Sie sind auf Seite 1von 18

F E B . 20 . 21 .

22

Complete Syllabus 20% Guaranteed Score 72 Hours Non Stop Win a trip to
Revision Improvement Doubt Solving NASA

REGISTER FREE
https://vdnt.in/reviseindia
Experience
LIVE Online Classes

Master One Course Across


Concept At COURSES Subject & Grade
A Time

Study From Home

Starting at just ₹11


Use VMICRO & Get 90% OFF*

BUY NOW
https://vdnt.in/VMICRO11

*Coupon code can only be used once per user



Study Material
Downloaded from Vedantu

FREE LIVE ONLINE

MASTER CLASSES
FREE Webinars by Expert Teachers

About Vedantu
Vedantu is India’s largest LIVE online teaching platform
with best teachers from across the country.

Vedantu offers Live Interactive Classes for JEE, NEET, KVPY,


NTSE, Olympiads, CBSE, ICSE, IGCSE, IB & State Boards for
Students Studying in 6-12th Grades and Droppers. Register for FREE

Awesome Master Teachers


Anand Prakash Pulkit Jain Vamsi Krishna
B.Tech, IIT Roorkee B.Tech, IIT Roorkee B.Tech, IIT Bombay
Co-Founder, Vedantu Co-Founder, Vedantu Co-Founder, Vedantu

My mentor is approachable and guides me My son loves the sessions and I can
in my future aspirations as well. already see the change.

Student - Ayushi Parent - Sreelatha

10,04,600+ 9,49,900+ 95% 95% Students of Regular

Hours of LIVE Learning Happy Students  Top Results


Tuitions on Vedantu scored
above 90% in exams!

FREE MASTER CLASS SERIES


 For Grades 6-12th targeting JEE, CBSE, ICSE & much more Register for FREE
 Free 60 Minutes Live Interactive classes everyday
 Learn from the Master Teachers - India’s best Limited Seats!

NCERT Solutions
Downloaded from Vedantu

About Vedantu MASTER Classes


FREE Webinars by Expert Teachers

Vedantu is India’s biggest LIVE online teaching platform with


over 450+ best teachers from across the country. Every week
we are coming up with awesome Free Master Classes by our
top teachers who will share the tips & tricks on the topics that
you would love to learn about.
and many more...

Book a FREE Trial

Awesome Master Teachers

Vamsi Krishna Pulkit Jain Namo Kaul


B.Tech, IIT Bombay B.Tech, IIT Roorkee B.Tech, Computer Science
Co-Founder, Vedantu Co-Founder, Vedantu VIT-Vellore

My mentor is approachable and guides My son loves the sessions and


me in my future aspirations as well. I can already see the change.
Student - Ayushi Parent - Sreelatha

95% Students of
12,00,000+ 1,00,000+
 95%
Regular Tuitions on
Top Results Vedantu scored
Hours of LIVE Learning Happy Students
above 90% in exams!

Register for

FREE Session from Master Teachers to Learn Cool Tricks Register Now!
& Shortcuts to Score High in your exams! Limited Seats!
Class VIII Chapter 1 – Rational Numbers Maths

Exercise 1.1
Question 1:
Using appropriate properties find:

(i)

(ii)
Answer:
(i)

(ii)

(By commutativity)

Page 1 of 11
Website: www.vidhyarjan.com Email: contact@vidhyarjan.com Mobile: 9999 249717

Head Office: 1/3-H-A-2, Street # 6, East Azad Nagar, Delhi-110051


(One Km from ‘Welcome Metro Station)
Class VIII Chapter 1 – Rational Numbers Maths

Question 2:
Write the additive inverse of each of the following:

(i) (ii) (iii) (iv) (v)


Answer:

(i)

Additive inverse =

(ii)

Additive inverse =

(iii)

Additive inverse =

(iv)

Page 2 of 11
Website: www.vidhyarjan.com Email: contact@vidhyarjan.com Mobile: 9999 249717

Head Office: 1/3-H-A-2, Street # 6, East Azad Nagar, Delhi-110051


(One Km from ‘Welcome Metro Station)
Class VIII Chapter 1 – Rational Numbers Maths

Additive inverse

(v)

Additive inverse
Question 3:
Verify that −(−x) = x for.

(i) (ii)
Answer:

(i)

The additive inverse of is as

This equality represents that the additive inverse of is or it

can be said that i.e., −(−x) = x

(ii)

The additive inverse of is as

This equality represents that the additive inverse of is − i.e.,


−(−x) = x
Question 4:
Find the multiplicative inverse of the following.

Page 3 of 11
Website: www.vidhyarjan.com Email: contact@vidhyarjan.com Mobile: 9999 249717

Head Office: 1/3-H-A-2, Street # 6, East Azad Nagar, Delhi-110051


(One Km from ‘Welcome Metro Station)
Class VIII Chapter 1 – Rational Numbers Maths

(i) (ii) (iii)

(iv) (v) (vi) −1


Answer:
(i) −13

Multiplicative inverse = −

(ii)

Multiplicative inverse =

(iii)
Multiplicative inverse = 5

(iv)

Multiplicative inverse

(v)

Multiplicative inverse
(vi) −1
Multiplicative inverse = −1
Question 5:
Name the property under multiplication used in each of the following:

(i)

Page 4 of 11
Website: www.vidhyarjan.com Email: contact@vidhyarjan.com Mobile: 9999 249717

Head Office: 1/3-H-A-2, Street # 6, East Azad Nagar, Delhi-110051


(One Km from ‘Welcome Metro Station)
Class VIII Chapter 1 – Rational Numbers Maths

(ii)

(iii)
Answer:

(i)
1 is the multiplicative identity.
(ii) Commutativity
(iii) Multiplicative inverse
Question 6:

Multiply by the reciprocal of .


Answer:

Question 7:

Tell what property allows you to compute .


Answer:
Associativity
Question 8:

Is the multiplicative inverse of ? Why or why not?


Answer:
If it is the multiplicative inverse, then the product should be 1.
However, here, the product is not 1 as

Page 5 of 11
Website: www.vidhyarjan.com Email: contact@vidhyarjan.com Mobile: 9999 249717

Head Office: 1/3-H-A-2, Street # 6, East Azad Nagar, Delhi-110051


(One Km from ‘Welcome Metro Station)
Class VIII Chapter 1 – Rational Numbers Maths

Question 9:

Is 0.3 the multiplicative inverse of ? Why or why not?


Answer:

0.3 × = 0.3 ×

Here, the product is 1. Hence, 0.3 is the multiplicative inverse of .


Question 10:
Write:
(i) The rational number that does not have a reciprocal.
(ii) The rational numbers that are equal to their reciprocals.
(iii) The rational number that is equal to its negative.
Answer:
(i) 0 is a rational number but its reciprocal is not defined.
(ii) 1 and −1 are the rational numbers that are equal to their reciprocals.
(iii) 0 is the rational number that is equal to its negative.
Question 11:
Fill in the blanks.
(i) Zero has __________ reciprocal.
(ii) The numbers __________ and __________ are their own reciprocals
(iii) The reciprocal of − 5 is __________.

(iv) Reciprocal of , where is __________.


(v) The product of two rational numbers is always a __________.
(vi) The reciprocal of a positive rational number is __________.

Page 6 of 11
Website: www.vidhyarjan.com Email: contact@vidhyarjan.com Mobile: 9999 249717

Head Office: 1/3-H-A-2, Street # 6, East Azad Nagar, Delhi-110051


(One Km from ‘Welcome Metro Station)
Class VIII Chapter 1 – Rational Numbers Maths

Answer:
(i) No
(ii) 1, −1

(iii)
(iv) x
(v) Rational number
(vi) Positive rational number

Page 7 of 11
Website: www.vidhyarjan.com Email: contact@vidhyarjan.com Mobile: 9999 249717

Head Office: 1/3-H-A-2, Street # 6, East Azad Nagar, Delhi-110051


(One Km from ‘Welcome Metro Station)
Class VIII Chapter 1 – Rational Numbers Maths

Exercise 1.2
Question 1:
Represent these numbers on the number line.

(i) (ii)
Answer:

(i) can be represented on the number line as follows.

(ii) can be represented on the number line as follows.

Question 2:

Represent on the number line.


Answer:

can be represented on the number line as follows.

Question 3:
Write five rational numbers which are smaller than 2.
Answer:

2 can be represented as .

Page 8 of 11
Website: www.vidhyarjan.com Email: contact@vidhyarjan.com Mobile: 9999 249717

Head Office: 1/3-H-A-2, Street # 6, East Azad Nagar, Delhi-110051


(One Km from ‘Welcome Metro Station)
Class VIII Chapter 1 – Rational Numbers Maths

Therefore, five rational numbers smaller than 2 are

Question 4:

Find ten rational numbers between and .


Answer:

and can be represented as respectively.

Therefore, ten rational numbers between and are

Question 5:
Find five rational numbers between

(i)

(ii)

(iii)
Answer:

(i) can be represented as respectively.

Therefore, five rational numbers between are

Page 9 of 11
Website: www.vidhyarjan.com Email: contact@vidhyarjan.com Mobile: 9999 249717

Head Office: 1/3-H-A-2, Street # 6, East Azad Nagar, Delhi-110051


(One Km from ‘Welcome Metro Station)
Class VIII Chapter 1 – Rational Numbers Maths

(ii) can be represented as respectively.

Therefore, five rational numbers between are

(iii) can be represented as respectively.

Therefore, five rational numbers between are

Question 6:
Write five rational numbers greater than − 2.
Answer:

−2 can be represented as − .
Therefore, five rational numbers greater than −2 are

Question 7:

Find ten rational numbers between and .


Answer:

and can be represented as respectively.

Therefore, ten rational numbers between and are

Page 10 of 11
Website: www.vidhyarjan.com Email: contact@vidhyarjan.com Mobile: 9999 249717

Head Office: 1/3-H-A-2, Street # 6, East Azad Nagar, Delhi-110051


(One Km from ‘Welcome Metro Station)
Class VIII Chapter 1 – Rational Numbers Maths

Page 11 of 11
Website: www.vidhyarjan.com Email: contact@vidhyarjan.com Mobile: 9999 249717

Head Office: 1/3-H-A-2, Street # 6, East Azad Nagar, Delhi-110051


(One Km from ‘Welcome Metro Station)
Thank You
 for downloading the PDF Solution

MASTER Classes
Experience FREE LIVE & Interactive Classes at Vedantu

and many more...

Register for

FREE Session from Master Teachers to Learn Cool Tricks Register Now!
& Shortcuts to Score High in your exams! Limited Seats!
F E B . 20 . 21 . 22

Complete Syllabus 20% Guaranteed Score 72 Hours Non Stop Win a trip to
Revision Improvement Doubt Solving NASA

REGISTER FREE
https://vdnt.in/reviseindia
 Thank You
for downloading the PDF

FREE LIVE ONLINE

MASTER CLASSES
FREE Webinars by Expert Teachers

FREE MASTER CLASS SERIES


 For Grades 6-12th targeting JEE, CBSE, ICSE & much more Register for FREE
 Free 60 Minutes Live Interactive classes everyday
 Learn from the Master Teachers - India’s best Limited Seats!