You are on page 1of 34

Syndicate Bank PO Held on: 23.5.2010 (English Language) Directions (Q.

1-7): Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases are given in bold in the passage to help you locate them while answering some of the questions.In the past, the richest states often grew the fastest and the poor ones the slowest. But India's record GDP growth of 8.49% per year in the five-year period 2004-09 is a case of improved productivity and growth in customarily poor states trickling up and aggregating into rapid growth at the national level. Nobody should call this a success of trickle-down economics. Trickle-down. assumes that fast growth can be had simply by changing a few policies that benefit the rich, after which some benefits trickle down to the poor. In fact, miracle growth is globally rare, precisely because it is so difficult for countries to improve the productivity of a substantial proportion of the population. Only when productivity improvement is widespread is there enough productivity improvement from all regions and people to add up to fast growth. In other words, fast growth does not trickle down; it trickles up. Once a country grows fast, government revenues will boom, and can be used to accelerate spending in social sectors and welfare. Miracle growth and record revenues enabled the Central government to finance social welfare schemes, farm loan waivers and enormous oil subsidies. This can be called the trickling down of part of the revenue bonanza into welfare and workfare. But neither welfare nor workfare could have caused the sharp acceleration of economic growth. The growth bonanza itself was sparked by state-level political and policy changes that accelerated local growth, which then trickled up to the national level, 1. Which of the following is TRUE in the context of the Passage? 1) India's growth was more inclusive in nature during 2004-2009 than it had been in the past. 2) Developed countries use the same model of development as India. 3) Widespread growth is best achieved through Central Government-monitored schemes. 4) At present India's traditionally poor states are more prosperous than her socially developed ones. 5) There should be no government expenditure in social sectors if the current high growth .rate is not maintained. Ans: (1) 2. Why have countries found it difficult to achieve high growth? (A) Ensuring an increase in the output among a large number of citizens is difficult. (B) Corruption of politicians at the grassroots level results in the benefits of growth not reaching the poor. (C) The government's failure to allocate sufficient income to inclusive social welfare schemes

1) Only (A) 2) Only (A) & (B) 3) Only (B) & (C) 4) All (A), (B) & (C) 5) None of these. Ans: (1) 3. To which of the following factors does the author attribute India's high growth rate during 2004-09? 1) Tremendous growth of the vast majority of richer states 2) Change in national-level policies to benefit only large well-off states 3) Gains of richer states have been used to fund social welfare schemes in the larger states. 4) Improved productivity of traditionally low-performing states. 5) None of these Ans: (4) 4. Which of the following best describes the author's view of trickle-down theory? 1) It ensures accountability of the government even at the grassroots level. 2) It has been effective in helping poor states catch up with richer ones. 3) It promotes inclusive growth over quick growth. 4) It targets social welfare at the cost of economic growth. 5) It has largely failed to drive sustained growth. Ans: (5) 5. What is the author's objective in writing this passage? 1) Advocating greater autonomy for the richest states in India 2) Urging the government to invest in social development to facilitate economic growth 3) Criticising traditional economic principles on which the Indian economy is based

4) Encouraging larger states to disburse more wealth at the grassroots level 5) None of these Ans: (3) 6. Which of the following is similar in meaning to the word 'ADD' as used in the context of the passage? 1) Aggravate 2) Result 3) Include 4) Compute 5) Intensify Ans: (2) 7. Which of the following is opposite in meaning of the word 'SHARP' as used in the context of the passage? 1) Blunt 2) Expected 3) Late 4) Gradual 5) Indistinct Ans: (4) Directions (Q.8-17): Read each sentence to find out whether there is any grammatical mistake/error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. Mark the number of that part with error as your answer. H there is no error, mark 5). 8. While most major economies set aside / about 3 per cent 1) 2) of their GD P I in research and development, India I spends 3) less than 1 per cent on this. / No error 4) 5) Ans: (3)

9. Owing to the poor quality of / the equipment producing 1) 2) by Chinese firms / many foreign companies have placed 3) /orders with Indian firms / No error 4) 5) Ans: (2) 10. We expect a hike / in the cash reserve ratio / which is the 1) 2) 3) portion of deposits / that banks keep with RBI./ 4) No error 5) Ans: (5) 11. Unless these differences / will be resolved soon / there 1) 2) will be an adverse I effect on foreign investment / No error 3) 4) 5) Ans: (2) 12. We are confident that the steps / we have taken to attract 1) 2) talented people / and build a solid organisation / will 3) ensure we remain profitably. / No error 4) 5) Ans: (4) 13. At a time which most firms /were finding it difficult / to 1) 2) raise money, we succeeded / in raising the necessary 3) 4) funds / No error 5) Ans: (1) 14. Everyone is keen in knowing / the forecast for the 1) 2)

monsoon / this year as it has been the / major cause of 3) 4) inflation in Asia. No error 5) Ans: (1) 15. Building biogas plants will help to reduce / greenhouse 1) gas emissions by reducing / the consuming of conven2) 3) tional fuels / such as firewood and kerosene. No error 4) 5) Ans: (3) 16. Since some banks may take longer / to achieve these 1) 2) targets, RBI/has considered to revise these guidelines 3) / on a case to case basis. 4) No error 5) Ans: (3) 17. After joining the Hong Kong based / bank in 1990, he 1) 2) has / head various departments/ including corporate and 3) investment banking. No error 4) 5) Ans: (3) Directions (Q.18-25): Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases are given in bold in the passage to help you locate them while answering some of the questions. Born out of the forces of globalisation, India's IT sector is undertaking some globalisation of its own. In search of new sources of rapid growth, the country's outsourcing giants are aggressively expanding beyond their usual stomping grounds into the developing world; setting up programming centres, chasing new clients and hiring local talent. Through geographic diversification, Indian companies hope to regain some momentum after the recession. This shift is being driven by a global economy in which the US is no longer the undisputed engine of growth. India's IT powers rose to prominence largely on the decisions made by American executives, who were quick to capitalize on

the cost savings to be gained by outsourcing noncore operations, such as systems programming and call centres, to specialists overseas. Revenues in India's IT sector surged from $4 billion in 1998 to $59 billion last fiscal, But with the recession NASSCOM forecasts that the growth rate of India's exports of IT and other business services to the US and Europe will drop to at most 7% in the current fiscal year, down from 16% last year and 29% in 2007-08. Factors other than the crisis are driving India's IT firms into the emerging world. Although the US still accounts for 60% of the export revenue of India's IT sector, emerging markets are growing faster. Tapping these more dynamic economies won't be easy, however. The goal of Indian IT firms for the past 30 years has been to woo clients outside India and transfer as much of the actual work as possible back home, where lower wages for highly skilled programmers allowed them to offer significant cost savings. With costs in other emerging economies equally low, Indian firms can't compete on price alone. To adapt, Indian companies which are relatively unknown in these emerging nations are establishing major local operations around the world, in the process hiring thousands of locals. Cultural conflicts arise at times while training new recruits. In addition, IT firms also have to work extra hard to woo business from emerging-market companies still unaccustomed to the concept of outsourcing. If successful, the future of India's outsourcing sector could prove as bright as its past. 18. What is the author trying to convey through the phrase "India's IT sector is undertaking some globalization of its own"? 1) India has usurped America's position as the leader in IT. 2) The Indian IT sector is competing with other emerging nations for American business. 3) The Indian IT sector is considering outsourcing to developing economies. 4) Indian IT companies are no longer able to offer comprehensive cost-effective solutions to the US. 5) Indian IT firms are engaging in expanding their presence internationally. Ans: (5) 19. 'Which of the following factors made the services offered by the Indian IT attractive to the US? (A) Indian IT companies had expertise in rare core operations. (B) US lacked the necessary infrastructure and personnel to handle mass call centre operations. (C) Inability of other equally cost-efficient developing countries to comply with their strict policies. 1) None 2) Only (A)

3) Only (A) & (B) 4) Only (B) 5) Only (B) & (C) Ans: (1) 20. What has caused Indian IT firms to change the way they conduct business in developing countries? 1) The volume of work being awarded cannot be handled by Indian firms. 2) The demands of these markets are different from those of India's traditional customers. 3) Wages demanded by local workers are far higher than what they pay their Indian employees. 4) Stringent laws which are not conducive to outsourcing 5) The locals are well-versed in the latest technology and have no need for training. Ans: (2) 21. What do the NASSCOM statistics about Indian IT exports indicate? 1) Drop in demand for IT services by Europe and the US 2) Indian IT firms charge exorbitantly for their services. 3) India has lost out to other emerging IT hubs. 4) The Indian IT sector should undergo restructuring. 5) None of these Ans: (1)

22. According to the passage, which of the following is NOT a difficulty that Indian IT firms will face in emerging markets? 1) Mindset resistant to outsourcing 2) Local IT services are equally cost-effective 3) The US is their preferred outsourcing destination. 4) Conflicts arising during the training of local talent

5) Unfamiliarity of these markets with India's capability in IT Ans: (3) 23. Which of the following is NOT true in the context of the Passage? (A) The recession severely impacted the US but not India. (B) India is trying to depend less on the US as a source of growth. (C) The future success of Indian IT firms depends on emerging markets. 1) Only (B) & (C) 2) Only (A) 3) Only (C) 4) All (A), (B) & (C) 5) None of these Ans: (2) 24. Which of the following words is most similar in meaning to the word 'CHASING' as used in the passage? 1) running 2) harassing 3) pestering 4) pursuing 5) poaching Ans: (4) 25. Which of the following words is most opposite in meaning to the word 'UNDISPUTED' as used in the passage? 1) challenging 2) doubtful 3) deprived

4) emphasized 5) comprehend Ans: (2) Directions (Q 26-30): Which of the phrases 1), 2), 3) and 4) given below should replace the phrase given in bold in the following sentence to make the sentence meaningful and grammatically correct? If the sentence is correct as it is and no correction is required mark 5) as the answer. 26. If the complaint is not addressed within thirty days bring the matter to notice the RBI customer services department. 1) before noticing 2) will be noticed by 3) through its notice of 4) to the notice of 5) No correction required Ans: (4) 27. Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement? 1) A 2) B 3) C 4) D 5) E Ans: (4) 28. Which of the following should be the LAST (SIXTH) sentence after rearrangement? 1) A 2) B 3) C

4) D 5) F Ans: (1) 29. Increasing investing in technology will certainly help to reduce costs in the long run. 1) Increased investment in 2) An increase investment of 3) With increase invested in 4) By increasing investment of 5) no correction required Ans: (1) 30. The prices of pulses have risen because production were low compared demand. 1) lower compared to 2) is lower comparable 3) will be lower for 4) is lower than 5) no correction required Ans: (4) Directions (Q.31-35): In each question below a sentence with four words printed in bold type is given. These are numbered as 1), 2),3) and 4). One of these four boldly printed words may be either wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word which is wrongly spelt or inappropriate, if any. The number of that word is your answer. If all the boldly printed words are correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence, mark 5), ie 'All Correct', as your answer. 31. In order to curtale the substantial export of iron ore 1) 2) recently the government has imposed an export tax. / 3) 4) All correct

5) Ans: (1) 32. Several mediam and small sized companies successfully 1) 2) 3) survived the global financial crisis of 2008. / All correct 4) 5) Ans: (2) 33. One of the tangible benefits of appearing for a loan under 1) 2) 3) this scheme is the interest rate concessions. / All correct 4) 5) Ans: (3) 34. With effect from April, non-banking finance companies 1) with good performances may be granted licences to 2) 3) convert into banks. / All correct 4) 5) Ans: (2) 35. In 2009, the largest remittances sent to India were from. 1) 2) oversees Indians living in North America. / All correct 3) 4) 5) Ans: (3) Directions (Q.36-40): Rearrange the following sentences (A), (B), (C), (D), (E) & (F) to make a meaningful paragraph and then answer the questions which follow: (A) If tomorrow's children meet these two crucial criteria they are likely to have the opportunity both to pursue work to fulfil their dreams and make an impact on the world around. (B) In the 21 st century, however, this no longer holds true as the expectations of organisations have changed. (C) The concept of job in the 20th century was often equated with toil. (D) In order to meet these changed expectations, employees need commitment and access to continuous learning.

(E) Jobs were acquired, learned and performed until retirement and did not have to be rewarding.

(F) They demand more creativity and expertise and want employees to be responsible for both outputs and outcomes. 36. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement? 1) A 2) B 3) C 4) D 5) E Ans: (3) 37. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement? 1) A 2) B 3) C 4) D 5) E Ans: (5) 38. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement? 1) B 2) C 3) D 4) E 5) F Ans: (1)

39. Although micro finance initiatives are a very recent phenomenon in India, these have significantly impact on millions of households across the country. 1) are significant in impact 2) have had a significant impact 3) had significantly impacted 4) were a significant impact 5) no correction required Ans: (2) 40. Of the 21 crore households in need of financial inclusion, bunks reach out to around 5 crore households through self-help groups. 1) households needy of 2) households needed 3) household that needs 4) households with needs 5) no correction required Ans: (5) Directions (Q.41-50): In the following passage there are blanks, each of which is numbered. These numbers are printed below the passage and against each five words/ phrases are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word/phrase in each case. The large number of natural disasters within a few days in late September has led to two assumptions. First, we are experiencing more natural calamities today (41) ever before, and second, the distribution of disasters (42) unequal. A UN report studied natural disasters (43) 1975 and 2007 found that not only is the (44) of catastrophes increasing because of climate change and environmental (45) but also that the brunt of tragedies is borne (46) poor countries least equipped to deal with such (47) It is true that some countries are disaster-prone but some (48) Japan for example have managed to overcome their geographical disadvantages. (49) to UN estimates, equivalent populations in the Philippines and Japan (50) the same number of cyclones each year but 17 times more people perish in the Philippines than in Japan. In same ways natural disasters give developed economies an excuse for technological improvement while in poorer ones it feeds a vicious cycle -since they are constantly struggling to recover from natural calamities they cannot afford the disaster prevention measures needed. 41. 1) as 2) than 3) not 4) of 5) since

Ans: (2) 42. 1) being 2) are Ans: (4) 43. 1) after 2) prior 3) between 4) separating 5) affecting Ans: (3) 44. 1) response 2) dances 3) occurring 4) damage 5) frequency Ans: (5) 45. 1) degradation 2) protection 3) detriment 4) audit 5) summit Ans: (1) 46. 1) of 2) by 3) with 4) for 5) on Ans: (2) 47. 1) calm 2) misbelieve 3) misfortunes 4) faith 5) mistake Ans: (3) 48. 1) inspite 2) even 3) since 4) how 5) like Ans: (5) 49. 1) Thanks 2) comparing 3) similar 4) According 5) Linked Ans: (4) 50. 1) endure 2) incite 3) enjoys 4) trigger 5) encounters Ans: (1) 3) often 4) is 5) seem

Vijaya Bank PO 2008 Solved Question Paper

Posted On: 4/9/2010 4:47:38 PM

1. The Foreign Exchange Reserve of India are kept in the custody of (A) World Bank (B) International Monetary Fund (C) Prime Minister Rahat Kosh (D) Reserve Bank of India (E) None of these 2. The Reserve Bank of India issues coins and notes of various denominations. At present RBI does not issue coins of which of the following denominations ? (A) 10 paise (B) 20 paise (C) 25 paise (D) 50 paise (E) 100 Rupee 3. The European Union has adopted which of the following as a common currency ? (A) Dollar (B) Dinar (C) Yen (D) Peso (E) Euro 4. Various Banks in the country have installed machines which disburse money to general public. These machines are called (A) Coin dispensing machines (B) ATMs (C) Debit Card Machines (D) Ledger Machines (E) None of these 5. Which of the following names is not associated with the insurance business in India ? (A) Bajaj Allianz (B) LIC (C) GIC

(D) Tata AIG (E) GE Money 6. Commodity Exchanges at various places in India are trading in many metals like gold, silver, etc. Many times we read in newspapers that gold no more has emained the highest trading option and has been replaced by a non-traditional metal known as (A) copper (B) steel (C) zinc (D) white gold (E) None of these 7. Which of the following is known as Plastic money ? 1. Demand Draft 2. Credit Card 3. Debit Card (A) Only 1 (B) Only 2 (C) Only 3 (D) Both 2 and 3 (E) All 1, 2 and 3 8. Many a time we see a term in newspapers IPO. What is the full form of the same ? (A) Indian Public Offer (B) Institutional Purchase (C) Industrial Purchase Order (D) Indian Purchase Offer (E) Initial Public Offer 9. Many a times we read in financial newspapers a term/name NMCEX. What is the full form of the same ? (A) New Multi Capital Exchange (B) National Medium Commodity Exchange (C) National Multi Commodity Exchange (D) Net Marketable Commodity Exchange (E) None of these 10. Many Banks these days are entering into business of offering loans against property. This business of the banks can be categorized under which of the following heads of banking ? (A) Corporate Banking (B) Personal Banking (C) Merchant Banking (D) Portfolio Management Service (E) None of these 11. Which of the following organizations/banks has done a commendable work in the field of micro finance and was awarded Nobel Prize also in the past ? (A) Gramin Bank of Bangladesh (B) CRY (C) ASHA (D) NABARD (E) None of these 12. Nobel Prizes are not given for the performance in the area of (A) Literature

(B) Physics (C) Chemistry (D) Music (E) Medical Science 13. In which of the following Hindi films has actor Shahrukh Khan played the role of a Hockey Coach ? (A) Guru (B) Chak De India (C) Om Shanti Om (D) Jab We Met (E) None of these 14. Which of the following countries has not made any significant investment in India ? (A) Japan (B) USA (C) Nepal (D) Britain (E) France 15. Which of the following is considered an informal method of getting credit/finance ? (A) Internet Banking (B) Branch visits (C) Going to money lenders (D) Tele Banking (E) All of these 16. Which amongst the following nations is not a member of the SAARC ? (A) Bangladesh (B) Bhutan (C) Nepal (D) Maldives (E) South Africa 17. Which of the following indexes is developed to measure life expectancy, level of literacy, education and standard of living of people in a country ? (A) Inflation (B) Sensex (C) Human Development Index (D) SLR (E) None of these 18. Which of the following is not a Public Sector Unit/Undertaking/Agency ? (A) ECGC (B) SEBI (C) SIDBI (D) Axis Bank (E) BHEL 19. Which of the countries represent letter C in the category known as BRIC countries ? (A) Canada (B) Chile (C) Cuba (D) Croatia (E) China

20. Who amongst the following addresses the nation on the Independence Day from the ramparts of the Red Fort, Delhi ? (A) President of India (B) UPA Chairperson (C) Speaker of the Lok Sabha (D) Prime Minister of India (E) None of these 21. Which of the following awards is given for excellence in the field of sports ? (A) Kalidas Samman (B) Dhyanchand Award (C) Shram Vir Award (D) Shanti Swarup Bhatnagar Award (E) None of these 22. Which of the following does not represent the name of a bank working in India ? (A) YES (B) HDFC (C) TATA (D) Kotak Mahindra (E) Axis 23. Twenty-20 matches are played in the game of (A) Hockey (B) Football (C) Badminton (D) Tennis (E) Cricket 24. Which of the following deals between India and one major country was put on a hold for some time as India is finding difficult to implement it ? (A) 123 Pact with USA (B) Fifth generation fighter plane deal with Russia (C) Heavy Water deal with Iran (D) Border talks with China (E) None of these 25. Which of the following is a type of tax levied by the Govt. on goods and services ? (A) SAT (B) NET (C) PAN (D) VAT (E) None of these 26. As per the news appeared in some major newspapers India is number two in getting PE. What is the full form of PE as used in the financial world ? (A) Professional and Ecofriendly (B) Profitable Equity (C) Profitable and Economical (D) Private and Economical (E) Private Equity 27. Many a times we read in newspapers about Financial Inclusion. What does it really mean ? [Pick up

correct statement(s)] 1. Allow the merger and acquisition of banks so that only few big banks exist and continue to cater to the need of corporate sector. 2. Expending the network of banks in such a way that people from lower strata of society also get the benefit of services provided by banks. 3. Providing Insurance cover to each and every citizen so that he/she can live a healthy and long life. (A) Only 1 (B) Only 2 (C) Only 3 (D) Both 1 and 2 (E) All 1, 2 and 3 28. Which of the following organizations recently issued some guidelines related to Participatory Notes as used in financial world ? (A) RBI (B) IRDA (C) SEBI (D) AMFI (E) None of these 29. Heavy Water is normally used by which of the following industries ? (A) Nuclear Power generation plants (B) Pharma Industry (C) Paper Industry (D) Sugar plants (E) None of these 30. As per news items published in various newspapers, Italy has offered its help in developing SMEs in India. What is the full form of SME ? (A) Small and Monopolistic Economy (B) Small and Medium Enterprises (C) Speedy and Mechanical (D) Small and Medium Level Economy (E) None of these 31. Which of the following statements about the exports from India is true ? 1. Exports are showing good rate of growth. 2. Exports are growing in volume but still they are poorer than imports in terms of value. 3. Exports are not improving the way they were growing two years back. (A) Only 1 (B) Only 2 (C) Only 3 (D) Both 1 and 3 are correct (E) None of these 32. Which of the following countries for the first time elected a lady as its President recently ? (A) Argentina (B) China (C) New Zealand (D) Russia (E) None of these 33. The Govt. of India keeps on clearing the proposal of setting up new SEZs at several places. What does the letter S represent in the SEZ ?

(A) Soft (B) Small (C) Special (D) Supportive (E) None of these 34. Which of the following is not a foodgrain ? (A) Wheat (B) Rice (C) Maize (D) Jowar (E) Cotton 35. Who amongst the following was made the Chairman of the National Land Reforms Council ? (A) Smt. Sonia Gandhi (B) Arjun Singh (C) Pranav Mukherjee (D) Kamal Nath (E) Manmohan Singh 36. Various Govt. agencies/organizations are given responsibilities for implementing various policies/decisions of the Govt. of India. Policies about credit flow to the agricultural/priority sector are framed/implemented through which of the following apex bodies ? (A) ECGC (B) NABARD (C) UTI (D) IDBI Bank (E) None of these 37. As we read every then and now the Monetary and Credit Policy is reviewed and changes/corrections are made frequently. Who amongst the following exactly takes this decision in India ? (A) Deputy Chairman, Planning Commission (B) Prime Minister (C) Finance Minister (D) Chairman Finance Commission (E) None of these 38. The World Bank sanctioned Rs. 18,000 crores to which of the following states for its Poverty Alleviation Programme ? (A) Karnataka (B) Gujarat (C) Maharashtra (D) Uttar Pradesh (E) None of these 39. The UNO has declared year 2008 as the year of (A) AIDS Prevention (B) Potato (C) Water Harvesting (D) Social Justice to Children (E) None of these 40. Who amongst the following is the author of the book Pakistan The Gathering Storms ? (A) Benazir Bhutto

(B) Parvez Musharraf (C) Arun Shourie (D) Arun Gandhi (E) None of these 41. Which of the following is not a gallantry Award ? (A) Vir Chakra (B) Jeevan Raksha Padak (C) Ashok Chakra (D) Mahavir Chakra (E) Saraswati Samman 42. Which of the following states has approved sharing Neyyar Irrigation Project water with Tamil Nadu ? (A) Karnataka (B) Andhra Pradesh (C) Kerala (D) Maharashtra and Karnataka (E) None of these 43. Which of the following is not a foreign bank working in India ? (A) HSBC (B) Barclays (C) Standard Chartered (D) Yes Bank (E) All are foreign banks 44. Who amongst the following is the Chairman of the 13th Finance Commission ? (A) Bimal Jalan (B) Y. V. Reddy (C) C. Rangarajan (D) Vijay Kelkar (E) None of these 45. India has the least or negligible trade relations with (A) Japan (B) Britain (C) South Africa (D) Uganda (E) Iran 46. Your friend has received a sum of Rs. 10000 from his grandparents. He wants to deposit this sum in a bank under a condition of not to withdraw fully or partially for at least two years. He will be needed to open which type of account in the bank ? (A) Small savings account (B) Current account (C) Fixed deposit account (D) Demat account (E) None of these 47. Recently, this was in news that ASEAN is an association of (A) Commonwealth nations (B) SAARC nations (C) South-Eastern Asian nations (D) Oil-exporting nations

(E) African nations 48. Names of two important persons are often visible in newspapers/magazines/electronic media. These names are Dr. C. Rangarajan and Dr. Bimal Jalan. Which of the following facts are identical in the life of both these two persons ? (A) Both are principal economic advisors to the Prime Minister (B) Both are the Members of the Lok Sabha (C) Both are the former Governors of RBI (D) Both were the Finance Ministers of India (E) There is nothing similar in both 49. Which of the following places of West Bengal was in news recently, since some violent incidences took place due to an attempt of agricultural land aquisition for industrial purposes ? (A) Khadakpur (B) Nandigram (C) Howrah (D) Bolepur (E) None of these 50. In accordance with the reports published in the papers/magazines, the Government of India and some NGOs have declared/started some projects to help/ to provide relief to the farmers in general and specially to perplexed farmers. Which of the following is not such a plan ? (A) Crop insurance plan (B) E-Chaupal (C) Subsidy for chemical fertilizers (D) Reconstruction of watershade/water-bodies (E) Mid-day meal Answers 1. (D) 2. (B) 3. (E) 4. (B) 5. (E) 6. (D) 7. (D) 8. (E) 9. (C) 10. (B) 11. (A) 12. (D) 13. (B) 14. (C) 15. (C) 16. (E) 17. (C) 18. (B) 19. (E) 20. (D) 21. (B) 22. (C) 23. (E) 24. (A) 25. (D) 26. (E) 27. (B) 28. (C) 29. (A) 30. (B) 31. (C) 32. (A) 33. (C) 34. (E) 35. (E) 36. (B) 37. (E) 38. (D) 39. (B) 40. (A) 41. (E) 42. (C) 43. (D) 44. (D) 45. (D) 46. (C) 47. (C) 48. (C) 49. (B) 50. (E)

1. Captain' is related to a Team' in the same way as Director' is related to (1) Supervisor (2) Employee (3) Organisation (4) Union (5) Customer 2. Find the odd one out of the following options (1) Aunt (2) Child (3) Father (4) Niece (5) Relation 3. Pointing to a photograph of Mahesh, Ram said. "The father of his sister is the husband of my wife's mother". How is Ram related to Mahesh? (1) Brother (2) Brother-in-law (3) Father-in-law (4) Data not sufficient (5) None of these 4. If fork' is called plate', plate' is called 'knife', knife' is called jug', jug' is called glass', glass' is called cup' and cup' is called fork', by what do we cut fruit? (1) spoon (2) jug (3) glass (4) saucer (5) none of these

5. If a' is substituted by 26,'B' by 25 and so on up to Z' which is substituted by 1, what will be the sum of the numbers substituted for the word XRAY'? (1) 33 (2) 40 (3) 37 (4) 73 (5) None of these 6. In a certain code COIMBATORE is written as DPJNCBUPSF. How is INDORE written in that code? (1) JOENQF (2) JMCPQD (3) JOEPSF (4) HMCNQD (5) None of these 7. Geeta is elder to Seeta but not to Deepa. Gayatri is younger than Deepa. No one is elder to Fatima. Who is youngest of them all? (1) Seeta (2) Geeta (3) Gayatri (4) Data not sufficient (5) None of these 8. Raman is sitting to the immediate left of Harry but not next to Kamal. Mahesh is sitting to the right of Kamal. If the four friends are sitting in a circle who is sitting to the immediate right of Harry? (1) Mahesh (2) Kamal (3) Raman (4) Harry (5) Cannot be determined 9. How many three letter meaningful English words can be formed from the word NOTE beginning with T' and without repeating any letter? (1) Three (2) One (3) Two (4) None (5) None of these

Directions (11-15): Answer question 11 to 15 based on the following sequence: A $ B # 9 G 3D K M ? C Q 2 X 7 P 5 U 8 I 4 Y J 11. How many elements in the above arrangement are both immediately preceded and immediately followed by a number? (1) One (2) Two (3) Three (4) Five (5) None of these 12. Which of the following will be the fifteenth element from the left end if all the numbers are arranged in descending order from left to right, keeping the position of the other elements in arrangement un-changed? (1) 5 (2) 4 (3) 7 (4) 8 (5) None of these 13. How many letters in the above arrangement are immediately followed by a symbol? (1) Two (2) Five (3) Four (4) Three (5) None of these 14. Which of the following will be eighth to the left of the twelfth from the left end of the arrangement? (1) # (2) 7 (3) U (4) 9 (5) None of these 15. Four of the following five are alike in a certain way based on their position in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group? (1) G$M (2) K9Q (3) ?D7 (4) 2MU

(5) PCI 16. In a certain code language' In ba pe' means he has won','le ki ba' means she has lost' and in se pe' means he always won'. Which word in that language means he'? (1) in (2) pe (3) se (4) Data not sufficient (5) None of these 17. X is Y's brother. S is T's mother and X's aunt. How is T related to X? (1) Sister (2) Cousin (3) Aunt (4) Cannot be determined (5) None of these 18. If the letters of the word OBSERVANT are interchanged, such that the first becomes ninth, second becomes eighth, and so on, and the position of the fifth letter remains unchanged then what will be the new arrangement of letters? (1) TNAVERSBO (2) TNVARESBO (3) NTAVERSBO (4) VANTRESBO (5) None of these 19. If 1 is coded as , 5 is coded as %, 6 is coded as , 3 is coded as +, 7 is coded as # and 4 is coded as ? What will be the correct form of the number 435671? (1) ? + % # (2) ? + % # (3) ? + % # (4) # % + ? (5) None of these 20. Which of the following have the same relationship as BREAD:DBARE? (1) SWORN: NSOWR (2) FUNDS: FSDUN (3) GLAZE : EGZAL (4) LOWER: RLEWO (5) None of these

Directions (21-25): Read the following information and attempt the given questions: Six executive Aman, Bindu, Deepa, Jitu, Kamal and Priyanka have to advertise four products i.e. soap, watches, computers and chocolates on 3 different channels, i.e. Go, Come and Fun either alone or in pairs. An executive can visit only one channel and advertise only one product. No more than two executives can advertise on a channel. (i) Bindu and Jitu both visit the same channel but advertise different products. (ii) Aman who visits Go' advertises neither soap nor computers. (iii) Kamal does not advertise chocolates. (iv) No girl advertises soap. (v) The two executives who advertise chocolates visit Spice (vi) 21. Who advertises watches? (1) Deepa (2) Kamal (3) Aman (4) Priyanka (5) None of these 22. Which of the following Channel-product pairs in definitely incorrect? (1) Go-watch (2) Come-computer (3) Go-soap (4) Come-soap (5) Come-watch 23. Which channel does Kamal visit? (1) Go (2) Fun (3) Come (4) Cannot be determined (5) None of these 24. If Bipasha advertises computers which of the following must be true? (1) Jitu advertises soap (2) Jitu advertises watches

(3) Kamal advertises computers (4) Kamal works for Fun (5) None of these 25. What will Jitu advertise? (1) Chocolates (2) Watches (3) Computers or watches (4) Cannot be determined (5) None of these 26. Swaroop and Simple want to attend a seminar together between 9 a.m. to 5 p.m. on Friday. Simple cannot leave till after her lunch break which begins at 1.30 p.m. Swaroop is free after her meeting which ends at noon. For how many hours can the two of them attend the seminar? (1) 3 hours (2) 2 hours (3) 4 hours (4) Cannot be determined (5) None of these 27. How many pairs of letters are there in the word ANSWER each of which has as many letters between them in the word as there are in the English language? (1) One (2) Two (3) Four (4) Three (5) None of these 28. Find the odd one out (1) 2 (2) 7 (3) 11 (4) 13 (5) 9 29. If all the letters in the word MERCIFUL are rearranged in alphabetical order and substituted by the alphabet preceding them in the English alphabet what will be the new arrangement of letters? (1) BDHEKLQT (2) BDEHKLQT (3) BDEHLKQT (4) BDEJMLQT

(5) None of these 30. Out of 38 families in a housing society 5 subscribe to Hindi news-papers alone, 12 subscribe to both Hindi and Marathi newspapers. Find the number of Maranthi news-paper subscribers. (1) 9 (2) 21 (3) 17 (4) Cannot be determined (5) None of these Directions (31-35): Below are given letters and their numeric codes. Below that are given some conditions to be followed while codifying the given letter groups in each question. Study them and find out the correct numeric coded form of the given letter group in each question. If none of the coded forms is correct, your answer will be (5) i.e. None of these'. Letters M Numeric 2 Codes Conditions: (i) If the first and last letters are vowels both are to be coded as . (ii) If the second letter is a vowel and the third letter is a consonant a single code is to be used and both are to be coded jointly as %. (iii) If the first letter is a consonant and the last letter is a vowel both are to be coded as? 31. ENIMY (1) 1%28 (2) ?732? (3) 17328 (4) ?7328 (5) None of these 32. GENIR (1) ?173? (2) 6%39 (3) 6%79 (4) 61739 (5) None of these 33. QUERI Q 5 I 3 N 7 E 1 Y 8 U 4 G 6 R 9

(1) 5%93 (2) ?413? (3) ?4139 (4) ?419? (5) None of these 34. EINUM (1) 1%72 (2) 0%42 (3) 1374? (4) 1%43 (5) None of these 35. UNGRE (1) 769 (2) 4769 (3) 47691 (4) 7691 (5) None of these Directions (36-40): In each question below are two statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the two given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the two statements disregarding commonly known facts. Give answer (1) if only conclusion I follows. Give answer (2) if only conclusion II follows. Give answer (3) if either conclusion I or II follows. Give answer (4) if neither conclusion I nor II follows. Give answer (5) if both conclusions I or II follow. 36. Statements: Some pencils are lead. All lead are ink Conclusions: I. Some ink are pencils. II. All ink are lead. 37. Statements: Some ovens are refrigerator. Some refrigerators are ACs.

Conclusions: I. Some ACs are ovens. II. No. AC is oven. 38. Statements: All planes are birds. All birds are clouds. Conclusions: I. Some planes are clouds. II. Some clouds are birds. 39. Statements: Some sweets are salt. No salt in spice. Conclusions: I.. Some sweets are spice. II. No spice is salt. 40. Statements: Some papers are plastics. All papers are clothes. Conclusions: I. Some plastics are clothes. II. Some plastics are papers. Directions (41-45): Each of the following questions below consists a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide if the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both statements and: Give answer (1) if the data in statements I alone is sufficient to answer the question while the data in statement II is not sufficient to answer the question. Give answer (2) if the data in statement II alone is sufficient to answer the question, while the data in statement I alone is not sufficient to answer the question. Give answer (3) if the data either in statement I alone or in statement II alone is sufficient to answer the question. Give answer (4) if the data in both the statements I and II are not sufficient to answer the question.

Give answer (5) if the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question. 41. How is cricket' written in a code language? I. Dinesh play cricket' is written as do si ha'. II. play cricket now' is written as ha si ma'. 42. Who is the oldest among L, M, N, O,P? I. P is older than M and N but not O. II. L is older than O. 43. When is Rahul's birthday? I. Rahul and Shivani are twins. II. Rahul was born on the last day of February in a leap year. 44. What is the strength of the class? I. Shekhar stood 28 ranks below the top ranker and Mahesh who stood 5 ranks below him stood last. II. Jayesh was 9 ranks below Ramesh who stood 27th from the top. 45. How far does Shruti live from the school? I. Shruti has to cycle 3 kms. To her friend Mina's house which is 4 kms. From thee school. II. Gitanjali lives exactly opposite the school and walks 2 kms. to reach Shruti's house. Directions (46-50): The following questions are based on the five three digit numbers given below: 972 526 487 359 251 46. If the positions of the firs and second digits are interchanged which of the following will be third if they are arranged in ascending order? (1) 359 (2) 972 (3) 526 (4) 487

(5) 251 47. If 2 is added to the sum of the digits of each of the above numbers how many will be multiples of 5? (1) None (2) One (3) Two (4) Three (5) None of these 48. If 1 is subtracted from the last digit of each of the above numbers the sum of the digits of how many of them are prime numbers? (1) None (2) Two (3) One (4) Three (5) All five 49. If the digits in each of the above numbers are written in reverse order which will be the second highest number? (1) 251 (2) 359 (3) 487 (4) 526 (5) 972 50. If the positions of the digits of each of the numbers are interchanged such that the first becomes second, second becomes third and third becomes firs, which, of the following will be the highest? (1) 972 (2) 526 (3) 487 (4) 251 (5) 359 Answer Key for Mental Aptitude Reasoning 1. (3) 6. (3) 11. (4) 16. (4) 21. (3) 2. (5) 7. (4) 12. (3) 17. (2) 22. (4) 3. (2) 8. (2) 13. (2) 18. (5) 23. (1) 4. (2) 9. (1) 14. (1) 19. (1) 24. (2) 5. (2) 10. (1) 15. (5) 20. (5) 25. (3)

26. (1) 31. (3) 36. (1) 41. (4) 46. (1)

27. (2) 32. (2) 37. (3) 42. (5) 47. (4)

28. (5) 33. (4) 38. (5) 43. (2) 48. (3)

29. (2) 34. (5) 39. (2) 44. (1) 49. (3)

30. (5) 35. (1) 40. (5) 45. (3) 50. (5)