Sie sind auf Seite 1von 8

2.4.

CALCULUL SARCINII TERMICE A CAPTATORILOR SOLARI


2.4.1. Caracterul variabil al radiaiei solare
Intensitatea radiaiei solare prezint un caracter foarte variabil, att n timpul anului, ct i zilnic, astfel nct este evident c i sarcina termic realizat de colectorii solari va fi la fel de variabil.

Fig. 2.25. Curb tipic de variaie a intensitii radiaiei solare


n figura 2.25 este prezentat o variaie tipic a intensitii radiaiei solare, ntr-o zi foarte clduroas de var, n condiii de cer perfect senin, manifestat pe o suprafa unitar, plan i orizontal. Se observ c la ora 12, cnd intensitatea radiaiei solare este maxim, valoarea acesteia depete 800W/m2, ceea ce reprezint o valoare foarte ridicat, chiar i fa de media din timpul verii, n timp ce pe durata nopii, valoarea intensitii radiaiei solare este evident nul. Dimineaa i dupmasa, intensitatea radiaiei solare, variaz rapid ntre 0 i valoarea maxim, respectiv ntre valoarea maxim i 0. Pentru curba de variaie a intensitii radiaiei solare reprezentate n figura 1, valoarea medie a intensitii radiaiei solare, pe durata zilei, este uor superioar valorii de 500W/m2. n zilele anului, caracterizate prin radiaie solar mai puin intens dect cea prezentat n figura 2.25, de exemplu primvara sau toamna, valorile maxime i medii ale intensitii radiaiei solare, chiar i n cele mai nsorite zile din aceste perioade, pot s scad mult sub valorile prezentate anterior. Ca i radiaia solar, sarcina termic asigurat de colectorii solari, prezint un caracter variabil, astfel nct se poate vorbi despre valoarea maxim i medie a acestei mrimi. Pentru calcule termice de dimensionare, prezint importan cunoaterea valorii medii a sarcinii termice a colectorilor solari. Cu ct randamentul colectorilor solari este mai ridicat, cu att fiecare suprafa unitar de colector solar, va furniza o sarcin termic unitar medie, mai apropiat de valoarea medie a intensitii radiaiei solare.

2.4.2. Calculul sarcinii termice a captatorilor solari


Avnd n vedere c de regul, productorii panourilor solare nu indic valorile sarcinilor termice asigurate de echipamentele pe care le comercializeaz, este interesant de realizat o evaluare a acestei mrimi, pentru c scopul acestor echipamente este tocmai de a asigura sarcina termic necesar diverselor aplicaii. n continuare, valoarea sarcinii termice unitare a colectorilor solari, va fi determinat utiliznd informatiile privind selecia acestor echipamente, furnizate de diveri productori. Se vor considera cazurile n care panourile solare sunt utilizate pentru nclzirea apei calde menajere, respectiv a apei din piscine, acestea fiind cele mai importante aplicaii pentru panourile solare. nclzirea cldirilor cu ajutorul energiei solare este mai dificil de realizat, n primul rnd pentru c n perioadele reci ale anului, cnd necesarul de sarcin termic pentru nclzire este important, intensitatea radiaiei solare prezint valori foarte reduse i este dificil de captat i de utilizat n aceste condiii. Chiar dac exist i numeroase realizri interesante n care nclzirea cldirilor este realizat cu ajutorul energiei solare, aceste aplicaii nu vor fi abordate n continuare, deoarece reprezint situaii speciale. nclzirea apei calde menajere

& Sarcina termic necesar pentru nclzirea apei calde menajere Q acm , se poate calcula cu
relaia:

n m c w (t b t r ) & Q acm = 3600


-

[kW ]

unde: n este numrul de persoane; m [kg] este cantitatea de ap cald menajer considerat ca i consum zilnic; cw [kJ/kgK] este cldura specific a apei, mrime care variaz cu temperatura, dar pentru care se poate considera valoarea cw=4,186kJ/kgK; - tb [C] este temperatura apei din boiler; - tr [C] este temperatura apei reci, la intrarea n boiler; - [h] este durata perioadei de nclzire a apei calde considerate, avnd o importan deosebit pentru valoarea sarcinii termice. Se va considera n=1, deci se va calcula sarcina termic necesar pentru nclzirea apei calde menajere necesare unei persoane, m=50kg - valoare medie recomandat de literatura de specialitate, tb=45C - valoare recomandat pentru temperatura apei calde din boiler; tr=10C - valoare medie a apei reci, care vara este ceva mai cald, dar iarna ceva mai rece i =8h - valoare care coincide aproximativ i cu durata medie n care se manifest radiaia solar, deci cu durata medie n care poate fi captat aceasta. nlocuind valorile numerice considerate, se obine pentru sarcina termic necesar n vederea preparrii apei calde menajere necesare zilnic pentru o persoan:

1 50 4,186 (45 10) & Q acm = = 0,254 kW 0,25 kW = 250 W 8 3600

Pentru prepararea apei calde menajere, firmele productoare recomand utilizarea unor suprafee diferite ale colectori solari n funcie de tipul colectorilor i de procentul din necesarul anual de cldur care urmeaz s fie asigurat de acei colectori solari, ca n tabelul 1.
Tabelul 1. Suprafaa necesar de colectori solari, pentru prepararea a.c.m. [m2/pers.] Procent de asigurare a.c.m. Procent de asigurare a.c.m. cu energie solar cu energie solar 60% (primvar - var - toamn) 4050% (vara - sezonul cald) Colectori Col. cu tuburi vidate Colectori plani Col. cu tuburi vidate plani si cu tuburi termice si cu tuburi termice 1,21,5 0,81 11,2 0,60,8 m2/pers. m2/pers. m2/pers. m2/pers.

Se observ c suprafeele de colectori solari, recomandate ca necesare, sunt aceleai n cazul colectorilor cu tuburi vidate, respectiv cu tuburi termice, chiar dac performanele colectorilor solari cu tuburi termice sunt ceva mai ridicate dect cele ale colectorilor solari cu tuburi vidate. Acest fapt poate fi explicat prin faptul c diferenele de performan sunt totui reduse, iar avantajul colectorilor solari cu tuburi termice, fa de cei cu tuburi vidate nu se va concretiza printr-o suprafa mai redus de colectori solari, ci printr-un procent ceva mai ridicat de asigurare a apei calde menajere cu ajutorul energiei solare, dect n cazul colectorilor cu tuburi vidate. Avnd n vedere c suprafeele de colectori solari, recomandate n tabelul 1, au ca scop tocmai asigurarea sarcinii termice calculate anterior, valoarea sarcinii termice unitare a colectorilor solari & Q acm1 , n regim de preparare a apei calde menajere, este:

& Q & Q acm1 = acm S1


unde:

W m2

- S1 reprezint suprafaa colectorilor solari recomandat n tabelul 1. Rezultatele acestui calcul sunt prezentate n tabelul 2.
Tabelul 2. Sarcina termic unitar a colectorilor solari, pentru prepararea a.c.m. [W/m2] Procent de asigurare a.c.m. Procent de asigurare a.c.m. cu energie solar cu energie solar 60% (primvar - var - toamn) 4050% (vara - sezonul cald) Colectori plani Col. cu tuburi vidate Colectori Col. cu tuburi vidate si cu tuburi termice plani si cu tuburi termice 208166 312250 250208 416312 W/m2 colector W/m2 colector W/m2 colector W/m2 colector

Analiznd valorile din tabelul 2, se constat c sarcina termic unitar a colectorilor solari este mai mare n cazul n care procentul de asigurare a apei calde menajere cu ajutorul energiei solare este mai redus, ceea ce reprezint un fapt normal, deoarece aceti colectori sunt prevzui s funcioneze mai ales n perioada de var, cnd intensitatea radiaiei solare este mai mare. n tabelul 3 sunt prezentate valori particulare ale sarcinilor termice unitare, mai uor de utilizat pentru calcule rapide de predimensionare, determinate pentru anumite valori ale supraelor de colectori solari, destinai preparrii apei calde menajere.
Tabelul 3. Sarcini termice unitare particulare ale colectorilor solari pentru prepararea a.c.m. Procent de asigurare a.c.m. Procent de asigurare a.c.m. cu energie solar cu energie solar 60% 4050%
(primvar - var - toamn) (vara - sezonul cald)

Tip colectori Suprafaa necesar [m2/pers] Sarcina termic unitar [W/m2]

plani 1,25 200

tuburi vidate si tuburi termice 1 250

plani 1 250

tuburi vidate si tuburi termice 0,7 350

Este evident c dac panourile solare sunt utilizate doar vara, sarcina termic unitar medie a acestora poate fi considerat mai mare dect dac sunt utilizate din primvar pn n toamn, caz n care valoarea medie a sarcinii termice unitare este mai redus, pentru c i valoarea medie a intensitii radiaiei solare este mai redus. Din acest motiv i suprafaa necesar a colectorilor solari care sunt utilizai doar vara, este mai redus dect cea necesar pentru o utilizare din primvar pn n toamn, dar i procentul de asigurare a apei calde menajere cu ajutorul energiei solare este mai redus, dac aceste panouri sunt dimensionate pentru a funciona doar pe durata sezonului cald.

& Considernd valorile particulare ale sarcinor termice unitare Q acm1 , prezentate n tabelul 3, se pot efectua calcule rapide pentru predimensionarea colectorilor solari utilizai pentru prepararea apei calde menajere.

S=

& Q acm & Q acm1

[m ]
2

Cu ajutorul acestei relaii pot fi calculate suprafeele necesare de colectori solari, pentru orice tip de aplicaie n care este necesar prepararea apei calde menajere cu ajutorul energiei solare. Exemple de asemenea situaii pot fi reprezentate de: restaurante, hoteluri, moteluri, vile pentru agroturism, sisteme industriale de preparare a apei calde, etc.: Suprafeele colectorilor solari adoptate prin rotunjirea valorilor determinate n aceast manier trebuie s verifice i valorile recomandate n tabelul 1. nclzirea apei din piscine Sarcina termic necesar pentru nclzirea apei din piscine, necesit un calcul complex, care s in seama de temperatura apei din piscin i de o serie de pierderi de cldur, ntre care o importan deosebit este reprezentat de urmtoarele pierderi: evaporarea apei, transferul termic prin convecie de la suprafaa apei la mediul ambiant, stropirea cu ap n afara piscinei, remprosptarea apei, etc.,. Cu toate acestea, productorii captatorilor solari, dimensioneaz sistemul solar de nclzire a apei din piscine, pe baza unui algoritm de calcul aproximativ, mult simplificat, considernd doar, c toate tipurile de pierderi de cldur care se manifest n condiii reale n piscine, duc la rcirea apei, iar aceast rcire trebuie compensat de sistemul de nclzire. n acest paragraf, n vederea determinrii sarcinii termice unitare a colectorilor solari pentru nclzirea piscinelor, se va considera algoritmul simplificat de dimensionare, pentru a se putea valorifica recomandrile productorilor privind utilizarea diferitelor tipuri de colectori solari. & Sarcina termic necesar pentru nclzirea apei din piscine Q p , se poate calcula cu relaia:

m c w t & Qp = 3600
unde:

[kW ]

- m [kg] este cantitatea de ap din piscin; - cw [kJ/kgK] este cldura specific a apei, mrime care variaz cu temperatura, dar pentru care se poate considera valoarea cw=4,186kJ/kgK; - t [C] este variaia temperaturii apei din piscin n 24h, datorat diverselor pierderi de cldur; - [h] este durata perioadei de nclzire a apei calde considerate, avnd o importan deosebit pentru valoarea sarcinii termice.
Observaie: Productorii de panouri solare recomand valori diferite pentru suprafeele colectorilor solari, destinai nclzirii apei din piscine, pentru diferite condiii de exploatare a piscinelor, indicnd aceste suprafee, dar nu precizeaz adncimea considerat a apei din piscine. Lipsa acestui element n tabelele de alegere a colectorilor solari, reprezint o deficien important a sistemului de dimensionare propus de productori, care a fost eliminat n continuare, prin considerarea unei valori medii a adncimii apei din piscine, de 1,3m. n urma finalizrii calculelor efectuate cu ajutorul algoritmului prezentat n continuare i n urma comparrii valorilor sarcinilor termice unitare, rezultate pentru diferitele tipuri de colectori solari, cu valorile sarcinilor termice unitare ale acelorai colectori, utilizai la prepararea apei calde menajere, s-a dovedit c aceast ipotez este corect i c probabil aceeai valoare medie a adncimii apei din piscine a fost considerat i de productorii panourilor solare, la ntocmirea tabelelor de selecie a colectorilor.

Cantitatea de ap din piscine se determin cu relaia:

m = Sp H

[kg]

Sp [m2] este suprafaa piscinei; H [m] este adncimea medie a apei din piscin; [kg/m3] este densitatea apei, mrime care depinde de temperatur, dar pentru care se poate considera valoarea =1000kg/m3. n continuare, calculele se vor efectua pentru suprafaa unitar a piscinei, deci se va considera 2 Sp=1m . -

unde:

m = 1 1,3 1000 = 1300 kg

Valoarea sarcinii termice necesare pentru nclzirea suprafeei unitare a piscinei, considernd c datorit pierderilor de cldur, temperatura apei scade ntr-o zi cu 1C i c durata perioadei de nclzire a apei este de 8h, rezult:

1300 4,186 1 & Q p1 = = 0,189 kW / m 2 0,190 kW / m 2 = 190 W / m 2 8 3600

n cazul n care variaia temperaturii apei datorit pierderilor de cldur ar fi de 0,5C, situaie posibil n cazul piscinelor realizate n spaii nchise, sarcina termic unitar pentru nclzirea apei, sar reduce i aceasta la jumtate. Acoperirea suprafei apei din piscine, n perioadele de neutilizare, att n cazul celor nchise ct i n cazul celor aflate n aer liber, pe lng faptul c previne producerea accidentelor, permite i reducerea substanial a pierderilor de cldur prin convecie i prin evaporarea apei, ceea ce contribuie la reducerea considerabil a sarcinii termice necesare pentru nclzirea apei. Pentru calcule rapide de predimensionare, se poate considera c acoperirea suprafeei apei, n perioadele de neutilizare, reduce cu cca. 20% valoarea sarcinii termice necesare pentru nclzirea apei. n tabelul 4, au fost prezentate valori orientative ale sarcinilor termice, necesare pentru nclzirea apei din piscine, raportate la unitatea de suprafa a piscinei, pentru diferite condiii de lucru, considernd adncimea medie a apei, de 1,3m.
Tabelul 4. Valori orientative ale sarcinilor termice pentru nclzirea apei din piscine, considernd adncimea medie a apei de 1,3m [W/m2 piscin] Tip piscin Sarcina termic Piscin nchis cu acoperire 75 W/m2 piscin fara acoperire 95 W /m2 piscin Piscin n aer liber cu acoperire 150 W /m2 piscin fara acoperire 190 W /m2 piscin

Pentru nclzirea apei din piscine, firmele productoare recomand utilizarea unor suprafee diferite de colectori solari, n funcie de tipul piscinelor, de tipul colectorilor i de perioada prevzut pentru funcionarea sistemului de nclzire cu energie solar, aa cum se observ n tabelul 5.
Tabelul 5. Suprafaa necesar de colectori solari, pentru nclzirea apei din piscine [m2/m2 piscin] Perioada de nclzire cu energie solar Perioada de nclzire cu energie solar aprilie - septembrie iunie - iulie Colectori plani Col. cu tuburi vidate Toate tipurile de si cu tuburi termice colectori 0,4 m2/m2 0,5 m2/m2 0,7 m2/m2 0,9 m2/m2 0,3 m2/m2 0,4 m2/m2 0,5 m2/m2 0,7 m2/m2 0,25 m2/m2 0,3 m2/m2 0,4 m2/m2 0,5 m2/m2

Tip piscin

Piscin nchis cu acoperire fara acoperire Piscin n aer liber cu acoperire fara acoperire

n cazul piscinelor nchise s-a considerat c temperatura apei este de 24C i gradul de rcire a apei datorit pierderilor de cldur este de 0,5C/24h, iar n cazul piscinelor n aer liber, s-a consider temperatura apei este de 22C i gradul de rcire a apei datorit pierderilor de cldur este de 1C/24h. Se observ c pentru nclzirea piscinei pe timp de var, este recomandat aceeai suprafa de colectori solari, indiferent de tipul acestora. Acest fapt este posibil, deoarece n condiiile n care intensitatea radiaiei solare este mare, performanele tuturor tipurilor de colectori sunt relativ apropiate. Avnd n vedere c suprafeele de colectori solari recomandate n tabelul 5, au ca scop tocmai asigurarea sarcinii termice calculate anterior, valoarea sarcinii termice unitare a colectorilor solari & Q p1 , n regim de nclzire a apei din piscine, este:

& Q p1 =
unde:

& Qp S1

W m2

- S1 reprezint suprafaa colectorilor solari recomandat n tabelul 5. Rezultatele acestui calcul sunt prezentate n tabelul 6, considerndu-se pentru sarcinile termice necesare nclzirii apei din piscin, valorile indicate n tabelul 4. Faptul c valorile obinute pentru sarcinile termice unitare, sunt foarte apropiate pentru aceleai condiii de lucru, confirm c ipotezele considerate sunt sunt corecte i n nici un caz nu introduc erori semnificative.
Tabelul 6. Sarcinile termice unitare ale colectori solari, pentru nclzirea apei din piscine [W/m2 colector] Perioada de nclzire Perioada de nclzire cu energie solar cu energie solar aprilie septembrie iunie iulie Colectori Colectori cu tuburi vidate Toate tipurile de plani si cu tuburi termice colectori 190 W/m2 190 W/m2 215 W/m2 210 W/m2 200 W/m2 250 W/m2 240 W/m2 300 W/m2 270 W/m2 265 W/m2 305 W/m2 315 W/m2 380 W/m2 380 W/m2 345 W/m2

Tip piscin

Piscin nchis cu acoperire fara acoperire Piscin n aer liber cu acoperire fara acoperire Piscine (n general) valori medii

& Considernd valorile particulare ale sarcinor termice unitare Q p1 , prezentate n tabelul 6, se
pot efectua calcule rapide pentru predimensionarea colectorilor solari utilizai pentru prepararea apei calde menajere.

S=

& Qp & Q

[m ]
2

p1

Suprafeele colectorilor solari adoptate prin rotunjirea valorilor determinate n aceast manier trebuie s verifice i valorile recomandate n tabelul 5.

2.4.3. Concluzii
n tabelul 7 sunt prezentate valorile comparative ale sarcinilor termice unitare obinute pentru diverse tipuri de colectoare solare, considernd funcionarea acestora n regim de preparare a apei calde menajere, respectiv n regim de nclzire a apei din piscine situate n aer liber fr acoperire, ca i valorile medii obinute pentru sarcina termic unitar a colectorilor solari utilizai pentru nclzirea piscinelor.
Tabelul 7. Valori comparative ale sarcinilor termice unitare ale colectorilor solari, utilizai n diferite regimuri de lucru [W/m2 colector]
Regim de utilizare a.c.m. piscine n aer liber fr acoperire piscine (valoare medie) Perioada de exploatare primvar toamn (aprilie septembrie) Colectori Colectori cu tub. vidate plani si cu tuburi termice 200 250 210 200 270 265 Perioada de exploatare var (iunie iulie) Colectori Colectori cu tub. vidate plani si cu tuburi termice 250 350 380 345 380 345

Valorile obinute pentru sarcina termic unitar a colectorilor plani, utilizai la nclzirea piscinelor n aer liber fr acoperire, respectiv valoarea medie, pentru utilizarea numai n lunile iunieiulie este semnificativ mai mare dect n cazul preparrii apei calde menajere. Acest lucru poate fi explicat prin faptul c la prepararea apei calde menajere nu s-a considerat o perioad att de scurt de funcionare, ci una care s asigure totui acoperirea a 4050% din necesarul anual de ap cald, cu ajutorul energiei solare, ceea ce reprezint mult mai mult dect doar dou luni de funcionare. n cele dou luni, intensitatea radiaiei solare este maxim i atunci se pot atinge valori mai ridicate pentru sarcina termic unitar a colectorilor. n afara acestei situaii, se observ c aa cum era normal, indiferent de tipul aplicaiei, preparare ap cald menajer sau nclzirea apei din piscine, fiecare tip de colector solar asigur aproximativ aceleai valori ale sarcinilor termice unitare medii pe care le realizeaz. n consecin pot fi recomandate valori medii pentru sarcinile termice unitare ale colectorilor solari, indiferent de tipul de aplicaie, preparare ap cald menajer sau nclzirea apei din piscine, iar aceste valori sunt indicate n tabelul 8.
Tabelul 8. Valori medii ale sarcinilor termice unitare ale colectorilor solari, n funcie de perioada de exploatare [W/m2 colector] Perioada de Colectori cu tuburi vidate Colectori plani exploatare si cu tuburi termice aprilie - septembrie 200 250 iunie - august 250 350 iunie - iulie 300 380

Aceste valori ale sarcinilor termice unitare medii, pot fi utilizate cu uurin n calcule orientative de predimensionare rapid a diverselor tipuri de colectori solari, fiind cu att mai utile cu ct, de regul, asemenea valori nu sunt indicate de firmele productoare.

Considernd pentru perioada iunie iulie, o valoare medie zilnic a intensitii radiaiei solare, de 500W/m2, cea ce reprezint o valoare de vrf pentru cele mai calde zile ale anului i nu o medie, nici mcar pentru cele mai calde luni ale anului, cel puin raportat la condiiile climatice din Romnia, se obin urmtoarele valori ale randamentelor medii zilnice ale diferitelor tipuri de colectori solari: - =60% pentru colectori plani; - =76% pentru colectori cu tuburi vidate i pentru colectori cu tuburi termice. Considernd tot pentru perioada iunie iulie, o valoare medie zilnic a intensitii radiaiei solare de 450W/m2, ceea ce reprezint o valoare mai apropiat de condiiile medii din Romania, se obin urmtoarele valori ale randamentelor medii zilnice ale diferitelor tipuri de colectori solari: - =67% pentru colectori plani; - =84% pentru colectori cu tuburi vidate i pentru colectori cu tuburi termice. Valorile conforme cu realitatea, ale acestor randamente, confirm nc odat n plus, c ipotezele considerate n calculele prezentate, ca i valorile obinute pentru sarcinile termice unitare medii ale diverselor tipuri de colectori solari sunt corecte.