Sie sind auf Seite 1von 34

GENERAL INSTRUCTIONS

The Test Booklet consists of 120 questions.


There are Two parts in the question paper. The distribution of marks subjectwise in each part
is as under for each correct response.
MARKING SCHEME :
PART-I :
MATHEMATICS
Question No. 1 to 20 consist of ONE (1) mark for each correct response.
PHYSICS
Question No. 21 to 40 consist of ONE (1) mark for each correct response.
CHEMISTRY
Question No. 41 to 60 consist of ONE (1) mark for each correct response.
BIOLOGY
Question No. 61 to 80 consist of ONE (1) mark for each correct response.
PART-II :
MATHEMATICS
Question No. 81 to 90 consist of TWO (2) marks for each correct response.
PHYSICS
Question No. 91 to 100 consist of TWO (2) marks for each correct response.
CHEMISTRY
Question No. 101 to 110 consist of TWO (2) marks for each correct response.
BIOLOGY
Question No. 111 to 120 consist of TWO (2) marks for each correct response.
Date : 30-10-2011 Duration : 3 Hours Max. Marks : 160
KISHORE VAIGYANIK PROTSAHAN YOJANA - 2012
STREAM - SB / SX
RESONANCE PAGE - 2
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SB / SX)
PART-I
One Mark Questions
MATHEMATICS
1. Suppose log
a
b + log
b
a= c. The smallest possible integer value of c for all a,b > 1 is
(A) 4 (B) 3 (C) 2 (D) 1
Sol. (C) Let log
a
b = x then, log
b
a =
x
1
C = x +
x
1
, For a, b > 1 log
a
b > 1
By A.M. > G.M
C =
x
1
x + > 2
2. Suppose n is a natural number such that | i + 2i
2
+ 3i
3
+ ....+ ni
n
| = 18 2 . Where i is the square root of
1 . Then n is.
(A) 9 (B) 18 (C) 36 (D) 72
Sol. (C)
Hint n is multiple of = 4
3. Let P be an m m matrix such that P
2
= P . Then (I+P)
n
equals
(A) I + P (B) I + nP (C) I + 2
n
P (D) I + (2
n
1)P
Sol. (D) Given P
2
= P
For n = 2 (I + P)
2
= I + P
2
+ 2PI
= I + P + 2P
= I + 3P
= I + (2
2
1) P
4. Consider the cubic equation x
3
+ ax
2
+ bx + c = 0 , where a,b,c are real numbers . Which of the following
statements is correct ?
(A) If a
2
2b < 0 , then the equation has one real and two imaginary roots
(B) If a
2
2b > 0, then the equation has all real roots
(C) If a
2
2b > 0, then the equation has all real and distinct roots
(D) If 4a
3
27b
2
> 0 , then the equation has real and distinct roots
Sol. (A)
f ' (x) = 3x
2
+ 2ax + b
D = 4a
2
4(3b)
= 4(a
2
3b)
If a
2
2b < 0 then
a
2
3b < 0
So, D is negative, so f(x) has one real and two imaginary roots.
5. All the points (x,y) in the plane satisfying the equation x
2
+ 2x sin(xy) + 1 = 0 lie on
(A) a pair of straight lines (B) a family of hyperbolas
(C) a parabola (D) an ellipse
Sol. (A) sin (xy) =
x 2
x 1
2

=
|
.
|

\
|
+ x
x
1
2
1
sin xy > 1 or s 1
sin xy = 1 or 1
For x = 1 or 1
sin y = 1 or sin y = 1
RESONANCE PAGE - 3
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SB / SX)
y =
|
.
|

\
| t
t
2
n 2
, n e I
(x, y) on pair of straight line.
6. Let A = (4,0) , B = (0,12) be two points in the plane . The locus of a point C such that the area of triangle
ABC is 18 sq.units is
(A) (y + 3x + 12)
3
= 81 (B) (y + 3x + 81)
2
= 12
(C) (y + 3x 12)
2
= 81 (D) (y + 3x 81)
2
= 12
Sol. (C)
18
1 12 0
1 0 4
1 y x
2
1
=
|12x y(4) + 48| = 36
(3x + y 12)
2
= 9
2
= 81
7. In a rectangle ABCD , the coordinates of A and B are (1,2) and (3,6) respectively and some diameter of the
circumscribing circle of ABCD has equation 2x y + 4 = 0. Then the area of the rectangle is
(A) 16 (B) 2
10
(C) 2
5
(D) 20
Sol. (A)
m
1
m
2
= 1
|
.
|

\
|

+
3 1 t 2
6 6 t 4

|
.
|

\
|

1 3
2 6
= 1
|
.
|

\
|
4 t 2
t 4
(2) = 1 4t = t + 2
t =
5
2
then C is |
.
|

\
|

5
38
,
5
1
BC =
2 2
5
8
5
16
|
.
|

\
|
+ |
.
|

\
|
=
25
320
=
5
8
5
5 8
=
Area = xy =
5 2
5
8

= 16
8. In the xyplane , three distinct lines
1
,
2
,
3
concur at a point (,0). Further the lines
1
,
2
,
3
are normals to
the parabola y
2
= 6x at the points A = (x
1
, y
1
) , B (x
2
, y
2
) , C = (x
3
, y
3
) respectively . Then we have
(A) < 5 (B) > 3 (C) 5 < < 3 (D) 0 < < 3
Sol. (B) h > 2a here 4a = 6, 2a = 3
h > 3
RESONANCE PAGE - 4
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SB / SX)
9. Let f(x) = cos5x + A cos 4x + Bcos3x + Ccos2x + Dcosx + E. and
T = f(0) f
|
.
|

\
| t
5
+ f
|
.
|

\
| t
5
2
f
|
.
|

\
| t
5
3
+ ..............+ f
|
.
|

\
| t
5
8
f
|
.
|

\
| t
5
9
Then T
(A) depends on A,B,C,D,E
(B) depends on A,C,E, but independent of B and D
(C) depends on B,D , but independent of A,C,E
(D) is independent of A,B,C,D,E
Sol. (C) f(x) = cos5x + A cos 4x + Bcos3x + Ccos2x + Dcosx + E
f(t x) = cos5x + Acos4x B cos3x + C cos2x D cos x + E
f (x) f(t x) = 2 [A cos4x + C cos2x + E)
for x = 0
f(0) f(t) = 2(1 + B + D) ...... (i)
at x =
5
t
, f
|
.
|

\
| t
5
f
|
.
|

\
| t
5
4
= 2 | 1 + B cos
5
3t
+ D cos
5
t
| ...... (ii)
at x =
5
2t
, f
|
.
|

\
| t
5
2
f
|
.
|

\
| t
5
3
= 2
|
|
.
|

\
| t
+ |
.
|

\
| t
+
5
2
cos D
5
6
cos B 1
..... (iii)
f(t + x) = cos5x + A cos4x B cos5x + C cos2x D cosx + E
f (t x) = f (t + x) ...... (iv)
T = f(0) f(t)
|
|
.
|

\
|
|
.
|

\
| t
+ |
.
|

\
| t
5
9
f
5
f
+
|
|
.
|

\
|
|
.
|

\
| t
+ |
.
|

\
| t
5
8
f
5
2
f

|
|
.
|

\
|
|
.
|

\
| t
+ |
.
|

\
| t
5
7
f
5
3
f
+
|
|
.
|

\
|
|
.
|

\
| t
+ |
.
|

\
| t
5
6
f
5
4
f
from equation iind f
|
.
|

\
| t
5
2
= f
|
.
|

\
| t
5
8
f
|
.
|

\
| t
3
= f
|
.
|

\
| t
3
9
f
|
.
|

\
| t
5
3
= f
|
.
|

\
| t
5
7
and f
|
.
|

\
| t
5
4
= f
|
.
|

\
| t
5
6
So T = f(0) f(t) 2
|
|
.
|

\
|
|
.
|

\
| t
|
.
|

\
| t
+
|
|
.
|

\
|
|
.
|

\
| t
|
.
|

\
| t
5
3
f
5
2
f
5
4
f
5
f
from equation 1, 2 & 3
T = 2(1 + B + D) 2 [1 + B cos
5
3t
+ Dcos
5
t
| + 2 [ 1 + B cos
5
6t
+ D cos
5
2t
]
Will depend on B and D only
10. In triangle ABC , we are given that 3sinA + 4 cosB = 6 and 4sinB + 3cosA = 1. Then the measured of the
angle C is
(A) 30 (B) 150 (C) 60 (D) 75
Sol. (B) 3sinA + 4cosB = 6 ...... (i)
3 cosA + 4sinB = 1 .......(ii)
Squaring and adding , we get
9 + 16 + 24 sin(A+B) = 37
sin(A+B) =
2
1
sin(t C) =
2
1
sin C =
2
1
RESONANCE PAGE - 5
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SB / SX)
11. Which of the following intervals is possible domain of the function f(x) = log
{x}
[x] + log
[x]
{x} , where [x] is
the greatest integer not exceeding x and {x} = x [x] ?
(A) (0,1) (B) (1,2) (C) (2,3) (D) (3,5)
Sol. (C) [x] > 1
[x] > 2
x > 2
But x cannot integers
Possible domain = (2,3)
12. If f(x) = (2011 + x)
n
, where x is a real variable and n is a positive integer , then the value of f(0) + f'(0) +
! 2
) 0 ( " f
+ ......+
! ) 1 n (
) 0 ( f
) 1 n (
is
(A) (2011)
n
(B) (2012)
n
(C) (2012)
n
1 (D) n(2011)
n
Sol. (C) f(0) + f'(0) +
! 2
) 0 ( " f
+ ......+
! ) 1 n (
) 0 ( f
) 1 n (
(2011) +
|
.
|

\
|
+ + +
! 1 n
)' 2011 ( ! 2 ... ) 1 n ( n
......
! 2
) 2011 )( 1 n ( n
,
! 1
) 2011 ( n
2 n 1 n
=
n
C
0
2011 +
n
C
1
2011
n1
+ .... +
n
C
n1
(2011) +
n
C
n
(2011)
0
1
= (2011 + 1)
n
1
= 2012
n
1
13. The minimum distance between a point on the curve y = e
x
and a point on the curve y = log
e
x is
(A)
2
1
(B)
2
(C)
3
(D) 2
2
Sol. (B)
Point where slope of tangent is 1 of the curve y = e
x
is
y' = e
x
= 1
x = 0
(0,1)
and for y = lnx point is (1,0)
required minimum distance is
2
14. Let f : (2,) N be defined by f(x) = the largest prime factor of [x] , Then
}
8
2
dx ) x ( f
is equal to
(A) 17 (B) 22 (C) 23 (D) 25
Sol. (B)
}
8
2
dx ) x ( f
= } }
+
4
3
3
2
dx ) x ( f dx ) x ( f
+ ...... +
}
8
7
dx ) x ( f
= 2 + 3 + 2 + 5 + 3 + 7 = 22
RESONANCE PAGE - 6
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SB / SX)
15. Let [x] denote the largest integer not exceeding x and {x} = x [x]. Then }
+
t t
t
2012
0
}) x { cos( }) x { cos(
}) x { cos(
e e
e
dx is
equal to
(A) 0 (B) 1006 (C) 2012 (D) 2012 t
Sol. (B) I = 2012 }
+
t t
t
1
0
x cos x cos
x cos
dx
e e
e
again I = 2012
}
|
|
.
|

\
|
+
t t
t
1
0
x cos x cos
x cos
dx
e e
e
2I = 2012
}
1
0
dx
I = 1006
16. The value of
|
|
.
|

\
|
+ + +
2 2 2 2 n
n n 4
1
.. ..........
4 n 4
1
1 n 4
1
lim is
(A)
4
1
(B)
12
t
(C)
4
t
(D)
6
t
Sol. (D)
|
|
.
|

\
|
+ + +
2 2 2 2 n
n n 4
1
.. ..........
4 n 4
1
1 n 4
1
lim
=
n
lim
=
n
1 r
2 2
r n 4
1
=
n
lim

|
.
|

\
|
=
n
1 r
2
n 2
r
1 n 2
1
=
2
1
}
1
0
2
4
x
1
dx
= }
1
0
2
x 4
dx
=
1
0
1
2
x
sin
|
|
.
|

\
|
|
.
|

\
|

17. Two players play the following game : A writes 3,5,6 on three different cards ; B writes 8 ,9,10 on three
different cards . Both draw randomly two cards from their collections . Then A computes the product of two
numbers he/she has drawn , and B computes the sum of two numbers he/she has drawn . The player
getting the larger number wins. What is the probability that A wins ?
(A)
3
1
(B)
9
5
(C)
9
4
(D)
9
1
RESONANCE PAGE - 7
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SB / SX)
Sol. (C)
E
1
: A wins when A takes out 3 & 6 and B takes out 8 & 9
P (E
1
) =
3
1

3
1
=
9
1
E
2
: A wins when A takes out 5 & 6 and B takes out any two no.
P (E
2
) =
3
1
1 =
3
1
Required probability =
9
1
+
3
1
=
9
4
18. Let
c , b , a

be three vectors in the xyz space such that


b a

=
c b

=
a c

=
0

. If A,B,C are points with


position vectors
c , b , a

respectively , then the number of possible positions of the centriod of triangle ABC
is
(A) 1 (B) 2 (C) 3 (D) 6
Sol. (A)
a c c b b a

= =
........(i)
0 c b b a

=
0 b c b a = +

( ) 0 b c a = +


b c a


= + ........(ii)

+
=
c a
b

( c b

) =
a c

( )
c
c a

+
=
a c

( ) a c c a

=
( ) 0 c a c a = +

(1 + ) ( c a

) = 0 = 1
From (ii) b c a


=
0 c b a = + +

centroid of ABC =
0
3
c b a

=
+ +
19. The sum of (1
2
1 + 1) (1!) + (2
2
2 + 1)(2!) + .... + (n
2
n + 1)(n!) is
(A) (n + 2) ! (B) ( n 1) ((n + 1) !) + 1
(C) (n + 2)! 1 (D) n((n + 1)!) 1
Sol. (B)
( ) +
=
n
1 r
2
! r 1 r r
T
r
= [(r + 1) (r 1) (r 2)] r!
T
r
= (r 1) (r + 1)! (r 2) (r!)
but r = 1, 2, .............., n
T
r
= 1 + (n + 1)! (n 1)
RESONANCE PAGE - 8
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SB / SX)
20. Let X be a nonempty set and let P(X) denote the collection of all subsets of X. Define f : X P(X) R by
f(x,A) =

e
e
A x , 0
A x , 1
.Then f(x , AA B) equals
(A) f(x, A) + f(x ,B)
(B) f(x ,A) + f (x ,B) 1
(C) f (x , A) + f(x , B) f (x ,A) f( x ,B)
(D) f( x ,A) + | f( x ,A) f( x ,B) |
Sol. (C) If f (x , A B) =

e
e
A x , 0
A x , 1
Case (i) x e A, x e B
then,
f(x, A) + f(x, B) f(x, A) f(x, B) = 1 + 0 0 = 1
Case (ii) x e A, x e B
f(x, A) + f(x, B) f(x, A) f(x, B) = 0 + 1 0 = 1
Case (iii) x e A, x e B
f(x, A) + f(x, B) f(x, A) f(x, B) = 0 + 0 0 = 0
Case (iv) x e A and x e B
f(x, A) + f(x, B) f(x, A) f(x, B) = 1 + 1 1 = 1
f(x, A B) = f(x, A) + f(x, B) f(x, A) f(x, B)
Aliter
If f (x , A) =

e
e
B A x , 0
B A x , 1
Option A is rejected because x e (AB) ,then f(x,A) + f(x,B) = 1+ 1 = 2 which cant be attained by f.
Option B is rejected baecuse if x e
B A
, then f(x,A) + f(x,B) 1 = 0 + 0 1 = 1 which cant be attained
by f .
Also option D is rejected because if x e A , then f(x,A) + |f(x,A) f(x,B)| = 1 + |1 0| = 2
Which is also unattainble
PHYSICS
21. A narrow but tall cabin is falling freely near the earths surface. Inside the cabin, two small stones A and B are
released from rest (relative to the cabin). Initially A is much above the centre of mass and B much below the
centre of mass of the cabin. A close observation of the motion of A and B will reveal that :
(A) both A and B continue to be exactly at rest relative to the cabin
(B) A moves slowly upward and B moves slowly downward relative to the cabin
(C) both A and B fall to the bottom of the cabin with constant acceleration due to gravity
(D) A and B move slightly towards each other vertically.
Ans. (A)
Sol. acceleration of cabin is g
relative acceleration of A and B w.r.t. cabin is zero so both A and B continue to be exactly at rest relative to
the cabin.
22. Two plates each of mass m are connected by a massless spring as shown :
A weight W is put on the upper plate which compresses the spring further. When W is removed, the entire
assembly jumps up. The minimum weight W needed for the assembly to jump up when the weight is
removed is just more than :
(A) mg (B) 2mg (C) 3mg (D) 4mg
Ans. (B)
RESONANCE PAGE - 9
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SB / SX)
Sol.
k
k
mg
k
W
|
.
|

\
|

= mg W = 2mg
23. If the speed (v) of the bob in a simple pendulum is plotted against the tangential acceleration (a), the correct
graph will be represented by :
(A) (B)
(C) (D)
(A) I (B) II (C) III (D) IV
Ans. (A)
Sol. v =
2 2
r A e
...(i) a = e
2
r ...(ii)
from (i) and (ii)
1
A
a
A
v
2 4
2
2 2
2
=
e
+
e
It is the equation of ellipse
24. A container with rigid walls is convered with perfectly insulating material. The container is divided into two
parts by a partition. One part contains a gas while the other is fully evacuated (vacuum). The partition is
suddenly removed. The gas rushes to fill the entire volume and comes to equilibrium after a little time. If the
gas is not ideal ,
(A) the initial internal energy of the gas equals its final internal energy
(B) the initial temperature of the gas equals its final temperature
(C) the initial pressure of the gas equals its final pressure
(D) the initial entropy of the gas equals its final entropy
Ans. (A)
Sol. Work done in this process is zero so that
(U
i
= U
f
)
25. Two bulbs of identical volumes connected by a small capillary are initially filled with an ideal gas at tempera-
ture T. Bulb 2 is heated to maintain a temperature 2T while bulb 1 remains at temperature T. Assume
throughout that the heat conduction by the capillary is negligible. Then the ratio of the final mass of the gas
in bulb 2 to the initial mass of the gas in the same bulb is close to :
(A) 1/3 (B) 2/3 (C) 1/3 (D) 1
Ans. (B)
Sol. Using mole conservation
2n = n
1
+ n
2
...(i)
PV = n
1
RT ...(ii)
PV = n
2
R(2T) ...(iii)
n
1
= 2n
2
2n = 2n
2
+ n
2
n
2
=
|
.
|

\
|
3
n 2
;
3
2
n
3 / n 2
M
M
i 2
f 2
= =
RESONANCE PAGE - 10
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SB / SX)
26. Two rods, one made of copper and the other steel of the same length and cross sectional area are joined
together. (Ther thermal conductivity of copper is 385 J.s
1
. m
1
. K
1
and steel is 50 J.s
1
.m
1
.K
1
.) If the copper
end is held at 100C and the steel end is held at 0C, what is the junction temperature (assuming no other
heat losses) ?
(A) 12C (B) 50C (C) 73C (D) 88C
Ans. (D)
Sol.
dx
dT
KA
dt
dQ
=
) T 0 (
A K ) 100 T ( A K
2 1
=


K
1
(T 100) = K
2
(T)
K
1
T K
1
100 = K
2
T
T(K
1
+ K
2
) = K
1
100
T =
|
.
|

\
|
435
100 385
= 88C
27. Jet aircrafts fly at altitudes above 30,000 ft where the air is very cold at 40C and the pressure is 0.28 atm.
The cabin is maintained at 1 atm pressure by means of a compressor which exchanges air from outside
adiabatically. In order to have a comfortable cabin temperature of 25C, we will require in addition :
(A) a heater to warm the air injected into the cabin
(B) an air conditionaer to cool the air injected into the cabin
(C) neither a heater nor an air -conditioner : the compressor is sufficient
(D) alternatively heating and cooling in the two halves of the compressor cycle.
Ans. (B)
Sol. P
1-
T

= constant
1
1
2
1
2
P
P
T
T

|
|
.
|

\
|
=
|
|
.
|

\
|
1 ) 5 / 7 ( 5 / 7
1
28 . 0
T
K 233

|
.
|

\
|
= |
.
|

\
|
T =
J 466
) 28 . 0 (
233
5 / 2
~
So that we will required in addition an air conditionaer to cool the air injected into the cabin
28. A speaker emits a sound wave of frequency f
0
. When it moves towards a stationary observer with speed u,
the observer measures a frequency f
1
. If the speaker is stationary and the observer moves towards it with
speed u, the measured frequency is f
2
. Then :
(A) f
1
= f
2
< f
0
(B) f
1
> f
2
(C) f
1
< f
2
(D) f
1
= f
2
> f
0
Ans. (C)
Sol. f
1
= 0
f
u v
v
|
.
|

\
|

...(i)
f
2
= 0
f
v
u v
|
.
|

\
| +
...(ii)
|
|
.
|

\
|

=
2 2
2
2
1
u v
v
f
f
f
1
= f
2

|
|
.
|

\
|

2 2
2
u v
v
f
2
> f
1
RESONANCE PAGE - 11
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SB / SX)
29. A plane polarized light passed through successive polarizers which are rotated by 30 with respect to each
other in the clockwise direction. Neglecting absorption by the polarizers and given that the first polarizers
axis is parallel to the plane of polarization of the incident light, the intensity of light at the exit of the fifth
polarizer is closest to :
(A) same as that of the incident light (B) 17.5% of the incident light
(C) 30% of the incident light (D) zero
Ans. (C)
Sol. I = I
0
(cos
2
|)
4
I = I
0

4
4
3
|
.
|

\
|
I = 30% of I
0
30. At 23C, a pipe open at both ends resonates at a frequency of 450 hertz. At what frequency does the same
pipe resonate on a hot day when the speed of sound is 4 percent higher than it would be at 23 C ?
(A) 446 Hz (B) 454 Hz (C) 468 Hz (D) 459 Hz
Ans. (C)
Sol. f =
|
.
|

\
|
2
nv
f =
2
' v n
|
.
|

\
|
= =
v 04 . 1
v
' v
v
' f
f
f = (1.04)(450) = 468 Hz
31. In a Youngs double slit set-up, light from a laser source falls on a pair of very narrow slits separated by 1.0
micrometer and bright fringes separated by 1.0 millimeter are observed on a distant screen. If the frequency
of the laser light is doubled, what will be the separation of the bright fringes ?
(A) 0.25 mm (B) 0.5 mm (C) 1.0 mm (D) 2.0 mm
Ans. (D)
Sol. |
2
1
2
1

=
|
|
f
1

1
= f
2

2
1
2
2
1
f
f

=

1
2
1
1
f 2
f

=
1
2
2
1

=
2
1
2
1
=
|
|
|
2
= 2|
1
= 2.0 mm
32. For a domestic AC supply of 220 V at 50 cycles per second, the potential difference between the terminals
of a two -pin electric outlet in a room is given by :
(A) V(t) = 220
2
Cos(100tt) (B) V(t) = 220Cos(50t)
(C) V(t) = 220Cos(100tt) (D) V(t) = 220
2
Cos(50t)
Ans. (A)
Sol. V = V
0
coset
V
rms
=
2
V
0
V
0
=
2 220
Volt
e = 50 2t rad/sec = 100t rad/sec.
v = 220
2
Cos(100tt)
RESONANCE PAGE - 12
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SB / SX)
33. In the circuit shown below the resistances are given in ohms and the battery is assumed ideal with emf equal
to 3.0 volts. The resistor that dissipates the most power is
(A) R
1
(B) R
2
(C) R
3
(D) R
4
Ans. (A)
Sol. Current through R
1
is maximum so power dissipates at R
1
is maximum.
34. An electron collides with a free molecules initially in its ground state. The collision leaves the molecule in a
excited state that is metastable and does not decay to the ground state by radiation. Let K be the sum of the
initial kinetic energies of the electron and the molecule and
P

the sum of their initial momenta. Let K and


' P

represent the same physical quantities after the collision. Then


(A) K = K,
' P P

=
(B) K < K,
' P P

=
(C) K = K,
' P P

=
(D) K < K,
' P P

=
Ans. (B)
Sol. Momentum is conserved during collision so
' P P

=
. But some part of kinetic energy is stored in excited state
So K < K
35. In the circuit shown, the switch is closed at time t = 0
Which of the graphs shown below best reprsents the voltage across the inductor, as seen on an oscillo-
scope?
(I) (II)
(III) (IV)
(A) I (B) II (C) III (D) IV
Ans. (D)
Sol. Potential difference across inductor during current growth is
v = v
0
e
t/t
RESONANCE PAGE - 13
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SB / SX)
36. Given below are three schematic graphs of potential energy V(r) versus distance r for three atomic particless
electron (e), poton (p
+
) and neutron (n), in the presence of a nucleus at the origin O. The radius of the nucleus
is r
0
. The scale on the Vaxis my not be the same for all figures. The correct pairing of each with the
corresponding atomic particle is :
(A) (1, n), (2, p
+
), (3, e

) (B) (1, p
+
), (2, e

), (3, n)
(C) (1, e

), (2, p
+
), (3, n) (D) (1, p
+
), (2, n), (3, e

)
Ans. (A)
Sol. Neutron is chargeless so graph is (1) Proton is positive charge so graph is (2) and for e

graph is (3)
37. Due to transitions among its first three energy levels, hydrogenic atom emits radiation at three discrete
wavelength
1
,
2
and
3
(
1
<
2
<
3
). Then :
(A)
1
=
2
+
3
(B)
1
+
2
=
3
(C) 1/
1
+ 1/
2
= 1/
3
(D) 1/
1
= 1/
2
+ 1/
3
Ans. (D)
Sol.
|
.
|

\
|
=
9
8
R
1
1
|
.
|

\
|
= |
.
|

\
|
=
4
R 3
4
1
1 R
1
2
36
R 5
4 9
R 5
9
1
4
1
R
1
3
= |
.
|

\
|

= |
.
|

\
|
=

3 2 1
1 1 1

38. The total radiative power emitted by spherical blackbody with radius R and temperature T is P. If the radius is
doubled and the temperature is halved then the radiative power will be :
(A) P/4 (B) P/2 (C) 2P (D) 4P
Ans. (A)
Sol.
4
4
2
T
A 4
AT
' P
P
|
.
|

\
|
o
=
4
' P
P
=
P =
4
P
39. The Quantum Hall Resistance R
H
is a fundamental constant with dimensions of resistance. If h is Plancks
constant and e the electron charge, then the dimension of R
H
is the same as :
(A) e
2
/h (B) h/e
2
(C) h
2
/e (D) e/h
2
Ans. (B)
Sol. R
H
=
i
V
|
|
.
|

\
|
= =
2 2 2
e
h
i
P
i
i . V
RESONANCE PAGE - 14
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SB / SX)
40. Four students measure the height of a tower. Each student uses a different method and each measures the
height many different times. The data for each are plotted below. The measurement with highest precision is :


(A) I (B) II (C) III (D) IV
Ans. (A)
Sol. From given graph highest precision that means sharpness is maximum in graph (I)
CHEMISTRY
41. Ther hydridizations of Ni (CO)
4
and Cr(H
2
O)
6
2+
, respectively.
(A) sp
3
and d
3
sp
2
(B) dsp
2
and d
2
sp
3
(C) sp
3
and d
2
sp
3
(D) dsp
2
and sp
3
d
2
Sol. (C)
Ni(CO)
4
Ni : [Ar] 3d8 4s2 =
2 , 2 , 2
g 2
t
2 , 2
g
e
CO is a strong filed ligand
3d 4s 4p
Cr (H
2
O)
6
+2
Cr
+2
: [Ar] 3d
4
45
3d 4s 4p
octahedral complex : d
2
sp
3
42. Extraction of silver is achieved by initial complexation of the ore (Argentite) with X followed by reaction
with Y, X and Y, respectively, are :
(A) CN

and Zn (B) CN

and Cu
(C) Cl

and Zn (D) Br

and Zn
Sol. (A)
Ag
+
+ 2CN



[Ag(CN)
2
]

2[Ag(CN)
2
]

+ Zn
+2


[Zn(CN)
4
]
2
+ 2Ag
+
RESONANCE PAGE - 15
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SB / SX)
43. Assuming ideal behaviour, the enthalpy and volume of mixing of two liquids, respectively, are
(A) zero and zero (B) +ve and zero
(C) ve and zero (D) ve and ve
Sol. (A)
Ideal mixture
AH = 0
AV = 0
44. At 298 K, the ratio of osmotic pressures of two solutions of a substance with concentrations of 0.01 M
and 0.001 M, respectively, is :
(A) 1 (B) 100 (C) 10 (D) 1000
Sol. (C)
t = CRT
2
1
t
t
=
001 . 0
01 . 0
= 10
45. The rate of gas phase chemical reactions generally increases rapidly with rise in temperature. This is mainly
because :
(A) the collision frequency increases with temperature.
(B) the fraction of molecules having energy in excess of the activation energy increases with temperature.
(C) the activation energy decreases with temperature.
(D) the average kinetic energy of molecules increases with temperature.
Sol. (B)
Energy distribution at two different temperatures
46. Among i-iv :
the compound that does not undergo polymerization under radical initiation, is :
(A) i (B) ii (C) iii (D) iv
Sol. (D)
The radical formed as intermediate or is unstable , where as in all other cases
resonance stabilised radicals are formed.
47. Two possible stereoisomers for
are :
(A) enantiomers (B) diastereomers (C) conformers (D) rotamers
Sol. (A)
The given compound is chiral and the possible stereoisomers are enatiomer to each other.
RESONANCE PAGE - 16
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SB / SX)
48. For a process to occur spontaneously.
(A) only the entropy of the system must increase.
(B) only the entropy of the surrounding must increase.
(C) either the entropy of the system or that of the surroundings must increase.
(D) the total entropy of the system and the surroundings must increase.
Sol. (D)
According to second law of thermodynamics, for spontaniety : AS
UNIV
> 0
49. When the size of a spherical nanoparticle decreases from 30 nm to 10 nm, the ratio surface area/volume
becomes
(A) 1/3 of the original (B) 3 times the original (C) 1/9 of the original (D) 9 times the original
Sol. (B)
r
1
= 30 nm r
2
= 10 nm
|
.
|

\
|
volume
area surface
=
3
r 4
r 4
3
2
t
t
=
r
3
) r / 3 (
) r / 3 (
1
2
=
10
30
= 3
50. The major product of the following reaction is :


+
H
(A) (B) (C) (D)
Sol. (C)
The reaction is example of Pinacole Pinacolone reaction with classical ring expanssion rearrangement .
51. For the transformation



the reagent used is :
(A) LiAlH
4
(B) H
3
PO
2
(C) H
3
O
+
(D) H
2
/Pt
Sol. (B)
H
3
PO
2
a mild reducing agent is used to remove the diazonium group with H.
52. The values of the limiting molar conductivity (A) for NaCl, HCl and NaOAc are 126.4. 425.9 and 91.0 Sccm
2
.
respectively. For HOAC. A in S cm
2
mol
1
is :
(A) 390.5 (B) 299.5 (C) 208.5 (D) 217.5
Sol. (A)
0
NaOAc
A +
0
HCl
A
0
NaCl
A
RESONANCE PAGE - 17
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SB / SX)
53. To obtain a diffraction peak, for a crystalline solid with interplane distance equal to wavelength of incident X-
ray radiation, the angle of incidence should be :
(A) 90 (B) 0 (C) 30 (D) 60
Sol. (D)
BRAGGS Law
2dsinu = n
d = , n = 1
sinu =
2
1
u = 30
angle of incidence = 60
54. The standard Gibbs free energy change (AG in kJ mol
1
), in a Daniel cell (E
cell
= 1.1 V), when 2 moles of
Zn(s) is oxidized at 298 K, is closed to :
(A) 212.3 (B) 106.2 (C) 424.6 (D) 53.1
Sol. (C)
Zn

Zn
+2
+ 2e

2mol 2mol 4mol


AG = nFE
cell
= 4 96500 1.1 = 424.6 kJ/mol
55. All the products formed in the oxidation of NaBH
4
by I
2
, are :
(A) B
2
H
6
and NaI(B) B
2
H
6
, H
2
and NaI (C) BI
3
and NaH (D) NaBI
4
and HI
Sol. (B)
2NaBH
4
+ I
2


2NaI + B
2
H
6
+ H
2
|
56. The spin-only magnetic moments of [Mn(CN)
6
]
4
and [MnBr
4
]
2
in Bohr Magnetons, respectively, are :
(A) 5.92 and 5.92 (B) 4.89 and 1.73 (C) 1.73 and 5.92 (D) 1.73 and 1.73
Sol. (C)
[Mn(CN)
6
]
4
& [(Mn/Br)
4
]
2
Mn
+2
in both Mn
+2
: [Ar]3d
5
45
With CN

:
With Br

:
Magnetic moments : ) 2 1 ( 1 + BM & ) 2 5 ( 5 + BM
57. In a zero-order reaction, if the initial concentration of the reactant is doubled, the time required for half the
reactant to be consumed :
(A) increases two-fold (B) increases four-fold (C) decreases by half (D) does not change
Sol. (A)
Half life of zero order reactions initial concentration.
58. The adsorption isothermal for a gas is given by the relation x = ap/(1 + bp) where x is moles of gas adsorbed
per gram of the adsorbent, p is the pressure of the gas, and a and b are constants. Then x :
(A) increases with p
(B) remains unchanged with p
(C) decreases with p
(D) increases with p at low pressure and the same at high pressure.
RESONANCE PAGE - 18
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SB / SX)
Sol. (D)
x =
) bp 1 (
ap
+
59. The reaction
+ CHCl
3

+

H
Heat / NaOH

is known as :
(A) Perkin reaction (B) Sandmeyer reaction
(C) Reimer-Tiemann reaction (D) Cannizzaro reaction
Sol. (C)
It is fact.
60. Among i-iii
the boiling point follows the order
(A) ii < i < iii (B) iii < ii < i (C) i < ii < iii (D) ii < iii < i
Sol. (C)
Due to intramolecular H-bonding boiling point of (ii) is less than (iii) but greater than (i).
BIOLOGY
61. The major constituents of neurofilaments are
(A) microtubules (B) intermediate filaments
(C) actin filaments (D) protofilaments
Ans. (B)
62. In which phase of the cell cycle are sister chromatids available as template for repair ?
(A) G1 phase (B) G2 phase
(C) S phase (D) M phase
Ans. (C)
63. A person has difficulty in breathing at higher altitudes because
(A) oxygen is likely to diffuse from lungs to blood.
(B) oxygen is likely to diffuse from blood to lungs
(C) partial pressure of O
2
is lower than partial pressure of CO
2
(D) overall intake of O
2
by the blood becomes low.
Ans. (D)
64. In humans , the composition of a zygote that will develop into a female is
(A) 44A +XX (B) 44A + XY
(C) 22 + X (D) 23 A
Ans. (A)
RESONANCE PAGE - 19
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SB / SX)
65. If you fractionate all the organelles from the cytoplasm of a plant cell. In which one of the following sets
of fractions will you find nucleic acids ?
(A) nucleus, mitochondria, chloroplast, cytoplasm
(B) nucleus, mitochondria, chloroplast, glyoxysome
(C) nucleus, chloroplast , cytoplasm and peroxisome
(D) nucleus, mitochondria, chloroplast, Golgi bodies
Ans. (A)
66. A protein with 100 amino acid residues has been translated based on triplet genetic code. Had the
genetic code been quadruplet. the gene that codes for the protein would have been.
(A) same in size (B) longer in size by 25%
(C) longer in size by 100% (D) shorter in size
Ans. (B)
67. If the sequence of base in DNA is 5'- ATGTATCTCAAT- 3', than the sequence of bases in its transcript
will be :
(A) 5' - TACATAGAGTTA - 3'
(B) 5' - UACAUAGAGUUA - 3'
(C) 5' - AUGUAUCUCAAU - 3'
(D) 5' - AUUGAGAUACAU - 3'
Ans. (D)
68. The Na
+
/K
+
pump is present in the plasma membrane of mammalian cells where it
(A) expels potassium from the cell
(B) expels sodium and potassium from the cell.
(C) pumps sodium into the cell.
(D) expels sodium from the cell.
Ans. (D)
69. The CO
2

in the blood is mostly carried
(A) by haemoglobin in RBCs
(B) in the cytoplasm of WBCs
(C) in the plasma as bicrbonate ions
(D) by plasma proteins
Ans. (C)
70. Patients who have undergone organ transplants are given anti-rejection medications to
(A) minimize infection
(B) stimulate B- macrophage cell interaction
(C) prevent T- lymphocyte proliferation
(D) adopt the HLA of donor
Ans. (C)
71. Saline drip is given to a Cholera patient because
(A) NACl kills Vibrio cholera
(B) NACl generates ATP
(C) Na
+
ions stops nerve impulse and hence sensation of pain
(D) Na
+
ions help in retention of water in body tissue
Ans. (D)
72. A water molecule can form a maximum of hydrogen bonds.
(A) 1 (B) 2
(C) 3 (D) 4
Ans. (D)
RESONANCE PAGE - 20
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SB / SX)
73. Circadian Rhythm is an endogenously driven cycle for biochemical, physiological and behavioral
processes. In humans, the approximate duration of this 'biological clock' is :
(A) 1 Hours (B) 6 Hours
(B) 12 Hours (D) 24 Hours
Ans. (D)
74. Modern evolutionary theory consists of the concepts of Darwin modified by knowledge concerning :
(A) population statistics
(B) Mendel's laws
(C) the idea of the survival of the fittest
(D) competition
Ans. (A)
75. Soon after the three germ layers are formed in a developing embryo, the process of organogenesis
starts. The human brain is formed from the
(A) ectoderm
(B) endoderm
(C) mesoderm
(D) partly endoderm and partly mesoderm
Ans. (A)
76. Puffs in the polytene chromosomes of drosophila melanogaster salivary glands represent
(A) transcriptionally active genes
(B) transcriptionally inactive genes
(C) heterochromatin
(D) housekeeping gense
Ans. (A)
77. The process of cell death involving DNA cleavage in cells is known as
(A) necrosis (B) apoptosis
(C) cytokinesis (D) endocytosis
Ans. (B)
78. According to the original model of DNA. as proposed by Watson & Crick 1953, DNA is a
(A) left handed helix
(B) helix that makes a full turn every 70 nm.
(C) helix where one turn of DNA contains 20 basepairs
(D) two stranded helix where each strand has opposite polarity.
Ans. (D)
79. At which stage of meiosis I does crossing over occur ?
(A) lepoptene (B) zygotene
(C) pachytene (D) diplotene
Ans. (C)
80. An electrode is placed in the axioplasm of a mammalian axon and another electrode is placed just
outside the axon. The potential difference measured will be
(A) 0 (B) 70mV
(B) 70V (D) +70 V
Ans. (B)
RESONANCE PAGE - 21
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SB / SX)
PART-II
Two Mark Questions
MATHEMATICS
81. Let A and B be any two n n matrices such that the following conditions hold : AB = BA and there exist
positive integers k and l such that A
k
= I (the identity matrix) and B

= 0 (the zero matrix), Then


(A) A + B = l
(B) det (AB) = 0
(C) det (A + B) = 0
(D) (A + B)m = 0 for some integer m
Sol. (B)
A
K
= I |A|
K
= 1
B

= 0 |B|

= 0
|AB| = 0
82. The minimum value of n for which
2 2 2 2
2 2 2 2
) 1 n 2 ( ....... 5 3 1
) n 2 ( ....... 6 4 2
+ + + +
+ + + +
< 1.01
(A) is 101 (B) is 121 (C) is 151 (D) does not exist
Sol. (C) Let 1
2
+ 2
2
+ .......+ (2n1)
2
= x and c =

+ ) 1 r 4 r 4 (
2
=
3
n
(4n
2
1)
x
x ) n 2 ( ...... 2 1
2 2 2
+ + +
< 1.01
x 6
) 1 n 4 ( ) 1 n 2 ( n 2 + +
< 2.01
) 1 n 4 (
3
n
3
) 1 n 4 ( ) 1 n 2 ( n
2
+ +
< 2.01

) 1 n 2 (
) 1 n 4 ( +
< 2.01
4n + 1 < (2.01) (2n 1)
4n + 1 < 4.02 n 2.01
3.01 < 0.02 n
2
301
< n
150.5 < n
83. The locus of the point P = (a , b) where a , b are real numbers such that the roots of x
3
+ ax
2
+ bx + a = 0
are in arithmetic progression is
(A) an ellipse (B) a circle
(C) a parabola whose vertex is on the y axis (D) a parabola whose vertex is on the x axis
Sol. (C)
A - d , A, A + d
3A = a
A =
3
a

3
ab

9
a
27
a
3 3
+ + a = 0
RESONANCE PAGE - 22
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SB / SX)
+
3
ab
a
27
a 2
3
+ = 0
a = 0 or
27
a 2
2
+ 1 =
3
b
2x
2
= 9 (y - 3)
27
h 2
2
=
|
.
|

\
|
1
3
k
parabola whose vertex on y axis.
84. The smallest possible positive slope of a line whose yintercept is 5 and which has a common point with
the ellipse 9x
2
+ 16y
2
= 144 is
(A)
4
3
(B) 1 (C)
3
4
(D)
16
9
Sol. (B) Let line
y = mx + 5
ellipse 1
9
y
16
x
2 2
= +
tangent condition c
2
= a
2
m
2
+ b
2
25 = 16m
2
+ 9
m
2
= 1
m = 1
For positive slope m = 1
85. Let A = {u e R | cos
2
(sinu) + sin
2
(cosu) = 1} and B = { u e R | cos(sinu) sin(cosu) = 0 }. Then A B
(A) is the empty set
(B) has exactly one element
(C) has more than one but finitely many elements
(D) has infinitely many elements
Sol. (A)
A ={u e R |cos
2
(sinu) = cos
2
(cosu)}
A = {u e R | sinu = nt cosu}
A = {u e R | sinu cosu = nt}
A = {u e R | sinu cosu = 0}
sin u cosu e [
2 , 2
]
B {u e R | cos (sinu) sin(cosu) = 0} by A
B {u e R | cos ( cosu) sin(cosu) = 0}
B {u e R |
2
1
sin(2cosu) = 0}
2cos u = pt, p eI
cos u =
2
pt
p = 0 only
cosu = 0
O = 2kt
2
t
so A B |
RESONANCE PAGE - 23
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SB / SX)
86. Let f(x) = x
3
+ ax
2
+ bx + c , where a,b,c are real numbers. If f(x) has local minimum at x = 1 and a local
maximum at x =
3
1

and f(2) = 0 , then


}
1
1
dx ) x ( f
equals
(A)
3
14
(B)
3
14
(C)
3
7
(D)
3
7
Sol. (B) f'(x) = 3x
2
+ 2ax + b
f'(1) = 0 3 + 2a + b = 0 .........(i)
|
.
|

\
|

3
1
' f
= 0
b
3
a 2
9
3
+
= 0
1 2a + 3b = 0 .........(ii)
by (i) + (ii) we get
4 + 4b = 0 b = 1
f(2) = 8 + 4a + 2b + c = 0
8 4 2 + c = 0
c = 2
f(x) = x
3
x
2
x 2
dx ) 2 x ( 2 dx ) x ( f
1
0
2
1
1
}
=
}

=
1
0
3
x 2
3
x
2
|
|
.
|

\
|
+
=
3
14
87. Let f(x) = x
12
x
9
+ x
4
x + 1. Which of the following is true ?
(A) f is one one
(B) f has a real root
(C) f never vanishes
(D) f takes only positive values
Sol. (D) f(x) = x
12
x
9
+ x
4
x + 1
for x = 1 , f(1) = 1
x = 0 , f(0) = 1
for x > 1 f(x) = x
9
(x
3
1) + x(x
3
1) + 1 = positive
for 0 < x < 1 f(x) = x
12
x
4
(x
5
1) + (1 x) = positive
for x < 0 f(x) = x
12
+ x
4
x (1 + x
8
) + 1 = positve
f(x) is always positive
88. For each positive integers n, define f
n
(x) = minimum
|
|
.
|

\
|
! n
) x 1 (
,
! n
x
n n
, for 0 s x s 1. Let I
n
=
1 n , dx ) x ( f
1
0
n
>
} .
Then

=1 n
n
I
is equal to
(A) 2
e
3 (B) 2
e
2 (C) 2
e
1 (D) 2
e
Sol. (A) I
n
= dx
! n
x
2
1
0
n
}
+
dx
! n
) x 1 (
1
2
1
n
}

=
! 1 n
x
1 n
+
+

1
2
1
1 n
2
1
0
! 1 n
) x 1 (
(
(

+
+
RESONANCE PAGE - 24
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SB / SX)
I
n
=
! 1 n
2
1
. 2
1 n
+
|
.
|

\
|
+

+1 n
I
n
=
(
(
(
(
(

+
|
.
|

\
|
+
|
.
|

\
|
....... ..........
! 3
2
1
! 2
2
1
. 2
3 2
= 2
(
(


2
1
1 e
2
1
= 2
3 e
89. The maximum possible value of x
2
+ y
2
4x 6y , x,y real subject to the condition | x + y | + | x y | = 4
(A) is 12 (B) is 28 (C) is 72 (D) does not exist
Sol. (B) |x + y| + |x y| = 4
Now, x
2
+ y
2
4x 6y
= (x 2)
2
+ (y 3)
2
13
A point on square ABCD which is maximum distance from (2, 3) is C(2, 2)
So, required maximum value is 28.
90. The arithemetic mean and the geometric mean of two distinct 2 digit numbers x and y are two integers
one of which can be obtained by reserving the digits of the other (in base 10 representation). Then x + y
equals
(A) 82 (B) 116 (C) 130 (D) 148
Sol. (C) Let AM and GM be ab and ba respectively
AM = 10a + b
GM = 10b + a
2
y x +
= 10a + b, xy = (10b + a)
2
(x y)
2
= (x + y)
2
4xy
= 4[10b + a]
2
4[10b + a]
2
(x y)
2
= 22 18 (a + b) (a b)
(x y)
2
= 11 9 4 (a + b) (a b)
this should be a perfect square of an integer, only possible case when
a + b = 11
a b = 1
a = 6, b = 5
x + y = 2 (10 6 + 5) = 130
RESONANCE PAGE - 25
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SB / SX)
PHYSICS
91. An isolated sphere of radius R contains uniform volume distribution of positive charge. Which of the curves
shown below correctly illustrates the dependence of the magnitude of the electric field of the sphere as a
function of the distance r from its centre ?
(A) I (B) II (C) III (D) IV
Ans. (B)
Electric field due to uniformly charged isolated sphere (In volume)
Case (a) r < R E =
r
R
KQ
3
Case (b) r = R E =
2
R
KQ
Case (c) r > R E =
2
r
KQ
92. The surface of a planet is found to be uniformly charged. When a particle of mass m and no charge is thrown
at an angle from the surface of the planet, it has a parabolic trajectory as in projectile motion with horizontal
range L. A particle of mass m and charge q, with the same initial conditions has a range L/2. The range of
particle of mass m and charge 2q with the same initial conditions is :
(A) L (B) L/2 (C) L/3 (D) L/4
Ans. (C)
Let gravitational acceleration due to mass of planet is g and due to uniformly charge on surface of planet
electric field is E and which is constant because path of projectile is parabolic. All projetile have same
condition
I. Range for uncharged particle
Range = L =
g
2 sin u
2
u
...(1)
II. Range for a particle of mass m and charge q
Range =
m
qE
g
2 sin u
2
L
2
+
u
=
...(2)
RESONANCE PAGE - 26
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SB / SX)
From eq. (1) and (2)
|
|
.
|

\
|
+
u
=
mg
qE
1 g
2 sin u
2
L
2

mg
qE
1
L
2
L
+
=

mg
qE
1+ = 2

1
mg
qE
=
III. Range for a particle of mass m and charge 2q
Range =
3
L
2 1
L
mg
qE 2
1 g
2 sin u
m
qE 2
g
2 sin u
2 2
=
+
=
|
|
.
|

\
|
+
u
=
+
u
93. Figure below shows a small mass connected to a string, which is attached to a vertical post.If the ball is
released when the string is horizontal as shown , the magnitude of the total acceleration (including radial
and tangential) of the mass as a function of the angle u is
(A) g Sinu (B) g
1 Cos 3
2
+ u
(C) g Cos u (D) g
1 Sin 3
2
+ u
Ans. (D)
Tangential acceleration at u angle is
a
t
= g cosu
From energy conservation between horizontal and u position.
PE
i
+ KE
i
= PE
f
+ KE
f
0 + 0 = mg sinu +
2
1
mv
2
v
2
= 2gsinu
Centripetal acceleration at u angle is
a
c
=

2
v
= 2gsinu
Total acceleration at u angle is
a =
2 2 2 2
c
2
t
) sin g 2 ( cos g a a u + u = + =
1 sin 3 g
2
+ u
RESONANCE PAGE - 27
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SB / SX)
94. One mole of an ideal gas at intial temprature T, undergoes a quasistatic process during which the volume V
is doubled .During the process the internal energy U obeys the equation U = aV
3
, where a is a constant .The
work done during this process is
(A) 3RT / 2 (B) 5RT / 2 (C) 5RT / 3 (D) 7RT / 2
Ans. (D)
n = 1 mole
initial temperature = T
Initial volume = V
Final volume = 2V
Internal energy V = aV
3
nC
V
T = aV
3
n
RT
2
3
= aV
3
PV = nRT From ideal gas equation
2
3
PV = aV
3
P =
3
aV 2
2
Work done by gas during this process is
W =
dv
3
av 2
Pdv
v 2
v
2
v 2
v
} }
=
=
}
v 2
v
2
dv v
3
a 2
=
PV
3
7
v .
3
av 2
.
3
7
9
av 14
3
v
3
a 2
2 3
v 2
v
3
= = =
(
(

W =
RT
3
7
95. A constant amount of an ideal gas undergoes the cyclic process ABCA in the PV diagram shown below.
The path BC is an isothermal .The work done by the gas during one complete cycle , beginning and ending
at A is nearly
(A) 600 KJ (B) 300 KJ (C) 300 KJ (D) 600 KJ
Ans. (C)
V
A
= V
C
= 2m
3
, P
A
= P
B
= 200K P
a
, P
C
= 500 KP
a
BC is isothermal process
P
C
V
C
= P
B
V
B
V
B
=
200
2 500
P
V P
B
C C

=
= 5m
3
Total workdone by gas during one complete cycle.
W = W
AB
+ W
BC
+ W
CA

= 200 10
3
(5 2) + 200 10
3
5n
500
200
+ 0
= 600 10
3
1000 n
2
5
= 300 kJ
RESONANCE PAGE - 28
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SB / SX)
96. A material is embedded between two glass plates . Refractive index n of the material varies with thickness as
shown below .The maximum incident angle (in degrees) on the material for which beam will pass through the
material is
(A) 60.0 (B) 53.1 (C) 43.5 (D) 32.3
Ans. (B)
For total internal reflection
1.5 sinC = 1.2 sin90
sinC =
5
4
5 . 1
2 . 1
=
C = 53.1
maximum incident angle is 53.1 Ans.
97. At a distance form a uniformly charged long wire , a charged particle is thrown radially outward with a
velocity u in the direction perpendicular to the wire . When the particle reaches a distance 2 from the wire
its speed is found to be
u 2
. The magnitude of the velocity , when it is a distance 4l away from the wire ,
is (ignore gravity)
(A)
u 3
(B) 2 u (C) u 2 2 (D) 4 u
Ans. (A)
Let linear charge density on wire is and mass of the particle is m & charge on particle is q. From energy
conservation between and 2 distance.
Loss in potential energy = gain in kinetic energy
2kq n

2
=
2 2
mu
2
1
) u 2 ( m
2
1

2kqn2 =
2 2
mu
2
1
u 2 m
2
1

2kqn2 =
2
mu
2
1
...(i)
conservation between and 4 distance.
Loss in potential energy = gain in kinetic energy
2kq n
e 4

=
2 2
mu
2
1
mv
2
1

4kqn2 =
2 2
mu
2
1
mv
2
1

From eq (i)
mu
2
=
2 2
mu
2
1
mv
2
1

v =
3
u
RESONANCE PAGE - 29
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SB / SX)
98. A rectangular loop of wire shown below is coplanar with a long wire carrying current I .
The loop is pulled to the right as indicated .What are the directions of the induced current in the loop and the
magnetic forces on the left and the right sides of the loop ?
Inducded Current Force on left side Force on right side
(A). Counterclockwise To the left To the right
(B). Clockwise To the left To the right
(C). Counter clockwise To the right To the left
(D). Clockwise To the right To the left
Ans. (B)
Sol.
As loop in pulled to right, there free downward magenetic field is decrease. So, induce emf induced as to
oppose the decrement of magnetic field.
Therefore directions of the induced current in the loop is clock wise and force on left side of loop is toward left
and force on right side of loop is towards right
99. Two batteries V
1
and V
2
are connected to three resistors as shown below
If V
1
= 2V and V
2
= 0V , the current I = 3mA. If V
1
= 0V and V
2
= 4V , the current I = 4 mA. Now if V
1
= 10 V
and V
2
= 10V , the current I will be
(A) 7 mA (B) 15 mA (C) 20 mA (D) 25 mA
Ans. (D)
Sol.
I =
R ) r r ( r r
r V r V
2 2 2 1
2 2 1 1
+ +
+
Case I V
1
= 2V V
2
= 0V I = 3mA
Case II V
2
= 4V V
1
= 0 I = 4mA
from case (I and Case II)
|
|
.
|

\
|
=
2
1
r
r
2
3
................. (i)
Case III V
1
= 10V V
2
= 10V I = ?
I =
R ) r r ( r r
) r r ( 10
2 1 2 1
2 1
+ +
+
................. (ii)
from (i) and (ii)
I = 25 mA
RESONANCE PAGE - 30
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SB / SX)
100. A particle moves in a plane along an eliptic path given by
2
2
a
x
+
2
2
b
y
= 1. At point (0, b), the x-component of
velocity is u. the y-component of acceleration at this point is :
(A) bu
2
/ a
2
(B) u
2
/ a
2
(C) au
2
/ b
2
(D) u
2
/ a
Ans. (A)
Sol.
2
2
2
2
b
y
a
x
+
= 1 Different w.r.t.
dt
dy
b
y 2
dt
dx
a
x 2
2 2
+
= 0 ................. (i)
u
x
= u, at (o, b), u
y
= 0 (from eq (i))
Different w.r.t.
2
2 2
2
2
dt
dx
a
2
dt
x d
a
x 2
|
.
|

\
|
+
+
|
.
|

\
|
+
dt
dy
b
2
dt
y d
b
y 2
2 2
2
2
= 0
accelerat at (o, b) is
2 2
y
2
2 2
2
2
o
b
2
b
ba 2
u
a
2
dt
x d
a
x 2
+ + +
|
|
.
|

\
|
(0) = 0
a
y
=
2
a
b
u
2
CHEMISTRY
101. XeF
6
hydrolyses to give an oxide. The structure of XeF
6
and the oxide, respectively are
(A) octahedral and tetrahedral
(B) distorted octahedral pyramidal
(C) octahedral and pyramidal
(D) distorted octahedral and tetrahedral
Sol. (B)
XeF
6
+ 3H
2
O

XeO
3
+ 6HF
distorted pyramidal
octahedral
102. MnO
4

oxidizes (i) oxalate ion in acidic medium at 333 K and (ii) HCl. For balanced chemical equations, the
rations [MnO
4

: C
2
O
4
2
] in (i) and [MnO
4

: HCl] in (ii), respectively, are :


(A) 1 : 5 and 2 : 5 (B) 2 : 5 and 1 : 8 (C) 2 : 5 and 1 : 5 (D) 5 : 2 and 1 : 8
Sol. (C)
5e

+ MnO
4


+
8H
+

4H
2
O
C
2
O
4
2


2CO
2
+ 2e

HCl


2
1
Cl
2
+ H
+
+ e

103. If
Fe /
2
Fe
E
+ = 0.440 V and + + 2
Fe /
3
Fe
E
= 0.770 V, then
Fe /
3
Fe
E
+ is :
(A) 0.330 V (B) 0.037 V (C) 0.330 V (D) 1.210 V
Sol. (B)
2e

+ Fe
+2



Fe 0.44 V
Fe
+3
+ 3e




Fe 0.77 V
Fe
+3
+ 3e




Fe xV
then x =
3
77 . 0 ) 44 . 0 ( 2 +
= 0.037 V
RESONANCE PAGE - 31
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SB / SX)
104. The electron in hydrogen atom is in the first Bohr orbit (n = 1). The ratio of transition energies, E(n = 1 n
= 3) to E (n = 1 n = 2), is
(A) 32/27 (B) 16/27 (C) 32/9 (D) 8/9
Sol. (A)
2 1
3 1
E
E

A
A
=
|
.
|

\
|

|
.
|

\
|

2 2
2 2
2
1
1
1
3
1
1
1
=
4 / 3
9 / 8
=
27
32
105. In the following conversion,

+

O
3
H ) ii (
MeMgBr ) i (
X
+

O
3
H
2
/ NaOH I
Y
the major products X and Y, respectively, are :
(A) i (B) ii (C) iii (D) iv
Sol. (C)
106. The reaction sequence,

2
HNO
X Y
the major products X and Y, respectively, are :
(A) i (B) ii (C) iii (D) iv
RESONANCE PAGE - 32
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SB / SX)
Sol. (C)
Due to intramolecular hydrogen bonding reaction is favored at ortho position.
107. Optically active (S)-o-methoxyacetaldehyde on reaction with MeMgX gave a mixture of alcohols. The major
diastereomer P on treatment with MeI/K
2
CO
3
gave an optically inactive compound. P is :
(A) i (B) ii (C) iii (D) iv
Ans. Incorrect question.
Sol. The statement optically active (S) methoxy acetaldehyde is incorrect.
108. At 300 K the vapour pressure of two pure liquids, A and B are 100 and 500 mn Hg, respectively. If in a mixture
of A and B, the vapour pressure is 300 mm Hg, the mole fractions of A in the liquid and in the vapour phase,
respectively, are :
(A) 1/2 and 1/10 (B) 1/4 and 1/6 (C) 1/4 and 1/10 (D) 1/2 and 1/6
Sol. (D)
P
total
= P
A
+ (P
0
B
P
0
A
) X
B
300 = 100 + (500 100) (1 X
A
)
1 X
A
=
2
1
X
A
=
2
1
Y
A
=
300
2
1
100
=
6
1
109. The crystal field stabilization energies (CFSE) of high spin and low spin d
6
metal complexes in terms of A
0
,
respectively, are :
(A) 0.4 and 2.4
(B) 2.4 and 0.4
(C) 0.4 and 0.0
(D) 2.4 and 0.0
Sol. (B)
Low spin d
6
CFSE = 4
5
2
A
0
+
5
3
A
0
2
= 0.4 A
0
High Spin d
6
CFSE = 6
5
2
A
0
= 2.4 A
0
(ignoring pairing)
110. Emulsification of 10 ml of oil in water produces 2.4 10
18
droplets. If the surfaces tension at the oil-water
interface is 0.03 Jm
2
and the area of each droplet is 12.5 10
16
m
2
, the energy spent in the formation of oil
droplets is :
(A) 90 J (B) 30 J (C) 900 J (D) 10 J
Sol. (A)
Total area of droplets = 2.4 10
18
12.5 10
16
= 3000 m
2
Energy liberated = 3000 0.03 = 90 J
RESONANCE PAGE - 33
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SB / SX)
BIOLOGY
111. Which sequence of events givens rise to flaccid guard cells and stomatal closure at night ?
(A) low [Glucose ] low osmotic pressure low pH high pCO
2
(B) low pH high pCO
2
low [Glucose ] low osmotic pressure
(C) low osmotic pressure high pCO
2
low pH low osmotic pressure
(D) high pCO
2
low pH low [Glucose ] low osmotic pressure
Ans. (D)
112. Rice has a diploid genome with 2n = 24. If crossing over is stopped in a rice plant and then selfed
seeds are collected, will all the offsprings be genetically identical to the parent plant ?
(A) yes, because crossing-over is the only source of genetic variation
(B) no, because stopping of crossing over automatically increases rate of point mutation
(C) yes, only if the parent plant was a completely inbred line
(D) yes, only if the parent plant was a hybrid between two prue-bred lines
Ans. (C)
113. Rodents can distinguish between many different types of odours. The basis for odour discrimination is
that
(A) they have a small number of odorant receptors that bind to many different odorant molecules
(B) the mechanoreceptors in the nasal cavity are activated by different odorant molecules found in the
air passing through the nostrils
(C) the part of the brain that processes the sense of smell has many different receptors for odorant
molecules
(D) a large number of different chemoreceptors are present in the nasal cavity that binds a variety of
odorant molecules
Ans. (D)
114. Although blood flows through large arteries at high pressure, when the blood reaches small capillaries
the pressure decreases because
(A) the values in the arteries regulate at he rate of blood flow into the capillaries
(B) the volume of blood in the capillaries is much lesser than the that in the arteries
(C) the total cross-sectional area of capillaries arising form an artery is much greater than that of the
artery
(D) elastin fibers in the capillaries help to reduce the arterial pressure
Ans. (C)
115. E.coli about to replicate was pulsed with tritiated thymidine for 5 min and then transferred to normal 1
medium . After one cell division which one of the following observations would be correct ?
(A) both the strands of DNA will be radioactive
(B) one strand of DNA will be radioactive
(C) none of the strands will be radioactive
(D) half of one strand of DNA will be radioactive
Ans. (B)
116. Selection of lysine auxotroph (bacteria which requires lysine for growth) from a mixed population of
bacteria can be done growing bacterial population in the presence of
(A) lysine (B) penicillin
(B) lysine and penicillin (D) glucose
Ans. (A)
117. Increasing the number of measurements of and experimental variable will
(A) increase the standard error of the sample
(B) increase the mean of the sample
(C) decrease the standard error of the sample
(D) result in all of the above
Ans. (C)
RESONANCE PAGE - 34
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SB / SX)
118. For a human male what is the probability that all the maternal chromosomes will end up in the same
gamete ?
(A) 1/23 (B) 2
23
(C) 2
th
(D) ()
23
Ans. (D)
119. Nocturnal animal have retinas that contain
(A) a high percentage of rods to increase sensitivity to low light conditions
(B) a high percentage of cones so that nocturnal color vision can be improved in low light conditions
(C) an equal number of rods and cones so that vision can be optimized
(D) retinas with the photoreceptor layer present in the front of the eye to increase light sensitivity
Ans. (A)
120. The length of one complete true of a DNA double helix is
(A) 34 A

(B) 34 nm
(C) 3.4 A

(D) 3.4 m
Ans. (A)