Sie sind auf Seite 1von 22

www.marugujarat.co.

cc
1) In the Union Budget 2011-12, Finance Minister Pranab Mukherjee proposed to increase the Income Tax Exemption Limit _? a.1 lakh 80 thousand b.1 lakh 90 thousand c. 2 lakh d.2 lakh 20 thousand 2) A team from Dalhousie University in Halifax, Canada, discovered that a green alga invades tiny developing salamander embryos. What is this phenomenon called? a)Symbiosis b)Photosynthesis c) Ecdysis d) Aestivation 3) Which of the following Bollywood Actress won the Best Actress trophy at the 13th London Asian Film Festival for her performance in Onirs I AM? a.Nandita Das b.Juhi Chawla c.Tabu d.Konkona Sen Sharma 4) Noted Social worker Anna Hazare on 5 April 2011 started his hunger strike at Jantar Mantar in New Delhi to protest against the reported delay in bringing in which of the following bills to effectively deal with corruption? a. Lokpal Bill b. The Competition (Amendment) Bill c. The Airports Economic Regulatory Authority of India Bill d. The Appropriation (No.3 ) Bill 5) Who won the National Jute Board-Kolkata international squash at Calcutta Racket Club on 3 April 2011 after defeating Omar Mosaad? a.Karim Darwish for individual tax payers from Rs 1 lakh 60 thousand to

b.Khawaja Adil Maqbool c. Ritwik Bhattacharya d. Peter Nicol 6) Read the following statements: 1.He won the ATP Miami Masters crown by defeating Nadal and thus remained unbeaten in 2011. 2.He captured all four titles- the Australian Open, Dubai, elite Masters titles at Indian Wells and Miami in 2011. 3.He had won his first Miami Masters title in 2007. 4.He joined Roger Federer, Andre Agassi and Pete Sampras as the only players to win the Australian Open, Indian Wells and Miami in the same year.Identify the tennis player being referred to. a.Novak Djokovic b.Roger Federer c. Andy Murray d.Rafael Nadal

7) At the National Conference on Kharif Strategies, Agriculture Minister Sharad Pawar on 6 April 2011 mentioned that India has achieved an all-time high production of foodgrains. What was the estimation regarding foodgain production in 2010-11? a.235.88 million tonnes b.215 million tonnes c. 261.34 million tonnes d. 222.66 million tonnes

Which of the following steel plants in India achieved record production of 5.71 million tonnes (mt) of hot metal (a 6.3 per cent growth over 2009-10), 5.33 mt of crude steel (4.3 per cent) and 4.57 mt of saleable steel (4.3 per cent)? a.Bhillai Steel Plant b.Rourkela Steel Plant c. Bokaro Steel Plant d.Salem Steel Plant 9) The Department of Information Technology (DIT) on 5 April 2011 published a draft policy on which of the following to enable the government departments to provide services, including payment of utility bills and filing of tax with the use of a medium? a.Mobile governance b.E-governance

c. Service Delivery Gateway d.Applications Inter-operability 10) Which of the following was not proposed in the Union Budget 2011-12 presented by pranab Mukherjee? 1.Special vehicles were proposed to be created in the form of Infrastructure Debt Funds to attract foreign funds. 2.Rs. 300 crore expenditure was proposed to promote horticulture centres in rain fed areas for increasing crop productivity. 3.For the manufacturing sector, the budget proposed reduction of basic customs duty on raw silk from 30 to 5 per cent. 4.Concessional 10 per cent Excise Duty was also proposed for fuel cell or Hydrogen cell-technologybased vehicles. a.1 & 3 b.Only 2 c.Only 4 d.3 & 4 11) Sectors 1.Agriculture & Allied Activities 2.Rural Development 3.Defence Sector 4.Industries & Minerals A B C D a.1 4 2 3 b.2 1 3 4 c. 3 1 4 2 d.4 2 3 1 12) In the Budget it was proposed to provide sum of money for implementation of vegetable initiative to set in motion a virtuous cycle of higher production and incomes for the farmers. What was the proposed amount? a.Rs 500 crore b.Rs 300 crore c. Rs 10000 crore d. Rs 650 crore Budgetary Allocations A. Rs 14362 crore B. Rs 38852 crore C. Rs 55438 crore D. Rs 164415 crore

13) According to an extensive genetic study on modern humans, two conclusions were drawn out. i) There is an enormous amount of diversity in the African hunter-gatherer populations. ii) The genetic diversity among 27 present-day African populations originated in southern Africa and progressed to northern Africa. Which of the above statements is/are correct? a) Both i and ii b) Neither I and ii c) Only i d) Only ii 14) A massive Tsunami caused by a devastating earthquake of the 8.9 magnitude hit about 400 km north-east of Tokyo, capital of Japan. Consider the following statements regarding Tsunami. i) A Tsunami is a series of ocean waves that sends surges of water, reaching heights of over 100 feet onto land. ii) Most tsunamis, about 80 percent, happen within the Pacific Oceans Ring of Fire, a geologically active area where tectonic shifts make earthquakes and volcanoes common. Which of the above statements is/are correct? a) Both i and ii b) Only i c) Only ii d) Neither i nor ii 15) Which one of the following Indian states recently released a Braille version of the RTI (Right to Information) Act and its rules for the benefit of visually challenged? a) Gujarat b) Bihar c) Haryana d) Madhya Pradesh 16)Engineering and construction major L&T announced that it has achieved financial closure for which of the following with the help of 10-bank consortium led by SBI pitching in with Rs 11478 crore debt? a.Kolkata Metro Rail Project b.Pune Metro Project

c.Delhi Metro project d.Hyderabad Metro Rail project 17) Indian cricket captain Mahendra Singh Dhoni was offered and accepted the honour of being chosen to get an honorary commission in which of the following? a.Indian Navy b.Territorial Army c. Indian Air Force d. Indian Para-military Force 18) Which of the following real estate firms on 5 April 2011 announced a gift in the shape of villas worth Rs. 9 crore to skipper M.S. Dhoni and his teammates following their victory in the World Cup 2011? a.DLF b.Amrapali c. Unitech d.Tata Construction & Projects Ltd 19) Roger Federer won his fourth Australian Open Tennis Championship and 16th Grand Slam on 31 Jan 2010. Who did he defeat in the final of the Australian Open 2010? a. Rafael Nadal b. Andy Murray c. Fred Perry d. Rod Laver 20) Rashtriya Swasthya Bima Yojana was proposed to be being extended to the beneficiaries of which of the following Union Government schemes? a.Mahatma Gandhi NREGA beneficiaries b.Beneficiaries of Swavlamban pension scheme c.Indira Gandhi National old Age Pension scheme beneficiaries d.Beneficiaries of Rajiv Gandhi Grameen Vidyutikaran Yojana 21) Which of the following companies announced their alliance with Chennai Super Kings as the official team partner for the upcoming IPL Season 4? a. ONGC b. Indian Oil Corporation c. Hindusthan Petroleum d. Gulf Oil Corporation

22) Scientists have identified five genes which raise the risk of Alzheimers disease. Consider the following statements regarding Alzheimers disease. i) Alzheimers disease is the most common form of Dementia. ii) Problems that happen due to the Alzheimers are personality-disorder, decision making, abstract thinking and loss of initiative. Which of the above statements is/are correct? a) Only i b) Only ii c) Both i and ii d) Neither i nor ii 23) A giant predatory theropod dinosaur, similar in stature and size to Tyrannosaurus rex, has been identified by palaeontologists. Which of the following statements is/are correct? i) The new dinosaur, named Zhuchengtyrannus magnus, probably stood four metres tall, was 11 metres long and weighed around six tonnes. ii) Like T. rex, it was a carnivore with huge powerful jaws. iii) It ran on back legs, with small front limbs. a) Only i and ii b) Only i and iii c) Only ii and iii d) All i, ii and iii are correct

24) Solvay, the Belgian soda ash maker which sold a drugs unit a year ago, agreed to buy which of the following French companies to add specialty chemicals spanning ingredients for moisturisers and car-part polymers? a.Rhodia b.Danisco c.Cognis d.Le Zbre 25) Gilead Sciences, a California based bio-pharmaceutical research firm, and its patent partner, Roche Holding AG, have sued which of the following Indian generic drug makers in March 2011 for allegedly infringing a US patent for Tamiflu, a drug used in treatment of bird and swine-flu infections? a.Dr Reddys b.Natco Pharma

c. Ranbaxy Laboratories d. GlaxoSmithKline 26) AT&T on Sunday announced that it had agreed to buy T-Mobile USA from which of the following telecom companies for $39 billion? a.Deutsche Telekom b.Sprint Nextel c.Verizon Wireless d.Comcast

27) What is the prize-money of the golf tournament Avantha Masters that began on 11 Feb 2010? a. 1.5 million b. 1 million c. 2.5 million d. 2 million 28) An international team of scientists, led by the Australian National University recently discovered evidence that the bodys immune cells often share information about foreign substances with each other to ward of invaders. The study can help increase the immunity level in human body against pathogens and cancer. Which of the followings are the symptoms of Cancer? i) Weight Loss ii) Excessive Sweating iii) Lumps and Swelling (tumour) iv) Enlargement of Spleen Please choose the correct option: a) i, ii, iii and iv b) i and ii only c) i, ii and iii d) only i

29) Which of the following companies in April 2011 filed a petition in the Supreme Court to block penal action initiated by the Income Tax authorities on its contested $2.5-billion tax bill? a. Vodafone International b. Bharti Airtel

c. Uninor d. Tata Teleservices 30) Vivendi agreed to buy Vodafone Groups 44% stake in which of the French mobilephone operators for euro 7.95 billion ($11.3 billion) to win full control of its largest unit and secure more stable earnings? a.T-Mobile b.Orange c. Virgin Mobile d. SFR 31) A consortium comprising two companies acquired the IPLs global Internet, mobile and audio rights, along with television rights in specific territories outside India, for the next four years. The consortium bagged the rights with a winning bid of Rs 261.6 crore in Chennai on 20 March 2011. Which are the two companies included in the consortium? a. TIL & Nimbus Communication b. Reliance Big Pictures & Zoom c. TIL & Colors d. Zoom and UTV Motion Pictures 32) Which chess player won his maiden Grand Master norm in the Chennai Open 2010 International Grand Master chess tournament on 1 Feb 2010? a. R. Siddharth of Chennai b. Kravtsiv of Ukraine c. P. Shyam Nikhil of Tamil Nadu d. Maxim Turov of Russia 33) Who was appointed member of ICC Cricket Committee as a representative of national coaches on 11 Feb 2010? a. Gary Kirsten b. Mark Taylor c. Kumar Sangakkara d. Tim May 34) At the European Geosciences Union meeting in Vienna, the scientists calculated that the Earth sees about __ thunderstorms every hour. a) 670 b) 580

c) 760 d) 960 35) HCL Technologies on Thursday announced the expansion of its Smart Grid partner ecosystem by entering into strategic alliances with two data management software firms focused on the smart grid market. Which are the two firms with which HCL has entered into an alliance? 1. Infosys 2. eMeter 3. Cape Gemini 4. Tridium a. 1 & 2 b. 2 & 3 c. 2 & 4 d. 1 & 4 36) The Gujarat Government banned controversial book, entitled Great Soul: Mahatma Gandhi and his struggle with India. Who is the author of the book? a) Joseph Lelyveld b) Joseph Ponting c) Hugh Grant d) Vikram Seth 37) Which one of the following states imposed a blanket ban on plastic bags? a) Delhi b) Haryana c) Himachal Pradesh d)Tamil Nadu 38) Who is the Chairperson of the Central Board Film Certification? a) Sharmila Tagore b) Karan Johar c) Nafisa Ali d) Om Puri e) None of these

39) Ali Akbar Salehi is the foreign minister of a) Israel b) Iran c) Afghanistan d) Indonesia 40) Who is the new chief of Research and Analysis Wing (RAW)? a) AP Singh b) Arun Shourie c) Sanjeev Tripathi d) BK Gupta 41) When is the National Youth Day observed? a) January 14 b) February 14 c) August 31 d) January 12 42) What is Tejas? A) Spacecraft B) Missile C) Submarine D) Light combat aircraft 43) Who became the world number one badminton player? a) Saina Nehwal b) Wang Xin c) Sania Mirza d) Wang Shixian 44) Name the cricketer who beat Michael Clarke by a comfortable 15-vote margin to bag the Allan Border Medal besides being named Australias ODI Player of the Year in Feb 2010? a. Shane Watson b. Simon Katich c. Mitchell Johnson d. Sachin Tendulkar

45) In Indias first sale of rupee perpetual bonds by a non-finance company Rs 1500 crore ($332 million) was raised. Name the non-finance company. a.Tata Steel b.Pantallons Retail c. RIL d.Maruti Suzuki 46) With his victory in the mens large hill ski jump on 20 Feb 2010 at the Vancouver Olympics, he became the first person to win four individual gold ski jumping medals. Name this sportsperson. a. Simon Ammann (Switzerland) b. Ahonen Janne (Finland) c. Alexander Nicholas (USA) d. Bardal Anders (Norway)

47) The Indian Government in April 2011 issued a notice to which of the following companies to terminate licences for Kerala, West Bengal and Assam for delay in roll- out of services in these three circles? a.Sistema Shyam Teleservices b.Tata Teleservices c. Reliance d. BSNL 48) Open market operations, one of the measures taken by RBI in order to control credit expansion in the economy means (A) Sale or purchase of Govt. securities (B) Issuance of different types of bonds (C) Auction of gold (D) To make available direct finance to borrowers (E) None of these 49) Capital Market Regulator is (A) RBI (B) IRDA (C) NSE (D) BSE (E) SEBI

50) As we all know Govt. of India collects tax revenue on various activities in the country. Which of the following is a part of the tax revenue of the Govt.? (i) Tax on Income (ii) Tax on Expenditure (iii) Tax on Property or Capital Asset (iv) Tax on Goods and Services (A) Both (i) and (iii) only (B) Both (ii) and (iv) only (C) All (i), (ii), (iii) and (iv) (D) Only (ii), (iii) and (iv) (E) None of these

ANSWERS:
1) A 2) A 3) B 4) A 5) A 6) A 7) A A 9) A 10) B 11) A 12) B 13) A 14) A 15) A 16) D 17) B 18) B 19) B 20) A 21) D 22) C 23) D 24) A 25) B 26) A 27) A 28) A 29) A 30) D 31) A 32) A 33) A34) C 35) C 36) A 37) A 38) A 39) B 40) C 41) D 42) D 43) B 44) A 45) A 46) A 47) A 48) A 49) E 50) C

New Section
1. Which period is called the banking swadeshi period when many Indians established many banks? 1)1870-1940 2)1910-1947 3)1906-1911 4)1947-1991 5)1942-1947 2. The banks established in Swadeshi period are ? 1) Bank of India 2) Corporation bank 3) Indian Bank 4) Bank of Baroda 5) All of the above 3. In which part of India, many banks are established, which is called the Cradle of Indian Banking System? 1) Northern Assam 2) Southern Tamilnadu 3) Eastern Rajasthan 4) Southern Karnataka 5) Western Maharastra 4. The most banks in India failed between Not less than 100 banks failed due to various reasons? 1) 1923-1928 2) 1953-1958 3) 1923-1948 4) 1903-1928 5) 1913-1918 5. Which party issued a paper by name Stray thoughts on Bank Nationalization signaling the nationalization of banks in India? 1) Communist Party of India 2) Janatha Party 3) Congress Party

4) Republican Party 5) National Conference 6. Banking Companies (Acquisition and Transfer of Undertaking) Bill passed in paving way to the nationalization of banks in India? 1) 1974 2) 1969 3) 1975 4) 1981 5) 1961 7. Who said the nationalization of banks is the masterstroke of political sagacity? 1) Indira Gandhi 2) Raj Narayan 3) Jayaprakash Narayan 4) Jawahar Lal Nehru 5) Atal Bihari Vajpayee 8. How many banks were nationalized in 1969? 1) 18 2) 6 3) 14 4) 20 5) 5 9. Which bank was not nationalized in 1969? 1) Allahabad Bank 2) Bank of Baroda 3) State Bank of India 4) Bank of India 5) Bank of Maharastra 10. How many banks were nationalized as a second dose in 1980? 1) 4 2) 9 3) 6

4) 18 5) 12 11. Bad debts mean ? 1) amounts owed to a company that are going to be paid 2) amounts owed to a company that are not going to be paid 3) amounts owed to a company that are going to be paid within 2 years 4) amounts owed to a company that are not going to be paid within 8 years 5) None 12. GST council (Goods and Services Taxes Council) in the Constitution 115th Amendment Bill headed by to make recommendations the taxes to be levied, goods to be exempted, GST rate etc? 1) Prime Minister 2) Finance Minister 3) Commerce Minister 4) Revenue Minister 5) Finance Secretary 13. The current limit of External borrowings is $ 20 billion. This Current limit is now raised to $ billion? 1) 21 2) 40 3) 70 4) 60 5) 30 14. is not the provision of the National Land Acquisition and Rehabilitation & Resettlement Bill? 1) In the given area, least 80% of the population must agree to acquisition of land by the government. 2) Land owners to be compensated with twice the registered or stamp value of the land in urban areas and six times in rural areas. 3) Single law has the provisions of Acquisition of land and rehabilitation 4) The government can appoint middle man to have talks with the local population to decrease the compensation 5) Compensation reflects the market rates

15. Food Security Bill proposed by National Advisory Council (NAC) proposes 90% ration in Rural Areas and % ration in Urban Areas. (National Advisory Council headed by Sonia Gandhi) 1) 50 2) 70 3) 100 4) 90 5) 25 16. The Union government decisions are given. Pick the correct one? 1) National Legal Aid and Reforms commiscommission coming soon 2) Supreme Court ordered the return of 156 hectares of land to farmers in Uttar Pradesh, allocated to construct posh buildings. 3) The postal department issues postal stamps on President of Indias house Rastrapathi Bhavan 4) Five PIO ( Person of India Origin) universities will be set up in the future. 5) All of above 17. Project Surakhya an Infant and Young Child Feeding (IYCF) introduced by ? 1) Odisha 2) Chattisgarh 3) Arunachal Pradesh 4) Madhya Pradesh 5) Goa 18. Nanhe Haath Kalam Ke Saath ( tiny hands with pen) phase II announced against the social evil of Child Labour by ? 1) Karnataka 2) Andhra Pradesh 3) Uttar Pradesh 4) Rajasthan 5) Goa 19. SAARC Interior Ministers conference was recently held in ? 1) Sri Lanka 2) India 3) Afganistan 4) Bhutan 5) Nepal

20. Mahatma Gandhi led .listed in the top ten of the most influential protests in the world as mentioned by Time magazine? 1) Non-cooperation Movement 2) Swadeshi Movement 3) Salt Satyagraha 4) Quit India Movement 5) Champaran Satyagraha 21. A person who expects share prices in general to decline and who is likely to indulge in SHORT SALES is called ? 1) Bear 2) Bull 3) Dog 4) Duck 5) Lame Duck 22. was re elected as the UN Secretary General? 1) Irina Bocova 2) Robert Zollick 3) Ban Ki-moon 4) Hillay Clinton 5) Christine Legarde 23. Meghdoot awards conferred by ? 1) Air India 2) Department of Water Resources 3) Postal Department 4) Department of Communications 5) Supreme Court 24. Areva a French company belongs to following sector? 1) Nuclear 2) Toy 3) Auto makers 4) Mobiles 5) Book

25. In the list of nationalized banks, which bank was merged with Punjab National Bank in 1993? 1) Bank of India 2) Bank of Baroda 3) Andhra Bank 4) New Bank of India 5) Central Bank of India 26. was the prime minister of India during the nationalization of banks in 1969 and in 1980? 1) Jawahar Lal Nehru 2) Lal Bahadur Sastri 3) Indira Gandhi 4) Morarji Desaii 5) P.V.Narasimha Rao 27. Who among the following is not the present Deputy Governor of Reserve Bank of India? 1) K.C.Chakravarthy 2) Subhir Gokarn 3) Y.Malegam 4) Anand Sinha 5) H. R.khan 28. On 3 August 2011, .. panel submitted its report to Reserve Bank of India on customer service in banks 1) Rangarajan 2) Malegam 3) Subba Rao 4) H.R.Khan 5) Damodaran 29. firmly tell many rules and regulations relating to Non-Performing Assets? 1) Banking Regulation Act 1949 2) Foreign Exchange Management Act 1999 3) SEBI Act 1992 4) Indian Contract Act 1872 5) Negotiable instrument act 1881

30. On 30 June 2011 liberalized FDI norms by allowing the Indian companies to pay in the form of Equity in to the foreign suppliers instead of payment in the form of foreign exchange? 1) SEBI 2) Ministry of Finance 3) Ministry of Commerce 4) FDA 5) RBI 31. tied up with Met Life to enter in to insurance business recently? 1) Andhra Bank 2) Union Bank of India 3) Corporation bank 4) Allahabad Bank 5) Punjab National Bank 32. started, the saga of Liberlization of banks as a prime minister? 1) Indira Gandhi 2) Nehru 3) Lal Bahadur Sastri 4) P.V.Narasimha Rao 5) Atal Bihari Vajpayee 33. Which committee suggested the banking reforms? 1) Kalia 2) Deepak Mohanty 3) Narasimham 4) Syamala Gopinath 5) Goparia 34. The decade 1990-2000 is the era of Techsavvy private banks. Which are established during this period? 1) Global Trust Bank 2) UTI bank 3) ICICI 4) HDFC 5) All of above

35. Global Trust Bank was merged with ..? 1) HDFC 2) Oriental Bank of Commerce 3) State Bank of India 4) Syndicate Bank 5) IDBI 36. was merged with HDFC bank? 1) Bank of Rajasthan 2) Global Trust Bank 3) Centurion Bank 4) Bank of Bombay 5) Imperial Bank of India 37. has offered to India a loan of Rs.6,800 crore for building 24,000 km of all weather roads in the rural seven economically poor and hilly areas States 1) IMF 2) IFC 3) World Bank 4) IDA 5) ADB 38. Indias first indigenous payment gateway is ? 1) India Expenditure 2) India Payment 3) India Challan 4) India Pay 5) India Rupee 39. opened a Lockless branch at Shani Shingnapur (Maharastra) respecting the local customs? 1) State Bank of India 2) Bank of Maharastra 3) Union Bank of India 4) ICICI 5) UCO bank 40. and Life Insurance Corporation of India( LIC) tie up to launch Credit-Card services to the customers and employees of LIC?

1) Axis Bank 2) ICICI 3) State Bank of India 4) HDFC 5) Kotak Mahendra Bank 41. Tehri Hydro Development Corporation got $ 648 million from ? 1) IMF 2) IDA 3) ADB 4) AFD 5) IBRD 42. On 10 August 2011, in which state National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) proposed to give huge loans in the endosulfan-hit areas? 1) Odisha 2) Andhra Pradesh 3) Uttar Pradesh 4) West Bengal 5) Kerala 43. The best alternative banking service to branch banking to be the part of Financial Inclusion? 1) Establishment of small branches 2) Setup ATMs 3) Issuing of ATM cards 4) Giving Credit Cards 5) Mobile banking 44. Giving focused attention to integrated development of infrastructure in selected cities is the main theme of scheme? 1) PURA 2) JNNURM 3) MGNREGA 4) IAY 5) RAY

45. ..became first state to sign an agreement on Emission Reduction Purchase with the World Bank to curb the carbon emissions? 1) Andhra Pradesh 2) Himachal Pradesh 3) Haryana 4) Goa 5) Maharashtra 46. MENA (Middle East and North Africa) region is the familiar for industry? 1) Toy 2) Leather 3) Petroleum 4) Cotton 5) Fruits 47. The Award list given. Pick the correct one? 1) 12th IIFA (International Indian Film Academy) top awards announced in Toranto 2) Life Achievement Award got by Asha Bhonsle 3) Best film award got by Dabangg 4) Best Actor Award got by Shahrukh Khan 5) All of above 48. Guido Mantega used the word Currency War referring ? 1) India 2) China 3) New Zeland 4) Russia 5) USA

ANSWERS
1)3 2)5 3)4 4)5 5)3 6)2 7)3 8)3 9)3 10)3 11)2 12)2 13)5 14)4 15)1 16)5 17)1 18)4 19)4 20)3 21)1 22)3 23)3 24)1 25)4 26)3 27)3 28)5 29)1 30)5 31)5 32)4 33)3 34)5 35)2 36)3 37)3 38)4 39)5 40)1 41)5 42)5 43)5 44)2 45)2 46)3 47)5 48)2.