Sie sind auf Seite 1von 28

Exam Name:

IBM WebSphere MQ V7.0 System Administration

 

Exam Type:

IBM

   

Exam Code:

000-374

Total Questions:

111

Question: 1 An administrator is setting up sender receiver channels between QMGR1 and QMGR2. As part of the verification test, the administrator puts a message on the remote queue RQ of QMGR1 and notices that the message has correctly reached the local queue LQ of QMGR2. An application then starts putting messages on RQ. A few minutes later, the administrator notices that all the messagesbeing put on RQ end up on QMGR2's dead letter queue. What is a probable cause of the problem?

A. The application set Message Expiry on the messages

B. The Max Uncommitted Messages limit on QMGR2 was reached

C. The application set the Report options in the MQ Header of the messages

D. The UserIdentifier set in MQ Header of the messages did not have put authorization on LQ

Answer: D

Question: 2 An administrator wants to prevent the channel initiator process from starting when a queue manager QMA on AIX is started. Which action(s) will accomplish this?

A. Restart the queue manager using strmqm ns QMA.

B. Restart the queue manager using strmqm chinit no QMA.

C. Issue the command ALTER QMGR SCHINIT(DISABLED), then restart the queue manager using strmqm QMA.

D. Edit the file qm.ini for QMA and add an entry ChannelInitiator = No in the CHANNELS stanza, then restart the queue manager usingstrmqm QMA

Answer: A

Question: 3 An IBM WebSphere MQ V6.0 broker environment which is shared with an IBM WebSphere Message Broker V6.0 environment is being migrated to an IBM WebSphere MQ V7.0 broker environment. What action will continue to ensure proper coexistence in the overall shared environment?

A. Set the PSMODE parameter on the IBM WebSphere MQ broker queue managers to COMPAT

B. Set the coexistence parameter to true in each of the broker's queue manager qm.ini file

C. Enable the coexist flag on each broker's queue manager in the broker domain

D. The IBM WebSphere MQ broker queue managers will automatically reconfigure themselves for coexistence on startup

Answer: A

Question: 4 A financial company has decided that as part of the migration of their existing IBM WebSphere MQ V6.0 broker infrastructure to IBM WebSphere MQ V7.0 they would like to make use of the publish/subscribe clusters topology in IBM WebSphere MQ V7.0. Which MQSC command needs to be issued on all queue managers in the broker infrastructure during the migration to remove theold IBM WebSphere MQ V6.0 broker relationships?

A. ALTER QMGR PARENT (' ')

B. ALTER QMGR PARENT (EMPTY)

C. ALTER QMGR PARENT (' ') CHILD (' ')

D. ALTER QMGR PARENT (EMPTY) CHILD (NONE)

Answer: A

Page 1 of 28

Page 1 of 28
Page 1 of 28

Exam Name:

IBM WebSphere MQ V7.0 System Administration

 

Exam Type:

IBM

   

Exam Code:

000-374

Total Questions:

111

Question: 5 An application receives messages from a queue APPQ using MQGET. Which MQSC command will successfully configure the queue manager so that the application can receive messages published to topic Stock/IBM/Price?

A. DEFINE SUB(TO_APP) TOPICSTR(Stock/IBM/Price) + DEST(APPQ)

B. DEFINE SUB(TO_APP) TOPICSTR(Stock/IBM/Price) + DESTQ(APPQ)

C. DEFINE SUB(TO_APP) TOPICSTR(Stock/IBM/Price) + TARGET(APPQ)

D. DEFINE SUB(TO_APP) TOPIC(Stock/IBM/Price) + DEST(APPQ)

Answer: A

Question: 6 An administrator wants to prevent applications from publishing messages to the topic tree below Counters/Application. What MQSC command will accomplish this task?

A. DEFINE TOPIC(Counters/Application) PUB(NO)

B. DEFINE TOPIC(Counters/Application) PUB(DISABLED)

C. DEFINE TOPIC(CTOPIC) TOPICSTR(Counters/Application) + PUB(NO)

D. DEFINE TOPIC(CTOPIC) TOPICSTR(Counters/Application) + PUB(DISABLED)

Answer: D

Question: 7

A financial company is looking to take advantage of the publish/subscribefeature that IBM

WebSphere MQ V7.0 offers. They would like to be able to share stock quotes between their feedhandlerapplications as quickly as possible. They also need to make sure that the publish/subscribe infrastructure is highly scalable as they will be adding additional feedhandler applications. What is the bestpublish/subscribe topology to meet the company's needs?

A. Publish/subscribe clusters

B. Publish/subscribe hierarchies

C. Publish/subscribe broker bundles

D. Publish/subscribe interconnections

Answer: A

Question: 8

A routing application has been modified to generate smaller messages no larger than 10KB in

size. The operations team has decided to reduce their queue resources need for therouting

application's primary queue ROUTING_Q as well to better make use of their file system resources. What command will allow them to do this?

A. ALTER QL(ROUTING_Q) MAXLENGTH(20000)

B. REPLACE QL(ROUTING_Q) MAXMSGL(20000)

C. ALTER QLOCAL (ROUTING_Q) MSGLENGTH(20000)

D. DEFINE QLOCAL (ROUTING_Q) MAXMSGL(20000) REPLACE

Answer: D

Question: 9 What should a company do to set up its MQ environment for media recovery?

A. No additional configuration is needed

Page 2 of 28

Page 2 of 28
Page 2 of 28

Exam Name:

IBM WebSphere MQ V7.0 System Administration

 

Exam Type:

IBM

   

Exam Code:

000-374

Total Questions:

111

B. Configure queue managers for linear logging

C. Configure queue managers for advanced logging

D. Modify logging so that log files are viewed as a closed loop

Answer: B

Question: 10 Queue manager QMA had previously been configured to disable the publish/subscribe broker. Now, the administrator has been asked to turn on the native publish/subscribe engine. The administrator can accomplish this task by executing the following command:

A. strmqbrk m QMA

B. ALTER QMGR PSMODE(ENABLED)

C. START SERVICE(SYSTEM.BROKER)

D. ALTER BROKER PSMODE(ENABLED)

Answer: B

Question: 11 The warehouse application is reporting issues with trying to read messages from its input message queue, PRIME_REPOS_Q. There are three applications that access this queue via QALIAS definitions, as follows: DEFINE QLOCAL (PRIME_REPOS_Q) DEFINE QALIAS (WAREHOUSE1_AQ) TARGET (PRIME_REPOS_Q) DEFINE QALIAS (WAREHOUSE2_AQ)TARGET (PRIME_REPOS_Q)DEFINE QALIAS (WAREHOUSE3_AQ) TARGET (PRIME_REPOS_Q) The warehouse applicationhas notified the operations team theyneed to stop the incoming messaging traffic while they work toresolve their message read issue. What action does the operation team need to take to fulfill the warehouse application teams request? Issue the command(s):

A. ALTER QLOCAL(PRIME_REPOS_Q) PUT (DISABLED) GET (ENABLED)

B. ALTER QLOCAL(PRIME_REPOS_Q) PUTMSG (DISABLED) GETMSG (ENABLED) UPDATE ALIASES FOR QUEUE(PRIME_REPOS_Q)

C. ALTER QALIAS (WAREHOUSE1_AQ) TARGET (PRIME_REPOS_Q) PUT(DISABLED) GET (ENABLED) PUSHUPDATE ALTER QALIAS (WAREHOUSE2_AQ) TARGET (PRIME_REPOS_Q) PUT (DISABLED) GET (ENABLED) PUSHUPDATE ALTER QALIAS (WAREHOUSE3_AQ) TARGET (PRIME_REPOS_Q) PUT (DISABLED) GET (ENABLED) PUSHUPDATE

D. ALTER QLOCAL(PRIME_REPOS_Q) PUTMSG (DISABLED) GETMSG (ENABLED) REFRESH QALIAS (WAREHOUSE1_AQ) REFRESH QALIAS (WAREHOUSE2_AQ) REFRESH QALIAS (WAREHOUSE3_AQ)

Answer: A

Question: 12 The operations team has created a new queue manager infrastructure using default settings to support the deployment of a company's new database warehousing application. This application sends messages to applications running on other queue managers, which process the messages and send replies. After deployment of the application the message throughput is much lower than expected. The operations team doesn't notice any resources issues with disk space, memory usage, or CPU usage, however, they do notice that there are many more messages on the reply- to-queues than expected. They also notice that error messages are frequently generated as the application processesreply messages. What is the most probable cause of the performance slowdown?

Page 3 of 28

Page 3 of 28
Page 3 of 28

Exam Name:

IBM WebSphere MQ V7.0 System Administration

 

Exam Type:

IBM

   

Exam Code:

000-374

Total Questions:

111

A. The warehousing application has unintentionally requested activity reports for each message it creates

B. The warehousing application was unintentionally deployed with trace route reporting enabled

C. The warehousing applications queue manager reply-to-queue handler was not disabled

D. The warehousing applications queue manger reply-to-queue filtering was not properly adjusted

Answer: A

Question: 13 Queue manager DEV_QM1 is no longer able to send and receive messages from queue manager DEV_QM2. Both queue managers reside on the Windows server. Theadministrator takes a look atthe MQ Explorer to see what the problem is and notices the channel initiator for DEV_QM2 has stopped.What options does the administrator have to resolve the problem?

A. PCF commands

B. MQSC commands

C. Control commands

D. WebSphere MQ Explorer

E. WebSphere MQ API Exerciser

Answer: A, B, C

Question: 14 An administrator needs to record media images. Which one of the followingcommands should the administrator use to record them?

A. rcrmqobj

B. saveqmgr

C. rcdmqimg

D. savemqobj

Answer: C

Question: 15 The administrator wants to define a service object on a queue manager on Windows so that an application will start when the queue manager is started and stop when the queuemanager is stopped. What attribute should the administrator include on the DEFINE SERVICE command inrunmqsc to ensure that this happens?

A. SERVCTL(AUTO)

B. SERVCTL(QMGR)

C. CONTROL(AUTO)

D. CONTROL(QMGR)

Answer: D

Question: 16 An administrator is using WebSphere MQ Explorer to administer a remote queue manager. On the Add a Remote Queue Manager wizard, which of the following fields can theadministrator specify values for?

A. MCAUSER

B. Security exit

C. User identification

Page 4 of 28

Page 4 of 28
Page 4 of 28

Exam Name:

IBM WebSphere MQ V7.0 System Administration

 

Exam Type:

IBM

   

Exam Code:

000-374

Total Questions:

111

D. SSL key repositories

E. Access control list (ACL)

Answer: B, C, D

Question: 17 An IBM WebSphere MQ architect is planning an infrastructure for a banking application which cannot lose any messages. What setup should the architect recommend toachieve this?

A. no particular setup is needed

B. persistent messages linear logging

C. persistent messages circular logging

D. nonpersistent messages linear logging

Answer: B

Question: 18 An application is putting persistent messages on queue Q1 inside an activetransaction when an abnormal shutdown of queue manager QM occurred. QM is configured with linearlogging. What action does the administrator need take to recover Q1 and roll back the uncommitted messages?

A. no action is needed

B. strmqm -m QM1 -recover

C. getmqobj -m QM -t ql QL

D. rcrmqobj -m QM -t ql Q1

Answer: A

Question: 19 An administrator has defined two listeners for queue manager QMA with thefollowing two runmqsc commands: DEFINE LISTENER(ABC) TRPTYPE(TCP) PORT(2414) + CONTROL(QMGR)REPLACE DEFINE LISTENER(DEF) TRPTYPE(TCP) PORT(2415) + CONTROL(QMGR)REPLACE The queue manager was then restarted so that both listeners arerunning. Which commandwill stopthe listener ABC and leave listener DEF running?

A. issue shell command endmqlsr m QMA

B. issue shell command endmqlsr m QMA l ABC

C. issue shell command ctrlmq m QMA l ABC stop

D. issue MQSC command STOP LISTENER(ABC)

Answer: D

Question: 20 The operations team has been testing a new message routing application intheir IBM WebSphere MQ V7.0 pre-production environment. When the application is started, many ofthe other applications designed to interface with the message routing application begin to experience long wait times while retrieving messages. The operations team notices that many of the queues that the message routing application puts to, are filling up. The team also notices that the number of active queue manager log files has increased. What is the most probable cause for the performanceslowdown for getting applications?

A. The data store for the message routing application is full

B. The MQGET calls are not issued with the FASTPATH retrieval parameter for improved performance

Page 5 of 28

Page 5 of 28
Page 5 of 28

Exam Name:

IBM WebSphere MQ V7.0 System Administration

 

Exam Type:

IBM

   

Exam Code:

000-374

Total Questions:

111

C. The message routing application issues several MQPUT calls within syncpoint without committing them

D. The getting applications need to invoke the new fast retrieval algorithm in IBM WebSphere MQ V7.0 for message retrieval

Answer: C

Question: 21 An administrator is trying to use WebSphere MQ Explorer to administer a remote queue manager. After successfully connecting to the queue manager, what is the administrator able to do?

A. Stop the queue manager.

B. Delete the queue manager.

C. Create queues on the queue manager.

D. Start the command server for the queue manager.

Answer: C

Question: 22 During the load test of a routing application many queue depth high eventsare generated for the ROUTING_Q which holds the applications input messages. Which of the following is the simplest change that would reduce the number of queue high depth events? Increase the:

A. MAXMSG attribute on the ROUTING_Q queue

B. MAXDEPTH attribute on the ROUTING_Q queue

C. MAXMSG attribute on the SYSTEM.DEFAULT.LOCAL.QUEUE and recreate the ROUTING_Q queue

D. MAXDEPTH attribute on the SYSTEM.DEFAULT.LOCAL.QUEUE and recreate the ROUTING_Q queue

Answer: B

Question: 23 A legacy application uses MQPUT to send messages to a queue INV. Which set of MQSC commands below will successfully configure the queue manager so that a number of JMS applications canreceive these messages by subscribing to topic Inventory/CurrentItems?

A. DEFINE TOPIC(INV_TOPIC) + TOPICSTR(Inventory/CurrentItems) DEFINE QALIAS(INV) TARGET(INV_TOPIC) TARGTYPE(TOPIC)

B. DEFINE TOPIC(INV_TOPIC) + TOPICSTR(Inventory/CurrentItems) DEFINE TALIAS(INV) TARGET(INV_TOPIC) TARGTYPE(TOPIC)

C. DEFINE TOPIC (INV_TOPIC) + TOPICSTR(Inventory/CurrentItems) QALIAS(INV)

D. DEFINE QALIAS(INV) TARGET(Inventory/CurrentItems) + TARGTYPE(TOPIC)

Answer: A

Question: 24 An administrator has created a queue manager on AIX system A, using the command crtmqm ll QMA. What command will create a backup queue manager for QMA on AIX system B?

A. crtmqm ll QMB

B. crtmqm ll QMA

C. crtmqm lb QMA

D. crtmqm ll backup QMA

Page 6 of 28

Page 6 of 28
Page 6 of 28

Exam Name:

IBM WebSphere MQ V7.0 System Administration

 

Exam Type:

IBM

   

Exam Code:

000-374

Total Questions:

111

Answer: B

Question: 25 An administrator deployed a new application on queue manager QMGR1 in their AIX server. The administrator notices that the application is crashing frequently and contacts the IBM support teamfor help. The IBM support team asks the administrator to send any First Failure Support Technology(FFST) files that have been generated. Which of the following files should the administrator sendto the IBM support team?

A. AMQ*.LOG files from /var/mqm/trace directory

B. AMQ*.FDC files from /var/mqm/errors directory

C. AMQ*.FFST files from /var/qmgrs/QMGR1/errors directory

D. AMQ*.ERROR files from /var/mqm/qmgrs/QMGR1/errors directory

Answer: B

Question: 26 The administrator is required to give authority for user MQUSER to execute runmqsc control commands on Windows queue manager QM1. Which method can be followed to grantauthority?

A. modify the file permission for runmqsc.exe

B. add MQUSER to the Windows Administrators group

C. access to runmqsc cant be granted to non-mqm users

D. setmqaut m QM1 t qmgr p MQUSER +inq +dsp +connect +alladm

Answer: B

Question: 27 An administrator is setting up a transmit queue so that the channel associated with it is automatically started. However, the channel does not start when messages are placed on the queue. The current attributes of the queue:

DISPLAY QL(QM2) USAGE TRIGGER TRIGTYPE TRIGDATA TRIGDPTH TRIGMPRI IPPROCS OPPROCS INITQ 1 : DISPLAY QL(QM2) USAGE TRIGGER TRIGTYPE TRIGDATA TRIGDPTH TRIGMPRI IPPROCS OPPROCS INITQ AMQ8409: Display Queue details. QUEUE(QM2) TYPE(QLOCAL) INITQ(SYSTEM.DEFAULT.INITIATION.QUEUE) IPPROCS(0) TRIGGER OPPROCS(0) TRIGDATA(QM1.2.QM2) TRIGDPTH(1) TRIGMPRI(0) TRIGTYPE(FIRST) USAGE(XMITQ) Which corrective action is required to start the channel automatically?

A. start Trigger Monitor

B. modify attribute TRIGMPRI to specify a higher priority

C. modify attribute INITQ to specify SYSTEM.CHANNEL.INITQ

D. disconnect all applications connected to the transmit queue

Answer: C

Question: 28 The administrator has to give authority for user test to browse messages in queue LQ on queue manager QM1. User test will be using MQ Explorer to browse the messages. Which commands have to be executed to achieve this?

A. setmqaut -m QM1 -t qmgr -p test +connect +inq +dsp setmqaut -m QM1 -t q -n SYSTEM.ADMIN.COMMAND.QUEUE -p test +put setmqaut -m QM1 -t q -n SYSTEM.MQEXPLORER.REPLY.MODEL -p test +inq +get +dsp

Page 7 of 28

Page 7 of 28
Page 7 of 28

Exam Name:

IBM WebSphere MQ V7.0 System Administration

 

Exam Type:

IBM

   

Exam Code:

000-374

Total Questions:

111

setmqaut -m QM1 -t q -n LQ -p test +dsp + browse

B. setmqaut -m QM1 -t qmgr -p test +connect +inq +dsp setmqaut -m QM1 -t q -n LQ -p test +dsp +browse setmqaut -m QM1 -t q -n MQAI.** -p test +all setmqaut -m QM1 -t q -n LQ -p test +dsp +browse

C. setmqaut -m QM1 -t q -n LQ -p test +dsp +browse

D. MQ Explorer cant be used by non-mqm users

Answer: A

Question: 29 An administrator wants to define a IBM WebSphere MQ object so that the applications can be prevented from sending messages to the processing applications queue APPQ, but continue to allow administrators to send test messages to the processing application. The application will send messages using an object ABC. What MQSC command should be used?

A. DEFINE QALIAS(ABC) BASEQ(APPQ)

B. DEFINE QALIAS(ABC) TARGET(APPQ)

C. DEFINE QREMOTE(ABC) TARGET(APPQ)

D. DEFINE QLOCAL(ABC) ALIASQ(APPQ)

E. DEFINE QMODEL(ABC) BASEQ(APPQ)

Answer: B

Question: 30

A company decides to use the IBM WebSphere MQ transport for SOAP to enable some of its

Java applications as WebServices on AIX. The administrator is asked to define and start a

listener as a service. Which one of the following methods should be used?

A. runmqlsr

B. amqwSOAPNETlistener

C. defineWMQJListener.sh

D. com.ibm.mq.soap.transport.jms.WMQSender

Answer: C

Question: 31

A bank application sends critical financial messages on a queue so that other applications can

process them. In order to recover messages after a system failure, the messages need to be:

A. set as persistent.

B. defined with high priority.

C. saved manually in a log file.

D. backed up to another queue.

Answer: A

Question: 32 The following command is executed using the JMSAdmin facility. InitCtx> define Q(Q_IN) QMGR(QMGR1) QUEUE(Q1) Which one of the following did the command create?

A. Q_IN

B. Q_IN and Q1

C. Q_IN and QMGR1

D. Q_IN, QMGR1 and Q1

Page 8 of 28

Page 8 of 28
Page 8 of 28

Exam Name:

IBM WebSphere MQ V7.0 System Administration

 

Exam Type:

IBM

   

Exam Code:

000-374

Total Questions:

111

Answer: A

Question: 33 When an application puts a message on a remote queue, which sequence will the queue manager follow to identify the transmit queue?

A. 1.Use the default transmission queue 2.Use the transmission queue with the same name as the remote queue manager 3.Use the transmission queue named explicitly in a local definition of a remote queue

B. 1.Use the transmission queue with the same name as the remote queue manager 2.Use the transmission queue named explicitly in a local definition of a remote queue 3.Use the default transmission queue

C. 1.Use the transmission queue named explicitly in a local definition of a remote queue 2.Use the transmission queue with the same name as the remote queue manager 3.Use the default transmission queue

D. 1.Use the transmission queue named explicitly in a local definition of a remote queue 2.Use the default transmission queue 3.Use the transmission queue with the same name as the remote queue manager

Answer: C

Question: 34 An administrator is planning a fix pack upgrade on a WebSphere MQ server containing a cluster

queue manager. As part of the fix pack upgrade, the administrator needs to minimize the impact

to

the cluster environment and still allow the queue manager on the upgraded server to continue

to

be part of the cluster. What command will help the administrator accomplish this task?

A.

HALT QMGR

B.

HOLD QMGR

C.

REMOVE QMGR

D.

SUSPEND QMGR

Answer: D

Question: 35

A server hosting clustered queue manager APP_QM1 experienced an outage. The server was

restarted but the queue manager could not be restarted. The cluster that APP_QM1 is part of hosts business critical applications and thus the workload algorithm needs to continue to route

messages as efficiently as possible. What would be the next step to maintain this efficiency?

A. Delete APP_QM1

B. Run RESET CLUSTER

C. Run REFRESH CLUSTER

D. Remove APP_QM1 from the repository database

Answer: B

Question: 36 An administrator was asked to turn on IBM WebSphere MQ tracing on AIX. The administrator was later asked to report the IBM WebSphere MQ tracing options currently applied on the system. Which one of the following commands does the administrator need to use to get the required information?

A. dspmqtrc

Page 9 of 28

Page 9 of 28
Page 9 of 28

Exam Name:

IBM WebSphere MQ V7.0 System Administration

 

Exam Type:

IBM

   

Exam Code:

000-374

Total Questions:

111

Answer: Pending

Question: 37 A system administrator has defined the following MQ objects on three queue managers. An application connects to queue manager QM1 to put a message on ALIAS.Q99. Where does the message get delivered? QM1 DEFINE QALIAS(ALIAS.Q99) TARGET(Q99) DEFINE QREMOTE(Q99) RNAME(Q99) RQMNAME(QM3) ALTER QMGR DEFXMITQ(QM2) DEFINE QL(QM2) USAGE(XMITQ) DEFINE CHANNEL(QM1.TO.QM2) CHLTYPE(SDR) TRPTYPE(TCP) REPLACE + DESCR('Sender channel to QM2') XMITQ(QM2)+ CONNAME('9.20.9.32(1412)') QM2 DEFINE CHANNEL(QM1.TO.QM2) CHLTYPE(RCVR) TRPTYPE(TCP)REPLACE ALTER QMGR DEFXMITQ(QM3) DEFINEQL(QM3) USAGE(XMITQ) DEFINE CHANNEL(QM2.TO.QM3) CHLTYPE(SDR) TRPTYPE(TCP) REPLACE + DESCR('Sender channel to QM3') XMITQ(QM3)+ CONNAME('9.20.9.33(1415)') QM3 DEFINE CHANNEL(QM2.TO.QM3) CHLTYPE(RCVR) TRPTYPE(TCP)+ REPLACE DESCR('Receiver channel from QM2') DEFINE QL(Q99)

A. Q99 on QM3

B. MQI call will fail

C. dead-letter queue on QM1

D. dead-letter queue on QM2

Answer: A

Question: 38 Which channel definition will require that client applications using channel ABC establish a mutually authenticated SSL channel?

A. DEFINE CHANNEL(ABC) CHLTYPE(SVRCONN) + SSLCIPH(NULL_MD5) SSLCAUTH(REQUIRED)

B. DEFINE CHANNEL(ABC) CHLTYPE(SVRCONN) + SSLCIPH() SSLCAUTH(REQUIRED)

C. DEFINE CHANNEL(ABC) CHLTYPE(SVRCONN) + SSLCIPH(NULL_MD5) SSLCAUTH(MUTUAL)

D. DEFINE CHANNEL(ABC) CHLTYPE(SVRCONN) + SSLCIPH() SSLCAUTH(MUTUAL)

Answer: A

Question: 39 The sender and receiver channels have been set up between two queue managers. An administrator wants to start the sender channel automatically whenever messages arrive on the corresponding transmission queue. What does the administrator need to start as a trigger monitor for the sender channel?

A. listener

B. service

C. channel initiator

D. process definition

Answer: C

Question: 40 Which of the following message data compression options are valid for sender channels in IBM WebSphere MQ ?

A. ANY

B. RLE

Page 10 of 28

Page 10 of 28
Page 10 of 28

Exam Name:

IBM WebSphere MQ V7.0 System Administration

 

Exam Type:

IBM

   

Exam Code:

000-374

Total Questions:

111

C. ARLL

D. SYSTEM

E. ZLIBHIGH

Answer: B, E

Question: 41 An airline reservation system consists of three MQ queue managers. The following MQSC commands have been executed. An application for airline reservation connects to queue manager CANADA and puts a message to queue TORONTO. On which queue does the message end up? QM: CANADA DEFINE QL(INDIA) USAGE(XMITQ) DEFINE QL(RESERVATIONS) DEFINE QL(DLQ) DEFINE CHANNEL(CANADA.INDIA) CHLTYPE(SDR)+ XMITQ(INDIA) CONNAME('9.84.100.7(1415)') DEFINE QR(BOMBAY) RQMNAME(INDIA) RNAME(RESERVATIONS)+ XMITQ(INDIA) DEFINE QALIAS(TORONTO) TARGET(BOMBAY) QM: INDIA DEFINE QL(CHINA) USAGE(XMITQ) DEFINE QL(RESERVATIONS) DEFINE QL(DLQ) DEFINE CHANNEL(CANADA.INDIA) CHLTYPE(RCVR) DEFINE QR(SHANGHAI) RQMNAME(CHINA)+ RNAME(RESERVATIONS) XMITQ(CHINA) DEFINE CHANNEL(INDIA.CHINA) CHLTYPE(SDR)+ XMITQ(CHINA) CONNAME('9.84.111.9(1416)') QM: CHINA DEFINE QL(RESERVATIONS) DEFINE QL(DLQ) DEFINE CHANNEL(INDIA.CHINA) CHLTYPE(RCVR)

A. DLQ on queue manager INDIA

B. DLQ on queue manager CANADA

C. TORONTO on queue manager CANADA

D. RESERVATIONS on queue manager INDIAD.RESERVATIONS on queue manager INDIA

Answer: D

Question: 42 An administrator has been asked to create a listener that listens on port 1416 and starts automatically when the queue manager is started. Which of the following MQSC commands will create the listener?

A. DEFINE LISTENER(LISTENER.TCP) TRPTYPE(TCP) PORT(1416)+ QMGR REPLACE

B. DEFINE LISTENER(LISTENER.TCP) TRPTYPE(TCP) PORT(1416)+ CONTROL(QMGR) REPLACE

C. DEFINE LISTENER(LISTENER.TCP(1416)) TRPTYPE(TCP) + CONTROL(QMGR) REPLACE

D. DEFINE LISTENER(LISTENER.TCP) TRPTYPE(TCP(1416)) + START(QMGR) REPLACE

Answer: B

Question: 43 What MQI verb is not permitted from a WebSphere MQ application program running in a base WebSphere MQ Client environment?

A. MQDISC

B. MQCMIT

C. MQBACK

D. MQBEGIN

Answer: D

Question: 44 A company is running applications on several Windows servers installed with WebSphere MQ Server components. All the applications are sending data to a queue manager running on a

Page 11 of 28

Page 11 of 28
Page 11 of 28

Exam Name:

IBM WebSphere MQ V7.0 System Administration

 

Exam Type:

IBM

   

Exam Code:

000-374

Total Questions:

111

Solaris machine. How could the administrator redesign the infrastructure to reduce the overall licensing costs of the infrastructure?

A. Create a cluster and include all Windows machines

B. Redesigning the infrastructure will not reduce the number of licenses required

C. Replace WebSphere MQ Server components with WebSphere MQ Client components on all Windows machines

D. Rewrite the application to handle a larger workload; reduce the number of applications and WebSphere MQ server components

Answer: C

Question: 45 An application sends messages into a queue which has multiple instances within a cluster. There are no requirements for message affinity and the default value is kept for the attribute DEFBIND on the queue definition. In order to benefit from the workload management of clustering, what option needs to be specified on the MQOPEN call from the application?

A. MQOO_INPUT_SHARED

B. MQOO_INPUT_AS_Q_DEF

C. MQOO_BIND_ON_OPEN

D. MQOO_BIND_NOT_FIXED

Answer: D

Question: 46 An application using several queue managers is being tested for its end-to-end message throughput rates. The delivery times for the messages are longer than what the developers expect, and somemessages are randomly lost. What can be done to help resolve this problem?

A. Evaluate the event messages that arrive on the dead letter queue

B. Record and evaluate activity information recorded by a trace-route message

C. Monitor the DEFAULT.SYSTEM.MSG.ROUTE queue for message routing events

D. Use a third party software package since IBM WebSphere MQ does not provide the ability to track messages

Answer: B

Question: 47 An application developer needs help understanding why a publishing application is failing when trying to publish on topic RE/Current/Bids. What MQSC command can an administrator use to help diagnose the problem?

A. DISPLAY TOPIC(RE/Current/Bids)

B. DISPLAY TSTATUS(RE/Current/Bids)

C. DISPLAY TOPICSTS(RE/Current/Bids)

D. DISPLAY TPSTATUS(RE/Current/Bids)

Answer: D

Question: 48 A stepwise approach to moving the MQ publish/subscribe environment to V7.0 has been taken to minimize the impact to the publish/subscribe applications using the environment. As part of this stepwise approach there will be a mix of V6 and V7 brokers running at any one time. What additional step must be taken to allow for the coexistence of both versions of the brokers?

Page 12 of 28

Page 12 of 28
Page 12 of 28

Exam Name:

IBM WebSphere MQ V7.0 System Administration

 

Exam Type:

IBM

   

Exam Code:

000-374

Total Questions:

111

A. Leave the broker's queue manager defaults in place

B. Enable the coexist flag on each broker's queue manager in the broker domain

C. Set the PSMODE parameter on the broker's queue manager to COMPAT

D. Set the coexistence parameter to true in each of the broker's queue manager qm.ini file

Answer: A

Question: 49 An administrator has been asked to create new subscriptions on queue manager QMGR1 in UNIX. The administrator issues the following MQSC commands: DEF TOPIC(TOPICA) TOPICSTR(X/Y) DEF TOPIC(TOPICB) TOPICSTR(X/Y/Z) The administrator then runs the following commands: setmqaut m QMGR1 -t topic -n TOPICA -p User1 +sub setmqaut m QMGR1 -t topic -n TOPICB –p User2 +sub Which of the following statements are true?

A. User2 can subscribe to topic X/Y/#

B. User2 can subscribe to topic X/Y/Z/#

C. User2 can subscribe to topic X/Y/Z but User1 cannot subscribe

D. User1 and User2 can subscribe to topic X/Y/Z

E. Neither User1 nor User2 can subscribe to topic X/Y/Z/+

Answer: B, D

Question: 50 Topic MYTOPIC has been defined with the command: DEFINE TOPIC(MYTOPIC) TOPICSTR(Sports/Football) Which of the following commands are valid to modify MYTOPIC?

A. ALTER TOPIC(MYTOPIC) PUBSCOPE(QMGR)

B. ALTER TOPIC(MYTOPIC) DEFPSIST(PERS)

C. ALTER TOPIC(MYTOPIC) DURSUB(ASPARENT)

D. ALTER TOPIC(MYTOPIC) WILDCARD(DISABLED)

E. ALTER TOPIC(MYTOPIC) TOPIC(Sports/Baseball)

Answer: A, C

Question: 51 As part of the planned migration from IBM WebSphere MQ V6.0 brokers to IBM WebSphere MQ V7.0, the publishing and subscribing applications have moved to IBM WebSphere MQ V7.0 and all that is left are the brokers. After IBM WebSphere MQ V7.0 is installed, what actions do the IBM WebSphere MQ administrators need to take to complete the migration?

A. Activate the PSMODE parameter on the broker

B. Issue the strmqbrk command

C. Issue the migratemqbroker command for each broker

D. Recreate the brokers in the IBM WebSphere MQ V7.0 environment

Answer: B

Question: 52 A company running IBM WebSphere MQ V5.3 on UNIX upgraded to IBM WebSphere MQ V7.0. Immediately after the migration, what is the administrator expected to do? Start the:

A. MQSeries service

B. queue manager and listener simultaneously

Page 13 of 28

Page 13 of 28
Page 13 of 28

Exam Name:

IBM WebSphere MQ V7.0 System Administration

 

Exam Type:

IBM

   

Exam Code:

000-374

Total Questions:

111

C. queue manager before starting the listener

D. listener before starting the queue manager

Answer: C

Question: 53 Which two user profiles are mandatory to correctly run IBM WebSphere MQ on i5/OS?

A. QMQM, QMQMADM

B. QMQMADIM, mqm

C. mqm, QMQM

D. mqm, MUSR_MQADMIN

Answer: A

Question: 54 What are the four predefined message types?

A. Request, response, publication, datagram

B. Publication, subscription, request, response

C. Request, reply, report, datagram

D. Request, broadcast, acknowledgment, response

Answer: C

Question: 55 An administrator created a queue manager Paint.queue.manager on AIX with circular logging. The administrator then was told that the system will be used for production, so the logging needs to be switched to linear. How can the administrator make this change?

A. Edit "/var/mqm/mqs.ini" and change LogType=LINEAR

B. Edit "/var/mqm/qmgrs/Paint.queue.manager/qm.ini" and change LogType=LINEAR

C. Issue the MQSC command ALTER QMGR LOGTYPE(LINEAR)

D. Recreate queue manager with crtmqm -c "Paint shop" -ll -q Paint.queue.manager

Answer: D

Question: 56 Which Eclipse version is a prerequisite to use MQ Explorer to administerIBM WebSphere MQ V7.0 on Windows?

A. 3.3

B. 3.2

C. 3.1

D. 3.0

Answer: A

Question: 57 Refer to the Exhibit for the setup of queue managers in a company. An application connected to QMGR1 needs to send messages to queue QMGR3.LOCAL. The administrator creates the following definition on QMGR1: DEFINE QREMOTE(QMGR3.REMOTE) +RQMNAME(QMGR3)+ RNAME(QMGR3.LOCAL) + XMITQ(QMGR2) The application puts 7000 messages upon starting onQMGR3.REMOTE which results on a queue full condition on QMGR3.LOCAL. Where would the excess messages end up?

Page 14 of 28

Page 14 of 28
Page 14 of 28

Exam Name:

IBM WebSphere MQ V7.0 System Administration

 

Exam Type:

IBM

   

Exam Code:

000-374

Total Questions:

111

A. QMGR2.DEAD

B. QMGR3.DEAD

C. Transmit Queue QMGR2

D. Transmit Queue QMGR3

Answer: B

Question: 58 Which of the following are performance enhancements to the Java Message Service provider implementation in IBM WebSphere MQ V7.0?

A. Read Ahead

B. Support for channel exits written in C/C++

C. Asynchronous Put

D. Message selection performed by Queue Manager

E. Ability to access all MQMD fields for IBM WebSphere MQ messages.

Answer: A, C, D

Question: 59 A receiver channel was defined with MCAUSER set to blank and PUTAUT set to CTX. Which of the following statements is true?

A. The MCA will put messages with full administrative authority.

B. The MCAUSER value is dynamically set with the user ID extracted from the message header.

C. The messages cannot be sent through the sender/receiver channels since the MCAUSER value is blank.

D. The user ID is extracted from the message header and this user ID is used by MQ to make authorization decisions.

Answer: D

Question: 60 Which of the following would occur if an administrator ran the MQSC command REFRESH SECURITY TYPE(SSL)?

A. All newly-created channels were restarted.

B. The cached view of the SSL key repository was updated.

C. Changes to users OS authority were recognized.

D. Changes of IBM WebSphere MQ security with OAM take effect.

Answer: B

Question: 61 Which command dumps the security authorization of an MQ object in a readable format?

A. listmqaut

B. dmpmqaut

C. setmqaut

D. dumpmqaut

Answer: B

Question: 62

Page 15 of 28

Page 15 of 28
Page 15 of 28

Exam Name:

IBM WebSphere MQ V7.0 System Administration

 

Exam Type:

IBM

   

Exam Code:

000-374

Total Questions:

111

The operations team is taking responsibility for managing queue managers on an AIX development server. The team wants to determine the security settings of each queue manager's channels. Apart from checking for SSL configuration where else should they check?

A. Check the AMQCLCHL.TAB file for channel exits in use

B. Check for channel exits in the security access table for each queue manager

C. Check the ExitPath stanza in the qm.ini file for channel exits for each queue manager

D. Look for channel exits in use in the path pointed to by the environment variable EXITPATH

Answer: C

Question: 63 To make sure a SSL enabled channel can start successfully, the Distinguished Name (DN) of the certificate received from the peer queue manager or client must match the value of which channel attribute?

A. SSLUSER

B. SSLCIPH

C. SSLPEER

D. SSLCAUTH

Answer: C

Question: 64 In order to grant authority for user appuser1 to Q1, the following commands were issued in sequence. setmqaut -m qmgr1 -n Q1 -t queue -p appuser1 +put +get setmqaut -m qmgr1 –n Q1 – t queue -p appuser1 +crt setmqaut -m qmgr1 -n Q1 -t queue -p appuser1 -all setmqaut -m qmgr1 -n Q1 –t queue -p appuser1 +browse What access authority does user appuser1 have to the queue Q1?

A. browse

B. browse and crt

C. put, get and browse

D. put, get, crt and browse

Answer: B

Question: 65 Which one of the following commands will allow an administrator to enter PCF commands to be issued to the z/OS remote queue manager called QMGZ?

A. runmqsc -x QMGZ

B. runmqsc -x -w 30 QMGZ

C. runmqsc -x -v -w 30 m QMGZ

D. runmqsc QMGZ -xpcf -w QMGZ

Answer: B

Question: 66 The administrator has been asked to take a back up of log files to free up log space on the disk for a queue manager running with linear logging. Which runmqsc commands will be used to determine the superfluous (inactive) log files? 1. DISPLAY QMGR 2. DISPLAY QMSTATUS CURRLOG 3. DISPLAY QMSTATUS RECLOG 4. DISPLAY QMSTATUS MEDIALOG

A. (1) and (2)

Page 16 of 28

Page 16 of 28
Page 16 of 28

Exam Name:

IBM WebSphere MQ V7.0 System Administration

 

Exam Type:

IBM

   

Exam Code:

000-374

Total Questions:

111

B. (2) and (4)

C. (3) and (4)

D. (1) and (3)

Answer: C

Question: 67 An administrator needs to configure a queue manager to coordinate an applications DB2 database updates and message handling as global units of work. How does the administrator configure the queue manager to use the switch load file db2swit on AIX?

A. ALTER QMGR XASWITCH(db2swit)

B. ALTER QMGR COORD(db2swit)

C. add SwitchFile=db2swit to the XAResourceManager stanza of the queue managers qm.ini

D. add SwitchFile=db2swit to the XATransactionManager stanza of the queue managers qm.ini

Answer: C

Question: 68 An application deployed on z/OS was causing frequent abends. Which of thefollowing options from the IPCS Dump Component Panel can an administrator use to analyze the problem?

A. CSQWDMP

B. ASMCHECK

C. DIVDATA

D. DAEDATA

Answer: A

Question: 69 In a business integration solution, messages are exchanged between the sending application using JMS, and a receiving application using the native WebSphere MQ API. An administrator executes the following command to create an object. InitCtx> define q(D_Q1) queue(Q1) targclient(MQ) Which one of the following statements is true?

A. The MQRFH2 is added in the messages in Q1.

B. The MQRFH2 is stripped from the messages in Q1.

C. The receiving application must be able to add the MQRFH2.

D. The receiving application must be able to strip the MQRFH2.

Answer: B

Question: 70 An application connected to queue manager QMA needs to put messages on queues defined on queue manager QMB. If this application intends to specify QMB as the queue manager name in the MQMD, which of these sets of commands will set up the communications infrastructure properly?

A. DEFINE CHANNEL(TO.QMB) CHLTYPE(SDR) XMITQ(QMB) DEFINE QLOCAL(QMB) TYPE(XMITQ)

B. DEFINE CHANNEL(TO.QMB) CHLTYPE(SDR) XMITQ(QMB) DEFINE QLOCAL(QMB) USAGE(XMITQ)

C. DEFINE CHANNEL(TO.QMB) CHLTYPE(SDR) XMITQ(QMB) DEFINE QLOCAL(QMB) REMOTE(XMITQ)

D. DEFINE CHANNEL(TO.QMB) CHLTYPE(SDR) XMITQ(QMB)

Page 17 of 28

Page 17 of 28
Page 17 of 28

Exam Name:

IBM WebSphere MQ V7.0 System Administration

 

Exam Type:

IBM

   

Exam Code:

000-374

Total Questions:

111

DEFINE QREMOTE(QMB) USAGE(XMITQ) RQMNAME(QMB)

Answer: B

Question: 71 An application is putting messages on queue TEST.QUEUE. The queue manager is running on mydomain.company.com listening on the default port. The IBM WebSphere MQ Bridge for HTTP was deployed under the context WMQBridge in an IBM WebSphere Application Server listening on port 9082 on the same machine. How can an AJAX application running on a remote machine perform a destructive get of messages from TEST.QUEUE?

A. Issue an HTTP POST to URI

http://mydomain.company.com:1414/WMQBridge/msg/queue/TEST.QUEUE

B. Issue an HTTP GET from URI

http://mydomain.company.com:9082/WMQBridge/msg/queue/TEST.QUEUE

C. Issue an HTTP GET from URI

http://mydomain.company.com:1414/WMQBridge/msg/queue/TEST.QUEUE

D. Issue an HTTP DELETE from URI

http://mydomain.company.com:9082/WMQBridge/msg/queue/TEST.QUEUE

Answer: D

Question: 72 An administrator will install IBM WebSphere MQ on an AIX platform. There is a requirement to configure the installation to store the queue managers data files under a directory tree different from the default specified by the installation. After creating the appropriate directory tree, the administrator should:

A. specify the file location using the -ld option when running the crtmqm command.

B. add an entry for the variable MQSPREFIX in /var/mqm/service.env before running the crtmqm command.

C. edit /var/mqm/mqs.ini to specify LogDefaultPath in the LogDefaults stanza before running the crtmqm command.

D. edit /var/mqm/mqs.ini to specify DefaultPrefix in the AllQueueManagers stanza before running the crtmqm command.

Answer: D

Question: 73 An application publishes persistent stock quote messages every 5 seconds. The subscribers are only interested in the latest quotes. During the tests, it is found that the message delivery speed is slow. In order to improve the application performance, which of the following actions is appropriate?

A. Set nonpersistent in MQMD.

B. Implement MQ high availability.

C. Increase the maximum message length.

D. Reduce the number of stock quote subscribers.

Answer: A

Question: 74 An administrator needs to start three channels (QM1.TO.QM2, QM1.TO.QM3 and QM1.TO.QM4) simultaneously whenever a message is placed on queue QLOCAL on QM1. QLOCAL has been set for triggering with trigger type as first. Which actions will accomplish this task?

Page 18 of 28

Page 18 of 28
Page 18 of 28

Exam Name:

IBM WebSphere MQ V7.0 System Administration

 

Exam Type:

IBM

   

Exam Code:

000-374

Total Questions:

111

A. Triggering more than one channel simultaneously is not possible.

B. Modify the trigger monitor interface program (TMI) to handle 3 channels simultaneously.

C. Modify the QLOCAL definition to include all channel names in trigger data attribute and initiation queue as SYSTEM.CHANNEL.INITQ.

D. Modify the QLOCAL definition to include the name of the process definition which will execute a scriptcontaining MQSC commands to start all channels and initiation queue as INITQ to be monitored by trigger monitor process.

Answer: D

Question: 75 What object must be running to handle inbound connection requests to start receiver channels?

A. service

B. listener

C. channel Initiator

D. process definition

Answer: B

Question: 76 A company has its retail business applications running on IBM WebSphere MQ infrastructure across heterogeneous platforms. After a recent failure, the company set up a failover mechanism where a centrally located z/OS server hosts the main application and applications on other servers connect to the main application using distributed queuing. What term best describes this topology?

A. Star

B. Cluster

C. Point to Point

D. Hub and Spoke

Answer: D

Question: 77 An administrator has created the following MQ objects on two systems:

SYSTEM A crtmqm -C "VEGGIE QUEUE MANAGER" -LL -Q -D POTATO VEGGIE DEFINE QR(APPLE) RQMNAME(FRUIT) RNAME(PEACH) DEFINE QL(DLQ) DEFINE QL(POTATO) USAGE(XMITQ) DEF CHL('VEGGIE.FRUIT') CHLTYPE(SDR) TRPTYPE(TCP) CONNAME('9.84.100.7(1414)') + XMITQ('POTATO') SYSTEM B crtmqm -C "FRUIT QUEUE MANAGER" -LL -Q -D GRAPE FRUIT DEFINE QL(GRAPE) USAGE(XMITQ) DEFINE QL(PEACH) DEF CHL('VEGGIE.FRUIT') CHLTYPE(RCVR) TRPTYPE(TCP) An applicationconnects to queue manager VEGGIE and puts a message to queue APPLE. On which queue does the message get delivered before it gets picked up by the sender channel?

A. POTATO

B. APPLE

C. GRAPE

D. PEACH

Page 19 of 28

Page 19 of 28
Page 19 of 28

Exam Name:

IBM WebSphere MQ V7.0 System Administration

 

Exam Type:

IBM

   

Exam Code:

000-374

Total Questions:

111

Answer: A

Question: 78 A company has decided to convert some of their existing queue managers to be full repositories for a new cluster they are creating. Which of the following statements is correct regarding the selection of the company's queue managers to be a full repository?

A. One full repository is ideal for a cluster

B. Queue managers on z/OS are well suited to be full repositories

C. Once a queue manager is a full repository for one cluster it cannot be a member of another cluster

D. All full repository queue managers need to be stopped simultaneously for maintenance

Answer: B

Question: 79 An administrator has discovered that the primary queue manager (PRIME) has been corrupted and is no longer usable. The queue manager was created with the command: crtmqm PRIME What does the administrator need to do to recover the queue manager?

A. Restart the queue manager.

B. Issue the command: amqrecover PRIME.

C. Manually delete the file containing the damaged object and restart the queue manager.

D. Restore the last backup of the queue manager data and log, and restart the queue manager.

Answer: D

Question: 80 Which of the following mechanisms can be used to set up message data compression across channels ?

A. Auto definition exits

B. Send and receive exits

C. MessageExit stanza in qm.ini

D. Channel attribute COMPMSG

E. Queue manager attribute ChannelInitiatorControl

Answer: B, D

Question: 81 An administrator creates the following MQ objects on two queue managers, QM1 and QM2. An application connects to QM1 and puts a message on queue REM.BLUE. Where does the message arrive? On QM1: DEF QL(BLUE) DEF QR(REM.BLUE) RNAME(BLUE) RQMNAME(QM1.ALIAS) XMITQ(QM2) DEF QL(QM2) USAGE(XMITQ) DEF CHL(QM1.TO.QM2) CHLTYPE(SDR) TRPTYPE(TCP)+CONNAME('9.20.9.32(1412)') XMITQ(QM2) DEF CHL(QM2.TO.QM1) CHLTYPE(RCVR) TRPTYPE(TCP) On QM2: DEF QR(QM1.ALIAS) RNAME(' ') RQMNAME(QM1) XMITQ(QM1) DEF QL(QM1) USAGE(XMITQ) DEF CHL(QM2.TO.QM1) CHLTYPE(SDR) TRPTYPE(TCP)+ CON E('9.20.9.32(1413)')XMITQ(QM1) DEF CHL(QM1.TO.QM2) CHLTYPE(RCVR) TRPTYPE(TCP) DEF QL(BLUE)

A. On BLUE queue on QM2

B. On BLUE queue on QM1

C. On QM1 queue on QM2

D. On dead-letter queue on QM1

Page 20 of 28

Page 20 of 28
Page 20 of 28

Exam Name:

IBM WebSphere MQ V7.0 System Administration

 

Exam Type:

IBM

   

Exam Code:

000-374

Total Questions:

111

Answer: B

Question: 82 What two environment variables can be set in a IBM WebSphere MQ client nvironment to direct a IBM WebSphere MQ application to use a client connection definition table?

A. MQTABLIB and MQCHLTAB

B. MQSERVER and MQCHLTAB

C. MQCHLLIB and MQSERVER

D. MQCHLLIB and MQCHLTAB

Answer: D

Question: 83 A company has decided to add all its standalone queue managers into an xisting cluster environment. Some of the standalone queue managers have been part of the cluster in the ast. What steps need to be completed to accomplish this task?

A. -Define a receiver channel on the queue manager being added -Define a sender channel on the queue manager being added -Restart the cluster repository queue managers

B. -Suspend the cluster repository queue managers -Define a cluster channel on the queue manager being added -Resume the cluster repository queue managers

C. -Define a cluster receiver channel on the queue manager being added -Define a cluster sender channel on the queue manager being added -Issue the REFRESH CLUSTER command on the queue manager being added

D. -Define a client receiver channel on the queue manager being added -Define a client sender channel on the queue manager being added -Issue the RESTART CLUSTER command on the queue manager being added

Answer: C

Question: 84 An administrator has been asked to create a queue manager alias for QM1 to be used for communication between remote queue managers. What MQSC command will create the queue manager alias?

A. DEF QR(QM1.ALIAS) RNAME('Q1') RQMNAME(' ') XMITQ(QM1)

B. DEF QR(QM1.ALIAS) RNAME(' ') RQMNAME(QM1) XMITQ(QM1)

C. DEF QR(QM1.ALIAS) RNAME('Q1') RQMNAME(QM1) XMITQ(' ')

D. DEF QL(QM1.ALIAS) RQMNAME(QM1)

Answer: B

Question: 85 Which attribute is checked first by the cluster workload management algorithm when determining the destination for messages being put onto a cluster queue?

A. Queue rank

B. Queue priority

C. Channel rank

D. Channel priority

Page 21 of 28

Page 21 of 28
Page 21 of 28

Exam Name:

IBM WebSphere MQ V7.0 System Administration

 

Exam Type:

IBM

   

Exam Code:

000-374

Total Questions:

111

Answer: C

Question: 86 An administrator is configuring communication between two queue managers, QM1 and QM2, and wants to create a remote queue on QM1 pointing to a local queue Q2 on QM2. Which one of the following MQSC commands will achieve this?

A. DEFINE QR(Q1) LIKE(Q2) RNAME(Q2) RQMGR(QM2)

B. DEFINE QR(Q1) RNAME(Q2) RQMNAME(QM2) XMITQ(QM2)

C. DEFINE QR(Q1) RNAME(QM2) RQMNAME(QM2) XMITQ(QM2)

D. DEFINE QL(QM1) USAGE(REMOTE) RNAME(Q2)+RQMNAME(QM2) XMITQ(QM2)

Answer: B

Question: 87 An administrator has created a client channel definition table on a IBM WebSphere MQ V7.0 queue manager. Which of the following statements are true? The client channel definition table (CCDT) can be used by a WebSphere MQ Client:

A. running in a WebSphere MQ V7.0 client environment to connect to a WebSphere MQ V6.0 queue manager

B. running in a WebSphere MQ V7.0 client environment to connect to a WebSphere MQ V7.0 queue manager

C. running in a WebSphere MQ V6.0 client environment to connect to a WebSphere MQ V7.0 queue manager

D. running in a WebSphere MQ V6.0 client environment to connect to a WebSphere MQ V6.0 queue manager

E. running in a WebSphere MQ V5.3 client environment to connect to a WebSphere MQ V7.0 queue manager?

Answer: A, B

Question: 88 An administrator was asked to restrict the IBM WebSphere MQ trace file size on AIX to 10 MB. How can the administrator do this?

A. Use the command setmqscp

B. Use the environment variable MQS_TRACE_OPTIONS

C. Pass the value as a parameter to strmqtrc

D. Set the MaxSize parameter under Trace Stanza

Answer: C

Question: 89 An administrator created a queue manager for an application using the command: crtmqm TESTQMGR The application is started by triggering, and puts forty 3.5MB persistent messages onto a remote queue. The administrator is notified that the IBM WebSphere MQ error logs are getting populated with errors whenever the application is started. What could be the likely cause?

A. The file system /var/mqm is getting full.

B. The remote queue file size is reaching its limit.

C. The queue manager logs are getting full frequently.

D. The messages are ending up on the dead letter queue.

Answer: C

Page 22 of 28

Page 22 of 28
Page 22 of 28

Exam Name:

IBM WebSphere MQ V7.0 System Administration

 

Exam Type:

IBM

   

Exam Code:

000-374

Total Questions:

111

Question: 90 Queue managers QMGR1 and QMGR2 are members of cluster QMCLUS. An application connected to QMGR1 needs to send messages to a local queue APP.LOCAL of QMGR2. The administrator creates the following definitions: On QMGR1: DEFINE QALIAS(APP.ALIAS) + TARGET(APP.LOCAL) + CLUSTER(QMCLUS) On QMGR2: DEFINE QLOCAL(APP.LOCAL) + MAXDEPTH(50000) The administrator is notified that the application is unable to send messages to APP.LOCAL. What is the most likely cause?

A. The cluster channels have not been started.

B. The QALIAS cannot be defined on a cluster.

C. The queue APP.LOCAL is not a cluster queue.

D. The SYSTEM.CLUSTER.TRANSMIT.QUEUE is full.

Answer: C

Question: 91 An IBM WebSphere MQ client application puts messages onto remote queue RQ on queue manager QM1, which resolves to the local queue LQ on queue manager QM2. A new version of the application has been deployed that has the capability to put messages greater than 4MB. The administrator changed the max message length attributes for the queue managers, transmission queue, sender-receiver channels and LQ to handle the larger messages. The administrator was later notified that messages greater than 4MB are still not reaching LQ. The most likely cause of the problem is the max message length attribute:

A. in file qm.ini was not changed

B. of RQ was not changed

C. of the server connection channel was not changed

D. was not set on the environment variable MQSERVER

Answer: C

Question: 92 Two queue managers, QMGR1 and QMGR2, are running on Windows connected by sender receiver channels. An application connected to QMGR1 puts persistent messages on a remote queue of QMGR1 destined for a local queue of QMGR2. The administrator is notified that the messages have not reached QMGR2. On investigation the administrator notices that the server on which QMGR2 runs has crashed and rebooted automatically. The administrator also notices that the sender channel on QMGR1 is in an indoubt state. What action can the administrator take to recover the messages?

A. Run the command rsvmqtrn on QMGR2

B. Run the command runmqdlq on QMGR2

C. Run the MQSC command RESOLVE INDOUBT(channel name) on QMGR1

D. Run the MQSC command RESOLVE CHANNEL(channel name) ACTION(BACKOUT) on

QMGR1

Answer: D

Question: 93 An administrator deployed an IBM WebSphere MQ application on an AIX server which is causing a lot of errors to be generated in the WebSphere MQ error logs. Which option should be used by the administrator to increase the size of the IBM WebSphere MQ error logs?

A. Use the MQSC command ALTER QMGR

Page 23 of 28

Page 23 of 28
Page 23 of 28

Exam Name:

IBM WebSphere MQ V7.0 System Administration

 

Exam Type:

IBM

   

Exam Code:

000-374

Total Questions:

111

B. Use the QMErrorLog stanza in qm.ini

C. Recreate the queue manager specifying the new error log size as a parameter to crtmqm

D. Set the environment variable AMQ_ERROR_LOG to the new size and recreate the queue manager

Answer: B

Question: 94

A queue manager QM1 on UNIX has an unrecoverable problem. The IBM Support Center has

asked the administrator to send any FFST reports. Which directory can an administrator get these

FFST files from?

A. /var/mqm/log

B. /var/mqm/trace

C. /var/mqm/errors

D. /var/mqm/qmgrs/QM1/errors

Answer: C

Question: 95 An administrator has set up sender receiver channels between QMGR1 running on AIX and QMGR2 running on i5/OS. During verification testing, the administrator noticed that messages being sent from one queue manager are not visible on the other queue manager. Which of the following files should the administrator look at to find the cause of the problem?

A. /var/adm/syslog on AIX

B. /var/mqm/errors/AMQ*.ERROR on AIX

C. /var/mqm/qmgrs/QMGR1/errors/AMQ*.LOG on AIX

D. /QIBM/UserData/@SYSTEM/errors/AMQ*.ERROR on i5/OS

E. /QIBM/UserData/mqm/qmgrs/QMGR2/errors/AMQ*.LOG on i5/OS

Answer: C, E

Question: 96 Queue managers QMGR1, QMGR2 and QMGR3 are members of cluster QC. An administrator created the following queues for an application: On QMGR1: DEFINEQALIAS(TEST.ALIAS) + TARGET(TEST.LOCAL) + DEFBIND(OPEN) + DEFPSIST(NO) On QMGR2 and QMGR3:

DEFINE QLOCAL(TEST.LOCAL) + CLUSTER(QC) + DEFBIND(OPEN) + CLWLPRTY(0) + CLWLRANK(0) +DEFPSIST(NO) The administrator verifies the setup by putting messages on TEST.ALIAS using the sample amqsput program but notices that all messages end up on the same queue manager (either QMGR2 or QMGR3). What could be the likely cause?

A. The queue TEST.ALIAS was not made part of the cluster.

B. The queue TEST.ALIAS was defined with the wrong DEFBIND option.

C. The CLWLWGHT attribute of the Cluster channels was not set to 50.

D. The CLWLPRTY was set to 0 instead of 50 on TEST.LOCAL in both the queue managers.

Answer: B

Question: 97

It is important to the IBM WebSphere MQ operations team that none of their application queues exceed seventy percent of the maximum number of messages the queues can hold. By default, application queues are created with a maximum depth of one thousand messages. What commands can the operations team use to monitor ROUTE_DATA_Q?

Page 24 of 28

Page 24 of 28
Page 24 of 28

Exam Name:

IBM WebSphere MQ V7.0 System Administration

 

Exam Type:

IBM

   

Exam Code:

000-374

Total Questions:

111

A. ALTER QMGR QDPHIEV(ENABLED) ALTER QLOCAL(ROUTE_DATA_Q) QDEPTHHI(70) QDPHIEV(ENABLED)

B. ALTER QMGR PERFMEV(ENABLED) ALTER QLOCAL(ROUTE_DATA_Q) QDEPTHHI(70) QDPHIEV(ENABLED)

C. ALTER QMGR PERFMEV(ENABLED) ALTER QLOCAL(ROUTE_DATA_Q) QDEPTHHI(700) QDPHIEV(ENABLED)

D. ALTER QMGR QDPHIEV(ENABLED) ALTER QLOCAL(ROUTE_DATA_Q) QDEPTHHI(700) QDPHIEV(ENABLED)

Answer: B

Question: 98 An administrator has been asked to determine which files are needed to restart a queue manager configured with linear logging. Which of the following MQSC commands will determine which log files are still required?

A. DISPLAY QMGR

B. DISPLAY QMSTATUS

C. DISPLAY QMSTATUS ALL

D. DISPLAY QMGR RESTART

Answer: C

Question: 99 Which features of IBM WebSphere MQ specifically provide robust message transport?

A. Data integrity, security, parallel processing

B. Asynchronous delivery, once and once-only delivery, persistent messaging

C. Time independence, no duplicate delivery, synchronous processing

D. Assured delivery, application parallelism, time dependent applications

Answer: B

Question: 100 Which of the following statements are true, regarding applications that communicate via IBM WebSphere MQ? IBM WebSphere MQ applications have to agree upon:

A. the platforms they are running on

B. the name(s) of the queue(s) used

C. the maximum number of messages sent within a given time period

D. the layout of the message data exchanged

E. the network protocol used

Answer: B, D

Question: 101 QM2 and its objects have been recreated using the save queue manager definitions. The sender channel on queue manager QM1 is in retry status with an error message AMQ9526: Message sequence number error for channel 'QM1.TO.QM2'. Which action will recover the channel?

A. Reset the channel

B. Restart the sender channel

C. Restart the receiver channel

D. Recreate the objects using save queue manger definitions

Page 25 of 28

Page 25 of 28
Page 25 of 28

Exam Name:

IBM WebSphere MQ V7.0 System Administration

 

Exam Type:

IBM

   

Exam Code:

000-374

Total Questions:

111

Answer: A

Question: 102 What are the advantages of using queue-sharing groups in IBM WebSphere MQ?

A. workload balancing, remote administration

B. improved performance, ease of monitoring

C. scalability, end-to-end security, data integrity

D. scalability, high availability, workload balancing

Answer: D

Question: 103 For the Solaris platform, which databases are supported as a resource manager in transactions coordinated by IBM WebSphere MQ V7.0?

A. Oracle, Derby, My SQL

B. DB2, Derby, Teradata

C. DB2, Oracle, Informix, Sybase

D. DB2, SQL Server, Sybase, Informix

Answer: C

Question: 104 An administrator using WebSphere MQ Explorer is unable to connect to queue manager PROD after it has been migrated, and receives error message SYSTEM .MQ EXPLORER. REPLY. MODEL not defined. Which command will refresh the existing system objects to resolve this issue?

A. strmqm c PROD

B. strmqm a PROD

C. strmqm ss PROD

D. strmqm si PROD

Answer: A

Question: 105 The following restrictions have been placed on messages flowing from a banking application on AIX to a data warehousing application on z/OS: -Partner authentication -Message encryption -Maintenance of Data Integrity Which exits will fulfill these requirements?

A. Message exits

B. Security exits

C. Send / receive exits

D. SSL Conversion exits

E. Data Integrity exits

Answer: A, B, C

Question: 106 What is the best way to create queue manager QM1 on UNIX so all developers can connect to it without any authority checks being performed?

A. Edit the mqs.ini file to remove the Authorization Service Stanza

B. Create a group developer containing all developers, then add the group to the mqm group

Page 26 of 28

Page 26 of 28
Page 26 of 28

Exam Name:

IBM WebSphere MQ V7.0 System Administration

 

Exam Type:

IBM

   

Exam Code:

000-374

Total Questions:

111

C. Create a group developer containing all developers, then grant alladm authority to the group using setmqaut

D. Set environment variable MQSNOAUT=yes, then create a queue manager crtmqm QM1

Answer: D

Question: 107 Which of the following commands can the administrator use to get a list of all authority records for a queue manager on Windows?

A. dmpmqaut

B. dspmqrte

C. dspmqaut

D. runmqcfg

Answer: A

Question: 108 An application is designed to send messages to queues Q1 and Q2 on queue manager QM1 using a server-connection channel CH1. An administrator is asked to implement SSL on IBM WebSphere MQ. On which of the following objects does the administrator need to specify the SSLCIPH attribute?

A. CH1

B. QM1

C. Q1 and Q2

D. CH1 and QM1

Answer: A

Question: 109 An administrator is asked to check whether existing channels with transport type of TCP are SSL enabled. Which one of the following commands does the administrator need to use for this purpose?

A. DIS CHL(*) CHLTYPE SSLCIPH

B. DIS CHL(*) CHLTYPE SSLPEER

C. DIS CHL(*) CHLTYPE SSLCERTI

D. DIS CHL(*) CHLTYPE SSLCAUTH

Answer: A

Question: 110 An application wants to put messages onto a queue RQ on queue manager QM2 defined as follows: DEFINE QREMOTE(RQ) XMITQ(XQ) RNAME(Q1) RQMNAME(QM1) Which of the following objects does the authority checking occur on?

A. RQ

B. XQ

C. Q1

D. QM1

Answer: A

Question: 111

Page 27 of 28

Page 27 of 28
Page 27 of 28

Exam Name:

IBM WebSphere MQ V7.0 System Administration

 

Exam Type:

IBM

   

Exam Code:

000-374

Total Questions:

111

An administrator defines three topics on queue manager on AIX: TopicAlpha with the topic string P/Q TopicBeta with the topic string P/Q/R TopicSigma with the topic string P/Q/R/S The administrator then grants authority to the topics as shown below. User1 - Publish and Subscribe on TopicAlpha User2 - Publish on TopicBeta and Subscribe on TopicSigma Which of the following options are possible for the users to perform?

A. User1 can subscribe to TopicSigma

B. User1 can publish on topic string P/Q

C. User1 and User2 can publish on topic string P/Q/#

D. User2 can subscribe to TopicBeta

E. User2 can subscribe on topic string P/Q/R/#

Answer: A, B

End of document

Page 28 of 28

Page 28 of 28
Page 28 of 28