Sie sind auf Seite 1von 10

CHAPTER: 22

22.1 Compass Directions

BEARING

North-west 315r

North 000r/360r North-east 045r

West 270r

East 090r

South-west 225r

South 180r

South-east 135r

22.2 The Bearing  Bearing is written as a three digit number from 000r to 360r.  The bearing of point Q from point P is the angle between the north direction through P and the line PQ, measured in a clockwise direction. a) b)

North

North

60r
P

The bearing of Q from P = 060r P

130r

The bearing of Q from P = 130r

c) d) North 250r P The bearing of Q from P = 250r North

Q
P 300r

The bearing of Q from P =300r

Bearing

 To find the bearing of P from Q, given that the bearing of Q from P is Ur, Bearing of Q from P Range value of U Bearing of P from Q N N

0r U < 180r

P N

U
Q U + 180r N

180r U 360r Q

U - 180r

Example 1 ( State the bearing of point A from point B based on the given information ) a) Point K, L and M are on level ground. Find the bearing of i) K from N. ii) M from K.

North M
115r

North

K 60r N
Solution i) North ii)

North M 115r

North

K 60r N
Bearing of K from N = 060r Bearing of M from K = 115r + 180r = 295r
2

K 60r 115r

180r

Bearing

b)

R
100r In a diagram, R is due north of P. Find the bearing of P from Q.

P
30r

Q
Solution

North

NPQ ( or RPQ ) = 50r The bearing of Q from P = 050r The bearing of P from Q = 50r + 180r = 230r

R 100r P 50r 30r 50r 180r Q

Example 2 ( solve problem ) a) ( With a diagram ) P In the diagram, points P, Q and R are on horizontal ground. PQR is an isosceles triangle. Given that PR = QR and P is due north of Q, find the bearing of i) R from Q ii) P from R

110r R

Solution P 35r North Q 35r 110r 35r R ii) The bearing of P from R = 360r - 35r = 325r North i) PQR = 35r The bearing of R from Q = 035r

Bearing

b) ( Without a diagram ) The bearing of Q from P is 150r and R is due west of Q. Given that PQ = PR = 30 m. Calculate the bearing of i) P from R ii) R from P Solution (1) Sketch a diagram North P 150r

R (2) Answer the question(s) based on your sketch. (i) North 150r P 30r R The bearing of P from R = 030r 150r

(ii)

North 150r P

R The bearing of R from P = 360r - 150r = 210r

2) Questions Base On Examination Format North North N 68r M

In the diagram, D is due north of E and F is due south-east of E.

1)

E In the diagram, find the bearing of M from N. A. B. C. D. 068r 136r 248r 280r The bearing of F from EF is A. B. C. D. 045r 090r 135r 180r

Bearing

3)

In the diagram, points P, Q and R are on horizontal ground. The bearing of R from P is North

6)

North A 140r C 60r B C The bearing of B from C is 40r

110r P

A. B. C. D.

110r 250r 280r 300r North

A. B. C. D.

120r 160r 260r 270r

7) R P P Q P 55r K

Nort h

4)

North M 115r

N In the diagram, points K, M and N are on level ground. Find the bearing of K from N. A. B. C. D. 5) P 010r 040r 060r 065r North

In the diagram, points P, Q and R are on the horizontal ground. R is due north of P. The bearing of Q from R is 148r. The bearing of P from Q is A. B. C. D. 8) T R S 032r 116r 148r 212r North

48r

80r

The bearing of R from P is A. B. C. D. 038r 047r 052r 125r

In the diagram, T is due north of S. The bearing of T from R is 025r and bearing R from S is 250r. The bearing of S from R is A. B. C. D. 060r 065r 070r 075r

Bearing

9) North P A. B. C. D. 078r 242r 282r 294r R

56r

N 13)

In the diagram above, points M, N and P are on the horizontal level. The bearing of P from M is 062r. Bearing M and N is A. B. C. D. 10) 152r 208r 298r 302r

50r Q

In the diagram, P, Q and R are on the horizontal ground. Given that the bearing of point R from point Q is 030r and the bearing of point P from Q is 300r. Find the bearing of point P from R. A. B. C. D. 040r 220r 240r 250r

Points K, L and M are on the horizontal plane. L is due east of K. The bearing of M from K is 070r and bearing of L from M is 140r. Find KML. A. B. C. D. 110r 120r 130r 140r

14) P 82r Q R

11) H 28r 120r G H In the diagram, G is due east of F. The bearing of H from G is A. B. C. D. 12) Z 40r X In the diagram, poits X, Y and Z are on the horizontal plane. Y is due north of X and the bearing of Y from Z is 062r.
Bearing 6

F H

In the diagram, Q is due east of R and the bearing of P from R is 030r. The bearing of P from Q is A. B. C. D. 15) Q Y In the diagram, R is due east of P and Q is due south of P. The bearing of R from Q is 080r. The bearing of Q from R is A. B. C. D. 010r 090r 100r 260r 128r 218r 308r 318r P R

202r 212r 302r 312r

19) 16) N M 20r 60r

North G F G E H G G In the diagram, E, F, G and H are on the horizontal ground. EFG is a straight line and HE = HF = FG. Find the bearing of H from G. A. B. C. D. 022.5r 045r 135r 202.5r

L In the diagram, L is due south of N. The bearing of M from L is A. B. C. D. 17) North 85r E G In the diagram, E, F and G are on the level ground. EFG is an isosceles. Find the bearing of G from F. A. B. C. D. 18) North 015r 105r 205r 255r F 20) 080r 100r 240r 260r

North

E G In the diagram above, P, E, F and G are on the horizontal plane. E is due north of P and the bearing of G from P is 134r. Find the bearing of P from G. A. B. C. D. 046r 104r 224r 314r

Past Year SPM Questions. P 250r R Q In the diagram, P, Q and R are on the horizontal ground. PQ = QR . The bearing of R from P is 250r and the bearing of Q from P is 160r. Find the bearing of Q from R. A. B. C. D. 045r 070r 115r 330r Nov 2003, Q14 E 50r

1.

20r

F In the diagram, E lies to the north of G. The bearing of G from F is A. B. C. D. 110r 250r 290r 310r

Bearing

July 2004, Q18

2. Diagram 11 shows three points P, Q and R


which forms an equilateral triangle on a horizontal plane.

In the above diagram shows the position of points P and Q. Find the bearing of point P from point Q. A. B. C. D. 035r 055r 125r 215r

July 2005, Q17 The point P is due north of the point Q. The bearing of the point Q from the point R is A. 060o B. 120o C. 240o D. 300o Nov 2004, Q18

5. Diagram 9 shows three points, K, L and M


on a horizontal plane.

3. Points P, Q and R lie on a horizontal plane. P


is due south of Q. The bearing of R from Q is 150r and the bearing of P from R is 300r. Which of the following diagrams shows the position of P, Q and R? A. North Q R P B. D. P R North P R Q Nov 2005, Q16 Q R A. C. North Q

The bearing of L from K is 250o and LKM = 120o. Find the bearing of M from K. A. 040o B. 050o C. 130o D. 140o Nov 2006, Q17

6. Points M and N lie on a horizontal plane.


The bearing of M from N is 060o. Which of the following diagrams shows the positions of M and N? B. .

North P

4. North

North

C.

D.

145r

Bearing

Nov 2007, Q16 7. Diagram 10 shows three points, P,Q and R, on a horizontal plane.

R 26
0

Nov 2008, Q17 9. Diagram 10 shows three points, P,Q and R, on a horizontal plane.

P 380
It is given that Q lies due north of P and the bearing of R from Q is 0750. Find the bearing of P from R. A. 049o B. 101o C. 229o D. 281o Jun 2007, Q18 Jun 2008, Q17 8. In Diagram 11, P,Q and R are three points on a horizontal plane such that PR=RQ=QP. 10. Points P and Q lie on a horizontal plane. The bearing of P from Q is 220o. Which diagrams shows the locations of P and Q? A.

It is given that P is due north of Q. Find the bearing of R from P. A. 052o B. 076o C. 104o D. 128o

North
.

B.

North

P Q
Given that Q is due east of P, Find the bearing of Q from R. A. 330o B. 150o C. 120o D. 060o

2200

2200

Q P

P
C.

North

D.

North

P P 2200 220
0

Bearing

ANSWERS Chapter 22 Bearing 22.3 Questions According to Examination Format 1. D 2.C 3.B 4. C 5. D 6.D 7. D 8. C 9. C 10. A 11. C 12. C 13. D 14. C 15. D 16. D 17. D 18. C 19. C 20. D 21. D SPM Past Year Questions 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) 8) 9) 10) C C C D C A C B B A

22.4

Bearing

10