Sie sind auf Seite 1von 21

HISTORY OF ARCHITECTURE - V

GROUP – 7
~ ROMI KHOSLA ~

K.AKSHAY - 18
V.MAHESH - 39
G.SUSHMA - 13
K.PRANATHI - 29
INTRODUCTION

 Romi khosla was born on 05 Sept 1941 in Muree, India

 Romi khosla is an architect and urban development


planner

 He received a B.A. in economics from the University of


Cambridge, and qualified as an architect at the
Architectural Association, London

 Romi khosla is well known for his research and writing


on architecture and urbanism, and also for his
professional work for more than three decades.

 His architectural commissions include large


educational and recreational complexes

 He has served on the aga khan award jury as well as


the Izmir city revitalization competition jury in turkey
 He has written four books including Buddhist
monasteries in the western Himalayas and has
built new and restored buildings in himachal for
three decades

 His Style of designing buildings were


Modernistic

 He has participated in extensive urban


planning, revitalisation and tourism planning
missions to the balkans, Cyprus, central Asia
and Tibet

 "More recently, he has been asked to carry out


an appraisal for the
Delhi master plan 2020 by the confederation of
Indian industry."

 Romi Khosla Design Studio is a Lead


consultancy led by architects Romi Khosla and
Martand Khosla
PROMINENT WORKS - 
 School for Spastic children, Delhi

 Dental college Jamia milia Islamia, Delhi

 Castro Café, Delhi

 M.F Hussain Art Gallery,  New Delhi

 Swarovski Pod, Delhi

 Royal Enfield Corporate Headquarters

 Volvo Eicher Corporate Headquarters,


Gurgaon

 Polyclinic for the destitute,  Old Delhi

 Greenply Corporate Headquarters

 A House, Sidhbhari, India


CASTRO CAFÉ, DELHI

DESIGN CONCEPT-
o A Cafeteria in a University Campus located near
Auditorium, Cultural Center, Mass communication,
was expected to become hub of all social activities
of the Campus

o Architects: Romi Khosla Design Studios

o Area – 890 Sqm

o Year – 2010

o Climatic Conditions -  summer sees temperatures of above 45 degrees centigrade, and the
winters often see temperatures below 5 degree centigrade
o Most student canteens in India are not air-conditioned, and are often poorly ventilated,
making them very hot and oppressive in the summer and very cold in the winters.

o This canteen was proposed as a ‘Semi open air Café’. This allowed to have an ambient
temperature for most of the year along with good ventilation, and a variety of degrees of
shade from the climate.

o This was the first steel building built at the university campus.
SITE PLAN
FLOOR PLAN

N
o The building block has a kitchen block to the east, which is a fully enclosed space to cook
and serve in. 
o As One walks along the length of the building westwards, initially the eating enclosure is
defined by two walls and a roof, further still the sense of interior is defined by one wall
and the roof, further still the space is articulated by only one wall, and yet further still,
there is only the floor, and then that too stops continuing

o The idea was to try and blur the boundaries between inside and outside, where these
undefined boundaries act as a negotiator between the user and the climate of Delhi.

o All the elements of the building are defined distinctly and independent from each other.
The walls don’t touch the floor and the roof does not touch the walls
DENTAL COLLEGE, DELHI
 The Dental College of Jamia serves to provide
dental care to the people in surrounding areas
and is also one of the primary teaching
centers of Dentistry in India.

 Architects – Romi Khosla Design Studio

 Area – 11696 Sqm

 Year - 2009

 So at one end the users are the common


public and at the other end the users are the
medical students.

 The College was therefore a place where


three users interacted with each other.
      1)The common public
      2)The doctors who treated and taught 
      3)The students who learned and practiced. 
 To fulfill the requirements of its varied users the building was to house a
substantial reference library, staff facilities, seminar facilities, wards,
operation theatres, pathology laboratories, a mortuary as well as X-Ray
rooms and a Museum.

 These facilities have been arranged in a rectilinear plan form that encloses two
large courtyards and has a certain formality to it

 In order to further reduce energy consumption, the treatment clinics have been
provided with full 80% north side glazing that allows ample daylight to flood the clinics.
This helps the treatment during power cuts and naturally light spaces ensure a higher
level of cleanliness.
GROUND FLOOR PLAN
MATERIALS USED-
 The materials used for the structure of the building are reinforced concrete frames,
structural steel staircases and corridors, brick walls. Stone is used for cladding wall
surfaces, structural glass for the north light window facades, aluminum sheeting for
cladding the brisk walls.

 Each façade of the building is treated as a canvas for artistic composition


NORTH ELEVATION

"The architects have sought to provide the image of Jamia with a modern state of the Art
Campus".
SCHOOL FOR SPASTIC CHILDREN, DELHI
 The first custom-design school for physically
challenged children was initiated by funds
made available from the British government
which supported a local NGO.

 This Project was started in the year 1985 and


was competed in the year 1995.

 Architects – Romi Khosla Design Studio

 The school is designed for 500 handicapped 


children and provides not only
specialized facilities and training. But also
courses for the parents of handicapped children

 The architect's concern was to create a


secure world for children with special needs.
 The structure is well secured and almost fort like. a building which has often been
compared to a mother's womb.

 Romi Khosla's design of the School for Spastic Children with its use of abstract forms is
regarded as a classic example of post-modern architecture in India.

 While developing his design, Khosla also visualized a ship with many decks: the


numerous balconies in the building came out of this idea.
 He deliberately did not set aside any spaces for a specific function and sought
       building where movement was easy and space expansive.

 Attention was also paid to the students' conveniences with every two classrooms
having an adjacent toilet.
 With specially designed ramps and natural light penetrating into the building. the
architect not only provided for a comfort zone for the children but also expressed his love
of iconography in a poetic manner.

 The school also acts as a center for field work to be carried out in rural areas in North
India.