Sie sind auf Seite 1von 6

EstimationSinglePopulation

1) Inarecentsurveyof600adults,16.4%indicatedthattheyhadfallenasleepinfrontofthetelevisioninthepast
month.Whichofthefollowingintervalsrepresentsa96%confidenceintervalforthepopulationproportion?
A) 0.133to0.195

B) 0.137to0.192

C) 0.140to0.189

D) 0.143to0.186

2) Considertworandomvariables,YandZ, whereY followsatdistributionwithn1degreesoffreedomandZ


followsastandardnormaldistribution.Considerthefollowingtwoexpressions:(1) P(-Y<Y<Y)and(2)P(Z<Z<Z).Whichofthefollowingstatementsistrue?
A) Thevalueofexpression1islargerthanthevalueofexpression2.
B) Thevalueofexpression1isequaltothevalueofexpression2.
C) Thevalueofexpression1issmallerthanthevalueofexpression2.
D) Cannottelltherelationshipbetweenthevaluesofexpressions1and2withoutmoreinformation.
3) Theamountofmaterialusedinmakingacustomsailforasailboatisnormallydistributed.Forarandom
sampleof15sails,themeanamountofmaterialusedis912squarefeet,withastandarddeviationof64square
feet.Whichofthefollowingrepresentsa99%confidenceintervalforthepopulationmeanamountofmaterial
usedinacustomsail?
A) 91244.3

B) 91246.8

C) 912 49.2

D) 91242.6

4) Thenumberoftelevisionsetsproducedfromanassemblylineeachdayisknowntohaveastandarddeviation
of17.4setsperday.Theproductionlineaveraged452.3setsperdayfor20randomlyselecteddays.Whichof
thefollowingrepresentsa95%confidenceintervalforthepopulationmeannumberofsetsperhour?
A) 452.3 11.3

B) 452.313.8

C) 452.3 7.63

D) 452.39.4

5) LetX1 ,X2 ,X3 ,andX4 bearandomsampleofobservationsfromapopulationwithmeanandvariance2 .


^

Considerthefollowingestimatorof:1 =0.15X 1 +0.35X2 +0.20X3+0.30 X4 .Whatisthevarianceof1 ?


A) 0.275

C) 0.552

B) 0.55

D) 0.2752

6) Inasurveyof472personneldirectors,63%thoughtthattheywouldbehiringnewpersonneloverthenext
threemonths.Whichofthefollowingrepresentsa98%confidenceintervalfortheproportionofallpersonnel
directorsplanningtohirepersonneloverthenextthreemonths?
A) 0.630.047

B) 0.630.042

C) 0.630.057

D) 0.630.052

7) Thedollarvalueofordersplacedthroughaparticularstorecatalogisfoundtobenormallydistributedwitha
standarddeviationof$21.58.Asampleof30ordersaveraged$81.25.Whatisthe90%confidenceinterval
aroundthissamplemean?
A) $81.25$12.15

B) $81.25$6.48

C) $81.25$10.79

D) $81.25$21.58

8) Asamplesizeof200lightbulbswastestedand13werefoundtobedefective.Whatisthe95%confidence
intervalofthepopulationproportionaroundthissampleproportion?
A) 0.065 0.017

B) 0.065 0.034

C) 0.065 0.018

D) 0.0650.029

9) Indevelopinganintervalestimateforapopulationmean,thepopulationstandarddeviationwasassumedto
be8.Theintervalestimatewas45.82 2.36.Hadequaled16,theintervalestimatewouldbe:
A) 45.824.72

B) 91.644.72

C) 45.859.44

D) 55.822.36

10) Indevelopinganintervalestimateforapopulationmean,asampleof40observationswasused.Theinterval
estimatewas28.761.48.Hadthesamplesizebeen160insteadof40,theintervalestimatewouldhavebeen:
A) 28.760.37

B) 28.760.74

C) 7.191.48

D) 7.191.48

11) Ifasamplehas20observationsanda90%confidenceestimateforisneeded,theappropriatetscoreis:
A) 1.729

B) 1.746

C) 2.131

D) 2.12

12) Ifasampleofsize30isselected,thevalueofA fortheprobabilityP(t A)=0.01is:


A) 2.462

B) 2.756

C) 2.247

D) 2.750

13) Ifasampleofsize31isselected,thevalueofA fortheprobabilityP(t A)=0.01is:


A) 2.462

B) 2.756

C) 2.247

D) 2.457

14) Thefollowingsamplewastakenfromanormallydistributedpopulation:20,27,15,20,16,22,and13.A95%
confidenceintervalforthepopulationmeanusingthissampleis:
A) 19 8.804

B) 19 5.603

C) 19 4.402

D) 19 2.201

15) Ifasampleofsize50isselected,thevalueofA fortheprobabilityP(A t A)=0.95is:


A) 2.009

B) 1.677

C) 2.010

D) 1.676

16) Ifasampleofsize40isselected,thevalueofA fortheprobabilityP(-A t A)=0.90is:


A) 1.304

B) 2.426

C) 2.023

D) 1,684

17) Inordertoestimatetheaveragedailydowntime,amanufacturerrandomlysamples40daysofproduction
recordsandfoundameanof51.576minutesandstandarddeviationof75.9minutes.An80%confidence
intervalisgivenby:
A) 51.6751.28(12.0)

B) 51.6751.304(8.7)

C) 51.6751.304(12.0)

D) 51.6751.28(75.9)

18) Forasampleofsize20takenfromanormallydistributedpopulationwithstandarddeviationequalto7.2,a
90%confidenceintervalforthepopulationmeanwouldrequiretheuseof:
A) t=1.729

B) z=1.645

C) t =1.328

D) z=1.96

19) Ifasampleofsize120isselected,thevalueofA fortheprobabilityP(-A t A)=0.98is:


A) 2.358

B) 2.576

C) 2.326

D) 1.96

20) Arandomsampleofsize15takenfromanormallydistributedpopulationrevealedasamplemeanof75anda
samplevarianceof25.Theupperlimitofa95%confidenceintervalforthepopulationmeanwouldequal:
A) 77.273

B) 77.769

C) 72.727

D) 72.231

THENEXTQUESTIONSAREBASEDONTHEFOLLOWINGINFORMATION:
LetX1 ,X2 ,X3 ,andX4bearandomsampleofobservationsfromapopulationwithmean andvariance 2 .Considerthe
followingtwopointestimatorsof :
^

1 =0.10X1+0.40 X2+0.40 X3+0.10 X4 and


^

2 =0.20X1+0.30 X2+0.30 X3+0.20 X4


21) Whichofthefollowingistrue?
^

A) 1 isbiased,but2isunbiasedestimatorof .
^

B) 1isunbiased,but2isbiasedestimatorof.
^

C) Both1and2arebiasedestimatorsof.

D) Both1and2areunbiasedestimatorsof .

22) Whichofthefollowingistrue?
^

A) Var(1 )<Var(2 ).
B) Var(1 )>Var(2 ).
C) Var(1 )=Var(2 ).
^

D) CannottelltherelationshipbetweenVar(1 )andVar(2 ).
23) Whichofthefollowingistrue?
^

A) Therelativeefficiencyof1to2is1.30
^

B) Therelativeefficiencyof2to1is0.67.
^

C) 1 isthemoreefficientestimatorofthan2 .

D) 2 isthemoreefficientestimatorofthan1 .

THENEXTQUESTIONSAREBASEDONTHEFOLLOWINGINFORMATION:
ThevalueZ/2isknownasthereliabilityfactor.
24) Findthereliabilityfactorfor96%confidencelevel
25) Findthereliabilityfactorfor88%confidencelevel
26) Findthereliabilityfactorfor85%confidencelevel
27) Findthereliabilityfactorfor=0.07
28) Findthereliabilityfactorfor/2=0.07
29) Thenumberofboltsproducedeachhourfromaparticularmachineisnormallydistributedwithastandard
deviationof7.4.Forarandomsampleof15hours,theaveragenumberofboltsproducedwas587.3.Finda
98%confidenceintervalforthepopulationmeannumberofboltsproducedperhour.
30) Inarecentsurveyof600adults,16.4%indicatedthattheyhadfallenasleepinfrontofthetelevisioninthepast
month.Developa95%confidenceintervalforthepopulationproportion.

31) Inarecentsurveyof600adults,16.4%indicatedthattheyhadfallenasleepinfrontofthetelevisioninthepast
month.Whatisthelevelofconfidenceassociatedwiththeintervalof12.85%to19.89%?

32) Astudentrecordsthetime(inminutes)ittakestocommutetoschoolforsevendays.Thoseresultsare:21,15,
13,16,10,13,and18.Assumingthepopulationisnormallydistributed;developa95%confidenceintervalfor
thepopulationmean.
33) Youaretoldthata95%confidenceintervalforthepopulationmeanis17.3to24.5.Ifthepopulationstandard
deviationis18.2,howlargewasthesample?
34) Theamountofmaterialusedinmakingacustomsailforasailboatisnormallydistributed.Forarandom
sampleof15sails,youfindthatthemeanamountofmaterialis912squarefeet,withastandarddeviationof64
squarefeet.Developa99%confidenceintervalforthepopulationmeanamountofmaterialusedinacustom
sail.
35) Youareinterestedindeterminingtheamountoftime(inminutes)youspendeachdayontheInternet.For
sevendays,thesevaluesare:51,24,16,88,63,28,and59.Assumethattheamountoftimeyouspendonthe
Interneteachdayisnormallydistributed,anddevelopa90%confidenceintervalforthepopulationaverage
amountoftime.
THENEXTQUESTIONSAREBASEDONTHEFOLLOWINGINFORMATION:
LetX1 ,X2 ,X3 ,andX4 bearandomsampleofobservationsfromapopulationwithmeanandvariance 2 .Considerthe
followingtwopointestimatorsof :
^

1 =0.10X1 +0.20X2 +0.40X3 +0.30X4 ,and


^

2 =0.25X1+0.25X2 +0.30X3 +0.20X4


36) Showthatbothestimatorsareunbiased.
^

37) Whichestimatorismoreefficient,1or2 ?Explainindetail.


^

38) Findtherelativeefficiencyof2 withrespectto1 .


THENEXTQUESTIONSAREBASEDONTHEFOLLOWINGINFORMATION:
Thesalesmanagerforahardwarewholesalerfindsthat229oftheprevious500callstohardwarestoreOwnersresultedin
newproductplacements.Assumethatthe500callsrepresentarandomsample.
39) Finda95%confidenceintervalforthelong-runproportionofnewproductplacements.
40) Findtheconfidenceintervalforestimatingthepopulationproportionfor92.5%confidencelevel;samplesize n
^

=675;andsampleproportionP=0.10.

AnswerKey
Testname:UNTITLED1

1) A
2) B
3) C
4) C
5) C
6) D
7) B
8) B
9) A
10) B
11) A
12) A
13) D
14) C
15) C
16) D
17) C
18) B
19) C
20) B
21) D
22) B
23) D
24) Z/2=Z.02=2.05
25) Z/2=Z.06=(1.55+1.56)/2=1.555
26) Z/2=Z.075=1.44
27) Z/2=Z.035=1.81
28) Z/2=Z.07=1.48
29) =7.4,X=587.3,n=15
XZ/2/ n=587.32.33(7.4/ 15)=587.34.45.Hence,UCL=591.75andLCL=582.85
^

30) PZ/2 P(1-P)/n=0.1641.96(0.0151)=0.1640.0296.Hence,UCL=0.1936andLCL=0.1344.


^

P(1-P)/n=(0.19890.1285)/2=0.0352 Z/2 (0.164)(0.836)/600=0.0352

Z/2=0.0352/0.0151=2.33.Hence/2=0.01,or=0.02.Thentheconfidencelevelis98%.

31) Z/2

32) X=15.143,s=3.625,df=n1=6,tn-1,/2 =t6,0.025 =2.447


Xtn-1,/2S/ n=15.1432.447(3.625/ 7)=15.1433.353.Hence,UCL=18.496andLCL=11.79

33) Width=2Z/2=
24.517.3=7.2.Then,
n
2(1.96)

18.2
71.344
=7.2
=7.2 n=9.909n98.1999
n
n

34) Xtn-1,/2S/ n=912 (2.977)(16.52)=912 49.2or862.8< <961.2


35) n=7,X=47,s=25.65,df=n1=6, /2=0.05,t6,0.05=1.943.
Xtn-1,/2S/ n=471.943(25.65/ 7)=4718.84,or28.16< 65.84

AnswerKey
Testname:UNTITLED1

36) E(1 )=0.10E(X1 )+0.20E(X2 )+0.40E(X3 )+0.30E(X4 )


=0.10+0.20+0.40+0.30 =
^

E(2 )=0.25E(X1 )+0.25E(X2 )+0.30E(X3 )+0.20E(X4 )


=0.25 +0.25+0.30+0.20=
^

SinceE(1 )=E(2 )=,then,1 and2 arebothunbiasedestimatorsof.


^

37) Var(1 )=Var(0.10X 1 )+Var(0.20X 2 )+Var(0.40X 3 )+Var(0.30X 4 )


=0.012 +0.042 +0.162 +0.092
=0.302
Var(^2 )=Var(0.25X1 )+Var(0.25X2 )+Var(0.30X3 )+Var(0.20X4 )
=0.06252 +0.6252 +0.092 +0.42
=0.2552
SinceVar(^2 )<Var(^1 ),then^2 ismoreefficientthan^1 .
^

38) Relativeefficiency=Var(1 )/(2 )=0.30/0.255=1.176


^

39) ThesampleproportionPofcallsthatresultedinnewproductplacementis
^

P=229/500=.458.=.05impliesZ/2=Z.025=1.96. A95%confidenceintervalforPis
^

PZ.025 P(1-P)/n=.4581.96 (0.458)(0.542)/500=0.4580.044,or0.414<P<0.502.


^

40) PZ/2 P(1-P)/n=0.101.78 (0.10)(0.90)/675


=0.100.0206,or0.0794<P<0.1206