Sie sind auf Seite 1von 20

The Energy Research Institute

Jatin Hukkeri Sirisha Madhumitha Srinivasan Sarvesh Srinivasan

INTRODUCTION
Established in 1974 Project is designed to house an

office block with approx. 75 workstations & a small guest house attached to it Conducts energy services for major corporates Concerned with effective utilization of energy, sustainable uses of natural resources, large scale adoption of renewable energy technology.

BANGALORE

Garden city Location: 12* 58 N 177* 35 E Altitude: 919 m Green cover: 40 % Rainfall: 97 cm Climate: moderate temperature Temperature: mean max mean min summer 35*c 20*c winter 28*c 14*c

LOCATION
Located at domlur bus stop ( 3 kms from Bangalore airport rd) ,

amidst a residential area, park and temple


Long narrow site with roads on the eastern and

northern sides
Western side has an open ground

Southern side has an open drain ( 9m wide)


Site located adjacent to a foul smelling drain on

south which dictates design development as wind comes from south.

BUILDING DETAILS
The building has been

divided into individual and common areas


75 intimate small spaces

are provided for individual work


Common areas refer to the

atriums, courts, nodes and corridors meant for wider interaction

ORIENTATION
Building is oriented along NE-

SW direction
SW is the primary wind and light

direction for Bangalore


Along SW faade is a foul

smelling drain.Hence entrance is towards NE direction


All window openings are in this

direction
South wall is a double wall to

provide insulation from southern sun.

Floor Plans

LIGHT
Main source of light- SUN Building opens on northern side to

take advantage of glare free light ( north light)


Atrium spaces and sky lights

ensure enough lighting


Presence of light shafts to transmit

light from skylight above into meeting rooms and parking below through a photo sensitive glass
Artificial lighting used only for work

stations

Light

Sun
Photo voltaic cells are used to capture the suns energy thus

generating electrical energy for the various stations. These photovoltaic cells have been arranged in line with the primary orbit of the sun ( about 22-22.5 degrees from the west ccw) The panel are integrated with dynamic truss to optimize the generation of energy The suns energy is further used in the form of solar heaters which is used to generate all the hot water in the guest house The thermal comfort levels are mainted by the use of filler slabs which provides insulation between the inside and the outside of the building. Filler slabs are designed with alternate panel of concrete and hollow blocks, The holow blocks help in reducing the transimission of heat from outside to inside of the building.

RADIATION
Use of double glazed windows with

coating
Use of cavity wall construction with

kadappa stone which is a heat retentive material


Terrace garden helps in insulation ,

reducing radiation as well as moderating temperature fluctuations


Roof consists of a hollow loft space

which reduces conduction of heat to work areas

AIR
Primary wind direction along SW A long SW faade is a foul smelling drain Wall towards south is blank allowing the breeze to flow over the

building which in turn creates negative pressure and pulls in fresh air from the north. South wall is a double wall so as to heat up the void between the two walls creating negative pressure thereby enhancing convection currents Ventilation is enhanced by the use of solar chimneys and vents Allows breeze to flow over building Creates negative pressure Starts pulling fresh air flow at body level to provide thermal comfort Hot air rises towards the top on southern faade

Ventilation - analysis
The primary winds blow from the south to north over the nallah, hence the building needs to react to this if,the foul unhygienic air has to be prevented from entering the building . Thus the development of the south wall was a prime design factor in achieving this purpose. Here the south wall has was treated as an independent system linking the rear walls of the building over a cavity This cavity creates a negative pressure setting up the convectional currents. The entire systems works very effectively in generating the desired reverse wind circulation. The blank wall carries a system of cudappa.The colour black was deliberately chosen because of its heat absorptive power which is the highest among all colours.

The working of the system is very simple


The suns rays heat the black south wall increasing the temperature of the immediate environment around.

This causes the air in the cavity to rise upwards naturally. These convectional currents are blown away by the winds blowing south to north.
This creates a vacuum at the at the top core structure. To fill this vacuum, air from inside is drawn up. This system of hot air rising and drawing in of cool fresh air is a continuous process.

Hence reverse wind circulation is established by bringing in the fresh air from the north open face of the building, and drawing it through the entire section of the structure and removing it by convectional means up through solar wind vents.

Water
The central court which connects the office complex and the guest house section plays an important role as a space generator . The spaces around it follow the age old concept of the verandah that are outside but are shaded, hence giving a feel of withinness to it .

The central court houses an amphitheatre thats acts as an informal gathering but more importantly it holds within it the rainwater harvesting sump for the whole complex. the rainwater is collected through downtake pipes at the various levels of terraces. Thus rain water harvesting plays an effective role in water management

Earth

Earth berm
As thermal capacity of earth is high, daily and annual temperature fluctuations keep decreasing with increasing depth of earth At depth of 4m below ground, temperature remains constant and equal to annual average temperature

CONCLUSION
Sets a new standard of energy efficient,

environmentally conscious office space

Building conveys skillful interplay of natural

elements with the building form to reduce energy demand