Sie sind auf Seite 1von 6

Republic of the Philippines

Department of Education
Division of Davao City
CROSSING BAYABAS NATIONAL HIGH SCHOOL
Neptune Street, Crossing Bayabas, Toril, Davao City

SENIOR HIGH SCHOOL


SECOND QUARTER EXAMINATION
First Semester, SY: 2019-2020
OCTOBER 14-15, 2019

ORAL COMMUNICATION IN CONTEXT 1

General Instructions
1. Read all instructions carefully.
2. SUPERIMPOSITIONS AND ERASURES are considered wrong.
3. Cheating will merit failure in this examination besides other disciplinary actions.

Begin here!

Multiple Choice: Read each item carefully. Choose the letter that corresponds to the BEST
answer. Write your answer on the space provided.

____1. This is an utterance that a speaker makes to achieve an intended effect. Some of the functions
which are carried out using this are offering an apology, greeting, request, complaint, invitation,
compliment, or refusal.

a. Speech act b. Locutionary c. Illocutionary d. Perlocutionary

____2. This act happens with the utterance of a sound, a word, or even a phrase as a natural unit of
speech.

a. Speech act b. Locutionary c. Illocutionary d. Perlocutionary

____3. This act is seen when a particular effect is sought from either the speaker, the listener, or both.
The response may not necessarily be physical or verbal.

a. Speech act b. Locutionary c. Illocutionary d. Perlocutionary

____4. This act is not just saying something itself, but the act of saying something with the intention of:
stating an opinion, confirming, or denying something , making a prediction, a promise, a request,
issuing an order or a decision and giving an advice or permission.

a. Speech act b. Locutionary c. Illocutionary d. Perlocutionary

____5. You and a friend are talking about a television show that you both watched the night before. You
say, "what did you think about Luke's reaction to Laura's news?"

a. Speech act b. Locutionary c. Illocutionary d. Perlocutionary

For items 6-10, Identify what type of illocutionary act is being used by each statement. Choose your
answer in the box below.

a. directive b. commissive c. expressive d. declaration

____6. A father says to his child, “Why don’t you spend less time watching TV?”

____7. A child says to her playmate, “Yippee–cookies!!.”

____8. A priest says over an infant, “I baptize you in the name of . . .”

____9. A passerby says to a motorist with a flat tire, “Let me help you with that.”

____10. A parent says to her child, “I forbid you to leave your room.”

1|Page
____11. Speaker carries to collaboratively and productively establish a topic. Basically, when you employ
this strategy, you try to open a topic with the people you are talking to

a. Restriction b. Turn-taking c. Topic control d. Nomination

____12. Refers to any limitation you may have as a speaker. On some cases of communication, there's
instructions that must be followed. Those instructions confine you as a speaker and limit what you
can say

a. Restriction b. Turn-taking c. Topic control d. Nomination

____13. Pertains to the process by which people decides who take the conversational floor. Primarily, the
idea is to give all communicators a chance to

a. Restriction b. Turn-taking c. Topic control d. Nomination

____14. Covers how procedural formality or informality affects the development of topic in conversation

a. Restriction b. Turn-taking c. Topic control d. Nomination

____15. Involves moving from one topic to another. It is where one part of a conversation ends and where
another begins

a. Topic shifting b. Turn-taking c. Topic control d. Repair

____16. Refers to how speaker address the problems in speaking, listening and comprehending that they
may encounter in a conversation

a. Topic shifting b. Termination c. Topic control d. Repair

____17. Refers to the conversation participants' close initiating expressions that end a topic in a
conversation

a. Topic shifting b. Termination c. Topic control d. Repair

____18. “Do you have anything to say?”

a. Nomination b. Turn-taking c. Topic control d. Termination

____19. “One of the essential lessons I gained from the discussion is the importance of sports and
wellness to a healthy lifestyle.”

a. Nomination b. Turn-taking c. Restriction d. Topic Shifting

____20. “Excuse me? I think we should speak one at a time, so we can clearly understand what we want
to say about the issue.”

a. Nomination b. Turn-taking c. Restriction d. Topic Shifting

____21. “Go on with your ideas. I’ll let you finish first before I say something.”

a. Topic Control b. Turn-taking c. Restriction d. Topic Shifting

____22. “Have you heard the news about the latest achievement of our government?”

a. Nomination b. Turn-taking c. Restriction d. Topic Shifting

____23. “Best regards to your parents! See you around!”

a. Topic Control b. Termination c. Restriction d. Repair

____24. “Good to see you. Anyway, I came to visit you because I want to personally offer apologies for
what I did yesterday.”

a. Nomination b. Turn-taking c. Topic control d. Termination

____25. “Sorry, I can’t decide on that now. I am still focused on my writing assignment. Let’s talk next
time, okay?”

a. Nomination b. Turn-taking c. Topic control d. Termination

2|Page
____26. This type of speech aims to get the listeners to know more about the topic. It is designed to
enlighten or to instruct, as well as to increase their knowledge and understanding about the
topic.

a. Demonstrative b. Informative c. Persuasive d. Entertainment

____27. This type of speech aims to influence the judgement, decision, and perspective of listeners on a
certain topic or to convince them to do a particular set of actions.

a. Demonstrative b. Informative c. Persuasive d. Entertainment

____28. A specific type of speech in which the speaker has a goal of convincing the audience to accept
his or her point of view. The speech is arranged in such a way as to hopefully cause the
audience to accept all or part of the expressed view audience.

a. Demonstrative b. Informative c. Persuasive d. Entertainment

____29. The primary purpose of a speech to entertain is to have the audience relax, smile and enjoy the
occasion. The speech should have a central theme or a focus. A series of jokes will NOT work
well for this type of speech

a. Demonstrative b. Informative c. Persuasive d. Entertainment

____30. “Before you cook your pasta, be sure to add a teaspoon of vegetable oil in your pot of water.”

a. Demonstrative b. Informative c. Persuasive d. Entertainment

____31. Parents should send their children away to boarding school during their high school years.
Students will get the opportunity to learn responsibility. Parents will begin to respect the
independence of their children. Lastly, boarding school teaches students how to think more
critically without the crutch of their familiar surroundings.

a. Demonstrative b. Informative c. Persuasive d. Entertainment

____32. Jim is my best friend, so I don't know why he chose me to give the toast today. I have so many
funny stories to tell that this birthday celebration may turn into a roast.

a. Demonstrative b. Informative c. Persuasive d. Entertainment

____33. As the President of the Philippines it is my responsibility to keep you informed about the state of
the country's economy.

a. Demonstrative b. Informative c. Persuasive d. Entertainment

____34. Which of the following is an example of an informative speech?

a. An explanation why uniforms should be banned

b. An instructional video

c. A morning announcement

d. A toast at a wedding

____35. Which of the following is not an example of a demonstrative speech.

a. How to make Kool aid

b. Steps to create a Powerpoint presentation

c. Ways to earn an A in math class

d. Why teachers should get paid the same as doctor

____35. What is the purpose of informative text?

a. To persuade you to buy something.

b. To describe how a scene might look in a novel.

c. To provide clear facts about something.

d. To tell you how to do something.

3|Page
____36. The following passage is an example of informative text: true or false?

Davao City Public Library:

What can I borrow or hire?

There is a large collection of books including paperbacks, non-fiction books, ‘talking books’,
books in large print and books in languages apart from English. Up to 6 items can be borrowed
for 3 weeks.

a. True b. False

____37. What is this text passage trying to persuade you to do?

CLEAR YOUR DEBTS FAST! Do you owe more money than you are making?

Do you have lots of different debts?

It’s quick and easy to apply and you could get the money within just 2 days! Yes that’s right 2
days, so why waste time. So, if you want to clear your debts, make home improvements, go on a
holiday or just buy something you’ve always wanted call us now on 0900900 7895 2369.

a. To go on holiday.

b. To make some home improvements.

c. To take out a loan with the advertising loan company.

d. To buy something you’ve always wanted.

____38. Which of the following is a good way to find your style?

a. Create personal examples.

b. Copy the style of someone famous.

c. Take jokes and stories to use from a book.

d. Dress as you would for a job interview.

____39. In a delivering a speech, why do you want to capture your audience’s attention in your
introduction?

a. Because it helps create a bond between you and the audience.

b. Because it provides motivation for the audience to pay attention.

c. Because it makes your presentation more exciting.

d. All of the above.

____40. Anxiety over public speaking can be reduced by:

a. Preparing well ahead of time.

b. Becoming familiar with the technology in your presentation.

c. Presenting a familiar subject.

d. All of the above

____41. When a speaker gives a speech without prior planning or preparation, it is a(n):

a. Impromptu b. Manuscript c. Memorized d. Extemporaneous

____42. How would an audience member know that a speaker was giving an extemporaneous speech?

a. The speaker uses a few notes to look at and talks in a conversational tone.
b. The speaker has a manuscript that is read directly to the audience.
c. The title 'Extemporaneous Speaker' is listed by his/her name in the program.
d. The speaker uses no notes and recites a memorized text.

4|Page
____43. James is worried that giving a memorized speech may be boring. What advice could you give
him to make sure it isn't?

a. Give the speech as quickly as possible so that audience members will have to focus to keep
up
b. Give the audience a copy of the speech text so they can follow along and notice if you make a
mistake
c. Focus only on getting the lines right and not on the audience's response to the speech
d. Relax, breathe, and write the speech in language that is familiar

____44. Which of the following is NOT a guideline for effective impromptu speaking?

a. Memorize key phrases b. Draw upon personal knowledge


b. Be brief d. Consider your audience
____45. Which of the following is NOT a general purpose/function for giving a speech?
a. to inform b. to decide c. to persuade d. to entertain
____46. When searching for vivid words, which resource is most appropriate?
a. Encyclopedia b. Thesaurus c. Rhyming guide d. Dictionary
____47. Which of the following is NOT a technique to manage speaker anxiety?
a. Focus on your anxiety
b. Focus on your message
c. Take advantage of opportunities to speak
d. Focus on your audience

____48. Which one of the following is NOT a strategy to use in the introduction of a speech?
a. Asking a question.
b. Telling a short story.
c. Offering a recommendation.
d. Presenting an interesting fact.
____49. All of the following are ways that speakers can get feedback EXCEPT:
a. Have a presentation videotaped.
b. Ask friends or colleagues for a critique of the speech.
c. Ask listeners to fill out evaluation forms after the speech
d. Ask listeners to raise their hands whenever they spot a mistake.
____50. The first step in structuring a speech should be
a. Writing out the introduction.
b. Arranging main points in the most effective order.
c. writing out the body of the speech.
d. determining your main points

----------------------------------------------------Examination ends here-----------------------------------------------

“Wise men speak because they have something to say; Fools because they have
to say something.”- Plato

5|Page
Key Answers

1. A
2. B
3. D
4. C
5. B
6. A
7. C
8. D
9. B
10. A
11. D
12. A
13. B
14. C
15. A
16. D
17. B
18. B
19. A
20. B
21. B
22. A
23. B
24. A
25. D
26. B
27. C
28. C
29. D
30. A
31. C
32. D
33. B
34. C
35. D, 35. C
36. A
37. C
38. A
39. D
40. D
41. A
42. A
43. D
44. A
45. B
46. D
47. A
48. C
49. A
50. A

6|Page