Sie sind auf Seite 1von 24

GENERAL INSTRUCTIONS

The Test Booklet consists of 80 questions.


There are Two parts in the question paper. The distribution of marks subjectwise in each part
is as under for each correct response.
MARKING SCHEME :
PART-I :
MATHEMATICS
Question No. 1 to 15 consist of ONE (1) mark for each correct response.
PHYSICS
Question No. 16 to 30 consist of ONE (1) mark for each correct response.
CHEMISTRY
Question No. 31 to 45 consist of ONE (1) mark for each correct response.
BIOLOGY
Question No. 46 to 60 consist of ONE (1) mark for each correct response.
PART-II :
MATHEMATICS
Question No. 61 to 65 consist of TWO (2) marks for each correct response.
PHYSICS
Question No. 66 to 70 consist of TWO (2) marks for each correct response.
CHEMISTRY
Question No. 71 to 75 consist of TWO (2) marks for each correct response.
BIOLOGY
Question No. 76 to 80 consist of TWO (2) marks for each correct response.
Date : 30-10-2011 Duration : 3 Hours Max. Marks : 100
KISHORE VAIGYANIK PROTSAHAN YOJANA - 2012
STREAM - SA
RESONANCE PAGE - 2
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SA)
PART-I
One Mark Questions
MATHEMATICS
1. Suppose a, b, c are three distinct real numbers. Let
P(x) =
) c a )( b a (
) c x )( b x (


+
) a b )( c b (
) a x )( c x (


+
) b c )( a c (
) b x )( a x (


When simplified, P(x) becomes
(A) 1 (B) x (C)
) a c )( c b )( b a (
) ca bc ab )( c b a ( x
2

+ + + + +
(D) 0
Sol. (A)
P(x) =
) c a )( b a (
) c x )( b x (


+
) a b )( c b (
) a x )( c x (


+
) b c )( a c (
) b x )( a x (


Let f(x) = P(x) 1
f(a) = 1 + 0 + 0 1 = 0
f(b) = 0 + 1 + 0 1 = 0
f(c) = 0 + 0 + 1 1 = 0
f(x) is a polynomial of degree atmost 2, and also attains same value (i.e., 0) for 3 distinct values of x
(i.e. a,b,c).
f(x) is an identity with only value equal to zero.
f(x) = 0 x e R P(x) = 1, x e R
2. Let a, b, x, y be real numbers such that a
2
+ b
2
= 81, x
2
+ y
2
= 121 and ax + by = 99. Then the set of all
possible values of ay bx is
(A) (

\
|
11
9
, 0
(B)
|
.
|

\
|
11
9
, 0
(C) {0} (D)
|
.
|

,
11
9
Sol. (C)
Using cauchy schwartz's inequality
(a
2
+ b
2
) (x
2
+ y
2
) > (ax + by)
2
equality holds at
x
a
=
y
b
ay bx = 0
Aliter :
a
2
+ b
2
= 81 ......(i)
x
2
+ y
2
= 121 ......(ii)
ax + by = 99 ......(iii)
(a
2
+ b
2
) (x
2
+ y
2
) = 81 121 ......(iv) [(i) (ii)]
(ax + by)
2
= 99
2
......(v) [squaring (iii)]
(iv) (v)
(ay bx)
2
= 0 ay bx = 0
3. If a
x
1
x = + , b
x
1
x
3
2
= + , then
2
3
x
1
x + is
(A) a
3
+ a
2
3a 2 b (B) a
3
a
2
3a + 4 b (C) a
3
a
2
+ 3a 6 b (D) a
3
+ a
2
+ 3a 16 b
Sol. (A)
RESONANCE PAGE - 3
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SA)
Then, a
x
1
x = + and b
x
1
x
3
2
= +
2
2
a
x
1
x = |
.
|

\
|
+
x
2
+
2
x
1
+2 = a
2
.........(i)
3
x
1
x |
.
|

\
|
+ = a
3
x
3
+ |
.
|

\
|
+ +
x
1
x 3
x
1
3
= a
3
.........(ii)
add equation (1) and (2)
|
.
|

\
|
+ + + |
.
|

\
|
+ + |
.
|

\
|
+
x
1
x 3 2
x
1
x
x
1
x
2
3
3
2
= a
2
+ a
3
b + |
|
.
|

\
|
+
2
3
x
1
x
+ 2 + 3a = a
2
+ a
3
2
3
x
1
x +
= a
3
+ a
2
3a b 2
4. Let a, b, c, d be real numbers such that |a b| = 2, |b c| = 3, |c d| = 4. Then the sum of all possible values
of |a d| is
(A) 9 (B) 18 (C) 24 (D) 30
Sol. (B)
|a b| = 2, |b c| = 3, |c d| = 4
a b = 2
b c = 3
c d = 4
possible values of (a d) are 9, 5, 3
|a d| = 9, 5, 3, 1
Sum of all possible values are 18
5. Below are four equations in x. Assume that 0 < r < 4. Which of the following equations has the largest
solution for x ?
(A) 9
r
1 5
x
= |
.
|

\
|
t
+ (B) 9
17
r
1 5
x
= |
.
|

\
|
+ (C) 5 (1 + 2r)
x
= 9 (D)
9
r
1
1 5
x
= |
.
|

\
|
+
Sol. (B)
Given 0 < r < 4
in all the obtain
(Base)
x
=
5
9
the option having least base will give the largest x.
So, in option B base
|
.
|

\
|
+
17
r
1
is minimum for 0 < r < 4.
RESONANCE PAGE - 4
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SA)
Aliter :
(1 + o)
x
=
5
4
x log (1 + o) = log (1.8)
x =
) 1 ( log
) 8 . 1 ( log
o +
For x to be maximum
log (1 + o) should be minimum
o =
t
r
or 2r or
17
r
or
r
1
in 0 < r < 4
17
r
is minimum.
6. Let ABC be a triangle with ZB = 90. Let AD be the bisector of ZA with D on BC. Suppose AC = 6 cm and the
area of the triangle ADC is 10 cm
2
. Then the length of BD in cm is equal to
(A)
5
3
(B)
10
3
(C)
3
5
(D)
3
10
Sol. (D)
Angle bisector theorem
6
x
=
z
y
x
6
z
y
10cm
2
xz = 6y
20 = 6y
y =
3
10
cm
ALITER :
Let ZACB = u
BC = 6 cos u, AB = 6 sin u
BD : CD = AB : AC
= 6 sin u : 6
= sin u : 1
BD =
( )
u
u +
u
sin
sin 1
cos 6
.........(i)
CD =
1
sin 1
cos 6
|
.
|

\
|
u +
u
.........(ii)
BD = CD sin u
Now, area of AADC = 10 cm
2
2
1
6(CD) sinu = 10
CD sinu = 10/3 cm
RESONANCE PAGE - 5
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SA)
7. A piece of paper in the shape of a sector of a circle (see Fig.1) is rolled up to form a right-circular cone
(see Fig. 2). The value of the angle u is

(A)
13
10t
(B)
13
9t
(C)
13
5t
(D)
13
6t
Sol. (A)
Slant height = 13
by = r u
2t.5 = 13 u

13
10t
= u
8. In the adjoining figure AB = 12 cm, CD = 8 cm, BD = 20 cm; ZABD = ZAEC = ZEDC = 90. IF BE = x, then
(A) x has two possible values whose difference is 4
(B) x has two possible values whose sum is 28
(C) x has only one value and x >12
(D) x cannot be determined with the given information
Sol. (A)
x
12
=
8
x 20
x
2
20x + 96 = 0
x = 8, 12
ALITER :
B(0,0)
C(20,8)
E(x,0) D(20,0)
A(0,12)
AC =
2 2
4 20 +
=
1 5 4
2
+
=
26 4
(12
2
+ x
2
) + (8
2
+ (20 x)
2
) = 20
2
+ 4
2
2x
2
40x + 400 + (12
2
20
2
) + (8
2
4
2
) = 0
2x
2
40x + 144 + 12.4 = 0
RESONANCE PAGE - 6
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SA)
x
2
20x + 72 + 24 = 0
x
2
20x + 96 = 0
x = 12, 8
9. Three circles each of radius 1 touch one another externally and they lie between two parallel lines. The
minimum possible distance between the lines is
(A)
3 2 +
(B)
3 3 +
(C) 4 (D)
3
1
2 +
Sol. (A)
AP = 2 sin 60 =
3
d =
3 2 +
10. The number of distinct prime divisors of the number 512
3
253
3
259
3
is
(A) 4 (B) 5 (C) 6 (D) 7
Sol. (C)
512
3
(253
3
+ 259
3
)
= 512
3
[(512) (253
2
+ 259
2
253.259)]
= 512 (512
2
((512)
2
3(253)(259))
= 512 (3.253 259)
= 2
9
. 3. 253 . 7.37
= 2
9
. 3. (11) . (23). 7.37
So, number of distinct prime divisors are 6.
11. Consider an incomplete pyramid of balls on a square base having 18 layers; and having 13 balls on each
side of the top layer. Then the total number N of balls in that pyramid satisfies
(A) 9000 < N < 10000 (B) 8000 < N < 9000 (C) 7000 < N < 8000 (D) 10000 < N < 12000
Sol. (B)
Top layer has (13 13) balls
Simillary one layer below top layer will have (14 14) balls and we have 18 lesens to total number of ball
N = (13)
2
+ (14)
2
+ .............+ (30)
2
N =
6
61 31 30

6
25 13 12
N = 8805
12. A man wants to reach a certain destination. One sixth of the total distance is muddy while half the distance
is tar road. For the remaining distance he takes a boat. His speed of traveling in mud, in water on tar roaed
is in the ratio 3 : 4 : 5. The ratio of the durations he requires to cross the patch of mud. stream and tar road
is:
(A)
2
5
:
5
4
:
2
1
(B) 3 : 8 : 15 (C) 10 : 15 : 18 (D) 1 : 2 : 3
RESONANCE PAGE - 7
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SA)
Sol. (C)
Let distance is 6d
Mud : Tar : Stream
Distance d : 3d : 2d
Speed 3V : 5V : 4V
time
V 3
d
:
V 5
d 3
:
V 4
d 2
10 : 18 : 15 (Note : order is changed in questions)
13. A frog is presently located at the origin (0, 0) in the xy-plane. It always jumps from a point with integer
coordinates to a point with integer coordinates moving a distance of 5 units in each jump. What is the
minimum number of jumps required for the frog to go from (0, 0) to (0, 1) ?
(A) 2 (B) 3 (C) 4 (D) 9
Sol. (B)
3 step
14. A certain 12-hour digital clock displays the hour and the minute of a day. Due to a defect in the clock
whenever the digit 1 is supposed to be displayed it displays 7. What fraction of the day will the clock show
the correct time ?
(A)
2
1
(B)
8
5
(C)
4
3
(D)
6
5
Sol. (B) The clock will show the incorrect time (between 1 - 2, 11 - 12 day and night both)
Therefore incorrect time 4 60 = 240.
Remaining 20 hour it will show the incorrect time 20 15 = 300
Total incorrect time = 240 + 300 = 540
the fraction day when the clock shows correct time is = 1
60 24
540

= 1
24
9
= 1
8
3
=
8
5
(Note: 12-hour Digital clock show first digit only 0 and 1)
RESONANCE PAGE - 8
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SA)
15. There are 30 questions in a multiple-choice test. A student gets 1 mark for each unattempted question, 0
mark for each wrong answer and 4 marks for each correct answer. A student answered x questions correctly
and scored 60. Then the number of possible value of x is
(A) 15 (B) 10 (C) 6 (D) 5
Sol. (C)
Right Wrong Unattempted
15 15 0
14 4
13 8
12 12
11 16
10 20
6 cases only
PHYSICS
16. A simple pendulum oscillates freely between points A and B.
We now put a peg (nail) at some point C as shown. As the pendulum moves from A to the right, the string will
bend at C and the pendulum will go to its extreme point D. Ignoring friction, the point D.
(A) will lie on the line AB (B) will lie above the line AB
(C) will lie below the line AB (D) will coincide with B
Sol. (A)
By mechanical energy conservation
KE
i
+ U
i
= KE
f
+ U
f
O + U
i
= 0 + U
f
U
i
= U
f
h
i
= h
f
So D will lie on line AB
17. A small child tries to move a large rubber toy placed on the ground. The toy does not move but gets deformed
under her pushing force
) F (

which is obliquely upward as shown . Then


(A) The resultant of the pushing force
) F (

, weight of the toy, normal force by the ground on the toy and
the frictional force is zero.
(B) The normal force by the ground is equal and oipposite to the weight of the toy.
(C) The pushing force
) F (

of the child is balanced by the equal and opposite frictional force


(D) The pushing force
) F (

of hte child is ballanced by the total internal force in the toy generated due to
deformation
Sol. (A)
Since toy is not accelerating so net external force on toy is zero. So (A)
RESONANCE PAGE - 9
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SA)
18. A juggler tosses a ball up in the air with initial speed u. At the instant it reaches its maximum height H, he
tosses up a second ball with the same initial speed. The two balls will collide at a height.
(A)
4
H
(B)
2
H
(C)
4
H 3
(D)
H
4
3
Sol. (C)
|S
1
| + |S
2
| = H
2
gt
2
1
+ ut
2
gt
2
1
= H
ut = H . ....(I)
H =
g 2
u
2
....(II)
t =
g 2
u
S
2
= ut
2
gt
2
1
=
g 8
u 3
g 4
u
g
2
1
g 2
u
4
2
2
2
=
=
H
4
3
19. On a horizontal frictional frozen lake, a girl (36 kg) and a box (9kg) are connected to each other by means of
a rope. Initially they are 20 m apart. The girl exerts a horizontal force on the box, pulling it towards her. How
far has the girl travelled when she meets the box ?
(A) 10 m (B) Since there is no friction, the girl will not move
(C) 16 m (D) 4m
Sol. (D)
By concept of centre of mass
36x = 9(20x)
36x = 180 9x
45x = 180
x = 4m
20. The following three objects (1) a metal tray, (2) a block of wood, and (3) a wooden cap are left in a closed
room overnight. Next day the temperature of each is recorded as T
1
, T
2
and T
3
respectively. The likely
situation is
(A) T
1
= T
2
= T
3
(B) T
3
> T
2
> T
1
(C) T
3
= T
2
> T
1
(D) T
3
> T
2
= T
1
Sol. (A)
All three will be in thermal equilibrium with air of room. so temperature of the three will be same
21. We sit in the room with windows open. Then
(A) Air pressure on the floor of the room equals the atmospheric pressure but the air pressure on the
ceiling is negligible
(B) Air pressure is nearly the same on the floor, the walls and ceiling
(C) Air pressure on the floor equals the weight of the air coloumn inside the room (from floor to ceiling)
per unit area
(D) Air pressure on the walls is zero since the weight of air acts downward
Sol. (B)
Pressure of gas is same everywhere in the vessel.
RESONANCE PAGE - 10
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SA)
22. A girl standing at point P on a beach wishes to reach a point Q in the sea as quickly as possible. She can
run at 6 kmh
1
on the beach and swim at 4 km-h
1
in the sea. She should take the path
(A) PAQ (B) PBQ (C) PCQ (D) PDQ
Sol. (C)
To travel from P to Q in minimum time, she should travel on path PCQ.
23. Light enters an isosceles right triangular prism at normal incidence through face AB and undergoes total
internal reflection at face BC as shown below :
The minimum value of the refractive index of the prifsm is close to :
(A) 1.10 (B) 1.55 (C) 1.42 (D) 1.72
Sol. (C)
i = 45 > C
C = 45 for minimum
sin 45 = 1
=
2
= 1.42
24. A convex lens is used to form an image of an object on a screen. If the upper half of the lens is blackened so
that it becomes opaque. Then :
(A) Only half of the image will be visible (B) the image position shifts towards the lens
(C) the image position shifts away from the lens (D) the brightness of the image reduces
Sol. (D)
In this case only half part of lens is used to form the image so intensity will reduce
25. A cylindrical copper rod has length L and resistance R. If it is melted and formed into another rod of length 2L.
the resistance will be :
(A) R (B) 2R (C) 4R (D) 8R
Sol. (C)
R =
A

R =

A
RESONANCE PAGE - 11
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SA)
R =
V
2

R =
V
) 2 (
2

= 4R
26. Two charges +Q and _2Q are located at points A and B on a horizontal line as shown below :
The electric field is zero at a point which is located at a finite distance :
(A) On the perpendicular bisector of AB (B) left of A on the line
(C) between A and B on the line (D) right of B on the line
Sol. (B)
E
1
= Electric field due to +Q
E
2
= Electric field due to 2Q
There resultant is 0 at this point
27. A 750 W motor drives a pump which lifts 300 litres of water per minute to a height of 6 meters. The efficiency
of the motor is nearly (take acceleration due to gravity to be 10 m/s
2
)
(A) 30% (B) 40% (C) 50% (D) 20%
Sol. (B)
q =
100
750
t / mgh

=
100
750
60
6 10 300


=
100
750
300

= 40%
28. Figure below shows a portion of an electric circuit with the currents in ampreres and their directions. The
magnitude and direction of the current in the portion PQ is :
(A) 0A (B) 3A from P to Q (C) 4A from Q to P (D) 6A from Q to P
RESONANCE PAGE - 12
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SA)
Sol. (D)
6A from Q to P
29. A nucleus of lead
314
82
pb emits two electrons followed by an alpha particle. The resulting nucleus will have
(A) 82 protons and 128 neutrons (B) 80 protons and 130 neutrons
(C) 82 protons and 130 neutrons (D) 78 protons and 134 neutrons
Sol. (A)
314
82
pb 2e
1
+
4
2
He
+
+
210
82
X
So 82 proton and 128 Neutron
30. The number of air molecules in a (5m 5m 4m) room at standard temperature and pressure is of the order
of
(A) 6 10
23
(B) 3 10
24
(C) 3 10
27
(D) 6 10
30
Sol. (C)
PV = NKT
10
5
100 = N 1.38 10
23
273
N ~ 3 10
27
CHEMISTRY
31. Two balloons A and B containing 0.2 mole and 0.1 mole of helium at room temperature and 2.0 atm.
respectively, are connected. When equilibrium is established, the final pressure of He in the system is
(A) 0.1 atm (B)1.5 atm
(C) 0.5 atm (D) 2.0 atm
Sol. (D)
Since pressures of the gases are same in both the containers. So, the final pressure will not change
32. In the following set of aromatic compounds
(i) (ii) (iii) (iv)
the correct order of reactivity toward friedel-crafts alkylations is
(A) i > ii > iv (B) ii > iv > iii > i
(C) iv > iii >i (D) iii > i > iv > ii
Sol. (C)
Reativity towards Friedel-Crafts alkylation is proportional to electron density in the benzene ring.
RESONANCE PAGE - 13
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SA)
33. The set of principal (n). azimuthal (l) and magnetic (m
1
) quantum numbers that is not allowed for the
electron in H-atom is
(A) n = 3, l = 1, m

= -1 (B) n = 3, l = 0, m

= 0
(D) n = 2, l = 1, m

= 0 (D) n = 2, l = 2, m

= -1
Sol. (D)
n = 2
= 0, 1
m

= 0,

+
1
1
0
34. At 298 K, assuming ideal behaviour, the average kinetic energy of a deuterium molecule is :
(A) two times that of a hydrogen molecule (B) four times that of a hydrogen molecule
(C) half of that of a hydrogen molecule (D) same as that of a hydrogen molecule
Sol. (D)
Average Kinetic Energy depends only on temperature
(KE)
avg
=
2
kT 3
per molecule
35. An isolated box, equally partitioned contains two ideal gases A and B as shown
When the partition is removed, the gases mix. The changes in enthalpy (AH) and entropy (AS) in the
process, respectively, are :
(A) zero, positive (B) zero, negative (C) positive, zero (D) negative, zero
Sol. (A)
Ideal gas AH = 0
AS > 0
(randomness increases)
36. The gas produced from thermal decomposition of (NH
4
)
2
Cr
2
O
7
is :
(A) oxygen (B) nitric oxide (C) ammonia (D) nitrogen
Sol. (D)
(NH
4
)
2
Cr
2
O
7


A
Cr
2
O
3
+ N
2
+ 4H
2
O
37. The solubility curve of KNO
3
in water is shown below.
The amount of KNO
3
that dissolves in 50 g of water at 40C is closest to :
(A) 100 g (B) 150 g
(C) 200 g (D) 50 g
RESONANCE PAGE - 14
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SA)
Sol. (A)
According to the graph solubility 40 is approx. 200 g per 100 ml. For 50 ml, amount is 100 g approx.
38. A compound that shows positive iodoform test is :
(A) 2-pentanone (B) 3-pentanone (C) 3-pentanol (D) 1-pentanol
Sol. (A)
Aldehyde, ketones with acetyl group CH
3
show Iodoform test.
39. After 2 hours the amount of a certain radioactive substance reduces to 1/16
th
of the original amount (the
decay process follows first-order kinetics). The half-life of the radioactive substance is :
(A) 15 min (B) 30 min (C) 45 min (D) 60 min
Sol. (B)
16
1
2
1
n
=
n, number of half-lives = 4 = 2 hrs. half-life = 30 min.
40. In the conversion of a zinc ore to zinc metal, the process of roasting involves.
(A) ZnCO
3
ZnO (B) ZnO ZnSO
4
(C) ZnS ZnO (D) ZnS ZnSO
4
Sol. (D)
ZnS ZnSO
4
during roasting, sulphide ore is converted into sulphate.
41. The number of P-H bond(s) in H
3
PO
2
, H
3
PO
3
and H
3
PO
4
, respectively, is :
(A) 2, 0, 1 (B) 1, 1, 1
(C) 2, 0, 0 (D) 2, 1, 0
Sol. (D)
42. When chlorine gas is passed through an aqueous solution of KBr, the solution turns orange brown due
to the formation of :
(A) KCl (B) HCl (C) HBr (D) Br
2
Sol. (D)
Cl
2
+ 2KBr 2KCl + Br
2
reddish brown
43. Among
the compound which is not aromatic is :
(A) i (B) ii (C) iii (D) iv
Sol. (B)
(i) and (iv) are hetro aromatic and the resonance form of azulene (iii) is aromatic.
(ii) Is nonaromatic.
RESONANCE PAGE - 15
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SA)
44. Among the following compounds :
(i) (ii) (iii) (iv)
2, 3dimethylhexane is :
(A) i (B) ii (C) iii (D) iv
Sol. (B)
Simple nomenclature of alkane.
45. The major product formed in the reaction :
Product is :
(A) i (B) ii
(C) iii (D) iv
Sol. (C)
The given reaction is S
N
2 which occurs at sp
3
carbon with good leaving group.
BIOLOGY
46. If parents have free ear lobes and the offspring has attached ear lobes, then the parents must be
(A) homozygous (B) heterozygous
(B) co-dominant (D) nullizygous
Sol. (B)
heterozygous
47. During meiosis there is
(A) one round of DNA replication and one division
(B) two round of DNA replication and one division
(C) two round of DNA replication and two division
(D) one round of DNA replication and two division
Sol. (D)
one round of DNA replication and two division
48. Blood clotting involves the conversion of
(A) prothrombin to thromboplastin (B) thromboplastin to prothrombin
(C) fibrinogen to fibrin (D) fibrin to fibrinogen
Sol. (C)
fibrinogen to fibrin
49. The gall bladder is involved in
(A) synthesizing bile (B) storing and secreting bile
(C) degrading bile (D) producing insulin
Sol. (B)
Storing and secreting bile
RESONANCE PAGE - 16
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SA)
50. Which one of the following colors is the LEAST useful for plant life ?
(A) red (B) blue (C) green (C) violet
Sol. (C)
Green
51. At rest the volume of air that moves in and out per breath is called
(A) resting volume (B) vital capacity (C) lung capacity (D) tidal volume
Ans. (D)
52. How many sex chromosomes does a normal human inherit from father ?
(A) 1 (B) 2 (C) 23 (D) 46
Sol. (A)
1
53. In the 16th century, sailors who travelled long distances had diseases related to malnutrition, because
they were not able to eat fresh vegetables and fruits for months at a time scurvy is a result of deficiency
of
(A) carbohydrates (B) proteins (C) vitamin C (D) vitamin D
Sol. (C)
vitamin C
54. The following structure is NOT found in plant cells
(A) vacuole (B) nucleus (C) centriole (D) vitamin D
Sol. (C)
centriole
55. The cell that transfers information about pain to the brain is called a
(A) neuron (B) blastocyst (C) histoblast (D) vitamins
Sol. (A)
Neuron
56. The presence of nutrient sin the food can be tested. Benedict's's test is used to detect.
(A) sucrose (B) glucose (C) fatty acid (D) vitamins
Sol. (B)
Glucose
57. Several mineral such as iron, iodine, calcium and phosphorous are important nutrients. Iodine is found
in
(A) thyroxine (B) adrenaline (C) insulin (D) testosterone
Sol. (A)
thyroxine
58. The principle upon which a lactometer works is
(A) viscosity (B) density (C) surface tension (D) presence of protein
Sol. (B)
Density
59. Mammalian liver cells will swell when kept in
(A) hypertonic solution (B) hypotonic solutions
(C) isotonic solution (C) isothermal solutions
Ans. (B)
Hypotonic solutions
60. The form of cancer called 'carcinoma' is associated with
(A) lymph cells (B) mesodermal cells
(C) blood cells (D) epithelial cells
Ans. (D)
Epithelial cells
RESONANCE PAGE - 17
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SA)
PART-II
Two Mark Questions
MATHEMATICS
61. Let f(x) = ax
2
+ bx + c, where a, b, c are integers. Suppose f(1) = 0, 40 < f(6) < 50, 60 < f(7) < 70, and 1000t
< f(50) < 1000 (t + 1) for some integer t. Then the value of t is
(A) 2 (B) 3 (C) 4 (D) 5 or more
Sol. (C)
f(x) = ax
2
+ bx + c, f(1) = 0
given, f(1) = 0
a + b + c = 0
and 40 < f(6) < 50
40 < 36a + 6b + c < 50
40 < 35a + 5b < 50
8 < 7a + b < 10
7a + b = integer = 9 .......(1)
and 60 < f(7) < 70
60 < 49a + 7b + c < 70
60 < 48a + 6b < 70
10 < 8a + b < 11.6
8a + b = 11 .......(2)
solving equation (1) and (2)
a = 2, b = 5, so c = 3
f(x) = 2x
2
5x + 3
f(50) = 4753
t = 4
62. The expression
1 ) 2011 (
1 ) 2011 (
... ..........
1 4
1 4
1 3
1 3
1 2
1 2
2
2
2
2
2
2
2
2

+
+ +

+
+

+
+

+
lies in the interval
(A) (2010, 2010
2
1
) (B)
|
.
|

\
|

2012
1
2011 ,
2011
1
2011
(C) (2011, 2011
2
1
) (D) (2012, 2012
2
1
)
Sol. (C)
We can write the expression as

+
=
2011
2 r
2
2
1 r
1 r
=
( )( )

+
+
1 r 1 r
2
1
=

+
1 r
1
1 r
1
1
RESONANCE PAGE - 18
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SA)
Putting r = 2, 3, ............, 2011
= 2010 + 1 +
2011
1
2012
1
2
1

= 2011 + (

+
2012
1
2011
1
2
1
this lies between (2011, 2011
2
1
)
63. The diameter of one of the bases of a truncated cone is 100 mm. If the diameter of this base is increased by
21% such that it still remains a truncated cone with the height and the other base unchanged, the volume
also increases by 21%. The radius the other base (in mm) is
(A) 65 (B) 55 (C) 45 (D) 35
Sol. (B)
Let initially 2 bases have radii 5 & r. and finally bases have radii (1.21 5) & r.
Ratios of volumes = 21 . 1
V
V
1
2
=
V
2
=
3
h t
((6.05)
2
+ 6.05 r + r
2
)
V
1
=
3
h t
(5
2
+ 5r + r
2
)
21 . 1
V
V
1
2
= 21 . 1
r r 5 5
r r 05 . 6 ) 05 . 6 (
2 2
2 2
=
+ +
+ +
36.6025 + 6.05 r + r
2
= 30.25 + 6.05r + 1.21 r
2
.21r
2
= 6.3525
r
2
=
21 .
3525 . 6
r =
2
11
cm. = 55 mm
64. Two friends A and B are 30 km apart and they start simultaneously on motorcycles to meet each other. The
speed of A is 3 times that of B. The distance between them decreases at the rate of 2 km per minute. Ten
minutes after they start A's vehicle breaks down and A stops and waits for B to arrive. After how much time
(in minutes) A started riding, does B meet A ?
(A) 15 (B) 20 (C) 25 (D) 30
Sol. (B)
Let speed of B = V km/hr.
Let speed of A = 3V km/hr.
Given 4r = 2 60 km/hr V = 30 km/hr
Distance covered by then after 10 min. = 2 10 = 20 km
So, remaining distance = (30 20) km = 10 km.
Time table by B to cover 10 km =
30
10
= 20 min
RESONANCE PAGE - 19
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SA)
65. There taps A, B, C fill up a tank independently in 10 hr, 20 hr, 30 hr, respectively. Initially the tank is empty
and exactly one pair of taps is open during each hour and every pair of taps is open at least for one hour.
What is the minimum number of hours required to fill the tank ?
(A) 8 (B) 9 (C) 10 (D) 11
Sol. (A)
A B C
10 hr 20 hr 30 hr
Exactly one pair of taps is open during each hour and every pair of taps is open at least for one hour.
So, first we say, A and B are open for 1 hour, then B & C and then C & A.
|
.
|

\
|
+
20
1
10
1
+
|
.
|

\
|
+
30
1
20
1
+
|
.
|

\
|
+
10
1
30
1
=
60
22
First then second then Third then
In three hours the tank will be filled
th
60
22
|
.
|

\
|
part
Now, for minimum time, the rest tank must be filled with A and B taps.
|
.
|

\
|
= +
60
9
20
1
10
1
So, the rest
th
60
38
|
.
|

\
|
Part of tank will take 5 hour more
So, the tank will be filled in 8
th
hour.
PHYSICS
66. An object with uniform desity is attached to a spring that is known to stretch linearly with applied force as
shown below
When the spring object system is immersed in a liquid of density
1
as shown in the figure, the spring
stretches by an amount x
1
( >
1
). When the experiment is repeated in a liquid of density
2
<
1
. the spring
strethces by an amound x
2
. Neglecting any buoyant force on the spring, the density of the object is :
(A)
2 1
2 2 1 1
x x
x x


=
(B)
1 2
1 2 2 1
x x
x x


=
(C)
2 1
1 2 2 1
x x
x x
+
+
=
(D)
2 1
2 2 1 1
x x
x x
+
+
=
Sol. (B)
RESONANCE PAGE - 20
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SA)
kx
1
+
1
vg = vg
v =
g g
kx
1
1

kx
2
+
2
vg = vg
v =
g g
kx
2
2

g ) (
kx
g ) (
kx
2
2
1
1

=

x
1

2
x
1
= x
2

1
x
2
(x
1
x
2
) =
2
x
1

1
x
2
=
2 1
2 1 1 2
x x
x x


67. A body of 0.5 kg moves along the positive x - axis under the influence of a varying force F (in Newtons) as
shown below :
If the speed of the object at x = 4m is 3.16 ms
1
then its speed at x = 8 m is :
(A) 3.16 ms
1
(B) 9.3 ms
1
(C) 8 ms
1
(D) 6.8 ms
1
Sol. (B)
2
i
2
f
8
4
mv
2
1
mv
2
1
dx . F =
}
2
1
3 8
2
1
1.5 4 =
2
1
0.5 (v
f
2
3.16)
2
24 6 = 0.5 (v
f
2
3.16
2
)
36 = v
f
2
3.16
2
v
f
~ 6.8 m/s
68. In a thermally isolated system. Two boxes filled with an ideal gas are connected by a valve. When the valve
is in closed position, states of the box 1 and 2. respectively, are (1 atm, V, T) and (0.5 atm, 4V, T). When the
valve is opened, the final pressure of the system is approximately.
(A) 0.5 atm (B) 0.6 atm (C) 0.75 atm (D) 1.0 atm
RESONANCE PAGE - 21
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SA)
Sol. (B)
v
i
= v
f
2
5
1 V +
2
5
0.5 4v =
2
5
P 5V
3V = 5PV
P =
5
3
= 0.6
69. A student sees the top edge and the bottom centre C of a pool simultaneously from an angle u above the
horizontal as shown in the figure. The refractive index of water which fills up to the top edge of the pool is 4/
3. If h/x = 7/4 then cos u is :
(A)
7
2
(B)
45 3
8
(C)
53 3
8
(D)
21
8
Sol. (C)
sin(90 u) = sinr
cosu =
4
x
h
2 / x
3
4
2
2
+

RESONANCE PAGE - 22
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SA)
cosu =
4
1
x
h
1
3
2
2
2
+
=
16
4
16
49
1
3
2

=
53
4
3
2
=
53 3
8
70. In the following circuit, the 1O resistor dissipates power P. If the resistor is replaced by 9O. the power
dissipated in it is
(A) P (B) 3P (C) 9P (D) P/3
Sol. (A)
P
i
= i
2
R
P =
16
100
1
4
10
2
= |
.
|

\
|
P
f
= i
2
R
=
16
100
9
12 12
100
9
12
10
2
=

= |
.
|

\
|
= P
CHEMISTRY
71. An aqueous buffer is prepared by adding 100 ml of 0.1 mol 1
1
acetic acid to 50 ml of 0.2 mol 1
1
of
sodium acetate. If pKa of acetic acid is 4.76, the pH of the buffer is :
(A) 4.26 (B) 5.76 (C) 3.76 (D) 4.76
Sol. (A)
100 mL 0.1 M CH
3
COOH + 50 mL 0.4 M CH
3
COONa
| |
| | COOH Ch
COO CH
3
3

= 1
pH = pKa + log 1
= pKa = 4.76
RESONANCE PAGE - 23
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SA)
72. The maximum number of stgructural isomers possible for the hydrocarbon having the molecular formuka
C
4
H
6
, is :
(A) 12 (B) 3 (C) 9 (D) 5
Sol. (C)
9-structural isomers are possible.
CH
3
CH
2
CCH, CH
3
CCCH
3
CH
2
=CHCH=CH
2
, CH
2
=C=CHCH
3
73. In the following reaction sequence, X and Y, respectively, are :

X

Y
OH
(A) H
2
O
2
; LiAlH
4
(B) C
6
H
5
COOOH ; LiAlH
4
(C) C
6
H
5
COOOH ; Zn/Hg HCl (D) Alkaline KMnO
4
; LiAlH
4
Sol. (B)
74. Among (i) [Co(NH
3
)
6
]Cl
3
, (ii) [Ni(NH
3
)
6
]Cl
2
, (iii) [Cr(H
2
O
6
)]Cl
3
, (iv) [Fe(H
2
O)
6
]Cl
2
the complex which is
diamagnetic is :
(A) i (B) ii (C) iii (D) iv
Sol. (A)
Co
+3
: 3d
6
45 strong field ligand (NH
3
)
Ni
+2
: 3d
8
45 SFL (NH
3
)
Cr
+3
: 3d
3
45 WFL (H
2
O)
Fe
+2
: 3d
6
45 WFL (H
2
O)
Co
+3
will be diamagnetic (i)
75. At 783 K in the reaction H
2
(g) + I
2
(g) 2Hl(g), the molar concentrations (mol 1
1
) of H
2
, I
2
and HI at
some instant of time are 0.1, 0.2 and 0.4, respectively. If the equilibrium constant is 46 at the same
temperature, then as the reaction proceeds.
(A) the amount of HI will increase (B) the amount of HI will decrease
(C) the amount of H
2
and I
2
will increases (D) the amount of H
2
and I
2
will not change
Sol. (A)
Reaction quotrient Q =
] [ ] H [
] H [
2 2
2
I
I
=
2 . 0 1 . 0
) 4 . 0 (
2

= 8
Q < K
reaction proceeds in the forward direction.
BIOLOGY
76. You removed four fresh tobacco leaves of similar size and age. Leave "leaf 1" as it is , smear " leaf 2"
with vaseline on the upper surface, "leaf 3" on the lower surface and "leaf 4" on both the surface . Hang
the leaves for a few hours and you observe that leaf 1 wilts the most, leaf 2 has wilted. leaf 3 wilted less
than leaf 2 and leaf 4 remains fares. Which of the following conclusion is most logical ?
(A) tobacco leaf has more stomata on the upper surface
(B) tobacco leaf has more stomata on the lower surface
(C) stomata are equally distributed in upper and lower surface
(D) no conclusion on stomatal distribution can be drawn from this experiment
Ans. (B)
RESONANCE PAGE - 24
KVPY QUESTION PAPER - STREAM (SA)
77. Vestigial organs such as the appendix exist because
(A) they had and important function during development which is not needed in the adult
(B) they have a redundant role to play if an organ with similar functions fails.
(C) nature cannot get rid of structures that have already formed
(D) they were inherited from an evolutionary ancestor in which they were functional
Ans. (D)
78. Mendel showed that unit factors, now called alleles, exhibit a dominant recessive relationship. In a
monohybrid cross. the .............................trait disappears in the first filial generation
(A) dominant (B) co-dominant
(C) recessive (D) semi-dominant
Ans. (C)
79. If a man with an X-linked dominant disease has six sons with a woman having a normal complement of
genes, then the sons will
(A) not show any symptoms of the disease
(B) show strong symptoms of the disease
(C) three will show a disease symptom, while three will not
(D) five will show a disease symptom, while one will no
Ans. (A)
80. In evolutionary terms, an Indian school boy is more closely related to
(A) an Indian frog (B) an American snake
(C) a Chinese horse (D) an African shark
Ans. (C)