You are on page 1of 5

Stand: 10.11.

2017

Hinweise zur Beantragung eines Visums zur Arbeitsaufnahme fr Berufe mit Qualifikation
(bis 2 Jahre Ausbildungszeit) Grad: 1-2 NOKS (Nationaler Qualifikationsrahmen in Serbien)

Informacija o podnoenju zahteva radi zapoljavanja za zanimanja sa kvalifikacijama


(do dve godine strune spreme) Nivo: 1-2 NOKS (Nacionalni okvir zapoljavanja u Srbiji)

Bitte lesen Sie dieses Merkblatt und das Antragsformular sorgfltig durch. Das Merkblatt muss zweifach ausgedruckt und
unterschrieben zur Antragstellung mitgebracht werden. Sie knnen das Verfahren mit einer guten Vorbereitung positiv
beeinflussen und verkrzen.
Die Botschaft muss im Visumverfahren zur Arbeitsaufnahme in der Regel die Bundesagentur fr Arbeit und auch die zustndige
Auslnderbehrde in Deutschland beteiligen. Das Verfahren kann in der Regel 9 bis 10 Wochen dauern, nicht selten auch lnger.
Sobald eine Antwort vorliegt, werden Sie benachrichtigt.

Alle Unterlagen (Merkbltter, Antragsformulare) der Botschaft sind kostenlos. Alle Informationen zum Antragsverfahren finden Sie
auf der Internetseite der Botschaft.
Bestechung bzw. der Versuch der Bestechung von Mitarbeitern der Botschaft hat neben den strafrechtlichen Konsequenzen
ebenfalls die Versagung des Visums zur Folge.
Beachten Sie bitte, dass auer Handtaschen und kompakten Ruckscken kein Reisegepck mit in die Visastelle gebracht werden
darf und auch das Abstellen solcher Stcke im Straenbereich nicht gestattet ist. Bitte nutzen Sie die handelsblichen
Gepckaufbewahrungen am Bahnhof/Busbahnhof/Flughafen.

Molimo Vas da paljivo proitate ovaj informator i formular za podnoenje zahteva za vizu. Obavezni ste da prilikom podnoenja
zahteva za izdavanje vize donesete dva odtampana i potpisana primerka ovog informatora. Temeljnom pripremom moete skratiti
proces reavanja Vaeg zahteva.
Postupak izdavanja vize radi zapoljavanja, po pravilu, zahteva prethodnu saglasnost Savezne agencije za zapoljavanje (ZAV) i
saglasnost nadlene slube za strance u Nemakoj. Iz tog razloga postupak obrade moe da traje po pravilu od 9 do 10 nedelja, a
neretko i due. Obavestiemo Vas odmah nakon to Ambasada dobije odgovor od nadlenih nemakih slubi.

Sva dokumenta Ambasade (informatori, obrasci) su besplatna. Informacije u vezi sa postupkom podnoenja zahteva nai ete na
internet stranici Ambasade.
Davanje mita, odnosno pokuaj davanja mita, saradniku Ambasade, pored krivinog gonjenja, za posledicu ima i odbijanje
zahteva za vizu.
Molimo Vas da vodite rauna o tome da nije dozvoljeno uneti prtljag u prostorije odeljenja za vize. Moete uneti iskljuivo torbice i
male raneve. Odlaganje prtljaga na trotoaru takoe nije dozvoljeno. Molimo Vas da koristite predviena mesta za odlaganje
prtljaga na eleznikoj stanici/autobuskoj stanici/aerodromu.

Bitte beachten Sie die Hinweise zu den einzelnen Punkten, insbesondere die Anzahl der bentigten Kopien.
Molimo Vas da paljivo proitate napomene koje su date uz svaku pojedinanu taku, te naroito obratite panju na broj potrebnih
fotokopija.
1 Reisepass Mindestens zwei leere Seiten. Bitte bedenken Sie, dass die Gltigkeit des
+ 2 Kopien (alle relevanten Seiten) Passes die Dauer des Visums um mindestens drei Monate berschreiten
muss.
Kopieren Sie bitte die laminierte Datenseite und alle Seiten, die Visa,
Stempel oder Eintragungen enthalten.
Paso Paso treba da ima najmanje dve prazne stranice. Vodite rauna da paso
+ 2 fotokopije (svih relevantnih vai najmanje jo tri meseca po isteku vize.
stranica) Priloite fotokopiju stranice pasoa sa linim podacima kao i kopije svih
stranica sa vizama, peatima ili drugim napomenama.
2 2 Antragsformulare In Deutsch oder Englisch, vollstndig lesbar ausgefllt, eigenhndig
unterschrieben. Keine Antrge fr Schengenvisa!

2 obrasca za podnoenje Kompletno i itko popuniti na nemakom ili engleskom jeziku i svojeruno
zahteva potpisati. Nemojte koristiti obrasce za podnoenje zahteva za tzv.
engensku vizu!
3 3 Fotos 3 identische biometrische Passfotos, nicht lter als 6 Monate,
2 Fotos kleben Sie auf die Antrge, jeweils 1 Foto bitte lose beifgen.

3 fotografije Tri identine biometrijske fotografije za paso, ne starije od est meseci.


Dve fotografije nalepite na predvieno mesto (na svaki obrazac po jednu),
a treu priloite posebno.

4 Gebhren Die Gebhr betrgt 75 . Fr jeden Antrag wird hier geprft, ob die
Voraussetzungen fr eine Gebhrenbefreiung gegeben sind.

Taksa Taksa iznosi 75 evra. Ambasada e prilikom podnoenja zahteva proveriti


da li su ispunjeni uslovi za oslobaanje od plaanja takse.

5 Unterschriebener Original des Arbeitsvertrages, der folgende Angaben einhalten sollte:


Arbeitsvertrag Art, Inhalt und Dauer der beabsichtigten Ttigkeit, die Wochenarbeitszeit,
+ 2 Kopien der Arbeitsort , die Hhe der Vergtung, der Ausstellungsort, das
Vertragsdatum und die Unterschriften beider Vertragsparteien.

Potpisani ugovor o radu


Ugovor o radu u originalu koji treba da sadri sledee podatke:
+ 2 fotokopije
Vrsta, opis i trajanje planirane delatnosti, nedeljno radno vreme, mesto
vrenja delatnosti, visina zarade, mesto sastavljanja ugovora, datum i
potpise obe ugovorne strane.

6 Qualifikationsnachweise (falls z.B. Diplome, Zeugnisse, usw. mit notariell beglaubigter bersetzung und
vorhanden) Apostille
+ 2 Kopien 1-2 NOKS Grad:
Fachausbildung (1 Jahr)
Berufsausbildung (2 Jahre)
Einweisung (120 - 360 Stunden)
Potvrde o strunoj kvalifikaciji
(ukoliko posedujete) Npr. diplome, svedoanstva, uz overeni prevod sudskog tumaa i sa
+ 2 fotokopije apostilom
1-2 NOKS Nivo
Struno osposobljavanje (1 godina)
Obrazovanje za rad (2 godine)
Obuavanje (120 360 sati)
7 Listing der Renten- und Die Liste der Renten- und Sozialversicherung soll alle vorherigen
Sozialversicherung Serbiens Arbeitsverhltnisse bis zum Tag der Antragstellung enthalten.
(ohne bersetzung)
+ 2 Kopien

Listing iz penzijskog i Listing iz penzijskog i invalidskog osiguranja treba da sadri podatke o


invalidskog osiguranja Srbije svim radnim odnosima sve do dana podnoenja zahteva.
(bez prevoda)
+ 2 fotokopije
8 Handelsregisterauszug der Sie knnen das Prfungsverfahren erleichtern, wenn Sie dem Antrag einen
deutschen Firma/GuV Handelsregisterauszug der deutschen Firma und/ oder die letzte Gewinn-
+ 1 Kopie und Verlustrechnung beifgen. In Zweifelsfllen knnen diese Unterlagen
nachgefordert werden.

Izvod iz trgovinskog registra Moete skratiti proces reavanja Vaeg zahteva ako uz zahtev priloite
Nemake/ili bilans prihoda i izvod iz trgovinskog registra Nemake ili/ poslednji bilans primanja i
rashoda rashoda. U pojedinim sluajevima Ambasada moe traiti ovaj dokument
+ 1 kopija naknadno.

9 Nachweis ber Sprachkenntnisse sind grundstzlich nicht erforderlich.


Deutschkenntnisse Wir weisen jedoch darauf hin, dass diese Anforderung bei Berufen mit
+ 2 Kopien Kundenverkehr oft vorausgesetzt wird und nachgefordert werden kann.
Nachweise mssen vom Goetheinstitut, dem SD oder einer TestDaF-
oder Telc-zertifizierten Sprachschule ausgestellt sein.

Potvrda o znanju nemakog Znanje nemakog jezika, u principu, nije potrebno.


jezika Meutim, Ambasada ukazuje na injenicu da se za odreene delatnosti i
+ 2 fotokopije profesije koje podrazumevaju rad sa strankom podrazumeva odreeno
poznavanje jezika, te se naknadno moe i zatraiti potvrda o znanju jezika.
Potvrde moraju obavezno biti izdate od strane Geteovog instituta,
Austrijskog kulturnog instituta u skladu sa SD ili kole za uenje stranih
jezika koja je certificirana u skladu sa TestDaF ili Telc.
10 Ggf. Nachweis ber Krankenversicherungsnachweis einer anerkannten
ausreichenden Versicherungsgesellschaft in Serbien fr 6 Monate ab Einreise. Die Police
Krankenversicherungsschutz muss erst vorgelegt werden, wenn Ihr Visum erteilt wird.
+ 2 Kopien
Falls Sie ber Ihren Arbeitsvertrag bereits versichert sind, knnen Sie
alternativ eine aktuelle Besttigung Ihrer deutschen Krankenversicherung
vorlegen. Da Sie noch keinen Wohnsitz in Deutschland haben, ist Ihre
Krankenversicherungskarte (sofern Sie eine haben) alleine nicht
ausreichend.

Po potrebi potvrda o Zdravstveno osiguranje licenciranog osiguravajueg drutva u Srbiji na 6


postojeem zdravstvenom meseci od dana kada elite da putujete. Polisu treba tek da dostavite kada
osiguranju Vam se viza odobri.
+ 2 fotokopije
Ukoliko ste osigurani preko radnog ugovora moete umesto gore
navedenog da priloite aktuelnu potvrdu Vaeg osiguranja u Nemakoj.
Nije dovoljno da nam priloite samo osiguranje u vidu kartice (ukoliko
posedujete istu) jer jo nemate prebivalite u Nemakoj.

Hinweise zur Familienzusammenfhrung


Sofern Sie zusammen mit Ihrer Familie nach Deutschland einreisen mchten, ist fr jede Person ein eigenes nationales Visum fr
Deutschland zu beantragen. Die visumfreie Einreise oder Einreise mit Schengenvisum ist nicht mglich. Die Visumvergabe an Ihre
Familienmitglieder richtet sich nach den allgemeinen Regelungen des Familiennachzuges und setzt voraus, dass Sie selbst ein
Visum nach 26 Abs. 2 BeschV erhalten. Nhere Informationen entnehmen Sie bitte den entsprechenden Merkblttern auf der
Webseite der Auslandsvertretung in Ihrem Herkunftsstaat. Bitte beachten Sie vor allem die Regelungen im Hinblick auf die
notwendigen Sprachkenntnisse und die Sicherung des Lebensunterhaltes (inkl. Wohnraum und Krankenversicherung).

Ukoliko elite da uete u Nemaku zajedno sa Vaom porodicom, treba da podnesete zahtev za vizu za svakog lana porodice.
Ulazak u Nemaku bez vize ili sa engenskom vizom nije mogu. Izdavanje viza lanovima porodice se regulie u skladu sa
optim propisima za spajanje porodice. Preduslov je da e Vama biti odobrena viza shodno lanu 26. stav 2. Zakona o
zapoljavanju. Blie informacije ete nai u odgovarajuim informatorima na internet stranici nemakog diplomatskog
predstavnitva u zemlji Vaeg porekla. Vodite rauna pre svega i o propisima u vezi sa neophodnim poznavanjem nemakog
jezika i obezbeivanjem trokova ivota (ukljuujui stan i zdravstveno osiguranje).

Zustzliche, hier nicht genannte Unterlagen knnen im Einzelfall bei Antragstellung oder im Laufe des Visumverfahrens nach-
gefordert werden.
54 Abs. 2 Nr. 8 AufenthG bestimmt, dass ein Auslnder/ eine Auslnderin aus Deutschland ausgewiesen werden kann, wenn er/
sie im Visumsverfahren falsche oder unvollstndige Angaben zum Zwecke der Erlangung einer Aufenthaltserlaubnis gemacht hat.
Der Antragsteller/ die Antragstellerin ist verpflichtet, alle Angaben nach bestem Wissen und Gewissen zu machen. Bewusst falsche
oder unvollstndige Angaben knnen zur Folge haben, dass der Antrag auf Erteilung eines Visums abgelehnt wird bzw. der
Antragsteller/die Antragstellerin aus Deutschland ausgewiesen wird, sofern bereits in Visum erteilt wurde.
Sie erklren mit Ihrer Unterschrift, dass Sie ber den Inhalt des 54 Abs. 2 Nr. 8 AufenthG und die Rechtsfolgen von bewussten
falschen oder unvollstndigen Angaben belehrt worden sind.
Sie werden hiermit auerdem darber belehrt, dass gem den Vorschriften des Schengener bereinkommens fr jeden
Aufenthalt im Schengener Gebiet eine gltige Krankenversicherung abzuschlieen ist. Es ist eine Krankenversicherung vorzulegen
fr die Dauer von 6 Monaten (die gesamte Gltigkeitsdauer des Visums). Der Versicherungsnachweis ist mitzufhren und auf
Anfrage bei der Grenzkontrollstelle vorzulegen.
Sie werden gebeten, alle Angaben auf dem Visum unmittelbar nach dessen Erhalt auf Richtigkeit zu prfen.
Des Weiteren werden Sie darber belehrt, dass telefonische Sachstandsnachfragen aus Datenschutzgrnden nicht beantwortet
und elektronische Sachstandsnachfragen frhestens nach Ablauf von 9 bis 10 Wochen seit Antragstellung beantwortet werden
knnen.

Odeljenje za vize ima pravo da u pojedinim sluajevima prilikom podnoenja zahteva ili u toku reavanja zahteva zatrai dodatnu
dokumentaciju koja ovde nije navedena.
l. 54. st. 2. taka 8. Zakona o boravku nalae da stranac/strankinja moe biti vraen/-a iz Nemake ukoliko je on/ona u postupku
podnoenja zahteva za vizu dao/dala netane ili nepotpune podatke u cilju dobijanja dozvole za boravak. Podnosilac zahteva
duan je da sve podatke da korektno i savesno. Svesno navoenje lanih ili nepotpunih podataka moe imati za posledicu da
zahtev za izdavanje vize bude odbijen odn. da podnosilac zahteva bude vraen u zemlju porekla ukoliko je ve odobrena viza .
Svojim potpisom potvrujete da ste upoznati sa navodima l. 54. st. 2. taka 8. Zakona o boravku kao i sa pravnim posledicama
namernog davanja lanih ili nepotpunih podataka.
Ovim Vas obavetavamo o tome da po odredbama engenskog sporazuma treba da imate vaee zdravstveno osiguranje za
vreme svakog boravka u zemljama potpisnicama engenskog sporazuma. Neophodno je predoiti zdravstveno osiguranje za
period od est meseci (koliko traje i viza). Dokaz o zakljuenom zdravstvenom osiguranju obavezno nosite sa sobom kako biste ga
po potrebi mogli predoiti pograninoj policiji.
Molimo Vas da neposredno po preuzimanju pasoa proverite tanost podataka na viza-nalepnici.
Dalje ste obaveteni da radi zatite podataka ne moete telefonskim putem dobiti odgovor o stanju obrade Vaeg zahteva, a da na
upit elektronskim putem moete dobiti odgovor najranije nakon 9 do 10 nedelja od podnoenja zahteva.

Weiterhin erklren Sie mit Ihrer Unterschrift Ihr Einverstndnis, dass Sie Ihre E-Mail-Adresse
Svojim potpisom takoe dajete saglasnost da Vas Ambasada Nemake kontaktira na navedenu mejl-adresu:
_________________________________________________________________
als Kontaktadresse fr die Deutsche Botschaft hinterlassen haben und diese regelmig einsehen.
i izjavljujete da ete redovno proveriti pristigle mejlove.
Bitte bringen Sie dieses Merkblatt zweifach ausgedruckt und unterschrieben zur Beantragung Ihres
Visums mit. Bitte sortieren Sie die Anlagen in der vorgegebenen Reihenfolge.
Molimo Vas da na zakazani termin za podnoenje zahteva za vizu ponesete dva popunjena i potpisana
primerka ovog informatora. Priloite traenu dokumentaciju u naznaenom redosledu.

Belgrad, den/ Beograd, dana ___________________________________


Unterschrift / potpis
W I R D B E I B E D A R F I N D E R B O T S C H A F T A U S G E F L L T : N A CHF O R DE R UN G E N :
DOLE NAVEDENI PASUS SE POPUNJAVA PO POTREBI U AMBASADI: NAKNADNO ZATRAENI DOKUMENTI:

Ich wurde darber belehrt, dass ich die Unterlagen zu den Punkten
Obaveten/-a sam da treba naknadno da predoim dokumenta po takama____________________________________________
noch vorlegen muss. Wenn die fehlenden Unterlagen nicht innerhalb von drei Monaten nach Antragstellung bei der Botschaft
vorliegen, wird der Visumantrag gem. 82 AufenthG abgelehnt. Fristverlngerung ist auf Antrag mglich.
Ukoliko u roku od tri meseca Ambasadi Nemake ne predoite naknadno zatraenu dokumentaciju, Va zahtev za izdavanje vize
bie odbijen u skladu sa l. 82 Zakona o boravku. Ovaj rok se na molbu podnosioca zahteva moe produiti.

Belgrad, den / Beograd, dana ___________________________________


Unterschrift / potpis