Sie sind auf Seite 1von 12

Aq.

R & E_set E

1. Which of the following group does represent coelenterates?


a. Maendra cerebrum, planula, Physallia sp., Aurea aurita
b. Panulirus sp., Euphusia superba, Neptunus pelagicus, Scylla serrata
c. Cerberus rhynchops, Lapicauda sp., Pelanus platurus
d. Tridacna gigas, Conus gloria maris, Pisidium, Loligo edulis

2. Which of the following does not belong to the group?


a. Cymodocea rotundata b. Halymenia
c. Hypnea d. Codium

3. Sponges are the simplest many-celled animals with two cell layers usually supported
by __________?
a. silica b. calcareous skeleton
c. spicules d. leathery body

4. Which of the following statements correctly describes sponges being hermaphroditic


animals?
a. they develop larvae capable of swimming
b. they change their reproductive strategies simultaneously
c. they are sessile
d. they fertilize their own eggs

5. Morphologically, most adult echinoderms have bodies that are divided into five equal
rays or arms, this describes echinoderms as _____________.
a. bilateral organisms b. has firm and immovable bodies
c. asymmetrical d. radially symmetrical

6. The varied body structures of echinoderms are attributed to the amount of mineral
matters deposited in the body wall. Which of the following echinoderms has tubercles
as body wall covering?
a. Acanthaster planci b. Tripneustis gratilla
c. brittle star d. Holothuria scabra

7. Sea cucumbers are sausage-like holothurians that have a rubbery body without bony
skeleton but contain few scattered calcareous supporting elements called _________?
a. spicules b. ossicles
c. silica d. nodules

8. Most fishes has swim bladder as organ of balance, sea urchin also has their own
special organ for balancing called ___________?
a. sphaeridia b. ambulacral area
c. Aristotle’s lantern d. osicles
Aq. R & E_set E

9. This refers to a complex structure consisting of five converging jaws and accessory
ossicles or bone-like parts of sea urchin as their chewing apparatus -
a. sphaeridia b. ambulacral area
c. Aristotle’s lantern d. osicles

10. The shells of gastropods are lime in nature, these lime materials are secreted by
______________?
a. muscular foot b. mantle
c. gonads d. tubercles

11. Which of the following does not belong to a group of highly developed mollusk with
a head partly surrounded with prehensile tentacles and equipped with highly developed
camera-type eyes and a shell inside?
a. Octopus vulgaris b. Loligo edulis
c. Thysanotheutis rhombus d. all of these

12. Shellfish that is bilaterally symmetrical with one foot -


a. Haliotis asinine b. Cassis cornuta
c. Lambis lambis d. Anadonta edentula

13. These are group of marine invertebrates peculiar for not having excretory organ -
a. Cnidarians b. Pelecypods
c. Echinoderms d. Teleost

14. Cuttlefish belongs to class _______________?


a. Cephalopoda b. Hydrozoa
c. Gastropoda d. Anthozoa

15. “Banagan” -
a. Sponges b. Crabs
c. Crayfish d. Lobster

16. Which of the following group contains phycoerythrin as dominating pigment?


a. Hydroclathrus, Turbinaria b. Gelidiella, Halymenia, Hypnea
c. Caulerpa, Codium, Enteromorpha d. Enteromorpha, Monostroma, Ulva

17. Some red seaweed shed their red pigmentation when growing on shallower water.
What would be the best explanation for this situation?
a. because the destructive rays of the sun turns the red pigment to green
b. because the red seaweed enhanced its pigment so it can photosynthesize
c. because shallower waters is where green pigment did occurs
d. because the sun rays cause some destruction to red pigment giving way to green
pigment to arise
Aq. R & E_set E

18. Are group of marine plants without true vegetative parts -


a. aquatic halophytes b. seaweeds
c. microalgae d. seagrasses

19. Sea vegetable being peculiar for its varied-shaped ramuli of terminal branchlets -
a. lato b. Codium
c. po-poklo d. bal-balulang

20. Edible specie of chlorophycae with branched and cylindrical thalli -


a. Monostroma b. Ulva
c. po-poklo d. ar-arucip

21. Edible seaweed having focuxanthin pigments characterized by its slimy thallus and
net-like morphologically -
a. bal-balulang b. lusay
c. aragan d. Sargassum

22. Phycoerythrin pigmented sea vegetable being considered as the most expensive
among seaweeds found in the country.
a. aragan b. po-poklo
c. ar-arucip d. gamet

23. Which of the following pairs correctly represents the country’s main sources of
carrageenan?
a. Eucheuma and Kappaphycus b. Eucheuma and Kapapphycus
c. Eucheuma and Gracilaria d. Porphyra and Eucheuma

24. An important phycocolloid called agar is extracted from gulaman-dagat, this


seaweed has . . .
a. phycoerythyrin pigment b. chlorophyll pigment
c. focuxanthin pigment d. phycobilin pigment

25. Gelidiella, a wiry seaweed which loses its dark reddish coloration and becomes
bleached when dried yield agar and processed into home-made gelatin, has been
known locally as . . .
a. aragan b. lato
c. kulot d. bal-balulang

26. The major seaweed producing provinces are the following except -
a. Basilan b. Tawi-tawi
c. Zamboanga d. ARMM

27. Are submerged flowering plants which serve as pasture for Chelonia mydas?
a. Thalassia b. Zostera
Aq. R & E_set E

c. Cymodocea d. Halodule

28. Sea snake has been regarded as the most venomous snake on Earth, what type of
adaptation does these organisms has been famous of?
a. Batesian mimicry b. Mullerian mimicry
c. Aggressive mimicry d. Cryptic coloration

29. Which of the following extant species of marine turtles is famous for its
characteristic “beak”?
a. Dermochelys coriacea b. Chelonia mydas
c. Eretmochelys imbricata d. Lepidochelys olivacea

30. Salt-water crocodile -


a. Crocodylus mindorensis b. Crocodylus porosus
c. Crocodylia porosus d. Crocodylia mindorensis

31. Yellow-bellied sea snake -


a. Lapicauda sp b. Pelanus platurus
c. Cerberus rhynchups d. none of these

32. Order where sea snake belongs -


a. Squamosa b. Lapicauda
c. Squamata d. Pelenata

33. Blind or milky mangrove -


a. Xylocarpus granatum b. Sonneratia alba
c. Ceriops tagal d. Excoecaria agallocha

34. Mature fruits of red mangrove are called -


a. phreatophores b. chromatophores
c. pneumatophores d. propagules

35. The correct and technical way of measuring the diameter of mangrove tree -
a. GBH b. transect line
c. caliper d. using slate board

36. An example of deep-sea organism is the one that has been collected by Georg
Ossian Sars off Lofoten Fjord within the Arctic Circle. It has been known in scientific
community as . . .
a. Nautilus pompilius b. sea lily
c. Nautilus sp. d. Rhizocrinus lofotensis

37. The deepest point of Marianas trench -


a. Mariana’s deep b. Tonga
Aq. R & E_set E

c. Kermadec d. Challenger deep

38. Deep-sea molluscan, known as Nautilus pompilius is harvested using . . .


a. trap b. jigger
c. seine nets d. filter nets

39. Spotted whales or whale shark is scientifically named as . . .


a. Orcinus orca b. Lagenodelphis hosei
c. Rhincodon typus d. Rhyncodon typus

40. One morphological characteristic of deep-sea fishes is . . .


a. big eyes b. long tail
c. large bodies d. chemical luminescent

41. Which of the following method in seaweed farming is appropriate in open areas
exposed to harsh effects of wind and strong water movement?
a. Lantay method b. Triangle method
c. Floating method d. Bottom-set method

42. As of 2012, what region has the highest municipal production?


a. Region IV b. Region IV-B
c. NCR d. IX

43. The following species are top municipal catch except . . .


a. Auxis thazard b. Selar crumenupthalmus
c. Decapterus macrosoma d. Thunnus albacares

44. What region has the highest commercial fish production?


a. Region IV b. Region IV-B
c. NCR d. IX

45. The following are top commercial catch except -


a. Round scad b. Indian sardine
c. Frigate tuna d. Anchovy

46. The following are species of genus Pophyra in the Philippines. Which among the
following choices does not belong to the group?
a. Porphyra crispate b. Porphyra marcosii
c. Porphyra suborbiculata d. Porphyra tennera

47. Mariculture of Eucheuma and Kappaphycus was introduced in the Philippines in -


a. 1970’s b. 1905's
c. 1985 d. 1990's
Aq. R & E_set E

48. To address the alarming dwindling rate of loss of biodiversely-rich floral and faunal
species in the country, the National Academy for Science and Technology has launched
a plan aimed to profitably harness the country’s aquatic resources through a viable
fisheries industry enhanced by R & D interventions.
What is the name of that plan?
a. MDG b. NFFTC Strategic Plan
c. Strategic Plan 2020 d. NAST Intervention Plan

49. Which of the following does not belong to the group?


a. Typha b. Phragmites
c. ledges d. nelumbo

50. Epomia reptans growing along river banks specifically represents_____________?


a. free-floating b. submerged
c. macrophytes d. phreatophytes

51. The science of biological classification and identification of living organisms -


a. Hierarchy b. Taxonomy
c. Systematic d. Morphology

52. A way of identifying organisms in which one simply uses the naked eyes to observe
the gross morphological features of an organism to identify and classify them in terms
of color, shapes of leaves, manner of branching and the like.
a. cell structure b. external structure
c. Orthodox taxonomy d. Chemical constitution

53. A type of classifying organisms which is based on ancestral consideration or on the


points at which different groups have diverged from one another, this type of
classification uses a cladogram.
a. Orthodox taxonomy b. Numerical classification
c. Cladistic d. Cell structure

54. The naming and describing new plant species are governed by____________?
a. Taxonomic Hierarchy b. Code of Botanical Nomenclature
c. Code for Floral Nomenclature d. Botanical Coding International

55. Fusion of gametes -


a. karyogamy b. fertilization
c. zoospores d. syngamy

56. Fusion of nuclei -


a. karyogamy b. fertilization
c. zoospores d. syngamy
Aq. R & E_set E

57. Vegetative cuttings from matured Eucheuma and Kappaphycus parent plant are
referred to as _____?
a. propagules b. rhizoids
c. seed-stock d. buds

58. A condition, commonly in marine algae, having gametes wherein one is smaller but
highly motile and the other one is larger but less motile.
a. anisogametes b. gametangia
c. syngamy d. karyogamy

59. Reproductive structure in more advanced algae where gametes are borne and
developed -
a. anisogametes b. gametangia
c. syngamy d. karyogamy

60. Refers to species that are facing extremely high risk of extinction in the wild in the
immediate future.
a. Critically Endangered Species b. Endangered species
c. Threatened species d. Vulnerable species

61. Refers to species or sub-species that are not critically endangered but whose
survival in the wild is unlikely if the causative factors continue -
a. Critically Endangered Species b. Endangered species
c. Threatened species d. Vulnerable species

62. Refers to species or sub-species that are not critically endangered nor endangered
but is under threat from adverse factors throughout its range -
a. Critically Endangered Species b. Endangered species
c. Threatened species d. Vulnerable species

63. A general term to denote species or sub-species that is critically endangered,


vulnerable or other accepted categories of wildlife whose populations are at risk of
extinction -
a. Critically Endangered Species b. Endangered species
c. Threatened species d. Vulnerable species

64. Wildlife Resources Conservation and Protection Act -


a. R.A. 7160 b. R.A. 7586
c. R.A. 8435 d. R.A. 9147

65. It has been issued on 22nd, January 2007, establishing “the National List of
Threatened Plants and their categories, and the List of Other Wildlife Species” -
a. R.A. 9147 b. Section 5 of R.A. 9147
c. DAO No. 2004-5 d. DAO No. 2007-01
Aq. R & E_set E

66. Which of the following gametes are structurally similar to the parent cell?
a. anisogametes b. isogametes
c. heterogametes d. oogametes

67. One of the world’s best coral formations -


a. Great Barrier Reef of Bermuda Triangle
b. Great Barrier Reef in Coral Triangle of the East
c. Great Barrier Reef in Australia
d. Tubbataha Reef

68. Eelgrass -
a. Thallasia b. Cymodocea
c. Halodule d. Zostera

69. It is the manipulation of natural aquatic habitats through the introduction of man-
made structures -
a. Artificial habitat enhancement b. Artificial Habitat
c. Sea farming d. Sea ranching

70. Defined as a system capable of domesticating coastal fisheries resources, aims to


maintain, monitor and manage the life history of highly valued fish species.
a. Artificial habitat enhancement b. Artificial Habitat
c. Sea farming d. Sea ranching

71. The level where energy available for photosynthesis equates with the respiratory
requirements -
a. thermocline b. compensation point
c. Equilibrium point d. Ecocline

72. Primary production in the ocean is measured by using ______________ method,


this measures the amount of oxygen consumed and produced inorder to compute the
rate of phytoplankton respiration and photosynthesis.
a. CO2 method b. Light and Dark bottle method
c. Radioisotope method d. Dry-and-Wet bulb

73. Photosynthetic pigments in plant organisms are found in __________________?


a. nucleus b. cell wall
c. chloroplasts d. vacuoles

74. Which of the following aquatic plant organisms use limited amount of energy to
produce adenosine triphosphate?
a. Myxophyceans/Cyanophyceans b. Rhodophyceans
c. Chlorophyceans d. Phaeophyceans
Aq. R & E_set E

75. One of the following aquatic habitats does not represent lentic aquatic habitat?
a. lakes b. streams
c. marshes d. ponds

76. The ability of an organism to detect and travel back to its home which has
apparently encoded in their memory right at the very beginning of its life.
a. imprinting b. echolation
c. dispersal d. home ranging

77. Which of the following is not a sea vegetable?


a. Halimeda b. Hydroclathrus
c. Halymenia d. Hypnea

78. As energy passed on to the next higher trophic level, 90% of it is lost due to
consumption and only 10% makes through to the next level. These proportion are
referred to as _____________?
a. bioaccumulation b. productivity
c. yield d. Lindeman efficiencies

79. The presence of which in aquatic habitat indicates heavy pollution by organic
wastes -
a. pronounced growth of jarosites b. Annelids
c. dominance of shipworm d. proliferating growth of microbenthos

80. Oil-eating microbes -


a. Beggiatoa b. Nitrosomonas
c. Cyanobacteria d. Pseudomonas aeroginosa

81. An act initiating local mechanisms for the prevention, abatement, mitigation and
control of oil pollution.
a. Oil Pollution Management Fund
b. Oil Spill Pollution Compensation Act of 2007
c. Oil Compensation Program
d. National Oil Contingency Plan

82. A designated agency to combat oil spills in the ocean -


a. Marines b. LGU
c. PWAB d. PCG

83. The MT Solar I Oil Spill in Central Philippines took place on -


a. August 11, 2006 b. September 11, 2006
c. August 11, 2007 d. September 11, 2007

84. The following are HAB’s related organisms except -


Aq. R & E_set E

a. Pseudomonas aeroginosa
b. Cochlodinium polykrikoides
c. Noctiluca scintillans
d. Pyrodinium bahamense var. compressum

85. This phenomenon happens when there is an aggregation of partially decaying living
cells and decaying plankton debris which cause the formation of Planktonic or microbial
biofilms.
a. fish kill b. anaerobic condition
c. biofilms d. sea snow

86. Fish kill in Lingayen Gulf, Pangasinan in 2002 was primarily due to -
a. Prorocentrum minimum b. oil spill
c. Tubefix d. Nitschia

87. One of the following is not among those covered by the Oil Pollution Compensation
Act of 2007.
a. Mechanism for prevention, mitigation and control of oil pollution
b. Creation of Oil Pollution Management Fund
c. Oil Clean up operations by the Philippine Coast Guard
d. Prosecute offending parties in an oil spill incident

88. Harmful Algal Blooms a nature initiated aquatic pollution, is caused mostly by -
a. chlorophycean algae b. cyanophycean algae
c. rhodophycean algae d. phaeophycean algae

89. A solution that may be used to treat or partially remove algal bloom after
chlorination is . . .
a. Aluminum Hydroxide b. Ammonium Hydroxide
c. Sodium Hydroxide d. Calcium Hydroxide

90. One effect of oil films on sea surface upon benthic plants is that it . . .
a. blocks entry of sunlight needed in photosynthesis
b. traps oxygen from atmosphere
c. suffocates benthic animals
d. causes skin irritation to divers

91. The proposed Philippine Archipelagic Baselines House Bill No. 3216 sets how many
points to draw the country’s outermost limits?
a. 225 points b. 32 points
c. 135 points d. 316 points

92. United Nation Convention on the Law of the Seas was signed on December 10,
1982 in . . .
Aq. R & E_set E

a. United Nations Secratariat b. Montego Bay, Jamaica


c. Rio de Janiero, Brazil d. White House

93. The following are historic treaties and Laws on Philippine Marine Territorial
Boundaries except . . .
a. Kyoto Protocol
b. The Jones Law
c. Treaty between United States and Great Britain
d. R.A. 3046

94. These are part of the sea that is not included in EEZ; therefore it is open to all
states -
a. Open Sea b. International Waters
c. Free water d. High Seas

95. The Baseline Law of the Philippines -


a. R.A. 3056 in 1961 b. P.D. 1596
c. P.D. 1599 d. Treaty of Paris

96. He was a Filipino mariner who discovered and claimed the Kalayaan Island Group as
early as 1950’s.
a. Jonathan Dickson b. Santos Rasalan
c. Tomas Claudio d. Elpidio M. Icamina

97. The following are claimant countries of Kalayaan Island Group except -
a. China b. Brunei
c. Malaysia d. Venezuela

98. Who is the principal author of the latest RP Baseline Bill?


a. Rep. Prospero Nograles b. Rep. Antonio Cuenco
c. Rep. Mickey Arroyo d. Rep. Trinidad Apostol

99. Which country is not a part of the Joint Marine Seismic Undertaking?
a. Vietnam b. Brunei
c. Philippines d. China

100. Which of the following countries is not covered by the Declaration on the Conduct
(DoC) of Parties in South China Sea?
a. Vietnam b. Taiwan
c. Philippines d. Malaysia

Aquatic Resources & Ecology_set E


Aq. R & E_set E

Answer Key

1. a 26. d 51. b 76. a


2. a 27. a 52. b 77. a
3. c 28. c 53. c 78. d
4. d 29. c 54. b 79. b
5. d 30. b 55. d 80. d
6. d 31. b 56. a 81. b
7. b 32. c 57. c 82. d
8. a 33. d 58. a 83. a
9. c 34. d 59. b 84. a
10. b 35. a 60. a 85. d
11. a 36. d 61. b 86. a
12. d 37. d 62. d 87. d
13. a 38. a 63. c 88. c
14. a 39. c 64. d 89. a
15. d 40. d 65. d 90. a
16. b 41. a 66. b 91. c
17. d 42. b 67. c 92. b
18. b 43. d 68. d 93. a
19. a 44. d 69. a 94. d
20. c 45. d 70. d 95. a
21. a 46. d 71. b 96. c
22. d 47. a 72. b 97. d
23. a 48. c 73. c 98. b
24. a 49. d 74. a 99. b
25. c 50. d 75. b 100. b