Sie sind auf Seite 1von 5

www.CentumSure.

com

1  Class 7

CLASS

SOF­INTERNATIONAL 
MATHEMATICS OLYMPIAD SAMPLE PAPER 7
Total Questions : 50 Time : 1 hr.

LEVEL-II
Guidelines for the Candidate
1. You will get additional ten minutes to fill up information about yourself on the Answer Sheet, before
the start of the exam.
2. The Question Paper comprises four sections: Logical Reasoning (20 Questions), Mathematical
Reasoning (15 Questions), Everyday Mathematics (10 Questions) and Achievers Section
(5 Questions)
Each question in Achievers Section carries 3 marks each, whereas all other questions carry one mark
each.
3. All questions are compulsory.There is no negative marking. Use of calculator is not permitted.
4. Write your Name, Roll No. and Class clearly on the Answer Sheet and do not forget to sign it.
5. There is only ONE correct answer. Choose only ONE option for an answer.
6. To mark your choice of answers by darkening the circles in the Answer Sheet, use an HB Pencil or
a Blue / Black ball point pen only. E.g.
Q.16: A number has nine ones, six tens and eight hundreds. What is the number?
A. 869 B. 896
C. 968 D. 986
As the correct answer is option A, you must darken the circle
corresponding to option A in the Answer Sheet.
7. Rough work should be done in the blank space provided in the booklet.
8. Return the Answer Sheet to the invigilator at the end of the exam.
9. Write your Roll No. on the Question Paper too and take it home for future reference.

SYLLABUS
Integers, Properties of Integers, Fractions, Multiplication and Division of Fractions, Representation of
Rational Numbers on Number Line, Operations of Rational Numbers, Multiplication and Division of
Decimals, Conversion of Units, Powers and Exponents, Algebraic Expressions, Simple Linear Equations,
Concept of Percentage, Profit and Loss, Simple Interest, Understanding Shapes, Properties of Triangle,
Symmetry, Congruence of Triangles, Perimeter, Area, Volume, Circles, Data Handling, Arithmetical Ability.
Problems Based on Figures, Find Odd Numeral Out, Series Completion, Coding-Decoding, Mathematical
Reasoning, Mirror Images, Embedded Figures, Patterns, Direction Sense, Number Ranking and Alphabetical
Test.
www.CentumSure.com
www.CentumSure.com

Class 7  2 

LOGICAL REASONING 
1.  Complete  the  fig.  (X)  by  selecting  a  suitable  choice  from  the  given  options. 

(A)  (B) 

(C)  (D) 
Fig. (X) 

2.  Count  the  number  of  squares  in  the  given  figure. 
(A)  10 
(B)  12 
(C)  14 
(D)  None of these 

3.  A man starts walking towards south. After walking 10 m, he turns left at right angle. Then after walking 
15  m  he  again  turns  left  at  right  angle.  In  what  direction  is  he  finally  walking  ? 
(A)  North  (B)  South  (C)  East  (D)  West 

4.  Two  positions  of  a  block  are  given  here.  When  1  is  at  the  top,  which 
number  will  be  at  the  bottom? 
(A)  3  (B)  6 
(C)  2  (D)  1 

5.  Gitika  is  taller  than  Shikha  but  not  as  tall  as  Ridhi.  Ridhi  and  Misha  are  of  same  height.  Gitika  is 
shorter  than  Parul.  Who  is  the  shortest  ? 
(A)  Gitika  (B)  Shikha  (C)  Ridhi  (D)  Parul 

6.  A bug climbs 3 inches up a tree each day and then slides down the tree 1 inch at night. After 6 days 
and  nights,  how  many  inches  has  the  bug  moved  up  from  its  starting  point  ? 
(A)  6 inches  (B)  12 inches  (C)  18 inches  (D)  24 inches 

7.  In  a  school,  there  are  exactly  3  boys  for  each  girl  in  every  class.  If  b  is  the  number  of  boys  and 
g is the  number of girls,  the  equation  b  =  3g  can  be used to  show this  relationship. According to 
this  equation,  how  many  boys  are  in  a  class  that  has  6  girls  ? 
(A)  6  (B)  28  (C)  18  (D)  72 

8.  If  P  means  '´',  R  means  '+',  T  means  '¸'  and  S  means  '–'  then 
18  T  3  P  9  S  8  R  6  =  ? 
1  2 
(A)  -1  (B)  46  (C)  52  (D) 
3 3 

9.  Choose  which  of  the  options  is  same  as  figure  (X). 

Fig. (X) 

(A)  (B)  (C)  (D)

www.CentumSure.com
www.CentumSure.com

3  Class 7 
10.  Find  out  the  group  of  letters  which  is  different  from  the  others. 
(A)  FGBC  (B)  IJOP  (C)  LMHI  (D)  ACEG 

MATHEMATICAL  REASONING 

11.  What  is  the  difference  between  8  metres  square  and  8  square  metres  ? 
(A)  0  (B)  8 sq. m  (C)  56 sq. m  (D)  64 sq. m 

3 9 13 
12.  Which  of  the  following  is  the  value  of  – +  ? 
7 14 21 
–17  17 19 – 19 
(A)  (B)  (C)  (D) 
42  42  42  42 

th 
æ 1 ö
13.  Monika has 63 pens with her. Sonika has  çè ÷ø of the number of pens that Monika has. Sonika has 
7
____. 
(A)  7 pens  (B)  8 pens  (C)  9 pens  (D)  12 pens 

14.  One  of  the  exterior  angles  of  a  triangle  is  140°  and  the  interior  opposite  angles  are  in  the  ratio 
2  :  5.  These  interior  angles  are  _____. 
(A)  30°, 75°  (B)  36°, 90°  (C)  40°, 100°  (D)  35°, 105° 

15.  Which  of  the  following  expressions  is  correct  ? 


ab + c  a + c b  ab + ac b + c  a (b + c )  b + c 
(A)  = a + c  (B)  = (C)  = (D)  =
b a+c c ad d a+d d

16.  In the given figure, plantation has been done in two semi­circular  14 m 


shaded portions in a rectangular field. The area of the remaining 
7m 
part  is  _____. 
(A)  56 m 2  15 m 
(B)  65 m 2 
(C)  49 m 2  7m 

(D)  32 m 2  14 m 

17.  The  sum  of  7  numbers  is  133.  If  one  more  number  is  added,  the  mean  of  the  numbers  is  20.  The 
added  number  is  _____. 
(A)  20  (B)  19  (C)  23  (D)  27 

18.  A cake contains  38% flour, 14% cream, 23% egg  and rest of  the percentage sugar. If the cake is of 


1.5  kg,  the  amount  of  sugar  in  it  is  _____. 
(A)  250 gms  (B)  325 gms  (C)  375 gms  (D)  450 gms 

19.  The given graph shows how much water is used at Jiah's home.  Water Usage At Home 


If Jiah's family uses 1800 litres of water each day, what is the total  Kitchen  Laundry and 
cleaning (20%) 
litres of water used in the kitchen each day ? (Figure is not drawn 
to  scale.) 
(A)  90 litres 
(B)  180 litres 
Bathroom 
(C)  900 litres  (75%) 
(D)  1800 litres

www.CentumSure.com
www.CentumSure.com

Class 7  4 

7 1 5 
+ 1 of 
20.  A student was asked to solve the fraction  3 2 3  and his answer was  1 . By how much was his 
2  4 
2 + 1 
3
answer  wrong  ? 
1  1 
(A)  1  (B)  (C)  (D)  None of these 
55  220 

EVERYDAY  MATHEMATICS 

21.  A  grocer  mixed  41  kg  of  pulse  of  one  type  with  80.50  kg  pulse  of  another  type  in  150  packets  of 
equal  weight.  Each  packet  of  mixed  pulse  will  weigh  _____. 
(A)  850 gms  (B)  810 gms  (C)  840 gms  (D)  920 gms 

22.  An  agent  gets  a  commission  of  2.5%  on  the  sale  of  cloth.  If  on  a  certain  day,  he  gets  `  12.50  as 
commission,  the  cloth  sold  through  him  on  that  day  is  worth  _____. 
(A)  ` 250  (B)  ` 500  (C)  ` 750  (D)  ` 1250 

23.  The  length  of  a  room  is  5.5  metres  and  width is  3.75  metres.  Find  the  cost  of  paving  the  floor  by 
slabs  at  the  rate  of  `  800  per  sq.  metre. 
(A)  ` 15,000  (B)  ` 15,550  (C)  ` 15,600  (D)  ` 16,500 

24.  Sanket earns twice as much in the month of March as in each of the other months of the year. What 
part  of  his  entire  annual  earnings  was  earned  in  March  ? 
1  1  2  2
(A)  (B)  (C)  (D) 
7  6  11  13 

25.  Rajesh  scored  61  out  of  100  in  English,  93  out  of  100  in  Math  and  56  out  of  100  in  Science.  Find 
out  his  overall  %  marks. 
(A)  60%  (B)  70%  (C)  75%  (D)  80% 

SPACE  FOR  ROUGH  WORK

www.CentumSure.com
www.CentumSure.com

5  Class 7 

SAMPLE ANSWER SHEET 
1.  NAME : If your name is SACHIT A IYER, then you should write as follows : 
S  A  C  H  I  T  A  I  Y  E  R 

2.  FATHER'S NAME : If your father's name is SATISH KUMAR SHARMA, then you should write as follows : 
S  A  T  I  S  H  K  U  M  A  R  S  H  A  R  M  A 

SCHOOL CODE  3. SCHOOL CODE 
M  H  0  5  4  7  Write your school code  4. CLASS  5. ROLL NO. 
A  A  0  0  0  i.e. if your school code  If you are in Class  If your roll no. is 587, 
B  B  1  1  1  1  is MH0547 darken as  10, then you should  then you should write 
C  C  2  2  2  2  follows :  darken as follows :  and darken the circles 
D  D  3  3  3  3  as follows : 
E  E  4  4  4 
CLASS  ROLL NO. 
F  F  5  5  5 
1  0  5  8  7 
G  G  6  6  6  6 
H  7  7  7 
Darken  0  0  0  0 
the circle  Darken  1  1  1  1 
I  I  8  8  8  8  the circle 
2  2  2  2  2 
J  J  9  9  9  9 
3  3  3  3  3 
K  K 
4  4  4  4  4 
L  L 
5  5  5  5 

6  6  6  6  6 
N  N 
7  7  7  7 
O  O  6. GENDER 
8  8  8  8 
P  P  If you are a boy, 
9  9  9  9  9 
Q  Q  then darken 
R  R  Male circle 
S  S 
T  T  GENDER 
U  U  CORRECT  WR ONG 
way to darken  way to darken 
V  V  MALE  FEMALE 
the circle  the circle  P ×
W  W 
X  X 
Y  Y 
Z  Z 
7.  If your choice for Answer 1 is C, then you should darken the circle as follows :  1. 

MARK YOUR AN SWERS WITH H B PENC IL/BALL POINT PEN (BLUE/B LACK) 

1.  2.  3.  4.  5. 


6. 7. 8.  9.  10. 
11.  12.  13.  14.  15. 
16.  17.  18.  19.  20. 
21.  22.  23.  24.  25. 

ANSWER  KEYS 
1.  (A)  2.  (C)  3.  (A)  4.  (B)  5.  (B)  6.  (B)  7.  (C) 
8.  (C)  9.  (C)  10.  (D)  11.  (C)  12.  (B)  13.  (C)  14.  (C) 
15.  (C)  16.  (A)  17.  (D)  18.  (C)  19.  (A)  20.  (D)  21.  (B) 
22.  (B)  23.  (D)  24.  (D)  25.  (B)

www.CentumSure.com