Sie sind auf Seite 1von 123

BOARD EXAM

QUESTIONS FOR
CRIMINOLOGIST

LAW ENFORCEMENT
ADMINISTRATION
1. He exercise the power to revoke, for
cause, licenses issued to the security
guards.
A. Chief PNP
B. Secretary, DILG
C. Undersecretary for Peace and Order
D. Chairman, NAPOLCOM
Ans. A
2. In Counter intelligence, surveillance is
categorized according to intensity and
sensitivity. When there is intermittent
observation, varying in occasion, then this
surveillance is called:
A. loose B. open
C. discreet D. close

Ans.
3. The amount and nature of demands of
the police service are not the same on all
three (3) shift. It is therefore necessary to
make available maximum manpower at
the time the police service is of greatest
demand. This is organization by:
A. clientele B. time
C. purpose D. process

Ans. B
4. The PNP has a program which ensures
the deployment of policemen in busy and
crime prone areas. This is called
A. patrol deployment program
B. roving patrol program
C. patrol and visibility program
D. police visibility program

Ans. D
5. Planning is a formal process of choosing
the following, EXCEPT
A. purpose for which the organization
performs
B. an organizational mission and overall
objectives for both the short and long run
C. strategies to achieve the objectives
D. divisional, departmental and individual
objective based on organizational
objective
Ans. A
6. All regional appointments of
commissioned officers commence with the
rank of:
A. Senior Police Officer I
B. Police Officer III
C. Inspector
D. Senior Inspector

Ans. C
7. In busy and thickly populated
Commercial Street like those in Divisoria,
police patrol is very necessary. Since
three are several types of patrol, which of
the following will you recommend?

A. Horse patrol B. Foot patrol


C. Mobile patrol D. Helicopter patrol

Ans. B
8. It is the product resulting from the
collection evaluation analysis integration
and interpretation of criminal activity and
which is immediately or potentially
significant to police planning.

A. Investigation B. Information
C. Data D. Intelligence

Ans. D
9. These are work programs of line
division which related to the nature and
extend of the workload and
the availability of resource.
A. administrative plan B. strategic plan
B. operational plan D. tactical plan

Ans. B
10. It is the premier institution for the
police, fire, and jail personnel.

A. Philippine Military Academy (PMA)


B. Development Academy of the Philippines
C. Philippine College of Criminology (PCCR)
D. Philippine Public Safety College (PPSC)

Ans. D
11. A crew which is assigned to a mobile car
usually consists of ____________________.
A. a driver and intelligence agent
B. a driver and traffic man
C. a driver and a recorder
D. a driver, recorder and supervisor

Ans. C
12. Police Officer must develop the
_________________ of recording the
facts as they are learned and as the
evidence is obtained:
A. obligation B. habit
B. perspective D. Duty

Ans. B
13. An industrial complex must established its
first line of physical defense. It must have;
A. the building itself
B. communication barrier
C. perimeter barriers
D. window barriers

Ans. C
14. All the following are members of the Peoples
Law Enforcement Board (PLEB), EXCEPT:
A. Three (3) members chosen by the Peace and
Order Council from among the respected
members of the community.
B. Any Barangay Captain of the City/Municipality
concerned chosen by the Association of
Barangay Captains.
C. Any members of the Sanguniang
Panlungsod/Pambayan
D. A bar member chosen by the Integrated Bar
of the Philippines (IBP)

Ans. D
15. It is the circumspect inspection of a
place to determine its suitability for
particular operational purposes.
A. Inspection B. Survey
C. Surveillance D. Casing

Ans. D
16. In the Civil Service System, merit and
fitness are the primary consideration in the
________.
A. two-party system
B. promotional system
C. evaluation system
D. tools system

Ans. B
17. The minimum age requirement for
Security Manager or Operator of a security
agency is :
A. 40 yrs old B. 25 yrs old
C. 30 yrs old D. 35 yrs old

Ans. B
18. Which of these statements is CORRECT?
A. Conduction is heat transfer through
combustion
B. Conduction is heat transfer through solid
materials
C Conduction is heat transfer through air
motion
D. Conduction is heat transfer through
electromagnetic waves

Ans. B
19. In the de-briefing, the intelligence agent is
asked to discuss which of the following:
A. his education profile and schools attended
B. his personal circumstances such as his age,
religion, affiliation, address, etc.
C. his political inclination and/or party affiliation
D. his observations and experiences in the
intelligence function

Ans. D
20. Private security Agencies has to be
registered with the ______________.
A. Security and Exchange Commission
B. Department of Interior and Local
Government
C. NAPOLCOM
D. National Bureau of Investigation

Ans. A
21. It is natural and man-made structure
or physical device which is capable of
restricting, determining or delaying illegal
access to an installation.

A. fence B. barrier
C. wall D. hazard

Ans. A
22. A single uninterrupted line of
authority-often represented by boxes lines
of organizational chart should run in order
by rank from top command to the level of
the organization.
A. organizational control
B. scalar chain
C. administrative control
D. span of control

Ans. B
23. It provides means and ways by which
all persons and employees are trained to
make them security conscious and
disciplined.
A. security check
B. security investigation
C. security education
D. security promotion

Ans. C
24. What form of intelligence is involved
when information is obtained of the
person against whom the information or
document may be used, or the
information is clandestinely acquired?
A. Covert B. Active
C. Overt D. Underground

Ans. A
25. The provincial governors shall choose
the provincial Director from a list of
______ eligible recommended by the PNP
Director, preferable from the same
province, city, or municipality.
A. six (6) B. five (5)
C. Three (3) D. four (4)

Ans. B
26. Which of the following is the most important
characteristIcsics of a good operational plan?

A. only one officer is reasonable for his execution


B. need for on-the-operation modification and
amplification is minimized
C. present objectives and allocation of resources
but not the methodology
D. all the details of the plans are properly
identified and evaluated and such details are
known by the implementers.

Ans. D
27. Your fire station received a call that the
Department Store A is burning. Considering
the huge facility and merchandise of said
department store, there is a need to?

A. Study the problem in advance and formulate


method of attack
B. Wait for further information about progress of
incident
C. Proceed to the area and start putting off the fire
D. Organize the committee to direct fire fighting

Ans. C
28. Republic Act No. 6975 provides that on the
average nationwide, the manning levels of the
PNP shall be approximately in accordance with a
police to population ratio of;

A. one (1) policeman for every seven hundred


(700) inhabitants
B. one (1) policeman for every one thousand five
hundred (1500) inhabitants
C. one (1) policeman for every five hundred (500)
inhabitants
D. one (1) policeman for every one thousand
(1000) inhabitants

Ans. C
29. In disaster control operation, there is
a need to establish a ______________
where telephone or other means of
communication shall ensure public lines of
communication.

A. Command post B. Field room


C. Operation center D. Safe house

Ans. A
30. Registration of security agency must
be done at the ________________?
A. Security and Exchange Commission
B. NAPOLCOM
C. Department of National Defense
D. PNP Criminal Investigation Group

Ans. A
31. Bicycle patrol has the combined advantage
of _____since they be operated very quietly and
without attracting attention.

A. Reduced speed and greater area of coverage


B. Mobility and wide area coverage
C. Shorter time travel
D. Mobility and stealth

Ans. D
32. The budget is ___________ in terms
of expenditure requirements.

A. Tactical plan B. Work plan


C. Financial plan D. Control plan

Ans. C
33. The term used for the object of
surveillance is subject while the
investigator conducting the surveillance is:

A. Rabbit B. Decoy
C. Surveillant C. Target

Ans. C
34. It is the police function which serves as the
Backbone of the police service. In all types of
police situations, there is a specific unit assigned
to undertake this function in view of its
importance.

A. vice control
B. Traffic enforcement
C. criminal investigation
D. patrol

Ans. D
35. Two or more persons forming an
organization must identify first the reason
for establishing such organizations. They
must identify the organizations
________________.
A. Strategy B. Vision
C. Objective D. Mission

Ans. D
36. Which of the following strategies is FALSE?

A. patrol officers are assigned to the New Cops on


the Block
B. foot patrol places the patrol officers to greater
danger than mobile patrol
C. helicopter patrol is of no use in search and
rescue operation
D. the PNP does employ foot patrol

Ans. C
37. It is the weakest link in the security
chain.
A. Managers B. Personnel
C. Barriers D. Inspections

Ans. B
38. It is the protection of high ranking
officials from harm, kidnapping, and
similar acts.
A. Asset protection B. Physical security
C. Document security D. VIP security

Ans. D
39. Designed to outline a series of related
operations to accomplice a common
objective normally within a given period of
time.
A. Contingency plan B. Supporting plan
C. Strategic plan D. Campaign plan

Ans. C
40. Which of the following best reflects
the first step, logically and to some extent
chronologically, in planning the budget for
an operating unit of the police agency?

A. forecast of workload
B. find out how much money was given last
C. establish a priority for each task or
activity

Ans. C
41. Which of the statement is TRUE?

A. In a small police station, the need for a full time


Records officer is justifiable.
B. As police stations increases its size, routine
Desk officer is not able to hand them all.
C. Police records are not that important in police
administration.
D. In large Departments, the Desk officer devote
full time exclusively to record task.

Ans. D
42. A police station should have
_______________ plan which includes
every step that has been outlined and
officially adopted as the standard method
of action to be followed by the members
of the police organization.

A. tactical plan B. management plan


C. procedural plan D. operational plan

Ans. C
43. Which of the following is considered as
the most important factor in formulating
an effective patrol strategy?

A. training of station commander


B. adequacy of resources of police station
C. rank of the patrol commander
D. salary rates of police personnel

Ans. B
44. Who among the following have
summary disciplinary powers over errant
police members?

A. District Director B. Chief of Police


C. Provincial Director D. Chief, PNP

Ans. D
45. Direction that is provided on a one-on-
one basis is called?

A. Administration B. Supervision
C. Management D. Organization

Ans. B
46. You are the Patrol Supervisor for morning
shift, you dont have enough men to cover all
the patrol beats. Which of the following will you
implement?

A. Assign roving patrol with no foot patrol


B. Assign mobile patrol only in strategic place
C. Maintain your patrolmen in the station and just
wait for calls for police assistance
D. Assign foot patrol in congested and busy patrol
beats but assign a roving mobile patrol to cover
beats which are not covered by foot patrol.

Ans. D
47. _________________ plan relates to
the problem of equipping, staffing and
preparing the police station to do job
rather than the actual operation of the
organization.

A. Tactical plan B. Management plan


C. Procedural plan D. Operational plan

Ans. B
48. It is the importance of the firm or
installation in relation to national
security.

A. Relative necessity
B. Relative vulnerability
C. Relative security
D. Relative critically

Ans. D
49. In undertaking a long range program directly
toward simplification of the police records, the
first step should be a study of:

A. mechanic in which the current systems operate


B. utilization of existing record system
C. administrative structure of the organization
D. record system of similar organization

Ans. A
50. These procedure relates to the
assignment and method of performance
of police task away from headquarters.

A. Field procedures
B. Staff procedure
C. Headquarters procedure
D. System procedure

Ans. A
51. The father of military espionage was;

A. Akbar
B. Genghis Khan
C. Alexander the great
D. Fredrick the great

Ans. D
52. Intelligence is under what type of
police function?

A. Primary
B. Auxiliary
C. Administrative
D. Secondary
Ans. A
53. If a high winds has an extinguishing
effect on the fire, the most probable
extinguishing method is?

A. Smothering B. fuel removal


C. Cooling D. Allusion

Ans. A
54. Listed below are all types of patrol,
EXCEPT

A. Horse patrol B. T.V patrol


C. Foot patrol D. Motorcycle patrol

Ans. B
55. Upon arrival at his assigned beat, the
patrol officer must immediately report to
the ________.

A. Desk officer
B. Commander
C. Unit supervisor
D. Supervisor

Ans. C
56. Which of the following is the most common
reason why an informer gives information to the
police?
A. wants to be known to the police
B. monetary reward
C. as good citizen
D. revenge

Ans. B
57. In surveillance, the following are done to
hide the appearance of the surveillance vehicle
EXCEPT.

A. changing license plate of surveillance vehicle


B. putting on and removing hats, coats and
sunglasses
C. change of setting arrangement within the
surveillance vehicle
D. keep the cars behind the subjects car

Ans. B
58. It is the entrustment of a particular workload
to some other person within the organization.

A. Budgeting
B. Delegation
C. Inspection
D. Evaluation

Ans. B
59. Police personnel may be effectively
distributed according to any of the
following classification, EXCEPT
A. by time B. by function
C. by area D. by gender

Ans. D
60. Fredrick the Great is known as the;

A. Father of Military Espionage


B. Intelligence Father
C. Great Intelligence Father
D. Father of Criminology

Ans. A
61. Protective lightning, perimeter barriers
and _______________ systems are known
in industrial security as physical security.

A. Relieving B. Reporting
C. Accounting D. Guarding

Ans. D
62. What administrative support unit conducts
investigation and evaluation of physical
evidences related to crimes, with emphasis on
their medical, chemical, biological and physical
nature.

A. Logistics Service
B. Crime Laboratory
C. Communication and Electronics Service
D. Finance Center

Ans. B
63. Those who are charge with actual
fulfillments of agencys mission
are__________ personnel.

A. Staff B. Management
C. Supervision D. Line

Ans. D
64. Which of the following is contained in the
heading of an intelligence report?

A. reporting unit
B. conclusion
C. signature of the Director
D. assessment of the operation

Ans. A
65. Licenses of private security guards are
processed and issued by the;

A. Philippine National Police


B. National Police Commission
C. Department of Interior and Local
Government
D. Security and Exchange Commission

Ans. A
66. When the subject identifies or obtains
knowledge that the investigator is
conducting surveillance on him, the latter
is,
A. cut out B. burnt out
C. sold out D. get out

Ans. B
67. A fire hydrant should be carefully
opened when in use in order to -

A. prevent water runner


B. to ensure that the drip valve is all the
way closed
C. close the coupling
D. reduce vibration of the hydrant

Ans. D
68. Small alleys like those in the squatters
area of Tondo can be best penetrated by
the police through;

A. foot patrol B. highway patrol


C. mobile Patrol D. helicopter patrol

Ans. A
69. Some of the instruction in foot
surveillance are the following, EXCEPT

A. stop quickly, look behind


B. drop paper, never mind what happens
to the paper
C. window shop, watch reflections
D. retraces steps

Ans. D
70. On many occasions, the bulk of the most
information comes from?

A. business world
B. an underworld
C. news clippings
D. communications media

Ans. D
71. Highly qualified police applicants such
as engineers, nurses, and graduates of
forensic science enter the police service as
officers through;

A. regular promotion B. lateral entry


C. commissionship D. attrition

Ans. B
72. The first step a dispatcher must take when a
felony-in-progress call has been received
through telephone or by direct alarm signal is
to?

A. assign an investigator to investigate the


witness
B. clear the air for emergency broadcast
C. call the investigators to report to crime scene
D. send augmentation force

Ans. B
73. The number of subordinates that can be supervised
directly by one person tends to:

A. increase as the physical distance between supervisor


and subordinate as well as the individual subordinate
increases
B. decrease with an increase in the knowledge and
experience of the subordinate
C. decrease as the duties of subordinates increase in
difficulty and complexity
D. increase as the level of supervision progresses for the
first-line supervisory level and management level.

Ans. D
74. Police Inspector Juan Dela Cruz is the Chief
of Police of a municipality. He wants his
subordinates be drawn closer to the people in
the different barangays. He should adopt
which of the following projects?

A. COPS on the Block


B. Oplan Bakal
C. Oplan Sandugo
D. Oplan Pagbabago

Ans. A
75. A plan with a time horizon of 5 to 10
years is called;

A. annual plan B. long-term plan


C. strategic plan D. Midterm plan

Ans. C
76. What should be undertaken by a
security officer before he can prepare a
comprehensive security program for his
industrial plan?

A. security conference
B. security survey
C. security check
D. security education

Ans. B
77. This patrol method utilizes disguise,
deception and lying in wait rather than
upon high-visibility patrol techniques.

A. low-visibility patrol
B. directed deterrent patrol
C. decoy patrol
D. high visibility

Ans. A
78. It enforces all traffic laws and
regulations to ensure the safety of
motorists and pedestrians and attain an
orderly traffic.

A. Civil relation unit


B. Traffic operation center
C. Traffic management command
D. Aviation security command

Ans. C
79. A method of collecting information
wherein the investigator merely uses his
different senses.

A. Observation B. Research
C. Casing D. Interrogation

Ans. A
80. In cutting a roof to ventilate, the
firefighter should avoid
____________________.
A. cutting a very large hole
B. cutting several small holes
C. cutting roof boards near the beams
D. making openings near the fire

Ans. D
81. Plans can be change to meet future
requirements which were not considered
during the planning stages. This indicates
________________ in planning.

A. Responsiveness B. Efficiency
C. Flexibility D. Effectiveness

Ans. C
82. In stationary surveillance, the following must
be observed, EXCEPT

A. never meet subject face to face


B. avoid eye contact
C. recognized fellow agent
D. if burnt out, drop subject

Ans. C
83. Pedro is a thief who is eyeing at the
handbag of Maria. PO1 Santos Reyes is
standing a few meters from Maria. The
thiefs desire to steal is not diminished by
the presence of the policed officer but the
________________ for successful theft is.

A. Ambition B. Intention
C. Feeling D. Opportunity

Ans. D
84. In intelligence evaluation, the evaluation
rating of A-4 means;

A. completely reliable source - Doubtfully true


information
B. Usually reliable source Probably true
information
C. fairly reliable source - Probably true information
D. Usually reliable source Probably true
information

Ans. A
85. In case of special anti-crime squad, it should
be used during normal times to intensify patrol
in crime prone areas and it be restricted to
____________ and be given missions to
accomplish.

A. an area corresponding to two (2) beats


B. any area in the barangay
C. specific areas
D. general patrol area

Ans. C
86. It includes every procedure that has
been outlined and officially adopted as the
standard method of action to be followed
by members of the police organizations.

A. tactical plan B. management plan


C. procedural plan D. operational plan

Ans. C
87. A peace and Order Council is
organized in every city/municipality by
virtue of;

A. Executive Order 386


B. Executive Order 1012
C. Executive Order 309
D. Presidential Degree 118

Ans. C
88. Graduates of the Philippine National
Police Academy (PNPA) are automatically
appointed to the rank of?

A. Senior Superintendent
B. Senior Police Officer 1
C. Inspector
D. Superintendent

Ans. C
89. PNP in-service training programs are
under the responsibility of the;

A. PNP Directorate for Plans


B. PNP Directorate for Human Resource
and Doctrine Development
C. PNP Directorate for Personnel and
Records Management
D. PNP Directorate for Comptrollership

Ans. B
90. A plan for coping up an attack against
building equipped with alarm system is an
example of?

A. extra-departmental plan
B. procedural plan
C. management plan
D. tactical plan

Ans. A
91. The random and unpredictable character of
patrol, cultivation of feeling of police
omnipresence, high hazard areas, adequacy of
the number of man to meet the need, likelihood
of criminal apprehension, and safety of control
officers determine:

A. patrol coverage and deployment


B. degree of police-community relations
C. type of weapon to be used
D. deployment of intelligence agent

Ans. B
92. Before the objective of a plan can be
formulated, the following must be
recognized:

A. what resources are necessary to carry out


the plan
B. who will implement the plan
C. when will be it implemented
D. the need to plan

Ans. D
93. One way of extending the power of
observation is to get information from
persons within the vicinity. In police
work, this is called:

A. Data gathering
B. Interrogation
C. Field inquiry
D. Interview

Ans. A
94. The presence of a uniformed patrol officer
and observant of the persons and things
around, deters the desire and destroys the
_________________ for one to commit crime.

A. Opportunity
B. Need
C. Intention
D. Ambition

Ans. A
95. Dogs have an acute sense of
____________ thus, their utilization in
tracking down lost persons or illegal
drugs.

A. Smell B. Eating
C. Hearing D. Drinking

Ans. A
96. Which of these statements is TRUE?

A. Radiation is heat transfer through combustion


B. Radiation is heat transfer through solid
materials
C. Radiation is heat transfer through air motion
D. Radiation is heat transfer through
electromagnetic waves

Ans. D
97. Which cause the greatest number of fires?

A. spontaneous ignition
B. electrical wiring
C. leaking gas pipes
D. smoking and matches

Ans. B
98. Intelligence on ______________ makes
heavy usage of geographic information
because law enforcement officials must know
exact location to interdict the flow of drugs.

A. Logistics
B. Narcotics Trafficking
C. Human Cargo Trafficking
D. Economic Resources

Ans. C
99. Which of the following is the most
ideally suited in evacuation and search-
and-rescue duties?

A. Motorcycle B. Patrol car


C. Helicopter D. Bicycle

Ans. C
100. A method of collection of information
wherein the investigator tails the person
or vehicle.

A. Investigation
B. Casing
C. Undercover Operation
D. surveillance

Ans. D
101. It is the LOWEST medal given to a
PNP officer.

A. Medalya ng mabuting asal


B. Medalya ng papuri
C. Medalya ng karunungan
D. Medalya ng kasanayan

Ans.
102. What is the new concept, police strategy
which integrates the police and the community
interests into a working relationship so as to
produce the desired organizational objectives of
peacemaking?

A. Preventive Patrol
B. Community Relation
C. Team Policing
D. Directed Patrol

Ans. C
103. A person, thing or situation which
possesses a high potential for criminal
attack or for creating a clamor for police
service is considered as:

A. Patrol hazards B. Patrol effort


C. Police discretion D. None of these

Ans. A
104. Disguise or secret observation of
places, persons or vehicles for purpose of
obtaining information.

A. Evaluation B. Surveillance
C. Elicitation D. Infiltration

Ans. B
105. It requires the use of flashing light
and siren and may violate traffic laws.

A. Roll call
B. Exit call
C. Emergency call
D. None of the above

Ans. C
106. It is the combination of analyzed
data to form a logical picture.

A. Integration B. Infiltration
C. Elicitation D. Deception

Ans. A
107. The information is obtained through
direct communication in which the other
party is unaware of the specific purpose of
the conversation.

A. Integration B. Infiltration
C. Elicitation D. Deception

Ans. C
108. It is conducted when the subject is
moving from one place to another.

A. Casing B. Lost
C. Made D. Shadowing

Ans. D
109. It is the total number of police
officers assigned in patrol duties.

A. Mandatory strength
B. Effective strength
C. Physical strength
D. None of the foregoing
Ans. A
110. It is natural and man-made structure
or physical device which is capable of
restricting, determining or delaying illegal
access to an installation.

A. fence B. barrier
C. wall D. hazard

Ans. B
111. It provides means and ways by which
all persons and employees are trained to
make them security conscious and
disciplined.

A. security check
B. security investigation
C. security education
D. security promotion

Ans. C
112. In disaster control operation, there is
a need to establish a ______________
where telephone or other means of
communication shall ensure public lines of
communication.

A. Command post B. Field room


C. Operation center D. Safe house

Ans. A
113. MOSSAD is for Israel, CIA is for what?

A. Philippines
B. Great Britain
C. Russia
D. USA

Ans. D
114. Protective lightning, perimeter
barriers and _______________ systems
are known in industrial security as physical
security.

A. Relieving B. Reporting
C. Accounting D. Guarding

Ans. D
115. What should be undertaken by a
security officer before he can prepare a
comprehensive security program for his
industrial plan?

A. security conference
B. security survey
C. security check
D. security education

Ans. B
116. Plans can be change to meet future
requirements which were not considered
during the planning stages. This indicates
________________ in planning.

A. Responsiveness B. Efficiency
C. Flexibility D. Effectiveness

Ans. C
117. PO IV Ram Edgar is assigned to
collect available information concerning
the activities of Blue Sagittarius Group. He
is in what unit of the police?

A. Criminal investigation
B. Patrol
C. Intelligence
D. Womens Desk

Ans. C
118. If the information or documents are
produced openly without regard as to
whether the subject of the investigation
becomes knowledgeable of the purpose/s
for which it is being gathered.

A. Overt operation B. Covert operation


C. Evaluation D. Interpretation

Ans. A
119. It is the type of intelligence activity
which deals with defending of the
organization against its criminal
activities.

A. Counter intelligence
B. Military intelligence
C. Military information
D. Strategic intelligence

Ans. A
120. In intelligence, what is meant by C.B.I?

A. Complete Background Investigation


B. Complete Background Investigator
C. Complete Back draft Investigation
D. Competent Background Investigator

Ans. A
121. A uniformed PNP personnel who is
permanently disabled in his performance
of his duties can receive ______ of basic
salary retirement.

A. 70% B. 80%
C. 90% D. 60%

Ans. B