You are on page 1of 33

COMMUNITY HEALTH NURSING

1.The increasing number of people who must learn to live with chronic illness in the community implies the need for the PHN to plan and implement a program on: a. communicable disease control b. health education c. child survival d. environmental education 2. In order to improve the health of a community, the PHN needs to develop their skill on: 1. informational gathering 2. social communication 3. environmental improvement 4. management a. 1 and 2 b. 1,2,3, and 4 c. 2 and 3 d. 3 and 4 3. Illness prevention activities are directed toward helping the client and family reduce: 1. morbidity 2. mortality 3. risk factors a. 1 and 2 b. 3 only c. 1 only d. 2 only 4. You followed-up Mrs. Luy, G5P4. Her eldest son is underweight and her youngest daughter looks thin and pale. Mrs. Luy's present pregnancy would mean another additional member of the family. This can be considered as: a. health deficit b. health deficit and health threat c. health threat d. foreseeable crisis 5. Tertiary prevention would best be described as:

a. recovery from physical limitation and psychological regression b. health teaching and immunization c. rehabilitation of alcoholic and drug dependent d. preventing disability and maximum use of remaining capacity 6. In order to facilitate the planning and implementation of an income-generating project in a barangay, the Public Health Nurse can do the following except: a. form working groups or committees b. enlist the help of technical professionals training and guiding the people c. form a core group to coordinate the various project d. give the people all the freedom to do what they want 7. In formulating an objective of a community care plan, she expected results and people taking part in the activities should be clearly defined. This refers to an objective which is; a. time bounded b. specific c. resource oriented d. measurable 8. As a supervisor you plan to conduct a seminar in response to the midwife's training need for skills in community diagnosis. Which is an appropriate method to use to enable midwives to apply knowledge they will gain the actual practice? a. lecture b. problem solving c. group discussion d. nominal group technique 9. You were requested to visit a child fever. Upon assessment, you found out that the child is suffering from acute respiratory infection. What nursing intervention(s) would be appropriate in this case? a. relieve the child's sore throat and cough with safe remedies b. all of these c. advise the mother to watch the signs of pneumonia d.feed the child to avoid weight loss 10. Environmental sanitation is the primary problem in community. Y, as a stranger of the health unit, one of the major strategies in your plan is the improvement of the environmental health conditions of the community. So you first intend to create public awareness and support. To indicate this, which of the following would you do:

1. meet with youth officials and parents group leaders 2. meet with your religious and educational leaders 3. request mayors to create task force help implement your project 4. tip local announcers to disseminate the what and why of your project a. 1 and 4 only b. 3 only c. 1,2,3, and 4 d. 1 and 3 only

11. Building a healthy community are based on the following basic principles except: a. concreteness and reasoning to understand and solve problems b. human beings do not functions independently but as group c. target of change is not individual, nor family but community d. environmental factors are more basic than institutional factors 12. In planning for the nursing care of the sick person in the home the major point that the nurse must keep in mind is: a. who will be responsible for the patient during the nurse's absence from the home b. economic level of the family c. the availability of the nearest hospital d. whether or not the patient is under a private physician 13. Iwa, two years old was brought to the health center because of diarrhea for 4 days. Assessment revealed that Iwa has under-nutrition. Which of the following actions will you take? 1. advise the mother to give milk and juices between meals at home 2. give nutritious food available at home 3. refer to the hospital for proper management 4. provide mother with ORS solution and show her how to give the solution a. 2 and 4 b. 3 and 4 c. 1 and 2 d. all except number 3 14. Which of the following statements can be used to motivate a couple to practice family planning? a. family planning helps families improve their standard of living

b. family planning reduces/eliminates fear of unwanted pregnancies c. family planning affords family members time to study or pursue occupational interests d. all of the above 15. In evaluating your client level of wellness, which of the following indicators can you see? 1. appropriate nutritional level 2. sense of personal security 3. acceptance of oneself and one's limitation 4. maladaptations to one's environment a. 1, 2, and 4 b. 2 and 3 c. 1, 2, and 3 d. 2 and 4 16. The following statements pertain to the devolution as mandate by the local government code, Which of these is not correct? a. people can participate in policy making relative to health care delivery b. devolution will enhance the quality of community life c. the barangay shall set criteria as who shall be given priority in the delivery of health care services d. the DOH shall transfer regulatory function of inspecting food establishments to local government units 17. Which of the following is designed to help clients reduce risk to illness and maintain maximum level of function a. illness prevention b. crisis intervention c. rehabilitation d. health promotion 18. You are the new PHN in barangay Masinag. In order to get a picture of the health and social status of the community, it is necessary that you conduct a: a. mass information campaign b. home visit c. community assembly d. community health survey 19. Which of the following statements is correct regarding community health nursing?

a. evaluation of the health status of individuals and families should be done in consultation with them b. the PHN who work with communication for 6 can solely determine the needs of the community c. provision of PHN care is not in any way affected by policies of the agency where the nurse works d. professional growth and development of the PHN is the responsibility of DOH 20. In combating myths and misconceptions about family planning in the community, the first thing that you should do as health educator is to: a. identify the influential leaders of the community b. select an approach to be used in correcting myths and misconception c. decide as to who will be involved in the conference d. identify myths and misconceptions prevailing in the community of their sources 21. To individualize care for a client and ensure him maximum participation in that care, which should the nurse consider as the most important factor in planning the said care? a. environment b. educational attainment c. health benefits and practices d. health status 22. The midwife refers you to a family who fails to take action during a sick member of the family despite her suggestions. In helping the family decide on what actions to take, you will: 1. explain the consequences of inaction 2. identify the courses of action open to family and the resources needed for each 3. discuss the consequences of each course of action available 4. influence the family to act on what you think is best for the situation a. 2 and 3 b. 4 only c. 1 and 4 d. 1, 2, and 3 23. Being the immediate supervisor of the Rural Health Midwives, the PHN prepares a supervisory plan. Which of the following would be the PHN's activity? a. perform needs assessment b. list supervisory activities c. identifying the training needs d. formulate objectives for supervision

24. Which of the following phare/s characterize/s the 2 to 3 year old children? 1. prefers to feed themselves 2. eats very small nutritious meals a day rather than 3 large meals 3. can speak in longer sentences 4. can use toothbrush properly a. 2 and 3 b. 1 and 2 c. 1 and 4 d. 2 and 4 25. As of 2oo2, the following data were obtained from municipality X No. of live birth - 750 No. of infant deaths - 10 No. of maternal deaths - 6 Total population - 25,000 The 2002 maternal mortality rate of municipality X a. 15/1000 live births b. 12.5/1000 live births c. 6/1000 live births d. 8/1000 live births 26. Being a community Health Nurse, you are change agent. Which of the following roles must you play to be able to succeed as a change agent? 1. information provider 2. information seeker 3. motivator 4. leader a. 1 and 3 only b. 1,2,3 and 4 c. 1 and 4 only d. all except 2 27. Epidemiology is directly concerned with which of the following? a. factors influencing occurrence and distribution of diseases, defects, disability of death of groups of individuals b. vital health statistics

c. environmental sanitation d. treatment of a communicable 28. Under the local government code, health service must be developed to the local governments. This means that local health agencies such as health centers/rural health centers must be under the: a. municipal government office b. barangay health councils c. district health office d. provincial health office 29. An example of secondary prevention strategy would be: a screening of breast cancer in women who have no symptoms b. using pain control medications for termina; cancer patients c. educating teenagers about using condoms to prevent of STD d. none of the above 30. A key component of primary prevention strategies is: a. aggressive interventions b. detection c. culture d. education 31. An example of he continuum health model of health and wellness would be: a. a person is either well or not, and the emphasis is on continuously and aggressively treating people who are ill b. predicting that a person will most likely continue good health practices, based on her or his health practices in the past, such as getting flue shots c. using acupuncture and therapeutic touch to cure disease instead of traditional medical therapies d. none of the above 32. Integrative models of human health see health factors as: a. derived solely from physical phenomena b. intertwined and interactive, with multiple components such as physical, psychological, and social c. generally being attributable to psychosocial problems in individuals d. effective only when combined and integrated with alternative therapies 33. Healthy people project is designed:

a. track health care trends so that the insurance liabilities can be anticipated, especially for poor and urban populations b. show that social factors have little or no impact on individual and community health c. follow health indicators such as activity, substabnce use, mental health, and environmental issues d. show the access to health care in the United States is adequate for all populations 34. Which of the following behaviors are influenced by cultural expectations? a. talking openly about the details of the illness b. deciding whether to "feed a cold" or "starve a fever" c. taking herbal supplements to boost the immune system d. all of the above 35. The health behavior choices that are essential to promoting health and preventing diseases are: a. getting the right kind of food, adequate sleep, physical stress, and effectively handling stress b. stopping smoking and taking vacations c. making sure that all prescription mediations are taken properly and at the right time d. avoiding crowds during flu season 36. Health status is influenced by which of the following: a. lifestyle choices and community resources b. availability of health technology such as diagnostic machines c. presence of toxic environmental conditions d. all of the above 37. Health activities are designed to: a. prevent people from exposure to germs b. ignore spiritual factors because they can confuse medical issues c. increase communities' control over their health and well-being d. make sure the community health nurse is in charge of health programs 38. An example of individual influences on health status would be: a. cigarette smoking b. a parent with adult-onset diabetes c. exposure to toxic substance in workplace d. all of the above

39. Community health nurses help influence the health communities through which of the following questions? a. legislative health behavior b. recording health status of individuals in similar geographic region c. influencing health status of behavior and engaging in health population d. none of the above 40. In which of the following settings would a community health nurse less likely to be involved? a. neighborhood or community clinic or senior center b. physician's office with focus on individual client care c. home-based care d. neighborhood planning board 41. Which of the following is a contribution of community health nurses to the community's health? a. providing health education to vulnerable populations b. coordinating access to integrated care of population c. developing comprehensive systems of health care in a variety of settings d. all of the above 42. A nurse activity designed to diagnose and treat a disease or condition in its earliest stages, before it comes full-blown, would be classified as: a. primary prevention b. secondary prevention c. tertiary prevention d. health education 43. A community that uses the resources of neighborhood church to provide a latchkey's children program, to sponsor prayer/support groups for people who are ill, and to grow a community health garden that sends vegetables to elderly shut-ins are engaged in what kind of activity? a. disease prevention b. health protection c. risk management d. health balance 44. A community health action that focuses on reducing frequency and severity of asthma in inner-city children by requiring a local incinerator to install particulate filters is an example of: a. downstream thinking

b. risk management c. primary prevention d. upstream thinking 45. A person with no known illness whose daily routine consists of walking and following a healthy diet would be best characterized as engaging which kind of activities? a. health balance b. disease prevention c. health promotion d. self-fulfillment 46. As community health nurses engage in the process of community empowerment, it is essential that they: a. gather data for the community b. form partnerships with people in the community c. make decisions for the people in the community d. accept responsibility for people's action 47. For which type of clients is the community health nurse primarily responsible? a. individuals b. populations c. families d. class E citizens 48. The milk code aims to make sure that: 1. public gets correct information about breastmilk and breastfeeding 2. health workers should not give examples of infant formula to pregnant women or mothers of infants 3. companies always acknowledge the superiority of breastmilk 4. health workers should not accept any incentives from milk companies a. 1 and 2 only b. 3 only c. 1,2,3, and 4 d. all except 3 49. The following are classified as essential health services except: a. provision of eye glasses and dentures for the elderly b. maternal and child care

c. basic sanitation and prevention and control of locally endemic diseases d. promotion of proper nutrition adequate supply of safe water and health education 50. In providing comprehensive family health care, the nurse utilizes four (4) basic processes. These are listed in the order in which they are carried out as follow: a. assessment, planning, intervention, and evaluation b. assessment, intervention, planning, and evaluation c. planning, assessment, intervention, and evaluation d. planning, intervention, evaluation and assessment 51. Which of the following measures the frequency of occurrence of the phenomenon during a given period of time and which deals with only new cases? a. prevalence rate b. proportionate mortality rate c. case fatality rate d. incidence rate 52. As a community organization, the PHN facilitates the planning and implementation of program subjects in the community. In the light of PHC approach these programs/projects should be characterized but the following except: a. managed by the community leaders/members b. managed by non-government organizations for the people to ensure success c. compatible with available resources d. developmental in nature 53. The PHN needs to be adept in the following to be able to succeed in her health education program: a. teaching-learning strategies b. giving accurate information c. communication in exchange of ideas d. all of these 54. Magna Carta of Public Health Workers aim to: a. develop skills and capabilities of health workers to deliver health projects/programs b. all of these c. encourages those with proper qualifications to remain in government service d. promote social and economic well-being of health workers 55. Mark, 9 months old is given oral rehydration solution because of diarrhea with some

dehydration. In your follow-up visit, you observed that Mark's eye become puffy. Which one of the following would you do/advice Mark's mother a. continue giving ORS but more slowly b. show mother how much solution to give c. stop ORS and give plain water or milk d. reassess patient to determine how much ORS to give 56. Which of the statements about breastfeeding is/are correct? 1. breastfeeding within 30 minutes after birth can stimulate breastmilk production 2. breastmilk should be started 24 hours after delivery 3. breastmilk given exclusively for the first 4 to 6 months of life helps avoid introduction of infection 4. breastfeeding should be done as often as the baby want a. 2 and 3 only b. 1 and 4 only c. 1, 3, and 4 only d. 1, 2, 3, and 4 57. A family planning method which is not advisable for women with extreme irregular menstrual periods: a. oral contraceptives b. diaphragm c. natural family planning d. vaginal contraceptives 58. You attended a home delivery with the Rural Health midwife. The newborn is a premature. Which of the following should premature infant care be at home? a. establishing and maintaining good respiration b. proper management of feeding c. minimum handling of the baby d. regulation of body temperature 59. BCG vaccine is supplied in: 1. freeze dried form in a sealed glass ampule 2. liquid form in a sealed glass ampule 3. liquid form in vial a. 2 only

b. 3 only c. 1 only d. 2 and 3 60. In order to be effective as an occupational health nurse you should be equipped with the knowledge and skills in which of the following: 1. public health science 2. research process 3. interviewing and counseling 4. oral and written communication a. 1 and 2 only b. 3 and 4 only c. 1, 3 and 4 d. 1, 2, 3, 4 Situation: Health statistics will provide the nurse vital information which she can use for good decision-making in relation to which specific health promotion/prevention activities will be needed by which group of people in the community. 61. In 1996, there were 15 cases of Acute Respiratory Infection (ARI) in Barangay B, while Barangay C had 20 cases. A total number of children who have ARI is: a. higher in barangay C than in barangay B b. not comparable in Barangay B and C c. higher in barangay B than in barangay C d. data given is insufficient 62. From January 1 to 15, 1996, there were 8 cases of Tetanus neonatorum in San Lazaro Hospital. There were two deaths. What is the case fatality ratio of this disease? a. 20% b. 30% c. 28% d. 25% 63. The infant rate is the number of children? a. dying for every thousand of the population b. dying from 0-5 year old in every thousand population c. dying in the first 4 weeks in every thousand children born alive that year d. during before 1 year old in every thousand children born alive that year

64. Which of the following measures of the proportion of population which exhibits a particular disease at a particular time and deals in both new and old cases: a. proportionate morbidity rate b. case fatality rate c. incidence ratio d. prevalence ratio 65. Which of the following measures that risk of dying from causes related to pregnancy, childbirth and puerperium: a. maternal mortality b. neonatal death rate c. fetal death rate d. infant mortality rate Situation: The Occupational Health Nurse is aware of the basic concept of occupational health nursing and is responsible in preparing and implementing the occupational health program. 66. The following statement describes specifically occupational health nursing a. this involves prevention, recognition and treatment of injury and illness b. all of these c. the application of nursing principles in conserving the health of workers in all occupation d. this requires special skills in the field of health, education and counseling 67. The occupational health nursing is concerned of the following except: a. educating workers about health b. immediate diagnosis of illness prevailing in work field c. appropriate and effective ways of promoting health d. planning of administering health services 68. The nurse understands that the primary goal of the occupational health program is : a. curative care of workers/employees b. birth and death rates c. disease trends d. social environmental conditions 69. In order to establish priorities in planning and implementing the occupational health program, the nurse will need which of the following data:

a. disease trends, birth and death rates and social environmental conditions b. birth and death rates c. disease trends d. social environmental conditions 70. In the provision of preventing care to workers, the nurse must be aware of biological hazards which are harmful to workers and their families such as: a. bacteria, fungi and insects b. noise c. toxic metals, poisonous gas fumes and dust d. stress Situation: The following are questions that relates to Community Health Nursing 71. A nurse is practicing community health nursing when a. she leads a support group for obese adolescents b. she visits an old women in her condominium to change her postsurgical dressing c. she is in a clinic instructing a couple about newborn care d. she is performing any of these activities 72. A public health nurse can say that she is beginning to achieve her goal of more optimal health for her community when: a. people learn self-care b. people become involved in determining health care policy c. all these indicators are present d. people assumes responsibility for their own health 73. The emphasis of community health nursing is on: a. treatment of health problems b. preventing problems and promoting optimum health c. identification and assessment of health problems d. illness end of the wellness-illness continuum 74. When the Public Health Nurse assess needs and plan health interventions for a group of people in coordination with other health professionals, she is demonstrating which of the following features of community health nursing: a. CHN involves interdisciplinary collaboration b. use of epidemiologic approach is an essential par of the nurse practice c. CHN is oriented to populations d. CHN promotes client's participation in determining their own health 75. Which of the following statement about CHN is wrong

a. CHN synthesizes public health with nursing b. CHN emphasizes health c. promoting clients autonomy is a responsibility of public nursing d. CHN make it unique contribution to health care not by the natures of its practice but where it is practiced Situation: Family planning is one of the health care services provided by nurse in the health centers, hospitals and private clinics 76. The Philippine Family Program seeks to improve and maintain the following life-saving measures. 1. proper spacing of pregnancies 2. proper timing of pregnancies 3. fewer pregnancies 4. give special concern to mothers with lingering maternal illness a. 1 and 3 b. 3 and 4 c. 1 and 4 d. 1,2,3,4 77. The major target of the Philippine Family Program are women belonging to the high risk group which is or are the following: a. Women under 20 or over 35 years old b. women suffering from certain medical conditions that contradict pregnancy c. all these groups d. women who have least 4 deliveries 78. Which of the following statements is not correct regarding family planning: a. family planning is services should be made available to those who need them b. it is the responsibility of every parent to determine whether to have children when or how many c. family planning is geared towards individual and family welfare d. the ultimate goal of family planning is to prevent pregnancies 79. In the implementation of the national family planning program, the government assumes the role of a: a. decision-maker in the practice of family planning methods b. regulator c. facilitator d. dictator Situation: Being the public health nurse, you provide community health nursing to the family.

81. The nurse performs the following to determine the family nursing problems/needs a. goal setting b. family health care plan formulation c. assessment d. evaluation 82. The sources of information about the family is or are the following: a. interview results with members of the family b. family folder c. actual observation of the family situation d. all these sources of information 83. The family presents several problems. Which of the following criteria is considered in determining the priority health problem: a. expected consequence of the problem b. cooperation and support of the family c. involvement of the members of the family in the problem d. modifiability of the problem 84. The following is an important basis in preparing the family health care plan: a. needs and problems gathered and recognized by the nurse herself b. data gathered from the health center c. needs and problems as seen and accepted by the family d. needs as expected by the midwife assigned in the area where the family resides 85. The family health care plan includes the following listed in sequence a. objective, statement of the problem, intervention and evaluation b. objectives, intervention, evaluation and statement of the problem c. evaluation, statement of the problems, objectives and interventions d. statement of the problems, objectives, intervention and evaluation Situation: In the municipality where you are assigned, the people have poor hygiene practices, poor environmental sanitation, and poor nutrition. Their educational levels are low, Infant mortality rate (IMR) is low compared to the national IMR 86. In this municipality, the nursing health care plan should be focused on:

a. rehabilitative services b. all these services c. health promotion and disease prevention d. curative services 87. In order to determine what specific health teaching should be appropriate for the people of this municipality, which of the following is the best methods to use: a. interview of midwives b. review records and reports c. study knowledge, attitudes and practices of the people d. review of the health statistics 88. For Barangay Mabulaklak, in this municipality has poor hygienic practices and poor environmental condition. These are contributing factors to which of the following disease conditions: a. influenza b. hepatitis B c. parasitism d. measles 89. For Barangay Mabulaklak, you therefore intend to conduct health education sessions for a group of mothers. Which of the following topics for discussion will be given least priority? a. proper selection and preparation of food b. handwashing before preparing food c. cutting children's fingernails short d. overcrowding and its effect 90. You assisted the midwife in formulating the objectives of the plan of care for Barangay Mabulaklak. Which of the following is a well-stated objective: a. to reduce the number of children with ascariasis by the end of two years b. to protect the water sources from pollution c. to conduct health teachings on proper nutrition d. to reduce the number of underweight children by 10% 91. The delivery of basic health services was developed to the local government units. The legal basis for this is embodied in: a. RA 7035 a. EO 119 c. RA 7160

d. PD 999 92. Local health boards were established at the provincial, city, and municipal levels. At the municipal level, the chairman of the board is the: a. rural health physician b. public health nurse c. municipal mayor d. chairman of the committee on health 93. Certain health policies/strategies serve as guidelines in the delivery of services. Which of these is incorrect: a. growth monitoring chart is a tool recommended for the assessment and recording of the child's health condition b. voluntary blood donation shall be promoted through organization of walking blood banks in rural c. public sectors is encouraged to work separately from the private sector for effective utilization of resources d. traditional birth attendants are trained and allowed to provide prenatal care to mothers 94. Under the present system, the local government unit shall be responsible for which of the following: a. operation and maintenance of health facilities b. all of these activities c. implementation of health programs/projects d. delivery of health services 95. With the present system, family planning program at the municipal barangay levels are managed by: a. non-government organization b. LGU's c. all these units/organizations are managing family planning program d. other government organizations 96. In the preparation of your health education plan, the first thing to do is: a. assess community needs for health education b. identify the subjects for health teaching c. specify your goals and objectives d. identify who will provide support and type of support to be provided

97. You are an effective educator if you can: a. listen to people's problems and then decide approach for meeting their needs b. select the best strategy for health action for the people to implement c. direct the people's effort to implement community-based projects d. just tell your clients what to do for their problems/needs 98. In teaching a responsible member of the family to perform a certain procedure of the patient, what is the best thing to do: a. do all these steps b. arrange for the practice of the procedure c. describe the procedure d. demonstrate the procedure Situation: Mrs. Amy Madril, a clinical instructress, begins her lecture in CHN with the history of nursing in the Philippines. The following are the important points that she discussed with her students. 101. The first Filipino nurse supervisor that worked in the Bureau of Health was appointed to office in 1919. This nurse is no other than: a) Ms. Carmen del Rosario b) Mrs. Genara de Guzman c) Mrs. Annie Sand d) Mrs. Anastacio Giron-Tupas 102. The earliest school of nursing in the country is the: a) Ilo-Ilo Mission Hospital School of Nursing b) St. Paul's Hospital School of Nursing c) University of Sto. Tomas College of Nursing d) Manila Central University 103. The organization of nurses employed in the DOH is the: a) Philippine Nurses Association b) National League of Nurses c) Catholic Nurses Guild of the Philippines d) MCNAP 104. To be able to work as a public health nurse, the minimum requirement that should be met is: a) BSN b) BSN, RN

c) BSN, RN, 1 year experience d) BSN, RN, 25 years old, 1 year experience 105. A nurse working in the community assumes different roles. When the nurse acts as a community organizer, she does which of the following functions? i. motivate and enhance community participation when planning and implementing health programs and services ii. develops family's capability to take care of a sick member iii. identifies needs, priorities and problems of individuals, families and community iv. participates in community development activities v. coordinates with government and nongovernment organization in the implementation of research and studies 106. In terms of CHN practice, the nurse in the community is trained as: a) nurse-midwife b) practice nursing c) generalist in nursing d) midwife Situation: Mrs. Fuentes, a nurse who has been with the DOH for more than twelve years already, was promoted as a Nurse Supervisor. 107. The following are the qualifications of Nurse Supervisor at the provincial level except: a) BSN, RN b) at least 3 yrs. experience c) Master's in public health at least 5 yrs experience in public health 108. The following are functions of the Provincial Nurse Supervisor except: a) interprets policies, guidelines, and SDP to nursing and midwifery staff of province b) assesses training needs and plans for staff development program for nursing and midwifery staff c) participates in planning, developing and evaluating OJT for nurses and midwives conducted by the department d) collects, consolidates, analyzes and interprets health record and reports and makes recommendation as needed 109. The following are requirements and qualifications of regional nurse supervisor 1) BSN, RN

2) with at least 5 years experience in CHN 3) with MAN major in CHN 4) with 2 years experience in supervisory position a) 1 & 2 b) 2 & 4 c) 1,2,3 d) 1,2,3,4 110. A colleague who is interested in the position of a chief nurse in a city health office asked Mrs. Fuentes about the qualifications she must meet. Mrs. Fuentes correctly answers that the following are qualifications of chief nurse in city health departments and health offices: 1) master's degree in public health major in community health nursing administration 2) doctorate degree in public health 3) 3 years in supervisor position 4) 2 yrs. in the Asst. Chief Nurse position a) 1 & 3 b) 2 & 4 c) 1,2,3 d) 1,2,3,4 111. Considering her qualifications, Mrs. Fuentes told her colleague that she is qualified to take the position of Assistant Chief Nurse, a position responsible for the following tasks: 1) assesses needs for community health services as part of total health program 2) evaluates the quality and efectivity of nursing services in relation to the total health program 3) coordinates community health services with other health and socio-economic progress 4) supervises, coordinates and evaluate the performance of the District Nurse Supervisors and assists them in the evaluation of Community Health Nurses a) 1 & 3 b) 2 & 4 c) 1,2,3 d) 4 only 112. In terms of CHN practice, the nurse in the community is trained as: a) nurse-midwife b) generalist in nursing c) practice nursing d) midwife

113. Which one below should the CHN utilize to reach more people in the community for health promotion? a) home visit fo the control b) radio announcement c) announcement in public market d) community assembles like mother class 114. When the PHN conducts pre-marriage counseling or responsibility, she performs: a) role modeling b) change agent role c) health monitoring role d) counselor 115. As a public health nurse, what is your primary function or responsibility? a) health promotion b) health restoration c) prevention of illness d) prevention of complication 116. Which of the following principles of CHN is inaccurate? a) CHN is based on recognized needs of individuals, groups, families, and communities b) In CHN, the family is the unit of the service c) health teaching is part and parcel of the responsibility of the community health nurse d) the community health nurse works alone even as she is a member of the health team 117. the ultimate goal of the community health services being provided by the government is to: a) help communities cope up with health threats and discontinue of life b) promote reciprocally supportive relationship between people and environment c) increase level of awareness for the level of wellness d) raise the level of health of the citizenry 118. the primary focus of the community health nursing is: a) health promotion b) health education c) delivery of basic nursing services d) maternal and child services

Situation: Primary Health Care (PHC) is defined by the WHO as essential health care made universally accessible to individuals and families in the community by means acceptable to them, through their full participation and at a cost that the community and country can afford at every stage of development. 119. The WHO held a meeting in this place where primary health care was discussed. What is this place? a) alma ata b) Russia c) Vienna d) Geneva 120. Health problems beyond the capacity of PHC units are referred to the RHU. The RHU team consist of all except: a) physician b) nurse c) midwife d) city engineers 121. The primary components of the PHC include: a) immunization and Control Communicable Diseases b) health education c) environmental sanitation d) all of the above 122. The legal basis for the PHC is the: a) LOI 949 b) RA 7164 c) PD No. 773 d) PD 996 123. The key strategy to obtain the mission of PHC is: a) partnership with people b) organizations of communities arising from their expressed needs c) development of inter-sectioned linkages d) mobilization of people 124. Steven is a trained community worker in the community. Steven is identified at what level of primary health care worker?

a) intermediate level health care b) BHW's c) trained hilot d) volunteer

Situation: A strategy of the DOH to achieve health goals is increasing investments for primary health care. 125. There are 4 cornerstones/pillars in PHC. Of the following which is not included? a) active community participation b) intra and intersectoral linkages c) use of appropriate technology d) government funds 126. The following are elements of PHC except: a) environmental sanitation b) control of CD c) FHSIS d) provision of essential drugs 127. The legal basis of PHC is: a) LOI 949 b) RA 7305 c) EO 51 d) RA 3573 128. Which of the following is the mission of PHC? a) health for all Filipinos and health in the hands of the people by year 2020 b) strengthening the health care system by increasing opportunities wherein people will manage their own health care c) partnership and empowerment of the people d) community based 129. It is defined by WHO as essential health care made universally accessible to individuals and families in the community by means acceptable to them:

a) PHC b) primary health service c) UNICEF d) ANSAP


Situation: The modern concept of health refers to optimum level of functioning of individual, groups, families, and communities. There are several factors in the eco-system which affect this level of functioning. 130. The following are mission of the DOH except? a) ensure accessibility b) quality of health care c) health of all Filipinos d) quality of life of all Filipinos 131. The vision of DOH is: a) health for all Filipinos b) health for all Filipinos in the year 2004 c) health in the hands of the people d) health care that is globally competitive 132. Eco-system influences an optimum level of functioning (OLOF). Which of the following factors refers to safety, oppression, people and employment? a) behavior b) heredity c) political d) health care delivery system 133. According to the WHO, health is? a) a state of complete, physical, mental and social well being not merely the absence of disease b) a science and art of preventing disease and prolonging life c) a science dedicated to the common attainment of the highest level of physical, mental and social well being d) a learned process of well being with the ultimate goal of wellness, as individual and in collaboration with others Situation: The WHO expert committee of nursing defines public health nursing as a special field of nursing that combines the special skills of nursing, public health and some phases of social assistant and functions as part of the total health program for the promotion of health,

improvement of conditions in the social and physical environment, rehabilitation of illness and disability. 134. In case of complication to improper use of technology, to whom should cases be preferred to: a) rural physician b) city health office c) midwife d) district hospital 135. As an occupational health nurse in the industry, you are primarily responsible to: a) institute health precautionary measure preventing accidents (helmets, gloves, mask) b) assess each employee for possible respiratory infections c) follow-up existing medical problems an appropriate medical referral d) health education and awareness dissemination regarding communicable disease

ANSWERS: 1.] .........2.] b .......3.] a ......4.] d ........5.] d 6.] d ......7.] c .........8.] c .......9.] b .....10.] c 11.] d .....12.] a .....13.] d ....14.] d ..... 15.] a 16.] c .....17.] d ......18.] d ....19.] a ..... 20.] d

21.] d ....22.] d .....23.] a .....24.] c ..... 25) d 26) b ..... 27) a ..... 28) a ..... 29 ) a ..... 30) d 31) a .....32) b .....33)c ..... 34) d ..... 35) a 36) d .... .37) c ..... 38) d ..... 39) c ..... 40) b 41) d ..... 42) b .....43) d ..... 44) d ..... 45) c 46) b ..... 47) a ..... 48) c ..... 49) a .....50) a

51) d .....52) b .....53) d ..... 54) b ....55) c 56) c .....57) c .....58) a ..... 59) c .... 60) d 61) a .....62) d ..... 63) d ....64) d .....65) a 66) c .... 67) b ..... 68) d ....69) a .... .70) a 71) b .....72) c ..... 73) b ..... 74) a ..... 75) d 76) d ..... 77) c ..... 78) d ..... 79) c 81) c ..... 82) d ..... 83) d ..... 84) c ..... 85) d 86) c ..... 87) c ..... 88) c ..... 89) d ..... 90) a 91) c ..... 92) c ..... 93) c ..... 94) b ..... 95) b 96) a ..... 97) c ..... 98) d

101) A - Mrs. Genara de Guzman was the first Chief of the Division of Nursing when the government offices were reorganized in October 7, 1947. Mrs. Annie Sand was the founder and the president of the National League of Nurses. Mrs. Anastacia Giron-Tupas was the first Filipino nurse to hold the position of Chief Nurse Superintendent.

102) A - Ilo-Ilo Mission Hospital School of Nursing, founded in 1906, was the first nursing school in the country. University of Sto. Tomas College of Nursing was the first College of Nursing in the country.

103) B- Philippine Nurses Association is the organization of Filipino nurses accredited by the PRC. Catholic Nurses Guild of the Philippines is an association of Catholic Nurses. MCNAP is an association of nurses involved in the practice of maternal and child health nursing.

104) B - to be able to work as a Public Health (Nurse II and II), one must be a holder of a degree in Bachelor of Science in Nursing and a registered nurse in the Philippines.

105) C- the nurse is a provider of nursing care when she develops the capability of the family to take care of a sick member. The nurse assumes the role of a planner or programmer when she identifies needs, priorities and problems of individuals, families and community. The nurse works as a researcher when she coordinates with government and nongovernment organization in the implementation of research and studies.

106) C - community health nurses are generalist as they provide a wide range of nursing responsibilities to different types of patients.

107) B - the qualifications of a Nurse Supervisor at provincial or city level are: BSN RN master's degree in nursing or public health five years experience as public health nurse 108) C- Other functions of a Nurse Supervisor at provincial and city level are: assesses needs for Community Health Nursing Services at the provincial/city level

participates in the formulation of the provincial/city health plan with the medical, technical and administrative staff develops nursing components of the provincial/city health plan organizes and directs implementation of Community Health Nursing services and other health program supervises monitors and evaluates implementation of health programs/projects conducts training for nursing and midwifery staff and participates in the training and evaluation of other health workers of the province/city establishes linkages with government and nongovernment organizations for effective health care delivery in Rural Health Units (RHUs) Health Centers supervises Public Health Nurses and one or more Midwife Supervisors at the Provincial Office/City Domiciliary Obstetrical Service (DOS) participates in the recruitment and selection of new nursing and midwifery staff coordinates with provincial/city health officer and staff as well as the representatives of health and other health related agencies (GOs and NGOs) conducts, participates in studies and researches on nursing and related fields attends meetings, seminars, workshops, conferences and updates on nursing and related fields

Letter C is a function of a Nurse Instructor II 109) D- the qualifications of a Regional Nurse Supervisor are:

BSN RN five years experience in community health nursing with 2 years in supervisory position Master's degree in public or Master of Arts in Nursing major in Community Health Nursing Administration and Supervision

110) A- the qualifications of Chief Nurse in a city health departments and health offices:

BSN RN Master's Degree in Nursing Major in Community Health Nursing or Master's Degree in Public Health Major in Community Health Nursing Administration five years experience in community health nursing, 3 years of which have either been in supervisory position or Assistant Chief Nurse position with demonstrated leadership ability

111) A- the qualifications of Assistant Chief Nurse are:


BSN RN Master's Degree in Nursing Major in Community Health Nursing or Master's Degree in Public Health Nursing Administration five years experience in community health nursing, 2 years of which have been in supervisory position with demonstrated leadership ability

Other Functions of Assistant Chief Nurse


participates with the Chief Nurse in the assessment of nursing needs participates in planning, organizing and directing the implementation of Community Health nursing Services Participates in the recruitment and selection of nursing personnel and in the orientation of new community health nurses analyzes potentials of Nurse Supervisors for professional growth and recommends deserving nurses for study grants participates in the planning and conduct of staff development programs for nurses works with professional organizations and other socio-civic groups (GOs and NGOs) to improve nursing services acts as resource person in seminars and meetings on nursing, community development and related matters participates/conducts studies/researches in the community/health nursing to improve service

performs the functions of the Chief Nurse in his or her absence attends meetings, seminars, workshops on nursing and related

112) B- Community health nurses are generalist as they provide a wide range of nursing responsibilities to different types of patients. 113) B- radio announcement will reach a wider range of coverage reaching people at work, at home, at school and public places 114) D 115) A 116) D 117) D 118) A- the primary focus of community health nursing is on health promotion. 119) A - the first international conference of PHC was held in Alma Ata, USSR on September 6-12, 1978. It was sponsored by the World Health Organization. 120) D 121. D- the elements or components of PHC include:

environmental sanitation control of communicable diseases immunization health education maternal and child health and family planning adequate food and proper nutrition provision of medical care and emergency treatment treatment of locally endemic diseases provision of essential drugs

122) A- letter of instruction 949 signed into law by President Ferdinand Marcos on October 19, 1979 legalized the implementation of Primary Health Care in the Philippines. 123) A- the core strategy of PHC is partnership with the people and empowerment of the people which means that the people are not merely recipients of health care services. PHC aims to develop self-reliant people who participate fully and actively in achieving an acceptable level of health and well being. 124) B- The Two Levels of Primary Health Care in the Community are:

Village or Barangay Health Workers who are the trained community health workers, health auxiliary volunteer, traditional birth attendants (TBAs) and trained healers Intermediate Level Health Workers who are the professional health workers such as the general medical practitioners, public health nurse, rural sanitary inspector and midwife.

The PHC team consists of:


physician nurses midwives nurse auxiliaries locally trained community health workers traditional birth attendants healers

125) D- the cornerstones/pillars of PHC are:


active community participation intra and intersectoral linkages use of appropriate technology support mechanism made available

126) C- the elements or components ofPHC are the:


environmental sanitation locally endemic diseases treatment health education maternal and child health and family planning essential drugs made available proper nutrition and adequate food emergency treatment and provision of medical care immunization

FHSIS is the recording and reporting system used by the DOH 127) A- LOI 949 was signed into law by Pres. Ferdinand Marcos on October 19, 1979, a year after the first International Conference of PHC in Alma Ata in USSR held on September 6-12, 1978 and sponsored by WHO and UNICEF. 128) B- the goal of PHC is Health for all Filipinos and Health in the Hands of the People by year 2020. 129) B- WHO defines by PHC as "essential health care made universally accessible to individuals and families in the community by means acceptable to them through their full participation and at a cost that the community and country can afford at every stage of development."

130) C- the mission of the DOH is "Ensure accessibility and quality of health care to improve the quality of life of all Filipinos, especially the poor." 131) A 132) C- behavioral factors include culture, habits, morals and ethnic customs. Heredity factors include genetic endowment that can cause inborn defects, strengths, risks, familial and racial tendencies Health care delivery system refers to promotive, preventive, curative and rehabilitative activities/services Environment factors include air, food, water, waste, noise, radiation, pollution, urban or rural setting Socio-economic factors include employment, education and housing 133) A- according to the WHO, health is a state of complete physical, mental and social well being not merely the absence of disease 134) A- cases which involve improper use of technology should be referred to the rural physician 135) A- the primary responsibility of the OHN is to institute health precautionary measure preventing accidents (helmets, gloves, mask)