Sie sind auf Seite 1von 7

CASE STUDY

I
N
D
I
A
H
A
B
ROHIT ARORA
I
ARC-1025 T
10TH. SEMESTER A
RPIIT,KARNAL T
29.03.2015
C
E
N
T
R
E

ARCHITECTURE DESIGN l THESIS


CASE STUDY
INTENT OF STUDY ABOUT IHC FACILITIES

To study the interrelationship between institutions The India Habitat Centre (IHC) is located along the The I.H.C. provides the following facilities for the
working in diverse habitat related fields brought Lodhi Road on the fringes of Lutyens Delhi use of member:
together in an integrated manner. designed by architect Joseph allen stien. Spread 40,000 square meters of office accommodation I
The common facilities provided for information, over nine acres of land IHC has a built-up area of for institutions.
dissemination the types, their sizes and location. approximately one million square feet. The L Conference rooms with a total capacity of 1000 in
N
To study the environment created inside the shaped site has frontage on the three sides. It is 10 locations of different configurations ranging D
complex through different architectural elements, bounded by the Max Muller Marg on west, the from 30 to 450.
faade treatment, materials, landscape and Vardhman Marg on south and the Lodhi road on 60 Guest room, five suites, and five service
I
climate-tempered courtyards. the north. The Fourth side is flanked by Bal Bharthi apartments. A
To critically analyze the offices provided to various School. The complex is accessible from three Conference room, cafeteria, Restaurants and
institutions/Individual firms. sides, the major pedestrian entrance being from Private Dinning room to handle approximately H
Finally to analyze the architectural character, lodhi road on the north. 1500 persons at a time. A
circulation-vehicular, and pedestrian, the services A 700 sqm exhibition area with built in systems
provided and the parking for vehicles.
VARDHAMAN ROAD
and structures for multimedia exhibitions. B
A 250 seat amphitheatre. I
ACCESS An auditorium with 500 capacity
A unique library/resource center with e-mail links T
The complex has an access from three sides to Resources Centers abroad.
having the Lodhi Road on the north, Max Muller Other facilities include an Art gallery, Executive
A
Marg towards the west and Vardhaman Marg on fitness center, Bank, Travel agency, Gift shop, Dish T
the southern side. Thus, it has three main gates, antenna with multi-channel cable TV and piped
referred to as gate no. 1, gate no. 2 and gate no. music, corporate Post Office and underground
3. Gate no. 2, on the Max Muller Marg is the one, parking 1000 cars and 2000 two-wheelers. C
which directly leads to the double level basement. With 97,000m2 of built up area, Habitat Centre
The lifts then take to the upper levels form this provides a variety of related activities and E
point. The other two gates direct the vehicles to institutions, with a density of approximately 1000- N
the surface parking that has been provided. This person/acre (total area= 9 acres).25 percent of
parking basically caters to the public areas like the the total area goes into the landscaped courts. T
conference hall provided and the parking for
vehicles.
R
E

LODHI ROAD

INTERNAL VIEW IF IHC


ARCHITECTURE DESIGN l THESIS
CASE STUDY
THE SPATIAL ORGANISATION THE PLANNING & IMPORTANT
FEATURES
The habitat centre is organized as a series of four
to seven storey blocks around linked shaded The complex is accessed from all sides the
courtyards. The built forms are grouped around major pedestrian entrance being from Lodhi Road I
climate tempered courts, shaded by overhead on the north. The distribution of various functions
sunscreens and are enlivened by vertical gardens. on the site is simple
N
The complex has a very well planned segregation The two blocks on Lodhi road are handed over to D
of spaces. All blocks /areas, which are expected to offices on the top and reserved for public facilities
experience a large and regular inflow of public on the ground floor.
I
have been placed very close to the entrances; the The third block on the south, houses common A
office areas being given the access from the inside facilities like a conference center, a large
of the courtyards. Although the public and the auditorium, library and a guest house. H
GREEN SPACES-PALM COURT
semi-public areas have been placed in separate Two basements house all the parking and services
The ground was perceived as a vehicle-free
A
built blocks, the courts and the landscape areas extend under the entire block. Restaurants and
form a very good connection between the two. The exhibition spaces on the ground floor open out into environment, and a fairly elaborate system B
landscape forms a very integral part of the design worked out to deny entrance to all motorized
and seems to be a part of the builtscape.
the courts, with the courts also being used for the
traffic except for repair and fire. All cars and
I
public exhibitions.
SOUTH BLOCK
scooters are directed into two levels of T
basements. The conference block is the only
(AUDITORIUM, LIBRARY,
CONFERENCE CENTER) one that allows entry to vehicles.Building A
volumes are articulated to form interconnected T
internal courtyards that are the major public
spaces.
NORTH BLOCK
Another factor that governs the design was the C
effort to modify the climate as much as
(OFFICES ON TOP &
PUBLIC FACILITIES ON possible by non-mechanical means. Thus, the E
GROUND FLOOR)
top two floors have been projected twice. This
results in a building shadow that is larger than
N
BLOCKS OF IHC
its footprint it also creates a classical order of T
the pediment.
R
E

SCREENING FOR SUN PROTECTION TO


PALM COURT

ARCHITECTURE DESIGN l THESIS


CASE STUDY
THE COMPLEX IS PLANNED AND DIVIDED AUDITORIUM BLOCK
INTO TWO BLOCKS:
North block This block comprises of auditoriums of
South block varying capacities and basement
theatres being used forth conference I
THE NORTH BLOCK
purposes. N
The block adjoining the Lodhi Road and on the D
MAIN AUDITORIUM
northern side of the site is this block. North Block
Main auditorium has the
is further divided into four zones 4, 5, 6 and 7.
translation system for three languages.
I
This block primarily comprises of office places
supported by different areas like lift lobby,
It is easily operable by the user as A
selection can be done from the seats
staircase, A.H.U. etc.
THE SOUTH BLOCK itself. There is a provision for controlling H
volume too. A
This block is further divided into `two zones 1 & 2, and houses most of Main auditorium is also provided with
ancillary facilities for the North block like residential guest rooms, Mahagony room, a hall suited for small B
AUDITORIUM PLAN
conference, library, health club, swimming pool and restaurant etc. The zone gathering with attached kitchenette and I
3 comprises of a 400 seats auditorium. washroom apart from control rooms OFFICE BLOCK
The IHC contains a variety of functions that cater to almost all types of and projector room on the first floor. General office spaces are located T
requirements. Major office spaces are located in the blocks adjacent to the Green room lacks the usual
main streets; the associated functions such as guest rooms, staff quarters requirement of toilets.
mainly in the blocks adjacent to the A
main streets, and are provided as free
and the auditorium are adjacent to the Lodhi Colony Housing. The blocks Ground floor also has offices & coffeeflowing spaces without internal T
housing the offices are articulated to form the three courtyards, the ground lounge. partitions.
floor of which contain public functions such as exhibition spaces, fast-food The level difference between two-seat Service core consisting of two lifts,
restaurants, banks,etc and access to the vertical cores. The blocks adjacent platforms is 16 which makes viewing one staircase, A.H.U. room, electric and C
to the housing area have been progressively reduced in volume and the bsolutely obstruction free. This telephone connections (adjustable),
auditorium is set back substantially from the plot ine to create a distinct auditorium has been provided with duct and toilets for both sexes- serve
E
entry. balcony seating too. the office space. N
Double wall system avoids sounds All office spaces have the flexibility of
disturbance from outside. providing their own wet areas apart
T
Area of this auditorium is 6200 sq. ft.from those provided in the central R
and it has a capacity of 537 persons court.
Office spaces measure approximately E
14.15 m X 14.15 m, and 33.1 m X
14.75 m.
The entire building is air-conditioned
and the basements are mechanically
ventilated. ceiling, ceiling reduces to 3.0
THE NORTHBLOCK THE SOUTH BLOCK OFFICE BLOCK m.
The floor-to-floor height is 3.75 m, but
ARCHITECTURE DESIGN
with A.C.l THESIS
Ducts running across the
CASE STUDY
THE CONVENTION CENTRE THE BUSSINESS CENTRE JACARANDA

The convention centre provides the following: Documentation Centre has 6 cabins Elegantly carpeted
Several halls with varied capacities, multimedia or 6 workstatio an be hired for variable jacaranda could be
and audio visual equipment. periods of time. Fitted with all modern used as one large I
*20 concurrent sessions are possible. business documentation centre space or further
*Inbuilt archival system. provides an ideal setting for a , divided into
N
*Built in projection facilities. international conference basement independent units for D
*Secretariat and documentation centre. areas. corporate meetings,
*Finest banquets and innovative theme parties.
THE TRINITV(IN BASEMENT)
seminars, workshops
I
Kadamba, Rudraksha and Amaltas
Cultural and entertainment events diary are extremely flexible set with and parties. A
Covered parking for 1000 cars and 2000 two individual as well as combined usage
wheelers. possibilities. These can be used for Jacaranda 1 - H
A 535-seat auditorium apart from the following workshops, boardmeetings, theatres 1290sq.ft A
meeting rooms has been provided. and cultural performances. JACARANDA Jacaranda 2
1290sq.ft B
CASUARINA
I
A fixed seating hall T
equipped with state of
the art, multimedia A
facilities and each
table equipped with a
T
set of mike, ideal for
seminars, corporate
presentations, product C
launches. E
Casuarinas
THE CONVENTION CENTRE TRINITV CASUARINA 1520sq.ft N
MAGNOLIA T
A free seating h all R
allowing flexible E
seating options suited
for both conferences
and party usage.

THE CONVENTION CENTRE INSIDE VIEW THE BUSSINESS CENTRE


ARCHITECTURE DESIGN l THESIS
CASE STUDY
THE OUTDOOR VENUE THE ARCHITECTURAL CHARACTERISTICS

AREAS AREA SEATING THE BRIDGES


The buildings are grouped around semi-covered courts and
The Hub 650 - linked at the 5th and 6th floor level and above by bridges to form I
huge gateways for entrance into various zones/ courts. These N
Margosa Lawn 5200 160 multi level bridges provide office spaces as well as links between
various building zones. The bridges form framed views and D
Silk Cotton Garden 2700 85 vistas and complete the character of the enclosed courts.
I
Emerald Garden 2800 80 SHADING DEVICES A
Shading devices that reject and reflect the unwanted solar
Cascade Court 12583 - energy provide a pleasant climate at low cost without H
consumption of energy in their operation. Although it is difficult to A
Palm Court 16170 - create energy it is easy to deflect, absorb or even reject energy.
A system of open to sky, shaded canopies over the large paved BRIDGES B
The Plaza 4000 450 courts, provide relief from tropical sun with fixed shade casting I
elements, devised to shade the courtyards in summer, and the
Silver Oak Garden 6000 - let in the sun in the winter. T
Such a shading device reduces load on air conditioning system.
Thee beautifully landscaped environs of India A 1.2m deep galvanized steel tubular framework stretches edge
A
Habitat Centre provide brilliant outdoor party and to edge across the courtyard and is anchored to concrete T
performance venues that could bestow that extra overhangs at the edges. Shade casting leaves of PVC coated
sparkle upon any function. nylon fabric, approximately 1.6x1.4m in size are anchored at the
predetermined angles within this framework to C
provide shading element.
E
SCREENING
FINISHES N
The external finish for the building was originally visualized in
brushed aggregate (grit), carefully controlled to result in a dark T
base that became a progressively lighter as the building was R
viewed against the sky. This could not be implemented because
of the lack of skilled labour. E
Exposed brickwork with exposed R.C.C in cantilevered corridors
Ceramic Tiles-Green, Red & Grey used in extensions to defne
verticality and also in interiors of lobby and lifts are used to give
an effect of flow
FAADE FINISH

THE OUTDOOR GATHERING


ARCHITECTURE DESIGN l THESIS
CASE STUDY

THE BUILT FROM

The I.H.C. has different Building volumes articulated to form interconnected


internal courtyards, which are the major public spaceThe service cores rise to I
maximum height above rest of the structure creating interesting blocking
Building blocks are linked at the fifth and sixth floor level and above by bridges to
N
form framed huge gateways for entrance to various zones/court. The bridges form D
framed view & vistas and complete the character of the enclosed courts.
The roof of the building is designed as a series of terraces accessible from I
various offices and restaurants. A
LANDSCAPING H
A
Each internal courtyard has been designed to impart a distinct-identity to the
spaces and is conducive to the type of functions or activities that can be B
anticipated. This has been achieved by paving patterns in different materials, the
use of water, a play of levels and plants
I
LANDSCAPING
Plate no 3.1.9.5.a Water Bodies Provided To Cut the Rigidity of Harsh Material T
Stepped planters serve as sitting space too. Palm trees have been
planted to create a refreshing
A
environment inside. T
Sculptures have been placed at strategic points creating an
element of interest.
C
Water ponds are provided to cut the rigidity of harsh materials.
E
The roof of the building, too, is designed as a series of terraces, which have been entirely N
converted into roof gardens.
The external spaces have a more formal quality, to act as a foreground for the building. T
Plate no 3.1.9.b Landscaped Courtyards
R
E
The facades abound in window boxes, where plants further soften the wall surfaces.

WATER BODY TO CUT THE RIGIDITY OF HARSH


MATERIALS
ARCHITECTURE DESIGN l THESIS