Sie sind auf Seite 1von 14

ZAHA HADID

HISTORY PRESENTATION
SUBMITTED BY DHRITI VERMA KRITIKA POPLI IIIRD YEAR, USAP

HER INSPIRATION/STYLE
"My father took us to see the Sumerian cities. Then we went by boat, and then on a smaller one made of reeds, to visit villages in the marshes. The beauty of the landscapewhere sand, water, reeds, birds, buildings, and people all somehow flowed togetherhas never left me. I'm trying to discover invent, I supposean architecture, and forms of urban planning, that do something of the same thing in a contemporary way. She says her architecture expresses and sense of motion like a controlled explosion it is concerned with composing intersecting paths, routes and volumes in forms that are dynamic rather than static. She doesn't use rule filled modernism in her architecture: walls ,ceilings, front and back and right angles Instead she uses multiple perspective points and fragmented geometry to symbolize the chaotic fluidity in modern life. Her style is Deconstructivism (breaking architecture, displacement and distortion, leaving the vertical and the horizontal, using rotations on small, sharp angles, breaks up structures) Using light volumes, sharp, angular forms, the play of light and the integration of the buildings with the landscape.

STYLE IN 5 WORDS
Organic Natural Innovative Modern Flowing

MAXXI, ROME

MAXXI stands for Museo nazionale delle arti del XXI secolo (National Museum of 21st Century Art). The museum will become the joint home of the MAXXI Arts and MAXXI Architecture and Italys first national museum solely dedicated to contemporary arts. Zaha Hadid architects, out of 273 candidates, won the architectural competition to design the building in 1998 with a design that responds to the form and arrangement of existing industrial buildings on the site. The building is a composition of bending oblong tubes, overlapping, intersecting and piling over each other, resembling a piece of massive transport infrastructure. It acts as a tie between the geometrical elements already present. It is built on the site of old army barracks between the river tiber and via guido reni, the centre is made up of spaces that flow freely and unexpectedly between interior andexterior, where walls twist to become floors or ceilings. The building absorbs the landscape structures, dynamizes them and gives them back to the urban environment.

CONCEPT: "GRAVITY-DEFYING", "FRAGMENTARY" "REVOLUTIONARY"

A MAIN THEME OF HADID'S DESIGNS EXHIBITS THAT A BUILDING CAN FLOAT AND DEFY GRAVITY.

Zaha Hadid stated: "I see the MAXXI as an immersive urban environment for the exchange of ideas, feeding the cultural vitality of the city. It's no longer just a museum, but an urban cultural centre where a dense texture of interior and exterior spaces have been intertwined and superimposed over one another. It's an intriguing mixture of galleries, irrigating a large urban field with linear display surfaces".

The architecture of MAXXI Two principle architectural elements characterize the project: the concrete walls that define the exhibition galleries and determine the interweaving of volumes; and the transparent roof that modulates natural light. The roofing system complies with the highest standards required for museums and is composed of integrated frames and louvers with devices for filtering sunlight, artificial light and environmental control.

Galleries, Walkway and Materials

Located around a large full height space which gives access to the galleries dedicated to permanent collections and temporary exhibitions, the auditorium, reception services, cafeteria and bookshop. Outside, a pedestrian walkway follows the outline of the building, restoring an urban link that has been blocked for almost a century by the former military barracks in Rome.

Materials such as glass (roof), steel (stairs) and cement (walls) give the exhibition spaces a neutral appearance, whilst mobile panels enable curatorial flexibility and variety.

Sinuous shape

The fluid and sinuous shapes, the variety and interweaving of spaces and the modulated use of natural light lead to a spatial and functional framework of great complexity, offering constantly changing and unexpected views from within the building and outdoor spaces.

El Phaeno ,Science Museum


LOCATION: Wolfsburg, Germany. This being the biggest factory in Europe, employing more than 50,000 people, is home to some 120,000 inhabitants. And receives an average of a million and a half visitors a year. Located in the city center, in an area between the commercial and office. A pass around high speed trains, to the Mittelland canal bank.

In seeking to be more than the "city volkswagen" she was commissioned to launch the idea of creating a museum dedicated to engage children and young people to the world of physics, biology and chemistry, in a didactic way. This offers a different option for visitors, with its traditional theme park Autostadt and the Volkswagen museum, Receiving a 180mil visitors annually.

Urban Analysis

The building appears in the landscape as a connecting element between the two parts of the city, establishing a direct relationship with the city and move through it. Multiple paths pedestrian and vehicle motion is in the terrain place either inwards or through building composing a displacement interconnection routes.

Landscape:

Spaces:
The building allows people to walk and climb down one part of the pavement to get inside. In other places, the ground floor takes visitors to a public square. Downstairs open broad prospects, exposing the context of the city, between the concrete cones.

It appears as a mysterious object that arouses curiosity and discovery. The terrain passes underneath the volume as an artificial landscape with rolling hills and valleys that stretch around the square. The Center captures the surrounding landscape dynamics in elongated form off the ground, in aventajamientos crashes and walls that give the illusion that the building is moving. The public path leads bridge-like woodwormhole inside the building, promoting interaction between the inside and outside which enables, as in floor, a fusion of both.

The building does not tread the earth completely. Much stands on a square with a series of large inverted conical shapes with rounded corners that act as legs and give an effect of weightlessness.

Techniques and materials:


Concrete. The roof structure is steel. Facade: Has only large portions of concrete. Glazed areas: They used large glass shades. Furthermore you can see skylights, respecting the diamond pattern was made in the concrete. 27 cubic meters of concrete and more than 3,500 steel beams, were used in construction.

Various functions such library , conference rooms and an auditorium for 250 people.

Dentro de ellas se

desarrollan distintas funciones como librera, sala de conferencias y un auditorio para 250 personas.

Pritzker Prize 2004

Seminal Works:

Vitra Fire Station 1993 LFOne/ Landesgartenschau 1999

Bergisel Ski Jump 2002


Lois and Richard Rosenthal Center for Contemporary Art 2003 BMW Plant Central Building 2004 Hotel Puerta America [interior] 2005

Ordrupgaard Museum Extension 2005


Phaeno Science Center 2005 Museum of Art, XXI (MAXXI), 2010

Verwandte Interessen