Sie sind auf Seite 1von 8

DPP-1

IIT -ian’s PACE Edu.Pvt.Ltd. SEQUENCES & SERIES Rg - SNS - 13


Sequences and Series
EXERCISE - 1 [A]
Part-1
ONLY ONE IS CORRECT

1. 10th terms of the progression – 4 – 1 + 2 + 5 + …….. is :


(A) – 23 (B) 23 (C) – 32 (D) 32

2. The first term of an A.P. is 2 and common difference is 4. The sum of its 40 terms will be:
(A) 3200 (B) 1600 (C) 200 (D) 2800

3. The middle term of the progression 4, 9, 14, ……. , 104 is :


(A) 44 (B) 49 (C) 59 (D) 54

4. If the 9th term of an A.P. be zero, then the ratio of its 29th and 19th term is :
(A) 1 : 2 (B) 2 : 1 (C) 1 : 3 (D) 3 : 1

5. The sum of numbers lying between 10 and 200 which are divisible by 7 will be :
(A) 2800 (B) 2835 (C) 2870 (D) 2849

6. If fourth term of an A.P. is thrice its first term and seventh term – 2 (third term) = 1, then its common
difference is :
(A) 1 (B) 2 (C) – 2 (D) 3

7. If pth, qth and rth terms of an A.P. are a, b and c respectively, then the expression
a(q – r) + b(r – p) + c(p – q) is simplified to
(A) 0 (B) 1 (C) a + b + c (D) p + q + r

8. If the ratio of sum of n terms of two A.P’s is (3n + 8) : (7n + 15), then the ratio of 12 th terms is
(A) 16 : 7 (B) 7 : 16 (C) 7 : 12 (D) 12 : 5

9. If the sum of n terms of an AP is 2n2 + 5n, then its nth term is


(A) 4n – 3 (B) 4n + 3 (C) 3n + 4 (D) 3n – 4

10. The sum of three consecutive terms of an increasing A.P. is 51. If the product of the first and third
of these terms be 273, then third term is
(A) 13 (B) 17 (C) 21 (D) 9

11. If we divide 20 into four parts which are in A.P. such that the product of the first and the fourth is to
the product of the second and third is 2 : 3, then the smallest part is
(A) 1 (B) 2 (C) 3 (D) 4

12. Three numbers are in A.P. The product of the extremes is 5 times the mean, also the sum of the
two largest is 8 times the least, the numbers are
(A) 3, 9, 15 (B) 6, 18, 30 (C) 3, 8, 13 (D) 6, 16, 25

13. The second, third and sixth terms of an A.P. are consecutive terms of a G.P. The common ratio of
the G.P. is
(A) 1 (B) 3 (C) – 1 (D) – 3

14. Which term of the progression 18, – 12, 8, ……… is 512 / 729 ?
(A) 9th (B) 10th (C) 8th (D) None of these

CENTERS : DELHI / MUMBAI / AKOLA / KOLKATA / LUCKNOW / NASHIK / GOA # 27


IIT -ian’s PACE Edu.Pvt.Ltd. SEQUENCES & SERIES Rg - SNS - 13

15. If third terms of G.P is 4, then product of first 5 terms is


(A) 43 (B) 44 (C) 45 (D) None of these

16. If third and seventh terms of a G.P are 15 and 135 respectively, then its fifth term will be
(A) 5 (B) 9 (C) 45 (D) 90

17. For which values of x do the numbers 1, x2, 6 – x2 taken in that order form a geometric progression ?
(A) x = ± 2 (B) x = ± 2 (C) x = ± 3 (D) x = ± 3

18. The sum of the infinite terms of 1 – 1/3 + 1/32 – 1/33 + …….. is
(A) 3/4 (B) 4/3 (C) – 3/4 (D) – 4/3

2 4 8
19. The sum 1   2  3  .....  up to   ,x  0, is finite if
x x x

(A) x  2 (B) x  2 (C) x  1 (D) 2 x  1

20. Total number of terms in the progression 96 + 48 + 24 + 12 + ……. + 3/16 is


(A) 9 (B) 10 (C) 15 (D) 20
45
21. If 3 + 3a + 3a2 + ………… +  = (a > 0); then a equals
8
(A) 15/23 (B) 15/7 (C) 7/15 (D) 23/15

22. Break the numbers 155 into three parts so that the obtained numbers form a G.P., the first
term being less than the third one by 120
(A) 5, 56, 125 (B) 10, 65, 120 (C) 5, 25, 125 (D) None of these

23. Find the three numbers in G.P. such that their sum is 14 & the sum of their squares is 84
(A) 3, 6, 12 (B) 2, 6, 18 (C) 1, 3, 9 (D) 2, 4, 8

24. Determine the first term and the common ratio of the geometric progression, the sum of whose
first and third terms is 40 and the second and fourth terms is 80
(A) 8, 3 (B) 8, 2 (C) 7, 3 (D) 7, 2

25. If a, b, c are in G.P. then a1 , b1 , c 1 are in


(A) A.P. (B) G.P. (C) H.P. (D) All of these

26. If p, q, r are in A.P., then pth, qth and rth terms of any G.P. are themselves in
(A) A.P. (B) G.P. (C) H.P. (D) None of these

27. The sum of infinite terms of the progression 1 + 3x + 5x2 + 7x3 + ……..  x  1 is
2
1 x 1 x  1 x
(A) (B)   (C) (D) None of these
1 x 1 x  1  x 2

CENTERS : DELHI / MUMBAI / AKOLA / KOLKATA / LUCKNOW / NASHIK / GOA # 28


IIT -ian’s PACE Edu.Pvt.Ltd. SEQUENCES & SERIES Rg - SNS - 13

28. 1 + 2(1 - 1/n) + 3(1 - 1/n)2 + …….  terms ; (n > 0 ) equals


(A) n(1 - 1/n) (B) n2 (C) n(1 - 1/n)2 (D) None of these

29. If the mth term of a H.P. be n and nth term be m, then the rth term will be
r mn mn mn
(A) (B) (C) (D)
mn r 1 r r 1

30. n A.M’s are inserted between 1 and 51. If the ratio between 4th and 7th AM’s is 3 : 5, then the value
of n equals
(A) 48 (B) 42 (C) 36 (D) 24

31. If x, y, z are in A.P., A.M. of x and y is a and A.M. of y and z is b, then A.M.of a & b is
(A) x (B) y (C) z (D) 1/2(x + y)

32. If A1, A2 be two arithmetic means between 1/3 and 1/24, then their values are
(A) 7/72, 5/36 (B) 17/72, 5/36 (C) 7/36, 5/72 (D) 5/72, 17/72

33. The HM between a/b and b/a is


2ab 2a 2 b 2 2ab 2a 2 b 2
(A) (B) 2 (C) 2 (D)
ab a  b2 a  b2 ab
34. If 4 HM’s be inserted between 2/3 and 2/13, then the second HM is
(A) 2/5 (B) 2/7 (C) 2/11 (D) 2/17

35. Two numbers are in the ratio 4 : 1. If their AM exceeds their GM by 2, then the numbers are
(A) 4, 1 (B) 16, 4 (C) 12, 3 (D) None of these

36. The A.M of two numbers is 34 and GM is 16, the numbers are
(A) 2 and 64 (B) 64 and 3 (C) 64 and 4 (D) None of these

37. If A, G & 4 are A.M., G.M & H.M of two numbers respectively and 2A + G2 = 27, then the
numbers are
(A) 8, 2 (B) 8, 6 (C) 6, 3 (D) 6, 4

38. If x, y, z are AM, GM and HM of two numbers respectively, then correct statement is
(A) x < y < z (B) y < x < z (C) z < y < x (D) z < x < y

39. The A.M. between two positive numbers exceeds the GM by 5, and GM exceed the H.M. by 4.
Then the numbers are
(a) 10, 40 (B) 10, 20 (C) 20, 40 (D) 10, 50
n
3
40. k
k 1
is equal to
2 3
n
 n   n  n
(a) 2 k 2
(B)   k (C)   k  (D) 3 k 2
k 1  k 1   k 1  k 1

CENTERS : DELHI / MUMBAI / AKOLA / KOLKATA / LUCKNOW / NASHIK / GOA # 29


IIT -ian’s PACE Edu.Pvt.Ltd. SEQUENCES & SERIES Rg - SNS - 13

EXERCISE - 1 [B]

Part-2ONE IS CORRECT
ONLY

1. Find the sum of all the even positive and integers less than 200 which are not divisible by 6
(A) 6535 (B) 6539 (C) 6534 (D) 6532
a2 a3
2. The sum of n terms of the series log a  log  log 2  ....... is
b b
a
(A) n log  (B) n log (ab)
b
2
n a n n2 a n
(C) log  log(ab) (D) log  log(ab)
2 b 2 2 b 2
3. The interior angles of a convex polygon are in A.P. The smallest angle is 1200 and the com-
mon difference is 50. The number of sides is
(A) 7 (B)16
(C) 9 (D) 9 or 16 , both values being permissible.

4. The sum of 40 terms of the series 1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 8 + 7 + 16 + 9 + ……… is


(A) 398 + 220 (B) 398 + 221 (C) 398 + 219 (D) None of these

5. Certain numbers appear in both the arithmetic progressions 17, 21, 25 ……. and 16, 21, 26
……then the sum of the first two hundred terms appearing in both is
(A) 4022 (B) 402200 (C) 201100 (D) 398000

6. If mth terms of the series 63 + 65 + 67 + 69 + …… and 3 + 10 + 17 + 24 + …… be


equal, then m =
(A) 11 (B) 12 (C) 13 (D) 15

7. In the following two A.P.’s how many terms are identical?


2, 5, 8, 11, ……… to 60 terms and 3, 5, 7, ……… 50 terms
(A) 15 (B) 16 (C) 17 (D) 18

8. If the numbers a, b, c, d, e form an A.P., then the value of a – 4b + 6c – 4d + e is :


(A) 0 (B) 2a (C) 2c (D) 2e

9. The sum of first four terms of an A.P. is 56 and sum of its last four terms is 112. If its first term is
11, then number of its terms is/are
(A) 10 (B) 11 (C) 12 (D) None of these

10. If first, second and last terms of an A.P. are a,b,c respectively, then the sum of all terms is
(a  b  c)(a  c) (b  c  2a)(a  c)
(A) (B)
2(b  c) 2(b  a)

(b  c  2a)(a  c)
(C) (D) None of these
2(b  a)

CENTERS : DELHI / MUMBAI / AKOLA / KOLKATA / LUCKNOW / NASHIK / GOA # 30


IIT -ian’s PACE Edu.Pvt.Ltd. SEQUENCES & SERIES Rg - SNS - 13

11. If a and  be the first and last term of an A.P. and S be the sum of its all terms; then its common
difference is
2  a 2 2  a 2 2  a 2
(A) (B) (C) (D) None of these
2S    a 2S    a 2S    a

12. If x, y, z are in increasing A.P., then its common difference is


(A) x 2
 yz  (B) y 2
 zx  (C) z 2
 xy  (D) None of these

13. In an A.P. of which a is the first term, if the sum of the first p terms is zero, then the sum of the next
q terms is
a(p  q)q a(p  q)q a(p  q)q
(A) (B)  (C) (D) None of these
p 1 p 1 p 1

14. If 2 + 5 + 8 + 11 + ... 2n terms = 57+ 59 + 61 + 63 + ... n terms, then n =


(A)10 (B)12 (C)11 (D)13

15. The series of natural numbers is divided into groups as follows ; (1), (2, 3), (4, 5, 6), (7, 8, 9, 10)
and so on. The sum of the numbers in the nth group is
1 2 n(n 2  1) 2n(n  1) n 2 (n  1)
(A) [n(n  1)] (B) (C) (D)
2 4 3 2
16. If the sum of four numbers in A.P. be 48 and that the product of the extremes is to the product of
the means is 27 to 35 then the numbers are
(A) 3, 9, 15, 21 (B) 9, 5, 7, 3 (C) 6, 10, 14, 18 (D) None of these

17. The third term of an A.P. is 9 and the difference of the seventh and the second term is 20. If the
number 2001 is the nth term of the sequence then n is
(A) equal to 499 (B) is equal to 500 (C) equal to 501 (D) can have no value

18. Given that Sn = 1+ 3 + 5 + ... n terms. p, q, r are positive integers such that Sp+ Sq= Sr. The
smallest value of p + q +r is
(A) 12 (B) 10 (C) 24 (D) 18
19. If a, x, y, z, b are in A.P., and if x + y + z =15, then a + b =
(A) 15 (B) 10 (C) 30 (D) 20

20. The sum of three positive numbers constituting an arithmetic progression is 15. If we add 1, 4, 19
to those numbers respectively, we get a geometric progression.The numbers are
(A) 2, 5, 8 (B) 8, 5, 2 (C) 5, 8, 2 (D) All of these

21. The dimesions of a rectangular parallelopiped are a > b > c. The volume = 216 and the
total outer surface area=252. If a, b, c are in G.P., then c=
(A) 3 (B) 1 (C) 5 (D) 2

CENTERS : DELHI / MUMBAI / AKOLA / KOLKATA / LUCKNOW / NASHIK / GOA # 31


IIT -ian’s PACE Edu.Pvt.Ltd. SEQUENCES & SERIES Rg - SNS - 13
1 1 1 
22. Let x=log 0.4  + 2
+ ...   . The value of (0.16)x is
+ 3
3 3 3 
1 1 1 1
(A) (B) (C) (D)
4 2 8 16
1 3 7 15
23. The sum to the first n terms of the series + + + + ... is 9 + 2 –10. The value of n is
2 4 8 16
(A) 10 (B) 9 (C) 8 (D) none of these

24. n > 1 is an integer. The largest integer m, such that nm+1 divides 1+ n + n2+... n127, is
(A) 127 (B) 63 (C) 64 (D) 32

25. Given the geometric progression 3, 6, 12, 24, …… The term 12288 would occur as the
(A) 11th term (B) 12th term (C) 13th term (D) 14th term

1 1 1
26. If S denotes the sum to infinity and Sn the sum of n terms of the series 1     ....... , such
2 4 8
1
that S  S n  , , then the least value of n is
1000
(A) 11 (B) 9 (C) 10 (D) 8
2 2 2
 1  2 1   3 1 
27. The sum of 10 terms of the series  x     x  2    x  3   ....... is
 x  x   x 

 x 20  1  x 22  1   x18  1  x 11  1 
(A)  2  20   20 (B)  2  9   20
 x  1  x   x  1  x 

 x18  1  x 11  1 
(C)  2  9   20 (D) None of these
 x  1  x 
28. If 0 < x, y, a, b < 1, then the sum of infinite terms of the series
x ( a  x )  x ( ab  xy )  x (b a  y x )  ......... is

ax x x x x x ax x
(A)  (B)  (C)  (D) 
1 b 1 y 1 b 1 y 1 b 1 y 1 b 1 y

29. If sum of 3 terms of a G.P. is S, product is P, and sum of reciprocal of its terms is R, then
the value of P 2 R3 equals to
(A) S (B) S3 (C) 2S2 (D) S2/R

30. A ball falls from a height of 100 mts. on a floor. If in each rebound, it describes (4 / 5)th height of
the previous falling height, then the total distance travelled by the ball before it comes to rest is
(A)  (B) 500 mts (C) 1000 mts (D) 900 mts

31. The sum of the first 10 terms of a certain G.P. is equal to 244 times the sum of the first 5 terms.
Then the common ratio is
(A) 3 (B) 4 (C) 5 (D) None

CENTERS : DELHI / MUMBAI / AKOLA / KOLKATA / LUCKNOW / NASHIK / GOA # 32


IIT -ian’s PACE Edu.Pvt.Ltd. SEQUENCES & SERIES Rg - SNS - 13
32. If x, y, z are pth, qth and rth terms respectively of a G.P., then x q  r  y r  p  z p q is simplified to
(A) 1 (B) 0 (C) xyz (D) None of these

33. If first terms of a decreasing infinite G.P. is 1 and sum is S, then sum of squares of its terms is
(A) S2 (B) 1/ S2 (C) S2/(2S – 1) (D) S2/(2S + 1)

34. The value of 91/3 . 91/9. 91/27 ……… upto  , is


(A) 1 (B) 3 (C) 9 (D) None of these

35. A geometric progression consists of an even number of terms. The sum of all the terms is three
times that of the odd terms, the common ratio of the progression will be
(A) 1/2 (B) 2 (C) 3 (D) 1/3

36. If sum of infinite G.P. is x and sum of square of its terms is y, then common ratio is
x2  y x2  y x2  y2 x2  y2
(A) 2 (B) (C) (D)
x y x2  y x2  y 2 x2  y2

37. If 1 + r + r2 + ………+ rn = (1 + r) (1 + r2) (1 + r4) (1 + r8), then the value of n is


(A) 13 (B) 14 (C) 15 (D) 16

38. The sum of 10 terms of the series .7 + .77 + .777 + …… is


7 1  7 1  7 1 
(A)  89  10  (B)  89  10  (C)  89  9  (D) None of these
9 10  81  10  9 10 

1 1 1 
39. The value of x log b a where a  0.2, b  5 and x      .........  , is
 4 8 16 
(A) 1 (B) 2 (C) 1/2 (D) 4

40. The sum of the first ten terms of the geometric progression is S1 and the sum of the next ten terms
(11th through 20th) is S2, then the common ratio will be
S1 S1 S2 S1
(A)  10 (B)  (C)  10 (D)
S2 S2 S1 S2

CENTERS : DELHI / MUMBAI / AKOLA / KOLKATA / LUCKNOW / NASHIK / GOA # 33


IIT -ian’s PACE Edu.Pvt.Ltd. SEQUENCES & SERIES Rg - SNS - 13

ANSWER
Answer KeysKEY

EXERCISE - 1 [A]
Part-1
1. B 2. A 3. D 4. B 5. B 6. B
7. A 8. B 9. B 10. C 11. B 12. A
13. B 14. A 15. C 16. C 17. B 18. A
19. B 20. B 21. C 22. C 23. D 24. B
25. B 26. B 27. C 28. B 29. C 30. D
31. B 32. B 33. C 34. B 35. B 36. C
37. C 38. C 39. A 40. B

EXERCISE - 1 [B]
Part-2
1. C 2. C 3. C 4. B 5. B 6. C
7. C 8. A 9. B 10. C 11. B 12. B
13. B 14. C 15. A 16. C 17. C 18. A
19. B 20. A 21. A 22. A 23. A 24. C
25. C 26. A 27. A 28. D 29. B 30. D
31. A 32. A 33. C 34. B 35. B 36. B
37. C 38. B 39. D 40. C

WINDOWS TO JEE MAIN

1. C 2. C 3. C 4. B 5. A 6. B
7. D 8. C 9. C 10. D 11. B 12. B
13. D

EXERCISE - 2 [A]

1. C 2. A 3. C 4. B 5. C 6. C
7. D 8. A 9. B 10. D 11. A 12. B
13. B 14. A 15. D 16. B 17. C 18. B
19. C 20. B 21. B 22. A 23. C 24. B
25. B 26. C 27. C 28. A 29. C 30. A
31. C 32. A 33. C 34. C 35. B 36. C
37. D 38. B 39. B 40. B 41. B 42. C
43. C 44. A 45. B 46. A 47. C 48. B
49. B 50. A 51. A 52. C 53. D 54. A
55. B 56. C 57. B 58. A 59. D 60. C

CENTERS : DELHI / MUMBAI / AKOLA / KOLKATA / LUCKNOW / NASHIK / GOA # 58