Sie sind auf Seite 1von 24

D.S.

S AIIIMS PREPRATION TEST SERIES – 4


Dr.SANJAY 7014964651

1.Koplik's spot is a characteristic lesion of


 A. Rubeola
 B. Rubella
 C. Varicella
 D. Herpes

2. Which of the following nursing intervention takes priority in a patient


who has undergone corrective surgery for laceration of the bladder?
A. Turning frequently
B. Raising side rails of the bed
C. Providing range-of-motion exercises
D. Massaging the back three times a day

3.Excessive thirst and frequent and urgent urination is the feature of


 A. Kidney failure
 B. Nephrotic Syndrome
 C. Hyperglycemia
 D. Heart failure

4.Buphthalmos is a feature of
A. Secondary glaucoma
B. Primary angle closure glaucoma
C. Congenital glaucoma
D. Absolute glaucoma
5.Identify the reaction of a toddler towards hospitalization?
 A. Despair
 B. Repression
 C. Projection
 D. Displacement
6.Which corneal layer is unable to regenerate?
A. Stroma
B. Bowman's membrane
C. Dua's layer
D. Descemets membrane

7.Which one is a cause of physiological anaemia in pregnancy


 A. Poor iron intake
 B. Heamodilution
 C. Vomiting
 D. Blood loss
8. All the following are Patient’s responsibilities, except
a) Providing information
b) Complying with instructions
c) Give different kind of care
d) Following hospital rules and regulations

9. Objective data might include:


a. Chest pain b. Complaint of dizziness.
c. An evaluation of blood pressure.  d) None of the above

10. Changes that occur in musculoskeletal system due to immobility


a) decrease muscle endurance ,strength and mass
b) Change in calcium metabolism with hyper calcium result in renal
calculi
c) Alteration in calcium,fluid and electrolyte
d) Non of the above

11. All the following are indicative physical signs of poor nutrition are
all, except
a) Dental caries, mottled appearance (fluorosis), malpositioned
b) Brittle, depigmented, easily plucked; thin and sparse hair
c) Tongue - deep red in appearance; surface papillae present
d) Spongy, bleed easily, marginal redness, recession gums
12. Development of an infection occurs in a cycle that depends on the
presence of all the following elements except:
a) Causative agent, a portal of entry
b) Source for pathogen growth
c) Health care worker
d) A portal of exit, a mode of transmission, a susceptible host

13. All the flowing are essential standard precautions used in the care of
all
patients irrespective of whether they are diagnosed infectious or not
,except one
a) Hand hygiene
b) Improper sharps and waste disposal
c) Personal protective equipment
d) Aseptic techniques

14. Which of the following is the appropriate route of administration for


insulin?
a) Intramuscular b) Intradermal
c) Subcutaneous  d) Intravenous

15. The nurse is working on a unit that uses nursing assessment flow
sheets. Which statement best describes this form of charting?
a) Are comprehensive charting forms that integrate assessments and
nursing actions
b) Contain only graphic information, such as I&O, vital signs, and
medication administration
c) Are used to record routine aspects of care; they do not contain
assessment data
d) Contain vital data collected upon admission, which can be compared
with newly collected data

16. There are many different nursing education programs throughout the
world that prepares nurses which of these program is type of basic
Nursing Programs
 a) Diploma/Certificate Programs
 b) Baccalaureate Degree Programs in Nursing
 c) Master's Degree Programs in Nursing
 d) Doctoral Programs in Nursing
17. The cheapest source of vitamin D is --
 A. diet
 B. sunlight
 C. fish
 D. egg
18. A patient calls the nurses’ assistant and says, “Someone spilled water
onto my bed.” The nurses’ aide observes a moist area around the
patient’s perineum. The nurses’ aide should:
a. tell the patient that she has obviously had an accident.
b. tell the patient to ask for a bedpan when she needs one.
c. change the linens and make a mental note to offer the bedpan more
often.
d. ask the doctor for an order for a catheter.

19. .Which of the following type of spinal cord lipoma is caused by a


secondary neurulation defect?
 A. Dorsal lipoma
 B. Transitional lipoma
 C. Terminal lipoma
 D. None of the above

20. The nurse is orienting a new nurse to the unit and reviews source-
oriented charting. Which statement by the nurse best describes source-
oriented charting?
a) Separates the health record according to discipline
b) Organizes documentation around the patient's problems
c) Highlights the patient's concerns, problems, and strengths
d) Is designed to streamline documentation
21. A client with angina complaints that the angina pain is prolonged
and severe and occurs at the same time each day, most often in the
morning. On further assessment a nurse notes that the pain occurs in the
absence of precipitating factors This type of angina pain is best
described as
a) Variant angina
b) Stable angina
c) Non angina pain
d) Unstable angina

22. While reviewing stress management technique with a patient


diagnosed with multiple sclerosis, what would the nurse identify as
MOST appropriate?
a) Sun bathing
b) Relaxing in a warm bubble bath
c) Yoga in a cool room
d) Cross –country running

23. A patient with bowlegs due to abnormal bone formations and


deformities has calcium level of 7.5mg/100ml. Which of the following
foods would the nurse most likely instruct the patient to add to a diet
a) Chicken meat
b) Egg yolks
c) Organ meats
d) Whole grains

24. The immunoglobulin related to hypersensitivity and anaphylaxis


a) Ig A
b) Ig E
c) Ig M
d) Ig G
25. Which among the following is an anti-oxidant ?
a) Tocopherol
b) Benzalkonium Chloride
c) Vanillin
d) Benzoic Acid

26. Which of the following is not a disaccharide?


a) maltose
b) erythrose
c) sucrose
d) lactose

27. DOTS programme introduced for the treatment of


a) tuberculosis
b) polio
c) leprosy
d) malaria

28. Inorganic compound used as an anesthetic


a) nitrogen dioxide
b) Nitrous Oxide
c) Hyperbaric Oxygen
d) Halothane
29. The nurse calls together an interdisciplinary team with members
from medicine , social service , the clergy and nutritional services to
care for a patient with a terminal illness. Which of the following type of
care would the team most likely be providing?
a) Respite
b) Palliative
c) Curative
d) Preventive

30. To minimize the toddler from scratching and picking at healing skin
graft, the nurse should utilize:
a) Hand mittens
b) Mild sedatives
c) Punishment for picking
d) Distractions
31 . When an LVN/LPN is working for a health-care organization that
has professional liability insurance, the nurse needs to base a decision on
whether to buy individual professional liability insurance on which of
the following things?

A. the possibility that the organization could countersue the nurse in a


lawsuit

B. the cost of professional liability insurance to the nurse

C. the amount and type of coverage the health-care organization carries

D. the number of hours worked and the type of nursing work

32 . Which of the following strategies can most help you as a nurse to


enhance your ethical practice and client advocacy?

A. reading a book on religions of the world

B. examining and clarifying your own values

C. talking with peers about their beliefs and values

D. buying a nursing book on ethical decisions

33 . When working as a licensed vocational nurse, you determine that


your client scheduled for surgery does not understand the physician's
earlier explanation of the surgery. The client is asking many questions
about the risks and seems worried. Which of the following actions
would be best on your part?

A. Quickly explain the surgery procedures and the risks to the client.

B. Cancel the surgery.

C. Ask your supervising RN to explain the surgery procedure and its


risks.

D. Notify the physician.

34 . You are the nurse working with an elderly, competent client who
refuses a vitamin B injection ordered by the physician. The family
insists that this injection be given, and you give it while the client is
objecting. Even though the client improves, the client contacts a lawyer.
From your knowledge of nursing and the law, you realize that you:

A. did the right thing because the client improved.

B. should have had the family put their request in writing.


C. have commited an assault against the client.

D. have committed an act of battery against the client.

35 . The newly licensed practical/vocational nurse begins work on a


hospital unit where LPNs/LVNs are allowed to start intravenous fluids.
The physician orders intravenous fluids to be started on one of this
nurse's assigned clients. Which of the following actions would be most
necessary on the part of this newly hired and newly licensed nurse
before starting an intravenous on the client?

A. Check the hospital policy and check on any certification required.

B. Ask another nurse to do a supervised check on administering IVs.

C. Ask one of your nursing-school instructors to refresh your skills.

D. Take a continuing-education IV course to make sure you have the


skills.

36 . When documenting an assigned client's record during and at the end


of the shift, the nurse must keep in mind which of the following facts?

A. In order to get the care done for all assigned clients, the charting must
be as brief as possible.

B. The proper format, such as SOAP or PIE, as chosen by the hospital,


must be adhered to.

C. The chart is a legal document and may be all a nurse has to support
care that was given if called to court.

D. Clients need to be assessed and the care documented at least once


every hour during the shift.
37 . When the licensed practical/vocational nurse is checking the
physician's orders against the medication record prior to setting up
medications, the nurse discovers a medication error made on the
previous shift. The nurse reports this error to the supervising nurse.
Which of the following persons will need to fill out an incident
report?

A. licensed practical/vocational nurse who discovered the error

B. licensed nurse who committed the medication error the previous shift

C. supervising nurse who is in charge of the nursing care unit

D. primary nurse assigned to this client the previous day

38. You are a student nurse working as a part-time or temporary nursing


assistant in a nursing home. The nurse on duty asks you to insert a
nasogastric tube in a patient. You have recently passed an examination
on putting in a nasogastric tube. Which of the following actions is best
on your part?

A. Go ahead and insert the nasogastric tube.

B. Ask the nurse to supervise you while you insert the tube.

C. Call your school instructor for help with your decision.

D. Tell the nurse that you cannot legally insert this tube.

39 . According to the nursing code of ethics, when working as a nurse


and a conflict comes up between your client's needs and what the family
and/or the physician wants, and/or the hospital policies, your first loyalty
is to the:

A. hospital.
B. client.

C. family.

D. physician.

40 . When a nurse is tried under criminal law, the nurse is being brought
to trial by:

A. society as a whole.

B. the plaintiff's lawyer.

C. an organization.

D. an individual.

41.Bell's palsy is associate with the lesion in of


a.7th cranial nerve
b.9th cranial nerve
c.11th cranial nerve
d.3rd carnial nerve

42..most important complication of peritoneal dialysis ?


a. DVT
b. diarrhea
c. hypertension
d. peritonitis

43.Most common cause of chronic Asthma ?


a. Atelectasis
b. Pulmonary broses
c. pneumonia
d. Emphysema
44.Most common cause of cause of primary hydrocephalus
a. over production of CSF
b. Obstruction in CSF §ow
c. Slow reabsorption
d. None

45.Main clinical symptom of hital hearnia ?


a. vomiting
b. disrrhoea
c. heart burn
d. Lower abdomen pain

46 .Most important aspect of management of burn injury in ¦rs 24 hours


is
a. dressing
b. antibiotic therapy
c. fluid resuscitation
d. plastic surgery

47.Earliest and commonest clinical feature of primary biliary cirrhosis ?


a. pain
b. pruritus
c. fever
d. jaundice

48.Respiratory center are stimulated by


a. Oxygen
b. lactic acid
c. Carbon dioxide
d. Calcium

49.commonest cause of cerebral infraction ?


a. Embolism
b. venous thrombus
c. Aneurysm
d. Arterial thrombus

50. First most common type of cancer in females in india ?


a. vaginal cancer
b. breast cancer
c. cervical cancer
d. ovarian cancer

51.Name the area where optic nerve leaves the eyeball


 A. Hyaloid fossa
 B. Macula
 C. Blind spot
 D. Fovea

 52.Give an example for inside biodiversity conservation?


 A. Zoological parks
 B. Botanical gardens
 C. National parks
 D. Museums

53.Pel-Ebstein type of fever is seen in


 A. Tuberculosis
 B. Typhoid
 C. Hodgkin's disease
 D. Leukemia

54. In which part of the fallopian tube fertilization occurs ?


 A. Isthmus
 B. Ampulla
 C. Infundibulum
 D. Interstitial portion

55.The measurement of obstetrical conjugate


 A.8.5cm
 B.9.5cm
 C.10.5cm
 D.11.5cm

56.A disabled friendly toilet should have


 A. Wide entrance for wheelchair to pass
 B. Grab bars inside for support
 C. Ramp (not steps) at the entrance
 D. All of the above

57.The amount of amniotic fluid at term


 A.1500 ml
 B.1200 ml
 C.1000 ml
 D.800 ml

58.The acceptable range of normal adult body mass index


 A.15.3-21.6 kg/m2
 B.18.5-24.9 kg/m2
 C.23.2-28.5 kg/m2
 D.25.0-30.5kg/m2

59.Typical finding in anaphylactic shock


 A. Anuria
 B. Tachycardia
 C. Wheeze
 D. Hypertension

60.Which of the following is a water soluble vitamin


 A. Vitamin A
 B. Vitamin B
 C. Vitamin D
 D. Vitamin K
61.Early signs of maladjustments can be detected by --
 A. peer groups
 B. adolescents
 C. health worker
 D. school teacher

62.Find out the most heat sensitive vaccine among the following?
 A. Measles
 B. Tetanus
 C. Pentavalent
 D.BCG

63.Absence of spermatozoa is semen is called


 A. Azoospermia
 B. Oligospermia
 C. Polyspermia
 D. Chromospermia

64.The Maxillary division of trigeminal nerve exits the cranium through


 A. Foramen spinosum
 B. Foramen lacerum
 C. Foramen rotundum
 D. Foramen ovale

65. The interpretation of the data collected about the patient represents
the
A. Assessment of the patient
B. Health problems of the patient
C. Proposed plan of care for the patient
D. Nursing interventions done for the patient
66. The milk which is produced after colostrum is
 A. Preterm Milk
 B. Mature Milk
 C. Transitional Milk
 D. Fore Milk

67. Which drug is not used in management of deep venous thrombosis


(DVT) ?
a. Heparin
b. Warfarin
c. Low molecular weight heparin
d. Atorvastatin

68. Comprehensive, individualized care provided by the same nurse


throughout the period of care refers to
A. Team nursing
B. Primary nursing
C. Home Health Nursing
D. Critical Care Nursing

69. A pregnant lady gains weight from--


 A. 5 - 6 kg
 B. 7 - 8 kg
 C. 9 - 12 kg
 D. 13 - 15 kg

70. In which year WHO launched new "Stop TB strategy"?


 A. 1996
 B. 2006
 C. 1995
 D. 2005

71. Pulse Polio Immunization Programme was launched in India..


 A. 1993
 B. 1997
 C. 1994
 D. 1995

72. All of the following conditions may cause cord prolapse except one
 A. Multiparty
 B. Engagement of head
 C. Breech presentation
 D. Polyhydramnios

73. Road to Health Card is designed by --


 A. David Morley
 B. Hippocrate
 C. James Simpson
 D. Kuhn

74. Carcinoma Breast can be diagnosed earlier by

a. Breast self examination


b. Faecal occult blood test
c. Digital rectal examination
d. Pap test
75. Most common side effect of oral morphine used for cancer pain
management is
 A. Itching
 B. Addiction
 C. Respiratory depression
 D. Constipation

76. Which of the following is a fungal disease?


 A. Leptospirosis
 B. Ascariasis
 C. Candidiasis
 D. None of the above

77. The antidote for magnesium sulphate in eclampsia


 A. Sodium Bicarbonate
 B. Calcium Gluconate
 C. Calcium Carbonate
 D. Sodium Chloride

78. Personal data in the medical record is owned by.


 A. Physician
 B. Next of kin
 C. Hospital
 D. Patient

79. Pontiac fever is caused by


 A. Legionella pneumophila
 B. Pseudomonas
 C. Coxiella burnetii
 D. Mycoplasma

80. Which among the following is the laboratory test done for the
detection of AIDS?
 A. ELISA test
 B. Western blot
 C. Mantoux test
 D. Both (1) and (2)

81. Bed day is


A. The number of inpatients present in the hospital
B. A unit of measure denoting the presence of an inpatient bed set up
and staffed for use in one 8 hrs period
C. A unit of measure denoting the presence of an inpatient bed set up
and staffed for use in one 12 hrs period
D. A unit of measure denoting the presence of an inpatient bed set up
and staffed for use in one 24 hrs period

82 . The type of mosquito transmitting Japanese Encephalitis


 A. Aedes
 B. Anopheles
 C. Culex
 D. Mansonia

83. Which bony part is not related to ureter ?


 A. Anterior superior iliac spine
 B. Tips of transverse processes of lumbar vertebrae
 C. Ischial spine
 D. Sacroiliac joint

84. Prevention of food adulteration Act was enacted in


 A. 1934
 B. 1944
 C. 1954
 D. 1966

85.CSSM programme initiated in the year


(A)1990
(B) 1992
(C)1980
(D)None of these

86.Following are the major psychiatric emergencies, except :


(A)Rape
(B)Disaster
(C)Suicide
(D)Grief reaction

87.The most suitable position for giving an enema is


(A)Left lateral
(B)Right lateral
(C)Dorsal recumbent
(D)Lithotomy

88.The National Filarial Control Program was launched in


(A)1955
(B)1965
(C)1975
(D)1985

89.Hypnosis is not effective in


(A)Hyseteria
(B)Anxiety disorder
(C)Eating disorder
(D)Phobia

90.Progesterone is normally secreted in high amount by


(A)Ovum
(B)Corpus luteum
(C)Pituitary gland
(D)Thymus gland
91.Weight of the non–pregnant uterus is about
(A)30–40 gm
(B)60–80 gm
(C)80–100 gm
(D)1 kg

92.Removal of an entire lung is known as


(A)Bilobectomy
(B)Pneumonectomy
(C)Lobectomy
(D)Pleurectomy

93.The immunization given at 9 months is


(A)BCG
(B)OPV
(C)MMR
(D)DPT
 

94.The neonate is cleaned in the diversion of


(A)Side by side
(B)Back to front
(C)Cephalo–caudal
(D)None

95.Painless uterine contractions are


(A)Hegars sign
(B)Braxton hicks contraction
(C)Painful contraction
(D)Oscianders sign

96.Nurse should act as


(A)Care giver
(B)Advocate
(C)Researcher
(D)All of these

97.Which of the following is cardinal sign ?


(A)Temperature
(B)Look
(C)Smell
(D)None

98.What is the first response to the experience of frustration ?


(A)Persistence
(B)Aggression
(C)Intense effort
(D)Use of diverse strategies

99.Intelligence is _______ mental ability


(A)Innate
(B)Acquired
(C)Both Innate & Acquired
(D)None of these
100.Fertilization takes place at
(A)Interstitial
(B)Infundbulum
(C)Ampulla
(D)None of these

ANSWER KEY

1.A 11.B 21.A 31.C 41.A 51.C 61.D 71.D


2.A 12.C 22.B 32.B 42.D 52.C 62.A 72.B
3.C 13.B 23.D 33.D 43.D 53.C 63.A 73.A
4.C 14.C 24.B 34.D 44.A 54.B 64.C 74.A
5.A 15.A 25.A 35.A 45.C 55.C 65.B 75.D
6.B 16.B 26.B 36.C 46.C 56.D 66.C 76.C
7.B 17.A 27.A 37.A 47.D 57.D 67.A 77.B
8.C 18.B 28.B 38.D 48.C 58.B 68.B 78.B
9.C 19.B 29.B 39.B 49.A 59.C 69.C 79.A
10.B 20.A 30.A 40.A 50.C 60.B 70.B 80.D

81. D 91. B
82. C 92. B
83. A 93. C
84. C 94. C
85. B 95. B
86. D 96. D
87. A 97. A
88. A 98. A
89. D 99. A
90. B 100.C