You are on page 1of 1

Question Paper Bank- TQM

1. What are the benefits of TQM? Mention atleast 5. ( Ans: pg 4,5 )


2. Explain Juron’s Quality Trilogy ( Ans: pg 46)
3. What are the principles of TQM. Comment ( Ans: 8,9,10)
4. Dr Deming proposed the Famous “14 Points” for organizations aiming to be quality-
focussed. Comment on any 5 of them ( Ans: See attached doc )
5. Briefly describe the 7 QC tools and its benefits ( Ans: Pg 58,59 )
6. What are the typical Waste/non-value add activities that Kaizen addresses ( Ans: See
attached doc)
7. What are the main obstacles in implementing TQM ( Ans pg 26—1.7)
8. What are the areas of focus( process categories ) pertaining to the “Malcolm Baldridge
National Quality Award model”? (Ans: Pg 11)
9. What are the elements of TQM strategy? ( Ans: Pg 17 )
10. What are the benefits of a strong 5S implementation program ( Ans: Pg 51 )
11. What is Kaizen? What are its primary principles and elements?( Ans: Pg 48 )
12. Define JIT and its implementation process ( Ans: Pg 93 )
13. Service industries have special requirements that the manufacturing system bias TQ
cannot fulfill. Mention any 4 important requirements and dimensions of service
quality( Ans Pg 110)
14. ISO9001 QMS prescribes eight Quality Management Principles as a guide for forming
and managing the system. Briefly describe 5 of them. ( Ans: Pg124 )
15. Briefly describe the intent of the Quality Policy in an organization implementing
ISO9001.( Ans: Pg 128 )
16. What is the role of the Management Representative in an organization implementing
ISO9001? ( Ans: Pg 128)
17. What aspects are covered in ISO9001 standard clause 6- Resource Management. Briefly
explain ( Ans: Pg 129 )
18. What is the purpose of carrying out an Internal Quality audit in an organization? What
are the rules for choosing an Internal Quality auditor ( Ans: Pg130, 135)
19. What are the purposes of implementing a good Documentation and Record system in the
context of ISO9001? What are the various levels( Levels1-4 ) in classifying a
Documentation system( Ans: Pg 131 )
20. What areas are in the scope of a Management Review? ( See notes )
21. What is the basis for setting Quality objectives? ( see notes )
22. Differentiate between corrective action and preventive action ( see notes )
23. Briefly explain what is a Pareto diagram, and its uses and benefits ( Ans: Pg 65 )
24. What are the benefits of using Cause-effect diagram? Draw a typical Cause-effect
diagram and label them appropriately)( Ans Pg 66, fig 3.9)
25. Calculate mean and standard deviation for the following data.:

8,4,7,8,9,10,2,8,7

Ans: ( look for working and arriving at answer : 7 and standard deviation of 2.5 )

26. What are the benefits of SPC and what “causes” do they address? ( Pg 72 )
27. Differentiate between run charts and control charts. What are the limitations of run
charts ( Ans: pg62,68 )
28. Briefly state what “six sigma” is? Contrast a “3-sigma” process with a “6-sigma”
process.( Ans : pg 85 )
29. What are the typical phases in six sigma deployment( Ans: Pg 85 )
30. What are the four categories for classifying “Cost of Poor Quality”( Ans Pg 90 )
31. Briefly explain FMEA, and draw a typical table used as a FMEA format( See notes, and
Pg 39 )