Sie sind auf Seite 1von 3

NAUČITE ADOBE PHOTOSHOP

ŠTA JE PHOTOSHOP

Adobe Photoshop ili skraćeno samo Photoshop je kompjuterski program za rad sa slikama. U Photoshop programu možete da menjate slike ili da napravite nove počevši od praznog platna za crtanje. Pod menjanje slike spada: menjanje boja,

formata, veličine, rezolucije a možete i ukomponovati novu sliku sastavljenu od 2

ili više slika ili njihovih delova.

Kada pretražujete Internet na skoro svakom sajtu nailazite na dugmiće koje tre- bate da kliknete, meni sajta na kome su poređane sekcije odnosno ponuda sajta, ikonice, lepe tekstualne poruke i sve je to napravljeno uglavnom u Photoshop pro- gramu. Možete ga koristiti i za kreiranje Internet stranica. Osim za praktične svrhe

možete ga koristiti za zabavu i nacrtati ili ukomponovati sve što vam mašta i veština

u radu sa ovim programom dozvole. Kada smo već kod veštine, još niko nije izraču-

nao koliko vam je vremena potrebno da biste uradili šta zamislite u Photoshop, ali

je jedno sigurno: ako hoćete da radite sve što ovaj program može da ponudi, tre-

baće vam dosta vremena da sve to naučite i savladate. Verovatno vam ništa nisam rekao prethodnom rečenicom, da budem konkretan: 1-2 godine vežbanja. To je što se tiče svih mogućnosti u ovom programu, sa druge strane Photoshop je jedno- stavno najbolji u svojoj kategoriji i jedna od bitnih stavki je da imate na Internetu sigurno više od 1ooo sajtova i blogova sa objašnjenjima i obukama za Photoshop.

Ako niste zainteresovani da vežbate i učite već samo za osnovne radnje sa slikama,

i tu je Photoshop ubedljivo najbolji na svetu i za osnovne tehnike menjanja slike

neće vam trebati mnogo vremena da ih savladate. Ne mogu da vam kažem tačno koliko vremena konkretno i to zavisi od vas i vaših potreba i angažovanosti. Za naj- osnovnije radnje kao što su menjanje dimenzija, rezolucije, formata, vam je potre- ban sajt ili blog sa dobrim objašnjenjem i Photoshop, lako ćete to uraditi i verovat- no lako zapamtiti. Kada su u pitanju osnovne korekcije boja i tu vam neće trebati mnogo vremena da savladate a osim toga imate Auto (Automatsko podešavanje boja) opciju koja radi izvanredo i koja je odličan start a u velikom broju slučaja i re- šenje. Izoštravanje slike i uklanjane šumova, odsecanje viška, uklanjanje neželjenih delova sa slike su takođe osnovne potrebe i za to vam je takođe potrebno dobro objašnjenje i dobra volja.

Za one koji planiraju da se profesionalno bave evo linka do sajta gde možete sazna-

ti kako da dobijete sertifikat za rad sa ovim programom http://www.it-akademija. com/ITakademija-Adobe-sertifikat_549 .

Pogledajte video koji predstavlja Photoshop - What is Photoshop CS5?, ovaj i druge video sadržaje iz serije Learn Photoshop CS5 možete besplatno pogledati

na Adobe TV, nije potrebno da se učlanite da biste gledali, ako postanete član

- potrebna je email adresa i podaci, moći ćete da napravite biblioteku sa video

obukama tako da sledeći put kada hoćete da gledate video koji vas interesuje ne morate da pretražujete ponovo.

NAUČITE ADOBE PHOTOSHOP

DALI MI JE POTREBAN PHOTOSHOP I ZBOG ČEGA

Ako se pitate dali vam je potreban program Adobe Photoshop i šta biste radili sa njim ako ga imate, pokušaću da vam odgovorim na ova pitanja.

Prvo većina ljudi danas imaju digitalne fotografije koje su napravljene digitalnim foto aparatima, neki su boljeg neki lošijeg kvaliteta. Tu nemam šta puno da vam objašnjavam, svi znamo za izreku koliko para – toliko muzike. Koliko god da ste para dali za aparat, vašim fotografijama treba dodatna obrada da bi sijale u punom svetlu, odnosno da biste na njima videli približno ono što ste slikali. Photoshop je najbolji program koji je napravljen za svaku vrstu posla sa digitalnim fotografijama, od osnovnih korekcija do ukrašavanja i pretvaranja fotografije u umetničko delo. Osim što možete raditi sa već slikanim fotografijama vi možete praviti i potpuno nove slike počevši od praznog platna, imate veliki izbor četkica, pre – definisanih stilova i efekata za tekst, figure kao i mnoštvo efekata koje možete primenjivati bilo na fotografije bilo na grafike i crteže. Preko fotografija, crteža i grafika koje možete napraviti u Photoshopu ili ih besplatno skinuti sa Interneta možete:

Izjavljivati Ljubav, čestitati rođendane, pozivati na rođendane, pozivati na svadbu, čestitati venčanje, zahvaliti se na pomoći, usluzi, praviti poslovne biografije, dizajnirati Internet sajtove, dizajnirati logo za firmu, preduzeće, praviti ikonice za direktorijume na kompjuteru i uraditi sve što vam padne na pamet a spada u kategoriju slika.

Ako se bavite nekim poslom i šaljete email svojim klijentima sa najnovijom ponu- dom onda vam je sigurno potreban Photoshop jer jedna slika vredi hiljadu reči, ako trebate skenirati neki dokument i poslati a on ima neki nedostatak ili fleku, u Photoshopu je to to lako ispraviti.

Sve što možete uraditi u Photoshopu možete pretvoriti u PDF dokumenat, stan- dard koji vam obezbeđuje da dokumenat potpuno isto bude prikazan bez obzira na Operativni sistem i uređaj na kome se prikazuje.

Najveća prednost ovog programa u odnosu na konkurenciju je njegova popular-

nost i zastupljenost na Internetu. Za ovaj program možete naći obuke i tutorijale (kratka objašnjenja kako nešto uraditi), sve što može da se uradi u ovom programu

gotovo za upotrebu, knjige, brošure, video materijale sa objašnjenjima

te da znate da crtate ili da kreirate, trebate samo potražiti i uzeti to što vam treba, jedino što trebate znati je šta hoćete i šta vam odgovara od svega što se nudi.

Ne mora-

Mnoge ljude odbija fama koja se stvorila oko ovog programa da on služi samo pro- fesionalcima i da je potrebno mnogo vremena da naučite da radite sa ovim progra- mom. Tačno je da je potrebno mnogo vremena da biste stvarali nešto novo i nešto čega već nema na tržištu, ali da biste koristili sve povoljnosti koje nosi sa sobom ovaj program ne treba vam ni mnogo vremena ni para.

Ako imate Photoshop instaliran počnite da ga koristite, ako razmišljate dali da ga nabavite uradite to što pre.

4

NAUČITE ADOBE PHOTOSHOP

Adobe sertifikat je poznat i priznat u svetu i to je način da obezbedite svoju egzi- stenciju. Ovaj sertifikat izdaje samo Adobe korporacija a moguće je položiti ispit u bilo kom delu sveta pa i kod nas. Za sticanje Adobe sertifikata ne postoje nikakvi specijalni uslovi sem poznavanje materije tako da možete i da se prekvalifikujete što je veoma popularno u današnjim vremenima.

5