Sie sind auf Seite 1von 3

TUTKALO GLUTIN

TUTKALO ivotinjsko ljepilo, po kemijskom sastavu je glutin ( kem. leksikon glutin je skleroprotein u obliku amorfne ljepljive mase, bez mirisa, karakteristinog ukusa; rastvara se u toploj vodi, u istom stanju naziva se elatin, a neisti komercijalni proizvod tutkalo) DOBIVANJE iskuhavanjem KOLAGENA (bjelanevina) glavnog sastavnog dijela veznog tkiva koe, kostiju i hrskavice u vodi. Iskuhavanje se vri do 100C, jer proizvodi dobiveni kod 100C i vie, gube snagu ljepljivosti i sposobnost eliranja. SVOJSTVA glutin u hladnoj vodi bubri i nakon bubrenja se zagrijavanjem do 60C otapa. Iznad 60C dolazi do njegove razgradnje i gubljenja svojstva ljepljivosti. Topla otopina hlaenjem elira. VRSTE TUTKALA: 1. KOTANO TUTKALO se dobiva iz mljevenih kostiju. Kotano brano se odmauje benzinom, sterilizira sumporastom kiselinom i zatim raskuhava u vodi i lijeva u kalupe (ploe) ili kapa u benzin za dobivanje zrnca. 2. KONO TUTKALO- se dobiva: a) iz sirovih neobraenih koa loija varijanta b) iz tavljenih koa bolje i istije Koe se raskuhavaju u vodi do 100C. Razliite temperature daju razliitu kvalitetu tutkala. Bolje vrste tutkala dobivamo iskuhavanjem sirovina od 40C 60C. ELATINA specijalno proieno tutkalo (kono ili kotano), po sastavu isti glutin, bez mirisa i okusa. Snaga ljepljivosti joj je velika. (jestiva elatina spada u najie vrste)-. Otopina elatine PRIPREMA se tako da se ostavi u hladnoj vodi oko 5-10 minuta da nabubri i zatim zagrijava dok se ne otopi. Ne smije provreti. Otopina se za slikarske svrhe radi 3-3,5 %. PERGAMENE posebnim nainom obraena ivotinjska koa koja je u srednjem vijeku je sluila za pisanje. Najkvalitetnija sirovina za dobivanje finog pergamena je koa janjadi vaenih iz utrobe ovaca. Inae se pergament proizvodio i iz koa magarca, teladi, ovaca, koza, zeeva, srna i jelena.(HOZO).
1

RAZLIKA IZMEU KOTANOG I KONOG TUTKALA - kotano tutkalo je tvrdo, krhko, ima staklasti sjaj i lomi se kao staklo. Njegova otopina moe imati kiselu reakciju i zbog toga joj se dodaje amonijak ili soda bikarbona. - kono tutkalo se tee lomi, lomovi nisu otri i glatki, elastinije je i sjaj mu je mekan priguen. U vodi sporije bubri i prije se otapa od kotanog. Otopina mu je jae ljepljivosti. Nekada je blago lunata te joj se moe dodati neto vinskog octa. PRIPREMA OTOPINE Za slikarske svrhe priprema se 3-5% otopina konog tutkala, ovisno o kvaliteti tutkala. U nekim sluajevima nam je potrebna i jaa otopina np. ako tutkalimo drveni nosilac ili ljepenke.

RAUNANJE POSTOTKA TUTKALNE OTOPINE:


postotak =teina tutkala u g / volumen vode u ml x 100 TUTKALO UVIJEK MOIMO U HLADNOJ VODI. UBRZAVANJE MOENJA U TOPLOJ VODI NIJE DOBRO ZBOG STVARANJA BAKTERIJA I GLJIVICA. DUINA MOENJA ovisi i obliku tutkala i toplini prostorije. Ako je tutkalo u zrncima treba ga manje moiti nego li ako je u ploama. Znai moimo ga otprilike 5-48 sati. Nakon moenja, kada je tutkalo nabubrilo, lagano ga zagrijavamo do 60C. Dobre vrste tutkala ne smiju vodu obojiti ukasto. Tutkalne ploe ili zrnca moraju biti prozirna i ilava. NAJBOLJE vrste tutkala dobivaju se od zejih koica. ICHTYO COLLA RIBLJI MJEHUR posebna vrsta tutkala, koja se dobiva iz oienog mjehura ribe JESETRE ili BELUGE. Rijetko se proizvodi (Rusija) Otopina se pravi u razblaenom alkoholu. i slui za FIKSATIV. Inae se otapa kao i druga tutkala.

SLABOSTI sve vrste glutinskih ljepila imaju zajedniku slabost da su vrlo


hidroskopna, te trajno zadravaju svojstvo bubrenja. Pri djelovanju vlage, ponovnog otapanja u toploj vodi, naroito u vlanoj atmosferi lako podlijeu
2

napadaju raznih gljivica, pljesni(dolazi do prijevremenog raspadanja tutkalnog sloja i osnove). Navedene slabosti, nameu potrebu zatite odnosno uvrivanja tutkalnog sloja. To radimo najee pomou ALAUNA (stipse KAl(SO4)2 kalij aluminij sulfat bijeli kristalii; spada u mineralna sredstva za tavljenje) zatim FORMALINOM i ALUMINIJEVIM ACETATOM. FORMALIN djeluje puno jae od ALAUNA, te se primjenjuje samo u razrijeenom obliku kupovni formalin razrijeen sa 7 dijelova vode. Sa time se premae osueni tutkalni sloj. Formalin je 40% vodena otopina formaldehida. /Formaldehid (HCHO) -najjednostavniji aldehid- bezbojni plin, prodornog mirisa ,otrovan./ Na trite dolazi tutkalo podijeljeno u 7 grupa, ovisno o kvaliteti. Tutkalo je svrstano po kvaliteti specijalnom listom NORMI- LISTA DIN 53260/1963. Za slikarske svrhe dolazi u obzir samo tutkalo oznaeno brojem izmeu 5,5 i 8. 6,8 se smatra najkvalitetnijim.(Hozo st.34)