Sie sind auf Seite 1von 10

Republic of the Philippines

DEPARTMENT OF EDUCATION
Region I
PANGASINAN DIVISION II
Binalonan

FOURTH PERIODIC EXAMINATION IN ENGLISH 9

Name: __________________________________________________________ SCORE


Section: ___________________________________Date: ________________

I. Listening: Listen to your examiner as he or she reads the listening text twice.
After the second reading, identify whether the statements below are TRUE or
FALSE according to the text listened to. Write your answers on the blank.
_______1. Happiness is understood by many.
_______2. There are people who gain happiness and there are some who lose it.
_______3. Few never experienced it at all.
_______4. Happiness is easily found.
_______5. One may attain happiness in spite of some unfortunate experience in life.
II. Speaking: Encircle the letter that corresponds to your answer.
6. Which of the following words is stressed in the second syllable?
a. adventure b. comfortable c. intimacy d. antecedent
7. Guided by the stress indicated, which of the following utterances expresses a
question that asks if it is really a TV commercial not radio.
a. This is a TV commercial?
b. This is a TV commercial?
c. This is a TV commercial?
d. This is a TV commercial?
8. Which of the following sentences uses the word record as a noun.
a. The teachers record their students’ scores
b. The record shows that he is often absent
c. The bookkeeper’s job is to record the accounts or transactions of a
business.
d. They record some evidences of the crime.
9. Which of the following words has a diphthong?
a. boil b. ban c. birth d. beast
10. The following words contain [ɵ] or soft th except _______
a. thin b. these c. thaw d. theme
III. Vocabulary: Read each sentence carefully and get the meaning of the italicized
word from the context. Encircle the letter of the correct answer.
11. She was a large woman with a large purse that had everything in it. It had long
strap and she carried it slung across her shoulder.
In American English, a purse is also the same as a _______.
a. Travelling bag b. wallet c. handbag
12. “Then, I won’t turn you loose,” said the woman. She did not release him.
If you hold a boy and turn him loose, you:
a. Allow him to move freely after you restrained him from movement
b. Let him escape easily
c. Ask him to stay cool and relaxed
13. He would make a dash for it down the hall. He could run, run, run.
If you dash, you ______.
a. Make a sudden turn around
b. Go there quickly and suddenly
c. Walk hurriedly
14. He looked as if he were fourteen or fifteen, frail and willow-wild in tennis shoes
and blue jeans.
Someone who is frail is ________.
a. untidy b. rude c. thin
15. “I want a pair of blue suede shoes,” said the boy.
Suede shoes are made of ____________.
a. Leather b. rubber c. plastic
16. When King asserts that a horror movie is reactionary, he means that it is _____.
a. dynamic b. conservative c. revolutionary
17. Don’t trust him. You scarcely know him.
a. hardly b. exactly c. reasonably
18. I wish he would go away. I don’t need a watchdog to look after me.
a. a person who works b. nonsense person
c. person who monitors the safety of others
19. The painting of Mona Lisa is Leonardo Da Vinci’s masterpiece.
a. a material used to create b. a work of outstanding artistry
c. a covering as a desguise
20. He was a dull speaker. The audience grew tired of his speech.
a. a foolish talk b. incomprehensible c. lacking interest or excitement

IV. Reading: Read each of the selections and questions that follow. Choose the letter
of the correct answer from the given choices.

The sky was crimson and tree- scattered fields stretching out into the
distance were like a red sea. Golden grains dropped heavily, ready for
gathering. They were artistically colored by the sunlight that flooded the sky.
A flock of chirping birds were flying in to roost. Along the palay- scented
path, a man carrying a plow and leading the carabao walked homeward at
peace with the world. A church bell ringing from afar found its way to him.

21. What time of day is it?


a. dawn b. twilight c. noontime d. siesta time
22. What season of the year is it?
a. plow time b. planting season c. harvest time d. fiesta time
23. Where is the scenery most likely to be found?
a. in a metropolis b. in an urban area
c. in a semi-urban area d. in a rural area
24. What does sentence 4 imply?
a. that the birds are going to rest for the night
b. that the birds will look for food
c. that the birds will hatch their eggs
d. that the birds are going to fly away
25. Who is referred to in sentence 5?
a. a laborer b. a harvester c. a farmer d. a butcher
26. How does man feel in Sentence 5?
a. hopeful b. optimistic c. happy d. contented

For too many years, contamination and pollution has been allowed to
happen. People have littered their surroundings. Factories have let their smoke rise
into the air, coloring and obscuring vision. Rivers have been made receptacles of
all kinds of waste which have killed aquatic plants and animals.

27. All kinds of pollution are mentioned in the passage except ___.
a. soil b. noise c. water d. air
28. Our waterways have become polluted because of ____
a. overcrowding in the metropolis b. reclamation projects of the government
c. improper garbage disposal d. lack of anti-pollution device in factories
Our earth is only a speck in the universe but it is a very special part. For our
earth is largely made up of forms of matter that are rare in the universe. The
universe has stars as hot as 35, 000,000 ˚F. It has empty spaces as cold as 459.6˚F.
But our earth has just the right temperature for the rare and delicate forms of matter
such as the plants and animals. It is the most important to man, of course, who can
look at the world around him- from the tiniest living things in a drop of water to the
vastness of the universe… and marvel at its wonders.

29. What is the paragraph mainly about?


a. how man looks upon the earth and the vastness of the universe
b. why there is life on earth unlike in the other parts of the universe
c. how the earth differs from other parts of the universe
d. why the earth is important in spite of its small size
30. Which is a good title for the selection?
a. Life on Earth B. Earth- A Unique Planet
c. Our Home Planet c. Beautiful Earth

V. Grammar
A. Voices of Verbs
A.1. Directions: Identify whether the verb in each sentence is ACTIVE or
PASSIVE. Write your answers on the blanks.
____________31. I paid the man thirty- five hundred dollars down on the house.
____________32. Mama trusts Walter.
____________33. The company made a huge profit.
____________34. Suicide was committed.
____________35. We weren’t brought up to grub for money.

A.2. Directions: Read the questions carefully. Encircle the letter of the correct
answer.
36. Which of the following sentences is a passive construction?
a. I wonder why you polish the car so carefully.
b. Joed polished the car.
c. The car is driven by Zandree.
d. The traffic enforcer calls the driver’s attention.
37. The following sentences are active except ____________.
a. Every mother dreams big for her children.
b. Parents save money for their family.
c. The father works very hard abroad to earn more income.
d. The children’s future is secured.
38. Which of the following is the past perfect passive form of the verb, write.
a. written b. has written c. had witten d. had been written
39. Which of the sentences below is the active construction of the given passive
construction?
“Death of a Salesman was written by Arthur Miller.”
a. Arthur Miller writes Death of a Salesman.
b. Arthur Miller wrote Death of a Salesman.
c. Arthur Miller has written Death of a Salesman.
d. Arthur Miller had written Death of a Salesman.

40. Which is the passive construction of the following sentence?


“ A broken family creates tension.”
a. Tension is created by a broken family.
b. Tension was created by a broken family.
c. Tension is being created by a broken family.
d. Tension has been created by a broken family.
41- 45. Encircle the correct form of the verb to complete each of the
sentences below?

41. “I __________ by the laboratory result yesterday.”

a. am bothered b. was bothered c. were bothered d. had been bothered

42. Sibling rivalry __________ by two brothers


a. was created b. were created c. am created d. are created
43. Sufferings and frustrations _________ by some successful men in our time.
a. is experienced b. were experienced
c. was experienced d. has been experienced
44. Willy __________ when he saw Linda mending her stockings.
a. is angered b. was angered c. has been angered d. were angered
45. The largest financial crisis of the 20th century ___________ by the Great
Depression.
a. is formed b. has been formed c. was formed d. were formed

B. Direct Speech and Indirect Speech

B.1. Directions: Encircle the letter of the correct indirect/reported speech of each
of the given direct speeches.

46. Via says, “I am the Vice President of the association.”


a. Via says that she was the Vice President of the association.
b. Via says that she is the Vice President of the association.
47. Jenny said, “The students submit their projects on time”
a. Jenny said that the students submitted their projects on time.
b. Jenny said that the students submit their projects on time.
48. Mr. Mendoza told his students, “Report to me at 2:00 P.M.”
a. Mr. Mendoza told his students to report to him at 2:00 P.M.
b. Mr. Mendoza told his students that they will report to him at 2:00 P.M.
49. Xarex asks his friends, “What are your plans?”
a. Xarex asks his friends what are their plans.
b. Xarex asks his friends what their plans are.
50. The teacher said to her students, “Filipinos have close family ties”
a. The teacher said to her students that Filipinos had close family ties.
b. The teacher said to her students that Filipinos have close family ties.

B.2. Directions: Transform the following direct speeches to indirect speeches by


filling in the blanks with correct and appropriate words.

51-52. The adviser advised the students, “Improve your grades and your
behavior”

The adviser advised the students _________ improve _______ grades and
their behavior.

53-54. The applicants said, “We go to the office of the President.”

The applicants said that _________ _________ to the office of the


President.
55-56. Linda said, “People had to move somewhere.”

Linda said ________ people ________ to move somewhere.

57-58. Biff said, “I can’t focus on my job.”

Biff said that ___________ ___________ focus on his job.


59-60. Theo asks his students, “ Are you joining the field trip?”

Theo asks his students ___________ ___________ are joining the field
trip or not.

C. Modals
Directions: Encircle the appropriate modal to complete each of the sentences
below.
61. ________ you speak any foreign language?
a. May b. Can c. Have
62. Where’s Nick? He ________ be in his office.
a. will b. should c. might
63. Take an umbrella. It ______ rain later.
a. has to b. must c. might
64. You look tired. You _______ go to bed.
a. should b. are to c. will
65. ______ it be true?
a. Must b. May c. Can
66. You _________ smoke so much. It’s bad to your health.
a. can’t b. shouldn’t c. won’t
67. I _______ believe that you failed your test!
a. can’t b. shouldn’t c. may not
68. You have such a beautiful voice! You ______ sing for us!
a. should b. can c. might
69. Jane was so tired. She ______ have worked days and nights.
a. should b. must c. need
70. When I was young, I ________ drink milk before bedtime.
a. would b. must c. could

D. Descriptive Words
Directions: Underline the descriptive word used in each of the following
sentences and identify whether it is adjective or adverb. Write your answers
on the blanks.
_______71. I watched an entertaining movie.
_______72. The funny characters made me laugh.
_______73. The scenes in the movie were creatively directed.
_______74. The story was originally created.
_______75. I wish I could produce a comical play.

VI. Literature
A. Directions: Encircle the letter of the interpretation that most faithfully
expresses the meaning of the first statement.
76 From the cradle to the grave is but a day.
a. The baby died one day after it was born.
b. The distance between the cradle and the grave is only one day’s walk
c. Life is short
77. Before the sun rises, you see the glimmer of its rays.
a. Dawn comes before sunshine
b. Our future is foreshadowed by our present inclinations
c. If you see a chance, take it so that you will be successful.
78. The silence is deafening.
a. Silence can cause deafness.
b. The deaf can’t hear anything.
c. The silence is so deep that nothing can’t be heard.
79. “Love’s not Time’s fool”
a. A The passage of time does not make love fade.
b. Time cannot fool love.
c. The passage of time does not make love seem foolish.
80. “We are not sure of sorrow, and joy was never sure”
a. Life is full of joy and sorrow.
b. Joy and sorrow don’t last.
c. There is nothing certain in life.
B. Directions: Below are statements to be completed and questions to be
answered. Read them carefully and encircle the letter that corresponds to your
answer.
81. What a place! Cockroaches everywhere, cobwebs and dust thick enough
to plant potatoes in!” The tone expressed is ______.
a. bitterness b. disgust c. pride d. admiration
82. “Why should we live with such a hurry and waste life? We are
determined to be starved before we are hungry. Men say that a stitch in time
saves nine, and so they make stitches today to save nine tomorrow.” The
writer’s attitude toward his subject is ________.
a. apologetic b. sarcastic c. mocking d. bitter
83. Furiously I slam crimson
With a loud- sounding whack!
Whirling lines and crooked arrows
Jagged scarlet flames
With orange, purple, black
The passage has what kind of mood/ atmosphere?
a. Horror b. scorn or anger c. somberness or gloom d. exultation
84. “ My heart is like a singing bird whose nest is in a watered shoot…” this
line is an example of ________
a. metaphor b. simile c. personification d. oxymoron
85. Oh Death! Where is thy sting! What figure of speech is used in the given
line?
a. hyperbole b. irony c. apostrophe d. metonymy
86. To whom did Mama express this line, “I ain’t never stop trusting you. Like I
ain’t never stop loving you.”?
a. Ruth b. Walter c. Beneatha d. Travis
87. What kind of business doesn’t Mama like Walter to invest in?
a. liquor b. illegal drugs c. welding shop d. grocery store
88. He was an aging salesman who worked for thirty-four years with a company,
was laid off and was going through some personal and financial difficulties
a. Ben b. Willy c. Biff d. Bernard
89. He was Willy’s older brother who made a fortune in the African jungle by the
time he was 21years old.
a. Bernard b. Ben c. Biff d. Charley
90. The eldest of the Loman’s boys who had difficulty finding a stable job.
a. Bernard b. Ben c. Biff d. Charley
91. It is the conversation that takes place among characters in a drama.
a. script b. narration c. dialogue d. mime
92. These refer to decorations that have no function on a set but are merely placed
there to look good
a. casters b. personal props c. green rooms d. call boards
93. An object normally worn on the face, typically for protection, disguise,
performance, or entertainment.
a. helmet b. wagon c. mask d. make up
94. This refers to any work of theater, such as a staged play, musical, comedy, or
drama produced from a written book or script.
a. stage production b. film c. role play d. playbill
95. It is like a division of an act, in which a certain of the play unfolds, usually
separated by location or time.
a. one- act play b. scene c. act d.theater

VII. Writing: Answer the question below briefly but intelligently. You may use
modals in composing your answer. (5 points)

What make/s a man complete?

“ Failure to prepare is preparing yourself to fail”

GOD BLESS YOU!


Prepared by:

MADONNA A. PEREZ
T-III, BVANHS

Checked by:

GLORIA I. PERNES, PH.D.


Head Teacher III

Noted:

ROBERTO B. QUEZON, ED. D.


Principal IV

Approved:

ELY S. UBALDO, ED. D.


EPS-I, English

CORNELIO R. AQUINO, ED. D.


Chief Education Supervisor
Curriculum Implementation Division

ATTY. DONATO D. BALDERAS, JR.


Schools Division Superintendent

.
Listening Text

I. Listening: Listen to your examiner as he or she reads the listening text twice. After
the second reading, identify whether the statements below are TRUE or FALSE
according to the text listened to. Write your answers on the blank.

Happiness is one subject everyone thinks about but few seems to understand.
Some gain happiness and keep it. Others momentarily grasp it, then lose it. A few never
experienced it at all. Yet, however elusive happiness may be, it is attainable no matter
how miserable you may have been in the past.

Listening Text

I. Listening: Listen to your examiner as he or she reads the listening text twice. After
the second reading, identify whether the statements below are TRUE or FALSE
according to the text listened to. Write your answers on the blank.

Happiness is one subject everyone thinks about but few seems to understand.
Some gain happiness and keep it. Others momentarily grasp it, then lose it. A few never
experienced it at all. Yet, however elusive happiness may be, it is attainable no matter
how miserable you may have been in the past.

Listening Text

I. Listening: Listen to your examiner as he or she reads the listening text twice. After
the second reading, identify whether the statements below are TRUE or FALSE
according to the text listened to. Write your answers on the blank.

Happiness is one subject everyone thinks about but few seems to understand.
Some gain happiness and keep it. Others momentarily grasp it, then lose it. A few never
experienced it at all. Yet, however elusive happiness may be, it is attainable no matter
how miserable you may have been in the past.

Listening Text

I. Listening: Listen to your examiner as he or she reads the listening text twice. After
the second reading, identify whether the statements below are TRUE or FALSE
according to the text listened to. Write your answers on the blank.

Happiness is one subject everyone thinks about but few seems to understand.
Some gain happiness and keep it. Others momentarily grasp it, then lose it. A few never
experienced it at all. Yet, however elusive happiness may be, it is attainable no matter
how miserable you may have been in the past.

Listening Text

I. Listening: Listen to your examiner as he or she reads the listening text twice. After
the second reading, identify whether the statements below are TRUE or FALSE
according to the text listened to. Write your answers on the blank.

Happiness is one subject everyone thinks about but few seems to understand.
Some gain happiness and keep it. Others momentarily grasp it, then lose it. A few never
experienced it at all. Yet, however elusive happiness may be, it is attainable no matter
how miserable you may have been in the past.
Republic of the Philippines
DEPARTMENT OF EDUCATION
Region I
PANGASINAN DIVISION II
Binalonan

FOURTH PERIODIC EXAMINATION IN ENGLISH 9

KEY ANSWER
I. Listening B.1.
1. True 46.B
2. True 47. A
3. True 48. A
4. False 49. B
5. True 50. B
II. Speaking B.2.
6. A 51- 52. to, their
7. C 53-54. they, went
8. B 55-56. that, had
9. A 57-58. he, couldn’t
10. B 59-60. whether, they
III. Vocabulary C.
11. C 61.B
12. A 62.C
13. B 63. C
14. C 64. A
15. A 65. C
16. B 66. B
17. A 67. A
18. C 68. A
19. B 69. B
20. C 70. A
IV. Reading D.
21. B 71. Adjective- entertaining
22. C 72. Adjective- funny
23. D 73. Adverb- creatively
24. A 74. Adverb- originally
25. C 75. Adjective- comical
26. D VI. Literature
27. B A.
28. C 76. C
29. A 77. B
30. C 78. C
V. Grammar 79. A
A.1. 80. C
31. ACTIVE B.
32. ACTIVE 81. B
33. ACTIVE 82.B
34. PASSIVE 83.B
35. PASSIVE 84.B
A.2. 85.C
36. C 86.B
37. D 87. A
38. D 88.B
39. B 89.B
40. A 90.C
41. B 91.C
42.A 92.B
43. B 93.C
44. B 94.A
45. C 95.B
VII. Writing
Answers vary.