solar System. X is the hottest planet and is often referred to as
Morning or Evening star. Surface of Y is covered by red dust so it appears red and is often referred
to as Red planet.
Identify planets X and Y and select the correct option regarding them.
A. X has one moon whereas Y has sixty two moons.
B. Y is an inner planet made up of rocks and iron whereas X is an outer planet made up of gases.
C. Indian name of X is Shukra whereas that of Y is Mangal.
D. Both X and Y have rings around them but Y is the fastest spinning planet.

4. Identify the animals shown in the picture. Find out what is common
between them and select the correct option.
A. Both X and Y lack backbone.
B. Both X and Y have four stages in their life cycles.
X Y
C. Both X and Y lay eggs in water.
D. Newly hatched young ones of both X and Y resemble adults respectively.

5. Parts near equator have _________ marked seasons because _________.


A. No, they face the Sun for six months continuously
B. Clearly, they face the Sun for six months continuously
C. No, they retain at almost same angle to the Sun throughout the year
D. Clearly, they retain at almost same angle to the Sun throughout the year

6. Avinash grouped plants on the basis of their habitats. By mistake, he placed one wrong plant in each
group. Identify the odd member of each group and select the correct option.
Group I : Duckweed, Hydrilla, Opuntia Group II : Banyan, Mango, Acacia
Group III : Barrel cactus, Joshua tree, Vallisneria
A. Duckweed in group I is incorrectly placed and should be replaced with arrowhead plant.
B. Mango in group II should be interchanged with Joshua tree in group III.
C. Opuntia in group I should be interchanged with Vallisneria in group III.
D. Banyan in group II is incorrectly placed and should be replaced with gulmohar.

SPACE FOR ROUGH WORK

2 | NSO | Class-4 | Level 2

2018
7. Select the option that on unscrambling gives the name of a clothing item worn in summers.
A. RFMUFLE B. WASTERE C. OSTHSR D. NADGCRIA
th
8. Radhika observed crescent Moon on 28 November. Which phases of Moon will she observe on
th th
5 December and 12 December, respectively?
5th December 12th December 5th December 12th December
A. B.

C. D.

9. Study the given relationship and select the option that satisfies the same relationship.
Fenugreek : Mint : : Carrot : Beetroot

A. Coriander : Spinach : : Radish : Turnip B. Chickpea : Sugarcane : : Ginger : Turmeric


C. Lettuce : Cabbage : : Broccoli : Potato D. Basil : Cauliflower : : Onion : Zamikand

10. Which one of the following graphs shows the correct relationship between the amount of potential
energy an object has and the height of the object?
potential energy

potential energy

potential energy
potential energy
Amount of

Amount of

Amount of
Amount of

A. B.
C. D.

Height of object Height of object Height of object Height of object

11. The name of which of the following CANNOT be obtained by using the letters given in the box?
(You can use each letter more than once.)
H E F O D R N S A W T I
A. It is formed by condensation of atmospheric water vapour on cold exposed surfaces like leaves of
plants.
B. It is formed when atmospheric water vapour condenses and freezes on a surface which cools past
dew point.
C. It is a form of precipitation occurring in plains and leading to floods at times.
D. It forms when thunderstorm updrafts are strong enough to carry water droplets above the freezing
level causing them to freeze.

12. Refer to the given Venn diagram and select the option that correctly
identifies animals P, Q, R and S. Animal
possesses
P Q R S backbone.

A. Platypus Krait Crocodile Salamander P R


Q S
B. Porcupine Stork Spadefoot toad Housefly Animal Animal
C. Cassowary Caiman Arowana Viper is warm lays eggs.
blooded.
D. Ladybird Rhea Flamingo Shrew

SPACE FOR ROUGH WORK

NSO | Class-4 | Level 2 | 3

2018
13. The following graphs show the level of air pollution in a particular area. Which graph depicts that
vehicular transport has increased in this area over time?

Air pollution level


Air pollution level

Air pollution level


Air pollution level
A. B. C. D.

Time
Time
Time Time

14. Which of the following is NOT hidden in the given word grid?
A H P Y X A S A P T L
A. Structure present in polar bear that protects it from cold
B L U B B E R M N P Q
and a structure present in Scoliodon that enables it to
breathe underwater. W U M G Z S C A T E S
B. Behavioural adaptation that helps Siberian cranes to V N F E A T H E R S P
escape cold winters of their homeland and structural P P Q H M I M I C R Y
adaptation that helps them to fly. U S W T W V M T N L X
C. Phenomenon wherein chameleon blends with its Q M I G R A T I O N B
surrounding by changing its skin colour to remain T A N U Q T U V W X Q
unnoticed by its prey. S R G N G I L L S Y X
D. Phenomenon wherein a leaf insect externally resembles a Z S S T W O P S T Z P
plant leaf to remain unnoticed by its predator.

15. Letters H to M in the given food web represent six animals. L


Which of the following is correct regarding this?
H I J K
A. A decrease in population of H will result in an increase in
populations of l and L. M
B. An increase in population of K will result in an increase in populations of l and J.
C. A decrease in population of M will result in an increase in populations l and K.
D. An increase in population of L will result in a decrease in populations of H and J.

16. Diseases are categorised into four groups on the basis of their causative microbes, each containing
one wrong member. Identify the group in which wrong member is encircled correctly.
A. Tuberculosis, Anthrax , Chicken pox B. Tetanus, Measles , Leprosy

C. Dengue, Malaria, Chikungunya D. Cholera, Plague , Sleeping sickness

17. Match column I with column II and select the correct option from the given codes.
Column I Column II
(a) Lever (i) Bicycle pedal
(b) Wheel and Axle (ii) Scissors
(c) Inclined plane (iii) Slide
(iv) Steering wheel
(v) Ramp
(vi) See-saw
A. (a) – (i, v), (b) – (ii, iii), (c) – (iv, vi) B. (a) – (ii, vi), (b) – (i, iv), (c) – (iii, v)
C. (a) – (ii, v), (b) – (iii, vi), (c) – (i, iv) D. (a) – (iii, iv), (b) – (i, ii), (c) – (v, vi)

SPACE FOR ROUGH WORK

4 | NSO | Class-4 | Level 2

2018
18. Select the INCORRECT statement.
A. Overcooking destroys nutrients hence food should not be overcooked.
B. All vegetables and fruits must be cooked before eating.
C. Sugaring, salting and oiling food slow down growth of microbes on it.
D. All of these
Pebble
19. Sumeet threw a pebble directly upwards. Which one of the following
statements is correct regarding this?
A. Gravity will have no effect on the pebble until it reaches its highest point.
B. The pebble will keep going upwards at the same speed until it reaches its
highest point.
C. The pebble will keep going upwards until gravity ceases to act on it.
D. Gravity will act on the pebble both while it is going up and also while it is falling down.

20. Akash set up an experiment as shown here. Which of the following holds true regarding this?
A. Ball will be attracted by the magnet as the paper is magnetic.
B. Ball will be attracted by the magnet as the paper is
very thin.
C. Ball will be attracted by paper as it is magnetic.
D. Ball will not be attracted by magnet as paper is non-magnetic.
Magnet Paper Steel ball

21. The given figure shows human digestive system with some parts labelled
as P, Q, R and S. Which of the following labelled parts is correctly matched P
with its function? Q
A. Q – Food is mixed with different digestive juices
R
B. P – Digestion starts here
C. R – Most of the water is absorbed here S
D. S – Digestion of all food components takes place here

22. Four similar sized balls made of clay (P), iron (Q), styrofoam (R) and
glass (S), respectively were put in a container as shown in the given Container
diagram.
Then some water was added to the container. Which of the following P Q R S Surface
shows the correct observation after some time?
Q R P R
P R S

A. P Q R S B. C. P Q S D. Q S

23. In which of the following cases, a person is doing work in terms of science?
A. Radhika is pushing against a stationary wall.
B. Priya is sleeping.
C. Meena is standing at bus stop waiting for her school bus.
D. Gayatri is opening the main door of her house on hearing the door bell.

SPACE FOR ROUGH WORK

NSO | Class-4 | Level 2 | 5

2018
24. Study the given word-chop table. Which of the following sets of boxes will give the names of a
cooking method (X) and a food preservation method (Y) respectively?
1 2 3
X Y DR CAN PI
A. 11 and 7 9 and 12 4 5 6
ROA CKL ST
B. 4, 6 and 7 3, 5 and 7 7 8 9
C. 1, 12 and 7 2, 8 and 7 ING NI JEL
10 11 12
D. 6 and 10 4 and 8 YI FR YIN

25. Refer to the given diagram where X and Y represent substances while P and Q represent organs.
X
Blood

Organ P Y Organ Q
Small intestine
Which of the following best represents organs P and Q; and substances X and Y?
Organ P Organ Q Substance X Substance Y
A. Stomach Pancreas Water Undigested food
B. Large intestine Stomach Digested food Water
C. Large intestine Anus Digested food Water
D. Stomach Large intestine Digested food Undigested food

26. Read the given paragraph with few blanks and select the option that correctly fills up any three
of these blanks.
Human adults have P types of teeth in their dentition. These are Q , R , S and molars.
Q helps in cutting or biting food. There are T Q in each jaw. R teeth are absent in milk teeth
set but there are U such teeth in permanent teeth set. S are four in number and helps in V
food.
A. P-8, R-Premolars, V-Grinding B. Q-Incisors, T-4, U-8
C. S-Canines, T-8, U-4 D. P-8, S-Premolars, V-Tearing

27. Three plants (X, Y and Z) were put into three identical
containers filled with 500 mL of water as shown in
the figure. Some oil was poured into each container Oil Oil
which formed a thin layer above water to prevent
water loss through evaporation. The containers were
kept outdoor at the same place.
Which of the following graphs correctly depicts the
volume of water in the three containers after two X Y Z
days?
500 500 500 500
Volume of water

Volume of water
Volume of water
Volume of water

in container (mL)

in container (mL)
in container (mL)
in container (mL)

A. B. C. D.

X Y Z X Y Z X Y Z X Y Z
Plants Plants Plants Plants

SPACE FOR ROUGH WORK

6 | NSO | Class-4 | Level 2

2018
28. Which of the following activities will cause both air and water pollution?
A. Enhanced vehicular transport.
B. Bathing animals and washing clothes in water bodies.
C. Throwing solid waste like polybags and tin cans in water bodies.
D. Burying domestic biodegradable waste underground.

29. Starting from first letter, strike out every alternate letter in the given letter groups to get the name
of the traditional clothing of Japanese women.
A. THPAQNRBSOTKG B. LKWIOMXOPNZOE C. MSPAGRLEDET D. NJBADCFKGEHTI

30. ‘X’ is an animal that lives inside the body of another organism of different species. It has specialised
organ to suck blood.
X could be ___________.
A. Mosquito B. Hookworm C. Head louse D. Leech

ACHIEVERS SECTION

31. Refer to the given graph showing temperature changes at


20

Temperature
a place over a year (P – R) and select the correct option
regarding it. 10
A. People inhabiting the given place mostly wear clothes
0
made up of fibres sourced from some mammals. P Q R Time
B. The given area receives precipitation in the form of –10
rain at time Q whereas precipitation in snow form is
–20
witnessed at times P and R.
C. Plants like mango and peepal and animals like kangaroo rat and fennec fox are commonly found
at this place.
D. Plants inhabiting this place have thin broad leaves which lack stomata whereas animals of this
area show bright colouration and possess thin, moist glandular skin.

32. The given diagram shows the positions of water plants P, Q,


R and S in a pond. Four pupils Vikas, Shilpi, Beena and Rahul P
were asked to identify the positions of four plants, viz. water
hyacinth, Hydrilla, coontail and water lily in the pond. Q R
Which of these pupils has identified the positions of all given S
water plants correctly?

Position of plant in the pond


Pupil
Water hyacinth Hydrilla Coontail Water lily
A. Vikas P Q R S
B. Shilpi S P Q R
C. Beena P S Q R
D. Rahul Q P S R

SPACE FOR ROUGH WORK

NSO | Class-4 | Level 2 | 7

2018
33. Reema tested the properties of four objects, P, Q, R and S and tabulated her results as
follows:
Object
Select the option that correctly identifies any two P Q R S
Property
of these objects.
Flexible    
A. Q – Steel container, R – Styrofoam cup Water proof    
B. P – Rubber mat, S – Aluminium plate Transparent    
C. P – Windscreen, R – Clay pot Good conductor of heat    
D. Q – Ceramic tile, S – Rubber band Breaks easily    

34. A pendulum bob when released from position X, hits a plastic cup on
ground and toppled it to its side.
Which one of the following correctly shows the conversions of energy
that took place in this experiment?
A. Potential energy of pendulum bob → Kinetic energy of pendulum bob X
→ Potential energy of plastic cup → Sound energy
B. Potential energy of pendulum bob → Kinetic energy of pendulum bob → Kinetic energy of plastic
cup → Sound energy
C. Kinetic energy of pendulum bob → Potential energy of plastic cup → Sound energy
D. Kinetic energy of pendulum bob → Potential energy of pendulum bob → Kinetic energy of plastic
cup → Sound energy

35. Refer to the given Venn diagram and select the INCORRECT option Organ
regarding organs P, Q and R. Organ where which
digestion of secretes R
A. P could be a muscular organ which churns the food and helps in food takes P digestive
mixing it with acid. place. enzymes.
B. Q receives digestive juices from R and liver for complete digestion Q
of all food components.
C. R could be pancreas which secretes different digestive juices for Organ where
maximum
digestion of proteins, fats and carbohydrates. absorption of
D. P could be large intestine which is the longest and widest part digested food
takes place.
of the gut.

SPACE FOR ROUGH WORK

8 | NSO | Class-4 | Level 2

2018
ANSWER KEYS
13 th  NSO 

1.  (A)  2.  (A)  3.  (B)  4.  (D)  5.  (B)  6.  (B)  7.  (D) 
8.  (C)  9.  (A)  10.  (B)  11.  (D)  12.  (B)  13.  (D)  14.  (A) 
15.  (D)  16.  (D)  17.  (A)  18.  (B)  19.  (A)  20.  (C)  21.  (C) 
22.  (C)  23.  (A)  24.  (D)  25.  (C)  26.  (C)  27.  (B)  28.  (C) 
29.  (C)  30.  (A)  31.  (C)  32.  (A)  33.  (D)  34.  (B)  35.  (B) 
36.  (A)  37.  (C)  38.  (A)  39.  (C)  40.  (B)  41.  (C)  42.  (B) 
43.  (A)  44.  (B)  45.  (C)  46.  (C)  47.  (D)  48.  (C)  49.  (C) 
50.  (C) 
14 th  NSO 

1.  (B)  2.  (C)  3.  (D)  4.  (D)  5.  (B)  6.  (A)  7.  (D) 
8.  (D)  9.  (A)  10.  (D)  11.  (B)  12.  (C)  13.  (B)  14.  (C) 
15.  (C)  16.  (C)  17.  (A)  18.  (A)  19.  (D)  20.  (D)  21.  (D) 
22.  (C)  23.  (C)  24.  (A)  25.  (D)  26.  (D)  27.  (B)  28.  (D) 
29.  (D)  30.  (B)  31.  (C)  32.  (B)  33.  (A)  34.  (C)  35.  (C) 

15 th  NSO 

1.  (A)  2.  (C)  3.  (D)  4.  (C)  5.  (B)  6.  (D)  7.  (D) 
8.  (D)  9.  (C)  10.  (B)  11.  (B)  12.  (C)  13.  (B)  14.  (D) 
15.  (D)  16.  (C)  17.  (D)  18.  (A)  19.  (B)  20.  (C)  21.  (A) 
22.  (A)  23.  (D)  24.  (B)  25.  (A)  26.  (C)  27.  (B)  28.  (D) 
29.  (C)  30.  (C)  31.  (D)  32.  (C)  33.  (A)  34.  (D)  35.  (C)

16 th  NSO 

1.  (A)  2.  (B)  3.  (B)  4.  (C)  5.  (C)  6.  (B)  7.  (A)  8.  (B)  9.  (B)  10. (D) 
11.  (B)  12.  (C)  13.  (D)  14.  (C)  15.  (A)  16.  (B)  17.  (D)  18.  (C)  19.  (C)  20. (B) 
21.  (B)  22.  (D)  23.  (C)  24.  (D)  25.  (A)  26.  (B)  27.  (C)  28.  (A)  29.  (C)  30. (D) 
31.  (B)  32.  (A)  33.  (B)  34.  (B)  35.  (B)

18th nso

1. (A) 6. (A) 11. (D) 16. (C) 21. (A) 26. (A) 31. (D)
2. (C) 7. (A) 12. (C) 17. (A) 22. (C) 27. (A) 32. (B)
3. (A) 8. (C) 13. (C) 18. (B) 23. (B) 28. (C) 33. (D)
4. (B) 9. (C) 14. (C) 19. (A) 24. (D) 29. (A) 34. (B)
5. (D) 10. (D) 15. (C) 20. (D) 25. (D) 30. (B) 35. (B)
ANSWER KEYS

NSO 2013

1. (A) 2. (C) 3. (D) 4. (C) 5. (B) 6. (D) 7. (D) 8. (D) 9. (C) 10. (B)
11. (B) 12. (C) 13. (B) 14. (D) 15. (D) 16. (C) 17. (D) 18. (A) 19. (B) 20. (C)
21. (A) 22. (A) 23. (D) 24. (B) 25. (A) 26. (C) 27. (B) 28. (D) 29. (C) 30. (C)
31. (D) 32. (C) 33. (A) 34. (D) 35. (C)

NSO 2014

1. (A) 2. (B) 3. (B) 4. (C) 5. (C) 6. (B) 7. (A) 8. (B) 9. (B) 10. (D)
11. (B) 12. (C) 13. (D) 14. (C) 15. (A) 16. (B) 17. (D) 18. (C) 19. (C) 20. (B)
21. (B) 22. (D) 23. (C) 24. (D) 25. (A) 26. (B) 27. (C) 28. (A) 29. (C) 30. (D)
31. (B) 32. (A) 33. (B) 34. (B) 35. (B)

2015 NSO-Level 2 was an online exam. Hence, paper cannot be included in the booklet.

NSO 2016

1. (A) 6. (A) 11. (D) 16. (C) 21. (A) 26. (A) 31. (D)
2. (C) 7. (A) 12. (C) 17. (A) 22. (C) 27. (A) 32. (B)
3. (A) 8. (C) 13. (C) 18. (B) 23. (B) 28. (C) 33. (D)
4. (B) 9. (C) 14. (C) 19. (A) 24. (D) 29. (A) 34. (B)
5. (D) 10. (D) 15. (C) 20. (D) 25. (D) 30. (B) 35. (B)

NSO 2017

1. (D) 2. (C) 3. (A) 4. (C) 5. (B) 6. (D) 7. (C)


8. (A) 9. (D) 10. (C) 11. (D) 12. (D) 13. (B) 14. (B)
15. (B) 16. (B) 17. (C) 18. (B) 19. (B) 20. (B) 21. (B)
22. (C) 23. (A) 24. (B) 25. (C) 26. (D) 27. (C) 28. (B)
29. (D) 30. (D) 31. (A) 32. (C) 33. (A) 34. (B) 35. (B)

NSO 2018

1. (B) 6. (C) 11. (D) 16. (B) 21. (B) 26. (B) 31. (A)
2. (D) 7. (C) 12. (B) 17. (B) 22. (C) 27. (B) 32. (C)
3. (C) 8. (B) 13. (D) 18. (B) 23. (D) 28. (A) 33. (B)
4. (C) 9. (A) 14. (C) 19. (D) 24. (B) 29. (B) 34. (B)
5. (C) 10. (C) 15. (C) 20. (B) 25. (D) 30. (B) 35. (D)

2018