Sie sind auf Seite 1von 8

INTERNATIONAL SINGAPORE MATHS COMPETITION

INTERNATIONAL
SINGAPORE MATHS
COMPETITION
2019
(Primary 4)
1 hour 30 minutes

Instructions to participants

1. Do not open the booklet until you are told to do so.

2. Attempt ALL 25 questions.

3. Write your answers neatly in the Answer Sheet provided.

4. Marks are awarded for correct answers only.

5. All figures are not drawn to scale.

6. Neither mathematical tables nor calculators may be used.

Questions in Section A carry 2 marks each, questions in Section B carry


4 marks each and questions in Section C carry between 6 to 10 marks
each.

Jointly organised by

1
INTERNATIONAL SINGAPORE MATHS COMPETITION

Section A:
Each of the questions 1 to 10 carries 2 marks.

1. What is the largest 4-digit number that is a multiple of 8?


The largest 4-digit number is 9999. The largest multiple of 8 is 9992.

2. Rayner had 20 coins. They are $1 coins, 50¢ coins and 20¢ coins.
He spent half of the number of each type of coins on a $5 lunch.
How many $1 coins did he have at first?
10 coins for a total value of $5.
Number of 20¢ must be a multiple of 5.
Number of 50¢ coins must be an even number.
20¢ 50¢ $1 Value ($) Quantity
5 2 3 5 10 

Since he spent three $1 coins, then he had six $1 coins at first.

12
3. Draw an arrow (↓) on the number line below to show where is.
5

4. Divide the square into 2 halves by drawing ONE straight line passing through the dot in the
figure below.

5. Little Jon wants to draw only squares, rectangles and triangles. He has already drawn
2 squares, 2 rectangles and 3 triangles. What is the fewest number of shapes he has to
2
continue to draw so that 5 of all the shapes are 4-sided figures?
Draw what Little Jon has to draw.

6. Divide 309 by 15 and give your answer as a decimal.


309 ÷ 15 = 20.6

2
INTERNATIONAL SINGAPORE MATHS COMPETITION

7. Mr Sim was prescribed 7 pills which he had to take in intervals of exactly 8 hours and
30 minutes. If he took the first pill on Friday at 1.40 p.m., when did he take his last pill?
8.5 hours  6 intervals = 51 hours = 2 days 3 hours
3 hours after 1.40 p.m. → 4.40 p.m.
2 days and 3 hours after Friday 1.40 p.m. is Sunday 4.40 p.m. (must be completely correct)

8. The arrow below is not drawn to scale. It is made up of an equilateral triangle, a rectangle and
a square. The area of the rectangle is 3 times the area of the square. Each side of the triangle
is 2 cm longer than each side of the square. What is the perimeter of the arrow if the square’s
perimeter is 16 cm?

Side of the triangle: 16 ÷ 4 + 2 = 6 cm


Length of the rectangle: 16 ÷ 4  3 = 12 cm
Perimeter of Arrow: Triangle + rectangle + square – 4 shared sides
= (6  3) + [2  (12 + 4)] + 16 – (4  4) = 50 cm

9. Lenny wants started to draw a square inside the given grid below. He has drawn Line AB as
one of the sides of the square. Complete drawing Lenny’s square.

10. Which of the figures below is/are squares? Figures A, B, D (all must be correct)

D
A B

E
G

3
INTERNATIONAL SINGAPORE MATHS COMPETITION

Section B
Each of the questions 11 to 20 carries 4 marks.

11. I think of a 5-digit number.


Three of the digits are as follows: 4 7 3
This 5-digit number can be divided by 5, 6 and 15 leaving no remainders.
None of the digits are the same.
What is my 5-digit number?
The number has to be divisible by 2, 3 and 5.
The last digit must be 0 since it is a multiple of 2 and 5.
The middle digit could be 1, 4 or 7; but since there cannot be repetitions, the only possible
digit is 1. My number is 47130.

12. Mandy has twice as many candies as Athelia. After Mandy gave 8 of her candies to her friends
and Athelia bought 6 more candies, the total number of candies they both have is 34.
How many candies does Mandy have now?
Total Before: 34 – 6 + 8 = 36
Mandy Before: 36 ÷ 3  2 = 24
Mandy After: 24 – 8 = 16

13. a) 12 tenths is the same as __________ hundredths. (2 marks)


12 tenths = 1.2
1.2 = 1.20
1.20 = 120 hundredths

b) Subtract 58 hundredths from 15 tenths and give your answer as a decimal. (2 marks)
58 hundredths = 0.58
15 tenths = 1.5
1.5 – 0.58 = 0.92

14. I think of a number.


When a third of my number is added to 5, then my number is exactly 1.5 times of the sum.
What is my number?
My number

1
3
of number 5

1
Sum of of
3
number and 5

1 unit → 5
3 units → 15 (my number)

4
INTERNATIONAL SINGAPORE MATHS COMPETITION

15. Audrey bought some fish and pork at the market. The amount of fish weighed as much as
the amount of pork. If 1 kg of fish is $84 more expensive than 1 kg of pork, and she paid
$21 more for the fish than the pork, how much fish and pork did she buy altogether?
Give your answer in kg.
21 ÷ 84 = 0.25 kg or 250 g
1
Total: 250g  2 = 500g = 0.5 kg (accept kg)
2

16. The table below shows how many of each type of durians Uncle Joe sold today.
Red Musang
Type XO D24 D88
Prawn King
Price/kg $14.80 $11.30 $10.50 $12 $20
Number
3 15 12 4 20
of durians

If each durian weighs about 1.5 kg, how much money did Uncle Joe collect today?
(14.8  3 + 11.3  5 + 10.5  12 + 12  4 + 20  20)  1.5 = $1181.85

2 1
17. At a carnival, Rachel spent of her money on a Bumper Car ride. She spent of the
5 3
remainder on the Ferris Wheel before spending the rest on a $10 set meal. How much money
did she have at the beginning?

2 1
of $10
5 3
remainder

2 units → $10
5 units → $25 (amount at beginning)

3
18. A box of stamps was equally divided among 18 children. 6 of these children gave up 4 of
their share. As a result, each of the remaining children received 21 more stamps. How
many stamps were there in the box?
1
6 of 18 children = 3 of the children
1 3 1
3
of the children gave up 4 of their share → 4 of the stamps were given up
18 – 6 = 12
12  21 = 252
1
4
of the stamps → 252 stamps
All of the stamps = 252  4 = 1008 stamps

5
INTERNATIONAL SINGAPORE MATHS COMPETITION

19. Dan used less than 50 cm of plastic rods to build the frame of a cube.
If the length of each side is a whole number of cm, what is the largest
possible area of one face of the cube?
A cube has 12 edges.
50 ÷ 12 = 4 cm, remainder 2 cm
Area of 1 face = 4  4 = 16 cm2

20. Number of books read by the


children
10
8
Number of
children

6
4
2
0
1 2 3 4 5 6
Number of books

a) How many books did all the children read altogether? (2 marks)
(21) + (52) + (83) + (14) + (35) + (26) = 67

b) How many times as many children are there who read 2 books than those who read
4 books? (2 marks)
5 times

Section C
Questions 21, 22, 23, 24 and 25 carry 6, 7, 8, 9 and 10 marks respectively.

21. The membership fee in a club was $100. After increasing the price of the membership fee,
1 1
the number of members decreased by 2 and the amount of money collected decreased by 4.
What is the new price of the membership?

Let the membership be represented by at first and after

Before: 100  After: ____ 

400  = 4 units 3 units = 300 


= 150 

Hence, the increased price of the membership is $150.

6
INTERNATIONAL SINGAPORE MATHS COMPETITION

22. Within the square grid, complete drawing the quadrilateral ABCD of area 19.5 unit2 such that
1
AB is perpendicular to BC and is parallel to DC, and BC is 2 as long as AB.
Draw it in your Answer Sheet.

23. Complete the following long division.


Fill in the blanks in your Answer Sheet. (all numbers must be correct to get full marks)

7 3 4

8 5 8 7 2

5 6

2 7
2 4

3 2
3 2

7
INTERNATIONAL SINGAPORE MATHS COMPETITION

24. Lana, Kara and Waka took a Quiz which had 6 questions. Each question carries 10 marks.
The table below showed their answers and their scores.

Q1 Q2 Q3 Q4 Q5 Q6 Score
Lana True False False True True False 40 marks
Kara False False True True False False 50 marks
Waka False True True False False True ?

a) What did Waka score? (3 marks)


Waka’s answers are completely opposite of Lana. So, if Lana scored 40 marks, then
Waka scored 60 – 40 = 20 marks.

b) For which question was ‘True’ definitely the correct answer? (6 marks)
Kara answered wrongly for only 1 of the question. That question could only be either 1, 3
or 5, and not 2, 4 and 6, otherwise Lana would not be able to get 40 marks. Therefore,
Kara has to have answered questions 2, 4 and 6 correctly. Of these questions, only
Question 4’s answer is True.

25. The figure below (not drawn to scale) is made up of 2 pieces of Rectangle A, 2 pieces of
Rectangle B and 1 piece of Rectangle C. What is the perimeter of Rectangle C?
180 mm

A
135 mm

B B
C

Length of C = Breadth of A + Length of B = 135 mm


Breadth of B = 180 – 135 = 45 mm
Breadth of A = Length of B = 135 ÷ 2 = 67.5 mm
Breadth of C = 135 – Breadth of A – Breadth of B = 135 – 67.5 – 45 = 22.5 mm
Perimeter of C = (135 + 22.5)  2 = 315 mm

End of Paper